Arkadaslar 2024 aralik ayi sonuna kadar alinan tum 750 kg alti gecen karavanlar 2035 yilina kadar tescilden muaftir.sadece elinizde bir belge olsa iyi olur.ama merdiven alti batmis firmalarin karavanlarida tescil gerekmeden 2035 yilina kadar kullanilabilir.zaten buyuk bir ihtimal bu karavanlarin cogu 10 yil icinde kullanim disi kalir. Benim karavanim kayitli degil o1 belgesi yok kendim yaptim bunlarin hepsi 2035 e kadar tescil gerekmeden kullanilabilecek.tabi burda bu araclarin 2024 sonuna kadar yapilmis oldugunu belgelemeniz gerekebilir.fatura gibi. Kisaca kimse korkmasin rahatlikla herkesin mevcut karavani aktif kullanilabilecek.
Sonunda bşu yasalar çıkmaya başladı yaklaşık 5 yıl var oturması için yasalar çıksın diye bekliyordum çünkü biz yamacı bir devletiz düzen otururuncaya karavan işi halen beklemede tutacağım.
Bence enbüyük sıkıntı, piyasadaki O1 belgeli karavanların tamamına yakını 750 Kg. üzerinde bir ağılığa sahip yani O1 değil. Bunlar tescil edilse bile muayeneden nasıl geçecek?
750 kg altı diyen satıcıda, kullanıcıda yalan söylüyor demektir zaten. Mümkün değil. 40 lt temiz su deposu olan çekme karavana 4 kişilik diye satıyorlar. 40 litre su 4 kişiye 1 gün bile yetmez. Atık su zaten depo hiç yok.
@@ensonkacaolur9336 Zaten bu 4-6 kişilik karavanlar ayrı bir dert. 11 m3 minibüsü 5 kişilik yapan, 4 metrelik çekme karavanı 6 kişilik yapan üreticiler ve bunlara rağbet eden bir kitle maalesef ayrı bir konu. Geçtim yeterinde saklama yerinin olmamasını, buzdolaplarının sadece 90 litre olmasını, su depolarının yetersiz olmasını. Bu karavanlarda ne mahremiyet kalır, ne tuvalet ve banyo sırası biter nede kaliteli bir yaşam alanı olur.
Sektör zarar görmesin diye 1 tonluk karavanlar fren kontrolü bile yapılmadan trafikte mi gezsin yani :) Burada eleştirilmesi gereken şey muayenenin her sene olması, 2 yılda bir ya da 3 yılda bir olsun ama her karavan muayeneye girsin. 750 kg altı diye üretilen hiç bir karavan, 750 altı değil çünkü.
Konuyla alakasız alakalı bir durum kanolarda liman başkanlığına kayıt olması gerekiyormuş 01 karavan alıp kano takmayı düşünüyordum hayaldi gerçek oldu. Saygılar
şimdi mesela piyasada binerce nk karavan var ,ne fabrikası var nede üreticisi bildiğim kadarıyla.. Böyle durumlarda nasıl hareket edileceğini kimse bilmiyor yani..10 sene zarfında hepimizin başına gelebilir mi evet gelebilir..Horoza sormuşlar tavukmu yumurtadan ,yumurtamı tavuktan çıkar diye,,ben işimi yapar geçerim gerisine karışmam misali herşey saçma sapan gidiyor ülkede :(
hocam keşke çekme karavanlar için köprü ve otoyol ücretlerine de el atsanız. çekme karavan takınca 1. sınıftan 3. sınıfa geçiyor ücretlemeye giriyor. motokaravan 2. sınıfa girerken çekme karavan ücretlemesi 3. sınıftan alınıyor. Bana adil gelmedi ve ciddi anlamda maliyet oluşturuyor.
Anlamadığım şey: "...ARTES’e üretici veya ithalatçılar tarafından elektronik ortama aktarılanlar 1/1/2035 tarihine kadar ilgilisinin talebi halinde tescil edilir, bu tarihten sonra tescil edilmeyenlerin karayolunda kullanılması yasaktır." Yani 2025 öncesi alanlar muayene edilmeden 2035'e kadar kullanılabiliyor. Bu karavanlar trafikte sorun teşkil etmezken 2025 ve sonrası üretilenler mi trafikte sorun yaratacak?
