Καλησπέρα, πολύ ωραίο το βίντεο μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Σε σπίτι που διαμορφώνουμε θέλουμε να περάσουμε σωλήνες για καλοριφέρ να υπάρχουν για μελλοντική χρήση. Τι σωλήνες πρέπει να περάσουμε (διατομή και υλικό) ώστε να μπορεί στο μέλλον να λειτουργεί αποδοτικά σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας? Αλλάζουν οι σωλήνες που θα φτάνουν μέχρι τα σώματα ανάλογα με την πηγή ενέργειας και το μηχάνημα που θα επιλέξουμε? Αν επιλέξουμε στο μέλλον τελικά να χρησιμοποιήσουμε λέβητα π.χ. φυσικού αερίου θα μπορούν να μας καλύψουν οι ίδιες σωληνώσεις? Οι σωλήνες που θα περάσουμε τώρα θα πρέπει να είναι από τα σώματα μέχρι τα κολλεκτέρ? Ευχαριστώ πολύ
Πολύ καλό βίντεο.σε 12 λεπτά καταλαβαίνει και ένας που δεν ξέρει τι γίνεται με τις αντλίες....κάντε και φέτος ένα βίντεο με τις τιμές της κιλοβατώρας που ανέβηκαν και να συζητήσουμε αν ακόμα αξίζει και να προτείνετε και μάρκες αντλιών θερμότητας αξιοπιστες
Ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες... κατ'αρχας μπορεσα να καταλαβω αν εχω ικανοποιητικο βαθμο αποδοσης και... δυστυχως δεν εχω, το cop ειναι 2,38 και αρχισα ηδη να ψαχνομαι. Οταν βγαλω ακρη, θα σας ξαναευχαριστησω. :)
Πολύ ωραίο βίντεο. Να προσθέσω μόνο ότι ενώ πράγματι τα σώματα συνήθως είναι υπολογισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες προσαγωγής, ταυτόχρονα είναι και υπερδιαστασιολογημένα. Οπότε μετά τον έλεγχο από τον μηχανολόγο, είναι εξαιρετικά πιθανό να μπορούν να δουλέψουν και σε μέσες θερμοκρασίες. Όσον αφορά για την πιο συμφέρουσα επιλογή, η αντλία αποτελεί στην πράξη την πιο οικονομική λύση ακόμα και εντός ενεργειακής κρίσης. Το μόνο της μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος κτήσης (και το χαμηλό COP σε θερμοκρασίες παγετού, που αφορά πολύ κάποιες περιοχές της χώρας με συχνές θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν).
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Μια ερώτηση παρακαλώ εαν συνδέσουμε την αντλια θερμότητας με μποιλερ,τις ημέρες που θα εχει ηλιοφάνεια θα καίει ελάχιστα, σωστά;
Πολύ καλό μπράβο, ένας τεχνικός πρέπει να έχει έναν άνθρωπο σαν και σας μηχανολόγο αν δεν κάνω λάθος, και να γίνεται μελέτη και ο τρόπος εγκαταστάσεις και πάλι μπράβο.
Γεια σας, έχω αντλία θερμότητας ενωμένη με τα καλοριφέρ. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την θέρμανση. Μπορώ να έχω καλύτερη απόδοση αλλάζοντας τα καλοριφέρ με fan coil; ευχαριστώ
Καλησπέρα.Μονοσωληνιο σύστημα θέρμανσης 2 σώματα ανά βρογχο με τύπο πολυστρωματικης 9χ18 θα δουλέψει με σώματα εσωτερικού βρόγχου η να επιλέξω εξωτερικού μιας και έχει μεγαλύτερη διατομή στα εξωτερικού βρόγχου?
Πολύ ωραιο βίντεο. Η δική μου απορια είναι εφόσον για να έχει καλυτερη αποδοση η αντλια η θερμοκρασία προσαγωγης πρεπει να είναι χαμηλη τότε γιατί υπάρχουν οι αντλίες θερμότητας υψηλων θερμοκρασιων και τις συστήνουν για συμβατικά σώματα? Ρωτάω επιδή ειμαι στην ανεγερση της κατοικίας μου και εχω μπερδευτεί λιγο.
Οι υψηλών θερμοκρασιών (80οc) έκανα την εμφάνιση τους αρκετά χρόνια πριν ( γύρω στο 2010-2011) και ήταν η μοναδική επιλογή τότε για σύνδεση με σώματα , αλλά ενεργοβόρα, όταν οι υπόλοιπες on-off έδιναν με το ζόρι 50 , που στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι σε όλες δεν ήταν αρκετό. Τα τελευταία χρόνια όμως με των 60-65οC έχει επιτευχθεί και οικονομία και απόδοση. Πάντα όμως με σωστό υπολογισμό.
Καλησπέρα και από εμένα. Πολλά συγχαρητήρια για τα τόσο κατατοπιστικά και χρήσιμα βίντεο. Λόγος σοβαρός, συγκροτημένος και καθαρός. Πρόσφατα βάλαμε μέσω του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ μια Α/Θ LG 12 KW σε μονοκατοικία στην οποία έγιναν παρεμβάσεις θερμομόνωσης και το κτίριο από την τελευταία Ενεργειακή κατηγορία αναβαθμίστηκε στην Β κατηγορία. Θα ήθελα τη βοήθειά σας ώστε να πετύχω τις καταλληλότερες ρυθμίσεις στην λειτουργία με αντιστάθμιση και να έχω την βέλτιστη απόδοση αλλά και κατανάλωση. Το σπίτι είναι 130 τ.μ. και μπήκαν τώρα σωληνώσεις και σώματα πανελ καινούργια. Οι Ρυθμίσεις στις οποίες μπορώ να επέμβω είναι οι εξής: 1) Αισθητήριο (Αέρας, Νερό, Αέρας+Νερό) 2) Ρυθμιση Θερμοκρασίας Θέρμανσης Αέρα (min-max) 3) Επιθυμητή Θερμοκρασία Νερού (min-max) 4) Eσωτερική θερμοκρασία για Auto (min-max) 5) Eξωτερική θερμοκρασία για Auto (min-max) 6) Θερμοκρασία Νερού για Auto (min-max) Αν έχω καταλάβει σωστά οι ρυθμίσεις στο 5 και το 6 διαμορφώνουν την καμπύλη της αντιστάθμισης. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο 2 και στο 4, όπως και ανάμεσα στο 3 και το 6. Τις δυο τελευταίες μέρες δοκίμασα με τις πιο κάτω ρυθμίσεις 1) Αέρας 2) 18-24 3) 33-43 4) 18-22 5) 0-18 6) 33-43 Με αυτές τις ρυθμίσεις είχα καταναλώσεις χαμηλές (10 Και 8 kWh/24ωρο). Τις ρυθμίσεις αυτές τις μειώνω κατά -2 από τις 12 το βράδυ μέχρι την άλλη μέρα το απόγευμα. Παρατηρώ ότι η αντλία δουλεύει μέχρι τη μία το μεσημέρι, οπότε και σταματάει, στο ρελαντί χωρίς start/stop, με θερμοκρασίες νερου 32-34 βαθμούς.Μετά το απόγευμα όμως που επαναφέρω τις ρυθμίσεις έχει συχνά start/stop. Δουλεύει, φθάνει το νερό στην ανώτερη θερμοκρασία που έχει ορισθεί και σταματάει. Μετά από λίγη ώρα ξαναξεκινάει και αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Mπορώ να διορθώσω το θέμα με τα συχνά start/stop που κάνει τις απογευματο/βραδυνές ώρες; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και ζητώ συγνώμη για το "σεντόνι".
