[UPDATE] Zonnepanelen met een 'gewone' stekker maken

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 янв 2023
  • Originele video 'Zonnepanelen met een 'gewone' stekker maken': • Zonnepanelen met een '...
    Veiligheid speelt altijd in de praktijk; er leiden meerdere wegen naar een veilige installatie.
    NEN 1010: nl.wikipedia.org/wiki/NEN_1010
    Galvanische scheiding: nl.wikipedia.org/wiki/Galvani...
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

Комментарии • 246

  • @bolski-uitlaatstore9130
    @bolski-uitlaatstore9130 Год назад +27

    Tegen zoveel logica is onderbuikgevoel niet opgewassen. Heerlijk verhelderend. Wederom dank voor deze bijdrage.

  • @grommie
    @grommie Год назад +2

    Bedankt voor de info. Door dit filmpje ga ik zelf panelen op de schuur leggen, zuidoost-noordwest orientatie en het komt op de aparte groep in de meterkast. Bestaande panelen heb ik ook apart en de airco ook apart.

  • @Firebird1005
    @Firebird1005 Год назад +4

    Een wettelijk verbindende norm moet volgens de Nederlandse wetgeving gratis ter beschikking gesteld worden. De is een van de redenen om de nen1010 niet verplicht is maar slechts een aanbeveling.

  • @Ruud_van_Horrik
    @Ruud_van_Horrik Год назад +1

    Dank voor de 2 filmpjes over dit onderwerp, het heeft mij doen besluiten om naast mijn reeds bestaande set zonnepanelen (10x310wp) op een simpele 1 fase omvormer van Solax zelf nog 2 panelen ebbij te leggen omdat ik toch net wat opbrengst te kort kom. De installateur heeft bij de reeds bestaande set gebuikt gemaakt van de aanwezige wcd voor de wasmachine en daar een pv verdeler van gemaakt waar nu mijn wasmachinestekker ook weer inzit. Nu zit daarlangs ook nog een wcd op een eigen groep die voor de wasdroger bedoeld is, echter die heb ik geen (wat je niet verbruikt hoef je ook niet op te wekken😄). Op deze wcd wil ik de nog zelf aan te leggen set van 2x450wp zonnepanelen met de APS DS3 (max880VA) met een gewone stekker aansluiten. Ik begrijp dat daar dan nog geen pv-verdeler nodig is omdat er verder geen andere apparaten op zitten. Mocht ik in de toekomst besluiten om er nog 2 zonnepanelen op dezelfde manier bij te leggen is dat dan nog steeds niet nodig of is het beter om onder de noemer baat het niet, dan schaad het niet dit toch maar te doen?
    Verder vroeg ik me nog of of het uitmaakt hoe je de stekker in het stopcontact duwt omdat je in principe niet weet wat dan de nul en de fase is?
    En dan ben ik nog super benieuw wat je bevindingen nu een paar maanden later zijn. Wat hebben ze opgebracht en hoe verhoudt zich dat in verhouding tot jouw bestaande Solar-Edge set?
    Ik lees namelijk hier en daar dat de stekkerpanelen een wat lagere opbrengt hebben. Wellicht zou dit een mooi onderwerp zijn voor een 3e filmpje over dit onderwerp. Ik denk dat er namelijk nog maar weinig mensen op de hoogte zijn van deze mogelijkheid, terwijl het voor een grote groep mensen een uitkomst kan bieden. Ik ben bv nu voor de 2 panelen en micro-omvormer met de montageset voor mijn pannendak en alle kabels slechts 640 euro kwijt wat neerkomt op €0.71 per WP, mede door de mogelijkheid om het nu zelf te instaleren.
    Keep up the good work!

  • @obiahman
    @obiahman Год назад +3

    Let op, een enphase IQ8 micro omvormer levert wel stroom zodra deze wordt aangesoten op een zonnepaneel! Dus dan kun je wel degelijk een oplawaai krijgen. Bedankt voor de video's, niet alleen leerzaam ook erg leuk.

    • @gerysteylaerts
      @gerysteylaerts Год назад

      Ja hiervan zou ik wel eens een echte test willen zien. Een stopcontact met een schakelaar ervoor, hierin de micro omvormer en de multimeter permanent op het stopcontact, en kijken na hoeveel seconden de micro omvormer pas uitvalt, volgens mij blijft dit levens gevaarlijk als je deze uit het stopcontact trekt. Maar dit is enkel mijn idee heb niets om te onderbouwen.

  • @keers41
    @keers41 Год назад +5

    Deze sets zijn ook kant en klaar te koop en ideaal voor op een schuurtje of garage. Erg leuk om op deze manier met weinig kosten met zonnepanelen te beginnen. Met de huidige stroomprijs heb je de kosten er ook met een paar jaar al uit.

  • @gert106xsi
    @gert106xsi Год назад +9

    Geweldig, mensen worden zo ontzettend bang gemaakt. Ik kreeg commentaar dat ik zelf mijn meterkast heb uitgebreid. Levensgevaarlijk! De kast zelf is door de elektromonteur geplaatst, ik heb 's avonds de kast los geschroefd omdat door de erkend installateur de groep van de wasmachine niet was aangesloten. En: "Het mag niet", haha er mag zoveel niet ;) Als je mij hypotheektips wilt geven, ga je gang hoor.

    • @pbakker
      @pbakker Год назад +3

      Ik had een electrician over de vloer om een extra groep aan te leggen. Die vroeg me waarom ik zoiets kleins niet zelf deed 😂 Ik zo van ‘ja dat leek me gevaarlijk enzo’. ‘Nee hoor kijk maar hoe ik het doe is doodeenvoudig’….

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Год назад +1

      Vanaf de groepenkast is het je eigen verantwoordelijkheid.
      Ben je niet zeker over wat je doet en heb je niet de tijd en aanleg om die zekerheid wel te krijgen, besteed het dan uit.
      Zo zal je mij niet aan een waterleiding zien zagen. Ik zal het vast wel kunnen met genoeg oefenen, maar ik ga daar geen tijd in steken en heb ook geen zin in een waterval in huis.

  • @ivo7597
    @ivo7597 Год назад +3

    Top! komende uur kan ik niet meer anders denken dan of alles wel veilig is aangesloten... loopt rustig door het huis

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Een gewaarschuwd mens telt voor twee 👍

  • @wouterke9871
    @wouterke9871 Год назад +14

    'JIJ mag dat niet'. Heerlijk. En maak NEN en al die andere verplichte voorschriften maar regelgeving zodat het openbaar en publiek gekend wordt.

    • @Frits1975
      @Frits1975 Год назад +1

      Als installateur zijnde moest ik hier wel even om gniffelen

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Год назад

      @@Frits1975 Elke installateur moet zich aan NEN 1010 houden, Elke DHZer kan deze niet gratis inzien en hoeft nergens aan te voldoen, het is geen Wet maar overeenkomst van Installateurs... daar zit juridisch de fout... Als Grammatic een foutje maakte is hij strafbaar, als ik dezelfde blunder maakte als DHZer ga ik vrijuit... word tijd dat NEN 1010 een wet en openbaar word. Na de Meter mag ik vrijwel alles, Installateurs alleen volgens de regels.

  • @jwb6583
    @jwb6583 Год назад +3

    Bedankt voor de update. Er is wss een hoop duidelijker geworden.

  • @radevankrugten1739
    @radevankrugten1739 Год назад +6

    Wat een geweldig gestructureerde werkbank heb je! Mijn complimenten!!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      In deze video laat ik zien hoe ik die heb opgebouwd met voornamelijk hergebruikte materialen: ruclips.net/video/4rUj0FpMBDk/видео.html

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад

      Ik vind het overdone, maar iedereen zijn hobby of opruimperfectie.

  • @gijsqwerasdf
    @gijsqwerasdf Год назад +1

    Dank voor het filmpje! Vooral je verhaal over de 1010 en het bouwbesluit heeft me wat rust gebracht, het is makkelijk om je daar druk over te maken met alle verhalen op internet.
    Puntje over de Schuko stekker: die zijn officieel niet geschikt voor een apparaat van 4 kW op ons stroomnet. Het gaat namelijk niet om het vermogen dat er doorheen gaat, maar puur de stroom. De warmteontwikkeling in een geleider is te berekenen a.d.h.v. P = I^2 x R. Waarbij P het vermogen is dat in de geleider omgezet wordt in warmte, I de stroom die door de geleider loopt (ofwel de stroom die je apparaat vraagt) en R de weerstand van de geleider. Nu gaat 4 kW nog goed omdat 230 V en 250 V dicht bij elkaar liggen en er wat marges zijn. Maar neem bijvoorbeeld startmotoren van auto's. Deze vragen doorgaans niet meer dan 3000 W, maar zitten met een enorme kabel aangesloten vanwege de 250 A die gaat lopen bij 3000 W @ 12 V.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Uiteraard, maar in de video heb ik het puur over het vermogen van de Schuko stekker bij netgebruik, niet bij een gelijk vermogen bij 12V want dan kom je inderdaad koper tekort.

    • @ronaldbrouwer1979
      @ronaldbrouwer1979 Год назад

      @@KetelKlets En koper is heuuuul duur!

  • @wimwielink6051
    @wimwielink6051 Год назад +1

    Super goede en verhelderende bijdrage.

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk Год назад +1

    Super reactie op de bangmakers. Inderdaad, heb je geen verstand van zaken afblijven en het laten doen. Maar als altijd, gezond verstand erbij!

