KARAVANIN TRAFİK KANUNU

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 сен 2024

Комментарии • 48

  • @fatihmehmetaylikci9474
    @fatihmehmetaylikci9474 Месяц назад +1

    Hocam bir konuda tam bir açıklık getirmek lazım karavanların çekme karavanlar özel taşıtlar olarak M1 se sinifi olarak aslinda gecmelidir
    Yonetmelikte romork karavan m1 sinifi altinda se olarak belirtilmistir
    Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, ambulans (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), tekerlekli sandalye ile binilebilen (SH), römork karavan (SE), seyyar vinçler (SF), özel grup (SG) ve dolly (SJ), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze nakil araçları (SD), mobil numune alma aracı ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan araçlardır.

  • @drsabrian
    @drsabrian Год назад +1

    İzlerken öğrenci olduğum zamanlara gittim. Çok akıcı anlatıyorsunuz ve altın değerinde bilgiler veriyorsunuz, kendi adıma çok teşekkür ediyorum.

  • @hasan58151
    @hasan58151 Год назад +2

    Yürekten kutluyorum saygılarımla selamlıyorum

  • @ahmetsevuk9493
    @ahmetsevuk9493 Год назад +2

    Önemli bir konuyu ele aldınız emeğinize sağlık.

  • @sadknesiroglu2683
    @sadknesiroglu2683 4 месяца назад +1

    Teşekkürler

  • @eroloktay6636
    @eroloktay6636 Год назад +1

    Yine güzel bir Bilgi, Çok Teşekkürler.

  • @Anlat_Bakalim
    @Anlat_Bakalim 8 месяцев назад +1

    Detaylı anlatım için teşekkürler

  • @pikacuvan125
    @pikacuvan125 Год назад +2

    Emeklerinize sağlık, teşekkürler. Ancak karavan tanımının tuvalet ve duş içermemesi mantıklı. Portatif tuvaletler olduğu için ayrı bir wc alanına gerek yok bence.

  • @gokhansoygun
    @gokhansoygun Год назад +1

    Emek verip bilgilendirdiniz, teşekkür ederiz 🙋🏻‍♂️

  • @ColorTR
    @ColorTR Год назад +1

    elinize sağlık

  • @omerakcanur4145
    @omerakcanur4145 Год назад

    Teşekkür ederim.

  • @aldeilaclamavefumigasyonhi3177
    @aldeilaclamavefumigasyonhi3177 Год назад +1

    Ruhsatta M1 yazıyor. Polis bunu neyden dönüştürdün deyip işlem yapacak değil sanırım. Şu an araç M1 olduğuna göre M1 e göre hız limiti olacak.

  • @karavanavrupa
    @karavanavrupa Год назад +1

    👏👏👏

  • @alperguloglu7859
    @alperguloglu7859 Год назад

    Bir an önce moto karavanların otomobiller gibi iki yılda bir kez fenni muayeneden geçmesi lazım biz ticarer yapmıyoruz ve bu hususi araçtan daha özel bir araç bizden başka kimse kullanmıyor. Birileri şu her seneki fenni muayeneden geççme işine el atıp iki yılda bire çevirsin.

  • @sevki47
    @sevki47 Год назад

    Bu konu ile ilgili internette yazılanların anlatılanların çoğunu okudum hep aynı şeyler söyleniyor çiziliyor yazılıyor ama tamamen yanlış.
    Konu ile ilgili Karayolları trafik yönetmeliğine göre en küçüğünden en büyüğüne kadar yani örneğin Doblo tipi bir araçtan tutun üç dingilli otobüse kadar bütün motokaravanların ruhsatında M1 sınıfı taşıt olarak geçer. M1 sınıfı taşıtı kullanmak için B sınıfı ehliyet yeterlidir. 3500 kg meselesi ise motokaravanlar ile ilgili olarak uzaktan yakından alakası yoktur.Bu ağırlık sadece B sınıfı ehliyet sahiplerinin kamyonet kullanmaları halinde azami yüklü ağırlık için konmuş bir ibaredir. Kısaca motokaravanları ilgilendiren madde sadece M sınıfı taşıtlar ve hemen ardından M1 sınıfı olanlardır. O maddede en az 4 tekerli yolcu taşımak amaçlı taşıt olması ve sürücüsü ile birlikte en fazla 9 oturma yerinin bulunması gereken maddedir.bunlar dışında hiçbir kısıtlama yoktur. SA belgesi ise aracın karavana dönüştürülürken gerekli olan standartlar amaçlıdır

  • @eryuz
    @eryuz 5 месяцев назад +1

    Bilgiler için teşekkürler. Çekme karavanlar yerleşim yerlerinde araç park edilen her yere park edilebilir mi yoksa sadece karavanlar için ayrılmış alanlara mı park edilmeli. Eğer römork sınıfına giriyorsa yerleşim yerlerinde karayoluna park edilmeleri yasak olabilir diye düşünüyorum.

