Sunt bunica unui băiețel de cinci ani și uneori îmi pierd răbdarea, de aceea sunt foarte interesată de genul acesta de informații. Vă mulțumesc pentru tot ce ne împărtășiți! 🤗
As dori sa intervin pt că am citit comentariile dvs. Fetița mea are 4 ani, este un copil hiper activ, plin de energie și doritor sa exploreze orice. Televizor noi nu avem în casă, iar pana la vârsta de 3 ani ea nu a văzut ecranul. De la 3 ani abia, am început să o lăsăm la câte un filmuleț de desene animate la calculator și de la bun început a fost o limita pe care am respectat-o cu sfințenie. Acum fetita mea, la 4 ani, știe că atunci când desenele sau filmulețul a ajuns la final, s-a terminat. Si ea singură inchide calculatorul, fără plansete, fără urlete, fără nici un fel de protest.
Am un nepoțel de 2ani și jumătate. Încerc sa fiu o bunică bună, mult mai buna decât am fost ca mamă . Și, cu ajutorul tău, cred că pot! Pun în practică sfaturile tale și chiar funcționează! Mulțumesc din suflet pentru tot ce mă înveți!
Minunat, tot ceea ce faceți este extraordinar. Vă urmăresc de puțin timp, dar am reușit să învăț lucruri grozave pe care am început să le pun și practică și funcționează. Mulțumesc pentru tot, vă voi urmări și voi participa la toate webinariile unde timpul îmi va permite!! Nu am cuvinte să vă mulțumesc!!
Mulțumesc Urania pt aceste videoclipuri! Personal, am aplicat foarte mult din ce am invatat de la tine..i-am explicat fetitei mele de la varsta de 8 luni despre toate, desi toata lumea ma judeca. Am securizat casa si am lasat-o sa exploreze, cu explicatiile de rigoare. Acum are 1.6ani si e super isteata, intelege tot, vorbeste o gramada si stie de limite (sunt f putine oricum momentan). Iti multumesc!
Fetita mea are 3 ani și jumătate și de multe ori dacă mănâncă mâncare și apoi ii dau și iaurt sau ceva dulce vine la mine și îmi spune ca nu mai poate, îmi arata burtica, ca este plina iar televizorul și l stinge singura atunci când vin la ea și ii spun ca cele 10 minute au trecut. Dar v am ascultat sfaturile, ma țin de cuvânt atunci când ii spun ceva, n o mint niciodată, ii explic mereu pe înțelesul ei și e tare cuminte, problematic e cu tăticul ca la el face mereu crize când ii spune nu la ceva, pt ca el mereu face ca ea, tocmai pt a nu face crize, dar face crize multe zilnic tocmai pt ca face doar ca ea de cele mai multe ori. Mulțumesc pt sfaturi, am învățat foarte multe de la dumneavoastră.
Daca stam bine sa ne gândim si pe vremea părinților existau limite -foarte ferme chiar 🙈 (fara sa știi macar de ce "nu ai voie). Pt că erau exprimate cu atâta fermitate și "neclintire" nici nu îndrăzneai sa speri cumva că s.ar putea sa se faca vreo excepție 😅
@Urania Cremenne dar pe strada cum sa facem sa avem control deasupra lor de ex al meu ii place sa fuga pe strada si doar cand trecem dtumul imi da mana dar in rest fuge si nu se uite cand vine cineva
Pare sa fie psycologia de haita, incearca sa mergi cu copilu separate, one on one, si sa correct ze behavior. Iar in grup, sari putea ca singura varianta sa fie sa cari copilu in brate, good work out :)
Ce pot sa fac cu copilasul meu de 1 an si 7 luni.Țipă mereu fara motiv,sau chiar uneori tipa cand vrea ceva.Observ ca el inca nu intelege cand ii explic ceva...cum as putea proceda...?
Ba da Urania...imi permit sa te contrazic.Fiica mea de 5 ani mi-a zis sa i au dulciurile din dulap pentru ca nu se poate abtine si ca prefera sa le ascund si sa ii dau eu cand cred de cuviinta 🙃
Nu va îngrijorați, cel mai bine este sa ii lăsați timp. Fetița mea abia când a intrat la grădiniță, la 3 ani și 4 luni, a început sa facă pipi direct la toaletă. Apoi tot atunci i-a fost scos pampersul DOAR in timpul siestei de la prânz, noaptea încă i-l puneam. I-am scos pampersul în timpul nopții abia la 4 ani. Ei singuri cer "pipi" atunci când simt.
Varianta red-neck - spala pa maine, lasa sapun sub unghii, sapunu are gust naspa, copilu nu ma roade ca e neplacut la gust....merge si cu ardei iute, la 7 ani incepe sa intreaba daca ce zici e bine sau nu, si poate ce face e doar ca ii drag de tine
acestea sfaturi sunt bun pentru copiii mici, dar cum sa spuneți unui copil de 9 ani „această regulă este în familia noastră”, dar el știe că multor oameni nu le pasă de reguli. Sau sa spui că trebuie sa nu stea mereu pe tableta, iar chiar tatăl lui joacă ore întregi pe iPhone, in cazul asta cum poate să procedeze alt parinte care îi stabilește ceva reguli?
