Ustam güzel bir video gercekten. Bende yerden ısıtma sistemini kendim yapmayı düşünüyorum. Kafamda bir kaç soru var. Mesela büyük odalara ayrı iki hat geçiyoruz . Peki her iki boruyoda termostat takmak mı lazım ? Üç boru giden büyük salon olursa nasıl olacak ?
Odaya tek termostat, tek termostadın kontrol edeceği iki vana.. şayet üç adet vana motoru kontrol edecekseniz. bunun için Termostat-vana motoru bağlantısının teknik dokümanlarına bakıp böyle bir bağlantının desteklenip desteklenmediğini kontrol etmeniz gerekir..
Sadece bir odaya 2 hat çekiyorum. Diğerleri tek. Kontrol paneli gereklimi ? Panel olmadan termostat iki motoru kesemezmi ? Birde vanalar elektriği Termostattan mı alıyor. Yoksa Vanalara ayrı Faz, Nötr mü çekmemiz lazım?
@@futuhat8934 Farklı özelliklere sahip kontrol üniteleri var. sadece termostat ile vana motoru kontrol edeceksen kontrol ünitesine gerek yok.. bunula ilgili kullanacağın termostadın bağlantı şekillerini gösteren kullanım kitapçığına bakman lazım. sana danfosa ait bir iki pdf linki buraya bırakıyorum. assets.danfoss.com/documents/33461/AN158486464559en-GB0202.pdf assets.danfoss.com/documents/186594/AB179586476913en-020402.pdf kontrol ünitesi şu durumda ihtiyaç olabilir. Eğer tüm vanalar kapandığına kombiyi kapatmak istersen kombinin içinde bulunan temostat bağlantı yerine kablo çekmen lazım. yani bu bir senaryo.. başka türlü de kombiyi kapatabilirsin.. şu soruları ve cevaplarını bir düşün ne demek istediğimi daha iyi kavarayacaksın : kombiyi kapatmak neden gerekli? Eğer tüm vanalar kapalı olursa sirkülasyon olmaz. kombi içindeki bulunan sirkülasyon pompası çalışacağından pompa zorlanır ve zarar görebilir.. Acaba kullandığıın kombinin sirkülasyon olmadığını denetleyen bir sistemi var mı? varsa bu durumda kontrol kartına gerek kalmayabilir. kombi sirkülasyon olmadığını anlar ve motoru kapatır. bunu kombinin özelliklerine bakarak (veya üretici firmaya sorarak) öğrenebilirsin. genellikle mobil kalorifer sistemlerinde (radyatör) banyo peteğine termostatik vana bağlamazlar bunun sebebi kombinin sürekli çalıştığı durumlarda kombi devir daim motorunun zorlanmasını engellemek.. Eğer sen de yerden ıstımalı sisteminde bir devreni sürekli açık tutarsan bu durumda yine kontrol ünitesine gerek kalmaz. kombi motorunun sürekli çalıştığı durumlar için Alternatatif düşünebileceğin bir diğer çözüm diferansiyel by pass kullanmak olabilir.. nasıl birşey olduğunu gör diye linki buraya koyuyorum. www.caleffi.com/tr-tr/%C3%B6n-montajl%C4%B1-da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1m-kolekt%C3%B6r%C3%BC-668-caleffi-6686c5s1 cihazın gelen ve giden iki kollektörün arasına bağlı olduğunu göreceksin. yaptığı iş: tüm kollektör vanaları kapandığında su akışı bu bypass boru üzerinden olmaya başlıyor.. ve kombi motorunu koruyor. ikinci sorunun cevabını aslında yukarıda verdim. ama tekrar edeyim. termostatlardan vana motorlarına birer adet 220V vermen yeterli.. vana motorlarının enerjisini benim kullandığım termostatlar sağlıyor.. nötr için her termostattan kablo çekmene gerek yok. vana motorlarının yanına en yakın yerden bir nötr alsan yeterli olur.
Akif Bey sizi kutluyorum. Umarım herkese örnek oluyorsunuzdur. Malesef çalıştığım için evin her işini mecbur ustalara yaptırıyorum. Keşke tıpkı sizin gibi kendimiz yapabilsek.
Bilgilendirme için teşekkürler Akif hocam . Maşallah Araştırıp öğrenip el yatkınlığı ve becerikliğe göre , yapılamayacak hiçbir işin olmadığını bize gösteriyorsunuz. Tebrikler 👏👏👏
Yahu bu adam nasıl usta böyle herşeyde geliştirmiş kendini diyorum adam profesör çıktı :) helal olsun hocam. Eli yağlı mühendisler diye tabir ederiz kendimizi sahalarda. Böyle hocalar görünce mutlu olduk :) selamlar.
Keyif aldım hocam her saniyesinde tüm serinin. Yakında başlayacağım evimin tüm işlerini kendim yapabilir miyim diye kafamda soru işaretleri vardı. Bana İlham oldunuz. Elinize sağlık
merakınız var. kesinlikle yaparsınız. ama yanlış yapmaktan korkmayın.. ben özellikle fayans döşerken üşenmedim birkaç kez söküp kazıyıp yeniden döşedim. bazı tecrübelerim oldu. şimdi tekrar döşesem yaptığım yanlışları tekrar etmem.. mesela yerden ısıtma borularının altına döşenen straforları neden çaktıklarına anlam veremiyordum. pencereler takılı olmadığından sert bir rüzgarda gece dağıldılar. iki iş oldu.. ayrıca şap atılırken harcın inçinden geçtiği borular her basışta hiç yerinde durmuyor. çakılı olmasa yine döşenmiş boruları yerinden söker.. çaktığım klipseri hep kırdı.. bereket çakılı olduğu için straforlar zarar görmedi.. vs. vs..