    • @karavankamp
      @karavankamp  5 месяцев назад

      avrupa'nın bazı ülkelerinde şehir içinde çekme karavanı 3 günden fazla park etmek kesinlikle yasak, olması gereken şehir içinde park etmenin makul bir süresi olmalı, bu süre turistlik ziyaret süresini aşmamalı yani 3-4 gün, motokaravan araç statüsünde olduğu için kamyonet minübüs statüsünde değerlendirilmeli.

  • @banamatematikanlat1012
    @banamatematikanlat1012 Год назад +1

    Ama bir midibüs sigortası 25-30 bin civarı iken karavana dönünce 4500 lira civarı oluyor bir otomobil kadar yani dediğiniz gibi normal sigortaların 3-4 katı falan sigortaya sahip değil,bir otomobil ne kadar ise ben iveco otobüs karavanımı da aynı fiyata sigorta yaptırdım…saygılar…

    • @karavankamp
      @karavankamp  Год назад

      Sigorta acenteniz çok iyiymiş adresi verirseniz karavancılar teklif alsın. Bende öğrenmiş olurum

  • @ahmetodabasoglu3717
    @ahmetodabasoglu3717 11 месяцев назад +1

    Engelli otomatık vites kullanır yazan engelli ehliyeti ile çekme karavan kullanabilir mi bilgi verirseniz sevinirim

  • @yusufbiner6125
    @yusufbiner6125 Год назад +2

    Taşıma kapasitesi 7 ton olan bir kamyon B sınıfı ehliyet ile kullanılamaz
    Ancak aynı araç motokaravana çevrilince M1 sınıf oluyor ve B sınıfı ehliyetle kullanılıyor
    Bu bilgi doğru mudur teşekkürler

    • @karavankamp
      @karavankamp  Год назад +1

      Mantık kullanamaz diyor, ama yönetmelik kullanır diyor, trafik polisinin inisitafine kalmış, yazar cezayı mahkemede uğraşırsın. Yönetmelik eksik maalesef. Ben olsam ehliyeti değiştirir uygun hale getiririm.

