Waarom een Pyrrhura als huisdier?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 дек 2024

Комментарии • 47

  • @petrameijer-seelbach817
    @petrameijer-seelbach817 8 лет назад +1

    Hans heel erg bedankt ik ga ermee aan de slag.

  • @arentdewit8180
    @arentdewit8180 10 лет назад +2

    beste meneer, ik ga een valkparkiet kopen
    maar vraag me af dat ze ook evengoed trucjes
    kan is dat zo?

  • @petrameijer-seelbach817
    @petrameijer-seelbach817 8 лет назад +1

    Hoi Hans,
    Goedeavond,
    Ik heb sinds 3.5 jaar een pyrruhra met de naam Binky.
    Ik heb hem de eerste paar weken met pap gevoed.
    Het is een pittige vogel van karakter hij laat duidelijk merken dat hij er is.
    We moeten hem kortwieken omdat hij vooral mij wil domineren met opeens naar me toekomt en me bijten.
    Hij heeft periodes dat het erger is.
    Ik wordt soms echt bang van hem.
    Maar hij zit het liefst ook weer bij mij.
    Maar door zijn soms plotselingen bijt gedrag. Vind ik het niet altijd fijn dat hij bij mij zit.
    Omdat ik dan niet op mijn gemak zit.
    Soms zie ik het al aan hem want dan parideert hij heel stoer en dan is het oppassen geblazen.
    Ik vind dat hij al maanden niet mooi meer in zijn veren zit.
    We zijn er al een keer met hem naar de dokter geweest.
    Maar eigenlijk zonder resultaat, we geven hem pellets van nutribird.
    Mijn vraag is wat kan ik tegen het bijten doen negeren helpt ook niet.
    En wat kunnen we doen zodat Bonky weer mooi in zijn veren gaat zitten. En wat zou de reden kinnen zijn hij zit n8et in de rui.
    Mvg petra meijer-seelbach

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  8 лет назад +4

      +Petra meijer-seelbach bedankt voor de reactie Petra. Pyrrhura's zijn inderdaad pittig van karakter, maar dat maakt het ook juist weer leuk ze als huisdier te houden. Je moet dan echter wel op de juiste manier met dat karakter om weten te gaan. Alle kromsnavels zijn groepsdieren. Het zit in hun genen dat ze moeten leven in een groep. Eenmaal toch als enige huisdier in huis neem jij dan eigenlijk de functie van de groep over. Kortwieken is nooit een moeten, maar altijd een keuze. Inknippen om de draagkracht iets te verminderen noem ik even geen kortwieken, want de vogel kan dan nog steeds prima vliegen. De kans dat het ongewenste gedrag toeneemt na rigoureus kortwieken, zodat hij niet of nauwelijks meer kan vliegen is zeer groot. Wegvliegen is hun ingebouwde veiligheidsmechanisme die werkt als reflex. Dreigt er gevaar dan zit ik op de kast. Dat weet hij, daar leeft hij mee. Ineens dreigt er nu gevaar op gevaar, want wegvliegen gaat niet meer. De angst slaat naar binnen met alle gevolgen van dien zo leert de ervaring. Beter is de vogel goed te trainen op basis van samenwerking, niet op basis van controle en dominantie. In de groep wordt meer samen gewerkt dan gedomineerd. Kromsnavels kennen ook geen pikorde zoals kippen. Plotseling bijtgedrag in deze tijd van het jaar is niet vreemd voor een kromsnavel. De hormonen gieren door het lijf, maar dat is van voorbijgaande aard. Echter men kan het juist nu flink verprutsen, terwijl een juiste omgang hiermee iedereen behoed daarvoor. Nutribird pellets zijn op zichzelf prima, maar niet als ze daarnaast geen zaad krijgen. Afwisseling is de kunst. Bladeren van de paardenbloem zitten vol mineralen en Pyrrhuras zijn er gek op. Dus naast droogvoer vooral het 'natte voer' niet vergeten en ook maagkiezel niet overslaan. 12 uur slaap per dag is noodzakelijk, liefst in een nestblok waaraan ze zich zelf kunnen terugtrekken. Vogels hebben direct daglicht nodig om vitamine D aan te kunnen maken. Achter glas missen ze dat, terwijl juist deze vitamine zorgt voor een mooi verenpak. Je kunt het middels multivit. toevoegen aan water en/of voer of een speciale daglichtlamp boven de kooi laten branden overdag. Ook de algehele invulling v/h dagelijks leven is van groot belang, ook als je er zelf niet bent. Voor tips hieromtrent: www.vogelverrijking.nl met vr.groet, Hans

  • @jorisgolstein2065
    @jorisgolstein2065 2 года назад +1

    wauw, mooi filmpje! ik ben heel erg opzoek naar een goede fokker, heb jij tips of verkoop jij ze zelf ook tam?