Pai daca iti doresti sa i fie bine copilului lasi si tu telefonul,ca tu esti exemplul.cum adica?vrei sa i inpui reguli lui,dar tatal se joaca in fata lui?sa ii faca in ciuda?😂
Ce zici e 50% adevărat.De ce?? Idea ar fi buna. Însă în momentul când explici cum pui în practica ce zici nu funcționează. Ex: copilul e atras de priza atunci ii explici și ii arăți la ce folosește ok. Pana aici bine numai ca copiii sunt inteligenți și ce vor face după?Se vor duce direct de unde ai luat feonul și să-l bage el în prinza pentru ca nu a fost îndeajuns ei fac constant când is mici acțiunea la infinit. Atunci ce ne facem?? Și devine periculos un copil cu un electronic un electrocasnic în mana și care manovreaza priza poate nesupravegheat. Ok ii zici doar în prezenta mea adult o poți face, copilul nu înțelege de ce nu acum și mai încolo ce ii răspunzi?? Vezi nu ai răspuns ai vorbit mult dar nu ai întrat bine în subiect, în detaliu... Lumea nu înțelege. Nu pentru mine eu știu ce e bine și ce nu am citit cărți de psihologie infantila și știu cum trebuie sa fac. Am un copil de 3 ani și am trecut și trec prin multe etape în care trebuie sa gestionez orice situație. Curiozitatea lor nu o poți opri atunci vii tu ca adult ok înțeleg ca îți place priza e ok se pot baga electrocasnice și wau asta ce face... Si arătându-i un electrodomestic ce face și ii satisfacem acea curiozitate ca stam cu el ne distram. Maine vede aspiratorul și vrea el sa bage și ala vrea sa încerce tot . Maine vede un alt lucru și tot asa vrea el sa experimenteze și când i se zice gata el nu înțelege și urla.. Asta trebuia sa explici ce se face cum se face si când. Cum. Oprim aceasta curositate și inventivitate a copiilor de astăzi care sunt mult mai avansați și mult mai sensibili. Repet nu pentru mine ca eu stiu perfect cum funcționează creierul unui copil mic,dar pentru cei ce nu știu.... Am multe sa zic dar nu e cazul să-l zic eu pe vlogul tău... Sa ma bag peste tine aici. Am sa o fac eu gratis un vlog ceva sa întru mai in detaliu. Pentru ca cred ce ai zis tu toți știu ca e nevoie de reguli. Dar nu ai spus cum punem în practica totul. Pentru mine vlogul tău a fost foarte mecanic cu un limbaj foarte sofisticat și nu simplu pe înțelesul tuturor și pentru cei ce au școală și pentru cei mai simpli oameni care din păcate nu au avut parte de educație dar vor sa își educe copii frumos, cu armonie și pace,cum ei nu au avut parte poate.
Pai simplu...cand se duce la priza si baga degetele spuneti "nu". E situatie de pericol iminent si nu se sta la negocieri, pur si simplu e nu. Altfel va intelege ca e permisa orice situatie periculoasa si va face orice pe lumea asta. Nu vrea cu nu asigurati prizele, blocati-le. Va avea tot timpul din lume o data ce creste sa invete sa le foloseasca. Alta cale nu aveti. Vedeti ca nu functioneaza sa ii explici sa negociezi nu stiu ce cu copilul de trei ani. Asta este nivelul lui de intelegere. Aaa ca vrea sa vada cum se da cu aspiratorul...puneti furtunul in mana lui, mana dumneavoastra peste mana lui si dati cum dati daca ati fi numai dumneavoastra, atat. La fel cand ii cereti ceva sa faca. Ii spuneti o singura data. A doua oara... fa asta...mana peste mana si sa execute. Daca a facut ok il puteti motiva cu o ciocolatica, o jucarie preferata, o imbratisare, un bravo sau te fac "uta uta" sau avionul...ca exemple. Asa se lucreaza cu un copil. Nu stai sa ii dai 100 de explicatii la trei ani, pentru ca el nu intelege lucrurile complexe. Ce spune persoana asta sunt povesti si teorii. In viata reala nu isi au corespondent. Daca se poate interveni cu pedepse...daca nazbatia a fost mare si il putea pune in pericol chiar este necesar...a doua oara nu mai face si nici eu nu vreau sa il vad ranit in spital sau Doamne fereste de mai rau. Nu il traumatizez, din contra il fac sa inteleaga ca ala e pericol si trebuie sa fie reticent. Altfel va creste si va sta in fata unei caramizi care ii pica in cap fara sa isi puna problema ca acea caramida il poate omora. Insa nu se intervine cu pedeapsa daca el cauta sa exploreze o camera sa vada ce e acolo. Atunci i se arata, dar adultul trebuie sa ghideze.
Va mulțumesc. In sfârșit cineva cu curaj care a pus punctul acolo unde trebuie Mi-am făcut si eu o lista de advise uri neaplicabile, cam 90%, dar nu am curaj sa le postez. Când povesteste ea este asa de simplu. Multi lauri pentru ca este f frumoasa si vorbește bine si articulat.
functioneaza, toata teroia asta frumoasa chiar e aplicabila. Va spun sincer, in 99 la suta asa e si in practic. Dar, nu putem noi, oamenii simpli aplica. Sunt multi factori ce ne impiedica, de ex.: genetica, oboseala, starea economica, ajutorul din partea familiei extinse etc.. Trebuie sa fii prea bine, prea frumos, prea echilibrat si prea de toate ca iti iasa mereu parenting ca la carte. Mereu, autocontrol. Care e cel mai greu. Dar asta nu e scuza sa nu incerc, mai mult maine. Noi oamenii mai iute preferam sa ne vaitam/suferim in loc sa invatam sa ne controlam, asta e viata si suntem cum suntem, cu bune, cu rele. Dar are dreptate, asa se face si chiar merge, ca nu aplic eu tot timpul ca nu pot, nu am resurse, aia e problema mea.Macar in primii ani din viata cand e asa important sa stie limitele de siguranta, clare si ferm, reguli de igiena, politete si alimentatie, asta incerc din rasputeri sa acoperim. Motiv pt care sunt de ani de zile cu ei acasa, in maternitate. Sa ii pot ajuta, fii alaturi, ce va fi mai incolo vom vedea. Avem 3 baieti, va spun la noi functioneaza, dar cine are vreme sa lucreze mult cu sine si sa nu stiu ce Zen cand poate maine nu are ce pune pe masa. Eu sunt de acord, incercam in fiecare zi mai mult ca ieri dar realitatea e, cum e, cu bune si rele o acceptam si incercam sa traim in armonie cat putem, dar fara prea multe exagerari si extreme. Echilibrat si simplu e mai bine, pe termen lung, cred ca asta spune si asta incercam si noi, lucruri simple. Vin, cumva si din instinct, ca nu ne ies mereu aia e, incercam macar mai bine maine
pfff ii arati o bateria de 9volts. Ia duce current la multe cesti si explici ca current din priza e de o suta de ori mai puternic si i arde degetul ca care de shaorma. apoi ii pui bateria de 9volt pa limba ....I mean.. nu e cel mai bun sfat....dar daca mergi pe cale sa ii explici si sa arati ce e current electric, -rolls eyes- eu am bagat o furculita in priza la 7 ani...ca lumea imi spunea sa nu
Bună dimineața, uite am o fetiță de 4 anii și știe că nu are voie să mănânce dulciuri doar când mă întreba dacă îi dau voie, și este haios acum mai nou merge în bucătărie își ia ceva dulce și îmi aduce și mie 😅 și îmi zice este foarte bun uite ți-am adus și ți-e... Și îi răspund că nu ma întrebat și în al doilea rând eu nu vreau dulce și ea insistă că da man încă că este foarte bunnnnn.