Σίγουρα κερδίζετε το βραβείο για το μακροσκελέστερο σχόλιο στα βίντεο μου : ) . Δεν γνωρίζω τις LG . Δεν την δουλεύω. Όμως λίγο-πολύ όλες οι Α/Θ έχουν περίπου ίδιες παραμετροποιήσεις. Οι καταναλώσεις που λέτε είναι εξαιρετικές. Αρχικά κρατήστε τις ρυθμίσεις στο μειωμένο -2 για όλο το 24-ωρο. Αποφύγετε τις συχνές αλλαγές στις ρυθμίσεις. Κάντε αλλαγές με +1 βαθμό εάν δεν έχετε την θερμοκρασία που επιθυμείτε εντός της κατοικίας. Τέλος, μήπως έχετε ορίσει λάθος την min-max θερμοκρασίες για την αντιστάθμιση ? Η εξωτερική θερμ. πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εσωτερ. θερμ. και την θερμ. νερού. Δηλαδή π.χ. με 0 έξω η Α/Θ πρέπει να δίνει 43 στο νερό . Με +7 έξω πρέπει να δίνει 38 στο νερό.
@@modataenergy-7466 Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, αλλά και για το βραβείο😂. Το εύρος των θερμοκρασιών είναι 20-34 για την ελάχιστη, και 35-65 για την μέγιστη, οπότε δεν πρέπει να είναι λάθος οι ρυθμίσεις. Θα ακολουθήσω την συμβουλή σας για όχι συχνή αλλαγή ρυθμίσεων, αν και όταν σταματήσει η αντλία προς το μεσημέρι μετά αργεί αρκετές ώρες να ξαναξεκινήσει. Βέβαια δεν έχουμε σημαντικές απώλειες στο διάστημα αυτό, οπότε δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα. Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι.
Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις καταναλώσεις σε αυτές τις ρυθμίσεις, Αυτό που θα ήθελα να διορθώσω, αλλά δεν ξέρω αν γίνεται και πώς, είναι μετά το μεσημεριανό/απογευματινό stop να ξαναξεκινάει νωρίτερα, κατά τις 18:00 και όχι στις 20:00 που ξεκίνησε χθες η στις 21:00 που ξεκίνησε σήμερα. Υπάρχει δυνατότητα για τέτοια ρύθμιση;
@@socrates2640 Δεν γνωρίζω κάτι τόσο ιδιαίτερο για τις ρυθμίσεις στην LG. Λογικά με κάποιο χρονοπρόγραμμα που μπορεί να έχει στο λογισμικό της , ίσως γίνεται.
@@modataenergy-7466 Έχει χρονοπρόγραμμα, εχω και εγώ LG και τη δουλεύω στη λειτουργία AI όπου το πρωί στις 8 μόλις ξυπνάμε αυτόματα ανεβαίνει στο +1 και δουλεύει κάποιες ώρες, μετά στις 3 πάει +2 όπου με το νυχτερινό γίνεται φουρνος το σπίτι και σιγά σιγά χαμηλώνει προς το βράδυ όπου στις 9 πηγαίνει 0 και σπάνια στα πολύ κρύα θα πάρει το βράδυ αυτόματα μπροστά. Έχω σώματα καινούργια μεγάλα και κέλυφος και το νερό το έχω μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και Δεκέμβριο στο 50 και από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο στα 55. 14kw αντλία και συνολική κατανάλωση σπιτιού με όλα τα ηλεκτρικά μέσα είμαι γύρω στις 25kwh την ημέρα.
Μια χαρά παίζει μια αντλία χαμηλών θερμοκρασιών με 35C (οποσδήποτε buffer) με σώματα καλοριφέρ, απλά θέλει πιο πολύ χρόνο για να πιάσει τους 22C. Όλο το μυστικό ειναι να μην κλείνει καθόλου η αντλία και να παίζει με πολύ χαμηλά ρεύματα, άλλωστε γι'άυτο ειναι και inverter.
Φίλε μου πραγματικά το σενάριο που περιγράφεις θέλω να το δω. Με 35C προσαγωγή στα σώματα και επιθυμητή θερμοκρασία χώρου 22οC, ή ο ΘΧ πρέπει να είναι πάνω από το σώμα ή τα σώματα πρέπει να είναι θηρία ή η κατοικία σας πρέπει να είναι με ελάχιστες απώλειες (παθητική) .Με μέση εξωτερική θερμοκρασία 2-3oC και αν θεωρήσω ότι τα σώματα έχουν διαστασιολογηθεί με του παλιούς τυπικούς πίνακες των κατασκευαστών που έδιναν αποδόσεις με την συνθήκη 90/70/20 , τότε φαντάζει λίγο απίθανο. Προσαγωγή 35οC στα σώματα σημαίνει το 25-30% της απόδοσής τους . Αν αυτό είναι αρκετό , τότε και μόνο τότε ΟΚ.
@@modataenergy-7466 όποτε θέλετε με ένα anydesk στον υπολογιστή σας, ειναι όλα πάνω σε KNX σύστημα και καταγράφονται τα πάντα, προσαγωγή, επιστροφή, ZNX από θερμοκρασίες buffer μέχρι κατανάλωση (130m2 , 11KW αντλία 40Κwh / ημέρα με εξ.θερμ. 0C - μόνωση dow στους τοίχους, αλουμίνια νορμαλ, σώματα κανονικά προς μεγάλα, Βόρεια Ελλάδα) με 7Kw αντλία θα είχαμε μικρότερη κατανάλωση, έχουμε ακομα start/stop στην αντλία. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει μείνει η νοοτροπία 'βαλε καυστηρα 80000 θερμίδες να ζεσταθείς, βάλε αντλία 20Kw να μην κoλάει πουθενά και μετά πλήρωνε μ@λ@κ@ πετρέλαια και ρεύματα και μόλις μπαίνουν τα όργανα στο σύστημα, αρχίζουνε τα 'όργανα' :) EDIT: δεν ειμαι ψυκτικός ούτε μηχανικός, αυτοματισμούς (smart home - hvac) και εποπτεία συστημάτων φτιάχνουμε και εκεί ειναι όλη η αλήθεια για το πόσο καλή ειναι η εγκατάσταση. Το σπίτι στο παράδειγμα δεν ειναι δικό μου, ειναι πελάτη.