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  2 года назад +1

      de wachtlijsten werden bij ons te groot, dus die zijn we eerst aan het wegwerken...als je een kweker bezoekt..kijk hoe de vogels erbij zitten, schoon, goed doorvoed, actief, glad in de veren en wat er over de vogels verteld wordt. Een echte liefhebber praat er sowieso enthousiast over en veel......

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  10 лет назад +7

    Valkparkieten zijn vooral erg leuk om hun beetje kaketoe achtige gedrag en voorkomen, mits uiteraard deskundig gesocialiseerd, wanneer je ze als huisdier wilt houden. Ze zijn vrij kalm van karakter zoals vele Australische parkieten. Spelen en kunstjes doen, is er echter bijna niet bij in vergelijking tot Pyrrhura's.
    Trainen kan uiteraard ook met een Valkparkiet, maar verwacht er niet te veel van.
    mvg,
    Hans

  • @Giovanni097
    @Giovanni097 13 лет назад

    wat is de liefste vogel soot die ji ooit nam en het gemmakkelijkste te trianen ?

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  13 лет назад +1

    @AvesCenter1 Het betreft hier de Pyrrhura Lepida, vroeger genaamd perlata lepida. De Nederlandse benamingen worden nog steeds door elkaar gebruikt Parelparkiet, Witoorparkiet. Voorla belangrijk vindt ik dat het een erg mooie vogel is!

  • @TigerHatGirl
    @TigerHatGirl 12 лет назад +2

    hoe kreeg u hem zo tam?? ik heb e ook 1 maar die bijt vaak hij kan ook erg lief zijn maar bijt erg veel . hij leert nu met praten :D hij tokt als een kipje:P

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  13 лет назад +1

    In Nederland wordt de naam Parelparkiet en Witoorparkiet BEIDEN gebruikt voor de Pyrrhura Lepida. Hetgeen ook makkelijk verklaarbaar is als je de vogels kent.
    Er zijn op dit moment volgens de Amerikaanse Pyrrhura Asssociation 162 Pyrrhura soorten incl. ondersoorten bekend. Vorig jaar dus 2010 is er overigens nog een 'nieuwe' tot nu toe onbekende Pyrrhura ontdekt in Brazillie. De door ons gegeven informatie is dus wel degelijk juist!

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  12 лет назад

    hallo Christa, bedankt voor het bericht. Ramen blijven een gevaar voor vogels die als huisdier worden gehouden. Wat goed helpt is vogel silhouet stickers op de ramen te plakken, zodat ze iets zien of lamellen half open zetten voor de ramen.

  • @sanderdekorte7592
    @sanderdekorte7592 10 лет назад

    Hallo,
    Maken ze een hoop herrie bijv. agapornis?
    en hoe groot is hij?
    past hij in een hok van 60(l)x30(d)x40,5(h)?
    en maakt hij veel zooi?
    alvast bedankt!
    mvg,
    Sander

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  11 лет назад

    De meeste kromsnavels kun je inderdaad trainen/aanleren om 'op commando' te vliegen. Je moet dan wel weten wat je doet en nooit met een vogel naar buiten gaan die er niet klaar voor is, want dan ben je ze kwijt en zij jou. Er moet wel duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen voleire vogels en huisdieren. Voliere vogels kunnen ook gewend zijn aan hun plek, zoals AvesCenter hieronder meld inderdaad. Dat is wel iets anders dan een getrainde huiskamer vogel die als 'kameraadje' wordt gehouden.

  • @Suusjuhzz
    @Suusjuhzz 12 лет назад

    Heb je ook tips voor paar het tam maken van grasjes? ik heb er nu 3 waarvan 2 rond de 4 a 5 jaar, en redelijk tam. Niet volledig maar wel zodanig dat ze af en toe op mijn schouder willen komen, en ik heb nu een 3e parkiet die was handtam maar ietwat minder. Heb je tips hoe ik ze gezamelijk tammer ken krijgen? Ze zijn overigens wel erg gesteld op hun vrouwtje

  • @MyrtheNymph
    @MyrtheNymph 12 лет назад

    Waar kun je een kopen ? Ik wil er graag een.

