Väldigt bra information du har tagit fram och snyggt och tydligt presenterad. Det hade varit intressant även med en jämförelse av jord-/bergvärme med dina alternativ, för de som har vattenburen värme.
Glöm inte all gift denna kosighet också genererar 😉. Mycket att tänka på. Har man kamin/kakelugn/vedspis/öppen spis så kan man ha kvar dem (tryckta) tillsammans med lite ved i reserv. Tex vid elavbrott/extrema elpriser/extrem kyla. Eller som Anders säger för nöjet eller stärka självbilden, eller om man gallrat.
Tackar! Denna fråga har legat och gnagt hos mig länge, men jag har aldrig satt mig ned för att räkna, nu är jag klokare. MEN, glöm inte nätavgiften för elen - kan ibland vara högre än elpriset per kWh - i jämförelserna.
Håller med. Värmepump tycker jag är bäst och satsa på bra värmeisolering istället. Att elda är dock absolut mysigt och bra att vid strömavbrott. Dessutom värmepaneler är också till en hjälp till värmepumpen så att elen kan gå till annat.
Alltid trevligt att se och lyssna på dina videos.Tänkte bara bidra med min tanke. Till elnätsbolagen får du ju betala överföringsavgift samt elskatt,dessa är ju per kWh. Detta måste ju adderas så att jämförelsen blir relevant
Plus att SCOP värdet en kall vinter är bara 2, elräkningen betalas med (förhoppningsvis) skattade pengar och att gamla spisar har hög verkningsgrad, testat i Norge.... och att bara en dåre betalat 650:- kubiken
Hade drygt 700 i "fasta avgifter" med en förbrukning på 200kwh vilket var en dryg hundralapp av elräkningen. Så de fasta "hittepåavgifterna" vi inte hade förr är det mest retliga av elräkningen!
We have a new big wood burning stove that produces 8 kWh. It heats our house , we bake and cook on it daily , and it heats most of our water .....all at the same time . Also we never pay more than 500 crowns m3 . Also a lot of wood from our own woods . ALSO , it feels secure to know if and when ( often ) the electricity is cut off we have back up . The essence of ZEN ......chopping wood and carrying water . I'm 77 and LOVE doing these things .
Nja, överföringsavgiften måste jag räkna med eftersom det är en rörlig avgift baserad på kWh. Den fasta avgiften däremot, åker jag på oavsett om jag förbrukar ström eller ej. @@mathiaspetersson920
@@mathiaspetersson920 Överföringsavgiften är ju per förbrukad kilowattimme och läggs på. Förbrukar enbart värmepumpen 700 kWh en månad så läggs ju överföringsavgift, skatt och moms på dessa 700 kWh som du inte skulle haft om värmepumpen var avstängd. Dessa 45 öre per kWh som nämns i videon blir lätt över 2 kronor per kWh när man räknar ihop allt.
COP-värdet varierar med utetemperaturen - Vissa vinterdagar kan du bara räkna med ett COP-värde på 2... Det är också dessa dagar som elen ligger på spotpriser på 5-7 kr/kWh. De dagarna är du glad för t.o.m. en oljepanna.
Exakt. Nu sitter jag och kollar på youtube tex. Förlorad tid. Men intjänad kunskap (i bästa fall) själva kostnaden är väl försumbar dock. Och jag har två trasiga luftvärmepumpar. Också en kostnad att tänka på. Min vedspis är inte så effektiv som min nyare braskamin men den är runt 70år gammal. Och den fungerar alltid. Om du ska följa lagen så har du även kostnaden för sotning och annat trams att tänka på istället såklart.
Exakt! Hugga ved får man göra på sin fritid. Om jag istället för att hugga ved i 8 timmar tar ett pass mitt i veckan på övertid, så får jag (efter skatt) lite över 2 tusen kr som kan betala elräkningen. O med tanke på hur lite jag anstränger mig på jobbet jämfört med att hugga ved så är det inget att fundera över😂
Tack för en bra sammanställning. Vad jag också tycker borde diskuteras mer är kostnaden för värmesystemen och vad det ger för värmekostnad under en längre tid över kanske 20 år. Räknar man ränta, som nu är relevant igen, så blir det ofta dyra timmar. Komfort och enkelhet glöms också ofta bort tycker jag. Mekar man och bygger system själv spelar det kanske mindre roll. Inom VVS blir ofta tankar, pumpar och ventiler ett bekymmer efter en tid.
Jag ser det såhär ,istället för att köpa ett dyrt gymkort så kan jag klyva ved istället .Träden som blir till ved är sånna som tagits ner pga barkborrar ,gallring etc så det är sånt som finns ,dessutom betalar det sig mer att göra ved än att sälja som flis eller massa ved ,då man får betalt Fub. Dessutom var elkostnad 5kr/kwh i vintras.
Det är som allra best när man får strömavbrott i några dagar och det är 20 minusgrader ute. Bor du på landet så är det viktigt att klara sig utan ström iaf ett par dagar.
Kör luftvärmepump i en föredetta sommarstuga och eldar i kamin när det är under -15 grader eller strömavbrott.. Köper träbriketter då det är enklare och inte mycket dyrare för mängder jag gör av med. Inget slår värmepump i enkelhet och kostnad idag.
Väldigt intressant! Nu ser jag ju trädfällning/vedtillverkning ur ett rent hälsoperspektiv dvs jag håller igång kroppen. Men jag ska kolla på värmepump som komplement då jag har en slinga ledig i en ack.tank.
Mycket bra och informativ video! Jag brukar kolla elpriset kommande dag så jag vet om jag ska elda eller ej. Ligger det på över 200 öre större delen av dagen så brukar jag elda. Har vattenburet system med vedpanna, ackumulatortank samt jordvärmepump.
Ett tips till alla vedeldare är att gå till er närmaste brädgård, Beijer/Derome/byggmax/Optima/XL bygg osv. Och fråga om de har virke som är dåligt eller som ligger slängda i container. Många fall får man virke gratis eller mot en mycket lite peng.
Ja intressant inlägg jag brukar räkna med att man får ut ca 1000 kwh ur en 1,5 m3 vedsäck. Det behövs ju utrustning med maskiner också för att hantera egen skog och ved.
Intressant att höra någon som tänker helt fel. Den som är orolig över elpriser bor rimligtvis i en lägenhet i valfritt miljonprojekt. Vi som har gratis ved (men samtidigt tydligen bedrar oss själva genom att arbeta) ser andra värden i livet.
Jag har vedpanna för vattenburet system. Kapar och klyver själv på råved jag köpt för 200 kr/m3. Har länge funderat på bergvärme eller luftvattenvärme. Dock kostar det 150-200k att installera. En luftvärmepump är betydligt billigare. Har alltid tänkt att det inte är värt. Men nu behöver jag kanske tänka om. Det är mycket arbete och även om machovärdet är högt så tar det mycket tid.