Με προβληματίζει πολυ αν αξίζει γενικα η αγορά heat pump. Ειναι ενα πολυ ακριβο μηχάνημα αξίζει ομως δε θελει συχνα σερβις και ποσα χρονια γενικα μπορει να με παρει;
Η αντλίες θερμότητας δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες κομμάτια. Σίγουρα είναι ακριβότερη λύση σε σχέση π.χ. με ένα λέβητα αερίου. Σαν μηχάνημα χρειάζεται ετήσια συντήρηση με χαμηλό κόστος ωστόσο. Το πόσα χρόνια θα αντέξει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έχω δει ‘’ακριβά και γνωστά ’’ μηχανήματα να παρουσιάζουν προβληματική λειτουργία πολύ σύντομα και λιγότερο γνωστά να δουλεύουν απροβλημάτιστα ακόμη κα μετά από 10 χρονιά. Πολύ σημαντικό λόγο παίζει ο τρόπος που θα εγκατασταθούν.
Εχω αγοράσει σπίτι 76τμ πρόσφατα ενεργειακής αποδοσης Β και είχε Trane pico 10 έχω κουραστεί να μου λένε ότι δεν την αγγίζουν αν δεν την ξέρουν. Και ότι δεν είναι καλή ισχύει; καθημερινά με συνεχόμενη λειτουργία της αντλίας το σπίτι καίει 15 με 20 κιλοβατορες.
Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά. Την TRANE φυσικά και την γνωρίζω δεν γνωρίζω όμως τα μοντέλα της σειράς Picco γιατί απλά δεν συνεργάζομαι με την εταιρεία. Το ‘’δεν την αγγίζω’’ είναι θεμιτό γιατί μπορεί να δημιουργηθούν επιπλέων προβλήματα από την μη γνώση τους. Το ‘’δεν είναι καλή’’ από την άλλη , αν προκύπτει ή ακούγετε από τεχνικούς που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το μηχάνημα και λένε ότι είναι ‘’παθιάρικο’’ και δεν επιλύονται εύκολα ή καθόλου τα τυχόν προβλήματα, τότε υπάρχει θέμα. Αν όμως το ‘’δεν είναι καλή’’ προκύπτει από το γεγονός ότι δεν συνεργάζομαι με την εταιρεία, θέλω να πουλήσω το μηχάνημα που ΕΓΩ δουλεύω και επειδή δεν το ξέρω αρχίζω να κακολογώ , τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για όλες τις εταιρείες και όχι μόνο για την TRANE . Πάντως η κατανάλωση που αναφέρετε είναι άκρως ικανοποιητική. Αν συνοδεύεται από κάλυψη των αναγκών σας και απροβλημάτιστη λειτουργία μην ανησυχείτε.
Καλημέρα και από μένα,λοιπόν είμαι έτοιμος να αλλάξω το λέβητα πετρελαίου που έχω σε ένα σπίτι 115 τ.μ. στην Ιεράπετρα Κρήτης( που δεν έχουμε και πολύ κρύο) γιατί η τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη...το σπίτι είναι 25ετιας έχει κάποιες απώλειες από τα κουφώματα αλουμινίου αλλά στην ταράτσα έκανα φέτος μόνωση με Hyperdesmo,έχω 8 καλοριφέρ από τα οποία έχω δώσω τις μετρήσεις στο μηχανικό από τα σώματα μ×π×υ του κάθε σώματος...το ερώτημα μου λοιπόν είναι πόσα kW αντλία πιστεύετε ότι θα χρειαστώ και αν αξίζει τον κόπο και το χρήμα να μπω στη διαδικασία να αντικαταστήσω το λέβητα πετρελαίου ως προς οικονομικής άποψης και από πλευράς απόδοσης και ποιότητας θερμοκρασίας;! Είναι άραγε οικονομικότερη λύση με την τιμή του ρεύματος να έχει εκτοξευτεί στα υψη! Θα ήθελα παρακαλώ μια ειλικρινή απάντηση! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!!!
Αυτό που πάντα προτείνω είναι να γίνονται τα βήματα ένα-ένα. Εννοώ πως η απ’ ευθείας αλλαγή από μια πηγή ( πετρέλαιο ) σε μια άλλη ( Α/Θ) δεν σημαίνει απόλυτα ότι θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα ιδίως αν δεν εγκατασταθεί και σωστά. Ωστόσο πρόχειρα θα έλεγα ότι η Ιεράπετρα είναι ένας ευλογημένος τόπος που δεν απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας και σε μεγάλη χρονική διάρκεια για να ζεστάνει τον χώρο μας. Η Ισχύς της αντλίας που χρειάζεστε βρίσκει απάντηση από τις θερμικές απώλειες τις κατοικίας σας που θα σας πει ο μηχανικός .Η αγορά & εγκατάσταση της αντλίας έχει ένα σοβαρό κόστος και όταν δεν έχουμε υψηλές θερμικές απαιτήσεις αυξάνει το χρόνο απόσβεσης. Ελπίζω ο λέβητας που έχετε να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλος ( λάθη του παρελθόντος όταν το πετρέλαιο ήταν τσάμπα και δεν μας ένοιαζε τόσο η ισχύς του) και σε πρώτη φάση θα έλεγα να ελαττώσετε λίγο την θερμοκρασία του.
Καλημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω σε μια κατοικία που βρίσκεται στην Κοζάνη με θερμικές απώλειες 24,5 kw και 120 m2 μια αντλία 12 kw είναι ικανοποιητική;
120 τμ με 24,5kw απώλειες σημαίνει 200watt/τμ που παραπέμπει σε πολύ παλιά κατοικία πλήρως αμονωτή. Είναι έτσι ακριβώς ? Μήπως αναφέρεστε σε ισχύ κάποιου λέβητα ή σωμάτων ?
Καλημέρα σας είχαμε μιλήσει Παλιότερα ήθελα να ρωτήσω αν εσείς αναλαμβάνετε δουλειά εδώ στην Αθήνα και αν μπορέσετε γιατί θέλω να κάνω μία ανακαίνιση στο σπίτι για να δείτε τη θέρμανση να βάλω πάνελ υ ενδοδαπέδια
Αν είναι να βάλουμε Α/Θ και να την δουλεύουμε στους 90 καλύτερα να μην την βάλουμε καθόλου. Θα έχει πολύ μεγάλη κατανάλωση . Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν τα σώματα μας αποδίδουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες , είναι να θέσουμε τον υφιστάμενo λέβητα σε αυτή την θερμοκρασία πχ 60οC. Έτσι θα διαπιστώσουμε σε ποιο χώρο χρειάζεται αλλαγή κάποιο σώμα. Πάντως ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχω δει κάποια εγκατάσταση που ο λέβητας να είναι ρυθμισμένος στους 85-90. Συνήθως ήταν γύρω στους 70ο .
Καλησπέρα.Το βλέπω δύσκολο να ταιριάξει η αντλία σε όλα τα νοικοκυριά με τα δεδομένα που θέσατε.. Πιστεύω πως στα αστικά κέντρα ο κανόνας είναι οι επιτιχιοι αερίου που κατά την γνώμη μου είναι μια πολύ καλή φθηνή αποδοτική επιλογή χωρίς πολλά πολλά..
Συμφωνώ . Όταν έχουμε την επιλογή για Φ.Α. θα πρέπει να το βάζουμε πρώτο στις επιλογές μας. Το έχω ξαναπεί σε άλλο video στο κανάλι και αναλύω εκεί τους λόγους.