Bu adam kim gurban oluyum. Bi video da yerden ısıtma yapıyor bi videoda taş dosuyor birinde sıva yapıyor birinde ahşap oyuyor😅😅 dayı sen ne ayaksın maşallah sana. Prof diyor gerçekten prof adam her işten anlıyor maşallah
@ hocam size anlayacagımız alandan bir soru. Kendıme ev yaptıö bulundugım yerde yerden ısıtma hakkında bilgi veren olmadıgından termostat koymadık. Yanı o taktıgınız vanalara odalara kablo cekmedik. O yüxden bu eca ların kombilere sınyal ile termostat gorevı goren urunlerı var. Eca poly pure 100w misal. Bunu ben o sızın kullandıgınız vanalar ile eşleyebilir miyim? Odaya dereceyi koyup kombı kısmına da alıcısını kursam ve alıcıya da kombı yerıne vanayı(1 tane girise taktırdım mecburen) baglasam çalaıır mı. Sonucta derece sınyal yollayacak alıcı da elektırık akımını iletecek vanalara.
Benim kullandığım vanalar 220V ile çalışıyor.. direk olarak vanayı kontrol edemezsiniz. modem çıkışına ek bir röle koyarak 220V için anahtarlama yaparak dediğiniz şeyi yapabilirsiniz. Ancak benim anlamadığım ise şu: neden 1 tane girişe vana taktınız.. tüm sistemi bilmediğimden bana mantıksız geldi.. oda termostadı ile vanayı kontrol edeceğinize direk kobmiyi kontrol edin.
@ ev ıkı katlı hocam sımdı alt kat 24 derece oldu ise ust kat bazen yuksek oluyor bazen dusuk oluyor. Ikı kata da ayrı ayrı taktık ama kablosuz yapsam daha yararlı olacak. Kollektorlerın bulundugu oda 1x2 m ve butun borular ordan cıktıgı ıcın hemen ısınıypr. Buyuk odalara koymam lazım.
oda termostadın bağlı olduğu yuvaya en yakın buvattan faz nötür hat çektim.termostat çıkşı NC ile vana motoru arası sinyal içinde termostatdan kollektörün oldğu yere tek hat çektim. sıklıkla yapılan iş kollektör ve termostat arası 3X0.75 hat çekmek. ama ben öyle yapmadım. daha önce konuyu anlattığım video linkini buraya bırakıyorum: ruclips.net/video/mQQM4GCO-PA/видео.html
Üstad danfos icon 2 sitemi aldım ve eve bağladım. Sistem çalışıyor. Sadece şöyle bir durum var. Daikin ndj 35 kw kombim var d sense akıllı termostatı var ve evde yokken aç kapa vs kullanabiliyorum. Bu termostat kombiye bağlı iken mecbur bulunduğu odaya göre çalışıyor kombi. Ancak benim 13 kollektör ve 6 tane danfos termostatım var. Şimdi kombiyi danfosun master cihazının nc com yerine bağlasam bu sefer kombinin termostat boşa çıkmış olacak. Nasıl bir kombinasyon yapabilirim 2 sinide kullanabilmek için. Mümkün mü acaba.
icon 2 hakkında detaylı bilgim yok.. normalde icon 2 için termostatlar var ve ana kontrolcü ile birlikte çalışıyor. ana kontrolcü aynı zamanda kombiyi de kontrol edebiliyor.. siz niye ayrıca kombiyi kontrol eden bir termostad aldınız bilemiyorum. sisteminizi tam olarak bilemediğimden icon 2 dokümanlarına müracat etmenizi tavsiye ediyorum. zira bana soracağınız sorulara ben de bu dokümanlara bakarak cevap verebilirim. www.danfoss.com/en/products/dhs/hydronic-underfloor-heating/hydronic-underfloor-heating/danfoss-icon2-hydronic-floor-heating/danfoss-icon2-support/#tab-installation
Merhaba Sayın Hocam. Evimiz merkezi yerden ısıtma. 9 tane termostatik vana motoru var ama oda termostatlarını açtığım halde bu vanalardan 3 tanesi çalışmıyor. Bu çalışmayan 3 termostatı söküp iptal ettiğimde odalar ısınıyor ama bu seferde oda termostatı işlevsiz oluyor sürekli yanıyor fatura kabarıyor. Geçen sene hava alma işlemini bu termostat vanaları söküp çıkan pimlere basarak yapacaksın deyince bir arkadaş ve bende uygulayınca bu sorun başladı. Ne yapmalı ya da yapmamalıyım..? :)
hava öyle alınmaz.. :-) yani kollektörünüzün yapısını bilmiyorum ama genelde kollektörlerin üzerinde hava almak için manuel purjör bulunur.. veya son kısmına otomatik purjör takılır.. sizin hava ile ilgili bir problemeniz yok gibi geldi bana. arızalı olduğundan veya çalışmadığından eminseniz, çalışmayan termostatik vana motorlarını değiştirmelisiniz. belki de problem daha basittir. vanalar çalışıyordur ama bağlantı kablolarında bir gevşeklik vardır. yapabiliyorsanız vana motorlarının yerlerini değiştirerek sağlamlığını kontrol edin. vana motorlarında gözle görülebilen mekanik bir problem de olabilir. altına bir bakın çalışan diğerleri ile kıyaslayın. termostatik vanalar doğrudan oda termostatlarına mı bağlı yoksa arada bir kontrolcü eleman var mı? varsa kontrolcü devre de veya bağlantılarında bir sorun da olabilir. bende merakladım. bilgilendirmeyi unutmayın :-) selamlar kolay gelsin.
