Zelf met soldeertechniek een 18 Volt Lithium accu maken met een BMS op basis van 18650 cellen

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 окт 2024

Комментарии • 10

  • @pblom3949
    @pblom3949 2 года назад

    Erg leerzaam en zeer goed uitgelegd. bedankt gr peter.

  • @gerardvandijk6807
    @gerardvandijk6807 4 года назад

    Het wel of niet spraak mixen met muziek is een principiële keuze die ik gemaakt heb ten faveure van muziek zacht erbij. De een wordt gek van het geluid van een weg, kikkers in een vijver, hanen bij de buren, de ander vindt het landelijk, romantisch of rustgevend of valt het niet eens op! Ik ben het wel met u eens dat het kiezen van de juiste soort muziek en vooral de geluidssterkte best lastig is. Ik ben nu ook met een video bezig waar ik aan dat aspect nog moet sleutelen. Ik zal eens kijken hoe het volledig weglaten van de muziek wanneer ik aan het woord ben niet beter is. Dank voor uw mening. Gerard

  • @AlbertWillemKnop2554
    @AlbertWillemKnop2554 2 года назад

    Ik lees hier en daar dat het solderen aan oplaadbare batterijen ook nog wel eens verkeerd af kan lopen omdat die cellen heel slecht tegen de hitte van de soldeerbout kunnen. U geeft al aan dat je vooral bij de pluspool voorzichtig (= snel) moet zijn. Is het dan handig om de te zorgen dat de soldeerbout of het soldeerpistool goed heet is? Of is daar een andere truuk voor? Is dit voor lithium-ion cellen kritieser dan voor Ni-Cad of Ni-MH cellen.

    • @Gerard_Hugo
      @Gerard_Hugo  2 года назад

      Dag. Beter goed gesoldeerd dan slecht ge(punt)last. Hoewel goed puntlassen een mooie cleane en snelle techniek is vereist het dat de cellen in een stijve kooi zitten. Na twee onbevredigende puntlasapparaten heb ik inmiddels de KKMoon 5000 watt. In de lassen die ik daarmee maak heb ik vertrouwen. (Zie evt mijn video daarover). Inmiddels heb ik echter ook zo goed leren solderen dat ik met het volste vertrouwen aan 18650 cellen soldeer zorgen me ook maar enigszins zorgen te maken. Bij een hete / zwaardere bout kan de contacttijd gewoon korter zijn dus is de hitteoverdracht ongeveer gelijk. Ik stel tussen de 375 en 400 graden in (nu ik sinds een dik jaar een soldeerstation heb). Zorg er bij het solderen voor dat je je tin direct TUSSEN de boutpunt en het nikkel van de cel of strip steekt. De vrijkomende hars etst dan het oppervlak goed schoon en het gesmolten tin zorgt voor een snelle warmteoverdracht. En wat de veiligheid betreft: Bedenk dat bij solderen geen hogere temperatuur vrijkomt dan die van de bout. Puntlassen lukt echter slechts wanneer het nikkel van strip en cel -al is het dan slechts puntgroot- tot boven het smeltpunt verhit wordt. Het kan echter nooit kwaad om wanneer je aan een accu begint te werken een emmer water naast je werkblad te hebben staan. Hoe voorzichtig je ook bent, je krijgt echt wel een paar keer even een vonk ergens door losliggend gereedschap of een domme handeling. Een vonk is echter nog geen brand. Dan moet het contact voortduren. Door je schrikreactie trek je meestal het contact direct weer los. NiMh (en de moderne LiFePo) cellen schijnen minder brandgevaarlijk te zijn. De eerste hebben daarnaast een veel hogere interne weerstand waardoor ze geen hoge ontlaadstroom kunnen leveren. Succes! Gerard

  • @Huseyinnn03
    @Huseyinnn03 2 года назад

    Dag Gerard,
    Ik heb een fiets accu dat hersteld moet worden, zie jij toevallig dit zitten?
    Mvg

    • @Gerard_Hugo
      @Gerard_Hugo  2 года назад +1

      Dag Huseyin. Nee, dat doe ik niet. Teveel risico’s. Gerard

  • @arjojotadape
    @arjojotadape 4 года назад

    Hallo Gerard, bedankt voor het duidelijke filmpje.
    ik kreeg een 48volt 24AH accu uit china, maar ze waren vergeten dat er ook een oplaadpunt aan een accu moet zitten. Ik heb de accu gedeeltelijk gedemonteerd en de BMS losgemaakt om eens te kijken of ik er zelf een oplaadpunt aan zou kunnen maken. Dankzij jouw duidelijke filmpje dacht ik te weten hoe het moest. Er zit wel een stekker aan die naar de accu gaat. Tot mijn verbazing gaat de dikke zwarte dr van deze stekker naar de C, terwijl deze volgens jouw schema naar de P had moeten gaan. het P gat op mijn BMS is nog leeg.
    Komt dit ook wel eens voor of hebben ze het gewoon fout gedaan? Ik was van plan de zwarte C draad te gaan gebruiken voor mijn oplader ede zwarte draad van de accu stekker vast te maken in de P zoals op jouw schema. Heb je advies? kan ik je een foto sturen vd BMS?
    gr. Arie

    • @Gerard_Hugo
      @Gerard_Hugo  3 года назад

      Dag Arie. Zie deze reactie nu pas .... Ik neem aan dat er aan de kant en klare accu toch een uitgaande stekker zat met een plus en min? Ook zou er een BMS in moeten zitten; of waren het kale aan elkaar gelaste cellen zonder verdere bekabeling? Via de uitgaande plus en min zou je ook kunnen opladen, MITS er een BMS of andersoortige balancer tussen de stekker en de cellen zit. Zo heb ik onlangs een balanceerprobleempje dat ik had met mijn kale 36 Volt E bike accu opgelost met een NCM balancer. Ik moet de accu dan wel OF heel langzaam opladen; OF met telkens een pauze ertussen om het balanceren tijd te kunnen. Zie deze video van mij daarover: studio.ruclips.net/user/videoECV5g7MFfS8/edit Enfin; ik denk dat je je probleem van toen inmiddels wel op een of andere manier zult hebben getackeld maar ik ben toch nog wel nieuwsgierig.

  • @kaleklets8657
    @kaleklets8657 4 года назад +1

    Jammer dat de muziek zo hard staat en uw gesproken woord niet te verstaan is.
    Laat die vervelende achtergrond muziek weg aub

    • @arjojotadape
      @arjojotadape 4 года назад +1

      je kunt ook de ondertiteling aanzetten