Osuin katsomaan tätä ja hämmennyin iloisena, että nostit mun alotuksen aiheeksi ❤ Kiitos, kun ymmärsit asian niin hyvin ja lähdit miettimään tätä asiaa laajemmin ja toit asialle myös enemmän näkyvyyttä ❤ Ja nimimerkkini on muuten tosiaan pakkoneulootikon arkea, pakko tarkentaa 😊 Oli muuten kiva nähdä sut brinkkalassa vaikka juttelemaan ei ehditty tällä kertaa ❤️
Oh, anteeksi, nimimerkistä oli tipahtanut puolet pois, huh! Mutta kiitos tästä avauksesta, otin sen vain vähän omaan jatkomietintään. Tosi hyvä puheenvuoro se sinun avauksesi! kiitos
Nyt on määritelmä siirretty asiayhteydestä irralleen, mikä on omiaan hämärtämään mikä apuväline on ja lisäämään väärinkäsityksiä. En oikein pidä tätä toivottavana. On onni, että neulominen ei vaadi sairautta tai vammaa mutta vaikka sellainen olisi, usein neulominen on silti mahdollista jopa ilman apuvälineitä. Ja onni on sekin, että kummassakaan em. tapauksessa ei neulomiseen tarvita asiantuntijan määräystä tai lupaa vaan ihan oma tahto ja halu riittää. Neulomalla eri paikoissa teemme itse tapaa tunnetuksi ja luonnolliseksi. Silti neulomisen ei pidä mennä ihmisten yli - on tärkeää myös tunnistaa tilanteet ja paikat, joihin se ei sovi. Eikä siihen ole vakiovastausta vaan tapauskohtaisesti jokaisen harkittava.
@@ilunhanduduunaa3276 THL:n määritelmä on poimittu käsittääkseni vammaispalvelujen käsikirjasta: ilman suoriutumista tai osallistumista mahdollistavaa/helpottavaa välinettä/laitetta suoriutuminen ja osallistuminen olisi mahdotonta tai erittäin vaikeaa. Neulominen useimmille meille ei ole sellainen välttämättömyys ja mielestäni voi olla vähän kyseenalaista neulomista tuolla syyllä perustella, jos tosiasiassa välttämättömyydestä ei ole kyse. Toki monessa tilanteessa neulominen voi toimia tavallisella meikäläisellä omaa oloa ja osallistumista tukevana toimintatapana esim. erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja sehän on silloin käyttökelpoinen keino ja useimmissa tilanteissa täysin sovelias. Kuitenkin neulominen väärässä paikassa tai väärään aikaan voi myös kääntyä tarkoitustaan vastaan eli synnyttämällä muissa pahaa mieltä se eristääkin neulojaa muista. Siksi en "apuvälineistäisi" neulomista vaan kannustaisin tapauskohtaisesti arvioimaan ja tarvittaessa muilta läsnäolijoilta kysymään sopiiko neulominen tähän tilanteeseen.
Nyt on pakko olla eri mieltä. Puikkoja tai koukkuja ei voi määritellä apuvälineiksi. Koivupihankirsi tuossa alla sanoo hyvin, että määritelmä on irrotettu asiayhteydestään. Apuvälineet ovat jotain, jota ilman niiden käyttäjä ei tule toimeen: kuulolaite, keppi, rollaattori, pyörätuoli, opaskoira. Luennolla vielä ymmärrän, että neulominen voi auttaa keskittymään. Häissä, ristiäisissä tai hautajaisissa neulominen olisi äärimmäisen epäkunnioittavaa. Musiikkiesityksissä on tarkoitus keskittyä esitykseen ja antaa huomionsa esittäjille. Uskon myös, että katsomossa neulominen saattaa häiritä laulajaa tai soittajaa. Joka paikassa ei tarvitse neuloa.
Tämä on se toinen näkökulma. Aina ei tarvitse neuloa, mutta entäpä, jos se todella auttaa henkilöä suoriutumaan vaikeasta tilanteesta tai selättämään ylivoimaisia tunteita tai hankaluuksia. Voidaanko silloin kieltää neulomasta, että henkilö ei ole tervetullut paitsi ilman tätä apuvälinettä, neuletta?