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  13 лет назад

    @AvesCenter1 Er is wel degelijk een onderscheid tussen de Molinae en de Hypoxantha al was het alleen maar de totaal verschillende kleur. Onze ervaring is nu eenmaal dat over een periode van ruim 12 jaar Hypoxantha's zich meestal anders gedragen. Dit wordt zichtbaar rond de leeftijd van 9 weken of al eerder. Steeds weer, terwijl BIJVOORBEELD mOLINAE'S TEGELIJKERTIJD OPGROEIEN.

  • @jassiebos
    @jassiebos 13 лет назад

    @vogeltraining Heel erg bedankt voor jullie snelle bericht, zou er nu erg graag een willen. Ga maar eens snel informatie opzoeken over hoe ik ervoor moet zorgen. Lijkt me leuk als ik terug kom van school en ala er dan een vogel aan komt vliegen :). Hoop niet dat de vogel bang is of alleen bij me weg wil.

  • @dylannl8834
    @dylannl8834 10 лет назад

    Ik wil graag een vogeltje.
    Ik zat te denken aan een valkparkiet of agaponis.
    Kunt u eens iets vertellen over agaponis qua persoonlijkheid en trucjes.
    Ik zocht graag een vogeltje die heel tam kan worden en een echt kameraatje is.

  • @wesleyvrijmoed7653
    @wesleyvrijmoed7653 7 лет назад +2

    ik heb even een vraagje over de pyrrhura hoe duur kost de vogel ongeveer en hoe groot hok moet deze vogel hebben en kunnen ze makkelijk alleen leven (met mij natuurlijk)?

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  7 лет назад +1

      bedankt voor het bericht Wezzy. De prijzen verschillen per pyrrhura ondersoort en bij ons per maand, omdat het zeer afhankelijk is van hoeveel tijd we moeten besteden aan elke individuele vogel om deze volgens de door ons gestelde norm zover te krijgen dat hij verantwoord kan worden gehouden als tamme vogel in huis. Elke kromsnavel is een groepsdier. Als we ze alleen houden, nemen we (vaak onbewust helaas) zelf de functie van de groep over. Weet je dit op een creatieve manier in te vullen, zodat wordt voldaan aan de natuurlijke behoeftes van de vogel dan wordt het een succes. Je vind hier alles over op onze site incl. elke maand een nieuw actueel prijs overzicht: tammevogels.nl mvg, Hans

  • @suus3882
    @suus3882 9 лет назад

    ik kom zaterdag terug van vakantie en dan ga ik een pyrrhura lepida kopen. wat kan ik dan het best hebben. mannetje of vrouwtje? is er een groot verschil in karakter en welk geslacht heeft u nog?

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  9 лет назад

      SuperPro SuperStar bedankt voor de reactie. Om een Pyrrhura met succes als huisdier te kunnen houden is het van cruciaal belang dat de vogel deskundig gesocialiseerd is, voordat hij in huis komt. Het geslacht maakt hierbij geen verschil en is overigens slechts te bepalen door testen. Er zijn geen uiterlijke kenmerken waaruit je het onderscheid kunt opmaken. U kunt eventueel nog een Lepida reserveren van ons nieuwste nestje: www.tammevogels.nl

  • @jassiebos
    @jassiebos 13 лет назад

    Kan je deze trainen buiten te laten vliegen, en dat ze dan weer terug komen. Zou graag een vogel hebben die ik af en toe een beetje vrijheid kan geven.

  • @Zaagvis
    @Zaagvis 10 лет назад +1

    Beste man. Kweekt u zelf ook Pyrrhura's en verkoopt u ze na eventueel socialiseren? Ik zou graag ik contact komen met goede kwekers.

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  10 лет назад +1

      bedankt voor de mail, onze hobbykwekerij site vind u hier: www.tammevogels.nl
      met vr.groet,
      Hans

  • @elswolff278
    @elswolff278 12 лет назад

    mijn Pyrrhura bijt aleen maar naar mij hoe kan ik hem dit afleren?

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  13 лет назад

    @jassiebos Bedankt voor het bericht. Het is zeker mogelijk, omdat de vogels intelligent genoeg zijn om te reageren op training. Je moet echter dan wel precies weten hoe je dit aanleert, want ik adviseer je niet enige vogel zomaar mee naar buiten te nemen.

  • @suus3882
    @suus3882 9 лет назад

    mijn vader Antoine heeft een pyrrhura gereserveerd bij jullie zoals jullie vast wel weten (-: en die zijn op de site te zien 4 weken. hoe lang duurt het ng voor ze bij ons komen. ik dacht ongeveer 7 weken maar weet het niet zeker

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  9 лет назад

      SuperPro SuperStar bedankt voor de reactie. Vanaf het moment dat een vogel bij ons is gereserveerd, heeft u 24/7 toegang tot het VIP gedeelte van het Vogel Leer Cnetrum. Daar worden alle updates incl. foto's en/of video's geplaatst van de betreffende vogel. Zodra er maar iets te melden is, vind u het dus in het VIP leden gedeelte: www.vogelleercentrum.nl

  • @xFishboneNLx
    @xFishboneNLx 13 лет назад

    Goed filmpje en leuk beestje :D

  • @christamaas9614
    @christamaas9614 12 лет назад

    kan een pyrrhura bij een valkparkiet?