Da, intelege. Copilul meu la 1 an a avut tentative de a umbla la prize. De careva ori i-am explicat si demonstrat la ce folosesc acestea si s-a terminat cu explorarea lor
Da, chestia asta...nu stiu ce sa zic si eu. Ok, sunt niste idei, dar pe de alta parte ma intreb. Noi si multe generatii dinaintea noastra am fost educati la fel si cu certuri si cu cate o curelusa cand saream calul si parintii nu se intelegeau cu noi si asa a fost multe generatii inaintea noastra. Au fost diverse epoci, crize economice, razboaie etc. Si totusi noi am ajuns cineva si sunt multi oameni, care sunt cibeva si generatii intregi, care s-au realizat. Nu a existat acest parenting si nimeni nu isi punea problema. Sincer nici noi si stim persoane foarte in varsta, care ne puteau fi bunici...nu toti au fost din familiile noastre. Niciunul din noi si niciunul din ei nu stiu sa fi fost traumatizat sau sa fi ajuns la psihiatrie sau la neuro ca a fost educat dupa metode traditionale. Din contra au fost oameni realizati. Parentingul a aparut in zilele noastre, dar intrebarea mea e daca are vreun fundament stiintific...plus ca in timp ce se va intampla cu acesti copii educati prin parenting? Ce efecte va avea acest tip de educatie peste 20 de ani, 30 de ani, 50 de ani? Se stie de oamenii educati astfel? Acesti oameni poate au ajuns la maturitate in unele tari unde se practica. Ce s-a intamplat cu ei? Ce efecte a avut?
Dacă mergi pe educația tradițională și cauti în psihologie o să vezi ca are rădăcini în ideologia pavloviana.adica educi copiii ca pe niște șoricei cu recompense pozitive sau negative.desigur și oamenii răspund la astfel de educație, însă vine întrebarea... Chiar e ok să ne purtam cu copiii ca și cu niște animalute? Chiar și daca să zicem vrei sa educi influențat de ideologia pavloviana ai putea folosi alte consecințe negative în afara de curea:ex:confiscarea jucariilor, limitarea timpului la desene. Etc. Deci posibilități există de a evolua. Deși exista ale modele de educare noi mai sănătoase.
@@hooolika112 Doamna cu tot respectul eu nu am jignit pe nimeni. Eu am pus niste intrebari de bun simt. Adica eu am luat in calcul faptul ca acest parenting e o metoda moderna, care ea nu a existat multe sute de ani inainte. Eu am intrebat asadar daca metoda respectiva are un fundament stiintific si daca in unele tari in care s-a practicat se stie ce s-a intamplat cu acei copii ajunsi la maturitate...adica daca se stie care au fost efectele peste zeci de ani de educatie. Daca acest parenting intr-adevar a avut efecte pozitive sau nu, eventual cu exemple concrete. Uite copiii din tara X au fost educati asa si ajunsi la maturitate s-a constatat ca au avut realizari mai bune sau nu, repet cu exemple, cu marturii personale ale celor care sunt adulti de 30-40 de ani si care stiu cum sunt acuma plus rezultatele unor studii facute pe perioade indelungate. Asta am intrebat eu si asta doresc sa mi se explice. Cu tot respectul eu nu am scris pentru a face copii sau adulti animale dresate. Da, treaba asta ma include si pe mine, adica inclusiv eu sunt sau am fost un animal dresat, care actioneaza la comanda, ori eu sunt un om care gandeste, isi pune intrebari, vrea sa stie. Personal iau acest apelativ ca pe ceva jignitor si asta imi ridica un semn de intrebare. Daca un om sau mai multi imi vor binele si aceste metode sunt ceva mai bun de ce incep cu ceva atat de urat?...ca e nu urat, foarte urat. Nu, nu astept scuze pentru asta, astept doar o explicatie detaliata a ceea ce am cerut...va rog frumos.
@@mariana400 eu nu am vrut să jignesc pe nimeni. Pavlov chiar pe șoareci a făcut teste și a ajuns la ideea de recompensă și pedeapsa... Sau condiționare pozitivă sau negativă. Ft multe studii se fac întâi pe animale... Tocmai de aceea mi se pare aiurea faptul că în urma acestor studii a ajuns învățământul cât și părinții să accepte aceste tehnici ca unele ok... În perioada 80-90 din câte imi aduc aminte erau în floare. Eu sunt mulțumită ca se ajunge la realizarea ca totuși tehnicile alea nu sunt cele mai bune.... Desigur sunt de acord cu dvs ca poate încă nu sunt ft multe studii care sa dovedească veridicitatea acestor tehnici noi însă.... Eu îmi aduc aminte că și copil ca sufeream când mi se aplicau astfel de tratamente. Și nu... Nu toți au ieșit ok... Explicati depresia și anxietatea atât de prevalente în vremurile noastre. Oare nu se inradacineaza cumva și în copilărie? Imi cer scuze daca v am jignit
@@hooolika112 Doamna da am citit ce imi scrieti In legatura cu cresterea numarului de depresivi...cu siguranta acest lucru nu se datoreaza unor lucruri pe care le-a spus mama sau tata in copilarie, ci calitatii vietii. Aici sunt mai multi factori: foarte multi locuiesc in mediul urban i orase mari unde poluarea e mare, au servicii instabile, nu au salarii suficient de mari incat sa aiba ce pune pe masa, se confrunta cu lipsa banilor, s-au indepartat de Dumnezeu si de sinele interior, multi nu au timp si spatiu sa se regaseasca, nu isi mai aloca timp pentru credinta, arta, cultura si tot ce poate hrani sufletul cu energie pozitiva, sa isi regaseasca forta de a iesi, multi sunt plecati la munca in strainatate, copiii sunt lasati acasa si traiesc fel de fel de tragedii, mass media e foarte agresiva si induce experiente negative si frica in oameni si astfel face sa creasca agresiunile lor unii impotriva altora, lumea simti ca innebuneste efectiv in jurul tau. Nu au fost nicicand in nicio epoca in