  • @TheHockeyk
    @TheHockeyk Год назад +1

    super verhaal heeft het voor mij erg verduidelijkt! dankjewel hiervoor

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Год назад +1

    Mooie aanvulling op de eerdere video. Die micro omvormer schakelt zichzelf natuurlijk ook uit bij het los trekken, snel genoeg voordat je de pennen aan kan raken.
    Die NEN1010 is vooral bedoeld om consumenten (en collega's) te beschermen tegen beunhazen en slechte keuzes onder tijdsdruk en moet je voor privé gebruik gewoon zien als best practices.
    Alleen die panelen los op de grond vind ik een slecht voorbeeld naar anderen met een minder gunstig gelegen tuin. Ik had gehoopt dat je daar even voor zou waarschuwen.
    Het zou toch vervelend zijn als iemand er gewoon een paar los in de tuin legt (of denkt dat een spaanplaat schroef sterk genoeg is) en ze dan vervolgens bij de buren terug vind of erger.

  • @waltherwoortman8321
    @waltherwoortman8321 2 месяца назад

    Met veel plezier heb ik naar de 2 filmpjes gekeken, zeer goed uitgelegd.
    De reden waarom ik gekeken heb, is omdat ik een boot heb waar ik zonnepanelen op wil plaatsen en ik zag op internet de stekker klare zonnepanelen waarvan ik mij af vroeg of die voor mij geschikt zouden zijn.
    Daarom heb ik toch nog een paar vragen welke de leverancier mij niet kon beantwoorden.
    Aan boord heb ik een Victron Quatro 24-5000-120 omvormer/acculader, die gebruikt wordt om 220 v aan boord te hebben.
    In de jachthaven liggend is er een 220 v walstroom aansluiting om de accu te laden en 220 v door te geven.
    Daar de jachthaven steeds duurder wordt met zijn stroom € 0,70 per KW, wil ik zonnepanelen plaatsen.
    Er zijn 2 ac ingangen op die Victron, kan ik nou het systeem wat jij beschreven hebt, rechtstreeks op de 2e ingang van de Victron zetten en kan dit gewoon aangesloten blijven, ook als er geen zon of te weinig zon staat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 месяца назад +1

      Vraag dat even na bij Victron maar ik denk het wel. Stekkerklare zonnepanelen wachten ongeveer een minuut nadat ze in het stopcontact zijn gestoken en als ze dan 230V en 50Hz meten, dan start de zonneproductie.

  • @fotoapeldoorn1928
    @fotoapeldoorn1928 Год назад +1

    Je heb altijd lui die zich deskundige noemen en die het beter weten maar ik vond het een duidelijke video en zou zeggen ga zo door. ( je moet altijd je verstand gebruiken )

  • @leolui4039
    @leolui4039 Год назад +5

    Weer met bourgondische helderheid uitgelegd 😊

  • @Ronentrop
    @Ronentrop Год назад +2

    Zeer duidelijk! Welk toestelletje gebruik jij voor het testen van stopcontacten?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      Voltcraft VC40 stopcontacttester: partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1217081&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fvoltcraft-vc40-se-stopcontacttester-cat-ii-300-v%2F9300000075589276%2F&name=VOLTCRAFT%20VC40%20SE%20Stopcontacttester%20CAT%20II%20300%20V

  • @patrickfavier4310
    @patrickfavier4310 Год назад +6

    Ik weet wel hoe je brandje kan krijgen.. 1 fase 35A inkomende voeding, met 40A aardlek, en 4x 16A B-kar eindgroepen zoals vaak voorkomt, en iemand besluit op een normaal stopcontact achter 1 van die bestaande eindgroep 2kW/9A aan zonnepanelen in te stekkeren. 9A, < 16A, dus lijkt te vallen binnen de mogelijkheden, maar totale stroom door je meterkast (die ontworpen is voor 40A) kan dan tijdens volle levering van zon, en veel verbruik oplopen tot 44A, waarbij je hoofdzekering je meterkast niet meer beveiligd (stroom door hoofdzekering is 35A, en die andere 9A komt vanuit je panelen buiten die 35A zekering/automaat om) zeker in een meterkast waar de aansluitingen niet vakkundig zijn vastgezet is deze situatie gevaarlijk. De nuance die je aanbrengt over goed nadenken wat je aansluit, en andere verbruikers i.c.m. een PV verdeler zijn juist, maar voor het merendeel van de mensen/leken is een stopcontact, gewoon een stopcontact, en wordt er niet nagedacht over hoe deze op je meterkast zit, en wat de gevolgen kunnen zijn.
    Feit is, dat bij 40A meterkast, en 1x35 netaansluiting je bijna altijd meterkast wijzigingen moet doorvoeren, ook bij een PV verdeler, Bij 1kW solar of meer. De betreffende eindgroep met de PV verdeler moet dan met een aparte eindgroep met aparte aardlek, rechtstreeks van de hoofdaansluiting i.p.v. achter bestaande aardlek, en tussen invoeding PV verdeler en de rest van de verbruikersgroepen moet dan nog een aparte 40A automaat geplaatst worden om de totale stroom door de meterkast te beveiligen tegen overbelasting.

    • @rudiverbugt4780
      @rudiverbugt4780 Год назад

      Ik vermoed dat jij de 1ste wet van Kirchhoff niet kent! Want dan snap je wat je aangeeft niet op gaat.

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Год назад +2

      @@rudiverbugt4780 tuurlijk gaat dat wel op.. en ja ik ken Kirchoff wel degelijk. Heel simpel, als je naast je invoedende PV verdeler nog 3 16A automaten achter een aarflek hebt zitten, dan kunnen die 3x 16A maximaal 48A trekken. Normaal, zonder PV invoeding zorgt je 35A hoofdzekering ervoor dat de 40A waarop je meterkast is ontworpen nooit (langdurig) overschreden wordt. Als je nu ineens na de hoofdzekering nog eens 9A invoed, dan kun je dus boven die 35A komen, en in dit geval ook boven de 40A zonder dat je beveiligingen aanspreken. Teken het maar eens na, dit komt in de praktijk heel vaak voor.

    • @wildewipper
      @wildewipper Год назад +1

      @Patrick Ik weet precies wat je bedoeld en dat zie ik dikwijls terug in het veld, maar de wijze heeft gesproken.......... dus laat de ze maar aanklooien we zullen wel zien waar dit in de praktijk toe leid.

    • @erwinamesz7642
      @erwinamesz7642 Год назад

      Als je meterkast geschikt is qua bedrading/aansluitingen de overige aardlekschakelaars vervangen van 40A naar 63A. Dan lopen de aardlekschakelaars geen gevaar als er een hoger Amperage dan 40 loopt (35A + bv 16A aan panelen = 51A!).
      Bij mij is nog nooit de hoofdzekering gesprongen dus ik verwacht eigenlijk niet gauw een probleem, maar om risico uit te sluiten dus de 3x 40A's vervangen door 63A (terwijl mijn PV groep op een eigen 40A aardlekschakelaar zit met een 20A automaat)

    • @patrickfavier4310
      @patrickfavier4310 Год назад +3

      @@erwinamesz7642 dat kan, maar dan moet je interne bedrading in je meterkast (doorverbindingen etc.) Ook voor 63A geschikt zijn (10mm2) waar deze nu veelal met 4mm of 6mm zijn uitgevoerd.

  • @insAneTunA
    @insAneTunA Год назад

    Klopt het dat je dat soort sets met een YMVK kabel op een nieuwe aardlekautomaat in de meterkast aan mag sluiten? Want dat zou wel een stuk makkelijker zijn dan buizen en contactdozen monteren en draden trekken.

  • @yml84
    @yml84 2 месяца назад +1

    De negatieve reacties komen natuurlijk vooral uit de hoek met een fors belang om de consument bang te maken om zelf dit te gaan doen. Je komt aan een verdienmodel en daar gaat het ze eigenlijk om, veiligheid is een mooi excuus dat ze gebruiken om dat te verhullen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  2 месяца назад +1

      De meeste negatieve reacties heb ik op deze video gekregen: ruclips.net/video/fyca1J02nUE/видео.html
      Uiteraard van installateurs die _ineens_ heel bezorgd zijn om de veiligheid van anderen. Lees: ze hebben veel te lang veel te makkelijk geld verdiend en zien dat nu in gevaar komen. Dezelfde reacties zie je uit de hoek van de autogarages komen als het aankomt op EV's.

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 Год назад +8

    “Regels zonder handhaving zijn aanbevelingen”, die moet ik onthouden, kan in de rechtbank nog wel eens van pas komen 😛

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +9

      Als je in de rechtbank staat is er dus wél sprake van handhaving 🙂

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Год назад +1

      @@KetelKlets Elke installateur moet NEN 1010 opvolgen, voor ons amateurs is het niet leesbaar document en maar advies en geen wet, als de rechter hier een uitspraak doet word ook deze in Hoger Beroep terug gefloten! Ik ben voor WET & Openbaar maken laatste regels!
      Een Bank medewerker mag dus eigenlijk alles fout doen zolang het geen Bank zaken zijn!

  • @mibv
    @mibv Год назад +1

    Dat er niet gehandhaafd wordt wil niet zeggen dat je geen probleem kunt krijgen
    En dan vooral als je een set op je dak zou leggen
    Dan zegt het bouwbesuit, waar je je technisch gezien toch echt aan zou moeten houden, dat de boel niet met een stekker mag zijn aangesloten.
    En idd zul je daar zeer wrs nooit last van hebben. Totdat een keer een verzekering zou moeten gaan uitbetalen.
    Als die er lucht van zouden krijgen - ja dat zijn heel veel mitsen en maren - dan kan dat een hoop gezeik opleveren. Zelfs als het er niet direct iets mee te maken had. Want verzekeringen verdienen aan premies innen, niet aan uitbetalen.
    Ik zou dus heel voorzichtig zijn met zoiets op het dak leggen en als je dat toch wilt doen dan even een directe draad naar de meterkaast trekken en daar op een gecombineerde automaat en aardlek aansluiten.