@@stefanfixar Verkligen! Har tom funderat på att skaffa en enbart av den anledningen, och ha den avstängd på vintern. Men jag kör ofta igång lite värme på höst o h vår utan att elda så det blir nog att skaffa en luft/luft som komplement och elda på vintern.
Beroende på hur långt norrut du bor så är luft-vatten det mest ekonomiska alternativet. Bergvärme har blivit omkört i ekonomin pga kostnaden för att borra.
@@davidwx9285 Luft/vatten drar väl lite mer el? Speciellt kalla dagar. Blir det tillräckligt kallt så sätts väl el in för att värma vattnet? Och den låter lite mer också. Men att den låter överlever man nog.
@@qlof Ja det beror som sagt på hur långt norrut man bor och hur många månader med riktigt vinter det är. Men det blir många kWh för priset av borrning.
Ja, jeg synes også vedprodusentene ødelegger for seg selv. Jeg har 3 luft til luft varmepumper i huset og de vil nok være mere virksomme i år enn i fjor. Har og gass i reserve. Vedprisen her i Norge har gått opp 70% siden i fjor.
@@martina5328hur är det relevant för mig menar du? Sådana som du måste sluta ta så illa upp hela tiden. Hålla på med personliga påhopp sådär. Ingen tvingar er att varken kolla på hans filmer eller ha någon som helst modern uppvärmning. Ingen bryr sig heller för den delen. Ingen här bryr sig om dig Jag kan tycka att det är roligt att nån vågar ifrågasätta teoretiska energiåtgången kring denna heliga vedeldning. Kul att höra en saklig redovisning. I mitt fall förändrar det ingenting. Jag har massor av ved och eldar helst. Men det tröstar mig lite dom veckor jag har mycket för mig och endast värmer huset ”elektriskt”, en tröst om att det i slutändan inte skiljer så mycket.
Har bergvärme, ved och pellets. Vi har valt att köra pellets när det är kallare än 25, bergvärme som grundvärme och ved i vattenmantlad kamin när vi vill ha lite varmare inomhus. Men visst är det så att veden är dyrare än vad man tror. Mycket dyrare.
När det blir riktigt riktigt kallt går ju tillskottet på och då är det inte 1/3 förbrukning längre utan då blir det mer direktverkande el(inte riktigt men nästan). Så vid riktigt kall väderlek så får man ut mest av att elda. Dessutom är aldrig en värmepump dimensionerad för att klara dessa låga temperaturen som sker några enstaka dagar per år. Den skulle då bli för stor för huset och man skulle få driftstörningar resten av året vid lite mer normala minusgrader(driftstopp mm.) vilket i sig ger ineffektiv drift och ökade kostnader. Det kan då vara värt att tillskotta med annat. På moderna pumpar kan man ju helt slå av tillskottet och då kommer man märka att temperaturen sjunker i huset och då kan man stödelda.
En viktig aspekt som ofta glöms bort; en del hus särskilt äldre med självdrag mår bra av vedeldning. En varm murstock gör gott för en höstfuktig vind t.ex.
Och skatt etc. Men även med det inräknat så är värmepumpen billigare än vedeldning en stor del av året. Tänk även på att man kan skaffa timavtal och styra värmepumpen intelligent baserat på timpriset.
Om man ska eäkna på totalkostnaden för veden ska man också ta med totalkostnaden för elen. Vi gör egen el. Då blir kalkylen en helt annan. Sen är det rätt skönt att inte ha några räkningar.
Du har helt rätt. Deras prognoser stämmer aldrig. Och tyskarna stängde sina 3 sista kärnkraftverk i våras. Blir det en kall vinter så kommer de trissa upp priserna i Europa till nya galna nivåer. Svensk regering måste våga ta tag i detta problem. Varför ska vi betala tysklandspriser på el när vi kan producera billigare el här?
Anders, jättebra! Men...i händelse av störningar i elnätet...är ju möjligheten att kunna elda med ved ovärderlig! ...också något att ta med i beräkningen..
men kaminen är en bra avfuktare i huset och har man ett hus med självdrag så är det ju bra o få upp temperaturen i murstocken .. har man en kvinna i huset så blir dom ju faktiskt lite gladare när de får mysa lite framför brasan också ! och sånt är ju väldigt svårt o räkna på iofs
Beror väl på vad som räknas. Som företagare räknas arbetstid oavsett vad man gör. Som anställd är tiden hemma fritid, och då blir det plus med ved om man pysslar med det istället för att sitta i soffan.
Intressant video. Jag har alltid tänkt på samma sätt. Folk säger att egenhuggen ved värmer fler gånger men den energin de bränner är ju inte heller gratis så enda behållningen är lite motion och potentiellt sjuk rygg.
mars-juli 2024 timpris blev med alla avgifter 2.6 kr per kWh. Sjukt då snittet nog legat på 40 öre. 20 A huvudsäkringar höjer ju lite men inte så värst mycket. Skatt på skatt på skatt och överföringsavgifter...
Hej! I have moved recently to Sweden and this is all new to me. I have a luftvärmepump at home and now I can see that it is way more efficient than the old vedpanna I have. However, when I pay the electric bill, there are two costs. First is what you say approx. 105ore/kWh and it's me buying the electricity, but there is distribution cost, which is often another that or more. This means that a kWh from electricity doesn't cost me 105ore, but 300 or more. Am I not understanding something? Or do I have some bad contract? Thanks for reading.
Det där räknade jag på för länge länge sedan. Installerade modern pelletsanläggning som jag köpte begagnat till den gamla erylpannan,då skötte den sig själv helt i 6 veckor och sen köpte jag en modern kamin på rea och installerade själv,vedspis fanns och tror den har rätt bra verkningsgrad faktiskt, till dessa i handlade jag tort kapspill från lokal såg för en spottstyver. Sen köpte jag en stor Mitsubishi luftvärmepump och den körde jag 100% okt-maj. Minimalt med arbete och pengar investerade kontra modern vedpanna,bergvärmepump.
hei fra norge! flott kanal du har! min datter har en drøm om youtube :) din kanal er noe jeg skal forsette å følge med på! thumbs up, like og alarm bells :D keep it up
Talar vi om en luft/luft värmepump närmar sig cop-värdet 1 vid riktigt kalla utomhustemperaturer, med andra ord den ger samma som ett värmeelement. Min strategi är att kombinera vedeldning och luftvärmepumpen riktigt kallt ute och höga elpriser , eller bara höga elpriser köra vedeldning, vid billiga elpriser köra luftvärmepumpen.
Hej tack för ved snack. Man kanske inte tjäna storkovan genom elda 2-3 kubik i braskamin men jag unna mig att ha ha lite varmare i huset på vintern. Det är ju också väldigt kul att elda.
Bra genomgång! Hur inverkar kostnaden för vedhantering i egen skog? Diesel till traktorn, bensin till motorsågen, el till vedklyven mm. Det borde alltså bli ännu mer fördel el och värmepump !