  • @poplyrics6361
    @poplyrics6361 8 лет назад

    hoe duur is zoon vogel?

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  8 лет назад

      +PopLyrics bedankt voor de reactie. U vind een compleet overzicht op onze site: www.tammevogels.nl/prijslijst.htm

  • @crystalvld
    @crystalvld 2 года назад

    Kan een pyrrhura samen met een halsbandparkiet?

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  2 года назад

      Bedankt voor de reactie Crystal. Of meerdere vogels bij elkaar gehouden kunnen worden hangt meer af van de individuele vogels zelf dan van de soorten. Belangrijk is of ze gesocialiseerd zijn met andere vogels, hoe ze onder welke omstandigheden gehouden worden en in hoeverre er omgang met mensen is. Pyrrhura's zijn heel pittige vogels met aardig fel temperament...echte Zuid-Amerikanen dus. Halsbanden zijn wat rustiger qua temperament, maar kunnen zich ook goed kenbaar maken. IN een tamme vogel huiskamer setting zou dit prima samen kunnen gaan. In een volière als 'niet tamme vogels' is het zeer de vraag of het goed gaat.

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  13 лет назад

    @AvesCenter1 Kwekers ervaring of ervaring met socialisatie zijn 2 totaal verschillende zaken. Iemand kan inderdaad de eerste kweker zijn, maar de allerlaatste als het gaat om socialisatie. Ook dit leren wij uit ervaring, want we begonnen zelf met alleen kweken en zijn in de loop der jaren begonnen papegaaien te socialiseren om als huisdier te kunnen leven samen met mensen.

  • @christamaas9614
    @christamaas9614 12 лет назад

    me valkparkiet vliegt overal tegenaan in de woonkamer, moet hij nog wennen aan het vliegen. ben bang dat hij zich gaat bezeren.

  • @The2strokechannel
    @The2strokechannel 10 лет назад +3

    Lijkt een beetje op een agaporniden of dwerpapegaaien

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  12 лет назад

    Dit kun je niet in zijn algemeenheid beoordelen. Alles hangt af van de individuele vogels. Onze Kaketoe is bevriend met een kleine Pyrrhura Molinae vanaf dat deze een jonge vogel was en dat gaat heel goed. Behalve dan dat de Pyrrhura vaak een tintje lichter is door het 'stof' van de grote witte vogel waaronder hij slaapt.

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  12 лет назад

    Dat is pas grote kletskoek! Elke vogel die op deskundige wijze wordt gesocialiseerd kan prima als huisdier worden gehouden dit is wereldwijd bij velen de ERVARING. Het argument dat deze vogels beter af zijn in een volière is afhankelijk van hoe er met de dieren wordt omgegaan en kan dus niet als algemene 'waarheid' worden beschouwd. Juist door het verstand te gebruiken is dit mogelijk.

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  11 лет назад

    bedankt voor je reactie,
    je kunt alles vinden over deze en andere Pyrrhura's en hoe je ze als huisdier kunt houden op onze site: babyvogels.nl
    met vr.groet!

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  13 лет назад +1

    Wat wij laten zien in deze video's is helemaal niet gericht op kwekers, wetenschappelijke achtergronden en dergelijke zaken. Ik richt mij alleen op degenen die geïnteresseerd zijn in hoe om te gaan met hun tamme vogel. Het gedrag en praat alleen maar uit wat we zelf meemaken, dat kan ook niet anders want geen 2 vogels zijn gelijk net als geen 2 mensen gelijk zijn.

  • @borisjagtenberg4689
    @borisjagtenberg4689 9 лет назад

    wat voor een soort is de Pyrrhura van jou?

    • @vogeltraining
      @vogeltraining  9 лет назад

      hallo Boris, bedankt voor de reactie. We hebben er verschillende, in de video zie je vooral de Lepida.
      Op de site staan alle soorten die we momenteel hebben: www.tammevogels.nl
      mvg,
      Hans

  • @vogeltraining
    @vogeltraining  12 лет назад

    kijk eens op: babyvogels.nl

  • @TheTom3004
    @TheTom3004 10 лет назад

    I liet dit zien aan mijne XD