  • @AntonieBerg
    @AntonieBerg Год назад +2

    Goede video('s)!! Ik zie achter het gereedschapsbord met witte verdeel dozen met aparte schakelaars. Handig! Heb je toevallig een linkje of andere opties?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Wit: partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1217081&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fhama-stekkerdoos-6-1-xl%2F9200000069179063%2F&name=Hama%20stekkerdoos%206%2B1%20XL
      Zwart: partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1217081&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fhama-stekkerdoos-6-voudig-6-1-schakelaars-overspanning%2F9200000050487913%2F&name=Hama%20Stekkerdoos%206-voudig%206%2B1%20Schakelaars%20Over...

    • @AntonieBerg
      @AntonieBerg Год назад

      @@KetelKlets top! Super bedankt

  • @everta.vanderrenst2149
    @everta.vanderrenst2149 Год назад

    hallo man, een vraagje. ik heb een AP systems yc600, die is geschikt voor 2 panelen. Echter ik wil er maar 1 paneel op aansluiten. Zijn er afstoppers om de andere in/out af te sluiten en is dat überhaupt mogelijk?

  • @cz1589
    @cz1589 Год назад +1

    Betekent bij die testopstelling van jou dat verhaal over die micro omvormer ook dat beide panelen autonoom omgaan met schaduweffecten qua opbrengst - of schakelt dat effect wél door.
    Ik heb mijn tuinset panelen ook besteld - ive passed the Rubicon.
    Na wikken en wegen en beste weten qua veiligheid e.a maar wel : liever lui dan moe. Is wel een gereserveerde geheel vrije groep voor de panelen. Verder geen mededelingen ik ben er wel uit hier ;-) Niet alle adviezen overgenomen, wel de meerwaarde in vermeerderde algemene kennis en aandachtspunten - waarvoor mijn dank voor de inzichten en feedback.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +4

      Nee, beide ingangen hebben hun eigen tracker dus schaduweffecten, verschillende soorten panelen, andere windrichting, het kan allemaal.

  • @paulvel4158
    @paulvel4158 Год назад

    Top! Daar zit weinig licht tussen

  • @rob4912
    @rob4912 Год назад +1

    Heldere en duidelijke video! Eindelijk iemand die op een goede manier ingaat op kritische reacties!

  • @killykilroy
    @killykilroy 2 месяца назад +1

    Verder prima filmpjes hoor. Echt voor de leek, prima.

  • @jeroenlodder5838
    @jeroenlodder5838 Год назад +1

    Ik kan maar één scenario bedenken waarin je risico op brand krijgt, en dat is op de lange termijn als het ip44 stopcontact enigszins begint met oxideren door vocht. Maar dat is geen scenario wat alleen bij dit soort pv opstellingen van toepassing is. Alle langdurig aangesloten apparaten kunnen dit veroorzaken. Ook vijverpompen enzo.

  • @edwinadang
    @edwinadang Год назад +2

    Heerlijk verhelderend

  • @r.m.vaneeden1493
    @r.m.vaneeden1493 Год назад

    in de specs van de micro-omvormer van APS staat aangegeven dat vereffening van montageframe loopt via de aarding van de voedingskabel naar de montageklemmen van de micro-omvormer. Dus geen aparte vereffening nodig van het frame.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Dat hangt er maar vanaf. Mijn panelen liggen in _landscape_ oriëntatie op twee verticale alu balken. De micro zit maar vastgeschroefd aan één van die twee balken. Die andere balk zal ook vereffend moeten worden, zeker omdat sommige panelen gespoten of gecoate randen hebben (geen blank alu) waardoor de geleiding niet gegarandeerd is.

  • @mariomokkink8739
    @mariomokkink8739 Год назад

    Hallo
    Logisch verhaal maar stel ik heb zo'n zet aangesloten conform jou opstelling hoe gaat dat met salderen, normaliter vraagt de instalateur dat toch aan?
    Of werkt dit automatisch, ik heb een home wizerd, misschien domme vraag, of wordt eerst de stroom gebruikt die ik met die twee panelen op wek?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Je krijgt vanzelf een brief van je netbeheerder om je panelen aan te melden, er staat uitgelegd hoe dat moet. En je gebruikt je zonnestroom altijd eerst zelf en pas als je in huis minder verbruikt gaat het als export het net op.

  • @glas56
    @glas56 Год назад

    Ik wil graag een dergelijk systeem gebruiken voor het bijladen van mijn accu’s in de camper. Is naast de IQ8+ dan een vouwpaneel van bijv 200 watt voldoende?
    Ik wil dan aan de ac van de omvormer een cce-stekker koppelen, eventueel met een schakelaar.
    Overigens een prima idee en een mooie video weer.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Grid-forming micro-omvormers voor eilandbedrijf heb ik nog niet in mijn handen gehad, ik kan er dus weinig over zeggen.

  • @maartenvanmegen1246
    @maartenvanmegen1246 Год назад

    Weer een leuke en waardevolle video.
    Kleine opmerking, kortsluiting aan de DC kabels zal de omvormer wel stoppen maar dat neemt niet weg dat de DC-stroom groot kan zijn en een behoorlijke warmte ontwikkeling kan krijgen op het punt van de sluiting.
    Of hier meteen brand mee veroorzaakt wordt hangt wel af van wat er aan materiaal aanwezig is.
    Een ophoping van bladeren bij een op de grond staande set is niet ondenkbaar.
    Ik zou de DC-kabels in ieder geval goed monteren en beschermen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      In dit geval gaat het puur om de opwek van één enkel paneel (i.v.m. de aparte ingangen voor elk paneel). Zonnepanelen worden soms uit veiligheidsoverwegingen geleverd met de plus en min stekker in elkaar geklikt, kortgesloten dus. Dat zullen ze niet doen als dat (bij één paneel) gevaar zou opleveren, sterker nog, het voorkomt potentiaalopbouw bij plaatsing in zonnig weer.

    • @maartenvanmegen1246
      @maartenvanmegen1246 Год назад +2

      @@KetelKlets Dat is een gecontroleerde sluiting waarbij de kabels de kortsluitstroom kunnen hebben.
      Bij een ongewenste sluiting is er vaak sprake van een beschadigde kabel waarbij het punt van sluiting niet ideaal verbonden is en een overgangsweerstand heeft.
      Op dit punt ontstaat warmte zelfs als de stroom nog niet de helft van de kortsluitstroom is.
      Brand bij zonnepanelen ontstaan ook meestal daar waar er een overgangsweerstand is door b.v. verkeerde montage en vonkvorming.
      Je vroeg jezelf af of het mogelijk was en ook al zal de kans klein zijn onmogelijk is het zeker niet.

    • @HansKeesom
      @HansKeesom Год назад

      @@maartenvanmegen1246 En dat bij 1 paneel?

    • @maartenvanmegen1246
      @maartenvanmegen1246 Год назад

      @@HansKeesom Ja een normaal paneel kan al snel 10A max leveren en bij een kleine foutstroom van b.v. 1A bij een normale spanning van 30V heb je 30W warmteontwikkeling op een punt wat echt genoeg is om iets te ontsteken.
      Nogmaals de kans zal klein zijn maar is wel degelijk aanwezig.

  • @EllieTheCorgiPembroke
    @EllieTheCorgiPembroke Год назад

    Vraagje: als je de B16 installatieautomaat in de meterkast laat vervangen door een B10 mag je dan meer PV aansluiten op een (met wasmachine

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Als je een PV verdeler plaatst met een eigen B16 voor de wasmachine en een B16 voor de omvormer (er er verder geen verbruikers op die groep zitten) kun je op die manier tot 3kW invoeden. Zie de plaatjes aan het begin van mijn vorige video.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@Alexander0601 Ik maak er binnenkort een video over.

  • @johnvoorn
    @johnvoorn Год назад

    Prima video, ik heb deze setup nu ook in de tuin liggen om te testen. 2 zonnepanelen 325W en een DS3-S, stekker er aan en werkt prima. Nu heb ik een DS3-D kunnen bemachtigen (2000 W), daar kunnen 2x2 (in serie zonnepanelen op) dus om te proberen de 2 zonnepanelen in serie gezet en op 1 ingang van de DS3-D en na 1 minuut, benodigd voor het opstarten, pats de zekeringautomaat er uit (meterkast). Kan het zijn dat je met de DS3 zelf geen rekening hoeft te houden met hoe de fase of nul draad is verbonden in je stekker en stopcontact en met de DS3-D wel?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Moet in beide gevallen niet uitmaken. Wat klapt er uit, de aardlek of de overbelasting automaat?

    • @johnvoorn
      @johnvoorn Год назад +1

      @@KetelKlets dank voor het antwoord. De automaat gaat eruit de aardlek niet. Inmiddels contact gehad met Apsystems en hun conclusie is kortsluiting in de omvormer en ze sturen en nieuwe op, top service. Hopelijk was dat inderdaad het probleem en niet de fase met nul verbinding.

  • @cjw3688
    @cjw3688 Год назад

    Ik begreep dat een omvormer door spanning te verhogen t.o.v. het net, stroom kan terug leveren. Als nu een 2 omvormer erbij komt op 1 fase, dan verhoogt deze waarschijnlijk ook zijn spanning t.o.v. de eerste omvormer. Gaan ze elkaar dan niet tegenwerken?