@@akutlu Sağolun hocam. Uzun uzun açıklayıcı yanıt vermişsiniz. Arada görünen bir kontrol paneli vs yok. Direk odalara bağlı sanırım. Geçen sene yaptığım bu hava alma işleminde vana motorlarını söküp hava almak için pimlere basınca pimlerden su attırmaya başladı. Motorları takınca da pimlerden su attırma devam ediyor ama sıkıp sallayınca vs kesiyor. Bu su teması vana motorlarına zarar verir mi? Çalışan motorlar ile arızalı olanları yer değiştireceğim ama inşallah onları da bozmam. :) Sağlıcakla kalın..
Benim evimde mevcut bir yerden ısıtma var. Bu sebeple de kablolu oda termoststı yapamıyoruz . Bunun için kablosuz termostst alıcı kollektör ve kontrol ünitesi mi olmalı
evet var.. ancak (ekonomik durumunuza bağlı olarak) pahalı gelebilir. mesela danfoss firmasının kablosuz termostadı ve kontrol ünitesi için ek kablosuz alıcısı var.
Merhaba abicim ben de yeni evimde yerden ısıtma kullanıyorum ECA marka yoğuşmalı kombim var ECA marka kablosuz oda termostatı kullanıyoruz Su sıcaklığı 45 comfort modunda ama isi konfor faydalanamiyorum 24 dere de ayarli calismasi 23,5 te ateş liyor su isinana kafar 23.2 ye düşüyor 24,50 de kombiyi kapattiginda sicaklik 25,7 ye kadar cikiyor duzenli bi isida duramiyoruz neyapmaliyim
buna yapacak birşey yok.. bazı termostatlar geri beslemeli.. yani on/off değil.. yapay zekar ürünü olduklarından 10 günlük öğrenme sürecinden sonra oda sıcaklığını sabit sıcaklıkta tutmaya çalışıyor.. aslında yerden ısıtmalı sistemlerde oda sıcaklığı aşırı dalgalanma göstermez..sizin durumunuzda kombi sıcaklık derecesini düşürmeyi deneyin. demekten başka bir önerim malasef yok.
Hocam yaşadığım yer çok soğuk ve evime ustanın döşediği kalörifer kollektöre en uzak oda çok çok soğuk en yakın oda aşırı sıcak bunun sorunu ne ola bilir yerden ısıtma yapmayı düşünüyorum ama tüm odaların oda sıcaklığı aynı olmasını istiyorum ne yapmam lazım kollektör yeri nereye olmalı bu sefer kendim yapacağım gördük ki ustalarda iş yok
takılabilir.. ancak vana motorunun uçlarına enerji verip açılmasını bekliyeceksiniz.. siyah bölüm yukarı kalkınca takabilirsiniz.. uzun süre kullanmayacaksanız takılı kalmasında fayda var.
@@ahmetteke2690 su tesisatlarında kullanılan "kör tapa" ya benzer vana kapatmak için kullanılan başlıklar kollektör ile birlikte gelir. daha sonra vana motoru bağladığınızda bu başlıklar boşa çıkar.. ustanız atmadıysa başlıklardan bir tanesini vana motorunu çıkardığınız vanaya takmalısınız.. ayrıca satılır mı bilmiyorum.. ancak buna niye ihtiyaç duyuyorsunuz.. bu tapa başlık olmdan vanalar normalde açıktır.. vanayı kapatmak için tapa kullanılır.. . vana üzerinde ayrıca numaralar varsa o zaman bir ingiliz anahtar yardımıyla vana üzerinde ayar yapabilirsiniz..
Hocam merhabalar. fraenkische yerden ısıtma kollektör ve sabit karışım vanasıyla beraber aktuatör ve bağlantı modülünü aldım. Sabit karışım devresinin nasıl bağlanacağını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz sizden ricam. Teşekkür ederim 🙏🏻
var tabiki. ama masraflı olabilir. şu iki linkte teorik çizimler le kablosuz bağlantıları anlatılıyor. dokümanları indirip inceleyebilirsiniz. www.danfoss.com/en/products/dhs/smart-heating/smart-heating/danfoss-icon2/danfoss-icon-support/
uzun zaman oldu.. linkler çalışmıyormuş.. detaylı kablosuz bağlantıların nasıl yapılacağını gösteren belgeler vardı.. ben de bulamadım.. bi bakın belki siz bulursunuz. f
bilmiyorum.. araştırmak lazım.. ama mantıksız geldi bana.. manifold'un olduğu yere zaten bir kontrolcü koymanız gerekiyor. dolayısıla kontorlcü ile vana motorları arasında kablolu bir bağlantı olması kolay bir çözüm.. (söylediklerinizi doğru anladıysam)
Arduino ve benzeri kartlar in door use tasarimlardir. Hobi amaclidir endüstriyel uygulamalar icin tasarlanmamistir boyle bir iddiasi da yoktur. Egitim icin hobi icin tasarlanmis bir seyle bu tarz cihazlar yapmak son derece sakincalidir. Emc emi testlerinden gecmis plc tarzi seyler kullanmak lazim. Internette cok videoya denk geliyorum bu tarz benden tavsiye boyle seyleri bu amqcla kullanmayin basiniza ciddi isler gelebilir ve hukuksal olarak da suclu olursunuz.