Ercan bey merhabalar... Yayından kaldırmak zorunda kaldığınızı ifade ettiğiniz videoya gelen eleştiriler bu videonuza da gelecek gibi... Dernek başkanı beyefendi de konuya yeterli ölçekte çerçeve çizemiyor... Devlet aklı ve kurumları, yaptığı her türlü düzenleme de konunun çerçevesini gerekli tanımları gerek yeter şartları tam ve doğru yapar. Bunların dışındaki her türlü tanım yorum vb. şeyler yok hükmündedir. Örneğin karayolları trafik kanunu sanayi bakanlığı standartlar Kanunu ve bağlı yönetmeliklerinde, araç muayene yönetmeliğinde "KARAVAN" diye bir terim ve tanımlı bir araç ve/veya taşıt yoktur. Sizin de konuştuğunuz konunun mevzuattaki karşılığı ve zemini karavan değil romörkler hakkındadır... En son yapılan yasal düzenleme ile, yine sizin de söylediğiniz gibi sadece O1 sınıfı hafif romörk tanımı kaldırılıp O2 sınıfına yada durumuna göre diğer sınıflara aktarılmış olup, mevcut O1 sınıflı "yasal romörklere de!!!???" geçiş süreci konulmuştur. Söz konusu düzenleme tescil ile sınırlı olup, sahipliğin kayıtlı hali ve romörk cinsli/sınıflı menkul malı ifade eder. Trafiğe katılma hakkı, özellik standart tescili ve araç muayenesi yönünden bir müktesebi ifade etmez. Çünkü o yönetmeliklerdeki şartlar kurallar aynen geçerlidir değişmemiştir. Bu şartlar kurallar düzenleme öncesi O1 sınıflı romörkler içinde geçmişte olduğu gibi gelecekte de geçerlidir. Örneğin rutin trafik denetimine tabi tutulan düzenleme öncesine ait O1 sınıfı bir romörk hakkında, bu defada tescil hariç diğer denetim kriterleri aynen geçerlidir. Yani bu defa da O2 ve üzeri romörklerdeki özellikler aranmaya devam edilecek olup, bir muafiyet ve/veya müktesepten bahsedilemez. Çünkü trafiğe katılma hakkı, yasa ve yönetmeliğe göre tek başına tescille mümkün değildir. Ama tescil edilip, trafiğe katılmayı gerektiren gerek yeter şartları ve özellikleri muayene ile sabit olunmamış, sahibinin bahçesindeki romörke de trafik zabıtasının bir sözü olmaz. Araç yada taşıtlar borçlar kanunu ve ticaret kanununa göre tescile tabi tek menkul mal niteliğinde olup diğer tüm menkul mallarda sahiplik fatura yada sözleşme ile ifade edilir, diğer gayrı menkullerin tamamı ise tescile tabidir. Bu bağlamdaki tüm tescil işlemleri malın tanımı ve cinsi/özellikleri yanı sıra sahibinin kimliğini ifade eder. Trafiğe katılma hakkı olmayan trafikten men edilmiş trafikten çekilmiş araç yada taşıtların tescili mülkiyeti ve sahibinin kimliğini ifade eder. Muayene yoluyla da trafiğe katılma hakkı elde edilir... Hasılı mevzuat yönünden pandoranın kutusu daha yeni açıldı. Bu aş daha çok su kaldıracağa benziyor... Saygılar.
Üreticiden başkan olmaz! Biz tüketiciyiz başkan! Biz almasak sen nasıl para kazanacan? Yönetmelik öncesi konuştuk ettik diyorsun ama her yıl muayene olmasın diye görüşmeler yapacaz diyorsun. Hiç mi dinlemediler yoksa?
yol kontrolünde 750 kgaltında olanlar ve 1 ocak 2024 tarihinden önce alındığını imal edilidğini belgeleyenler trafiğe çıkabilecek. dolu ağırlığı 750 kg ve altı olması öenmli.