Δηλαδή για να καταλάβω έχω θερμαντικά σώματα πάνελ,το σπίτι είναι 100 τετραγωνικά τι αντλία θερμότητας θα βάλω; Περιμένω εξοικονομώ, κάτι μου είπανε για υψηλών θερμοκρασιών , έχω μια απόσταση από το γκαράζ στο λεβητοστάσιο είμαι στον 1ο όροφο αν θες ενημέρωσε με. Ευχαριστώ πολύ είμαι από Φλώρινα!!!
Καταρχήν εκεί στην Φλώρινα δεν ξέρετε από πού να προφυλαχτείτε από το πολύ το κρύο ή τους σεισμούς !!!! Πιστεύω να σταμάτησε εκεί και να μην συνέχισε με μετασεισμικές . Η περιοχή σας είναι δύσκολη. Σωστά σας είπαν για υψηλών θερμοκρασιών ( φαντάζομαι 80 οC). Γύρω στα 12 kW πιστεύω ότι αρκεί.
@@modataenergy-7466 Φίλε μου άστα να πάνε τέτοιο κούνημα δεν έχω ξαναζήσει 85 σεισμούς και μετασεισμούς ειδικά στον πρώτο σεισμό άνοιξε η γη Τώρα έχουμε -10 έχω πέλλετ έχω τζάκι με τα σώματα είμαι στον πρώτο όροφο έχω πυλωτή το μισό σπίτι ζεστό το μισό κρύο. Η αντλία θερμότητας σε αυτή την θερμοκρασία δουλεύει;ένας γείτονας έβαλε σε μονοκατοικία ακούω τον θόρυβο.... πιστεύω να κάνει δουλειά. Εμένα με ανυσηχεί ποιο πολύ η απόσταση
@@Kokoras1980 Αν με το pellet και το τζάκι σε λειτουργεία , έχεις μισό σπίτι ζεστό και μισό κρύο, τότε μην προχωρήσεις σε αγορά αντλίας . Κάποιο άλλο θέμα υπάρχει και πρέπει να λυθεί.
@@modataenergy-7466 Δικό μου λάθος δεν σού εξήγησα για το πλακάκι εννοούσα. Το μισό σπίτι είναι κλειστό από κάτω και το άλλο μισό που είναι πυλωτή κρύο το πλακάκι. Όσο για το πέλλετ και το τζάκι είμαι καλά(αν και το πέλλετ ακριβώ φέτος φοβάμαι να το ανάψω το πέλλετ το παίρνω το καλοκαίρι αλλά για φέτος θα δούμε) αλλά αν μπορούμε να ενταχθούμε στο εξοικονομώ ακόμη καλύτερα
@@Kokoras1980 Φίλε Κώστα , το πρώτο που θα κάνεις είναι να μονώσεις από κάτω την πυλωτή ( αν δεν είναι ήδη μονωμένη ). Καλή είναι η αντλία αλλά δεν κάνει μαγικά και κυρίως την στιγμή που θες να την συνδυάσεις με θερμαντικά σώματα. Αν είχες ενδοδαπέδια θα ήταν διαφορετικά.
Καλησπερα σας και συγχαρητήρια για το κανάλι ,τι γνώμη έχετε για την χρήση επιτοιχιου λέβητα με μπουκάλες υγραερίου;Θα γίνεται χρήση για ενδοδαπεδια θέρμανση σε σπίτι 75 τμ με Θερμοπροσοψη και αντίστοιχα ίδια περίπτωση σπιτιού με σώματα ,θα αποδώσει κάτι τέτοιο απτην στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα για αντλία ;
Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να συνδυαστούν . Η απόδοση των θερμοκρασιών προς την ενδοδαπέδια γίνεται χωρίς πρόβλημα. Απλά με βάση τις σημερινές τιμές ,θα πληρώσετε κάτι παραπάνω για το υγραέριο, σε σχέση με την χρήση Α/Θ.
@@modataenergy-7466 Το ίδιο ισχύει και για χρήση σωμάτων;;;που λογικά θα καίει πιο πολύ λόγο της απαίτησης παραπάνω βαθμών και αν γνωρίζεται αν χρειάζεται κάποια σχετική άδεια από πυροσβεστική η από καπου άλλου για την χρήση της μπουκαλας ;ευχαριστω πολύ !!!
Απ’ ότι γνωρίζω δεν χρειάζεται άδεια από την πυροσβεστική για μπουκάλες υγραερίου παρα μόνο για δεξαμενή υγραερίου και κυρίως αν αφορά επαγγελματικό χώρο.
@@ΡαφαήλΚαμμος Κάτι επώνυμο που έχει και επαρκή τεχνική κάλυψη. Τώρα κάποιοι θα πουν ότι είναι διπλωματική η απάντηση μου, για αυτό και αρκετά σύντομα θα ανεβάσω video που όσοι φίλοι του καναλιού θέλουν, θα μας πουν την άποψή τους, τί έχουν επιλέξει ή τι θα επέλεγαν στο μέλλον.
Συνάδελφε κάνε ένα βίντεο αντλία θερμότητας με funcoil vs κλιματιστικά υπέρ και κατά.
Καλησπέρα, πολύ ωραίο το βίντεο μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες. Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Σε σπίτι που διαμορφώνουμε θέλουμε να περάσουμε σωλήνες για καλοριφέρ να υπάρχουν για μελλοντική χρήση. Τι σωλήνες πρέπει να περάσουμε (διατομή και υλικό) ώστε να μπορεί στο μέλλον να λειτουργεί αποδοτικά σε συνδυασμό με αντλία θερμότητας? Αλλάζουν οι σωλήνες που θα φτάνουν μέχρι τα σώματα ανάλογα με την πηγή ενέργειας και το μηχάνημα που θα επιλέξουμε? Αν επιλέξουμε στο μέλλον τελικά να χρησιμοποιήσουμε λέβητα π.χ. φυσικού αερίου θα μπορούν να μας καλύψουν οι ίδιες σωληνώσεις? Οι σωλήνες που θα περάσουμε τώρα θα πρέπει να είναι από τα σώματα μέχρι τα κολλεκτέρ? Ευχαριστώ πολύ
Πολύ καλό βίντεο.σε 12 λεπτά καταλαβαίνει και ένας που δεν ξέρει τι γίνεται με τις αντλίες....κάντε και φέτος ένα βίντεο με τις τιμές της κιλοβατώρας που ανέβηκαν και να συζητήσουμε αν ακόμα αξίζει και να προτείνετε και μάρκες αντλιών θερμότητας αξιοπιστες
Ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες... κατ'αρχας μπορεσα να καταλαβω αν εχω ικανοποιητικο βαθμο αποδοσης και... δυστυχως δεν εχω, το cop ειναι 2,38 και αρχισα ηδη να ψαχνομαι. Οταν βγαλω ακρη, θα σας ξαναευχαριστησω. :)
η αντλια ειναι καλη, το ρευμα ειναι φορτωμενο με ληστες.
