Waterstof VS Batterijen "Ik begrijp het écht niet!" | Auke Hoekstra VER @evrijders Waterstof Event

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 ноя 2024

Комментарии • 123

  • @gertvanpeet3120
    @gertvanpeet3120 5 лет назад +10

    Ik heb al enige waterstof auto s gekocht voor 50 euro per stuk. Namelijk bij Conrad electronic. Mooi demo materiaal. Kan je ook aan beetje aan meten.
    Kom je er ook achter dat het tegen kan vallen. Tanken en opslag dus. Deze presentatie klopt niet helemaal. Fuel cell kan niet zonder forse accu. Membraan kan vervuilen, gebruikt gewone buitenlucht....maar moet dmv koolstoffilter gezuiverd worden. Dus onderhoud is er wel degelijk!

  • @scsirob
    @scsirob 5 лет назад +9

    Mooi verhaal van Auke. Wat ik graag doorgerekend zou willen zien is de impact op het elektriciteitsnet. Met 1 - 3% elektrische auto's op de weg wordt het al een probleem om laadpalen te installeren. Kan iemand me vertellen wat er aan extra elektrische energie opgewekt en gedistribueerd moet worden, en welke impact dat heeft op ons energie netwerk? Hoeveel centrales, panelen, windmolens zijn er extra nodig om deze transitie mogelijk te maken, en hoe/waar/wanneer worden die gerealiseerd?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад +1

      Hoe kom je aan die informatie over het 1-3%-scenario? En verder, Tennet heeft zelf aangegeven geen problemen te verwachten: cleartechnology.nl/elektriciteitsnet-klaar-ev-storm/

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 5 лет назад +3

      Er zijn in ons land pak en beet 8 miljoen auto's. Als iedereen die bij thuiskomst aan het net hangt levert dat een vermogensvraag op van 90 gigawatt. Dat is een factor tien van de huidige basisbelasting welke uiteraard ook nog gewoon blijft bestaan. In de winter komt daar dan nog eens iets van 40 gigawatt bij voor elektrische verwarming.
      Voor wat betreft het duurzaam opwekken, er ligt in Nederland voor ongeveer 3 gigawatt aan zonnepanelen en er staat voor 4,3 gigawatt aan windmolens (waarvan 1 gigawatt op zee). Dit betreft uiteraard de piekvermogens, over het gehele jaar gerekend is het gemiddeld afgegeven vermogen respectievelijk 0,3 gigawatt en 1,1 gigawatt. Alleen voor de huidige basisbelasting heb je dus al 6 keer zoveel molens en zonnepanelen nodig, en een waanzinnige hoeveelheid batterijen dus.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад

      @@WhoStoleMyAlias In principe staat de elektrificering van het Nederlandse wagenpark los van de verduurzaming van energieopwekking. Een mooie combinatie is het wel natuurlijk en die kant gaat het ook zeker op.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 5 лет назад +3

      @@Simon-dm8zv Natuurlijk kan je dat niet los zien van elkaar. Als je kolencentrales wilt sluiten, dat is dus zeg maar die 9 gigawatt basis belasting, en tegelijkertijd de maximale vraag verhoogt tot drie keer wat er op dit moment totaal staat opgesteld, dan heb je duidelijk geen enkel idee waar je mee bezig bent.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад +1

      @@WhoStoleMyAlias Natuurlijk dienen die kolencentrales vervangen te worden door iets. Maar dat is een heel ander onderwerp. De vraag was: moeten we eerst veel meer duurzame energie op gaan wekken voordat het zin heeft om massaal elektrisch te gaan rijden? Het antwoord is nee.

  • @macros4129
    @macros4129 3 года назад +4

    H2 is een truuk van Shell. Trap er niet in.

  • @TheDirkdesart
    @TheDirkdesart 3 года назад +4

    Zoals bij de meeste sprekers moet je hier ook drie kwart van de tijd wachten voordat duidelijk wordt wat zijn punt is.

  • @rdoetjes
    @rdoetjes 5 лет назад +5

    Waterstof is een enorm inefficiënte brandstof als je het gecontroleerd wilt gebruiken. Je hebt immers een tank nodig met de huidige technologie die voor 50l brandstof ongeveer 500KG weegt. Het is simpel rekenwerk. Daarnaast heb je nog het probleem dat waterstof op aarde moet worden gecreëerd door electrolise dit is even eens behoorlijk inefficiënt.
    Daarnaast is H enorm explosief wanneer in aanraking komt met zuurstof en dat is een enorm veiligheids risico.