2035 tarihi merdiven altı üretimler için ,kaydı olmayan karavanları kapsadığını düşğnüyorum..Ben , bu tür karavanların tescil son süresi 2035 olarak düşünüldüğü için yazılmış.. Tescilsiz hiç bir karavan 1 temmuz 2025 den sonra yolda olamayacağını düşünüyorum..Başkan , bu konuyu net öğrenip tüketicilere anlatmalı
MERHABA karavanımı kurumsal bir yerden almadım. küçük bir işletmede yaptırdım ve orasıda battı. artık muhatabım yok. elimde sözleşme evrağı ve o1 belgem var. bunu nereden ve nasıl kaydettirebilirim. bu evraklarım yeterl olurmu. lütfen cevaplarmısınız.
@@avionic4380 O1 sınıfı karavanlar hakkındaki Yönetmelik ile alakalı dernek başkanı Ahmet Fazlıoğlu ile röportaj videosu pazar günü yayınlanacak. Ben bu soruyor kendisine sordum. Cevabı şu anda yoruma açık hatta yorum yapamam dedi. Üreticiler kendi üretmeidkleri karavanları kayıt yapmak istemezler dedi. Ancak sizin gibi durumda olanlar için bir veya birka Firma veya mühendisler odası yetkilensirilip ücreti karşılığında kayıt yapacaktır diye tahmin ediyorum. Kaldık 10 yıl geçiş süreniz var.
@karavankamp bu 10 yillik sure icindede serbest sekilde kullanamiyoruz bildigim kadari ile. Yine o sisteme kayit etmek gerekiyor herhalde. Net bir cevap ogrenebilsekte kafamiz rahat etse
dernek bu konuca çalışma yapıyor. çeken araç 2 yılda bir remork karavan her yıl zaten mantıksız. bu uygulama tır dorseleri için düşünülmüş ve uygulanan mevzuat.
Ocaktan önce üretilmiş ve uygunluk belgesi(O1) almış aracın, Artese tescil ETTİRİLMEMESİ daha iyi o zaman. Anladığım kadarıyla. Çünkü, Tescil edilmez ise;2035 kadar muayene, Plaka sıkıntısı olmayacak diye anlıyorum. DOĞRUMU?
evet 31 aralık 2024 tarihine kadar imal edilen 750 kg altı O-1 sınıfı karavanlar 2035 yılına kadar (geçiş süresi) plaka ruhsat muayeneden muhaf, ancak yol denetiminde 750kg üstünde çıkarsa trafikten men olabilir.
@karavankamp riske atmamak için bu işe girişeceksen BE ehliyetini almalı ve 2035 beklemeden muayeneye de girmek gerekli diye düşünüyorum. Kanunun ucu açık. Ceza yeme olasılığın yüksek sonra itiraz vs uğraşıp durursun.
Bu saatten sonra zor satarlar ve alanlarda bu yandaş başkanın satdığı ürünleri almasın bence...Bu kesim gariban kesim genelde , yilda iki defa tatile gitdiği araca heryil muayene ve vergi ödeyecek ne güzelmiş...başkan sen bunları anlatsaydın yetkililere...
@@sinandoymaz497 O1 belgeli karavanlar hafif hatta benimki kamp romorku dolu ağırlığı 400 kg fren sistemi falan da yok yilda iki üç defa kullandığım araca yilda bir defa muayenemi olur bunu kabul eden ve itiraz etmeyenlere sen gel birde vergide ver derler...
Yıllardır karavancıyım🎉, pandemiden sonra bu çekme karavanların gecekondu olarak kullanılmasından,sözde karavancıların görgüsüzlük lerinden bıktım artık. Çekme karavan ın tek çözümü var...kesinlikle yasaklanmalı.😊 Bunların zaten 750 altı olması mümkün değil.40 lt temiz su deposu olan çekme karavanı 4 kişilik diye satıyorlar, 40 lt su 4 kişiye 1 gün bile yetmez. , pis su deposu ise hiç yok, full çevre kirliliği.Kasetli tuvalet desen 18 lt depo kime yetsin. Full yalan üzerine kurulu bir sektör bu.