Söylediklerine Kısmen katılıyorum. Üniversitede Endüstriyel Otomasyon ve PLC dersleri vermiş birisi olarak bence PLC bu iş için fazla lüks.. ama elimde plc olsaydı onunla da yapardım. Farkındaysan Ticari amaçlı üretim aşamalarından bahsettiğimiz bir video değil.. EMC testleri daha çok kart üretimlerinde kullanılan elektromanyetik uyumluluk testleridir.. Bu konuda proje hakemliğini yaptığım bazı firmaların (i.e. Vestel, TEMSA ) önerdiği çalışmalarda EMC testlerine yer verip vermediğine bakarız.ki zaten mevzuat gereği bu bir zorunluluktur. Eğer bu videodaki proje, endüstriyel üretim düşünülecek bir proje olsaydı mutlaka bu testlerin de yapılması gerekirdi. Emin ol zaten illaki bir mikrodenetleyi kullanmak gerekseydi (ki burada gerçekte lojik kapılarla yapılabilir) arduino yerine maliyeti düşük başka bir denetleyici kullanılırdı. ilgin için teşekkürler.
Bu Arduino'yu gömme yaklaşımından bir türlü kurtulamadık.. Arduino kendini defalarca kanıtlamıştır,daha hayati bir çok projede hala çalışmaya devam etmektedir.
Arduino okullarda eğitim amaçlı kullanılır, Bu tip uygulamalarda kullanılamaz hatta kullanılmaz. 3 Volt civarı Arduino çıkışını OPTO üzerinden kontrol etmek tamamen amatörce.😂😂😂
Profesyonel olanını sen yap o zaman. İnternetten iki satır okuyup profesör kesiliyorsunuz. MCU ile devre tasarlayınca optocoupleri kaç volt ile kontrol ediyoruz? Ardunio kendi loaderi olan “basit” bir kontrolcüdür ve dediğin gibi eğitim amaçlı piyasaya çıkmıştır. Ancak bu işi onunla yapamayacağın anlamına gelmez. Ardunio şu anda endüstriyel alanda 4.0 sistemlerde bile kullanılıyor. Boş boş konuşma.
@@omrbal Lan klavye delikanlisi, bir boktan anlamazsınız birde Felsefe yaparsınız, ama iki kabloyu üç uca bağlayamazsınız. ülkenın sıkıntısıda tam burda. Haaa unutmadan bir çok amaçlı bir çok OPTO vardır, anlaşılan sen sadece pc847’leri tanıyorsun, üzülme öğrenirsin, biraz uğraş.
Ustam güzel bir video gercekten. Bende yerden ısıtma sistemini kendim yapmayı düşünüyorum. Kafamda bir kaç soru var. Mesela büyük odalara ayrı iki hat geçiyoruz . Peki her iki boruyoda termostat takmak mı lazım ? Üç boru giden büyük salon olursa nasıl olacak ?
Odaya tek termostat, tek termostadın kontrol edeceği iki vana.. şayet üç adet vana motoru kontrol edecekseniz. bunun için Termostat-vana motoru bağlantısının teknik dokümanlarına bakıp böyle bir bağlantının desteklenip desteklenmediğini kontrol etmeniz gerekir..
Sadece bir odaya 2 hat çekiyorum. Diğerleri tek. Kontrol paneli gereklimi ? Panel olmadan termostat iki motoru kesemezmi ?
Birde vanalar elektriği Termostattan mı alıyor. Yoksa Vanalara ayrı Faz, Nötr mü çekmemiz lazım?
@@futuhat8934 Farklı özelliklere sahip kontrol üniteleri var. sadece termostat ile vana motoru kontrol edeceksen kontrol ünitesine gerek yok.. bunula ilgili kullanacağın termostadın bağlantı şekillerini gösteren kullanım kitapçığına bakman lazım. sana danfosa ait bir iki pdf linki buraya bırakıyorum.
assets.danfoss.com/documents/33461/AN158486464559en-GB0202.pdf
assets.danfoss.com/documents/186594/AB179586476913en-020402.pdf
kontrol ünitesi şu durumda ihtiyaç olabilir. Eğer tüm vanalar kapandığına kombiyi kapatmak istersen kombinin içinde bulunan temostat bağlantı yerine kablo çekmen lazım. yani bu bir senaryo.. başka türlü de kombiyi kapatabilirsin.. şu soruları ve cevaplarını bir düşün ne demek istediğimi daha iyi kavarayacaksın :
kombiyi kapatmak neden gerekli? Eğer tüm vanalar kapalı olursa sirkülasyon olmaz. kombi içindeki bulunan sirkülasyon pompası çalışacağından pompa zorlanır ve zarar görebilir.. Acaba kullandığıın kombinin sirkülasyon olmadığını denetleyen bir sistemi var mı? varsa bu durumda kontrol kartına gerek kalmayabilir. kombi sirkülasyon olmadığını anlar ve motoru kapatır. bunu kombinin özelliklerine bakarak (veya üretici firmaya sorarak) öğrenebilirsin.