    • @markknoop6283
      @markknoop6283 2 года назад

      Als in aanraking komt met zuurstof dan krijg H2o
      Er wordt gerekend in kg als het om waterstof gaat.
      50 liter waterstof daar kan je een grasmaaier motor 20 uur stationair op laten draaien.

    • @Dorfus2323
      @Dorfus2323 2 года назад

      Alles wat jij hier verkoopt is dikke onzin gast doe eerst research. Er zijn meerdere mogelijkheden om waterstof te winnen.
      En er rijdt in Nederland een omgebouwde Tesla, die op waterstof rond rijdt en is lichter door het ontbreken van de accu's en kan op een paar kilo aan waterstof over de duizend kilometer halen. Nou de Tesla hier in de winter haalt nog niet de helft hiervan.
      Eerst je eens gaan inlezen in de materie voordat je onzin gat uitkramen.

  • @pvdneste
    @pvdneste 5 лет назад +5

    Mooi verhaal. Eén foutje: we zullen nooit voldoende wind/zo energie hebben om de hele NL energie behoefte te dekken. Nu is het namelijk zo'n 3,5%... Dus verdubbelen van de windparken brengt ons op 7%... Dussss.

    • @rdoetjes
      @rdoetjes 5 лет назад +3

      Ik heb het berekend en we krijgen met wind idd nooit genoeg energie. De grootste molen levert 8MW maar heeft 1 vierkante kilometer ruimte nodig om zo efficiënt te kunnen draaien. Pieklast op dit moment is 333GW (dat is voor debiele warmtepompen, auto’s aan stekker en electrolise voor omvormen water naar waterstof).
      Dus laten we makkelijk rekenen 10MW pm san heb je 33.000 molens nodig. Wij hebben 41.000 vierkante kilometer aan ruimte, dat is inclusief water. Maar we hebben ook woon/werk en recreatie ruimte nodig. Dus idd onmogelijke exercitie en na de energie revolutie hebben we niet eens genoeg oppervlakte. En we weten allemaal dat zon nog inefficiënter is en molens en zo. Geen 24x7 kunnen draaien.

    • @roybm3124
      @roybm3124 4 года назад +1

      Er zal sowieso een equivalent aan back-up opgesteld en onderhouden moeten worden voor windstille perioden en tijdens lagere zon intensiteit in de winter.
      Hopelijk gaat de ontwikkeling van de Tokamak voorspoedig.

    • @gertvanpeet3120
      @gertvanpeet3120 4 года назад +1

      @@roybm3124 Tokamak reactor..las ik al over toen ik op school zat, 42 jaar geleden. Dat schiet niet echt op dus. (Scienific American).

    • @roybm3124
      @roybm3124 4 года назад +1

      @@gertvanpeet3120 Ja dat is waar, je hebt al aardig wat varianten gehad. Ik zag laatste dat Tokamak Energy in de UK de 15 miljoen graden heeft bereikt. En dit moet dan naar de 100 miljoen graden om de kernfusie efficiënt te laten verlopen.

    • @rpw1975
      @rpw1975 4 года назад +3

      wat erger is dat ze gewoon even roeptoeteren dat Duitsland dat al helemaal voor elkaar heeft met wind en zon...tja, dan kan ik er ook wel wat profeties op los laten..

  • @peter-paulheurkens204
    @peter-paulheurkens204 3 года назад +1

    Wanneer worden die elektrische auto's goedkoper? Ze zijn toch veel goedkoper te maken? Of zit de autoindustrie nog effe lekker te cashen?

  • @gronz
    @gronz 5 лет назад +2

    Mooi verhaal. Beeld/licht had iets beter gekund en wat betere kleuren in je sheets, dan had ik alles gelijk kunnen volgen.

  • @tomhoornstra1379
    @tomhoornstra1379 3 месяца назад

    Auke kan de toekomst van 15 jaar verder voorspellen. Geweldige spreker. Hij mag ook andere sprookjes voorlezen.