Bu röportaj sonrası karavan almaktan vazgeçtim
Motokaravan alırız ustam. 😊 Ben de sizle ayni fikirdeyim
Onlarda her sene vizesi ve vergisi var çekme karavanlar da motor olmadığı için MTV yok
Arkadaslar 2024 aralik ayi sonuna kadar alinan tum 750 kg alti gecen karavanlar 2035 yilina kadar tescilden muaftir.sadece elinizde bir belge olsa iyi olur.ama merdiven alti batmis firmalarin karavanlarida tescil gerekmeden 2035 yilina kadar kullanilabilir.zaten buyuk bir ihtimal bu karavanlarin cogu 10 yil icinde kullanim disi kalir.
Benim karavanim kayitli degil o1 belgesi yok kendim yaptim bunlarin hepsi 2035 e kadar tescil gerekmeden kullanilabilecek.tabi burda bu araclarin 2024 sonuna kadar yapilmis oldugunu belgelemeniz gerekebilir.fatura gibi.
Kisaca kimse korkmasin rahatlikla herkesin mevcut karavani aktif kullanilabilecek.
Tip onay belgesi olmadan karayolları na çıkmak yasak cezası var
Nasıl bir röportaj bu bu kadar adamin sözü kesilirmi adam zaten anladacak tektek
Sonunda bşu yasalar çıkmaya başladı yaklaşık 5 yıl var oturması için yasalar çıksın diye bekliyordum çünkü biz yamacı bir devletiz düzen otururuncaya karavan işi halen beklemede tutacağım.
Açık yük römorklarında durum nedir? Onlar da ruhsatlı muaneyeneli sigortalı olacak mı
YÖNETMELİK TRAFİĞE ÇIKACAK TÜM REMORKLARI KAPSIYOR, TARIMDA KULLANILANLAR HARİÇ ONLAR İÇİN AYRI YÖNETMELİK VAR
Bence enbüyük sıkıntı, piyasadaki O1 belgeli karavanların tamamına yakını 750 Kg. üzerinde bir ağılığa sahip yani O1 değil. Bunlar tescil edilse bile muayeneden nasıl geçecek?
o2 tescil olacak sanırım, bu seferde ehliyet güncellenecek vs..
750 kg altı diyen satıcıda, kullanıcıda yalan söylüyor demektir zaten. Mümkün değil. 40 lt temiz su deposu olan çekme karavana 4 kişilik diye satıyorlar. 40 litre su 4 kişiye 1 gün bile yetmez. Atık su zaten depo hiç yok.
@@ensonkacaolur9336 Zaten bu 4-6 kişilik karavanlar ayrı bir dert. 11 m3 minibüsü 5 kişilik yapan, 4 metrelik çekme karavanı 6 kişilik yapan üreticiler ve bunlara rağbet eden bir kitle maalesef ayrı bir konu. Geçtim yeterinde saklama yerinin olmamasını, buzdolaplarının sadece 90 litre olmasını, su depolarının yetersiz olmasını. Bu karavanlarda ne mahremiyet kalır, ne tuvalet ve banyo sırası biter nede kaliteli bir yaşam alanı olur.
Sektör zarar görmesin diye 1 tonluk karavanlar fren kontrolü bile yapılmadan trafikte mi gezsin yani :) Burada eleştirilmesi gereken şey muayenenin her sene olması, 2 yılda bir ya da 3 yılda bir olsun ama her karavan muayeneye girsin. 750 kg altı diye üretilen hiç bir karavan, 750 altı değil çünkü.