@@soilipejak4759 Sä et ymmärtänyt yhtään miksi neulominen on apuväline. Tajusit kyllä mitä apuväline termi tarkoittaa mutta et tajunnut, että on meitä, joiden sairaudessa neulominen on nimenomaan apuväline, jota ilman ei kykene toimimaan. Termi ei ole irroitettu asiayhteydestä, te ette nyt vain ymmärtänyt asiaa.
Pitäisin erillään tilanteet, joissa perusterve haluaa neuloa, koska se on mukavaa ja tilanteet, joissa esimerkiksi ahdistuneisuushäiriötä sairastava henkilö neuloo pystyäkseen olemaan tilanteessa x. Sairas myös kysyjille yleensä selittää, että kyseessä on apuväline - koska kysyjiä ja ihmettelijöitä aina riittää, myös kenties tutumpien apuvälineiden kuten pyörätuolin käyttäjille. Terve voi käydä keskustelua siitä, onko neulominen tilanteeseen sopivaa vai ei. Siihen ei varmaan yhtä oikeaa vastausta ole, kulttuuriset normit ovat moninaiset ja toiset katsovat asioita tiukemmin kuin toiset. Tällä erotuksella kuitenkin se sairas saisi varmasti yleisen hyväksynnän neuloa vaikka siellä hautajaisissa, kun taas terveeltä sitä voitaisiin pitää epäkohteliaana tilanteeseen nähden. Oikeita vastauksia ei tosiaan varmaan ole, pohdiskelen vain. Tärkeää keskustelua mielestäni, kiva kun otit aiheeksi :)
Joo, olet oikeassa, että toki perusterveen ja ei-perusterveen tarve tai välttämättömyys neuloa on eri, mutta voisiko ajatella, että kenenkään ei tarvitsisi selittää mitään. Asia ei aina kuulu kaikille ja siksi tuntuu kivemmalta ajatukselta, että annettaisiin olla vaan!
@@ilunhanduduunaa3276 Voisi ehdottomasti! Esimerkiksi itseäni ei juurikaan kiinnosta mitä muut ihmiset hommaa noin ylipäänsä 😄 Helpottaa elämää kummasti, kun keskittyy vain omiin asioihin 😁
Itse jäin miettimään tuota THL:n ensimmäistä lausetta: ”apuväline on LAITE…” Ja sitten tulee mieleen oma työpaikka, jossa ei varmasti hyvällä katsottaisi jos vaikkapa palaverissa neuloisin. Tämä on kyllä hyvä aihe nostaa esille.
Hei, itse neulon monessa paikassa, myös töissä. Sellainen palaveri, jossa ei tarvitse tehdä muistiinpanoja itse, olen paremmin läsnä kun käsillä on puuhaa. Toki tästä on esihenkilön kanssa keskusteltu.
Minäkin olen miettinyt tätä palaverineulomista. Ehkä tämä lähtee enempi omasta suhteesta neulomiseen. Jos neulominen todella auttaa keskittymistä, niin tuskin siitä kenellekään läsnäolijalle on haittaa. Mulla saattaa neulominen häiritä asiaan keskittymistä, joten hyvin harvoin neulon palaverissa. Tai toisinaan neulon, mutta huomaan laittavani neuleen pois, kun tulee sellainen asia, mitä täytyy syvemmin pohtia.
Niin... jos jollakin on opaskoira mukana sellaisessa paikassa, missä ei normaalisti koiria pidetä. (no, esim konsertissa), tuskin kukaan sitä paheksuisi. Miksi neulomista sitten pitäisi paheksua?