    • @velsen232459
      @velsen232459 19 дней назад +1

      Auke is ook een redelijke Sinterklaas :)

  • @a.bakker64
    @a.bakker64 3 года назад +2

    Het teveel aan energie opslaan in waterstof (productie) 👍🏻, I rest my case.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 года назад

      Moet je dat niet onder hoge druk doen, want dan krijg je enorme lekkage verliezen. (nog meer dan de interne weerstand van een moderne lithium batterij)

  • @scsirob
    @scsirob 5 лет назад +4

    Aan het eind van de presentatie toch nog een teleurstellende opmerking; Auke noemt het "100kg batterijen versus 100 ton diesel" argument. Dat is geen valide vergelijking. Een batterij is geen energiebron, het is een energie opslag. De batterij is het equivalent van de brandstoftank, niet van de diesel die in de tank gaat. Hoeveel impact heeft de opwekking van de energie die over de levensduur van de batterijen in- en uit de batterij stroomt?

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад +1

      Die impact is per definitie lager omdat elektrisch rijden veel efficiënter is. Dus ongeacht de manier van elektriciteitsopwekking.

    • @zezizarjaars
      @zezizarjaars 5 лет назад +2

      De olie die per schip verscheept moet worden en de gigantische hoeveelheid energie die nodig is om het uit die olie dan weer diesel te extraheren en de vrachtwagens die dat dan weer naar de tankstations moet vervoeren en e.d. kost per benzine kilometer ongeveer net zoveel energie als een Tesla model 3 per kilometer gebruikt.
      Met andere woorden, de elektra die je zou besparen per kilometer op diesel rijden alleen al is al bijna gelijk aan de hoeveelheid elektra die een dikke Tesla model 3 per kilometer gebruikt.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 5 лет назад +4

      ​@@Simon-dm8zv Elektrisch rijden beschrijft uitsluitend de verbruikskant van de energiecyclus en het is werkelijk totale nonsens om dat te vergelijken met de complete energiecyclus van een verbrandingsmotor. De bron van de elektriciteit is dus wel degelijk van belang om een correct plaatje te schetsen. Daarbij moet je weten dat in Nederland alle piekvraag, waaronder dus ook wanneer een BEV op een lader wordt aangesloten, afkomstig is van een gasturbine. Een verbrandingsmotor dus en die heeft hetzelfde euvel als de verbrandingsmotor in de auto, namelijk dat de efficiëntie afneemt wanneer deze niet in het optimale bereik draait. De reële efficiëntie van een BEV komt daarmee uit op ongeveer 45% en daar kan een hybride in principe makkelijk overheen.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад +1

      @@WhoStoleMyAlias Door de extreem hoge efficiëntie van de accu en de elektromotor doet het er inderdaad niet toe hoe de stroom wordt opgewekt. Zelfs opladen met 100% grijze stroom zorgt voor een lagere CO2-uitstoot per kilometer t.o.v. van een auto met een verbrandingsmotor. Een gascentrale heeft inderdaad een vermogen van circa 45%, een benzinemotor haalt dat bij lange na niet. Een hybride die in de stad volledig elektrisch kan rijden is gelijk aan een EV inderdaad.

    • @WhoStoleMyAlias
      @WhoStoleMyAlias 5 лет назад +1

      @@Simon-dm8zv Nee. Een gascentrale haalt binnen zijn optimum een efficiëntie van ongeveer 60%. Dat wordt naar beneden gehaald doordat gascentrales de variërende output van zonnepanelen en windmolens moeten compenseren én door buitenproportionele variaties in de stroomvraag waar het elektriciteitsnetwerk sowieso dus niet op gebouwd is (het grid werkt omdat de totale stroomvraag binnen het bediende gebied nagenoeg constant is). Ik heb in dit geval dus gerekend met 50% voor de gasturbine en 90% voor de BEV. Samen 45%. En het is ook geen vraag óf je 100% grijze stroom gebruikt bij het laden want het is inherent aan hoe het grid werkt dat dit gewoon zo is.
      Ik heb voorts niet beweerd dat een benzine- of dieselauto dat beter zou doen, dus het ontgaat mij waarom je dat als argument erbij wilt betrekken. Wat ik wél zei is dat een hybride het **beter** zou kunnen, over de gehele linie, dus niet gelijk vermits in de elektrische stand zoals jij ervan maakt. Daar zijn twee redenen voor:
      1) een hybride kan zelf het optimum tussen geleverd- en gevraagd vermogen bepalen.
      2) een hybride sleurt minder extra massa mee en heeft dus sowieso minder vermogen nodig.