  • @ArtOfLife.
    @ArtOfLife. Год назад

    Ik weet niet of dit de juiste plek is om te vragen maar hier zitten volgens mij wel mensen met verstand van zaken.
    Het voltage op het net fluctueert wat en is niet altijd 230v. Het schommelt wat tussen de 220v en 240v. Als een apparaat 1A aan stroomsterkte vraagt, je het 1 uur aan zet en het voltage op het net is 240v, moet je dan 0,24 kWh aan energie bij leverancier afrekenen? Of gaan ze standaard uit van 230v en dat ze dan 0,23 kWh bij je in rekening brengen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Het aantal kWh is direct gerelateerd aan de spanning en stroom over tijd, dus je betaalt wat je daadwerkelijk hebt gebruikt. Maar besef: een oven is iets eerder op temperatuur met 240V dus je betaalt onder de streep nog steeds evenveel kWh. Hetzelfde geldt voor alles met een schakelende voeding of een thermostaat.

  • @hans2sun
    @hans2sun Год назад

    Beste,
    Heb je de inductie cv ketel al eens bekeken?
    Ik wil ook van het gas af en vraag me af of dit ook een redelijk alternatief is?
    Gr,Hans

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik heb hem gezien op de beurs, maar ik zie energetisch niet echt voordelen t.o.v. een elektrische CV ketel (die ik zelf een heb). Maar voor een huis zou ik echt voor de warmtepomp gaan, het verschil met een elektrische CV is een factor 4.

    • @jaaasgoed
      @jaaasgoed Год назад +1

      @@KetelKlets Lijkt mij zelfs nog slechter dan elektrische CV. Bij inductie is er altijd rendementsverlies. AC->DC->DC-> hoog frequent AC-> magnetische koppeling naar wat het ook is dat je inductief verwarmt. COP is dus nog lager dan 1

  • @GeertLinthof
    @GeertLinthof 3 месяца назад

    Hoeveel mag er per stopcontact aan panelen geplaatst worden in zie sommige aanbiedingen van 870 wp , is dit wel toegestaan heb ergens gelezen dat er een max is van 600wp

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  3 месяца назад

      Watt en WattPiek zijn twee verschillende dingen. Een 400 Wp paneel zal in NL nooit 400 Watt leveren.

  • @gerardvleeuwen2162
    @gerardvleeuwen2162 Год назад +1

    hallo ik heb 1 zonnepaneel gekregen van mn zwager 340 watt 34,2 volt daar wil ik mn accu 12 volt mee opladen is dat een mogenlijkheid en kunt u het mij uitleggen bij voorbat dank

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Dat moet technisch gezien kunnen, maar ik doe niks met 12V, dus kan je er niet mee helpen.

  • @nicomuselle4306
    @nicomuselle4306 11 месяцев назад

    Verhelderend, toch nog een vraagje: levert de micro-omvormer nog stroom wanneer de netstroom uitvalt? Vermits je zegt dat er een synchronisatie plaatsheeft alvorens stroom wordt geleverd en hij meteen uitschakelt wanneer je hem uit het stopcontact haalt, vermoed ik dat dit inderdaad geen oplossing is als backup, tenzij de micro-omvormer in eiland-modus kan werken?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад

      Nee, werken niet in eilandbedrijf.

  • @rctips1763
    @rctips1763 Год назад

    Ik moest wel even giggelen van je opmerking "test ligt los op de grond", op de "aarde" en daar loopt het ook weer weg ... beetje "contradiction interno" ;-) (zeker als je dan verder gaan over potensiaal verschil en zo. Is wel weer een aardig manier om weer veel te leren, waarvoor mijn dank!!)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Nou heeft een tegel natuurlijk wel meer weerstand dan een koperen aardpen die in het grondwater steekt, maar dat even tussendoor 🙂

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro Год назад +2

      Ik dacht ook even ; die liggen op het natte gras.

  • @thehaguefortnite_163
    @thehaguefortnite_163 Год назад +2

    Duimpje meer dan waard 😄

  • @user-vv7ov5vv7v
    @user-vv7ov5vv7v Год назад

    Het was me duidelijk na het originele video gelezen te hebben; tot 520WP (2,25Amp) kan je vrijuit zonnepanelen op ‘n gewoon geaard stopcontact inpluggen……zoals in het schema van Electromat ook is aangegeven.
    In de update komt dit geheel niet meer terug, alleen waarschuwingen dat alle aansluitingen op de groep (waar je op aansluit met de zonnepanelen) achter de PV-verdeler moeten komen …..
    zonder vermelding van grenzen/max. zonnepaneel belasting.
    Daarom hierbij mijn vraag; is de 520WP grens juist van de originele video (en schema) of was dat een vergissing?
    Alvast bedankt voor het antwoord en zeker ook voor de video’s, vr. Grt Jan

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Vanuit de EU lijkt de grens op 600 *Watt* te liggen, de hoeveelheid Wattpiek staat hier los van. Boven dit vermogen is een PV-verdeler nodig: ruclips.net/video/93saqo2UvKI/видео.html

  • @vremdevogel
    @vremdevogel Год назад

    kun je ook meerdere sets met stekker op de zelfde groep zetten zonder PV verdeler?

  • @roversberg
    @roversberg Год назад +3

    tot hoeveel sets (van 2 panelen) kan ik aansluiten op 1 stopcontact ? ik zou wel 6 panelen op deze manier willen leggen..kan dat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +4

      Ik zou het bij twee panelen houden. Gebruik je een PV verdeler (waarbij alle andere verbruikers achter een eigen B16 automaat zitten) dan kan het wel.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Год назад

      3 inverters met 6 panelen als er geen andere zaken op deze groep zitten.... en daar zit het gevaar helaas.
      Vooral als je huis verkocht en ik daar zware apparaten op ging zetten en dan kans op garantie claim van foute installatie!
      Deze over 3 verschillende weinig gebruikte groepen mag wel.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro Год назад +2

      Gebruikte 100 Wp panelen kosten natuurlijk ook niet veel,

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Год назад

      @@Dhrpedro Van deze 6x 100 Wp moet je kijken hoe je die aan gaat sluiten op deze.
      3 in serie is vaak spanning te hoog en 3 parallel is verloopje nodig. dan is 3x100 = 300 Wp paneel voor deze inverter per ingang. Wel de 4 verloopjes van 1 naar 3 dus nodig... en zijn die nog ergens te koop, vaak 2 in 1 nog wel maar 3 in 1 word lastiger te vinden.
      Ook extra kosten en ook geen 2*4 klemmen maar nu 6*4 klemmen op de rails. dus ook daar 3x duurdere voor montage!
      Deze kleine 100 Wp panelen doen ze vaker voor Bootjes, Caravans of Kampeerauto montage wegens beperkte ruimte.

    • @HansKeesom
      @HansKeesom Год назад +1

      @@dirckdevriez6661 dit gaat over een plug and play dus die laat je niet zitten bij verkoop.

  • @stephansteuten5918
    @stephansteuten5918 Год назад +2

    Let op, er zijn ook micro omvormers die off grid kunen functioneren

    • @raimondthebull
      @raimondthebull Год назад

      Is ter sprake gekomen in de vorige video, omvormer met eiland mode.

  • @karlpeters3822
    @karlpeters3822 Год назад

    Leuk idee een setje of twee van die plugin panelen te maken voor op het tuinhuis, de microinverter van APsystems heb ik gevonden voor 190 euro, waar kan je nette duurzame zonnepanelen (Europese) aanschaffen ? zonder tussenkomst van een installateur.?
    🤔

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад

      Warmteservice bedrijven, Solar bouwmarkten online (zijn er velen van).

    • @karlpeters3822
      @karlpeters3822 Год назад

      @@jankees4037 Dank voor je tip, ik had de site van Warmterservice al bezocht, maar ze hebben geen oplossing voor platte daken...

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад

      @@karlpeters3822 Je kan ook zelf een stelling maken met houten (hardhout of geimpregneerd) balken op rubber tegels. Werkt prima en je hebt geen tegels nodig als massa, hout weegt veel meer. Los de panelen aarden (zitten genoeg gaten in de panelen op allerlei stramienen) en geen probleem. Kan je ook precies de hellingshoek maken die je wilt, of variabel. Zonnepanelen rails is redelijk moeilijk zelf aan te komen, velen zijn uitverkocht overal, of de zonnepaneel bedrijven hebben massaal ingekocht.

    • @karlpeters3822
      @karlpeters3822 Год назад

      @@jankees4037 dat is waarschijnlijk de enige optie op dit moment, de plug and play oplossingen zijn vooralsnog niet binnen afzienbare tijd leverbaar.

  • @jankees4037
    @jankees4037 Год назад +1

    Wij hebben ook normen in ons bedrijf. Maar zelfs als bedrijf mag je afwijken van normen. Het zijn aanbevelingen en geen wet. Zolang je maar onderbouwt waarom je afwijkt, mag het. Normen gebruik je als hulpmiddel, niet als bijbel.

    • @j.r.arnolli9734
      @j.r.arnolli9734 Год назад

      😉bijbel is ook geen wet(boek)😇

    • @johanassink
      @johanassink Год назад

      Dat de NEN1010 een aanbeveling is dat klopt, alleen zal jouw elektrische installatie aan deze NEN1010 norm moeten voldoen wil deze door de netbeheerder op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Echter de reikwijdte van de norm eindigt op het stopcontact m.a.w. alles wat je daarop aansluit staat niet in die norm omschreven daar zijn productspecificaties (CE, voorheen KEMA-keur) voor.!

