Marea Unire de la 1918. (Studiu de caz: Unirea Basarabiei cu România)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 ноя 2017
  • Tema pe site: goo.gl/ndLAtC
    Cum ne poți susține: history.md/HowToDanate
    Facebook: / history.md
    Referințe:
    via Fiat Lux - minutul 2:39 / citatedespreromani.wordpress....
    Pe 1 decembrie 2017 se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire a românilor, când provinciile istorice românești: Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu Patria Mamă.
    ✦ În 1916 România a intrat în I Război Mondial de partea Antantei având ca scop desăvârșirea unității naționale. La acel moment Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș erau anexate de Ungaria, Bucovina de Austria, iar Basarabia, încă de la 1812, prin șiretlicuri și fără nici un drept fusese anexată de către Rusia.
    ✦ În timpul primei conflagrații mondiale, în Rusia țaristă începe revoluția bolșevică în frunte cu Lenin, care pentru a obține susținerea maselor a promis scoaterea Rusiei din război, rezolvarea problemei agrare și oferirea tuturor națiunilor din imperiu dreptul la autodeterminare.
    ✦ Deja la 2 martie 1917, în Basarabia începe un avânt al mișcării naționale: apar partide politice ca Partidul Progresist Moldovenesc, Partidul Național Moldovenesc, Partidul Țărănesc, se întrunesc adunări și congrese ale profesorilor, studenților, preoților, militarilor basarabeni. Toate aceste forțe în programele lor politice și în cuvântările rostite înaintau aceleași cerințe: o cât mai largă autonomie pentru Basarabia, introducerea limbii materne și utilizarea ei în toate sferele de activitate, naționalizarea oștirilor moldovenești, autocefalia Bisericii din Basarabia și crearea Sfatului Țării ca adunare reprezentativă a țării. Ștefan Ciobanu în lucrarea sa “Unirea Basarabiei. Studii și documente cu privire la mișcarea națională în Basarabia în anii 1917-1918”, care a apărut la București în 1929 scria că “punctele principale ale Partidului Național Moldovenesc nu se deosebesc de cerințele pe care le formulau alte naționalități din Rusia”.
    ✦ La 21 noiembrie 1917 își va începe activitatea Sfatul Țării ca organ reprezentativ, legislativ suprem al Basarabiei și a teritoriilor din stânga Nistrului, în frunte cu Ion Inculeț.
    ✦Folosindu-se de dreptul popoarelor la autodeterminare care vehicula în Rusia, la 2 decembrie 1917, Sfatul Țării proclamă Republica Populară Democratică Moldovenească în componența Federației Ruse. Consolidarea republicii va întâmpina greutăți pentru că între timp, Lenin a semnat Tratatul de la Brest-Litovsk (3 martie 1918) care marca ieșirea Rusiei din prima conflagrație mondială astfel că soldații ruși care părăseau frontul se retrăgeau prin Basarabia, peste Nistru într-o debandadă totală (jefuiau, prădau, incitau țăranii la nesupunere, la incendierea conacelor boierești și acapararea pământurilor acestora). S-a ajuns și la acte de teroare victime ale cărora au devenit și militanții mișcării naționale Simion Murafa și Andrei Hodorogea.
    ✦ Pentru a pune capăt dezmățului, Sfatul Țării și Consiliul Directorilor (guvernul) au solicitat intervenția guvernului român. La 13 ianuarie 1918, cele două divizii românești trecuseră Prutul.
    ✦ Imediat, autoritățile bolșevice au întrerupt relațiile diplomatice cu România și au sechestrat tezaurul acesteia care îi fusese încredințat pentru păstrare în 1917. Mai mult, în ianuarie 1918 Ucraina și-a declarat independența și revendica pretenții asupra teritoriului Basarabiei. Drept rezultat, Sfatul Țării la 23/24 ianuarie 1918 proclamă independența Republicii Democratice Moldovenești și separarea ei de Republica Federativă Rusă, iar la 27 martie 1918, fiind conștienți că în asemenea condiții (I Război Mondial, amenințările din partea Ucrainei, ostilitatea bolșevicilor) un stat mic, nou creat, avea șanse minime de existență, dacă nu s-ar fi unit cu Patria Mamă, Sfatul Țării, a votat cu 86 voturi pro și 3 împotrivă - Unirea Basarabiei cu România (cu anumite condiții).
    ✦ La 22 aprilie 1918 regele Ferdinand I semna Înaltul Decret Regal, numărul 842 prin care promulga Actul Unirii Basarabiei cu România și despre care ar fi spus că este un vis frumos devenit realitate.
    ✦ Înflăcărați de curajul și izbânda basarabenilor, dar și pentru că se confruntau cu aceleași probleme, Bucovina (15/28 noiembrie 1918) și Transilvania (1 decembrie 1918) au votat Unirea pe vecie cu România.

