How to adjust Underfloor heating manifold flow rates? (Turkish)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 июн 2024
  • If you are not sure how to adjust the flow rate on a flow-adjustable manifold and want to learn how to set up the flow rate, you should definitely watch this video.
    Flow adjustable manifolds are mostly designed for underfloor heating systems. It has adjustable valves used to control the amount of water flow. The valves consist of numbers indicated according to the amount of liters passing per minute for each circuit.
    come on, let's. Let's learn together how to adjust the flow rate.
    Materials used: button valve, keten engineering
    www.cetinmuhendislik.com.tr/d...
    enjoy watching
    Akif Kutlu
  • ХоббиХобби

Комментарии • 27

  • @erhanbag7528
    @erhanbag7528 4 месяца назад

    Hocam nacizane olarak. debi ayarı tüm modüller açık iken o devrede dolaşması gereken su miktarı olması gerekmez mi. bu şekilde yapılan ayarlamadan sonra tüm vanalar açıldığında ilk ayarladığınız değerlerden farklı değerler okuma olasılığı çok fazla değil midir. ayrıca gerçek debi ayarlı kollektörlerde gidiş kollektörü yerine dönüş kollektörü üzerinde bulunan ve üretici tarafından verilmiş olan diyağrama göre ayarlanması gerekmez mi. (örnek danfoss debi ayarlı kollektör)

    • @akutlu
      @akutlu  4 месяца назад

      1.nci güzel soruna cevap: Dediğini denedim. Tüm vanalar açıkken ortalama basınç olduğundan bir vananın debi ayarını yapmak mümkün olmuyor. Yabancı kaynaklarda tek tek yapılması önerildiğinden bende öyle yaptım. UPONOR firmasının yaptığı ayarı örnek olması açısından ilgili zamanından itibaren buraya atıyorum:
      ruclips.net/video/8eydpmYGbA8/видео.html
      Bu arada youtube da karşıma çıkan Türkçe anlatımların hiçbirinde pratikte nasıl yapılması gerektiği tam olarak açıklanmadığından yabancı kaynaklara müracaat ettim.
      2.nci güzel soruna cevap: satın aldğım ürün çetin mühendislik firmasınıın ürettiği buto valf. ve yapısı UPONOR' ile aynı.. yani debi kontrolü sıcak su girişinde. teknik dokümanlarında da sıcak su girişinde ve alt kısımda olması istendiğinden bende öyle yaptım.
      www.cetinmuhendislik.com.tr/tds/35StainlessSteelManifold.pdf
      ilgin için teşekkürler

  • @mehmetmedine5631
    @mehmetmedine5631 2 месяца назад

    Bilgi verdiğiniz için teşekkürler

    • @akutlu
      @akutlu  2 месяца назад

      inşaallah işinize yarar..

  • @FD-vq2dd
    @FD-vq2dd 4 месяца назад

    Akif bey'i çalışmalarından ötürü kutluyorum, videoları çok aydınlatıcı.

    • @akutlu
      @akutlu  4 месяца назад

      teşekkürler.

  • @yucelpendik2409
    @yucelpendik2409 4 месяца назад

    Tebrikler hocam çok açıklayıcı bir video olmuş

    • @akutlu
      @akutlu  4 месяца назад

      favorilere ekle belki lazım olur :-)

  • @mehmetcanaydin3646
    @mehmetcanaydin3646 4 месяца назад

    Harika bir video olmuş hocam.

    • @akutlu
      @akutlu  4 месяца назад

      Teşekkürler..

  • @osmankutlu109
    @osmankutlu109 4 месяца назад

    Teknik bilgi ve ilgi alanımın dışında ama yine de anlamaya çalıştım. A+++

    • @akutlu
      @akutlu  4 месяца назад

      yapcak bişi yok.. her video herkese cazip gelmeyebilir.. ihtiyacı olan zaten arar bulur.