  • @johndemmers9170
    @johndemmers9170 Год назад

    Wat is het voordeel als je per zonnepaneel een micro omvormer plaats in plaats van 1 omvormer op twee zonnepanelen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Als een micro defect gaat verlies je maar de opwek van 1 paneel i.p.v. 2. Maar dat is wel een aanname, want ik sluit niet uit dat een dubbele micro 'half' defect kan raken en dus blijft werken voor één van de twee panelen. Per paneel gerekend is een dubbele micro goedkoper qua aanschaf en bekabeling.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Год назад +2

    Als je huis heb waar niets op kan of mag zoals huurwoningen is schuurtje achter in de tuin toch enkele plaatsen een leuke oplossing.
    2 of 4 panelen lijkt me mogelijk , 6 word te veel en gevaarlijker.
    Maar een set met 2 panelen + deze dubbele is betaalbaar voor mensen met weinig geld, beter iets dan niets!

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Год назад +1

      Het punt is en blijft dat je maximaal één zo'n setje per groep aansluit. Het alternatief is dat je een extra groepenkastje plaatst waarmee je een reguliere 16A groep splitst in twee of meer nieuwe groepen. Je hebt dan nog steeds invoering van twee kanten maar als er geen verbruikers of opwekkers tussen de meterkast en het extra groepenkastje zitten voldoe je volledig aan de normen. Dit kan je bijvoorbeeld heel goed gebruiken voor de wasmachine aansluiting die als het goed is apart gezekerd is in de meterkast en in moderne woningen meestal ook reeds op zolder aanwezig is.

    • @dirckdevriez6661
      @dirckdevriez6661 Год назад

      @@WhoStoleMyAlias Wasmachine aansluiting? Als ik die op goedkopere lage nacht tarief laat wassen?
      En overdag de Zon laat schijnen en Saldeerde? Hoge overdag leveren en goedkope lagere tarief gebruiken, dan is vol zetten tot maximale mogelijk zonder enig risico!

  • @martinvanessen1656
    @martinvanessen1656 Год назад

    Weer een knappe video, leuk om te zien en weer paar zaken duidelijk(er) geworden. Onlangs kwam in één van je video's uitval van zonnepanelen vanwege te hoge netspanning ter sprake. Nou las ik vanmorgen een artikeltje over Kubie, een transformator welke in de meterkast geplaatst wordt en er voor zorgdraagt dat de netspanning in de woning altijd rond de 220 volt blijft ongeacht de hoogte van de netspanning in de woonwijk. Hierdoor zou het dus onmogelijk zijn dat de zonnepaneel omvormer gaat afschakelen vanwege te hoge netspanning. Ben jij met dat apparaat bekend? En zou je daar eventueel een keer een video over kunnen produceren? Dat apparaat zou voor veel zonnepaneelbezitters een goede oplossing kunnen zijn. Beschrijving van dat apparaat (o.a. verkrijgbaar voor 1 fase en 3 fase aansluitingen) op Kubie.nl Het aanschaffen lijkt mij een overweging waard. Groeten, Martin

    • @0xpaulm
      @0xpaulm Год назад +1

      De Kubie lijkt mij een slechte ontwikkeling. Zo'n transformator werkt twee kanten op. Wanneer zonnepanelen veel leveren en de netspanning in huis dus oploopt, zorgt de transformator ervoor dat de spanning op de infrastructuur buiten verder kan oplopen dan toegestaan omdat de beveiliging van de omvormer door gebruik van de transformator in de praktijk wordt omzeild. Gevolg is dat de spanning op het net dus hoger wordt dan de bedoeling is. Hierdoor zullen je buren gemiddeld juist meer gaan gebruiken en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan door de te hoge spanning. Ook zullen de panelen van buren eerder afschakelen doordat de beveiliging van hun omvormers wordt geactiveerd door de hogere spanning. Als je buren dan vervolgens ook een Kubie installeren wordt het probleem voor de rest van het netwerk alleen maar groter. Ik vermoed dat gebruik van dergelijke transformatoren dan ook illegaal zal worden, als dat nu niet al het geval is.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Mijn visie op de kubie: ruclips.net/video/jUCu5D4I2vs/видео.html
      tl;dr: werkt vrijwel niet qua besparing. Verder stabiliseert de Kubie niet, aangezien het een simpele trafo is met vaste aftakkingen, dus de spanning stijgt en daalt aan beide kanten.

    • @martinvanessen1656
      @martinvanessen1656 Год назад +1

      @@KetelKlets Bedankt voor de link. Ik heb die video destijds dus compleet gemist🫢, heb 'm nu dus direct bekeken!

  • @arunmoolan1
    @arunmoolan1 Год назад

    Ik heb een domme vraag : moet ik niet netbeheerder/energiebedrijf laten weten dat ik 2 zonnepanelen hebben en energie teruglevert ?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Meestal krijg je vanzelf een brief van de netbeheerder als ze zien dat je stroom teruglevert, maar met twee panelen kan het zo zijn dat je de stroom vooral meteen zelf gebruikt, waardoor de netbeheerder ze niet 'ziet'. Meldt ze in dat geval zelf aan, zonder aanmelding kun je o.a. niet salderen.

  • @toverfieny
    @toverfieny Год назад

    Stel je hebt een 3 fase hoofdaansluiting en wilt op elke fase met 2 panelen 'invoeden' / aansluiten. Ik vraag me af of dit gewoon met de DS3 micro's kan. AP systems heeft hiervoor (3 fase) de QT2, maar deze is voor 4 panelen (inputs) gemaakt. Je zou er dan minimaal 2 nodig hebben en ik zou dan 2 inputs ongebruikt laten en daar komt nog bij dat deze QT2 3-fase micro-omvormers relatief duur zijn. 2 x QT2 á +- €475 = €950,- versus 3 x DS3 á €250 = €750,- excl kabels etc. Kun je niet gewoon per fase een DS3 toepassen? Of geeft dit problemen die mij nu zo snel niet invallen? De panelen komen op oost/west te liggen (3 x oost en 3 x west).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Nee, dat kan prima, als elke DS3 maar op de juiste fase wordt aangesloten.

    • @toverfieny
      @toverfieny Год назад +1

      @@KetelKlets Dankjewel. Dit antwoord had ik eigenlijk al verwacht. Voor het meten van de (terug-)geleverde stroom maak ik gebruik van Homematic IP schakelaars. In dit geval een DIN-rail schakelaar (DRSI4) met 4 in- en outputs welke elk met een andere fase gekoppeld kunnen worden. Deze schakelaars kunnen zowel het opgenomen als ook het teruggeleverde vermogen meten. Complimenten trouwens voor de video's en duidelijke uitleg. Mvg Paul

  • @frankmontulet5396
    @frankmontulet5396 Год назад

    Verhelderende video. Vraagje: ik heb zelf voor mijn camper een mobiele zonnepaneel van wattstunde, 200w. Welke micro omvormer kan ik daarbij gebruiken om terug te leveren als ik thuis ben.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Kijk hoeveel Wp het paneel levert met welke spanning. Met die twee waardes kun je kijken een micro geschikt is (dit staat vaak aangegeven o.a. in de specsheet).

    • @frankmontulet5396
      @frankmontulet5396 Год назад +1

      @@KetelKlets Bedankt voor je antwoord. WP is 200, spanning is 19,8 V. Dus met deze gegevens kan ik een micro omvormer kiezen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@frankmontulet5396 Yes, die moeten binnen het bereik van de micro vallen.

  • @peterrely8771
    @peterrely8771 8 месяцев назад

    Geachte heer Ketel, wat een goede uitleg, dank u wel. nog wel een vraag over een onderwerp waar ik niets over lees: moeten de nuldraad en fase draad die uit de panelen komen ook op de nuldraad en de fase draad in de groepenkast worden aangeslopen? Lijkt mij duidelijk van wel maar ik lees er dus niets over.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 месяцев назад

      Uit de panelen komt DC stroom, de omvormer maakt hier AC stroom van die je kunt invoeden op het net.
      Zie deze video voor meer uitleg: ruclips.net/video/93saqo2UvKI/видео.html

    • @peterrely8771
      @peterrely8771 8 месяцев назад

      hartelijk dank voor uw hele snelle reactie. Ik wil voor de eenvoud mijn zonnepanelen rechtstreeks in de groepenkast plaatsen, ik heb dan geen PV verdeler nodig. Op youtube staan genoeg video's hierover, wellicht heeft u ook een video over dit onderwerp geplaatst. Ik ga kijken en nogmaals hartelijk dank voor uw moeite. gr peter @@KetelKlets

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 месяцев назад

      @@peterrely8771 Een directe kabel op een eigen groep is ook een goede oplossing.

    • @peterrely8771
      @peterrely8771 8 месяцев назад

      en dan waarschijnlijk wel 0 draad paneel op 0 draad groep en fase draad paneel op fase draad groep. Maar ik lees daar niets van dus waarschijnlijk maakt het niet uit hoewel ik dat wel weer gek vindt.
      Weer mijn dank!!@@KetelKlets

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 месяцев назад

      @@peterrely8771 Je vergeet de omvormer. Je kunt een zonnepaneel niet rechtstreeks aansluiten op de meterkast aangezien een zonnepaneel DC stroom levert bij iets van 40V. Je sluit het zonnepaneel aan op de micro-omvormer en de AC kabel die daar uit komt kun je aansluiten op die groep in de meterkast. Bij twijfel, laat iemand met verstand van de materie meekijken.