  • @pietsnot3487
    @pietsnot3487 3 года назад +3

    Wat een verwarde, chaotische, van de hak op de tak springende uitleg!
    Hij snapt "het" niet. Wat bedoelt hij eigenlijk met "het"? Wat wil hij eigenlijk?

  • @47rintin1
    @47rintin1 3 года назад

    Deze man moet eens een communicatiecursus gaan volgen. Hij rammelt wat af en slik veel in.

  • @johannesannema8692
    @johannesannema8692 3 года назад

    Stel je hebt landA en landB A gaat voortvarend naar electrisch en waterstof, fossiel en infrastructuur voor fossiel verdwijnt. B blijft bij fossiel. Welk Land zal militair de overhand krijgen. Welk land zal economisch sterker zijn. ? Welk land zal welk land domineren. ?Welk land zal afhankelijk worden ( mbt grondstoffen en productiekracht)?

  • @nancyrossel1815
    @nancyrossel1815 4 года назад

    Maakt waterstofpoeder nog een verschil in de conclusie?
    (H2fuel)

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад +1

      Niet echt noemenswaardig.

    • @janne-mans8295
      @janne-mans8295 4 года назад

      thorium centrales en waar China mee gaat komen op gebied plasma physics voor waterstof productie (denk aan bliksem ontlading - botsen van wolken)

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 года назад

      Jawel, want 700Bar opslag is op dit moment het meest efficiënte. Opslaan in andere vormen zoals vloeibaar waterstof wat voor rakketen word gebruikt e.d. of in poedervorm krijg je veel hogere verliezen. Simpelweg waterstofgas op druk brengen is op dit moment qua volume het meest efficiënte om zo min mogelijk energie te verliezen.

  • @Loveyou-bb9bg
    @Loveyou-bb9bg 5 лет назад +1

    Hebben wij al niet twee grote hoeveelheden in opslag in Nederland?

  • @glassooy1
    @glassooy1 3 года назад

    Je zou eens naar Ambri kijken (20% verlies) naast waterstof (60% verlies)

  • @bertferinga5614
    @bertferinga5614 4 года назад +1

    Moet er niet aan denken dat er meer dan 6 miljoen auto’s aan de laadpaal staan....
    momenteel zijn ze bezig met waterstof opgeslagen in korrels
    Er wordt nu een boot in Amsterdam gebouwd die hier op draait
    Deze korrels ivm een brandstofcel kun je elektrisch vliegen, dat gaat je met accu’s never lukken

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад

      Het gaan on auto’s. Rijden op waterstof is ontzettend inefficient. En niemand hoeft dagelijks op het zelfde moment aan de laadpaal te staan. We staan nu toch ook niet elke dag met z’n allen bij het tankstation in de file?

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 года назад

      Het maakt geen enkele HOL uit hoe het opgeslagen zal worden. Het gaat om de efficiëntie. Op dit moment is Waterstof op 700bar opslaan het meeste efficiënte. (Maar relatief gezien helemaal niet efficiënt). Opslaan in korrels betekend een NOG LAGERE EFFICIENTIE SLAG.

  • @Boca-do-rio
    @Boca-do-rio 4 года назад

    Die elektriciteitsnetwerk die ligt er toch... Als je dit netwerk meer gaat belasten, wat is dan het verlies door weerstand van af de opwekking tot het vulstation via dit netwerk? Nu gebruik ik een centrale die gebruik maakt van thermische aardwarmte (gratis als brandstof) om stoom te produceren en via een dynamo stroom op te wekken om waterstof te produceren direct aan de bron. En deze door eigen geproduceerde waterstof te vervoeren naar Rotterdam in uitwisselbare brandstof tanks van 10kg waterstof voor bv vrachtwagens, wat zijn mijn kosten als het gaat om productie (brandstof) en milieu belasting? Reken dit even mee, want "dat netwerk ligt er toch" is een beetje goedkoop berekend... nl.wikipedia.org/wiki/Spanningsval

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад

      Verlies in elektriciteitsdistributie is verwaarloosbaar klein vergeleken met waterstof. Enkele procenten. Mocht het net het ooit niet aan kunnen dan is de oplossing natuurlijk netverzwaring (gebeurt nu al volop) en niet zo’n gekke omweg als een hopeloos omslachtig waterstofecosysteem.