  • @veligovce9143
    @veligovce9143 28 дней назад

    İyi akşamlar amcacım
    Benim olduğum ilçede doğalgaz yok ama evimde kalörifer var bu yerden ısıtma sistemini yapsam daha sonra doğalgaz gelirse tesisatı söküp doğalgaza uyumlu mu yapmam lazım
    Yani tam açıklayamaysam kalörifer yerden ısıtma tesisatıyla , doğalgaz yerden ısıtma tesisatı aynı mı ?

    • @akutlu
      @akutlu  28 дней назад

      sadece ısı kaynağı derğişecek. eğer katı yakıtlı kalorifer kazanı varsa onu söküp (veya gerektiğinde tekrar kullanabilmek için ek bğlantılar ile devre dışı bırakıp) doğalgaz kombisini mevcut yerden ısıtma sistemine bağlayacaksınız.

  • @ibrahimkarapnar7221
    @ibrahimkarapnar7221 3 месяца назад

    Bunca zaman uğraştım yapamamıştım ama bu video çok açıklayıcı oldu benim için çok teşekkür ederim elinize dilinize sağlık. Kollektörlerde hangi vana hangi odanın olduğunu bilmiyorum vanaları denerken bu işlemi 0’dan yaparak mı gelmem gerekiyor yoksa kırmızı vanayı çevirmem yeterli mi?

    • @akutlu
      @akutlu  3 месяца назад

      yani eğer odalarınız ayrı ayrı kontrol edilmeyecekse ve tüm odaları eşit olarak ıstmayı planlıyorsanız boru üzerinde metreleri yazar.. gidiş ve dönüş uçlarında yazan metreye göre bir ayar yaparsınız..metreleri öğrendikten sonra videodaa gösterdiğim tablo 0 ile 3 l/min arası değerler. eğer vananız 0 ile 5 arası ise bunu 0 - 3 e uyarlamanız gerekir. aslında ben bu düzenlemeyi yapayım size burdan yazarım. "0 dan yaparak mı gelmem lazım" sorunuzu anlayamadım.

  • @bulutlu6631
    @bulutlu6631 25 дней назад

    Öncelikle verdiğiz bilgiler için teşekkür ederim.. sorulara cevam yazdığınızı görünce size danışa bilecğimi düşündüm.. evimde biraz tadilat yapağim odanın birini yerden ısıtma yapsam diğerleri normal petek olsa olurmu. Teşekkürler..

    • @akutlu
      @akutlu  25 дней назад +1

      kanaatimce olur gibi geliyor.. ancak iki sistem birbirinden farklı olduğundan yerden ısıtmalı oda geç ısınacaktır. geç soğuyacaktır. ısınma uzmanı değilim. mutlaka dennmiştir.. bence branşı bu olan üniversite hocalarına da bir danışmakta fayda var. şayet ben böyle birşey yapmak isteseydim. yapardım.

    • @bulutlu6631
      @bulutlu6631 25 дней назад

      @@akutlu ilginize çok teşekkür ederim.

  • @veligovce9143
    @veligovce9143 28 дней назад

    Amcacım bide bu sistem için malzeme tedarik ederken nelere dikkat etmeliyiz ziraa tamiratı imkansız hata kabul etmeyen bir iş hangi firma daha güvenilir marka daha güvenilir saygılar

    • @akutlu
      @akutlu  27 дней назад

      pek malzeme açısından hata olacak bir durum yok.. ancak ustalar döşerken boruları kıvırabilirler. veya şap atılırken dikkatsizlik sonucu borularda bi hasar olabilir ! zor bir ihtimal.. sonrasında ise zemine yapılacak bir matkap işi de sorun oluşturabilir. bunlardan kaçındıktan sonra plastik malzemeye yani şap altında kalacak kısma çok takılmanıza gerek yok.. dışardaki malzemeler ( debili kollektör, kombi, vanalar) kireçlenmeye bağlı sorun çıkarabilir.. değiştirirsiniz. sizde benim gibi haricen kireçsiz su basarsanız ömrünü uzatmış olursunuz.. (nasıl yapıldığını bir başka yerden ısıtma video serisinde anlatmıştım).. ben temel malzemeleri çetin mühendislik den aldım..