Λίγα λόγια , ΤΕΡΑΣΤΕΙΑ αλήθεια. Υπερσυμφωνώ!!!
Καλημέρα, ακόμη ένα σημαντικό ενημερωτικό βίντεο.. σας ευχαριστώ! Αλλά γιατί μόνο 12 λεπτά ... αναμένω το επόμενο ...
Πολύ ωραίο βίντεο. Να προσθέσω μόνο ότι ενώ πράγματι τα σώματα συνήθως είναι υπολογισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες προσαγωγής, ταυτόχρονα είναι και υπερδιαστασιολογημένα.
Οπότε μετά τον έλεγχο από τον μηχανολόγο, είναι εξαιρετικά πιθανό να μπορούν να δουλέψουν και σε μέσες θερμοκρασίες.
Όσον αφορά για την πιο συμφέρουσα επιλογή, η αντλία αποτελεί στην πράξη την πιο οικονομική λύση ακόμα και εντός ενεργειακής κρίσης. Το μόνο της μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος κτήσης (και το χαμηλό COP σε θερμοκρασίες παγετού, που αφορά πολύ κάποιες περιοχές της χώρας με συχνές θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν).
Σε ευχαριστουμε
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες! Μια ερώτηση παρακαλώ εαν συνδέσουμε την αντλια θερμότητας με μποιλερ,τις ημέρες που θα εχει ηλιοφάνεια θα καίει ελάχιστα, σωστά;
Πολύ καλό μπράβο, ένας τεχνικός πρέπει να έχει έναν άνθρωπο σαν και σας μηχανολόγο αν δεν κάνω λάθος, και να γίνεται μελέτη και ο τρόπος εγκαταστάσεις και πάλι μπράβο.
Τεφλόν για εθδικα μερη;;οπως πλαστικα;; Teflon for plastic..maybe??good job my kinda regards from Greece
Γεια σας, έχω αντλία θερμότητας ενωμένη με τα καλοριφέρ. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την θέρμανση. Μπορώ να έχω καλύτερη απόδοση αλλάζοντας τα καλοριφέρ με fan coil; ευχαριστώ
Οχι ανωνυμες μαρκες Μακρια απο αντλια της Energon Hellas του Γ. Κυτινου στην Χαλκιδα . ΚΙΝΕΖΙΕΣ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Γεια σας κανετε ενα βιντεο για το buffer tank
ΟΚ , εχει ζητηθεί και απο άλλους φίλους. Θα το δρομολογήσω στο άμμεσο μέλλον.
Καλησπέρα.Μονοσωληνιο σύστημα θέρμανσης 2 σώματα ανά βρογχο με τύπο πολυστρωματικης 9χ18 θα δουλέψει με σώματα εσωτερικού βρόγχου η να επιλέξω εξωτερικού μιας και έχει μεγαλύτερη διατομή στα εξωτερικού βρόγχου?
Πολύ ωραιο βίντεο. Η δική μου απορια είναι εφόσον για να έχει καλυτερη αποδοση η αντλια η θερμοκρασία προσαγωγης πρεπει να είναι χαμηλη τότε γιατί υπάρχουν οι αντλίες θερμότητας υψηλων θερμοκρασιων και τις συστήνουν για συμβατικά σώματα? Ρωτάω επιδή ειμαι στην ανεγερση της κατοικίας μου και εχω μπερδευτεί λιγο.
Οι υψηλών θερμοκρασιών (80οc) έκανα την εμφάνιση τους αρκετά χρόνια πριν ( γύρω στο 2010-2011) και ήταν η μοναδική επιλογή τότε για σύνδεση με σώματα , αλλά ενεργοβόρα, όταν οι υπόλοιπες on-off έδιναν με το ζόρι 50 , που στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι σε όλες δεν ήταν αρκετό. Τα τελευταία χρόνια όμως με των 60-65οC έχει επιτευχθεί και οικονομία και απόδοση. Πάντα όμως με σωστό υπολογισμό.
Καλησπέρα και από εμένα. Πολλά συγχαρητήρια για τα τόσο κατατοπιστικά και χρήσιμα βίντεο. Λόγος σοβαρός, συγκροτημένος και καθαρός.
Πρόσφατα βάλαμε μέσω του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ μια Α/Θ LG 12 KW σε μονοκατοικία στην οποία έγιναν παρεμβάσεις θερμομόνωσης και το κτίριο από την τελευταία Ενεργειακή κατηγορία αναβαθμίστηκε στην Β κατηγορία. Θα ήθελα τη βοήθειά σας ώστε να πετύχω τις καταλληλότερες ρυθμίσεις στην λειτουργία με αντιστάθμιση και να έχω την βέλτιστη απόδοση αλλά και κατανάλωση.
Το σπίτι είναι 130 τ.μ. και μπήκαν τώρα σωληνώσεις και σώματα πανελ καινούργια.
Οι Ρυθμίσεις στις οποίες μπορώ να επέμβω είναι οι εξής:
1) Αισθητήριο (Αέρας, Νερό, Αέρας+Νερό)
2) Ρυθμιση Θερμοκρασίας Θέρμανσης Αέρα (min-max)
3) Επιθυμητή Θερμοκρασία Νερού (min-max)
4) Eσωτερική θερμοκρασία για Auto (min-max)
5) Eξωτερική θερμοκρασία για Auto (min-max)
6) Θερμοκρασία Νερού για Auto (min-max)
Αν έχω καταλάβει σωστά οι ρυθμίσεις στο 5 και το 6 διαμορφώνουν την καμπύλη της αντιστάθμισης.
Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο 2 και στο 4, όπως και ανάμεσα στο 3 και το 6.
Τις δυο τελευταίες μέρες δοκίμασα με τις πιο κάτω ρυθμίσεις
1) Αέρας
2) 18-24
3) 33-43
4) 18-22
5) 0-18
6) 33-43
Με αυτές τις ρυθμίσεις είχα καταναλώσεις χαμηλές (10 Και 8 kWh/24ωρο). Τις ρυθμίσεις αυτές τις μειώνω κατά -2 από τις 12 το βράδυ μέχρι την άλλη μέρα το απόγευμα. Παρατηρώ ότι η αντλία δουλεύει μέχρι τη μία το μεσημέρι, οπότε και σταματάει, στο ρελαντί χωρίς start/stop, με θερμοκρασίες νερου 32-34 βαθμούς.Μετά το απόγευμα όμως που επαναφέρω τις ρυθμίσεις έχει συχνά start/stop. Δουλεύει, φθάνει το νερό στην ανώτερη θερμοκρασία που έχει ορισθεί και σταματάει. Μετά από λίγη ώρα ξαναξεκινάει και αυτό επαναλαμβάνεται πολλές φορές.
Mπορώ να διορθώσω το θέμα με τα συχνά start/stop που κάνει τις απογευματο/βραδυνές ώρες;
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και ζητώ συγνώμη για το "σεντόνι".