En ytterligare aspekt . Att göra egen vet är förvisso mysigt , men kostnaden i utrustning som såg, skyddskor, vedklyv , ja kanske i en traktor för att frakta. Kanske man sak ta in i beräkningen
Här i ukraina kostar det 450 kronor/m2 för ek. Det är nog billigare med el om den finns. Så att ha en alternativ värmekälla är viktigt. Tack att du delar med dig.
Första jag gjorde för 4 år sen när jag flyttade in var faktiskt att slänga ut vedpannan och grävde jordvärme. Dom hade tidigare direktverkande el & vedeldat. Drog ner kostnaden ca 20k / år :p
@@pereinarolsson3928 Ja såklart, betalade ca 110k totalt (då hjälpte jag grävaren lite med slangen). Man kan väl säga om 1 år så har jag gått +-0, men samtidigt ökar man värdet på huset direkt med ungefär samma som det kostade. Jag skulle säga att jag redan nu gått + eftersom värdet på huset har ökat med 100k bara av installationen samt att jag sparat 80k senaste 4 åren.
Jag ser veden som en säker värmekälla vid långvarigt strömavbrott.. och även som ett komplement vid extrema elkostnader.. har en minivilla på 60kvm och har alltid ca 3kubik staplad ved redo
Räknar man in nätavgiften går ja lika om elpriset ligger på 5öre/kwh på den köpta veden pm jag räknat rätt, sällan det är så lågt. Men i skrivande stund ligger det på 1.5öre så elpatronen är inkopplad
Flott video :) En ting jeg synes blir "glemt" når man sammenligner ved med EL er "on demand" verdien. Altså er boligen min 20 grader, og jeg vil ha 21 grader. Med EL så brukes nøyaktig den mengden kWh som skal til for å få boligen opp 21 grader. I det øyeblikket jeg når ønsket temperatur, så stopper termostaten forbruket av EL. Med ved oppvarming, så klarer ikke jeg å legge inn den nøyaktige mengden ved som skal til for å øke med 1 grad. Jeg legger inn noen kubber, og temperaturen blir da fort mer enn ønsket. Dette øker derfor "svinnet" med vedfyring sammenlignet med EL.
Ja men du håller förmodligen också en högre temperatur med ved och det är rätt gott. Tjugo grader är inte mycket när det är vinter ock kallt och du sitter stilla. Då behövs en genser och en dyne:))
Jag har huggit min egna ved sen 80-talet och har tyckt det har varit roligt samt bra motion,även när jag varit yrkesarbetande. Numera pensionär och tycker lika som förut om vedhanteringen. Tycker man inte om att hugga ved och få motion samtidigt så kan man alltid göra något annat.
Brukar få gratis ved o tycker det e lite avslappnade o lite trevligt o pyssla med. O mysigt o elda. Har inget jobb just nu så gillar det o det e tar bara tid som jag tycker om så bara vinst för mig. Men ifrågasätter inte hur du räknar. Vi e väl olika o lever som vi vill.
Där jag bor i snåla Småland så eldar folk med ved när det är riktigt kallt. Jag antar att det beror på att värmepumpen levererar långt ifrån scopvärdet då. Nästan alla mina grannar eldar med ved just när det är riktigt kallt.
Bra video, tillägger gärna att värmepumpen ger inte många watt värme när det är riktigt kallt. Inte heller ration el mot värme, närmre 1:1 vid tex -15 och neråt. Där bergvärme är gött - eller stödelda och låta luftluftaren ta höst och våren! :) Mvh Rörmokarn
Veldig bra oppsummering, og jeg synes ved er utrolig kjedelig i tilegg:-) Men du, hva tenker du Anders om varmepumpe luft til veske VS borehull/veske til veske? ...om man har gulv varme eller radiatorer installert i huset fra før...
Köpa ved? Det har jag gjort en gång, det var i bytet mellan kombipannan olja/ved som jag bytte ut. Därefter är det bara gratis ved som gäller. Det senaste, när ett och annat litet småträd faller så är det t.o.m. handsåg och yxa som gäller, även om jag har motorsåg och klyv. Bra för att få lite gratis träning. Sparar in på gymkontot.
Jeg så på nyhetene på NRK 1 og der var det en vedreportasje. Der ble en kubikk bjørkeved solgt for kr. 2850,-. Og han som kjøpte veden var fornøyd. Selv har jeg kjøpt to kubikk med bjørkeved for kr. 1500,- pr. kubikk. Dette er prisene på veden i Norge 2023. Før utenlandskablene og var strømprisen forutsigbar, men nå blir den solgt til høyeste byder og på det verste kostet strømmen oppimot kr. 9,- pr. Kilowattime.
De siffror du redovisar gäller inte för mig. Jag eldat pellets, dock inte i en optimal panna för detta. Det är en oljepanna som dock funkar bra och har ca 85% verkningsgrad. Jag har fasta elkostnader på 1 55 sek/kwh. Själva elen betalar jag 60 öre/kwk. Då är vi uppe i 2,15. Pelletsen ligger på 1,05/kwh. Det gör att jag kan köra 2 kwh pellets för damma kostnad som elen. Dessutom är cop värdena för vp beräknade på 7 graders utetemperatur. Min pelletskostnad innefattar även värme för varmvatten. Har man en llvp så tillkommer den kostnaden. Min värmekostnad över året ligger på 1500 sek månad sett över året och övrig hushållsel på 5-700/månad. Ett fel du gör är att blanda in verkningsgrad. Den är oväsentlig då det du gör av med är den kostnad du har. Jämför kwh mot kwh totalt. Det spelar ingen roll om min panna har 50% verkningsgrad. Det är vad det kostar totalt som är intressant. Dina fasta elkostnader är betydligt lägre än mina och det förstärker bilden av din vp,s fördelar. Jag hävdar inte att vp är dåligt, men den måste jämföras mot motsvarande likvärdigt alternativ. Jag har vattenburet system och därför bör jag jämföra med någon form av vatten vp. Om jag vill ha jämn acceptabel värme i min kåk räcker inte en llvp pga planlösningen. Och en effektiv pelletspanna går att köpa för 50 tkr och acktank är inte nödvändig. Elpriserna finns inga indikationer på att dom kommer att vara fortsatt låga, då EU har klubbat igenom ett direktiv med flödesreglerad prissättning för att jämna ut priserna i europa. Det kommer att höja priserna i södra sverige främst SE3 med runt 20%. Kontentan är att ju längre norrut du bor desto billigare totalpris på el. Men glöm inte att räkna in priset för abonnemanget också. Det är också en elkostnad. Den kan inte bortses ifrån om man inte är off grid. Bra redovisning dock även om det är svårt att prissätta eget arbete. Det är endast intressant om jag hade annan verksamhet som jag kunnat få betalt för istället. Fritidsarbete är gratis anser jag.
Fast kostnaden för att byta saker räknar ni alltid med men inte byta ved/pelletspanna då är ni tysta . Jag ska byta vedpanna men det lutar år luftvattenvärmepump då det är samma nypris och det är ockerpriser på veden idag..