genellikle mobil kalorifer sistemlerinde (radyatör) banyo peteğine termostatik vana bağlamazlar bunun sebebi kombinin sürekli çalıştığı durumlarda kombi devir daim motorunun zorlanmasını engellemek.. Eğer sen de yerden ıstımalı sisteminde bir devreni sürekli açık tutarsan bu durumda yine kontrol ünitesine gerek kalmaz.
kombi motorunun sürekli çalıştığı durumlar için Alternatatif düşünebileceğin bir diğer çözüm diferansiyel by pass kullanmak olabilir.. nasıl birşey olduğunu gör diye linki buraya koyuyorum.
www.caleffi.com/tr-tr/%C3%B6n-montajl%C4%B1-da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1m-kolekt%C3%B6r%C3%BC-668-caleffi-6686c5s1
cihazın gelen ve giden iki kollektörün arasına bağlı olduğunu göreceksin. yaptığı iş: tüm kollektör vanaları kapandığında su akışı bu bypass boru üzerinden olmaya başlıyor.. ve kombi motorunu koruyor.
ikinci sorunun cevabını aslında yukarıda verdim. ama tekrar edeyim. termostatlardan vana motorlarına birer adet 220V vermen yeterli.. vana motorlarının enerjisini benim kullandığım termostatlar sağlıyor.. nötr için her termostattan kablo çekmene gerek yok. vana motorlarının yanına en yakın yerden bir nötr alsan yeterli olur.
Akif Bey sizi kutluyorum. Umarım herkese örnek oluyorsunuzdur. Malesef çalıştığım için evin her işini mecbur ustalara yaptırıyorum. Keşke tıpkı sizin gibi kendimiz yapabilsek.
Mesai saatlerine bağlı çalışıyor olsaydım bende bunları yapamazdım. ne yazı ki ustaların bazıları usta yokluğundan "usta" sıfatını taşıyorlar.
Bilgilendirme için teşekkürler Akif hocam . Maşallah Araştırıp öğrenip el yatkınlığı ve becerikliğe göre , yapılamayacak hiçbir işin olmadığını bize gösteriyorsunuz. Tebrikler 👏👏👏
Eyvallah. ilginiz için teşekkürler. :-)
Yahu bu adam nasıl usta böyle herşeyde geliştirmiş kendini diyorum adam profesör çıktı :) helal olsun hocam. Eli yağlı mühendisler diye tabir ederiz kendimizi sahalarda. Böyle hocalar görünce mutlu olduk :) selamlar.
Eyvallah. Selamlar
Keyif aldım hocam her saniyesinde tüm serinin. Yakında başlayacağım evimin tüm işlerini kendim yapabilir miyim diye kafamda soru işaretleri vardı. Bana İlham oldunuz. Elinize sağlık
merakınız var. kesinlikle yaparsınız. ama yanlış yapmaktan korkmayın.. ben özellikle fayans döşerken üşenmedim birkaç kez söküp kazıyıp yeniden döşedim. bazı tecrübelerim oldu. şimdi tekrar döşesem yaptığım yanlışları tekrar etmem.. mesela yerden ısıtma borularının altına döşenen straforları neden çaktıklarına anlam veremiyordum. pencereler takılı olmadığından sert bir rüzgarda gece dağıldılar. iki iş oldu.. ayrıca şap atılırken harcın inçinden geçtiği borular her basışta hiç yerinde durmuyor. çakılı olmasa yine döşenmiş boruları yerinden söker.. çaktığım klipseri hep kırdı.. bereket çakılı olduğu için straforlar zarar görmedi.. vs. vs..
Hocam elinize sağlık. Saygılarımla...
Teşekkürler.
Merhaba hocam videonuz öncelikle çok güzel ve açıklayıcı olmuş . Ardunio uno açık kaynak kodlarını verebilirsiniz
illustratordersleri.com/yerden-isitma-proje-kodlari/
Hocam çok teşekkür ederim
Bu adam kim gurban oluyum. Bi video da yerden ısıtma yapıyor bi videoda taş dosuyor birinde sıva yapıyor birinde ahşap oyuyor😅😅 dayı sen ne ayaksın maşallah sana. Prof diyor gerçekten prof adam her işten anlıyor maşallah
Meraklı ve Hevesli ! diyelim. birazcık cesaretle risk alarak işe girişiyoruz. Asıl işim Bilgisyar
@ hocam size anlayacagımız alandan bir soru. Kendıme ev yaptıö bulundugım yerde yerden ısıtma hakkında bilgi veren olmadıgından termostat koymadık. Yanı o taktıgınız vanalara odalara kablo cekmedik. O yüxden bu eca ların kombilere sınyal ile termostat gorevı goren urunlerı var. Eca poly pure 100w misal. Bunu ben o sızın kullandıgınız vanalar ile eşleyebilir miyim? Odaya dereceyi koyup kombı kısmına da alıcısını kursam ve alıcıya da kombı yerıne vanayı(1 tane girise taktırdım mecburen) baglasam çalaıır mı. Sonucta derece sınyal yollayacak alıcı da elektırık akımını iletecek vanalara.
Benim kullandığım vanalar 220V ile çalışıyor.. direk olarak vanayı kontrol edemezsiniz. modem çıkışına ek bir röle koyarak 220V için anahtarlama yaparak dediğiniz şeyi yapabilirsiniz. Ancak benim anlamadığım ise şu: neden 1 tane girişe vana taktınız.. tüm sistemi bilmediğimden bana mantıksız geldi.. oda termostadı ile vanayı kontrol edeceğinize direk kobmiyi kontrol edin.