familii atata violenta incat sotul sa -si bata sotia pana o omoara, sa ii rupa oasele copilului. Nici macar pe timpul comunismului nu a fost asa ceva si era regim dur, dar ce e in ziua de azi depaseste orice. Au invatat oamenii asta de la parintii din trecut? Nu, nu, nu media, internetul prin orice mijloace agreseaza tinerii psihic, copii care sar la bataie ca vad desene violente. Cand eram eu copil nu exista asa ceva. In legatura cu educatia cu sistemul de recompense...nu numai parintii, dar sa stiti ca in ziua de azi exista siste educationale pentru copii mici, dar si terapii pentru copii speciali ( si in ziua de azi sunt foarte multi copii cu sindrom Down, copii cu diverse forme de autism) care merg pe sistemul recompenselor pentru fiecare sarcina indeplinita. Scopul lor nu e de a scoate oameni obedienti, ci de a-i invata niste lucruri de baza spre a se descurca in viata mai tarziu. Ei cauta prin asta sa motiveze copilul, ca daca nu va fi motivat nu va face. Sunt multe situatii in care nu poti sa stai sa ii dai sapte mii de explicatii, ca el nu le intelege. Vad ca acest expert in parenting (metoda de educatie) spune niste lucruri aparent ok, porneste de la niste premise pozitive...foarte frumos, dar in realitate lucrurile astea, in opinia mea pot fi aplicate in foarte putine cazuri, poate 5%, poate nici atat. Trebuie insa sa tinem cont ca exista in ziua de azi n tipuri de copii...trecand peste faptul ca unii sunt foarte mici un an doi sau sub un an si nu au cum saaiba un nivel de intelegere sa nu aiba cum sa urmeze tot, mai sunt copii foarte zvapaiati, copii obraznici, copii dificili, sunt unii la care nu merge nimic, ai epuizat toate metodele si treci la nuia ca altfel nu obtii nimic, pot inclusiv sa se puna in pericol prin nazdravaniile lor. Pe langa ei sunt copiii acestia cu autism de diverse forme, cu ADHD, cu sindrom Tourette, care devin violenti si sar la bataie fara ca ei sa fie constienti ca fac acest lucru si tu nu poti decat sa intervii cu blocaje jiu jitsu, ca nici lui sanu ii faci rau si sa nu ti-o iei nici tu. Sunt copii cu sindrom Down si astia daca nu ridici tonul la ei ti-o spun in fata ca nu inteleg ce vrei sau ca de fapt nu vrei nimic, ca asa inteleg ei. Regret ca o spun, dar sunt foarte multi astfel de copii...nu ii aminteste nici macar tangential. E foarte fain ce spune, teoretic, dar eu vad zi de zi fel de fel si nu prea se potriveste una cu alta, decat in mica masura. Ma intreb cum face diferentierea dintre un "copil rau" si unul cu sindrom Tourette sau ADHD sau dintre un "copil idiot" si unul cu deficit de atentie sau un dislexic? Daca ii pui doi astfel de copii fata in fata stie ii diferentieze, recunoaste anumite semnale? Stie sa ii abordeze in functie de problema? Asta pe concret nu pe patru ore de povesti pe youtube. Sigur e simplu sa iei un copil frumos, destept, fara probleme si sa il indrumi in cuvinte, ca l-ai ales tocmai pe acela usor de modelat si restul de copii? Nu, eu cred ca parentingul asta e o teorie frumoasa, dar practica...
@@mariana400 sunt de acord ca în cazul excepțiilor(copii cu sindromul Down, ADHD, etc) acest fel de parenting nu e cel mai bun. Însă hai să pornim de la ce spune urania despre cele 3 nevoi psihologice. Nevoia de conectie,de control și de autonomie. Părinții noștri nu știau despre aceste nevoi când eram mici și spre exemplu dacă un copil începea să plângă din senin pt ca avea nevoie de conectie iar părintele nu își dădea seama... I se spunea să taca din gura ca este obraznic. Sau dacă un copil avea nevoia de autonomie și exprima nemulțumire... Atunci era numit obraznic. Ei.... Răspunsurile părinților negative fac copilul să reprime aceste nevoi și asa se ajung la devieri emoționale, anxietati, depresii...nu o spun pt a ma mândri dar am studiat educația timpurie și nu exista să spui ca certurile, bătăile nu afectează copilul. Poate mulți adulți par ok dar nu își dau seama că au o problemă până nu ajunge să devină ft serioasă peste ani și ani
un papuc de cauciuc e mai periculos decit o palma, mai effective si mai putin periculos, fara sa lasa traume... apoi e urzica, si mai distractive 'pranks'.
Mulțumim pentru tot ce faceți pentru binele copiilor și,,educarea" parintilor.
Daca emisiunea asta ar avea 10 milioane de vizualizari Romania ar arata mult mai bine. Felicitari!
Cel mai adevarat comentariu! Sustin acceasi parere
Suntem la început de drum. Copiii, copiiilor nostrii au s-o ducă bine.
Sunt bunica unui băiețel de cinci ani și uneori îmi pierd răbdarea, de aceea sunt foarte interesată de genul acesta de informații. Vă mulțumesc pentru tot ce ne împărtășiți! 🤗
As dori sa intervin pt că am citit comentariile dvs.
Fetița mea are 4 ani, este un copil hiper activ, plin de energie și doritor sa exploreze orice.
Televizor noi nu avem în casă, iar pana la vârsta de 3 ani ea nu a văzut ecranul.
De la 3 ani abia, am început să o lăsăm la câte un filmuleț de desene animate la calculator și de la bun început a fost o limita pe care am respectat-o cu sfințenie.
Acum fetita mea, la 4 ani, știe că atunci când desenele sau filmulețul a ajuns la final, s-a terminat. Si ea singură inchide calculatorul, fără plansete, fără urlete, fără nici un fel de protest.
mersi de povesta
Am un nepoțel de 2ani și jumătate. Încerc sa fiu o bunică bună, mult mai buna decât am fost ca mamă . Și, cu ajutorul tău, cred că pot! Pun în practică sfaturile tale și chiar funcționează! Mulțumesc din suflet pentru tot ce mă înveți!