@@martint7936 Dessvärre lär nog elen stiga igen framöver om alla elslukande storprojejt blir av, men det lär ju påverka pellets och vedpriser ännu mer också. Man blir nog tvungen att satsa på en kombination av prylar, som solfångare, solpaneler, värmepumpar och ved/pellets. Förresten har jag funderat på ett sådant elverk du har. Är du nöjd med det. Det levererar ren sinusvåg vilket är viktigt till datorer och övrig elektronik. Bra kanal du har.
Har dockat en luft-vatten allt i ett värmepump (en sån där som är avsedd att värma pooler med,monoblock)mot gammelpannan och är mycket nöjd. Har inte använt kaminen ett enda gång som är helt nyinstallerad pga elpris-panik förra året
En elpatron måste ju stå på konstant och ge lite värme. Själv eldar jag en gång per dag när det är -20 och uppåt , 2 dunkar sen håller sig kåken varm. så en tarve räcker i 2 vintrar
Sitter man med egen skog. Så kräver den sitt arbete med. Ett överskott som man tar ut som ved, alternativt säljer. Men absolut finns de som inte tar hand om sin skog. Ställen där exempelvis granbarkborren får sitt fäste. Finns inget krav på hur man ska hantera den, så. 🤷🏻♂️ Bra video, en behöver fundera på vad som är gynnsamt för sitt hushåll och sig själv.
Har eldat i 23 år och gör av med ca 25 kubikmeter per år och nog har det varit en bra affär över tid. Dessutom så mår ju huset så mkt bättre av uppvärmningen jämfört med direkt el, huset är från 1951. Och konvertera tillbaka till ved är det bästa jag gjort. Men helt rätt gratis är det inte. Sen är ju elen sällan billig vintertid.
Mycket bra och tydligt visat i denna film men jag undrar, du berättade att det var billigare med lövträd och då måste det vara något lokalt där du bor för vi har 20% dyrare med lövträd än när det är lite mixat ( dvs det mesta är barr)
Jag tycker du är så otroligt avslappnad och skön när du talar och förklarar. Känns bara naturligt! Kung! :)
Superbra betraktningar...som jag aldrig själv vågat göra. Tur att jag gillar hela vedhanteringen och njuter av en eld i kaminerna.
You can't beat a blazing fire 😉✌
Helt rätt Anders att du slår håll på den här myten. Bra att du visar att man måste räkna på grejerna för veta vad som är äpple eller päron. 👍
myten blir en realitet när det inte kommer någon ström längre - va kan det bli så?? - jajamänsan - vänta bara och se...
Väldigt intressant och bra. Tack
Tack . Genomtänkt😊
Du räknar helt rätt
Mycket klokt resonerat 👍🙂👍
Väldigt bra information du har tagit fram och snyggt och tydligt presenterad. Det hade varit intressant även med en jämförelse av jord-/bergvärme med dina alternativ, för de som har vattenburen värme.
Det är också värmepump. Bara att kolla upp verkningsgrad och slå ut installationskostnad per kWh.
Tack Anders för bra info 👌👌
Tack för videon , bra att alla aspekter tas med , bara inköp och installation av ved kamin kostar långt mer än luft luft pump
….och så mycket mysigare. I vedspis och i kakelugnar. Längtar till eldningssäsongen 😊❤
Glöm inte all gift denna kosighet också genererar 😉. Mycket att tänka på. Har man kamin/kakelugn/vedspis/öppen spis så kan man ha kvar dem (tryckta) tillsammans med lite ved i reserv. Tex vid elavbrott/extrema elpriser/extrem kyla. Eller som Anders säger för nöjet eller stärka självbilden, eller om man gallrat.
Tackar! Denna fråga har legat och gnagt hos mig länge, men jag har aldrig satt mig ned för att räkna, nu är jag klokare. MEN, glöm inte nätavgiften för elen - kan ibland vara högre än elpriset per kWh - i jämförelserna.
Så finns det kringkostnader maskiner, bränsle underhåll av maskiner mm.
Dessa kostnader måste läggas in i kalkylen.
@@fredriklarsson2458och det finns något som heter gallring, den skog som står kvar växer och blir värdefull där du gallrade och tog reda på ved.
Elda ved 2023 är som att gå ner till älven för att tvätta sina kläder.
Min far sade ofta att veden värmer många gånger; Den värmer Dig i skogen, den värmer Dig på vedbacken, när Du bär in den och slutligen när Du eldar.
Ja min första man körde en brutalt norrländska modell av samma 😂 stämmer väldigt bra, men då har vi ved gratis givetvis
@@NogNu2.0 Ingen ved är gratis. Den har alltid ett värde
@@Jokeniv inte när mam får hugga fritt. Arbetet gjordes på ledig tid. Så jo men ganska ovanligt.
En vis man din far
Mycket bra och informativt👍
Håller med. Värmepump tycker jag är bäst och satsa på bra värmeisolering istället. Att elda är dock absolut mysigt och bra att vid strömavbrott.
Dessutom värmepaneler är också till en hjälp till värmepumpen så att elen kan gå till annat.
Alltid trevligt att se och lyssna på dina videos.Tänkte bara bidra med min tanke. Till elnätsbolagen får du ju betala överföringsavgift samt elskatt,dessa är ju per kWh. Detta måste ju adderas så att jämförelsen blir relevant
Plus att SCOP värdet en kall vinter är bara 2, elräkningen betalas med (förhoppningsvis) skattade pengar och att gamla spisar har hög verkningsgrad, testat i Norge.... och att bara en dåre betalat 650:- kubiken
@@addestensfors8425 Förra hösten så såldes björkved för över 1000 kronor kubiken i vissa regioner.
@@addestensfors8425Då skall det vara bra kallt. Alltså nedåt 20-25 minus för en modern luftvärmepump.
Hade drygt 700 i "fasta avgifter" med en förbrukning på 200kwh vilket var en dryg hundralapp av elräkningen. Så de fasta "hittepåavgifterna" vi inte hade förr är det mest retliga av elräkningen!
@@addestensfors8425 det är väl ändå säljarens marknad på ved då det är stor efterfrågan.
We have a new big wood burning stove that produces 8 kWh. It heats our house , we bake and cook on it daily , and it heats most of our water .....all at the same time . Also we never pay more than 500 crowns m3 . Also a lot of wood from our own woods . ALSO , it feels secure to know if and when ( often ) the electricity is cut off we have back up .
The essence of ZEN ......chopping wood and carrying water . I'm 77 and LOVE doing these things .
But only a few owns their wood so heat pump is cheaper for he rest of us..
Du måste addera överföringsavgiften som i mitt fall är 1:25 per kWh, och det är faktiskt sällan som elpriset överstiger överföringsavgiften.
Överföringsavgiften kan du inte räkna med. Den har du iallafall, du måste ju ha hushållsel.