  • @canmete4186
    @canmete4186 3 месяца назад

    Merhabalar Akif hocam. Öncelikle emeginiz icin tesekkur ederim. Hic kimsenin çozemedigi bir sorunum var. Eger yardimci olabilirseniz cok sevinirim. Rehau''nun debi ayarli kollektoru ve oda termostatlari mevcut kombimde ECA Proteus Premix 24 Kw. Sistemde hava yok kontrol edildi. Defalarca kez kombi servisi geldi sorun bulamadi ve kombiyi dahi degistirdiler . 60 derecede calistirmama ragmen kombiyi bir verim alamiyorum.Sicak su girisi kollektore inanilmaz sicak ve calisiyor kombi ancak geri donus suyu soguk. Evin koridorlarinda yerden isiyi hissediyorum ancak diger bolgeleri ise tamamen buz gibi. Termostatlar 23 derece diyor ancak yerin isisi inanilmaz soguk sanki hic calismiyor gibi. Bu videonuzdan sonra kendi debi ayarlarimi incelemeye calistim ve belki sorun budur dedim ancak debileri ne kadar dondursem de hic biri asla yerinden kipirdamiyor hepsi 0 da ancak giris ya da cikis vanalarini kapattigimda ya da tekrardan actigimda debi onceler asagi bir deger iniyor ve aninda geri yukari cikiyor. Anladigim kadari ile evin icine hic bir su akisi olmuyor 0 eger akis hizi yok demek ise. Biraz uzun oldu vaktinizi ayirdiginiz icin tesekkur ederim.
    Saygilarimla.

    • @akutlu
      @akutlu  3 месяца назад

      aynen.. akış yoksa veya çok az ise debi ayarı sıfırda kalır.. şayet debi ayarını benim yaptığım gibi döndüremiyorsanız. belki kilitli kalmış olabilir.. kırmızı kilitlerini çıkardınız mı? muhtemelen anlattığınıza göre debi vanaları kapalı olabilir.. soğuk su dönüş vanalarıda kapalı olabilir..dönüş vanalarında vana motoru var mı? şayet vanalar motor ile kontrol ediliyorsa hangi motor kullanılmış? NC mi yoksa NO mu.. kollektöre uygun vana motoru seçilmemiş olabilir.. boruların kırılmış olma ihtimali de var ama çok düşük bir ihtimal.. çünkü hiçbirinin çalışmadığını söylüyorsunuz.. dolayısıyla kollekttör üzerinde bir aksaklık var gibi duruyor.. bu söylediklerimi bir değerlendirinin. aklımda başka şeyler de var.. ama daha fazla karışılıklık olmasın sonraya bırakıyorum.. kolay gelsin.

  • @leventtttttttt
    @leventtttttttt 4 месяца назад

    s.a Akif hocam dublex evde üst katta dediğiniz gibi ayar yaptım ama aşağı katta debi ibrelerinde vanalarını kapattığımda hiç bir hareket olmuyor sebebi nedendir aceba üst katta böyle bir sıkıntı olmadı hepsini kapayıp hangisini ayarlayacaksam onu açtım ve gayet güzel şekilde oldu ama aşağı katta ibrelerde hiç bir hareket yok yardımcı olabileceğiniz bir bilginiz varsa paylaşırsanız çok sevinirim teşekkürler

    • @akutlu
      @akutlu  4 месяца назад

      sizde nasıl bir yapı var bilmiyorum. bazen iki katlı sistemlerde denge kabı koyuyorlar. vanaları açık/kapalı olabilir. bilemiyorum. alt kat normal olarak ısınıyormu? sistem çalışıyor mu?

  • @temizbirsayfa4157
    @temizbirsayfa4157 3 месяца назад

    Hocam hesaplama programını nerden bulabilirim

    • @akutlu
      @akutlu  3 месяца назад +1

      kullandığım programın linki şu:
      www.avenir-online.com/AvenirWeb/Support/OEMDownloads/UponorUSDownload.aspx
      ancak başka programlarda var.. bir başka videoda bahsetmiştim.. ilgili saatinden itibaren video linki de şu:
      ruclips.net/video/C3T5ZkVddh0/видео.html