  • @ikkeennietjij
    @ikkeennietjij 4 года назад +1

    Wat raar dan dat ikin het dagelijkse leven wèl steeds elektrische apparaten en accu's tegenkom die stuk zijn. Raar toch?? Verder is het ook nog zo, dat elke nieuwe ev draait op grijze stroom, zolang we onszelf nog niet kunnen bedruipen met groene stroom. Elke nieuwe auto betekent ook een nieuwe milieu onvriendelijke accu en voorts is er al 60 procent van de opgewkte elektriciteit verloren gegaan voordat het bij ons in de meterkast aankomt. Oh, en de lader en de accu zelft pakt ook nog een aardig percentage...

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад

      Hoe kom je aan al die onzin? EV-accu’s zijn niet te vergelijken met welke andere accu dan ook. Zelfs als je op grijze stroom laadt rijdt je schoner dan welke benzine- of dieselauto dan ook. De productieuitstoot van de accu is doorgaans na circa een halve ton rijden gecompenseerd.

    • @ikkeennietjij
      @ikkeennietjij 4 года назад +1

      @@Simon-dm8zv Waarom kun je ev-accu's niet vergelijken met andere accu's?? Het percentage wat ik heb genoemd heb ik zojuist nog even gecheckt op energiefeiten.nl, maar wordt door diverse partijen die ook niet sceptisch staan tegenover elektrisch rijden, bevestigd. Verder is het gewoon een feit dat zolang wij onszelf nog niet 110 procent kunnen bedruipen met groene stroom, elke nieuwe stroomverbruiker, dus ook een ev, draait op grijze stroom. Aangezien het gros van de wereldbevolking nog geen ev heeft, moet bijna iedereen aan een nieuwe accu voor zijn nieuwe ev, dus het recycle verhaal heeft voorlopig nog weinig waarde. Verder is het nog zo, dat we hier te maken hebben met menselijk gedrag, wat inhoudt dat wanneer iets goedkoper wordt of (zogenaamd) milievriendelijker (koopt het geweten af), dan gaat men er ook naar hartelust meer van verbruiken. Dus... ik denk dat voorlopig de ev nog zeker geen oplossing kan zijn voor het klimaat, maar wel voor de portemonne van de autofabrikanten :-)

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад

      @@ikkeennietjij EV-accu's hebben een zeer geavanceerd koel- en verwarmsysteem. Dit verlengt de levensduur significant.
      En dan nogmaals: zelfs met grijze stroom rijdt je schoner dan welke benzine- of dieselauto dan ook. Het is niet zo ingewikkeld.

    • @ikkeennietjij
      @ikkeennietjij 4 года назад +1

      @@Simon-dm8zv Ik heb ook niets gezegd over de levensduur van de accu's. Het break even punt, trouwens, was volgens de informatie die ik heb gezien boven een ton. En wat betreft het schone rijden; er wordt een hoop bullshit verkocht over ev's, waaronder de zero emissions claim, die gewoon nergens op slaat. Dat een ev schoner is voor het milie dan welke benzine of diesel autolijkt mij tot zover juist, maar voor zover ik heb kunnen nagaan is dat bij lange na niet zveel als wordt gedacht cq geclaimd. En dan wordt de menselijke factor, zoals ik al noemde, nog niet meegerekend. Ik blijf erbij dat we onze aandacht nu verkeerd leggen. We moeten eerst zorgen voor voldoende groene stroom!!