01 02 03 ayrimi bitti artik ne 750kg alti kimse artik 750kg alti uretmek icin ugrasmaz şase 1350kg max yazar ise o kg kadar cikiyormu ona bakar vize
Sistemde hala eksiklik var çekme karavanlar römork sıtatüsünde olmamamı ve 2 yılda bir vize olmalı motokaravanlar dahil
O kadar emin olma😉
kaydetmezsek 2035 yılına kadar muayene yok mu?
kaydettirirsek ayağımızla her yıl muayeneye mi gideceğiz?
evet aynen öyle
Konuyla alakasız alakalı bir durum kanolarda liman başkanlığına kayıt olması gerekiyormuş 01 karavan alıp kano takmayı düşünüyordum hayaldi gerçek oldu. Saygılar
şimdi mesela piyasada binerce nk karavan var ,ne fabrikası var nede üreticisi bildiğim kadarıyla.. Böyle durumlarda nasıl hareket edileceğini kimse bilmiyor yani..10 sene zarfında hepimizin başına gelebilir mi evet gelebilir..Horoza sormuşlar tavukmu yumurtadan ,yumurtamı tavuktan çıkar diye,,ben işimi yapar geçerim gerisine karışmam misali herşey saçma sapan gidiyor ülkede :(
hocam keşke çekme karavanlar için köprü ve otoyol ücretlerine de el atsanız. çekme karavan takınca 1. sınıftan 3. sınıfa geçiyor ücretlemeye giriyor. motokaravan 2. sınıfa girerken çekme karavan ücretlemesi 3. sınıftan alınıyor. Bana adil gelmedi ve ciddi anlamda maliyet oluşturuyor.
Anlamadığım şey:
"...ARTES’e üretici veya ithalatçılar tarafından elektronik ortama aktarılanlar 1/1/2035 tarihine kadar ilgilisinin talebi halinde tescil edilir, bu tarihten sonra tescil edilmeyenlerin karayolunda kullanılması yasaktır."
Yani 2025 öncesi alanlar muayene edilmeden 2035'e kadar kullanılabiliyor. Bu karavanlar trafikte sorun teşkil etmezken 2025 ve sonrası üretilenler mi trafikte sorun yaratacak?
2025 öncesi aldığımız karavanın evrakları var ama artes e kayıt yaptırmadan satış mümkünmü bu sorunun cevabı hiç bir yerde yok
Ercan bey merhabalar... Yayından kaldırmak zorunda kaldığınızı ifade ettiğiniz videoya gelen eleştiriler bu videonuza da gelecek gibi... Dernek başkanı beyefendi de konuya yeterli ölçekte çerçeve çizemiyor... Devlet aklı ve kurumları, yaptığı her türlü düzenleme de konunun çerçevesini gerekli tanımları gerek yeter şartları tam ve doğru yapar. Bunların dışındaki her türlü tanım yorum vb. şeyler yok hükmündedir. Örneğin karayolları trafik kanunu sanayi bakanlığı standartlar Kanunu ve bağlı yönetmeliklerinde, araç muayene yönetmeliğinde "KARAVAN" diye bir terim ve tanımlı bir araç ve/veya taşıt yoktur. Sizin de konuştuğunuz konunun mevzuattaki karşılığı ve zemini karavan değil romörkler hakkındadır... En son yapılan yasal düzenleme ile, yine sizin de söylediğiniz gibi sadece O1 sınıfı hafif romörk tanımı kaldırılıp O2 sınıfına yada durumuna göre diğer sınıflara aktarılmış olup, mevcut O1 sınıflı "yasal romörklere de!!!???" geçiş süreci konulmuştur. Söz konusu düzenleme tescil ile sınırlı olup, sahipliğin kayıtlı hali ve romörk cinsli/sınıflı menkul malı ifade eder. Trafiğe katılma hakkı, özellik standart tescili ve araç muayenesi yönünden bir müktesebi ifade etmez. Çünkü o yönetmeliklerdeki şartlar kurallar aynen geçerlidir değişmemiştir. Bu şartlar kurallar düzenleme öncesi O1 sınıflı