    • @mesutk.4415
      @mesutk.4415 9 месяцев назад +1

      ⁠​⁠​⁠​⁠​⁠​⁠@@karavankampyaklaşımınız çok doğru.
      Motokaravanı hangi sınıf ehliyet kullanmalı sorusu hep gündemde. Bu konuda Avrupa ülkelerinin ürettiği çözüm tartışmayı ortadan kaldıracak kadar açık ve olması gerektiği gibi şöyle ki:
      Araç imal edildiğinde ne ise karavana dönüştürüldüğünde imalatından sonraki (dönüşümden sonraki değil ilk ne olarak imal edildi ise) halini kullanan ehliyet sınıfı karavan haline gelse de temelde motorlu araç aynıdır. Yük taşıyan kasa veya yolcu taşıyan koltuklar sökülür, camlar daha azaltılır, iç dizayn değiştirilir teknik olarak aracın motor kapasitesi, yük taşıma tonajı vs fabrikadan çıktığı teknik özellikleri değişmez. Trafikte bu aracı kullanan şoförün yeteneklerinin fabrikadan çıktığı halini trafikte kullanan ehliyet olmalıdır.
      İmalat olarak aracın bu özelliği ile karavana dönüştürüldüğündeki motor kapasitesi, aracın yük taşıma kapasitesi, manevra kabiliyeti aynıdır. Bu sebeple aracı karavana dönüşmeden hangi sınıf ehliyet kullanıyorsa karavan olunca aynı sınıf ehliyet kullanmalı. Hangi karavanı hangi sınıf kullanmalı sorusunu benim işime öyle gelmiyor da böyle geliyor dedirtmeyecek akla ve mantığa yatan bu bakış açısının her türlü tereddütü ortadan kaldıracak kadar kendi içinde tutarlı ve güçlü çözüm odaklı yaklaşım olduğunu düşünüyorum.
      BİR İSTİSNA OLABİLİR (olmalı da) otobüsü D sınıfı ehliyet kullanır. Çünkü D ehliyet yolcu sayısı 9’dan sonraki araçlar içindir. Karavanda yolcu sayısı 8 kişiyi geçmeceği için yolcu otobüsündeki 25 kişi hatta 60 kişi yolcu yerini karavana ait eşyalar aracın taşıdığı olmasından D (otobüs kullanan) ehliyet sahibi ile C sınıfı (kamyon kullanabilen) ehliyet sınıfının da kullanmasına izin verilmesi gerekir. teknik olarak fabrikadan otobüs veya kamyon olarak çıkan dönüşüm ile motokaravan olan bir aracı B sınıfının kullanamaması daha doğru olacağı kanaatindeyim.
      Çünkü karayolunda giderken aracın yola ve trafiğe tepki vermesi B sınıfı ehliyet sahibinin kullandığı donanıma sahip araçtan çok daha farklıdır. Dönüş turundan, vites sayısına.
      Kör noktadan, aracı tamir eden ustanın bilgisine, Hatta otomobil yada minibüsü hemen hararet ettirebilirsiniz. Oysa bir otobüs yada kamyonun hava tüpleri dolucaya kadar beklemek zorundasınız. Yani her şey B sınıfından farklıdır. Bkz RUclips’da @alirzaadatepe1647 videoları.

  • @dunya_bahcem
    @dunya_bahcem 6 месяцев назад

  • @Chopinnn
    @Chopinnn 5 месяцев назад

    🎉

  • @tardiszamanyolcusu
    @tardiszamanyolcusu 3 месяца назад

    Hız uygulaması böyle değil. Motokaravanın SA tanımlaması yüzünden, sunumdaki kmleri yazılı olarak iletseniz dahi çatır çatır cezayı yiyorsunuz. Mahkemeye verince de hem faiz, hem mahkeme masrafı ödüyorsunuz. Bu yönetmelik, cimer kararları vs vs işe yaramıyor. Bir de kesin karar olarak alıyorlar böylece itiraz yolunuz da kapanıyor. En iyisi ceza sonrası tıpış tıpış ve erkenden ödeyip hiç olmazsa ödentiden tasarruf etmek

  • @vestelmobile5255
    @vestelmobile5255 Год назад +3

    Eski model bir motokaravanın ortalama sigorta ücreti ne kadar çikar mesela hocam

    • @karavankamp
      @karavankamp  Год назад +3

      ESKİ BİR MODEL DERKEN BİRAZ BİLGİ VERMELİSİNİZ, ÇEKME KARVAN MI? MOTOKARAVAN MI? ÖLÇÜLERİ, TAHMİNİ DEĞERİ, TRAFİK SİGORTASI MI? KASKO MU? BUNLAR BİLİNMEDEN FİYAT ALAMAYIZ.

    • @vestelmobile5255
      @vestelmobile5255 Год назад

      @@karavankamp Motokaravan..daha almadım ama bilgi alıyorum izninle.Kısa transporter alıp karavan edecem insallah.2004-2007 arası bir sey düşünüyorum nasipse.En çok sigortasını merak ediyorum.Vergisi de kaç lira olur mesela??Aracın değeri 230-330 arası

    • @karavankamp
      @karavankamp  Год назад +2

      @@vestelmobile5255 funcel fiyat için sigorta acentesine sormak lazım, ancak şöyle bir gerçek var. Normalde panelvan veya kamyonet yada minibüs sınıfında olan bir araç karavan kamp aracı olunca özel amaçlı araç sınıfına geciyor yani ambulans itfaiye ile aynı kaza risk policesi kesiliyor. Bu durumda kamyonete göre 3 katı sigorta Police masrafı oluyor. Bu konuda Ankara sigorta çeşitli avantajlar sunuyor. Tabi işi bilen acente sahibini de bulmak ayrı sorun. Bu konuda net bir fiyat veremiyorlar. Yaşınız, sağlık sorunlarınız, daha önce kaza yapıp yapmadığınız gibi verilerde önemli, sizin için ortalama bir fiyat soracağım