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад

      @@ikkeennietjij Jij had het over accu's die stukgaan. Dat is door het gebrek aan temperatuurmanagement.
      Er is inderdaad helaas veel onjuiste informatie over EV's, waarvan een van de hardnekkigste is dat we eerst meer groene stroom moeten hebben - zoals jij beweert.
      Dat is een groot misverstand. Ik herhaal nogmaals: de CO2-uitstoot is ALTIJD lager bij een EV, zelfs met grijze stroom.
      Het compensatiepunt voor accu's is al veelvuldig behandeld door Auke Hoekstra (TU Eindhoven) en ligt bij bijvoorbeeld een Model 3 rond de halve ton wanneer hij in Nederland wordt gebruikt.
      Het is in ieders belang dat de transitie naar elektrisch rijden zo snel mogelijk gaat, er is totaal geen reden om ergens op te wachten. De gemiddelde CO2-uitstoot voor elektriciteit wordt elk jaar lager. Een benzine- of dieselauto stoot over 10 jaar nog net zo veel uit als vandaag de dag.

  • @faramund9865
    @faramund9865 3 года назад

    Zal wel komen doordat deze leraar vaak in het Engels moet vertellen, maar er zit echt veels te veel aan Engelse leenwoorden in zijn verhaal.
    Ook de moeite om het beeldwerk in het Nederlands te schrijven is niet genomen, echt jammer.

  • @eurovisie2010
    @eurovisie2010 5 лет назад +3

    Je kunt het argument dat waterstof sowieso 3 x meer energie vergt dan zijn eigen energiewaarde vanwege verliezen in de keten.. niet doortrekken i.v.g. met een batterij die minder verliezen zou hebben.. Dat klopt sec gezegd wel. Maar in het totale plaatje gaat dit toch anders.
    Want de energie die in de accu gaat is geen stroom die allemaal direct vanuit de windmolen of zonnepaneel via de kabels naar de auto, linea recta, real time verloopt..
    Mensen zullen vaak in de avond laden als er geen zon is. Ook in de winter is er nooit geen zonne-energie.. En vaak is er totaal onvoldoende wind-energie..
    Dus vaak zal er in de verre toekomst als zoals gezegd in de video.. Veel stroom in de accu-auto gaan die komt uit (opgeslagen) waterstof-energie...
    Dit zou dan ook rechtstreeks kunnen door die waterstof die in de zomer als waterstof uit zonne-energie is gevormd in de waterstof auto te tanken.. In plaats van ergens anders deze waterstof omzetten in stroom en die dan in de accu-auto stoppen.
    het hele plaatje is anders dan een 100 % droge vergelijking tussen de technieken met hun oorsprong van energie.. Waar je elektriciteit voor de accu-auto puur in directe lijn van de windmolen ziet of rechtstreeks in time van het zonnepaneel. Die stroom zal ook minder efficient zijn !

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад +1

      Seizoensopslag is waarschijnlijk een van de weinige gerechtvaardigde toepassingen van waterstof inderdaad. Dag/nacht-balancering van het net kan gewoon met accu's. Tevens is er in de nacht windenergie die gebruikt kan worden om auto's op te laden.

    • @Tim18R
      @Tim18R 5 лет назад

      Dank voor deze reactie, dit is inderdaad de reden dan waterstof juist wel een plek heeft in de mobiliteit.

  • @merijnvanschaik4989
    @merijnvanschaik4989 4 года назад +1

    Waterstof is, wat mij betreft, niet de toekomst tenzij er een goede oplossing komt voor de opslag.Waterstof (met name onder druk) heeft waarschijnlijk, tegen de intuïtief in, een venijnig milieu staartje kan hebben.
    Omdat waterstof zo klein is "lekt" het door tanks heen. Dit veroorzaakt niet een explosiegevaar maar deze waterstof stijgt naar de hogere atmosfeer waar het mogelijk de ozonlaag aantast middels een aantal reacties. Dit is op zijn minst een dingetje wat onderzocht zou moeten worden. nu hebben we daar de technologie voor. 200-300 jaar geleden hadeden we die niet. Als we over, zeg, 100 jaar een milieuprobleem hebben waarbij de CO2-problematiek bijna een lachtertje lijkt hebben we niks gewonnen. Als je waterstof zou kunnen opslaan maar dan niet onder druk of zeer gering dan is het probleem al veel minder.
    Natuurlijk, bij één of duizend o auto's / fabrieken zou dat wellicht geen probleem zijn. Maar een echte economie op waterstof kan echt een probleem zijn.

  • @joszoet4003
    @joszoet4003 3 месяца назад

    Wishful thinking... en dromerij... De wetenschap kan zich beter aan feiten houden...

