Het spoorwegmuseum, Nederlands commentaar, in HD

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 июл 2024
  • Het spoorwegmuseum, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/
    Het Spoorwegmuseum, voorheen Nederlands Spoorwegmuseum (NSM), is sinds 1954 gevestigd in het in 1874 gebouwde Maliebaanstation aan de Oosterspoorweg in de stad Utrecht. Op 7 januari 1927 werd de Stichting Nederlandsch Spoorwegmuseum opgericht. De collectie werd ondergebracht in een nu verdwenen gebouw van de Nederlandse Spoorwegen in Utrecht, waar op 1 december 1928 het Nederlandsch Spoorwegmuseum officieel werd geopend. De collectie bevatte voornamelijk afbeeldingen, documentatie en spoorattributen. In 1935 verhuisde het museum naar NS-Hoofdgebouw I aan het Moreelsepark. In de jaren dertig werden de eerste initiatieven genomen tot behoud van oud spoorwegmaterieel van historisch belang. Als gevolg van de oorlogsomstandigheden ging een deel hiervan alsnog verloren. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was er in oktober 1941 geen ruimte meer voor een museum in Hoofdgebouw I. Een andere locatie werd gevonden in de oostvleugel van het Rijksmuseum te Amsterdam, waar de collectie vanaf 30 mei 1942 te bezichtigen was. In september 1944 moest het Rijksmuseum sluiten. Na de oorlog werd de collectie van het Spoorwegmuseum in afwachting van het vinden van een nieuwe locatie opgeborgen op een bovenverdieping van het Amsterdamse Centraal Station. In 1951 wees F.Q. den Hollander, toenmalig president-directeur van de NS, het in 1939 gesloten Maliebaanstation in Utrecht aan als nieuwe locatie voor het museum. Na verbouwing werd het museum op 5 november 1954 officieel geopend. Er was hier veel meer ruimte om de collectie aan het publiek te tonen, en historisch materieel kon op de sporen van het voormalige station opgesteld worden. Tot 2003 was de lange rij historische stoomlocomotieven langs het eerste perron het meest in het oog springende deel van deze collectie.
    Het Spoorwegmuseum voegt een nieuwe trein toe aan de collectie. Op woensdag 29 augustus wordt DM 90, beter bekend onder zijn bijnaam Buffel , door NS aan het Spoorwegmuseum overgedragen. Met de overdracht neemt NS ook in materieelvorm afscheid van het dieseltijdperk. Op 29 augustus om 14.21 uur arriveert de Buffel op spoor 2 van het museumterrein. Deze wordt vervolgens overgedragen aan het Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum Peter-Paul de Winter. De trein zal tot eind oktober in het Spoorwegmuseum te zien zijn. Diesel Materieel 90 (DM 90) reed sinds 1996 op het Nederlandse spoor. Door hun uiterlijk kregen ze de offici le bijnaam Buffel . Ze reden op de niet ge lektrificeerde regionale spoorlijnen. Omdat de regionale lijnen (diesel baanvakken) door andere vervoerders worden ge xploiteerd, zijn de dieseltreinen van NS overbodig geworden. E n treinstel (3426) wordt geschonken aan het Spoorwegmuseum.
    Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter trekt een historische vergelijking: Het is een afsluiting van een tijdperk. Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom. De Buffel was destijds de opvolger van de oudere generatie dieseltreinen zoals de Plan U en de Blauwe Engel. De Winter: Deze voorgangers behoren ook tot de collectie van het Spoorwegmuseum. Voor ons is het dus een logische aanvulling van de collectie. De Buffel was destijds de meest moderne trein van NS, er zit veel meer software in dan bij hun voorgangers waar eigenlijk nagenoeg niets in zat. Bij problemen kun je met een laptop eenvoudig uitlezen wat er aan de hand is. Voor het museum is het leuk om deze ontwikkeling te laten zien. Bovendien is het de laatste trein die door NS helemaal zelf is ontworpen. De trein zal tot eind oktober in het museum te zien zijn, daarna gaat hij naar het depot.

Комментарии • 1

  • @JMMCMoen
    @JMMCMoen  3 дня назад

    Het spoorwegmuseum, Nederlands commentaar, in HD. Abonneer - Subscribe here : bit.ly/2NMwb6q Nederlands commentaar. Tekst van www.wikipedia.org/