@ ev ıkı katlı hocam sımdı alt kat 24 derece oldu ise ust kat bazen yuksek oluyor bazen dusuk oluyor. Ikı kata da ayrı ayrı taktık ama kablosuz yapsam daha yararlı olacak. Kollektorlerın bulundugu oda 1x2 m ve butun borular ordan cıktıgı ıcın hemen ısınıypr. Buyuk odalara koymam lazım.
Bu dediğim eca modelı uzaktan kumandalı elektrıgı kesıp veriyor diye dusunuyorjm ama elektrik bilmedigimden yanlıs bırsey yapmayayaım dedim
Akif bey video için teşekkürler. Oda termostadının çalışması için gerekli enerji için besle bağlantısını nasıl yaptınız
oda termostadın bağlı olduğu yuvaya en yakın buvattan faz nötür hat çektim.termostat çıkşı NC ile vana motoru arası sinyal içinde termostatdan kollektörün oldğu yere tek hat çektim. sıklıkla yapılan iş kollektör ve termostat arası 3X0.75 hat çekmek. ama ben öyle yapmadım. daha önce konuyu anlattığım video linkini buraya bırakıyorum:
ruclips.net/video/mQQM4GCO-PA/видео.html
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş hocam. Bu kollektör sistemi debi kontrollu olan yer değil mi.
evet.. aslında vana kontrolü olunca debi kontrolüne pek gerek kalmayacağını düşünüyorum.
8 Kanal vana kontrol kartının fiyatı 35€ civarında. Üstelik kombi, sirkülasyon pompası çıkışları ve zaman ayarı gibi bir çok özelliği var.
iyimiş.. linki varsa bir gönderirsen memnun olurum. bakalım ne tür özellikleri varmış.
benim şu karşıma gelmişti:
www.yerdenisimarket.com/urun/danfoss-kontrol-paneli-kablolu/
394 euro
Üstad danfos icon 2 sitemi aldım ve eve bağladım. Sistem çalışıyor. Sadece şöyle bir durum var. Daikin ndj 35 kw kombim var d sense akıllı termostatı var ve evde yokken aç kapa vs kullanabiliyorum. Bu termostat kombiye bağlı iken mecbur bulunduğu odaya göre çalışıyor kombi. Ancak benim 13 kollektör ve 6 tane danfos termostatım var. Şimdi kombiyi danfosun master cihazının nc com yerine bağlasam bu sefer kombinin termostat boşa çıkmış olacak. Nasıl bir kombinasyon yapabilirim 2 sinide kullanabilmek için. Mümkün mü acaba.
icon 2 hakkında detaylı bilgim yok.. normalde icon 2 için termostatlar var ve ana kontrolcü ile birlikte çalışıyor. ana kontrolcü aynı zamanda kombiyi de kontrol edebiliyor.. siz niye ayrıca kombiyi kontrol eden bir termostad aldınız bilemiyorum. sisteminizi tam olarak bilemediğimden icon 2 dokümanlarına müracat etmenizi tavsiye ediyorum. zira bana soracağınız sorulara ben de bu dokümanlara bakarak cevap verebilirim.
www.danfoss.com/en/products/dhs/hydronic-underfloor-heating/hydronic-underfloor-heating/danfoss-icon2-hydronic-floor-heating/danfoss-icon2-support/#tab-installation
Merhaba Sayın Hocam. Evimiz merkezi yerden ısıtma. 9 tane termostatik vana motoru var ama oda termostatlarını açtığım halde bu vanalardan 3 tanesi çalışmıyor. Bu çalışmayan 3 termostatı söküp iptal ettiğimde odalar ısınıyor ama bu seferde oda termostatı işlevsiz oluyor sürekli yanıyor fatura kabarıyor. Geçen sene hava alma işlemini bu termostat vanaları söküp çıkan pimlere basarak yapacaksın deyince bir arkadaş ve bende uygulayınca bu sorun başladı. Ne yapmalı ya da yapmamalıyım..? :)
hava öyle alınmaz.. :-) yani kollektörünüzün yapısını bilmiyorum ama genelde kollektörlerin üzerinde hava almak için manuel purjör bulunur.. veya son kısmına otomatik purjör takılır.. sizin hava ile ilgili bir problemeniz yok gibi geldi bana. arızalı olduğundan veya çalışmadığından eminseniz, çalışmayan termostatik vana motorlarını değiştirmelisiniz. belki de problem daha basittir. vanalar çalışıyordur ama bağlantı kablolarında bir gevşeklik vardır. yapabiliyorsanız vana motorlarının yerlerini değiştirerek sağlamlığını kontrol edin. vana motorlarında gözle görülebilen mekanik bir problem de olabilir. altına bir bakın çalışan diğerleri ile kıyaslayın. termostatik vanalar doğrudan oda termostatlarına mı bağlı yoksa arada bir kontrolcü eleman var mı? varsa kontrolcü devre de veya bağlantılarında bir sorun da olabilir. bende merakladım. bilgilendirmeyi unutmayın :-) selamlar kolay gelsin.
@@akutlu Sağolun hocam. Uzun uzun açıklayıcı yanıt vermişsiniz. Arada görünen bir kontrol paneli vs yok. Direk odalara bağlı sanırım. Geçen sene yaptığım bu hava alma işleminde vana motorlarını söküp hava almak için pimlere basınca pimlerden su attırmaya başladı. Motorları takınca da pimlerden su attırma devam ediyor ama sıkıp sallayınca vs kesiyor. Bu su teması vana motorlarına zarar verir mi? Çalışan motorlar ile arızalı olanları yer değiştireceğim ama inşallah onları da bozmam. :) Sağlıcakla kalın..