Nja, överföringsavgiften måste jag räkna med eftersom det är en rörlig avgift baserad på kWh. Den fasta avgiften däremot, åker jag på oavsett om jag förbrukar ström eller ej. @@mathiaspetersson920
@@mathiaspetersson920En stor del av nätkostnaden räknas per kWh och ökar om du använder mer.
@@mathiaspetersson920
Överföringsavgiften är ju per förbrukad kilowattimme och läggs på. Förbrukar enbart värmepumpen 700 kWh en månad så läggs ju överföringsavgift, skatt och moms på dessa 700 kWh som du inte skulle haft om värmepumpen var avstängd. Dessa 45 öre per kWh som nämns i videon blir lätt över 2 kronor per kWh när man räknar ihop allt.
@@mathiaspetersson920överföringavgift / km/h....dock är elskatt / kw/h och moms inte med
COP-värdet varierar med utetemperaturen - Vissa vinterdagar kan du bara räkna med ett COP-värde på 2... Det är också dessa dagar som elen ligger på spotpriser på 5-7 kr/kWh. De dagarna är du glad för t.o.m. en oljepanna.
Hur man ska värdera sin tid beror på vad man gör istället.
Exakt. Nu sitter jag och kollar på youtube tex. Förlorad tid. Men intjänad kunskap (i bästa fall) själva kostnaden är väl försumbar dock.
Och jag har två trasiga luftvärmepumpar. Också en kostnad att tänka på. Min vedspis är inte så effektiv som min nyare braskamin men den är runt 70år gammal. Och den fungerar alltid. Om du ska följa lagen så har du även kostnaden för sotning och annat trams att tänka på istället såklart.
Så är det. Jag föredrar att dricka öl och umgås med familjen istället.
Exakt!
Hugga ved får man göra på sin fritid. Om jag istället för att hugga ved i 8 timmar tar ett pass mitt i veckan på övertid, så får jag (efter skatt) lite över 2 tusen kr som kan betala elräkningen.
O med tanke på hur lite jag anstränger mig på jobbet jämfört med att hugga ved så är det inget att fundera över😂
@@Hupamasterså?! Då väljer du veden för motionen!
Tack Anders.
Bra sammanfattning
Tack för en bra sammanställning. Vad jag också tycker borde diskuteras mer är kostnaden för värmesystemen och vad det ger för värmekostnad under en längre tid över kanske 20 år. Räknar man ränta, som nu är relevant igen, så blir det ofta dyra timmar. Komfort och enkelhet glöms också ofta bort tycker jag. Mekar man och bygger system själv spelar det kanske mindre roll. Inom VVS blir ofta tankar, pumpar och ventiler ett bekymmer efter en tid.
Och skötsel av vedeldning. Askning, sotning, slitage, .... Och kostnad för bygga vedbod, till exempel.
Egen skog och gör allt själv så lite svett och bensin så blir det varmt o gott under höst o vinter....👍
har man inte egen skog blir det billigare med värmepump.. ockerpriser på ved gör att många byter..
Jag ser det såhär ,istället för att köpa ett dyrt gymkort så kan jag klyva ved istället .Träden som blir till ved är sånna som tagits ner pga barkborrar ,gallring etc så det är sånt som finns ,dessutom betalar det sig mer att göra ved än att sälja som flis eller massa ved ,då man får betalt Fub.
Dessutom var elkostnad 5kr/kwh i vintras.
Bra analys!
Stödelda när det är som kallast är effektivt.
Dessutom kan man laga mat på kaminen 😀
Det är som allra best när man får strömavbrott i några dagar och det är 20 minusgrader ute.
Bor du på landet så är det viktigt att klara sig utan ström iaf ett par dagar.
Kör luftvärmepump i en föredetta sommarstuga och eldar i kamin när det är under -15 grader eller strömavbrott.. Köper träbriketter då det är enklare och inte mycket dyrare för mängder jag gör av med. Inget slår värmepump i enkelhet och kostnad idag.
Väldigt intressant! Nu ser jag ju trädfällning/vedtillverkning ur ett rent hälsoperspektiv dvs jag håller igång kroppen. Men jag ska kolla på värmepump som komplement då jag har en slinga ledig i en ack.tank.
Sant. jag hör att du är lite trött på ved handteringen, själv har jag mest veden som stöd och säkerhet bergvärme som grund. Tack för videon.😊😅
Det är trots allt en viss skillnad på att sitta en kall vinternatt och lyssna på brasans knastrande, mot värmepumpens monotona surrande.
😂
Mycket bra och informativ video! Jag brukar kolla elpriset kommande dag så jag vet om jag ska elda eller ej. Ligger det på över 200 öre större delen av dagen så brukar jag elda. Har vattenburet system med vedpanna, ackumulatortank samt jordvärmepump.
Kör på samma taktik fast luftvärmepump i mitt fall.
Ett tips till alla vedeldare är att gå till er närmaste brädgård, Beijer/Derome/byggmax/Optima/XL bygg osv. Och fråga om de har virke som är dåligt eller som ligger slängda i container. Många fall får man virke gratis eller mot en mycket lite peng.
Ja, jag ber alla att hantera det diskret och snyggt. För att brädgården ska uppskatta och välkomna det, HANTERA DET SNYGGT.
Det är ofta skräpved med lågt energivärde. Men det är bättre att elda äb att slänga.
Ja intressant inlägg jag brukar räkna med att man får ut ca 1000 kwh ur en 1,5 m3 vedsäck. Det behövs ju utrustning med maskiner också för att hantera egen skog och ved.
Med egen skog är det den bästa sätt att få värme. Kostnader,....bra motion och några dunkar diesel till traktor. Jag använder väldigt liten el.
Räknade du med elöverföringsavgiften, elskatten och momsen?
Intressant att höra någon som tänker helt fel. Den som är orolig över elpriser bor rimligtvis i en lägenhet i valfritt miljonprojekt. Vi som har gratis ved (men samtidigt tydligen bedrar oss själva genom att arbeta) ser andra värden i livet.
Så sant inget är gratis, hugger du själv så tillkommer ju även kostnader för maskin och bränsle i någon form.
Bra belysning an ”gratis” ved 👍
Ved värmer många gånger och inget går upp mot värme från en vedspis/kamin eller vedpanna.
Jo värme är värme det kommer från elementen om jag så eldar eller kör värmepump.. 😂
Hade varit intressant med motsvarande analys kring kakelugnar och deras sätt att "lagra".
Jag har vedpanna för vattenburet system. Kapar och klyver själv på råved jag köpt för 200 kr/m3. Har länge funderat på bergvärme eller luftvattenvärme. Dock kostar det 150-200k att installera. En luftvärmepump är betydligt billigare. Har alltid tänkt att det inte är värt. Men nu behöver jag kanske tänka om. Det är mycket arbete och även om machovärdet är högt så tar det mycket tid.
En fördel med luft/luft är ju att du kan köra ac på sommaren också :)
@@stefanfixar Verkligen! Har tom funderat på att skaffa en enbart av den anledningen, och ha den avstängd på vintern. Men jag kör ofta igång lite värme på höst o h vår utan att elda så det blir nog att skaffa en luft/luft som komplement och elda på vintern.