  • @samanthavandelouw2575
    @samanthavandelouw2575 Год назад

    Hoi, ik ben niet erg thuis in elektra maar heb wel interesse in de plug and play panelen. IK begrijp uit de video dat dit veilig kan en de Nen 1010 voor mij niet van toepassing is. Nu heb ik wel 2 vraagjes welke u wellicht kunt beantwoorden. 1. Ik wil de panelen op mijn schuurtje leggen en in het schuurtje in het geaarde stopcontact doen, echter zit mijn huiskamer (tv,lampen,enz) ook op de groep. Kan dit dan wel? En 2. Als dit kan, hoeveel wp kan ik hier dan op aansluiten? Ik lees namelijk dingen van maximaal 600wp maar er worden setjes van 800wp verkocht...

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik zou zelf max 2 panelen aanhouden. Die kunnen best 800Wp zijn (2x 400Wp) maar dat wordt alleen gehaald onder ideale condities. Probeer het vermogen wat je invoedt niet boven de 550 Watt uit te laten komen, puur voor de veiligheid. Dat kun je bijvoorbeeld heel simpel bereiken door het ene paneel op west te richten en de andere op oost. De zon staat nooit op twee plaatsen tegelijk, dus dan heb je het mooi verdeeld.

    • @samanthavandelouw2575
      @samanthavandelouw2575 Год назад

      Dank je voor het antwoord, en vraag 1? Kan dit gewoon in het stopcontact?

    • @peter-keetfm3577
      @peter-keetfm3577 Год назад

      @@samanthavandelouw2575
      Nee dat mag niet.
      Het staat ook nog vermeld bij Apsystems.
      "Nee, volgens de NEN1010 laagspannings norm is het direct aansluiten van een enkele micro-omvormer via een stekker op een wandcontactdoos niet toegestaan. (Zie NEN 1010, 712.411.1.1.)"

    • @samanthavandelouw2575
      @samanthavandelouw2575 Год назад +1

      @@peter-keetfm3577 volgens mij wordt er in het filmpje duidelijk gezegd dat de nen 1010 niet voor mij als particulier geldig is. Ik wacht liever een antwoord af van @Ketel Klets

    • @samanthavandelouw2575
      @samanthavandelouw2575 Год назад

      @@KetelKlets heb je toevallig nog gekeken naar mijn vraag over het aansluiten op het stopcontact van mijn schuurtje?

  • @marctenhove874
    @marctenhove874 Год назад +1

    Interessante video weer! Maar waarom 3 dezelfde steeksleutel setjes?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Hierom: ruclips.net/video/4rUj0FpMBDk/видео.html

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад +2

      Jij hebt toch ook 3 boormachines thuis, en 3 grasmaaiers.

    • @marctenhove874
      @marctenhove874 Год назад +1

      @@KetelKlets haha je hebt er zelfs een filmpje van gemaakt 🤣

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@marctenhove874 Je was niet de eerste die er naar vroeg 😉

  • @user-uh7ie8ez2c
    @user-uh7ie8ez2c Год назад

    Is er bij jou iets bekend van het update van de Aps ds3 omvormers?
    Heb dezelfde opstelling als jou gemaakt incl homewizardsocket, nog bedankt voor de tip.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Daar ben ik letterlijk nu mee bezig 🙂 Maak ik binnenkort een video over.

    • @user-uh7ie8ez2c
      @user-uh7ie8ez2c Год назад

      @@KetelKlets
      Oke, das toevallig.
      Ik heb namelijk het probleem dat er 1 omvormer meerdere keren per dag even uitvalt. Vooral smiddags.
      Misschien heeft u nog meer tips voor wat dit probleem kan oplossen?.
      Of toch maar de ecu aanschaffen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@user-uh7ie8ez2c Hier exact hetzelfde issue, zit hopelijk in de firmware

    • @user-uh7ie8ez2c
      @user-uh7ie8ez2c Год назад

      Goede middag, bij jij misschien al wat wijzer geworden hierover?
      Gr

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      @@user-uh7ie8ez2c Ja, video wil ik binnenkort aandacht aan besteden. Druk druk 🙂

  • @aschie3220
    @aschie3220 Год назад

    Even een andere vraag we krijgen een installatie met een 5000 omvormer nu moeten we zelf een grijze kabel leggen tussen de werkschakelaar en meterkast automaat dit gaan we doen met en grijze kabel 1 face wat moeten we dan nemen 3 maal ????? kwadraat BVD oja lengte kabel word ongeveer 15 meter of zeg maar 20 meter zitten we altijd goed

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Ik zou kiezen voor 4mm2 of 6mm2, dan zit je altijd safe.

    • @aschie3220
      @aschie3220 Год назад

      @@KetelKlets Dank je zat aan 4 m2 te denken dus dat moet lukken

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад

      @@aschie3220 Neem 6mm2. Je wilt zo min mogelijk verliezen hebben in je kabel dat de spanning zo min mogelijk oploopt. Je wilt niet de eerste in de straat zijn van wie de panelen uitschakelen in de zomer. Kost je geld. Je hebt naar mijn mening redlijk hoog vermogen (5000) en een 15 meter lengte. Precieze verlies is uit te rekenen, maar beste is altijd een dikke kabel te gebruiken. Dan schakelen andere in de straat eerder uit en blijf jij netjes energie opwekken.

    • @aschie3220
      @aschie3220 Год назад

      @@jankees4037 Dank

    • @aschie3220
      @aschie3220 Год назад

      @@jankees4037 Ander vraag als we nu ipv 1 face een drie face nemen wat is dan het advies bvd

  • @bolski-uitlaatstore9130
    @bolski-uitlaatstore9130 Год назад

    Deze opwek is neem ik aan niet zichtbaar in je HomeWizard 3-fasen meter he?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Nee, want die zit direct achter mijn SolarEdge omvormer. Maar ik kan de Energy Socket wel het profiel 'zonnepanelen' geven zodat HomeWizard de opwek wél meetelt in de grafieken van het stroomverbruik in huis.

  • @manuelmetallica
    @manuelmetallica 11 месяцев назад +1

    Jouw video’s zijn goed 👍

  • @hrenes
    @hrenes Год назад +1

    Hoe dan ook, ik ben dolblij met de tip dat deze omvormers er zijn!

  • @gertkleijnwinkel4363
    @gertkleijnwinkel4363 Год назад

    Is het niet zo dat als je de zonnepaneel op een aparte groep aansluit, dat dan de stroom altijd eerst aan het net wordt teruggeleverd ook al staat bv. jouw wasmachine aan? Zodat je je eigen opgewekte stroom niet zelf gebruikt, de wasmachine gebruikt dan stroom van het net.
    Dat is nu nog geen probleem maar wanneer de saldering wordt afgebouwd heb je minder profeet van je opgewekte stroom, plus dat het net op deze manier meer wordt belast

    • @marcelvanbodegom
      @marcelvanbodegom Год назад +1

      Nee dat is niet zo. Als het verbruik in je woning hoger is dan de opbrengst dan je PV panelen gaat alle opwek van je PV naar de gebruikers in je huis, er gaat niets langs de meter. Bij driefasen kan je wel op de ene fase verbruiken en op de andere fase terug leveren maar dat wordt in de meter verrekend, dat zie je niet terug in de meterstanden.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Год назад +1

      @@marcelvanbodegom Dat is niet helemaal juist. Als je op de ene fase levert en op de ander afneemt valt dat onder saldering. Het wordt dus op beide fasen wel degelijk geregistreerd als zijnde een plus en een min. Wanneer opwek en verbruik op dezelfde fase plaatsvinden passeert deze stroom de meter niet, dat is dus ook de basis waarop Milieucentraal de minister heeft geadviseerd inzake het prijsplafond want wat je niet kan meten bestaat niet in de ambtenarij.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      @@WhoStoleMyAlias Nee dat valt niet onder salderen. De slimme meter gedraagt zich identiek aan de draaischijfmeter, dus wanneer jij 1kW invoedt op fase 1 en 1kW afneemt op fase 2, dan geeft de meter 0 aan (een draaischijfmeter zou immers ook stil staan). Dit is de SOM berekening in de slimme meter die door alle netbeheerders wordt aangehouden en bij oudere meters als softwareupdate is ingebracht. Dus zelfs als het salderen wordt afgeschaft blijft dit vereffenen tussen fases bestaan omdat dit ín de meter gebeurt.
      Zie: ruclips.net/video/jjpPKHtZa1Y/видео.html

    • @yoking4925
      @yoking4925 Год назад

      Nee in de groepenkast gaat je opgewekte stroom direct naar de aangesloten gebruikers. Dus wanneer de zon schijnt moet je straks zonder saldering direct gebruiken

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias Год назад

      @@KetelKlets Dat is wel bijzonder, want technisch ben je natuurlijk wel degelijk stroom van een andere lijn (met 120 graden faseverschil) aan het afnemen dan waar je op invoert. Ik lees dat deze nieuwe wijze van registreren is ingevoerd juist om gesteggel over rekeningen na aanpassing van de salderingsregeling tegen te gaan. Ik zou er geen gif op durven innemen dat dit op termijn ook zo blijft. Ik denk dat je er ook rekening mee zult moeten houden dat op een gegeven moment ook reactief vermogen in rekening zal worden gebracht. Dat is bij grootverbruikers reeds het geval, maar in Noorwegen en Zweden ook bij particulieren.