romörkler içinde geçmişte olduğu gibi gelecekte de geçerlidir. Örneğin rutin trafik denetimine tabi tutulan düzenleme öncesine ait O1 sınıfı bir romörk hakkında, bu defada tescil hariç diğer denetim kriterleri aynen geçerlidir. Yani bu defa da O2 ve üzeri romörklerdeki özellikler aranmaya devam edilecek olup, bir muafiyet ve/veya müktesepten bahsedilemez. Çünkü trafiğe katılma hakkı, yasa ve yönetmeliğe göre tek başına tescille mümkün değildir. Ama tescil edilip, trafiğe katılmayı gerektiren gerek yeter şartları ve özellikleri muayene ile sabit olunmamış, sahibinin bahçesindeki romörke de trafik zabıtasının bir sözü olmaz. Araç yada taşıtlar borçlar kanunu ve ticaret kanununa göre tescile tabi tek menkul mal niteliğinde olup diğer tüm menkul mallarda sahiplik fatura yada sözleşme ile ifade edilir, diğer gayrı menkullerin tamamı ise tescile tabidir. Bu bağlamdaki tüm tescil işlemleri malın tanımı ve cinsi/özellikleri yanı sıra sahibinin kimliğini ifade eder. Trafiğe katılma hakkı olmayan trafikten men edilmiş trafikten çekilmiş araç yada taşıtların tescili mülkiyeti ve sahibinin kimliğini ifade eder. Muayene yoluyla da trafiğe katılma hakkı elde edilir... Hasılı mevzuat yönünden pandoranın kutusu daha yeni açıldı. Bu aş daha çok su kaldıracağa benziyor... Saygılar.
Başkan müşterileri periyodik bakıma her yıl gelmesini öneriyor TÜVTÜRK muayene sini 2 veya 3 yıl olmasını söylüyor? çelişki olmamalı söylemlerde!!!
Üreticiden başkan olmaz! Biz tüketiciyiz başkan! Biz almasak sen nasıl para kazanacan? Yönetmelik öncesi konuştuk ettik diyorsun ama her yıl muayene olmasın diye görüşmeler yapacaz diyorsun. Hiç mi dinlemediler yoksa?
Başkana sormak isterim..1 temmuz 2025 de yollarda tescilsiz karavanlar dolaşabilecekmi..?
yol kontrolünde 750 kgaltında olanlar ve 1 ocak 2024 tarihinden önce alındığını imal edilidğini belgeleyenler trafiğe çıkabilecek. dolu ağırlığı 750 kg ve altı olması öenmli.
@@GereksizIslerUzman deneyimlerin başlayacağı bilgisini aldım. Bence kesinlikle başlar sektör bu konuda rahatsız.
2035 tarihi merdiven altı üretimler için ,kaydı olmayan karavanları kapsadığını düşğnüyorum..Ben , bu tür karavanların tescil son süresi 2035 olarak düşünüldüğü için yazılmış..
Tescilsiz hiç bir karavan 1 temmuz 2025 den sonra yolda olamayacağını düşünüyorum..Başkan , bu konuyu net öğrenip tüketicilere anlatmalı
MERHABA karavanımı kurumsal bir yerden almadım. küçük bir işletmede yaptırdım ve orasıda battı. artık muhatabım yok. elimde sözleşme evrağı ve o1 belgem var. bunu nereden ve nasıl kaydettirebilirim. bu evraklarım yeterl olurmu. lütfen cevaplarmısınız.
@@avionic4380 O1 sınıfı karavanlar hakkındaki Yönetmelik ile alakalı dernek başkanı Ahmet Fazlıoğlu ile röportaj videosu pazar günü yayınlanacak. Ben bu soruyor kendisine sordum. Cevabı şu anda yoruma açık hatta yorum yapamam dedi. Üreticiler kendi üretmeidkleri karavanları kayıt yapmak istemezler dedi. Ancak sizin gibi durumda olanlar için bir veya birka
Firma veya mühendisler odası yetkilensirilip ücreti karşılığında kayıt yapacaktır diye tahmin ediyorum. Kaldık 10 yıl geçiş süreniz var.