Комментарии • 60

  • @TheBardan56
    @TheBardan56 6 лет назад +23

    Cea mai documentata istorie ,despre unirea Basarabiei cu Romania. Sunt multe fapte pe care, nu le stiam.In concluzie ,o lectie de istorie extraordinara.

  • @catalinacirciumaru7027
    @catalinacirciumaru7027 6 лет назад +11

    Succese remarcabile în continuare! Cu ajutorul acestor lecții în format video contribui la învățarea eficientă a materialului de către elevi! Mulțumim mult!

  • @augustinabutmalai
    @augustinabutmalai 6 месяцев назад +1

    Mulțumesc frumos pentru temă ❤😊

  • @thehipsterking2184
    @thehipsterking2184 Год назад +4

    Multumesc pentru inca o lectie frumoasa!

  • @lupulRo-gc7jw
    @lupulRo-gc7jw 4 года назад +6

    Foarte frumos și foarte detaliat documentarul. Felicitări!

  • @Tanu.90
    @Tanu.90 6 лет назад +8

    Foarte frumos, mulțumesc!

  • @treehugger8999
    @treehugger8999 4 года назад +5

    Felicitari! Basarabia e România! Sper sa mai vad materiale asa de bine documentate precum acesta! Sa ne ajute Dumnezeu sa infaptuim sfanta unire!🇹🇩❤️

  • @andrianavirlan2668
    @andrianavirlan2668 6 лет назад +4

    Realizati va rog un video pe tema politica RSSM in perioada postbelica

  • @antonescuion6069
    @antonescuion6069 6 лет назад +8

    Super tare!
    :D

  • @mayanlogos92
    @mayanlogos92 2 года назад +2

    Minunata lecție de istorie

  • @alexandruvaratic2276
    @alexandruvaratic2276 6 лет назад +5

    Am observat o greșeală la 18:30 .
    *Imperiul Austro-Ungar, nu Imperiul Habsburgic; deoarece cel Habsburgic a căzut încă în 1804)

    • @IstorieHistorymd
      @IstorieHistorymd  6 лет назад +5

      Mulțumim, Alexandru. La următorul reupload, corectăm😊

    • @valentinbican1136
      @valentinbican1136 Год назад

      1867 apare dubla monarhie Austo- Ungaria, in
      1804 dispare Sfantul Imperiu Roman de natie Germana.

  • @alexwallachian7720
    @alexwallachian7720 6 лет назад +15

    Bravo! Voi basarabenii sunteti cei mai romani!

  • @alexandrupreda1994
    @alexandrupreda1994 6 лет назад +1

    Basarabia s-a unit conditionat sau neconditionat cu Romania in 1918, stiu filmulete care spun ca, acele pretentii ar fi fost legate de autonomie reginonala si sistemul politic din acea zona, ei refuzand sistemul centralizat de la Bucuresti. Cine ma lamureste?

  • @olegbita6745
    @olegbita6745 2 года назад +8

    Cea mai buna fata de istorie

  • @fellsans7037
    @fellsans7037 3 года назад +1

    lenin n-a scris ca basarabia e pamant romanesc

  • @ionbrad6753
    @ionbrad6753 3 года назад +1

    ruclips.net/video/uYBajAs8g2M/видео.html - documente străvechi moldovenești și străine despre noi

  • @user-vx4th5ut1m
    @user-vx4th5ut1m 6 лет назад +3

    "Vreau sa subliniez, ca Sfatul tarii a fost organ reprezentativ, legislativ, suprem..." (9.20)
    Scuze, eu poate ceva nu inteleg corect, dar mi se pare, ca un organ legislativ reprezentativ se formeaza in urma unor alegeri, la care participa intreaga populatie din teriotriu? De obicei adeptii unirii o fac pe niznaiu la acest capitol, insa autoarea acestui "studiu de caz" insista sa scoata in prim plan acest moment dubios - legalitatea mandatului Sfatului tarii..