Beroende på hur långt norrut du bor så är luft-vatten det mest ekonomiska alternativet. Bergvärme har blivit omkört i ekonomin pga kostnaden för att borra.
@@davidwx9285 Luft/vatten drar väl lite mer el? Speciellt kalla dagar. Blir det tillräckligt kallt så sätts väl el in för att värma vattnet? Och den låter lite mer också. Men att den låter överlever man nog.
@@qlof Ja det beror som sagt på hur långt norrut man bor och hur många månader med riktigt vinter det är. Men det blir många kWh för priset av borrning.
Ja, jeg synes også vedprodusentene ødelegger for seg selv. Jeg har 3 luft til luft varmepumper i huset og de vil nok være mere virksomme i år enn i fjor. Har og gass i reserve. Vedprisen her i Norge har gått opp 70% siden i fjor.
Vad ska man annars gör på helgerna om man inte sågar och klyver ved? Titta på tipslördag?
Otroligt proffsigt! 🤠
@@martina5328hur är det relevant för mig menar du?
Sådana som du måste sluta ta så illa upp hela tiden. Hålla på med personliga påhopp sådär. Ingen tvingar er att varken kolla på hans filmer eller ha någon som helst modern uppvärmning. Ingen bryr sig heller för den delen. Ingen här bryr sig om dig
Jag kan tycka att det är roligt att nån vågar ifrågasätta teoretiska energiåtgången kring denna heliga vedeldning. Kul att höra en saklig redovisning. I mitt fall förändrar det ingenting. Jag har massor av ved och eldar helst. Men det tröstar mig lite dom veckor jag har mycket för mig och endast värmer huset ”elektriskt”, en tröst om att det i slutändan inte skiljer så mycket.
Har bergvärme, ved och pellets. Vi har valt att köra pellets när det är kallare än 25, bergvärme som grundvärme och ved i vattenmantlad kamin när vi vill ha lite varmare inomhus. Men visst är det så att veden är dyrare än vad man tror. Mycket dyrare.
När det blir riktigt riktigt kallt går ju tillskottet på och då är det inte 1/3 förbrukning längre utan då blir det mer direktverkande el(inte riktigt men nästan). Så vid riktigt kall väderlek så får man ut mest av att elda.
Dessutom är aldrig en värmepump dimensionerad för att klara dessa låga temperaturen som sker några enstaka dagar per år. Den skulle då bli för stor för huset och man skulle få driftstörningar resten av året vid lite mer normala minusgrader(driftstopp mm.) vilket i sig ger ineffektiv drift och ökade kostnader. Det kan då vara värt att tillskotta med annat. På moderna pumpar kan man ju helt slå av tillskottet och då kommer man märka att temperaturen sjunker i huset och då kan man stödelda.
En viktig aspekt som ofta glöms bort; en del hus särskilt äldre med självdrag mår bra av vedeldning. En varm murstock gör gott för en höstfuktig vind t.ex.
Du måste även lägga på elöverföringsavgiften i din kostnadskalkyl, då kommer det till ca 50 öre till per kwh.
Hos mig blir det 82 öre extra, en del har ännu högre elnätsavgifter.
Och skatt etc.
Men även med det inräknat så är värmepumpen billigare än vedeldning en stor del av året.
Tänk även på att man kan skaffa timavtal och styra värmepumpen intelligent baserat på timpriset.
Här är det ca 100 öre extra. (Gotland)
Om man ska eäkna på totalkostnaden för veden ska man också ta med totalkostnaden för elen. Vi gör egen el. Då blir kalkylen en helt annan. Sen är det rätt skönt att inte ha några räkningar.
Lita på prognoserna? Vågar man det? Blir väl underhåll på något kärnkraftverk lagom till när kylan slår till. Bra video!!
Du har helt rätt. Deras prognoser stämmer aldrig. Och tyskarna stängde sina 3 sista kärnkraftverk i våras. Blir det en kall vinter så kommer de trissa upp priserna i Europa till nya galna nivåer.
Svensk regering måste våga ta tag i detta problem. Varför ska vi betala tysklandspriser på el när vi kan producera billigare el här?
Bra video, bra kanal. Fortsätt så 👍👍
Anders, jättebra! Men...i händelse av störningar i elnätet...är ju möjligheten att kunna elda med ved ovärderlig! ...också något att ta med i beräkningen..
men kaminen är en bra avfuktare i huset och har man ett hus med självdrag så är det ju bra o få upp temperaturen i murstocken .. har man en kvinna i huset så blir dom ju faktiskt lite gladare när de får mysa lite framför brasan också ! och sånt är ju väldigt svårt o räkna på iofs
Beror väl på vad som räknas. Som företagare räknas arbetstid oavsett vad man gör. Som anställd är tiden hemma fritid, och då blir det plus med ved om man pysslar med det istället för att sitta i soffan.
Jo, fast du har ju fortfarande möjligheten att sälja veden och sen köpa el för pengarna istället.
@@martinottosson6583😂
Intressant video. Jag har alltid tänkt på samma sätt. Folk säger att egenhuggen ved värmer fler gånger men den energin de bränner är ju inte heller gratis så enda behållningen är lite motion och potentiellt sjuk rygg.
Eller en potentiellt frisk rygg.
@@johannesk1855och en väldigt fin skog efter utgallring av ved. Skogen som står kvar växer bättre och ökar i värde.
mars-juli 2024 timpris blev med alla avgifter 2.6 kr per kWh. Sjukt då snittet nog legat på 40 öre. 20 A huvudsäkringar höjer ju lite men inte så värst mycket. Skatt på skatt på skatt och överföringsavgifter...
Hej! I have moved recently to Sweden and this is all new to me. I have a luftvärmepump at home and now I can see that it is way more efficient than the old vedpanna I have. However, when I pay the electric bill, there are two costs. First is what you say approx. 105ore/kWh and it's me buying the electricity, but there is distribution cost, which is often another that or more. This means that a kWh from electricity doesn't cost me 105ore, but 300 or more. Am I not understanding something? Or do I have some bad contract? Thanks for reading.
Det där räknade jag på för länge länge sedan.
Installerade modern pelletsanläggning som jag köpte begagnat till den gamla erylpannan,då skötte den sig själv helt i 6 veckor och sen köpte jag en modern kamin på rea och installerade själv,vedspis fanns och tror den har rätt bra verkningsgrad faktiskt, till dessa i handlade jag tort kapspill från lokal såg för en spottstyver. Sen köpte jag en stor Mitsubishi luftvärmepump och den körde jag 100% okt-maj. Minimalt med arbete och pengar investerade kontra modern vedpanna,bergvärmepump.
Har alltid resonerat som så att allt man kan elda, ved eller olja ger en helt annan värme än direktverkande el genom luft/vatten pump.
Ja det är härligt att sitta framför tvn och svettas i 30 grader varmt mitt i vintern...