  • @passais
    @passais 8 месяцев назад

    HAHA! Ook dat is dus geen garantie. Na mijn verhuizing in 2001 Is de energie maatschappij mij wel degelijk vergeten. Ofwel, ze zijn mij kwijt geraakt in de administratie bij één of andere fusie.
    2 jaar later stuurden ze me alsnog een brief, maar toen ik belde en vroeg om de maandnota's waar het dan om gegaan zou zijn heb ik er nooit meer wat van gehoord.
    Uitzondering die de regel bevestigd ;-)

  • @stoomheier
    @stoomheier Год назад

    Je verhaal begon zo goed. Echter op 09:25 ga je fout Solaredge maakt geen micro omvormers. Je zal enphase bedoelen. Heb je al naar Deye Micro omvormers gekeken? Die maakt ook micro's met 2 (en 4) ingangen en monitoring kost niets extra, gaat via WIFI. De 800 kostte mij €195.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik snap niet waar je op doelt, ik zie op dat tijdstip niks van die orde genoemd worden. Zoals eerder in de video in tekst is aangehaald heb ik zelf een SolarEdge systeem, vandaar dat ik dat even duidelijk wilde maken. Dat SolarEdge geen micro's maakt is bekend.

    • @stoomheier
      @stoomheier Год назад

      @@KetelKlets sorry, opmerking gaat over de eerdere video over stekkerpanelen.

  • @janakkerman4714
    @janakkerman4714 5 месяцев назад

    graag de multimeter eerst testen maar eerst gebruik je een geteste duspol dus koppie der bij he

  • @timdejong593
    @timdejong593 Год назад

    "Doe het veilig." Double-Dutch?

  • @supertip777
    @supertip777 Год назад +2

    Zo is het, de nen-1010 ridders op hun plaats gezet, je bent als particulier idd nergens toe verplicht.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Niet verplicht, maar mogelijk wel aansprakelijk als je nalatig bent, dus veiligheid voor alles (en dat staat los van de norm).

  • @user-dm4wf4fs7w
    @user-dm4wf4fs7w 11 месяцев назад

    Helemaal duideijk, zeker rondom nen1010 heel helder. Dit is geen vrijbrief om maar aan te klooien, maar dat word ook netjes elke weer herhaald (Bij twijfel, niet doen). Als je weet waarmee je bezig bent is het risico best laag. Dingen nadoen heeft een risico (wat er niet verteld is, word dan vergeten, en moet dan met een [UPDATE} hersteld worden. Waar ik zelf wel benieuwd naar ben is de optie van de micro omvormer (van enphase ) om off-grid te werken (hoe dan?).

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад

      Deze niet, je hebt dan een zogenaamde 'grid-forming' micro nodig. Zover ik weet heeft Enphase daarvoor alleen nog maar een US-only model in de lijst staan. Ik wacht dus ook op een type wat 230V50Hz uitgeeft. Overigens kun je wel kijken of je systeem in 'eilandbedrijf' kunt instellen, dan heb je feitelijk hetzelfde.

    • @user-dm4wf4fs7w
      @user-dm4wf4fs7w 11 месяцев назад

      @@KetelKlets Dankje wel, Ik heb zelf zonnepanelen met een Enphase IQ8+ omvormers, en moet zeggen dat buiten dat het prima werkt, enphase opzich wel heel erg gesloten is. De installateur moet/kan et installeren, en vervolgens aanmelden, en vervolgens kun je in de cloud omgeving informatie zien van de performance van je systeem. Wil je daarnaast iets anders of simpel weg iets aanpassen, ben je aangewezen op je eigen slimme meter P1 informatie. Dus je enphase in island of off-grid mode inschakelen, geen idee. Of simpel weg je installatie uitbreiden (wat opzich simpel is met een micro omvormer systeem), kan maar zal zonder installteur nooit in je cloud omgeving te zien zijn....

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  11 месяцев назад +1

      @@user-dm4wf4fs7w Hangt er ook vanaf welke rechten je installateur aan jouw account geeft, maar inderdaad kun je niet alles zelf. Dat is heel bewust omdat de ruime meerderheid van de mensen geen idee heeft waar ze op klikken, kosten of defecten gaan veroorzaken en daarna garantie gaan claimen. Heeft niemand zin in, daarom staat het dicht. Maar met gerichte verzoeken aan de fabrikant en/of je installateur kunnen op afstand veel zaken wel aangepast worden en dan kost het voor beide kanten weinig tot geen geld.

  • @cwtim
    @cwtim Год назад

    Eigenlijk moet je de plug in stekker zonnepanelen zien als een apparaat die je op een geaarde stopcontact aan kan mag sluiten als consument. Zo simpel is het en dat is dan ook de reden dat je m met een stekker moet monteren in die zin blijft het een apparaat die je aansluit op je stopcontact zoals een waterkoker.

  • @jaapkeesdrijver2758
    @jaapkeesdrijver2758 Год назад +1

    Vaak wordt zoiets opgenomen met een grote boekenkast op de achtergrond, bij jou niet .

  • @henryboudewijns4750
    @henryboudewijns4750 Год назад +1

    Het is triest dat iemand uit de financiële sector alle waarschuwingen van zonne / elektro installateurs zo van tafel veegt onder het mom dat het allemaal wel meevalt. Als mensen zelf gaan knutselen met dingen waar ze geen verstand van hebben kunnen er (brand) gevaarlijke situaties ontstaan. Ik heb genoeg voorbeelden voorbij zien komen tijdens mijn loopbaan.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +4

      Installateurs hebben een verdienmodel, ik niet. Ik wil via deze video mensen (gratis) kennis geven zodat veel problemen voortijdig worden gespot zodat iedereen daar beter van wordt. Zolang de zogenaamde veiligheidsnorm achter een paywall van € 500,- zit komen we daar in ieder geval niet verder mee.

    • @jacques8393
      @jacques8393 Год назад

      Inderdaad, als je er geen verstand van hebt moet je er niet aan beginnen.
      Helaas kom ik veel solar installaties tegen bij bedrijven, die door "Solar bedrijven (lees cowboys)" zijn aangelegd.
      Voorbeeldjes, de DC zijde plus en min lekker samenbundelen, installaties die aangesloten zijn op smeltzekeringen zonder aardlek.
      Omvormers die aan een houten wand zijn vastgetimmerd. Solar kabels die los onder de panelen liggen.
      Zelfs het meest simpele van de Nen 1010 norm, een sticker in de meterkast als waarschuwing dat er een Solar installatie is, ontbreekt vaak.
      Het is vaak om te huilen...
      Wat Ketel laat zien is veilig, zolang je de installatie natuurlijk achter een beveiliging (zekering en aardlek van klasse B) plaatst.
      En dat de kabels in deze tijdelijke opstelling losliggen, is qua elektrische veiligheid veilig, er is alleen valgevaar.
      Maar nogmaals weet je niks van de basis begrippen over elektro, begin er dan niet aan.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад +1

      Moeten installateurs maar normale bedragen vragen voor hun diensten tegenwoordig. Maar die mensen lopen alleen maar met dollartekens in de ogen rond de laatste jaren. Dan krijg je het dat Nederland met rechterhanden zelf aan de gang gaat. Persoonlijk weet ik veel dingen beter dan de installateurs. Ze hebben netjes zonnepanelen op mijn dak gemonteerd. Maar ik heb nog wel wat dingen verbetert en lichtelijk aangepast. Want die mannen moeten ook weer naar de volgende klus. Echt knap doen ze niet, ze werken vooral met een commercieele ondertoon. Zelfde met de CV ketel, na 15+ jaar verschillende CV monteurs gezien te hebben en wat ze precies doen, weet je snel of je met een goede te maken hebt of een slechte.

  • @peter-keetfm3577
    @peter-keetfm3577 Год назад

    Ik vindt dit maar een slecht advies hoe zit het met de aardlek op een groep.
    Wat betreft de nen1010 moet je ook aan voldoen.
    En de schroeven in een meterkast moet je ook volgens de norm Nm aandraaien.
    Hou je gewoon aan de regels.
    Stekker klare zonnepanelen zou ik te zeerste afraden mitst ze op eigen aardlek en automaat zitten of een aardlekautomaat.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik houd me aan alle regels die voor mij gelden. Verder zit elk stopcontact achter een 30mA aardlek.

    • @peter-keetfm3577
      @peter-keetfm3577 Год назад

      @@KetelKlets
      Ik zou het beter proberen uit te leggen.
      De groep waar de omvormer op zit is inderdaad vanuit de meterkast met 30mA (lekstroom) gezekerd.
      Maar op diezelfde groep kan ook een ander apparaat op aangesloten worden.
      Dus als de zon lekker schijnt levert het wat op.
      Als een apparaat in die zelfde groep een aard lek kan maken via het (menselijk) lichaam gaat er 30mA lopen van de meterkast kant.
      En hoeveel mA (stroom) van de omvormer van de zonnepanelen.
      Het is gewoonweg geen veilige constructie.
      Ik raad dan altijd aan om direct in de meterkast/onder verdeler aan te sluiten. (op eigen aardlekautomaat)
      En nooit stekkerklare zonnepanelen op een groep aan te sluiten waar andere apparatuur op aangesloten kan worden.