    • @-Ro-Man-
      @-Ro-Man- 6 лет назад +13

      Nu intelegi corect. Pentru ca ai ramas blocat in capcana ruseasca a comparatiilor false gen mere cu pere (epoci diferite, formatiuni statale diferite, etc) pentru a crea diversiuni si neclaritati
      Nu face nimeni pe niznaiu, doar voi nu judecati ca in secolul 19 nu era ca azi. Nu exista inca sistemul de alegeri cu urne si vot ca acum. Sistemul era reprezentativ prin delegare in asa numitele Adunari Ad-Hoc. Si chiar daca ar fi fost ca azi, ce alegeri pe timp de razboi si ocupatie straina? Dar la revolutii sau miscarile de eliberare nationala din istorie cum a fost? Le-a ales cineva sau le-a creat valul?
      Pai pe vremea aia teritoriul ala era Rusia (era Gubernie ruseasca), controlata de rusi. Pentru a se rupe de Rusia trebuia plecat de la zero, incepand cu o miscare de desteptare nationala, apoi un organ de stat care sa creeze acea entitate separata de Rusia. Si s-a plecat de jos, de la sate, unde fiecare si-a desemnat reprezentati pentru acel organ reprezentativ. Si asa a luat nastere Sfatul Tarii.
      Iar ca sa contracareze asta, in acelasti timp rusii au incercat si ei acelasi lucru, de creare a sovietelor locale si Sovietului suprem. Dar Sftatul Tarii a invins, pentru ca moldovenii erau majoritari.
      Deci pentru acel timp si acele vrenuri tulburi Sfatul Tarii a fost extrem de democratic si reprezentativ. Cinste celor care au reusit sa-l creeze atunci, nu vor mai fi asa oameni curand.
      Daca esti moldovean fa bine si invata-ti istoria si uita de de tot ce sti din surse rusesti, sunt aberatii.

  • @dr.veronikasandul
    @dr.veronikasandul 5 лет назад

    Fara cuvinte!ruclips.net/video/RvulBS7uvIw/видео.html

  • @robertiosif4493
    @robertiosif4493 6 лет назад

    Crezi că se poate unirea Basarabiei cu România?

    • @Sabinathor
      @Sabinathor 6 лет назад +1

      cică Unirea de la 1918 s-a făcut PE VECIE.
      Raspunsul: evident, DA!

  • @abcMW1989
    @abcMW1989 5 месяцев назад

    ,,...unui Consiliu Suprem membrii căruia..." ar fi recomandabil să fie ,,...unui Consiliu Suprem ai cărui membri...".

  • @mariacalin1013
    @mariacalin1013 6 лет назад

    Corectați greșeala - independența România a obținut-o la 9 mai 1877 și nu 1878!

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 3 года назад

      La 9 mai 1877 a fost declarată! (de moldoveanul M. Kogălniceanu - cu rădăcini basarabene; Cogâlnic e un râu din Basarabia). Kogălniceanu era atunci ministru de externe.

  • @abcMW1989
    @abcMW1989 5 месяцев назад +1

    Pronunția în românește pentru Rusia este Rúsia și nu *Rusía. Ultima este un calc după Rosíia. Numai de bine!

  • @jonpopescu9506
    @jonpopescu9506 4 года назад +2

    ❤ador istoria❤

  • @user-vx4th5ut1m
    @user-vx4th5ut1m 6 лет назад

    Aceleasi idei deocheate si pe la minutul 12.. Inca o data: parlamentul de azi, cum n-ar fi el. are mandart absolut legal, el a fost format in urma alegerilor. Delegatii din Sfatul tarii pe cine reprezentau, dupa ce principiu erau alesi si trimisi in "organul suprem legislativ", dupa cm insista sa-l numeasca autoarea? .