Σίγουρα κερδίζετε το βραβείο για το μακροσκελέστερο σχόλιο στα βίντεο μου : ) . Δεν γνωρίζω τις LG . Δεν την δουλεύω. Όμως λίγο-πολύ όλες οι Α/Θ έχουν περίπου ίδιες παραμετροποιήσεις. Οι καταναλώσεις που λέτε είναι εξαιρετικές. Αρχικά κρατήστε τις ρυθμίσεις στο μειωμένο -2 για όλο το 24-ωρο. Αποφύγετε τις συχνές αλλαγές στις ρυθμίσεις. Κάντε αλλαγές με +1 βαθμό εάν δεν έχετε την θερμοκρασία που επιθυμείτε εντός της κατοικίας. Τέλος, μήπως έχετε ορίσει λάθος την min-max θερμοκρασίες για την αντιστάθμιση ? Η εξωτερική θερμ. πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εσωτερ. θερμ. και την θερμ. νερού. Δηλαδή π.χ. με 0 έξω η Α/Θ πρέπει να δίνει 43 στο νερό . Με +7 έξω πρέπει να δίνει 38 στο νερό.
@@modataenergy-7466 Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, αλλά και για το βραβείο😂.
Το εύρος των θερμοκρασιών είναι 20-34 για την ελάχιστη, και 35-65 για την μέγιστη, οπότε δεν πρέπει να είναι λάθος οι ρυθμίσεις. Θα ακολουθήσω την συμβουλή σας για όχι συχνή αλλαγή ρυθμίσεων, αν και όταν σταματήσει η αντλία προς το μεσημέρι μετά αργεί αρκετές ώρες να ξαναξεκινήσει. Βέβαια δεν έχουμε σημαντικές απώλειες στο διάστημα αυτό, οπότε δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα.
Σας ευχαριστώ θερμά και πάλι.
Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος με τις καταναλώσεις σε αυτές τις ρυθμίσεις,
Αυτό που θα ήθελα να διορθώσω, αλλά δεν ξέρω αν γίνεται και πώς, είναι μετά το μεσημεριανό/απογευματινό stop να ξαναξεκινάει νωρίτερα, κατά τις 18:00 και όχι στις 20:00 που ξεκίνησε χθες η στις 21:00 που ξεκίνησε σήμερα.
Υπάρχει δυνατότητα για τέτοια ρύθμιση;
@@socrates2640 Δεν γνωρίζω κάτι τόσο ιδιαίτερο για τις ρυθμίσεις στην LG. Λογικά με κάποιο χρονοπρόγραμμα που μπορεί να έχει στο λογισμικό της , ίσως γίνεται.
@@modataenergy-7466 Έχει χρονοπρόγραμμα, εχω και εγώ LG και τη δουλεύω στη λειτουργία AI όπου το πρωί στις 8 μόλις ξυπνάμε αυτόματα ανεβαίνει στο +1 και δουλεύει κάποιες ώρες, μετά στις 3 πάει +2 όπου με το νυχτερινό γίνεται φουρνος το σπίτι και σιγά σιγά χαμηλώνει προς το βράδυ όπου στις 9 πηγαίνει 0 και σπάνια στα πολύ κρύα θα πάρει το βράδυ αυτόματα μπροστά. Έχω σώματα καινούργια μεγάλα και κέλυφος και το νερό το έχω μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και Δεκέμβριο στο 50 και από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο στα 55. 14kw αντλία και συνολική κατανάλωση σπιτιού με όλα τα ηλεκτρικά μέσα είμαι γύρω στις 25kwh την ημέρα.
Μια χαρά παίζει μια αντλία χαμηλών θερμοκρασιών με 35C (οποσδήποτε buffer) με σώματα καλοριφέρ, απλά θέλει πιο πολύ χρόνο για να πιάσει τους 22C. Όλο το μυστικό ειναι να μην κλείνει καθόλου η αντλία και να παίζει με πολύ χαμηλά ρεύματα, άλλωστε γι'άυτο ειναι και inverter.
Φίλε μου πραγματικά το σενάριο που περιγράφεις θέλω να το δω. Με 35C προσαγωγή στα σώματα και επιθυμητή θερμοκρασία χώρου 22οC, ή ο ΘΧ πρέπει να είναι πάνω από το σώμα ή τα σώματα πρέπει να είναι θηρία ή η κατοικία σας πρέπει να είναι με ελάχιστες απώλειες (παθητική) .Με μέση εξωτερική θερμοκρασία 2-3oC και αν θεωρήσω ότι τα σώματα έχουν διαστασιολογηθεί με του παλιούς τυπικούς πίνακες των κατασκευαστών που έδιναν αποδόσεις με την συνθήκη 90/70/20 , τότε φαντάζει λίγο απίθανο. Προσαγωγή 35οC στα σώματα σημαίνει το 25-30% της απόδοσής τους . Αν αυτό είναι αρκετό , τότε και μόνο τότε ΟΚ.
@@modataenergy-7466 όποτε θέλετε με ένα anydesk στον υπολογιστή σας, ειναι όλα πάνω σε KNX σύστημα και καταγράφονται τα πάντα, προσαγωγή, επιστροφή, ZNX από θερμοκρασίες buffer μέχρι κατανάλωση (130m2 , 11KW αντλία 40Κwh / ημέρα με εξ.θερμ. 0C - μόνωση dow στους τοίχους, αλουμίνια νορμαλ, σώματα κανονικά προς μεγάλα, Βόρεια Ελλάδα) με 7Kw αντλία θα είχαμε μικρότερη κατανάλωση, έχουμε ακομα start/stop στην αντλία.
Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει μείνει η νοοτροπία 'βαλε καυστηρα 80000 θερμίδες να ζεσταθείς, βάλε αντλία 20Kw να μην κoλάει πουθενά και μετά πλήρωνε μ@λ@κ@ πετρέλαια και ρεύματα και μόλις μπαίνουν τα όργανα στο σύστημα, αρχίζουνε τα 'όργανα' :)
EDIT: δεν ειμαι ψυκτικός ούτε μηχανικός, αυτοματισμούς (smart home - hvac) και εποπτεία συστημάτων φτιάχνουμε και εκεί ειναι όλη η αλήθεια για το πόσο καλή ειναι η εγκατάσταση. Το σπίτι στο παράδειγμα δεν ειναι δικό μου, ειναι πελάτη.
Καλημέρα για πέτρινο σπίτι με εσωτερικό χώρο 80 τμ μονωμένο σε χωριό της Κοζάνης αντλία μεσαιων θερμοκρασιών 12 kw θα είμαι εντάξει; Ευχαριστώ
Σώματα ή ενδοδαπεδια εντός?
Με προβληματίζει πολυ αν αξίζει γενικα η αγορά heat pump. Ειναι ενα πολυ ακριβο μηχάνημα αξίζει ομως δε θελει συχνα σερβις και ποσα χρονια γενικα μπορει να με παρει;
Η αντλίες θερμότητας δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες κομμάτια. Σίγουρα είναι ακριβότερη λύση σε σχέση π.χ. με ένα λέβητα αερίου. Σαν μηχάνημα χρειάζεται ετήσια συντήρηση με χαμηλό κόστος ωστόσο. Το πόσα χρόνια θα αντέξει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έχω δει ‘’ακριβά και γνωστά ’’ μηχανήματα να παρουσιάζουν προβληματική λειτουργία πολύ σύντομα και λιγότερο γνωστά να δουλεύουν απροβλημάτιστα ακόμη κα μετά από 10 χρονιά. Πολύ σημαντικό λόγο παίζει ο τρόπος που θα εγκατασταθούν.