    • @peter-keetfm3577
      @peter-keetfm3577 Год назад

      En dan heb ik het over dit filmpje bij 2 minuten.
      ruclips.net/video/l157wM1uo28/видео.html

  • @Swelgje81
    @Swelgje81 Год назад

    Klopt niet helemaal wat je zegt. De pv verdeler plaatsten hoor je inderdaad te plaatsten met een 30ma alemat voor de wasmachine en een een normale automaat voor de omvormer. Echter 15a op de pv verdeler plaatsten kan niet altijd. De afstand van de meterkast tot omvormer is hier ook belangrijk omdat deze altijd 2,5mm2 is. Let op je 1.5% spanningsverlies. Ook moet je bij de pv verdeler gaan vereffenen die moet met minimaal 4mm2. Die mag je dus niet aansluiten in je pv verdeler. Hier moet je wel rekening mee houden. Ook vertel je niet dat je de groepenkast moet aanpassen. Je kan hem niet zo laten zitten. Want deze zit achter een 30ma aardlekautomaat.
    Ik weet dat je particulier bent en de nen niet voor je geld maar dan kan je ook gewoon een omvormer op een stekker aansluiten.
    Beste wat je kan doen.
    Groepenkast 20a 300ma aardlekautomaat toepassen en aansluiten bij de hoofdschakelaar.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Deze zaken die je aanhaalt benoem ik beide in de video. Zover ik kan zien is de kabel in de PV verdeler vanaf de hoofdschakelaar 4mm2. 20A mag, maar is in deze opzet niet noodzakelijk omdat selectiviteit niet nodig is voor alleen een wasmachine.

  • @toverfieny
    @toverfieny Год назад

    De mannen van VoltAmpereLux hebben een video gemaakt over problemen met de DS3 van AP Systems. ruclips.net/video/BqhNjopGf-U/видео.html. Het lijkt mij meer dan alleen nuttig om deze volledig te bekijken (is wel in het Duits). AP systems belooft beterschap.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Ik ga het komende zomer eens bekijken, tot noch toe merk ik geen afwijkingen.

  • @Bl4zedxY
    @Bl4zedxY Год назад +1

    Ik heb afgelopen jaar geld toegekregen op een energie contract, je hoeft dus niet altijd te betalen.

  • @timdejong593
    @timdejong593 Год назад

    'Als er in een bepaalde markt iets fout zit ontstaat vanzelf piraterij.'
    Dat mensen nu zelf gaan knutselen is dan ook heel logisch.

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад +1

      Te weinig installateurs in Nederland en ze vragen de hoofdprijs plus nog 50% (als het ware). Ze hadden ook wat socialer kunnen zijn in dit land onder klimaat problemen. En knutselen is ook een degenererend woord. Heel veel mensen met 2 rechterhanden zijn ook techneut, wellicht in een andere sport. Maar die weten precies hoe ze dingen moeten doen op een nette manier. Een houtspecialist krijgt die rails ook prima uitgelijnd op het dak, geen probleem. En een groep bijplaatsen kan ook iedereen, hoe een groepenkast echt in elkaar steekt en waarom, heb je binnen een half uur door (zelfs zonder kennis, volg de draden).

  • @marjanklaver6669
    @marjanklaver6669 Год назад

    Wat is de reden dat dit volgens de norm niet meer is toegestaan?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Mensen gingen er toch meer dan twee panelen op aansluiten.

  • @goudhaantje3569
    @goudhaantje3569 Год назад

    Bekende youtuber die panelen legt ziet niet veel in direct op stopcontact (met of zonder pv verdeler ) . Ik wel en ook in Spanje (waar ik ook woon) is deze EU afspraak nu mogelijk. Ik begrijp niet wat de gevestigde bedrijven er tegen hebben anders dan dat het hun business raakt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Mensen die beroepsmatig zonnepanelen leggen moeten zich houden aan de NEN1010, ik als particulier niet. Daar zit één punt. Dat het hun business raakt geloof ik niet, elke installateur loopt over van het werk momenteel. Het is wat minder netjes wellicht maar puur elektrisch is het ene niet beter of slechter dan het andere.

  • @SjorsProvoost
    @SjorsProvoost 6 месяцев назад

    Als je jezelf wil electrocuteren, doe dat dan met de buitenkant van je hand. Als je theorie dan niet klopt én je multimeter stuk bleek, knijpt je niet de stroomkabel vast.

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 Год назад

    Vergeet de adereindhulsjes maat weer 😭😤 stukje veiligheid mensen!! Je zou eens moeten weten hoevaak het fout gaat met foutief aangestripte en afgewerkte kabels!! Dat kan elke elektriciën en brandweerman beamen!!

  • @killykilroy
    @killykilroy 2 месяца назад

    Grrr, zwerfstroom, niet zwerfspanning.
    Zwerfspanning bestaat niet.
    Spreken van zwerfspanning is net zo zot als spreken van 'duurdere prijzen".
    Noem me maar een etterbak, maar gebruik gewoon de juiste termen.

  • @hermantenhave6672
    @hermantenhave6672 Год назад

    Nog nooit de NEN1010 en NEN 3140 gelezen beunhaas

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Nee, daar zorgt die paywall van € 500,- wel voor. Leuk leesvoer, maar voor mij geen wet.

    • @hermantenhave6672
      @hermantenhave6672 Год назад

      @@KetelKlets Maar het is wel een wet .

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      @@hermantenhave6672 Nee, het is een *norm*
      Van een norm mag je afwijken, van een wet niet.

  • @Jacob-W-5570
    @Jacob-W-5570 Год назад

    top ik woon in een jaren 60 huis, ik heb 0 geaarde stopcontacten XD

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад

      Hoog tijd om dat tijdens de volgende verbouwing te regelen, want dat is echt gevaarlijk bij wasmachines, vaatwassers, keukenapparatuur enz. Moest in mijn geval ook, want in de jaren '80 had je alleen geaarde stopcontacten in de keuken, badkamer en soms op zolder bij de ketel.

  • @jurrienlechner5424
    @jurrienlechner5424 Год назад +2

    36% van de branden vinden zijn oorzaak in fouten van een elektrische installatie. De belangrijkste brandoorzaak. Wees voorzichtig ⚠

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +9

      De top drie bestaat uit:
      - Onveilige chineese USB laders (vaak geen veilige spoorafstand tussen AC en DC, imitatiecomponenten enz).
      - Vervuilde condens wasdrogers (opgehoopt stof vat vlam)
      - Verouderde groepenkasten en aanverwante zaken
      Zie: ruclips.net/video/-gGhpqK1qhc/видео.html

    • @fryfrysk
      @fryfrysk Год назад +3

      Voorzichtig is altijd verstandig, maar die 38 procent brandoorzaak heeft geen enkele relatie naar deze video

    • @MrRschutte
      @MrRschutte Год назад +1

      de vraag dan ook is dit door 36% eigen gepruts of zitten daar ook installaties tussen van al die NEN gecertificeerde monteurs...

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Год назад

      @@MrRschutte Die NEN certificering maakt natuurlijk geen onfeilbare robots van mensen. Maar het voorkomt wel dat je ongemerkt een prutser inhuurt die alleen weet waar de kleuren voor zijn. Dat maakt de kans op problemen achteraf een stuk kleiner.
      Zie het als rijbewijs. Dat is er vooral voor een basisniveau van kennis en ervaring. Een echte goede chauffeur word je pas door jaren ervaring, en sommige mensen kunnen dat blijkbaar ook prima zonder rijbewijs, al krijg je dan wel een bekeuring en keert de verzekering niet uit als je schade rijdt.

  • @lumixS5M2
    @lumixS5M2 16 дней назад

    steker

  • @guidoveenstra10
    @guidoveenstra10 Год назад +2

    Ik ben best fan van je filmpjes. Maar hier sla je toch de bal erg mis. Dat jij de NEN niet hoeft te volgen betekend niet dat je adviezen moet geven die niet volgens de NEN goedgekeurd zouden worden. Moet je gewoon niet willen, mensen gaan het na doen en hebben er alle vertrouwen in dat jij weet wat je doet, terwijl je er niet voor bent opgeleid. Vervolgens laten anderen hun panelen jaren lang gevaarlijk liggen. Er volgen veel mensen je kanaal, dus neem je verantwoordelijkheid en doe alles volgens de richtlijnen, niet omdat je test maar omdat er zoveel mensen mee kijken.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Heb vertrouwen in mensen, hoe meer kennis mensen hebben, des te minder fouten in de praktijk.

    • @jaaasgoed
      @jaaasgoed Год назад +1

      mja, dat is zo voor 99% van alle filmpjes op youtube. Er vallen ook doden omdat mensen als een plank op de balkon rand op de 40ste gaan liggen omdat ze dat gezien hebben en vervolgens naar beneden pleuren. Hij geeft duidelijk aan dat als je zelf niet weet wat je doet, niet aan beginnen. Ergens houd de verantwoordelijkheid van de maker van het filmpje op en mag je verwachten dat normale volwassen mensen zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

  • @rolanddteh
    @rolanddteh Год назад

    Erg hè dat commentaar van mensen die het allemaal beter denken te weten. grinnik

  • @henkvanuythoven4979
    @henkvanuythoven4979 Год назад

    Ik heb een andere vraag voor warmwater (badkamer) een doorstroomapperaat is dat niet voordeliger.een boiler staat 23.5 uur voor niks water warm te houden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Dat klopt, kies daarom altijd een boiler met een laag stilstandverlies. Een doorstroomverwarmer kan, maar daar heb je sowieso een aparte groep voor nodig en beter zelfs nog een krachtstroomaansluiting. Want je gaat flink wat vermogen trekken als de kraan open gaat. Controleer of je hoofdaansluiting (met alle andere verbruikers in huis) dat vermogen in alle gevallen er wel bij kan hebben. In België hebben ze een piekbelasting ingevoerd waarbij je wordt aangeslagen voor kort piekverbruik, dat hebben wij niet maar is wel iets om in gedachten te houden.