Emisiunea este extrem de utila. Nu inteleg de ce nu are mii de vizualizari. Itsy Bitsy, lucrati mai mult la promovare!
Minunat!
Vă mulțumesc mult pentru aceste informații valoroase! Super faine exemplele cu "Nu-ul" pe pozitiv :)
Minunat, tot ceea ce faceți este extraordinar. Vă urmăresc de puțin timp, dar am reușit să învăț lucruri grozave pe care am început să le pun și practică și funcționează. Mulțumesc pentru tot, vă voi urmări și voi participa la toate webinariile unde timpul îmi va permite!! Nu am cuvinte să vă mulțumesc!!
Mulțumesc Urania pt aceste videoclipuri! Personal, am aplicat foarte mult din ce am invatat de la tine..i-am explicat fetitei mele de la varsta de 8 luni despre toate, desi toata lumea ma judeca. Am securizat casa si am lasat-o sa exploreze, cu explicatiile de rigoare. Acum are 1.6ani si e super isteata, intelege tot, vorbeste o gramada si stie de limite (sunt f putine oricum momentan). Iti multumesc!
Fetita mea are 3 ani și jumătate și de multe ori dacă mănâncă mâncare și apoi ii dau și iaurt sau ceva dulce vine la mine și îmi spune ca nu mai poate, îmi arata burtica, ca este plina iar televizorul și l stinge singura atunci când vin la ea și ii spun ca cele 10 minute au trecut. Dar v am ascultat sfaturile, ma țin de cuvânt atunci când ii spun ceva, n o mint niciodată, ii explic mereu pe înțelesul ei și e tare cuminte, problematic e cu tăticul ca la el face mereu crize când ii spune nu la ceva, pt ca el mereu face ca ea, tocmai pt a nu face crize, dar face crize multe zilnic tocmai pt ca face doar ca ea de cele mai multe ori. Mulțumesc pt sfaturi, am învățat foarte multe de la dumneavoastră.
Vă mulțumesc pentru sfaturi 💖
Minunata emisiune❤️
Foarte util!
Bravo !!!
Eu am rezolvat plecarea din parc ,,,ii zic mami plecam acasă peste 5 mint .... punând alarma la 5 mint ... cind suna alarma plecam fără probleme..
Minunat! 🙏❤️
Trebuie sa-l distribuim si noi fiecare, celor care urmarim....
Daca stam bine sa ne gândim si pe vremea părinților existau limite -foarte ferme chiar 🙈 (fara sa știi macar de ce "nu ai voie).
Pt că erau exprimate cu atâta fermitate și "neclintire" nici nu îndrăzneai sa speri cumva că s.ar putea sa se faca vreo excepție 😅
As inlocui "fermitate" cu constrangere. Unde te duceai sa te plangi ??
@@universuliubirii7934 tu crezi ca atunci totul era roz ?
Bună seara. Ce facem când spune nu știi, nu înțelegi????
Zimi mai simplu te rog apoi nu sari cu gura daca nu iti place raspunsul :)
@Urania Cremenne dar pe strada cum sa facem sa avem control deasupra lor de ex al meu ii place sa fuga pe strada si doar cand trecem dtumul imi da mana dar in rest fuge si nu se uite cand vine cineva
Eu i-aș arăta niste clipuri unde se întâmplă ceva destul de grav la cine nu d atent pe strada.
Nu trebuie sa-l controlezi trebuie sa fii prietenul lui , nu superiorul sau
Pare sa fie psycologia de haita, incearca sa mergi cu copilu separate, one on one, si sa correct ze behavior. Iar in grup, sari putea ca singura varianta sa fie sa cari copilu in brate, good work out :)
Ce pot sa fac cu copilasul meu de 1 an si 7 luni.Țipă mereu fara motiv,sau chiar uneori tipa cand vrea ceva.Observ ca el inca nu intelege cand ii explic ceva...cum as putea proceda...?
Buna ziua , mai tipa copilul dvs ?
Buna ziua,da,încă mai țipă.Dar tipa doar ca sa i se faca cum spune el,fiindca a observat ca la bunici functioneaza aceasta soluție
mergeti in padure faceti concurs de tipat pina cind devine plictisitor...sper sa nu te ia o saptamana intreaga
Ba da Urania...imi permit sa te contrazic.Fiica mea de 5 ani mi-a zis sa i au dulciurile din dulap pentru ca nu se poate abtine si ca prefera sa le ascund si sa ii dau eu cand cred de cuviinta 🙃
Cum pedepsesti un copil, il trimiti la colt? Al meu are 7 ani
urzica
Cum să l dezvățam de pempărși .
Nepoțelul meu are 3 ani și revuză olița
Nu va îngrijorați, cel mai bine este sa ii lăsați timp. Fetița mea abia când a intrat la grădiniță, la 3 ani și 4 luni, a început sa facă pipi direct la toaletă.
Apoi tot atunci i-a fost scos pampersul DOAR in timpul siestei de la prânz, noaptea încă i-l puneam.
I-am scos pampersul în timpul nopții abia la 4 ani. Ei singuri cer "pipi" atunci când simt.
Cum ati reusit pana la urma ? Si baiatul meu are 3 ani jumateeeee si nu vrea deloc
Copilul meu de 7 ani, isi roade unghiile, din cauza ca ma vazut pe mine, cum fac sa scape de obicei
trebuie sa scape mama de acest obicei. asculta pe teodora mitiu. ea vb despre rosul unghiilor. sunt 3 cauze...
Varianta red-neck - spala pa maine, lasa sapun sub unghii, sapunu are gust naspa, copilu nu ma roade ca e neplacut la gust....merge si cu ardei iute, la 7 ani incepe sa intreaba daca ce zici e bine sau nu, si poate ce face e doar ca ii drag de tine
acestea sfaturi sunt bun pentru copiii mici, dar cum sa spuneți unui copil de 9 ani „această regulă este în familia noastră”, dar el știe că multor oameni nu le pasă de reguli. Sau sa spui că trebuie sa nu stea mereu pe tableta, iar chiar tatăl lui joacă ore întregi pe iPhone, in cazul asta cum poate să procedeze alt parinte care îi stabilește ceva reguli?