Kul att lyssna på oavsett vad du pratar om😊
Den dagen strömmen går finns det inget som slår vedeldning!
bra svar!!
Exakt just därför kommer jag investera i en vedspis (vattenmantlad givetvis) där "översottet" shuntas in i vattenburen golvvärme. 😅
Moderna vedpannor funkar inte utan el.
Inte haft avbrott på över 10 år. Men bor man på landet är det ju en annan sak.
@@Baxtexxom du skriver så har du inte förstått att vi gått in i en annan tid där leverans av el inte på något sätt är säkrad - den tiden är förbi....
hei fra norge! flott kanal du har! min datter har en drøm om youtube :) din kanal er noe jeg skal forsette å følge med på! thumbs up, like og alarm bells :D keep it up
Man behöver ha koll på siffrorna. Sedan väljer man rörligt elpris och eldar när elpriset är över brytpunkten samt myseldning.
Exakt så tänker jag med, kör med spotpris och låter värmepump tuffa på när det är billigt och eldar när elpriset skjuter iväg.
@@embee6022Har du timpris då?
Precis så gör jag också!
Talar vi om en luft/luft värmepump närmar sig cop-värdet 1 vid riktigt kalla utomhustemperaturer, med andra ord den ger samma som ett värmeelement. Min strategi är att kombinera vedeldning och luftvärmepumpen riktigt kallt ute och höga elpriser , eller bara höga elpriser köra vedeldning, vid billiga elpriser köra luftvärmepumpen.
känslan av att vara oberoende kan man inte värdera i pengar
Hej tack för ved snack. Man kanske inte tjäna storkovan genom elda 2-3 kubik i braskamin men jag unna mig att ha ha lite varmare i huset på vintern. Det är ju också väldigt kul att elda.
helt rätt räknat och sagt. glöm ej att det ju handlar om en livstil då... precis som du påpekade med macho värdet ;-)
Fördelen är att alla får göra som de vill :)
Bra genomgång! Hur inverkar kostnaden för vedhantering i egen skog? Diesel till traktorn, bensin till motorsågen, el till vedklyven mm. Det borde alltså bli ännu mer fördel el och värmepump !
Eftersom jag har pension så får jag ju betalt när jag hugger ved och lite motion.😉 "Jävla mygg".😆
Sälj din ved svart. Eller sno från grannarna....
Billigt, kul, spännande...
Och man får upp värmen i kroppen av stresspåslaget ;)
Kul med dina beräkningar men på elpriset kommer ju också elbolagens nätpriser som i mitt fall varit högre än själva elpriset.
Bra och tänkvärt
En ytterligare aspekt . Att göra egen vet är förvisso mysigt , men kostnaden i utrustning som såg, skyddskor, vedklyv , ja kanske i en traktor för att frakta. Kanske man sak ta in i beräkningen
Bor man på landet så har man dom sakerna iaf!
@@Mattias.Bergstrom mm men det e inte "gratis " :)
Det köper man på skogen och skriver av under några år
@@anderswester2304 Du menar ditt trädplantage 😂
@@martint7936 Ja, 180 hektar
Här i ukraina kostar det 450 kronor/m2 för ek. Det är nog billigare med el om den finns. Så att ha en alternativ värmekälla är viktigt. Tack att du delar med dig.
Första jag gjorde för 4 år sen när jag flyttade in var faktiskt att slänga ut vedpannan och grävde jordvärme. Dom hade tidigare direktverkande el & vedeldat. Drog ner kostnaden ca 20k / år :p
ja men jordvärmen kostade ju också att installera eller????
@@pereinarolsson3928 Ja såklart, betalade ca 110k totalt (då hjälpte jag grävaren lite med slangen). Man kan väl säga om 1 år så har jag gått +-0, men samtidigt ökar man värdet på huset direkt med ungefär samma som det kostade. Jag skulle säga att jag redan nu gått + eftersom värdet på huset har ökat med 100k bara av installationen samt att jag sparat 80k senaste 4 åren.
Ved är ett komplement om det blir riktigt kallt eller strömmen går. Jag kallar det lastbalansering.
Lysande söndagsinput!
Klart som FAN att det är dyrare
Jag ser veden som en säker värmekälla vid långvarigt strömavbrott.. och även som ett komplement vid extrema elkostnader.. har en minivilla på 60kvm och har alltid ca 3kubik staplad ved redo
Räknar man in nätavgiften går ja lika om elpriset ligger på 5öre/kwh på den köpta veden pm jag räknat rätt, sällan det är så lågt. Men i skrivande stund ligger det på 1.5öre så elpatronen är inkopplad
Flott video :)
En ting jeg synes blir "glemt" når man sammenligner ved med EL er "on demand" verdien.
Altså er boligen min 20 grader, og jeg vil ha 21 grader. Med EL så brukes nøyaktig den mengden kWh som skal til for å få boligen opp 21 grader. I det øyeblikket jeg når ønsket temperatur, så stopper termostaten forbruket av EL. Med ved oppvarming, så klarer ikke jeg å legge inn den nøyaktige mengden ved som skal til for å øke med 1 grad. Jeg legger inn noen kubber, og temperaturen blir da fort mer enn ønsket.
Dette øker derfor "svinnet" med vedfyring sammenlignet med EL.
Ja men du håller förmodligen också en högre temperatur med ved och det är rätt gott. Tjugo grader är inte mycket när det är vinter ock kallt och du sitter stilla. Då behövs en genser och en dyne:))
@@pereinarolsson3928 Över 20 grader så börjar det ju bli för varmt.
@@Xanthopteryx ha - det är ju då det börjar bli gott!!
@@pereinarolsson3928 fast vedvärme (beroende på vari du eldar är ju ofta väldigt het lokalt och inte alls så varmt längre bort. Så ska du på toa så.
Du missade en detalj i din beräkning, elöverföring och den fasta skatten på el som är totalt ihoo mellan 60-80 öre
Man får ju lägga till kostnad för elöverföring och skatt på elpriset. Kanske upp mot 1:-/kwh vilket är det verkliga priset för elvärmen.
om man ställer egen ved mot arbetstid så måste nan ju okså tänka på skatt och arbetsgivaravgift för arbete
Jag har huggit min egna ved sen 80-talet och har tyckt det har varit roligt samt bra motion,även när jag varit yrkesarbetande. Numera pensionär och tycker lika som förut om vedhanteringen. Tycker man inte om att hugga ved och få motion samtidigt så kan man alltid göra något annat.
Ingen chans att hitta ved under 900kr kubik runt Gbg
fråga grabbarna i u Biskopsgården. dom frågar mig varje gång jag går förbi "behöver du wed?"
Brukar få gratis ved o tycker det e lite avslappnade o lite trevligt o pyssla med. O mysigt o elda. Har inget jobb just nu så gillar det o det e tar bara tid som jag tycker om så bara vinst för mig. Men ifrågasätter inte hur du räknar. Vi e väl olika o lever som vi vill.