  • @ag..hk..bs._ha--azul-
    @ag..hk..bs._ha--azul- Год назад +1

    Motokaravan için (amerikada pilot lisansım dahi var uçak kullaniyorum aynı zamanda karavanda yaşamaktayım) amerikada herkes çekici arkasına dev gibi karavan yapar..boyut fark etmez ayni ehliyet yeterlidir..
    Yani araç ne olursa olsun bizim B sınifi ehliyetle kullanirsiniz..
    Her yere park edebilirsiniz yasal hakkıniz..
    Tuvalet olmasa dahi olur yasal olarak zorunlu olmayıp uluslararası insan haklarına göre zaten kimse sizin bi tarafıniza bez takamayacagi icin bu zorunluluk değildir..insanlari yanlis yonlendirmeyin..
    Bulasık yikama ve duş zorunlu değildir yasal olarak insan hakları işin içine girer çunku tukriyede de bu zorunlu olamaz..
    Yanlış bilgi vermeyin..
    Karavan kullnanlar amerikada genelde bi 70bin 80 bin dolari bulup ev alamayanlar kullanir genelde birde tesla nin kurucusu sekil olsun diye kullanir..
    Tr için icn ise B SINIFI ile agirlik ve dingil sayisi fark etmeden karavan kullanirsiniz...surucu kurslarina kanmayın..
    Videoyu cekenler avrupada ne yasalar onu arastirmamiş amerikayi hic arastirmamiş..
    Amerikada kamyon ehliyetim de var yani
    Ticari araç kullanma yetkim de var..
    Ancak dondurdum lisansımi ucakta kullaniyorum yasalari çok iyi takip ediyorum karavan için size güvenlik tavsiyem;
    Cekme karavan kullaniyorsaniz çift dingil haricinde kesinlikle kullanmayin..
    Frensiz çekme asla almayin...
    Otoyollar bizde ücretsiz..
    Karavanda yalıtim çok önemli amerikada yazın içi hamam gibi olmaması icin genelde XPS strafor ile yalitim yapariz.. üstüne ses yalitimi yaparız..yangına karsı ise bu malzemenin üstüne aluminyum kaplarız..
    Icerde ısitici icin ise genelde sömine kullaniriz...mazot veya gas yani benzin tercih etmeyiz zaten yalıtim yapinca isitma ya gerek yok..biz amerikada soğuk severiz 16 derece de uyuruz..amerikada herks boyle soguk sever..
    Bende de tır ve arkasında dorse olarak karavanım var 3+1 ev gibi elektrik ve su her yerden rica edip alıyoruz..tabii bedava değil ..
    Mal sahipleri bize sayaçimizdan gectigi kadsr ölcüp satiyor örnek 7 cent elektrik ise bize 10cent e satıyorlar..
    Tuvalet icin ise etraftaki yerleri veya en basiti kedi kumu kullaniyoruz temizlikle uğrasmamak için..
    Duş ve banyo için ise tasarruflu sistemler var..veya amerika da
    Motel fiyatlari ucuz haftalik 150usd veya 200usd civarina 1+1 oda veriyorlar kuvetli vs..
    Turkiyede dahil uluslararasi insan haklari kanunlari geregi bi karavanı bir noktadan kimse kaldiramaz..
    New york ta bi nokta var genelde karavancilar yola park eder sürekli kimse kaldiramaz...yasal hakkiniz...new yorkta belki noktalarda sehir icinde park yasaksa sadece oralaara girmek ysaktir..ki hic bi araç girmez zaten..bende 2 tane var ufak olan ford transit digeri zaten tır arkasında konteyner genişlemeli sistem sürekli açik ..ford iş yerime yakın hafta ici onda kaliyorum fiyat olarak gelirsek
    Ford u hazir aldım sadece 16000 usd
    Tır ve çekme karavanı ise (tır volvo otomatik)
    45000usd ye almistim...
    Amerika da 80000 dolar a tripleks villa alabilirsiniz yani aslinda pahali birsey bu karavanlar..
    Veya 428coupe 2017model araçlar zaten 15000usd..
    Yani amerikada insanlar çadır veya kutük ev yapiyor ama metropoller çok pahali mesela newyork manhatten de zeminde 3+1 ev tam 3mioykn dolar..ancak kenarda karavanda konaklamak bedava..
    Uluslarasi haklardan kaynakli bunlar..
    Dediğim gibi ayni zamanda pilotum bi uçak nasil ki baska bi ulke sinirlarinda ucarken izin almiyorsa gidip o ulkeden karavanda isteidigi yere park edebilir..bunlar chikago sözlesmesi ile sabit haklardir..
    Yanlis bilgi vermeyin insanlara