Benim evimde mevcut bir yerden ısıtma var. Bu sebeple de kablolu oda termoststı yapamıyoruz . Bunun için kablosuz termostst alıcı kollektör ve kontrol ünitesi mi olmalı
evet var.. ancak (ekonomik durumunuza bağlı olarak) pahalı gelebilir.
mesela danfoss firmasının kablosuz termostadı ve kontrol ünitesi için ek kablosuz alıcısı var.
Bizde tek termostat var ana Canada bağlı merak ettiğim diğer vanaları konumu ne olmalı tam açıkta mı durmalı?
evet
Merhaba abicim ben de yeni evimde yerden ısıtma kullanıyorum ECA marka yoğuşmalı kombim var
ECA marka kablosuz oda termostatı kullanıyoruz
Su sıcaklığı 45 comfort modunda ama isi konfor faydalanamiyorum
24 dere de ayarli calismasi 23,5 te ateş liyor su isinana kafar 23.2 ye düşüyor 24,50 de kombiyi kapattiginda sicaklik 25,7 ye kadar cikiyor duzenli bi isida duramiyoruz neyapmaliyim
buna yapacak birşey yok.. bazı termostatlar geri beslemeli.. yani on/off değil.. yapay zekar ürünü olduklarından 10 günlük öğrenme sürecinden sonra oda sıcaklığını sabit sıcaklıkta tutmaya çalışıyor.. aslında yerden ısıtmalı sistemlerde oda sıcaklığı aşırı dalgalanma göstermez..sizin durumunuzda kombi sıcaklık derecesini düşürmeyi deneyin. demekten başka bir önerim malasef yok.
@@akutlu cok teşekür ederim abicim en gin bilgilerin için selamlar
Süper👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
Teşekkürler
Hocam yaşadığım yer çok soğuk ve evime ustanın döşediği kalörifer kollektöre en uzak oda çok çok soğuk en yakın oda aşırı sıcak bunun sorunu ne ola bilir yerden ısıtma yapmayı düşünüyorum ama tüm odaların oda sıcaklığı aynı olmasını istiyorum ne yapmam lazım kollektör yeri nereye olmalı bu sefer kendim yapacağım gördük ki ustalarda iş yok
detaylı anlatmıştım. izlediğiniz bu video, yerden ısıtma nasıl yapılır serinin en son videosu. bi saniye..
özellikle 4. video sizi ilgilendirebilir. tüm video serisi: ruclips.net/video/mQQM4GCO-PA/видео.html
Baba adamsın sayın hocam her şeyden anlıyorsun elinden her iş geliyor valla gıpta ediyorum saygılarımla 😊🦸🏻♂️🐅
Teşekkürler.😎
Ustam birşey sorabilirmiyim çıkarmış olduğunuz kırmızı pimler geri takılabilir mi
takılabilir.. ancak vana motorunun uçlarına enerji verip açılmasını bekliyeceksiniz.. siyah bölüm yukarı kalkınca takabilirsiniz.. uzun süre kullanmayacaksanız takılı kalmasında fayda var.
👋🙌
😑
Sa ustamm ayni kollektorlerden bendede var basinda sihah atti ve geri calismiyor derecedemi sorun vardır kollektorlerden mi
sorunu anlayamadım.
@@akutlu1 tanesi calismiyor kollektör başlığını söktüm icindeki vanaiyi nasıl ayarlicaz
@@ahmetteke2690 su tesisatlarında kullanılan "kör tapa" ya benzer vana kapatmak için kullanılan başlıklar kollektör ile birlikte gelir. daha sonra vana motoru bağladığınızda bu başlıklar boşa çıkar.. ustanız atmadıysa başlıklardan bir tanesini vana motorunu çıkardığınız vanaya takmalısınız.. ayrıca satılır mı bilmiyorum.. ancak buna niye ihtiyaç duyuyorsunuz.. bu tapa başlık olmdan vanalar normalde açıktır.. vanayı kapatmak için tapa kullanılır.. . vana üzerinde ayrıca numaralar varsa o zaman bir ingiliz anahtar yardımıyla vana üzerinde ayar yapabilirsiniz..
Hocam merhabalar. fraenkische yerden ısıtma kollektör ve sabit karışım vanasıyla beraber aktuatör ve bağlantı modülünü aldım. Sabit karışım devresinin nasıl bağlanacağını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz sizden ricam. Teşekkür ederim 🙏🏻
yani ben kullanmadım.. muhtemelen devre şemaları "google görseller" aramasında vardır.
www.spezialisten-haustechnik.de/wp-content/uploads/2020/10/FRAeNKISCHE-SDAS-M2-Montaj-Talimatnamesi_TR_2020-10.pdf
@@akutlu çok teşekkür ederim hocam 🙏🏻
Bravo hocam
Kablo çekme imkanı olmayanlar için, tamamen kablosuz 🛜 olarak çalışan bir sistem var mı ? Apple Home kit veya Alexa bağlantı mesela ?
var tabiki. ama masraflı olabilir. şu iki linkte teorik çizimler le kablosuz bağlantıları anlatılıyor. dokümanları indirip inceleyebilirsiniz.