Εχω αγοράσει σπίτι 76τμ πρόσφατα ενεργειακής αποδοσης Β και είχε Trane pico 10 έχω κουραστεί να μου λένε ότι δεν την αγγίζουν αν δεν την ξέρουν. Και ότι δεν είναι καλή ισχύει; καθημερινά με συνεχόμενη λειτουργία της αντλίας το σπίτι καίει 15 με 20 κιλοβατορες.
Χρόνια Πολλά και Καλή χρονιά. Την TRANE φυσικά και την γνωρίζω δεν γνωρίζω όμως τα μοντέλα της σειράς Picco γιατί απλά δεν συνεργάζομαι με την εταιρεία. Το ‘’δεν την αγγίζω’’ είναι θεμιτό γιατί μπορεί να δημιουργηθούν επιπλέων προβλήματα από την μη γνώση τους. Το ‘’δεν είναι καλή’’ από την άλλη , αν προκύπτει ή ακούγετε από τεχνικούς που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το μηχάνημα και λένε ότι είναι ‘’παθιάρικο’’ και δεν επιλύονται εύκολα ή καθόλου τα τυχόν προβλήματα, τότε υπάρχει θέμα. Αν όμως το ‘’δεν είναι καλή’’ προκύπτει από το γεγονός ότι δεν συνεργάζομαι με την εταιρεία, θέλω να πουλήσω το μηχάνημα που ΕΓΩ δουλεύω και επειδή δεν το ξέρω αρχίζω να κακολογώ , τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν για όλες τις εταιρείες και όχι μόνο για την TRANE . Πάντως η κατανάλωση που αναφέρετε είναι άκρως ικανοποιητική. Αν συνοδεύεται από κάλυψη των αναγκών σας και απροβλημάτιστη λειτουργία μην ανησυχείτε.
Καλημέρα και από μένα,λοιπόν είμαι έτοιμος να αλλάξω το λέβητα πετρελαίου που έχω σε ένα σπίτι 115 τ.μ. στην Ιεράπετρα Κρήτης( που δεν έχουμε και πολύ κρύο) γιατί η τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη...το σπίτι είναι 25ετιας έχει κάποιες απώλειες από τα κουφώματα αλουμινίου αλλά στην ταράτσα έκανα φέτος μόνωση με Hyperdesmo,έχω 8 καλοριφέρ από τα οποία έχω δώσω τις μετρήσεις στο μηχανικό από τα σώματα μ×π×υ του κάθε σώματος...το ερώτημα μου λοιπόν είναι πόσα kW αντλία πιστεύετε ότι θα χρειαστώ και αν αξίζει τον κόπο και το χρήμα να μπω στη διαδικασία να αντικαταστήσω το λέβητα πετρελαίου ως προς οικονομικής άποψης και από πλευράς απόδοσης και ποιότητας θερμοκρασίας;! Είναι άραγε οικονομικότερη λύση με την τιμή του ρεύματος να έχει εκτοξευτεί στα υψη! Θα ήθελα παρακαλώ μια ειλικρινή απάντηση! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!!!
Αυτό που πάντα προτείνω είναι να γίνονται τα βήματα ένα-ένα. Εννοώ πως η απ’ ευθείας αλλαγή από μια πηγή ( πετρέλαιο ) σε μια άλλη ( Α/Θ) δεν σημαίνει απόλυτα ότι θα φέρει το σωστό αποτέλεσμα ιδίως αν δεν εγκατασταθεί και σωστά. Ωστόσο πρόχειρα θα έλεγα ότι η Ιεράπετρα είναι ένας ευλογημένος τόπος που δεν απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας και σε μεγάλη χρονική διάρκεια για να ζεστάνει τον χώρο μας. Η Ισχύς της αντλίας που χρειάζεστε βρίσκει απάντηση από τις θερμικές απώλειες τις κατοικίας σας που θα σας πει ο μηχανικός .Η αγορά & εγκατάσταση της αντλίας έχει ένα σοβαρό κόστος και όταν δεν έχουμε υψηλές θερμικές απαιτήσεις αυξάνει το χρόνο απόσβεσης. Ελπίζω ο λέβητας που έχετε να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλος ( λάθη του παρελθόντος όταν το πετρέλαιο ήταν τσάμπα και δεν μας ένοιαζε τόσο η ισχύς του) και σε πρώτη φάση θα έλεγα να ελαττώσετε λίγο την θερμοκρασία του.
Καλημέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω σε μια κατοικία που βρίσκεται στην Κοζάνη με θερμικές απώλειες 24,5 kw και 120 m2 μια αντλία 12 kw είναι ικανοποιητική;
120 τμ με 24,5kw απώλειες σημαίνει 200watt/τμ που παραπέμπει σε πολύ παλιά κατοικία πλήρως αμονωτή. Είναι έτσι ακριβώς ? Μήπως αναφέρεστε σε ισχύ κάποιου λέβητα ή σωμάτων ?
Καλημέρα σας είχαμε μιλήσει
Παλιότερα ήθελα να ρωτήσω αν εσείς αναλαμβάνετε δουλειά εδώ στην Αθήνα και αν μπορέσετε γιατί θέλω να κάνω μία ανακαίνιση στο σπίτι για να δείτε τη θέρμανση να βάλω πάνελ υ ενδοδαπέδια
Ναι γίνεται. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email μαζί μου.
@@modataenergy-7466 ποιο είναι το email σας
@@renaldonaka6463 info@modataenergy.gr
Αρα πρεπεινα αλλαξουμε ολα τα σωματα με νεα μεγαλυτερα?Η βαζοντας αντλια υψυλων θερμοκρασιων πετυχενουμε θερμοκρασιες κοντα στους 90 οποτε ειμαστε οκ
Αν είναι να βάλουμε Α/Θ και να την δουλεύουμε στους 90 καλύτερα να μην την βάλουμε καθόλου. Θα έχει πολύ μεγάλη κατανάλωση . Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσουμε αν τα σώματα μας αποδίδουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες , είναι να θέσουμε τον υφιστάμενo λέβητα σε αυτή την θερμοκρασία πχ 60οC. Έτσι θα διαπιστώσουμε σε ποιο χώρο χρειάζεται αλλαγή κάποιο σώμα. Πάντως ειλικρινά δεν θυμάμαι να έχω δει κάποια εγκατάσταση που ο λέβητας να είναι ρυθμισμένος στους 85-90. Συνήθως ήταν γύρω στους 70ο .
Καλησπέρα.Το βλέπω δύσκολο να ταιριάξει η αντλία σε όλα τα νοικοκυριά με τα δεδομένα που θέσατε.. Πιστεύω πως στα αστικά κέντρα ο κανόνας είναι οι επιτιχιοι αερίου που κατά την γνώμη μου είναι μια πολύ καλή φθηνή αποδοτική επιλογή χωρίς πολλά πολλά..