Neulon itse aina kun mahdollista. Myös töissä kahvitauolla. Enää siihen ei juuri kukaan kiinnitä huomiota, mutta itse tulen kiinnittäneeksi huomion muihin jotka vahtaavat puhelimiaan. Onko siis neulominen pahempi tapa kuin puhelimen selailu häissä/hautajaisissa tai missä vaan muiden ihmisten seurassa 🤔
Jos apuväline on nimenomaan LAITE, se rajaa ulkopuolelle mm. silmälasit, kävelykepin, opaskoiran, rollaattorin, suurennuslasin... ja sallii palaverissa käyttää tabletilla piirtämisohjelmaa keskittymisen tukena, mutta ei neulomista... Ei oo ehkä tekstiä laadittaessa tullut pohdittua ihan jokaista sanaa🤭.... Mulle sattuneesta syystä on autismi/adhd-asiat lähellä sydäntä ja siksi multa ääni sille, että apuvälineitä voi/saa käyttää ilman diagnoosia. Naisten autismi/adhd tunnistetaan edelleen aika heikosti ja olis aika huutava vääryys, jos vaadittais diagnoosi, että saa käyttää apuvälineitä. Ollaan ennemminkin iloisia, että ovat löytäneet keinon, jolla helpottaa olemistaan heille muuten epämukavassa/hankalassa tilanteessa❤❤!
Vartijana olen 100varma ettei mulla olis asiaa monenkaan asiakkaan paikkaan töihin, jos olis neule kainalossa.. Ei edes, vaik suuri osa aikaa menee AINA töllöttimiä seuratessa.. Että kyllä siinä sellasta 'pakonomaista' rajanvetoa ON! 🤠 Mut sitäkään mä en oikein jaksa, että miettisin 'kuka pahoittaa mielensä' siitä, että neulon tai että joku muu määrittäs missä neulon.. Neulon AINA kun haluan, mutta oman ymmärrykseni mukaan siellä, missä se on haittaamatonta vaikkakiin näkyvää.. Toisten 'mielipahat' jätän heidän ongelmakseen, neulon siitä huolimatta, mulla on omiakin harmeja mietittävänä 🤣
Osuin katsomaan tätä ja hämmennyin iloisena, että nostit mun alotuksen aiheeksi ❤ Kiitos, kun ymmärsit asian niin hyvin ja lähdit miettimään tätä asiaa laajemmin ja toit asialle myös enemmän näkyvyyttä ❤ Ja nimimerkkini on muuten tosiaan pakkoneulootikon arkea, pakko tarkentaa 😊 Oli muuten kiva nähdä sut brinkkalassa vaikka juttelemaan ei ehditty tällä kertaa ❤️
Oh, anteeksi, nimimerkistä oli tipahtanut puolet pois, huh! Mutta kiitos tästä avauksesta, otin sen vain vähän omaan jatkomietintään. Tosi hyvä puheenvuoro se sinun avauksesi! kiitos
Nyt on määritelmä siirretty asiayhteydestä irralleen, mikä on omiaan hämärtämään mikä apuväline on ja lisäämään väärinkäsityksiä. En oikein pidä tätä toivottavana.
On onni, että neulominen ei vaadi sairautta tai vammaa mutta vaikka sellainen olisi, usein neulominen on silti mahdollista jopa ilman apuvälineitä. Ja onni on sekin, että kummassakaan em. tapauksessa ei neulomiseen tarvita asiantuntijan määräystä tai lupaa vaan ihan oma tahto ja halu riittää. Neulomalla eri paikoissa teemme itse tapaa tunnetuksi ja luonnolliseksi. Silti neulomisen ei pidä mennä ihmisten yli - on tärkeää myös tunnistaa tilanteet ja paikat, joihin se ei sovi. Eikä siihen ole vakiovastausta vaan tapauskohtaisesti jokaisen harkittava.
Apuvälinehän määriteltiin tuossa tosi laajasti, miksi se ei olisi hyvä idea?
@@ilunhanduduunaa3276 THL:n määritelmä on poimittu käsittääkseni vammaispalvelujen käsikirjasta: ilman suoriutumista tai osallistumista mahdollistavaa/helpottavaa välinettä/laitetta suoriutuminen ja osallistuminen olisi mahdotonta tai erittäin vaikeaa. Neulominen useimmille meille ei ole sellainen välttämättömyys ja mielestäni voi olla vähän kyseenalaista neulomista tuolla syyllä perustella, jos tosiasiassa välttämättömyydestä ei ole kyse.