Pai daca iti doresti sa i fie bine copilului lasi si tu telefonul,ca tu esti exemplul.cum adica?vrei sa i inpui reguli lui,dar tatal se joaca in fata lui?sa ii faca in ciuda?😂
Și se întîmplă de aproximativ 1 an
😍👏👏👏👏👏👏
La țară întotdeauna sunt alternative de sustragerea. Atentiei copilului,de la cele dăunătoare
Ce zici e 50% adevărat.De ce?? Idea ar fi buna. Însă în momentul când explici cum pui în practica ce zici nu funcționează. Ex: copilul e atras de priza atunci ii explici și ii arăți la ce folosește ok. Pana aici bine numai ca copiii sunt inteligenți și ce vor face după?Se vor duce direct de unde ai luat feonul și să-l bage el în prinza pentru ca nu a fost îndeajuns ei fac constant când is mici acțiunea la infinit. Atunci ce ne facem?? Și devine periculos un copil cu un electronic un electrocasnic în mana și care manovreaza priza poate nesupravegheat. Ok ii zici doar în prezenta mea adult o poți face, copilul nu înțelege de ce nu acum și mai încolo ce ii răspunzi?? Vezi nu ai răspuns ai vorbit mult dar nu ai întrat bine în subiect, în detaliu... Lumea nu înțelege. Nu pentru mine eu știu ce e bine și ce nu am citit cărți de psihologie infantila și știu cum trebuie sa fac. Am un copil de 3 ani și am trecut și trec prin multe etape în care trebuie sa gestionez orice situație. Curiozitatea lor nu o poți opri atunci vii tu ca adult ok înțeleg ca îți place priza e ok se pot baga electrocasnice și wau asta ce face... Si arătându-i un electrodomestic ce face și ii satisfacem acea curiozitate ca stam cu el ne distram. Maine vede aspiratorul și vrea el sa bage și ala vrea sa încerce tot . Maine vede un alt lucru și tot asa vrea el sa experimenteze și când i se zice gata el nu înțelege și urla.. Asta trebuia sa explici ce se face cum se face si când. Cum. Oprim aceasta curositate și inventivitate a copiilor de astăzi care sunt mult mai avansați și mult mai sensibili. Repet nu pentru mine ca eu stiu perfect cum funcționează creierul unui copil mic,dar pentru cei ce nu știu.... Am multe sa zic dar nu e cazul să-l zic eu pe vlogul tău... Sa ma bag peste tine aici. Am sa o fac eu gratis un vlog ceva sa întru mai in detaliu. Pentru ca cred ce ai zis tu toți știu ca e nevoie de reguli. Dar nu ai spus cum punem în practica totul. Pentru mine vlogul tău a fost foarte mecanic cu un limbaj foarte sofisticat și nu simplu pe înțelesul tuturor și pentru cei ce au școală și pentru cei mai simpli oameni care din păcate nu au avut parte de educație dar vor sa își educe copii frumos, cu armonie și pace,cum ei nu au avut parte poate.
Pai simplu...cand se duce la priza si baga degetele spuneti "nu". E situatie de pericol iminent si nu se sta la negocieri, pur si simplu e nu. Altfel va intelege ca e permisa orice situatie periculoasa si va face orice pe lumea asta. Nu vrea cu nu asigurati prizele, blocati-le. Va avea tot timpul din lume o data ce creste sa invete sa le foloseasca. Alta cale nu aveti. Vedeti ca nu functioneaza sa ii explici sa negociezi nu stiu ce cu copilul de trei ani. Asta este nivelul lui de intelegere. Aaa ca vrea sa vada cum se da cu aspiratorul...puneti furtunul in mana lui, mana dumneavoastra peste mana lui si dati cum dati daca ati fi numai dumneavoastra, atat. La fel cand ii cereti ceva sa faca. Ii spuneti o singura data. A doua oara... fa asta...mana peste mana si sa execute. Daca a facut ok il puteti motiva cu o ciocolatica, o jucarie preferata, o imbratisare, un bravo sau te fac "uta uta" sau avionul...ca exemple. Asa se lucreaza cu un copil. Nu stai sa ii dai 100 de explicatii la trei ani, pentru ca el nu intelege lucrurile complexe. Ce spune persoana asta sunt povesti si teorii. In viata reala nu isi au corespondent.
Daca se poate interveni cu pedepse...daca nazbatia a fost mare si il putea pune in pericol chiar este necesar...a doua oara nu mai face si nici eu nu vreau sa il vad ranit in spital sau Doamne fereste de mai rau. Nu il traumatizez, din contra il fac sa inteleaga ca ala e pericol si trebuie sa fie reticent. Altfel va creste si va sta in fata unei caramizi care ii pica in cap fara sa isi puna problema ca acea caramida il poate omora.
Insa nu se intervine cu pedeapsa daca el cauta sa exploreze o camera sa vada ce e acolo. Atunci i se arata, dar adultul trebuie sa ghideze.
Va mulțumesc. In sfârșit cineva cu curaj care a pus punctul acolo unde trebuie
Mi-am făcut si eu o lista de advise uri neaplicabile, cam 90%, dar nu am curaj sa le postez.
Când povesteste ea este asa de simplu. Multi lauri pentru ca este f frumoasa si vorbește bine si articulat.