@karavankamp bu 10 yillik sure icindede serbest sekilde kullanamiyoruz bildigim kadari ile. Yine o sisteme kayit etmek gerekiyor herhalde. Net bir cevap ogrenebilsekte kafamiz rahat etse
Her yıl muayene yapılması gereksiz yapılırsa binek araç başı uygulanan rakamlar olmamalı
dernek bu konuca çalışma yapıyor. çeken araç 2 yılda bir remork karavan her yıl zaten mantıksız. bu uygulama tır dorseleri için düşünülmüş ve uygulanan mevzuat.
Motokaravan her yıl muayenesinide bir dile getirseydiniz keşke..
ÖNCE ÜST YAPI, SONRA ALT YAPI. MEMLEKETİN ÖZETİ.
Ocaktan önce üretilmiş ve uygunluk belgesi(O1) almış aracın, Artese tescil ETTİRİLMEMESİ daha iyi o zaman. Anladığım kadarıyla.
Çünkü, Tescil edilmez ise;2035 kadar muayene, Plaka sıkıntısı olmayacak diye anlıyorum.
DOĞRUMU?
Herkesin işi gücü vatandaştan nasıl biraz daha para alırız. Hepinizin.
Merhaba 2025 itibari ile 2. El 2024 ve oncesi karavan almis olsam yine 2035 e kadar mi gecerlidir. Ercan bey 3 yil sure soyleminiz cok iyi
evet 31 aralık 2024 tarihine kadar imal edilen 750 kg altı O-1 sınıfı karavanlar 2035 yılına kadar (geçiş süresi) plaka ruhsat muayeneden muhaf, ancak yol denetiminde 750kg üstünde çıkarsa trafikten men olabilir.
@karavankamp riske atmamak için bu işe girişeceksen BE ehliyetini almalı ve 2035 beklemeden muayeneye de girmek gerekli diye düşünüyorum. Kanunun ucu açık. Ceza yeme olasılığın yüksek sonra itiraz vs uğraşıp durursun.
Çekme karavanda en büyük işkence sadece bir aylık gibi kısa kullanım için her yıl o muayeneye gitmektir, bence…
Motokaravanlar da muayene yokmu
Vergi alacakları için 6 ay da bile alsalar şaşırmamak gerekli............
Gaz tesisatını hatırlattığınız iyi olmuş sayenizde 300-400 tl de gaz muayene parası kitleler yakında.
Bu saatten sonra zor satarlar ve alanlarda bu yandaş başkanın satdığı ürünleri almasın bence...Bu kesim gariban kesim genelde , yilda iki defa tatile gitdiği araca heryil muayene ve vergi ödeyecek ne güzelmiş...başkan sen bunları anlatsaydın yetkililere...
Ne Vergisi hocam. Bende 4 yıldır O2 belgeli karavan var hiç vergi çıkmadı
Sadece her yıl muayene var
@@sinandoymaz497 O1 belgeli karavanlar hafif hatta benimki kamp romorku dolu ağırlığı 400 kg fren sistemi falan da yok yilda iki üç defa kullandığım araca yilda bir defa muayenemi olur bunu kabul eden ve itiraz etmeyenlere sen gel birde vergide ver derler...
@@sinandoymaz497 muayene kaç para , ücretsiz mi?
Çekme karavanlarinizi SATIN..Caravel, Alkovenli arac alın daha mantıklı..
@@ozanbirkan7241 kime satacagiz. Alanda ayni sorunu yasamayacakmi
Abi saçma sapan sorular sormuşsun bilgi vereceğin yerde kafa karıştırmışsın....
Hangi sorular doğru olurdu. Keşke onuda yazsaydın
Yıllardır karavancıyım🎉, pandemiden sonra bu çekme karavanların gecekondu olarak kullanılmasından,sözde karavancıların görgüsüzlük lerinden bıktım artık. Çekme karavan ın tek çözümü var...kesinlikle yasaklanmalı.😊 Bunların zaten 750 altı olması mümkün değil.40 lt temiz su deposu olan çekme karavanı 4 kişilik diye satıyorlar, 40 lt su 4 kişiye 1 gün bile yetmez. , pis su deposu ise hiç yok, full çevre kirliliği.Kasetli tuvalet desen 18 lt depo kime yetsin. Full yalan üzerine kurulu bir sektör bu.