www.danfoss.com/en/products/dhs/smart-heating/smart-heating/danfoss-icon2/danfoss-icon-support/
uzun zaman oldu.. linkler çalışmıyormuş.. detaylı kablosuz bağlantıların nasıl yapılacağını gösteren belgeler vardı.. ben de bulamadım.. bi bakın belki siz bulursunuz. f
Düşünce güzel anlatım zayıf kalmış. Kartın ardunio gelen bilgilere göre girip çıktığını gösterdeydiniz daha güzel olurdu
haklısınız ancak yapacak birşey yok. aslında çok şey anlatmıştım. kırpa kırpa kuş oldu. :-)
Termostatların kablosuz olanı var ama akuatörlerin kontrol ünitesi ile kablosuz olanı yok sanırım
bilmiyorum.. araştırmak lazım.. ama mantıksız geldi bana.. manifold'un olduğu yere zaten bir kontrolcü koymanız gerekiyor. dolayısıla kontorlcü ile vana motorları arasında kablolu bir bağlantı olması kolay bir çözüm.. (söylediklerinizi doğru anladıysam)
Hocam kodları çok merak ettim kimsede sormamış bendede elimde arduino var. kodları gönderirseniz çok sevinirim elinize sağlık
Buyur bakalım. kolay gelsin :
illustratordersleri.com/yerden-isitma-proje-kodlari/
Akif bey, bu devrenin tamamının daha ufak ve daha ucuz(700tl) versiyonunu temin edebilirim.
iyiymiş.. linki varsa bakalım hangi özellikleri var.. benim videoda bahsettiğim danfoss firmasının ürettiği bir kart idi.
Abi bizim kirzi cikdi nasil acabiliriz tekrar
Anlayamadım.
Arduino ve benzeri kartlar in door use tasarimlardir. Hobi amaclidir endüstriyel uygulamalar icin tasarlanmamistir boyle bir iddiasi da yoktur. Egitim icin hobi icin tasarlanmis bir seyle bu tarz cihazlar yapmak son derece sakincalidir. Emc emi testlerinden gecmis plc tarzi seyler kullanmak lazim. Internette cok videoya denk geliyorum bu tarz benden tavsiye boyle seyleri bu amqcla kullanmayin basiniza ciddi isler gelebilir ve hukuksal olarak da suclu olursunuz.
Başımıza icat çıkartma diyorsun.:)
Söylediklerine Kısmen katılıyorum. Üniversitede Endüstriyel Otomasyon ve PLC dersleri vermiş birisi olarak bence PLC bu iş için fazla lüks.. ama elimde plc olsaydı onunla da yapardım. Farkındaysan Ticari amaçlı üretim aşamalarından bahsettiğimiz bir video değil.. EMC testleri daha çok kart üretimlerinde kullanılan elektromanyetik uyumluluk testleridir.. Bu konuda proje hakemliğini yaptığım bazı firmaların (i.e. Vestel, TEMSA ) önerdiği çalışmalarda EMC testlerine yer verip vermediğine bakarız.ki zaten mevzuat gereği bu bir zorunluluktur.
Eğer bu videodaki proje, endüstriyel üretim düşünülecek bir proje olsaydı mutlaka bu testlerin de yapılması gerekirdi. Emin ol zaten illaki bir mikrodenetleyi kullanmak gerekseydi (ki burada gerçekte lojik kapılarla yapılabilir) arduino yerine maliyeti düşük başka bir denetleyici kullanılırdı.
ilgin için teşekkürler.
Bu Arduino'yu gömme yaklaşımından bir türlü kurtulamadık.. Arduino kendini defalarca kanıtlamıştır,daha hayati bir çok projede hala çalışmaya devam etmektedir.
arduino Uno sadece 500 tl hepsini nasıl o fiyata aldın
emin misin?
www.robotistan.com/arduino-uno-r3-klon-usb-kablo-hediyeli-usb-chip-ch340
@@akutlu bu klon videodaki orjinal
doğrudur.. ama orjinali çok eskiden almıştım. elimde klon da var açılmamış.. sence klon çalışmaz mı?@@ademilbayofficial86
@@akutlu Çalışır
Arduino okullarda eğitim amaçlı kullanılır, Bu tip uygulamalarda kullanılamaz hatta kullanılmaz. 3 Volt civarı Arduino çıkışını OPTO üzerinden kontrol etmek tamamen amatörce.😂😂😂
bilgilendirme için sağol.. yeni bir şey daha ! öğrenmiş oldum.
Profesyonel olanını sen yap o zaman. İnternetten iki satır okuyup profesör kesiliyorsunuz. MCU ile devre tasarlayınca optocoupleri kaç volt ile kontrol ediyoruz? Ardunio kendi loaderi olan “basit” bir kontrolcüdür ve dediğin gibi eğitim amaçlı piyasaya çıkmıştır. Ancak bu işi onunla yapamayacağın anlamına gelmez. Ardunio şu anda endüstriyel alanda 4.0 sistemlerde bile kullanılıyor. Boş boş konuşma.
Üzüm yemek isteyenlere "heali hoş olsun". Bağcıyı dövmek isteyenlerede "canları sağolsun" @@omrbal
@@omrbal Lan klavye delikanlisi, bir boktan anlamazsınız birde Felsefe yaparsınız, ama iki kabloyu üç uca bağlayamazsınız. ülkenın sıkıntısıda tam burda. Haaa unutmadan bir çok amaçlı bir çok OPTO vardır, anlaşılan sen sadece pc847’leri tanıyorsun, üzülme öğrenirsin, biraz uğraş.