    • @Sabinathor
      @Sabinathor 6 лет назад +4

      RSS Moldoveneasca si Republica Moldova sunt forme statale ILEGALE! Asta din urma din pacate a devenit legala din momentul in care Romănia a recunoscut RM. Mare imbecilitate... ma rog, trebuia s-o recunoasca oricum cand a intrat in NATO, ca si tratatul de baza cu Ucraina(prin care Ro renunta la orice pretentie teritoriala cu Ucraina) care i-a fost impus de NATO in aceeasi maniera...

  • @cortan3246
    @cortan3246 6 лет назад

    Toti cunoastem multe despre Al.I.Cuza, dar cunoastem foarte putini cine si dece l-au expulzat si n-a mai avut voie sa intre in tara. Preotii religiei ortodoxe carora Cuza le-a luat un sfert din suprafata tarii detinuta de preoti, le-a impartit pamantul taranilor iar slujitorilor religiei ortodoxe le-a dat leafa. Taranii lucrau pamanturile preotilor si a fiilor lor parlamentari, numai pentru "iertarea pacatelor" Iarna taranii nu aveau un pumn de fasole si malai sa faca o mamaliga!!! Rusine acestor doua "celule canceroase": preotii si parlamentarii. Ii vedem si astazi!!! Asa s-au purtat preotii si parlamentarii, cu Al.I.Cuza!!! Preotii de astazi vorbesc foarte urat la adresa lui Cuza si invata si pe studentii de la teologie la fel, ca sa-l urasca pe Cuza! RUSINE, RUSINE, RUSINE, acestor celule canceroare, care distrug poporul!

  • @user-vx4th5ut1m
    @user-vx4th5ut1m 6 лет назад +2

    Da de ce domnisoara, vorbind desre oaspeti de la Bucuresti, nu spune nimic despre ospetii inarmati, care, probabil. au jucat un rol important in acea metamorfoza a actului unirii: de la prima varianta - cu pastrarea unui grad sporit de autonomie a Basarabiei la varianta finala - fara nici-o conditie? Domnisoara nu vrea sa presupuna, ca Sfatul tarii a devenit asa de cuminte dupa ce au fost impuscati cativa din cei, ce puneau conditii? Istoria cu opiniile din occident - nu ne spune nimic nou: "fratii" nu faceau nimic fara a primi incurajarea celor "mai mari".

    • @michaelpencio9573
      @michaelpencio9573 4 года назад +6

      Armata română a fost chemată de Sfatul Țării pentru a alunga bandele de socialiști de la Odesa ,bandele de ucrainieni si ale armatelor ruse in retragere care jefuiau Basarabia !!! Basarabia avea o armată de 1500 de oameni iar aceste bande înarmate erau câteva zeci de mii de rusofoni!!! Satele erau jejuite unul după altul,ăsta e adevărul istoric dragule Victor !!

    • @treehugger8999
      @treehugger8999 4 года назад

      Michael Pencio ai mare dreptate!

    • @ionbrad6753
      @ionbrad6753 3 года назад +2

      Oaspeții au venit înarmați pentru că așa au fost chemați. Bolșevicii care jefuiau, ardeau și violau tot înarmați erau; cu flori nu-i puteai convinge.
      Iată o invitație la ospeție:
      ruclips.net/video/kljXsrW-iUA/видео.htmlm31s
      Sfatul țării a avut membri omorâți de bolșevici, asta nu spui?
      Cine a votat împotriva unirii în Sfatul Țării nu a avut de suferit deloc din partea administrației române: unul dintre ei a fost numit responsabil pentru minorități în Guvernul României. Ceilalți doi au fost omorâți, e adevărat ... dar de către sovietici.
      Sau te plângi de generalul Broșteanu, care a condus armata română în Chișinău? Ghinion! - era moldovean.

  • @Lancet_886
    @Lancet_886 2 месяца назад

    Spune-ți vă rog cîți deputați din sfatul țării au fost omorîți de armata română ?

    • @savin33popa12
      @savin33popa12 День назад

      Niciunul.... esti spălat rău pe creier. Esti indobitocit de propagandă. Spune-ne tu câți moldoveni au deportat rușii in Siberia?😮