  • @joukevanwijngaarden3834
    @joukevanwijngaarden3834 3 года назад +1

    Auke is te lui om te bedenken dat elektrisch auto’s op aardgas rijden.
    h.gr. Jouke van Wijngaarden - Ellecom

  • @johnthe846
    @johnthe846 11 месяцев назад

    dinanos in de wielen dan laad de auto van zelf op

  • @petervdhoef8694
    @petervdhoef8694 4 года назад

    Hij vergeet een ding en dat zijn schakelrelais en die kunnen stuk gaan maar een miljoen kilometer halen ze niet en een accu,kijk hier maar eens na ruclips.net/video/IBqH8mxO-bg/видео.html en een accu gaat geen tien jaar of 1 miljoen km mee dat is afhankelijk van de hoeveelheid keren dat hij opgeladen(en de meganiche onderdelen) wordt.En het zijn geen pk`s maar kilowatts(in de elektrische praat je over kilowatts) ,hoe dom is hij ????En dan heeft hij het ook nog over zwavelzuur nou echt geen milieubewust rijden dus !!

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад +1

      lekker schreeuwen!!!1! 👍🏻

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 года назад

      Welke schakelrelais. Wat een bullshit. Jij praat echt onzin, puur om je eigen belangen te behartigen. Niet om de waarheid te spreken. Je hebt ook zoiets als IGBT's en solid state. Bij DC stroom zijn er helemaal geen schakelrelais nodig. Ben je nou echt zo dom?

  • @utrkar
    @utrkar Год назад

    Dat verhaal is al weer 3 jaar geleden. Elektra is zo duur geworden dat je liever een v8 amg rijdt want dat is veel goedkoper volgens de berekening december 2022

  • @jeroeneikie4728
    @jeroeneikie4728 4 года назад

    In de transport wereld is men lovend over waterstof!
    En zien dit als de toekomst.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад +2

      Dat is omdat ze zich er niet in verdiept hebben.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 года назад

      Leugen, de echte fabrikanten die al trucks leveren zijn alleen bezig met batterij varianten.

  • @TrustInTheShepherd
    @TrustInTheShepherd 5 лет назад +4

    Wat een onzin, zit te lullen alsof trucks op batterijen kunnen rijden, echter kan een Tesla niet eens een aanhanger trekken. Liegen om elektra te promoten is niet juist.
    Het komt niet eens in de buurt van een Diesel, de kosten die nodig zijn is 3 tot misschien wel 10 trucks die moeten rijden in plaats van 1 op diesel. Denk is na over deze extra kosten en de impact op het verkeer.
    Ook verzwijgen dat die accu's na 2 jaar natuurlijk al moe zijn, zeker na intensief gebruik, en na 3 tot 4 jaar echt volledig op. Weer 100k neer tellen dan maar?
    Heel leuk de aannames dat de batterijen goedkoper worden, echter dat moeten we allemaal maar geloven.
    Onbetrouwbaar praatje als je mij vraagt, zal wel een leuk zakcentje krijgen voor dit promo verhaaltje, echter veel mensen rijden 2de hands. Een 2de hands Tesla is waardeloos.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 5 лет назад +2

      1. Trucks kunnen op batterijen rijden, BYD maakt al jaren bussen en trucks op batterijen.
      2. Tesla's kunnen wel aanhangers & caravan's trekken. Vooral de X. De S wat minder, maar dat heeft meer met de trek constructie achter te maken dan met het vermogen. En voor de 3 heeft alleen nog EU goedkeuring nodig waarbij hij daarna gewoon mag trekken.
      3. Kosten EV tegen Diesel. Ik persoonlijk denk zelf dat voor lange afstand trucks diesel wel een beter optie is nog. Maar ligt er aan hoe goed fast charging zal worden.
      4. accu's na 2 jaar moe? En na 3 tot 4 jaar volledig op? Dat is gewoon een keiharde leugen. Komop man.
      5. Batterij grondstof is nog steeds dalende, ongeacht de vraag ernaar. + productie process wordt steeds beter en steeds minder "dure" materialen erin. Dus ja. De prijs gaat alsmaar omlaag op dit moment. (Kijk zelf de grondstof prijzen maar + verbeteringen aan de batterijen bij Tesla bijvoorbeeld)
      6. 2e hands Tesla, blijft wel een risky dingetje wanneer de batterij uit garantie is. Daar is wel wat van te zeggen. Het moet zich allemaal nog maar bewijzen. Maar de restwaarde is wel heel goed!! Dat is puur vraag & aanbod. Daar kan je gewoon de feiten van opzoeken.