functioneaza, toata teroia asta frumoasa chiar e aplicabila. Va spun sincer, in 99 la suta asa e si in practic. Dar, nu putem noi, oamenii simpli aplica. Sunt multi factori ce ne impiedica, de ex.: genetica, oboseala, starea economica, ajutorul din partea familiei extinse etc.. Trebuie sa fii prea bine, prea frumos, prea echilibrat si prea de toate ca iti iasa mereu parenting ca la carte. Mereu, autocontrol. Care e cel mai greu. Dar asta nu e scuza sa nu incerc, mai mult maine. Noi oamenii mai iute preferam sa ne vaitam/suferim in loc sa invatam sa ne controlam, asta e viata si suntem cum suntem, cu bune, cu rele. Dar are dreptate, asa se face si chiar merge, ca nu aplic eu tot timpul ca nu pot, nu am resurse, aia e problema mea.Macar in primii ani din viata cand e asa important sa stie limitele de siguranta, clare si ferm, reguli de igiena, politete si alimentatie, asta incerc din rasputeri sa acoperim. Motiv pt care sunt de ani de zile cu ei acasa, in maternitate. Sa ii pot ajuta, fii alaturi, ce va fi mai incolo vom vedea. Avem 3 baieti, va spun la noi functioneaza, dar cine are vreme sa lucreze mult cu sine si sa nu stiu ce Zen cand poate maine nu are ce pune pe masa. Eu sunt de acord, incercam in fiecare zi mai mult ca ieri dar realitatea e, cum e, cu bune si rele o acceptam si incercam sa traim in armonie cat putem, dar fara prea multe exagerari si extreme. Echilibrat si simplu e mai bine, pe termen lung, cred ca asta spune si asta incercam si noi, lucruri simple. Vin, cumva si din instinct, ca nu ne ies mereu aia e, incercam macar mai bine maine
pfff ii arati o bateria de 9volts. Ia duce current la multe cesti si explici ca current din priza e de o suta de ori mai puternic si i arde degetul ca care de shaorma. apoi ii pui bateria de 9volt pa limba ....I mean.. nu e cel mai bun sfat....dar daca mergi pe cale sa ii explici si sa arati ce e current electric, -rolls eyes- eu am bagat o furculita in priza la 7 ani...ca lumea imi spunea sa nu
Bună dimineața, uite am o fetiță de 4 anii și știe că nu are voie să mănânce dulciuri doar când mă întreba dacă îi dau voie, și este haios acum mai nou merge în bucătărie își ia ceva dulce și îmi aduce și mie 😅 și îmi zice este foarte bun uite ți-am adus și ți-e... Și îi răspund că nu ma întrebat și în al doilea rând eu nu vreau dulce și ea insistă că da man încă că este foarte bunnnnn.
Și al meu făcea așa 😂
Siiiigur, la 2 ani intelege tot, legat de priza, nu-i asa? Sa fim realisti
Da, intelege. Copilul meu la 1 an a avut tentative de a umbla la prize. De careva ori i-am explicat si demonstrat la ce folosesc acestea si s-a terminat cu explorarea lor
Www
Da, chestia asta...nu stiu ce sa zic si eu. Ok, sunt niste idei, dar pe de alta parte ma intreb. Noi si multe generatii dinaintea noastra am fost educati la fel si cu certuri si cu cate o curelusa cand saream calul si parintii nu se intelegeau cu noi si asa a fost multe generatii inaintea noastra. Au fost diverse epoci, crize economice, razboaie etc. Si totusi noi am ajuns cineva si sunt multi oameni, care sunt cibeva si generatii intregi, care s-au realizat. Nu a existat acest parenting si nimeni nu isi punea problema. Sincer nici noi si stim persoane foarte in varsta, care ne puteau fi bunici...nu toti au fost din familiile noastre. Niciunul din noi si niciunul din ei nu stiu sa fi fost traumatizat sau sa fi ajuns la psihiatrie sau la neuro ca a fost educat dupa metode traditionale. Din contra au fost oameni realizati. Parentingul a aparut in zilele noastre, dar intrebarea mea e daca are vreun fundament stiintific...plus ca in timp ce se va intampla cu acesti copii educati prin parenting? Ce efecte va avea acest tip de educatie peste 20 de ani, 30 de ani, 50 de ani? Se stie de oamenii educati astfel? Acesti oameni poate au ajuns la maturitate in unele tari unde se practica. Ce s-a intamplat cu ei? Ce efecte a avut?
Dacă mergi pe educația tradițională și cauti în psihologie o să vezi ca are rădăcini în ideologia pavloviana.adica educi copiii ca pe niște șoricei cu recompense pozitive sau negative.desigur și oamenii răspund la astfel de educație, însă vine întrebarea... Chiar e ok să ne purtam cu copiii ca și cu niște animalute? Chiar și daca să zicem vrei sa educi influențat de ideologia pavloviana ai putea folosi alte consecințe negative în afara de curea:ex:confiscarea jucariilor, limitarea timpului la desene. Etc. Deci posibilități există de a evolua. Deși exista ale modele de educare noi mai sănătoase.
@@hooolika112 Doamna cu tot respectul eu nu am jignit pe nimeni. Eu am pus niste intrebari de bun simt. Adica eu am luat in calcul faptul ca acest parenting e o metoda moderna, care ea nu a existat multe sute de ani inainte. Eu am intrebat asadar daca metoda respectiva are un fundament stiintific si daca in unele tari in care s-a practicat se stie ce s-a intamplat cu acei copii ajunsi la maturitate...adica daca se stie care au fost efectele peste zeci de ani de educatie. Daca acest parenting intr-adevar a avut efecte pozitive sau nu, eventual cu exemple concrete. Uite copiii din tara X au fost educati asa si ajunsi la maturitate s-a constatat ca au avut realizari mai bune sau nu, repet cu exemple, cu marturii personale ale celor care sunt adulti de 30-40 de ani si care stiu cum sunt acuma plus rezultatele unor studii facute pe perioade indelungate. Asta am intrebat eu si asta doresc sa mi se explice. Cu tot respectul eu nu am scris pentru a face copii sau adulti animale dresate. Da, treaba asta ma include si pe mine, adica inclusiv eu sunt sau am fost un animal dresat, care actioneaza la comanda, ori eu sunt un om care gandeste, isi pune intrebari, vrea sa stie. Personal iau acest apelativ ca pe ceva jignitor si asta imi ridica un semn de intrebare. Daca un om sau mai multi imi vor binele si aceste metode sunt ceva mai bun de ce incep cu ceva atat de urat?...ca e nu urat, foarte urat. Nu, nu astept scuze pentru asta, astept doar o explicatie detaliata a ceea ce am cerut...va rog frumos.