  • @mehmetyildirim8001
    @mehmetyildirim8001 22 дня назад

    Hocam merhaba bilgilendirici video olmuş
    Benim sorum şu, kaskolu aracım ve çekme karavanla (750 kilo altı) giderken kaza yaptığımda, kasko şirketinin sorumluluktan kaçma durumu olabilir mi? Aynı durum sigorta içinde geçerli

    • @karavankamp
      @karavankamp  15 дней назад

      @@mehmetyildirim8001 yorum sorunuzu şimdi gördüm, bu konuda uzman değilim, bu sorunun cevabını en iyi bilecek olan sigorta policenizi kesen acenta yetkilisi olacaktır.
      Benim öngörüm Türkiyedeki sigorta acentaları hasar ödemekten kaçmak için her yolu denedikleri yönündedir.

    • @mehmetyildirim8001
      @mehmetyildirim8001 15 дней назад

      @@karavankamp teşekkür ederim. Bunu yaptım. Kasko şirketimle konuştum. Karavandan kaynaklı bir kaza olursa bunu ödemeyiz dediler. Fakat sözleşmeyi detaylı okuduğumda, hariç tutulan durumlarda karavan, römork vs gibi durumlardan bahsetmiyor.

  • @erdincoguz5236
    @erdincoguz5236 2 месяца назад +1

    Ustam motosiklet icin ufak karavan takiminda ceza varmi

    • @karavankamp
      @karavankamp  2 месяца назад

      Motosikletin remork çekme durumu hakkında bir bilgim yok, bunu motosiklet camiasına sormak lazım. .

  • @omerakcanur4145
    @omerakcanur4145 Год назад +1

    Aracım çeki demiri işli .Remorklarda trafikte bir belge zorunluluğu varmıdır.

    • @karavankamp
      @karavankamp  Год назад +1

      Yüklü ağırlığı 750 kğ altında olan Remork lar için ruhsat zorunluluğu yok, 750 kg üstü için ruhsat plaka muayene gibi zorunluluklar var.

  • @kadirozturk3452
    @kadirozturk3452 4 месяца назад

    Otomobilden dönüştürülen motorkaravanlar m1 sınıfı mı oluyor. Yani hız sınırı otomobil gibi mi olur.

    • @karavankamp
      @karavankamp  4 месяца назад

      Aks (dingil) genişliği 3.20 metreden kısa ise otomobil M1 sınıfı karavan oluyor.

    • @kadirozturk3452
      @kadirozturk3452 4 месяца назад

      @@karavankamp teşekkürler

    • @tardiszamanyolcusu
      @tardiszamanyolcusu 3 месяца назад

      Cezayı kesene bağlı

  • @omerlutfiaktas3581
    @omerlutfiaktas3581 Год назад

  • @haSan-yi4xl
    @haSan-yi4xl 5 месяцев назад

    Çekme karavan sokak arasına park edebılır mı

    • @karavankamp
      @karavankamp  5 месяцев назад

      trafik yönünden park yasağı yoksa belediye encümeni aksi kararı yoksa park edebilir.

  • @agasoylutuylugolu
    @agasoylutuylugolu Год назад +1

    araştırıp emek harcamışsınız teşekkür ediyorum video için fakat m1 sınıf karavanların köprü geçişi hakları ve hız sınırı ile ilgili olarak bendekilerle çelişen bilgiler bunlar. Bildiğim kadarıyla m1 sınıfı şehitler köprüsünden geçebiliyor ve otoyol hız limiti b ile aynı. Kgm nin ilgili linklerini paylaşıyorum. Ben yanlış okuyor, yorumluyorsam düzeltirseniz sevinirim.
    www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Otoyollar/KisitlamalarKanunlar.aspx
    www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Trafik/HizSinirlari.aspx

  • @huseyinates5225
    @huseyinates5225 Год назад +1

    Teşekkürler