    • @TrustInTheShepherd
      @TrustInTheShepherd 5 лет назад +2

      @@HermanWillems
      Sorry dat je het niet leuk vind klinken, maar in mijn redelijk nieuwe auto was de accu na 2 jaar al afgeschreven. gemiddeld 3 tot 4 jaar is standaard dat de accu er wel geweest is. Elke batterij verliest kracht en uiteindelijk gaat hij kapot. 3 tot 4 jaar is slechts de gemiddelde duur of je het nou leuk vind of niet. Dat is slechts een feit, jij moet hier niet over liegen.
      Ik had gehoord dat Tesla's niks konden trekken, als er nu een variant bestaat die het kan, prima dan neem ik dat terug. Echter dat gaat wel van je 400 km afstand af die je kan rijden natuurlijk.
      Trucks op batterijen zijn enkel voor korte ritjes iets van 300 km, echter trucks zijn meestal nodig voor lange afstanden. Dat is hier dus niet haalbaar, te weinig laadkracht en slechts 300km bereik en dan ook nog de oplaadtijd. Als de laadkracht, range en oplaadtijd verbeteren is het een optie, maar dat gaat waarschijnlijk nooit gebeuren. Nu ligt hij na 300 km weer een lange tijd aan de stekker.
      De batterij prijzen gaan omlaag, echter geen enkele garantie dat het door zet, dit zijn de marketing praatjes. Vaak gebaseerd op hoop, het is nog maar zeer de vraag hoe dit zich ontwikkeld. Niemand weet de toekomst en dus ook niet de absolute bodemprijs, enkel speculatie is mogelijk en dit is de wens die ze hebben en het is geen feit.

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 5 лет назад +1

      @@TrustInTheShepherd Er zijn inderdaad elektrische auto's gebouwd met een niet zo'n goed koel- en verwarmingssysteem voor de accu. Die accu's gingen inderdaad niet zo lang mee. Auto's die wel daarvan voorzien zijn hebben doorgaans geen premature accu-problemen. Het is allang opgelost dus.
      Het mooie bij vrachtwagens is dat chauffeurs regelmatig moeten rusten. Een uitgelezen moment om die stekker even in een snellader te steken natuurlijk. 300 km is dus prima voor vrachtwagens en zorgt er voor dat de kosten per kilometer flink omlaag gaan. Zeer aantrekkelijk voor transportbedrijven dus.

    • @TrustInTheShepherd
      @TrustInTheShepherd 5 лет назад +2

      @@Simon-dm8zv
      Tuurlijk, accu's gaan niet kapot. Mooie droom wereld.
      Ook succes met de trucks, 300km met dezelfde lading als nu, vergeet het maar.

    • @HermanWillems
      @HermanWillems 3 года назад

      @@TrustInTheShepherd Mijn vraag is aan jou. Nu je straks behoorlijk ongelijk begint te krijgen. Ga je het ook toegeven? Op dit moment worden er bussen gemaakt die 500+km ver kunnen. In NEDERLAND nog wel gemaakt. Van het merk Ebusco. Er rijden al heel wat van rond in mijn provincie. Gewoon batterijen, elektrisch. Niks aan het handje. Ben je zo sterk om toe te geven dat je ongelijk gaat krijgen? Of ben je een watje.

  • @petervdhoef8694
    @petervdhoef8694 4 года назад +3

    Auke Hoeksrtra egotripper ga eens kijken in Congo ruclips.net/video/IBqH8mxO-bg/видео.html Ik vraag mijn af hoeveel hij betaald krijgt ???

    • @Simon-dm8zv
      @Simon-dm8zv 4 года назад +3

      Kobalt wordt sinds jaar een dag in de olie-industrie gebruikt om benzine en diesel te ontzwavelen.

    • @Berenvacht
      @Berenvacht 4 года назад

      doe eens normaal

  • @middelkoop2020
    @middelkoop2020 4 года назад

    Over 30 jaar lacht men om deze onzin.
    Dat snap ik wel.