@@mariana400 eu nu am vrut să jignesc pe nimeni. Pavlov chiar pe șoareci a făcut teste și a ajuns la ideea de recompensă și pedeapsa... Sau condiționare pozitivă sau negativă. Ft multe studii se fac întâi pe animale... Tocmai de aceea mi se pare aiurea faptul că în urma acestor studii a ajuns învățământul cât și părinții să accepte aceste tehnici ca unele ok... În perioada 80-90 din câte imi aduc aminte erau în floare. Eu sunt mulțumită ca se ajunge la realizarea ca totuși tehnicile alea nu sunt cele mai bune.... Desigur sunt de acord cu dvs ca poate încă nu sunt ft multe studii care sa dovedească veridicitatea acestor tehnici noi însă.... Eu îmi aduc aminte că și copil ca sufeream când mi se aplicau astfel de tratamente. Și nu... Nu toți au ieșit ok... Explicati depresia și anxietatea atât de prevalente în vremurile noastre. Oare nu se inradacineaza cumva și în copilărie? Imi cer scuze daca v am jignit
@@hooolika112 Doamna da am citit ce imi scrieti
In legatura cu cresterea numarului de depresivi...cu siguranta acest lucru nu se datoreaza unor lucruri pe care le-a spus mama sau tata in copilarie, ci calitatii vietii. Aici sunt mai multi factori: foarte multi locuiesc in mediul urban i orase mari unde poluarea e mare, au servicii instabile, nu au salarii suficient de mari incat sa aiba ce pune pe masa, se confrunta cu lipsa banilor, s-au indepartat de Dumnezeu si de sinele interior, multi nu au timp si spatiu sa se regaseasca, nu isi mai aloca timp pentru credinta, arta, cultura si tot ce poate hrani sufletul cu energie pozitiva, sa isi regaseasca forta de a iesi, multi sunt plecati la munca in strainatate, copiii sunt lasati acasa si traiesc fel de fel de tragedii, mass media e foarte agresiva si induce experiente negative si frica in oameni si astfel face sa creasca agresiunile lor unii impotriva altora, lumea simti ca innebuneste efectiv in jurul tau. Nu au fost nicicand in nicio epoca in familii atata violenta incat sotul sa -si bata sotia pana o omoara, sa ii rupa oasele copilului. Nici macar pe timpul comunismului nu a fost asa ceva si era regim dur, dar ce e in ziua de azi depaseste orice. Au invatat oamenii asta de la parintii din trecut? Nu, nu, nu media, internetul prin orice mijloace agreseaza tinerii psihic, copii care sar la bataie ca vad desene violente. Cand eram eu copil nu exista asa ceva.
In legatura cu educatia cu sistemul de recompense...nu numai parintii, dar sa stiti ca in ziua de azi exista siste educationale pentru copii mici, dar si terapii pentru copii speciali ( si in ziua de azi sunt foarte multi copii cu sindrom Down, copii cu diverse forme de autism) care merg pe sistemul recompenselor pentru fiecare sarcina indeplinita. Scopul lor nu e de a scoate oameni obedienti, ci de a-i invata niste lucruri de baza spre a se descurca in viata mai tarziu. Ei cauta prin asta sa motiveze copilul, ca daca nu va fi motivat nu va face. Sunt multe situatii in care nu poti sa stai sa ii dai sapte mii de explicatii, ca el nu le intelege. Vad ca acest expert in parenting (metoda de educatie) spune niste lucruri aparent ok, porneste de la niste premise pozitive...foarte frumos, dar in realitate lucrurile astea, in opinia mea pot fi aplicate in foarte putine cazuri, poate 5%, poate nici atat. Trebuie insa sa tinem cont ca exista in ziua de azi n tipuri de copii...trecand peste faptul ca unii sunt foarte mici un an doi sau sub un an si nu au cum saaiba un nivel de intelegere sa nu aiba cum sa urmeze tot, mai sunt copii foarte zvapaiati, copii obraznici, copii dificili, sunt unii la care nu merge nimic, ai epuizat toate metodele si treci la nuia ca altfel nu obtii nimic, pot inclusiv sa se puna in pericol prin nazdravaniile lor. Pe langa ei sunt copiii acestia cu autism de diverse forme, cu ADHD, cu sindrom Tourette, care devin violenti si sar la bataie fara ca ei sa fie constienti ca fac acest lucru si tu nu poti decat sa intervii cu blocaje jiu jitsu, ca nici lui sanu ii faci rau si sa nu ti-o iei nici tu. Sunt copii cu sindrom Down si astia daca nu ridici tonul la ei ti-o spun in fata ca nu inteleg ce vrei sau ca de fapt nu vrei nimic, ca asa inteleg ei. Regret ca o spun, dar sunt foarte multi astfel de copii...nu ii aminteste nici macar tangential.
E foarte fain ce spune, teoretic, dar eu vad zi de zi fel de fel si nu prea se potriveste una cu alta, decat in mica masura. Ma intreb cum face diferentierea dintre un "copil rau" si unul cu sindrom Tourette sau ADHD sau dintre un "copil idiot" si unul cu deficit de atentie sau un dislexic? Daca ii pui doi astfel de copii fata in fata stie ii diferentieze, recunoaste anumite semnale? Stie sa ii abordeze in functie de problema? Asta pe concret nu pe patru ore de povesti pe youtube. Sigur e simplu sa iei un copil frumos, destept, fara probleme si sa il indrumi in cuvinte, ca l-ai ales tocmai pe acela usor de modelat si restul de copii? Nu, eu cred ca parentingul asta e o teorie frumoasa, dar practica...
@@mariana400 sunt de acord ca în cazul excepțiilor(copii cu sindromul Down, ADHD, etc) acest fel de parenting nu e cel mai bun. Însă hai să pornim de la ce spune urania despre cele 3 nevoi psihologice. Nevoia de conectie,de control și de autonomie. Părinții noștri nu știau despre aceste nevoi când eram mici și spre exemplu dacă un copil începea să plângă din senin pt ca avea nevoie de conectie iar părintele nu își dădea seama... I se spunea să taca din gura ca este obraznic. Sau dacă un copil avea nevoia de autonomie și exprima nemulțumire... Atunci era numit obraznic. Ei.... Răspunsurile părinților negative fac copilul să reprime aceste nevoi și asa se ajung la devieri emoționale, anxietati, depresii...nu o spun pt a ma mândri dar am studiat educația timpurie și nu exista să spui ca certurile, bătăile nu afectează copilul. Poate mulți adulți par ok dar nu își dau seama că au o problemă până nu ajunge să devină ft serioasă peste ani și ani
Cu promisiuni de bataie.....o zi doua,si se pierde efectul.Greu........
Nici nu trebuie sa-l ameninți cu bătaia sau altceva altfel va ajunge sa te urasca0
un papuc de cauciuc e mai periculos decit o palma, mai effective si mai putin periculos, fara sa lasa traume... apoi e urzica, si mai distractive 'pranks'.