Där jag bor i snåla Småland så eldar folk med ved när det är riktigt kallt. Jag antar att det beror på att värmepumpen levererar långt ifrån scopvärdet då. Nästan alla mina grannar eldar med ved just när det är riktigt kallt.
Det gör jag med. 20 minus - då eldar jag i alla eldstäderna. Men det är inte så ofta där jag bor :)
@@Anders_pa_landet Jag gillar dina video. Rakt på sak utan krusiduller. Fortsätt med det!
Bra video, tillägger gärna att värmepumpen ger inte många watt värme när det är riktigt kallt. Inte heller ration el mot värme, närmre 1:1 vid tex -15 och neråt.
Där bergvärme är gött - eller stödelda och låta luftluftaren ta höst och våren! :) Mvh Rörmokarn
Veldig bra oppsummering, og jeg synes ved er utrolig kjedelig i tilegg:-) Men du, hva tenker du Anders om varmepumpe luft til veske VS borehull/veske til veske? ...om man har gulv varme eller radiatorer installert i huset fra før...
Bara nyfiken, men var hittar du torr björkved för 650kr per kubik? Där jag handlar är det svårt att hitta för under 1000kr
Har grannar som är i branschen :)
Om det är -20 vad är bäst då? Ved eller luftvärmepump ?
Ved :)
Köpa ved? Det har jag gjort en gång, det var i bytet mellan kombipannan olja/ved som jag bytte ut. Därefter är det bara gratis ved som gäller. Det senaste, när ett och annat litet småträd faller så är det t.o.m. handsåg och yxa som gäller, även om jag har motorsåg och klyv. Bra för att få lite gratis träning. Sparar in på gymkontot.
Som du kanske sett är jag lite skeptisk till gratis ved. :)
Jeg så på nyhetene på NRK 1 og der var det en vedreportasje. Der ble en kubikk bjørkeved solgt for kr. 2850,-. Og han som kjøpte veden var fornøyd. Selv har jeg kjøpt to kubikk med bjørkeved for kr. 1500,- pr. kubikk. Dette er prisene på veden i Norge 2023. Før utenlandskablene og var strømprisen forutsigbar, men nå blir den solgt til høyeste byder og på det verste kostet strømmen oppimot kr. 9,- pr. Kilowattime.
De siffror du redovisar gäller inte för mig. Jag eldat pellets, dock inte i en optimal panna för detta. Det är en oljepanna som dock funkar bra och har ca 85% verkningsgrad. Jag har fasta elkostnader på 1 55 sek/kwh. Själva elen betalar jag 60 öre/kwk. Då är vi uppe i 2,15. Pelletsen ligger på 1,05/kwh. Det gör att jag kan köra 2 kwh pellets för damma kostnad som elen.
Dessutom är cop värdena för vp beräknade på 7 graders utetemperatur.
Min pelletskostnad innefattar även värme för varmvatten. Har man en llvp så tillkommer den kostnaden.
Min värmekostnad över året ligger på 1500 sek månad sett över året och övrig hushållsel på 5-700/månad.
Ett fel du gör är att blanda in verkningsgrad. Den är oväsentlig då det du gör av med är den kostnad du har. Jämför kwh mot kwh totalt. Det spelar ingen roll om min panna har 50% verkningsgrad. Det är vad det kostar totalt som är intressant. Dina fasta elkostnader är betydligt lägre än mina och det förstärker bilden av din vp,s fördelar. Jag hävdar inte att vp är dåligt, men den måste jämföras mot motsvarande likvärdigt alternativ. Jag har vattenburet system och därför bör jag jämföra med någon form av vatten vp. Om jag vill ha jämn acceptabel värme i min kåk räcker inte en llvp pga planlösningen. Och en effektiv pelletspanna går att köpa för 50 tkr och acktank är inte nödvändig.
Elpriserna finns inga indikationer på att dom kommer att vara fortsatt låga, då EU har klubbat igenom ett direktiv med flödesreglerad prissättning för att jämna ut priserna i europa. Det kommer att höja priserna i södra sverige främst SE3 med runt 20%.
Kontentan är att ju längre norrut du bor desto billigare totalpris på el. Men glöm inte att räkna in priset för abonnemanget också. Det är också en elkostnad. Den kan inte bortses ifrån om man inte är off grid.
Bra redovisning dock även om det är svårt att prissätta eget arbete. Det är endast intressant om jag hade annan verksamhet som jag kunnat få betalt för istället. Fritidsarbete är gratis anser jag.
Fast kostnaden för att byta saker räknar ni alltid med men inte byta ved/pelletspanna då är ni tysta . Jag ska byta vedpanna men det lutar år luftvattenvärmepump då det är samma nypris och det är ockerpriser på veden idag..
@@martint7936
Dessvärre lär nog elen stiga igen framöver om alla elslukande storprojejt blir av, men det lär ju påverka pellets och vedpriser ännu mer också. Man blir nog tvungen att satsa på en kombination av prylar, som solfångare, solpaneler, värmepumpar och ved/pellets.
Förresten har jag funderat på ett sådant elverk du har. Är du nöjd med det. Det levererar ren sinusvåg vilket är viktigt till datorer och övrig elektronik.
Bra kanal du har.
Har dockat en luft-vatten allt i ett värmepump (en sån där som är avsedd att värma pooler med,monoblock)mot gammelpannan och är mycket nöjd. Har inte använt kaminen ett enda gång som är helt nyinstallerad pga elpris-panik förra året
Vedpanna använder man när det är rikigt kallt ute, då fungerar inte värmepumpar
En elpatron måste ju stå på konstant och ge lite värme.
Själv eldar jag en gång per dag när det är -20 och uppåt , 2 dunkar sen håller sig kåken varm. så en tarve räcker i 2 vintrar
har du inte tillgång till din egna ved så ser jag ingen poäng med att elda
Sitter man med egen skog. Så kräver den sitt arbete med. Ett överskott som man tar ut som ved, alternativt säljer.
Men absolut finns de som inte tar hand om sin skog. Ställen där exempelvis granbarkborren får sitt fäste. Finns inget krav på hur man ska hantera den, så. 🤷🏻♂️
Bra video, en behöver fundera på vad som är gynnsamt för sitt hushåll och sig själv.
Har skog som står och blir gammelskog.. när ni har era trädplantage 😂
Har eldat i 23 år och gör av med ca 25 kubikmeter per år och nog har det varit en bra affär över tid. Dessutom så mår ju huset så mkt bättre av uppvärmningen jämfört med direkt el, huset är från 1951. Och konvertera tillbaka till ved är det bästa jag gjort. Men helt rätt gratis är det inte. Sen är ju elen sällan billig vintertid.
Jag köper inte resonemanget.
❤👍🏻
Mycket bra och tydligt visat i denna film men jag undrar, du berättade att det var billigare med lövträd och då måste det vara något lokalt där du bor för vi har 20% dyrare med lövträd än när det är lite mixat ( dvs det mesta är barr)