Toki monessa tilanteessa neulominen voi toimia tavallisella meikäläisellä omaa oloa ja osallistumista tukevana toimintatapana esim. erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja sehän on silloin käyttökelpoinen keino ja useimmissa tilanteissa täysin sovelias. Kuitenkin neulominen väärässä paikassa tai väärään aikaan voi myös kääntyä tarkoitustaan vastaan eli synnyttämällä muissa pahaa mieltä se eristääkin neulojaa muista. Siksi en "apuvälineistäisi" neulomista vaan kannustaisin tapauskohtaisesti arvioimaan ja tarvittaessa muilta läsnäolijoilta kysymään sopiiko neulominen tähän tilanteeseen.
Nyt on pakko olla eri mieltä. Puikkoja tai koukkuja ei voi määritellä apuvälineiksi. Koivupihankirsi tuossa alla sanoo hyvin, että määritelmä on irrotettu asiayhteydestään. Apuvälineet ovat jotain, jota ilman niiden käyttäjä ei tule toimeen: kuulolaite, keppi, rollaattori, pyörätuoli, opaskoira.
Luennolla vielä ymmärrän, että neulominen voi auttaa keskittymään. Häissä, ristiäisissä tai hautajaisissa neulominen olisi äärimmäisen epäkunnioittavaa. Musiikkiesityksissä on tarkoitus keskittyä esitykseen ja antaa huomionsa esittäjille. Uskon myös, että katsomossa neulominen saattaa häiritä laulajaa tai soittajaa. Joka paikassa ei tarvitse neuloa.
Olet väärässä. Googletappa termi apuväline thl:n sivuilta.
Tämä on se toinen näkökulma. Aina ei tarvitse neuloa, mutta entäpä, jos se todella auttaa henkilöä suoriutumaan vaikeasta tilanteesta tai selättämään ylivoimaisia tunteita tai hankaluuksia. Voidaanko silloin kieltää neulomasta, että henkilö ei ole tervetullut paitsi ilman tätä apuvälinettä, neuletta?
@@soilipejak4759 Sä et ymmärtänyt yhtään miksi neulominen on apuväline. Tajusit kyllä mitä apuväline termi tarkoittaa mutta et tajunnut, että on meitä, joiden sairaudessa neulominen on nimenomaan apuväline, jota ilman ei kykene toimimaan. Termi ei ole irroitettu asiayhteydestä, te ette nyt vain ymmärtänyt asiaa.
Pitäisin erillään tilanteet, joissa perusterve haluaa neuloa, koska se on mukavaa ja tilanteet, joissa esimerkiksi ahdistuneisuushäiriötä sairastava henkilö neuloo pystyäkseen olemaan tilanteessa x. Sairas myös kysyjille yleensä selittää, että kyseessä on apuväline - koska kysyjiä ja ihmettelijöitä aina riittää, myös kenties tutumpien apuvälineiden kuten pyörätuolin käyttäjille. Terve voi käydä keskustelua siitä, onko neulominen tilanteeseen sopivaa vai ei. Siihen ei varmaan yhtä oikeaa vastausta ole, kulttuuriset normit ovat moninaiset ja toiset katsovat asioita tiukemmin kuin toiset. Tällä erotuksella kuitenkin se sairas saisi varmasti yleisen hyväksynnän neuloa vaikka siellä hautajaisissa, kun taas terveeltä sitä voitaisiin pitää epäkohteliaana tilanteeseen nähden. Oikeita vastauksia ei tosiaan varmaan ole, pohdiskelen vain. Tärkeää keskustelua mielestäni, kiva kun otit aiheeksi :)
Joo, olet oikeassa, että toki perusterveen ja ei-perusterveen tarve tai välttämättömyys neuloa on eri, mutta voisiko ajatella, että kenenkään ei tarvitsisi selittää mitään. Asia ei aina kuulu kaikille ja siksi tuntuu kivemmalta ajatukselta, että annettaisiin olla vaan!