Συμφωνώ . Όταν έχουμε την επιλογή για Φ.Α. θα πρέπει να το βάζουμε πρώτο στις επιλογές μας. Το έχω ξαναπεί σε άλλο video στο κανάλι και αναλύω εκεί τους λόγους.
Τωρα που εχει πάρει εξωπραγματικη αυξηση δε ξέρω ποσο συμφέρει.
Η πιο συμφέρουσα θέρμανση ειναι και θα ειναι η αντλία θερμότητας, απλά να γίνει σωστή επιλογή υλικών και εγκατάστασης.
γινεται να στειλω το καλοκαιρι κρυο νερο στα θερματικα σωματα; θα δω διαφορα; η δουλευει μονο με funcoil
Θα έχεις υγροποιησεις και θα σκάσουν τα πλακάκια.
Πολυ ωραια τα βιντεο μπράβο.μια ερώτηση πιστεύεις οτι στην αντλία θερμότητας χρειάζεται δοχείο αδράνειας οταν ειναι με σώματα καλοριφέρ ευχαριστώ
Κατά βάση ναι, αν όμως υπάρχουν αρκετά σώματα και ο περιεχόμενος όγκος νερού υπολογιστεί ότι είναι επαρκής τότε δεν χρειάζεται.
Καλησπέρα..σκέφτομαι να βάλω αντλία θερμότητας..δεν έχω βάλει ακόμα τα σώματα στο σπίτι..υπάρχει κάτι που προτείνεται για ένα σπίτι 90 τετραγωνικών
Εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρότεινα κάτι επώνυμο που έχει επαρκή τεχνική κάλυψη από τον επαγγελματία στην περιοχή σας.
Και να αναλάβετε τη δουλειά
Δηλαδή για να καταλάβω έχω θερμαντικά σώματα πάνελ,το σπίτι είναι 100 τετραγωνικά τι αντλία θερμότητας θα βάλω;
Περιμένω εξοικονομώ, κάτι μου είπανε για υψηλών θερμοκρασιών , έχω μια απόσταση από το γκαράζ στο λεβητοστάσιο είμαι στον 1ο όροφο αν θες ενημέρωσε με.
Ευχαριστώ πολύ είμαι από Φλώρινα!!!
Καταρχήν εκεί στην Φλώρινα δεν ξέρετε από πού να προφυλαχτείτε από το πολύ το κρύο ή τους σεισμούς !!!! Πιστεύω να σταμάτησε εκεί και να μην συνέχισε με μετασεισμικές . Η περιοχή σας είναι δύσκολη. Σωστά σας είπαν για υψηλών θερμοκρασιών ( φαντάζομαι 80 οC). Γύρω στα 12 kW πιστεύω ότι αρκεί.
@@modataenergy-7466
Φίλε μου άστα να πάνε τέτοιο κούνημα δεν έχω ξαναζήσει 85 σεισμούς και μετασεισμούς ειδικά στον πρώτο σεισμό άνοιξε η γη
Τώρα έχουμε -10 έχω πέλλετ έχω τζάκι με τα σώματα είμαι στον πρώτο όροφο έχω πυλωτή το μισό σπίτι ζεστό το μισό κρύο.
Η αντλία θερμότητας σε αυτή την θερμοκρασία δουλεύει;ένας γείτονας έβαλε σε μονοκατοικία ακούω τον θόρυβο.... πιστεύω να κάνει δουλειά.
Εμένα με ανυσηχεί ποιο πολύ η απόσταση
@@Kokoras1980 Αν με το pellet και το τζάκι σε λειτουργεία , έχεις μισό σπίτι ζεστό και μισό κρύο, τότε μην προχωρήσεις σε αγορά αντλίας . Κάποιο άλλο θέμα υπάρχει και πρέπει να λυθεί.
@@modataenergy-7466
Δικό μου λάθος δεν σού εξήγησα για το πλακάκι εννοούσα.
Το μισό σπίτι είναι κλειστό από κάτω και το άλλο μισό που είναι πυλωτή κρύο το πλακάκι.
Όσο για το πέλλετ και το τζάκι είμαι καλά(αν και το πέλλετ ακριβώ φέτος φοβάμαι να το ανάψω το πέλλετ το παίρνω το καλοκαίρι αλλά για φέτος θα δούμε) αλλά αν μπορούμε να ενταχθούμε στο εξοικονομώ ακόμη καλύτερα
@@Kokoras1980 Φίλε Κώστα , το πρώτο που θα κάνεις είναι να μονώσεις από κάτω την πυλωτή ( αν δεν είναι ήδη μονωμένη ). Καλή είναι η αντλία αλλά δεν κάνει μαγικά και κυρίως την στιγμή που θες να την συνδυάσεις με θερμαντικά σώματα. Αν είχες ενδοδαπέδια θα ήταν διαφορετικά.
Καλησπερα σας και συγχαρητήρια για το κανάλι ,τι γνώμη έχετε για την χρήση επιτοιχιου λέβητα με μπουκάλες υγραερίου;Θα γίνεται χρήση για ενδοδαπεδια θέρμανση σε σπίτι 75 τμ με Θερμοπροσοψη και αντίστοιχα ίδια περίπτωση σπιτιού με σώματα ,θα αποδώσει κάτι τέτοιο απτην στιγμή που δεν υπάρχει δυνατότητα για αντλία ;
Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να συνδυαστούν . Η απόδοση των θερμοκρασιών προς την ενδοδαπέδια γίνεται χωρίς πρόβλημα. Απλά με βάση τις σημερινές τιμές ,θα πληρώσετε κάτι παραπάνω για το υγραέριο, σε σχέση με την χρήση Α/Θ.
@@modataenergy-7466 Το ίδιο ισχύει και για χρήση σωμάτων;;;που λογικά θα καίει πιο πολύ λόγο της απαίτησης παραπάνω βαθμών και αν γνωρίζεται αν χρειάζεται κάποια σχετική άδεια από πυροσβεστική η από καπου άλλου για την χρήση της μπουκαλας ;ευχαριστω πολύ !!!
Απ’ ότι γνωρίζω δεν χρειάζεται άδεια από την πυροσβεστική για μπουκάλες υγραερίου παρα μόνο για δεξαμενή υγραερίου και κυρίως αν αφορά επαγγελματικό χώρο.
Γεια σας!
Αντλία θερμότητας η Ηλεχτρλεβητας??
Συνδιασμός με θερμαντικά σώματα. 🙂
Αντλία θερμότητας δαγκωτό !!!!!!!
Ποιες μάρκες Αντλιών θερμότητας προτείνεται???
@@ΡαφαήλΚαμμος Κάτι επώνυμο που έχει και επαρκή τεχνική κάλυψη. Τώρα κάποιοι θα πουν ότι είναι διπλωματική η απάντηση μου, για αυτό και αρκετά σύντομα θα ανεβάσω video που όσοι φίλοι του καναλιού θέλουν, θα μας πουν την άποψή τους, τί έχουν επιλέξει ή τι θα επέλεγαν στο μέλλον.
Σωραίος...