@@ilunhanduduunaa3276 Voisi ehdottomasti! Esimerkiksi itseäni ei juurikaan kiinnosta mitä muut ihmiset hommaa noin ylipäänsä 😄 Helpottaa elämää kummasti, kun keskittyy vain omiin asioihin 😁
@@ilunhanduduunaa3276 Voisi ehdottomasti ja olisi hyväkin! Itse esimerkiksi en hirveästi välitä mitä muut ihmiset hommaavat noin ylipäänsä 😅
Itse jäin miettimään tuota THL:n ensimmäistä lausetta: ”apuväline on LAITE…” Ja sitten tulee mieleen oma työpaikka, jossa ei varmasti hyvällä katsottaisi jos vaikkapa palaverissa neuloisin. Tämä on kyllä hyvä aihe nostaa esille.
Mitäpä jos neuletta vaan alkaisi kutsua apuvälineeksi, muista ihmisistä välittämättä. Meniskö läpi työpaikalla?
Hei, itse neulon monessa paikassa, myös töissä. Sellainen palaveri, jossa ei tarvitse tehdä muistiinpanoja itse, olen paremmin läsnä kun käsillä on puuhaa. Toki tästä on esihenkilön kanssa keskusteltu.
Minäkin olen miettinyt tätä palaverineulomista. Ehkä tämä lähtee enempi omasta suhteesta neulomiseen. Jos neulominen todella auttaa keskittymistä, niin tuskin siitä kenellekään läsnäolijalle on haittaa. Mulla saattaa neulominen häiritä asiaan keskittymistä, joten hyvin harvoin neulon palaverissa. Tai toisinaan neulon, mutta huomaan laittavani neuleen pois, kun tulee sellainen asia, mitä täytyy syvemmin pohtia.
Niin... jos jollakin on opaskoira mukana sellaisessa paikassa, missä ei normaalisti koiria pidetä. (no, esim konsertissa), tuskin kukaan sitä paheksuisi. Miksi neulomista sitten pitäisi paheksua?
Tai miksi sitä oikeastaan pitäisi millään tavalla selitellä!?
Neulon itse aina kun mahdollista. Myös töissä kahvitauolla. Enää siihen ei juuri kukaan kiinnitä huomiota, mutta itse tulen kiinnittäneeksi huomion muihin jotka vahtaavat puhelimiaan. Onko siis neulominen pahempi tapa kuin puhelimen selailu häissä/hautajaisissa tai missä vaan muiden ihmisten seurassa 🤔
Joo, puhelimen selailu on kyllä epäkohteliasta!
Jos apuväline on nimenomaan LAITE, se rajaa ulkopuolelle mm. silmälasit, kävelykepin, opaskoiran, rollaattorin, suurennuslasin... ja sallii palaverissa käyttää tabletilla piirtämisohjelmaa keskittymisen tukena, mutta ei neulomista... Ei oo ehkä tekstiä laadittaessa tullut pohdittua ihan jokaista sanaa🤭.... Mulle sattuneesta syystä on autismi/adhd-asiat lähellä sydäntä ja siksi multa ääni sille, että apuvälineitä voi/saa käyttää ilman diagnoosia. Naisten autismi/adhd tunnistetaan edelleen aika heikosti ja olis aika huutava vääryys, jos vaadittais diagnoosi, että saa käyttää apuvälineitä. Ollaan ennemminkin iloisia, että ovat löytäneet keinon, jolla helpottaa olemistaan heille muuten epämukavassa/hankalassa tilanteessa❤❤!
Tässä monta tärkeää pointtia! Tosiaan pitäisi iloita löydetystä helpotuksesta!
Vartijana olen 100varma ettei mulla olis asiaa monenkaan asiakkaan paikkaan töihin, jos olis neule kainalossa.. Ei edes, vaik suuri osa aikaa menee AINA töllöttimiä seuratessa.. Että kyllä siinä sellasta 'pakonomaista' rajanvetoa ON! 🤠
Mut sitäkään mä en oikein jaksa, että miettisin 'kuka pahoittaa mielensä' siitä, että neulon tai että joku muu määrittäs missä neulon.. Neulon AINA kun haluan, mutta oman ymmärrykseni mukaan siellä, missä se on haittaamatonta vaikkakiin näkyvää.. Toisten 'mielipahat' jätän heidän ongelmakseen, neulon siitä huolimatta, mulla on omiakin harmeja mietittävänä 🤣
Voi olla, että joissain tilanteissa neulova vartija olisi aika epäuskottava, myönnän!