Zaman ayarlı motorun çalıştırılması zaman ayarlı motorun durdurulması kumanda devresi çizimi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 окт 2024
  • Sitemizdeki yazımız : www.formenim.c...
    Zaman ayarlı asenkron motorun çalıştırılması kumanda devresi çizimi
    Zaman ayarlı devremizde 3 adet zaman rölesi ve 2 adet kontaktör kullanılmaktadır. Konumuzun açıklamasına gelirken, start butonuna basıldığında 1 nolu motor devreye girecektir. 1 nolu motor devreye girdikten 3 saniye sonra 2 nolu motor devreye girecektir. 2 nolu motor devreye girdikten 3 saniye sonra 1 noılu motor duracaktır. 1 nolu motor durduktan 3 saniye sonra 2 nolu devre duracak ve sistem komple duracaktır. Bu yazımıza göre devremizi sizlere anlatalım ve uygulamalı videomuzu da sizlere paylaşalım.
    Kumanda devresinin yapılışı
    Kumanda sigortasından çıkarak stop butonunun (NC) kapalı kontak girişine bağlantımızı yapıyoruz. Ardından Stop butonu (NC) kapalı kontağından çıkarak start butonu (NO) açık kontak girişine bağlıyoruz. Start butonu (NO) açık kontak çıkışından çıkarak zaman rölesi 2 nin ortak ucuna bağlıyoruz. Daha sonra zaman rölesi 2 nin kapalı kontağından (NC) çıkarak 1 nolu motor kontaktör A1 ucuna bağlıyoruz. Kontaktörün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
    Şimdi devremizin sürekli çalışması için mühürleme devresini yapmamız gereklidir. Dolayısıyla stop butonu çıkışı yada start butonu girişinden bir adet kablo alıyoruz mühürleme yapacağımız kontaktörün yani 1 nolu kontaktörün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. 1 nolu açık kontak (NO) çıkışından çıkarak mühürleme yapacağımız butonun çıkış ucuna bağlıyoruz.
    Şimdi ise start butonu çıkış ucundan kablo alarak zaman rölesi 1 in A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 1 in A2 ucuna ise nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
    Zaman rölesi 1 in A1 ucundan bir kablo alarak ZR1 ortak ucuna bağlıyoruz. ZR1 in açık kontağından (NO) çıkarak zaman rölesi 3 ün ortak ucuna bağlantı yapıyoruz. Ardından ZR 3 ün kapalı kontağından (NC) çıkarak 2 nolu kontaktörün A2 ucuna bağlantı yapıyoruz. 2 nolu kontaktörün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
    Daha sonra zaman rölesi 1 in ortak ucundan bir kablo alıyoruz 2 nolu kontaktörün açık kontak (NO) girişine bağlıyoruz. 2 nolu açık kontak (NO) çıkışından kablo alarak ZR 2 nin A1 ucuna bağlıyoruz. Zaman rölesi 2 nin çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını gerçekleştiriyoruz.
    Sistemin sürekli çalışması için 2 nolu motor kontaktörü ile de mühürleme devresi yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla stop butonu çıkışından bir kablo alıyoruz 2 nolu motor kontaktörün açık kontak (NO) ucuna bağlıyoruz. 2 nolu açık kontak (NO) çıkışından kablo çıkarak start butonu çıkış ucuna bağlıyoruz.
    Daha sonra start buton çıkışından bir uç alarak 1 nolu motor kontaktörün kapalı kontak (NC) ucuna bağlıyoruz. 1 nolu motor kapalı kontak (NC) çıkışından kablo çıkarak ZR 3 ün A1 ucuna bağlıyoruz. ZR 3 ün çalışması için A2 ucuna nötr bağlantısını yapıyoruz.

Комментарии •

  • @triumphfinally
    @triumphfinally 3 месяца назад

    Mükemmel!🙏

  • @abdullahsen5817
    @abdullahsen5817 2 года назад +1

    emeğine sağlik olsun müstecep usta.

  • @seyma4637
    @seyma4637 Год назад +2

    Hocam şimdi ben şu kısmını tam anlamadım 1 nolu motorun kapali kondaktorunu koyduk ancak bı numaralı motor durunca bu kondaktor açık konuma gelecek ve zaman roleso sayamayacak orası açık olması gerekmiyor mu açık olursa 1nolu motor durunca kapalı konuma gelir ve zaman rolesi saymayacakmi

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      Evet zr3 önündeki kontagin açık kontak olması gerekli orada yanlış cizmisim kusura bakmayın

  • @kaya_mehmed
    @kaya_mehmed 7 месяцев назад

    Vinç hız artırma ve yavaşlatma devresi gelecekmi? Teşekkürler

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  7 месяцев назад

      Sürücü yavaş hızlı kumanda devrelerim var onlarla kreyn bağlantısı yapılıyor. Kumanda devresi olarakta uygun zamanda çizerim. Abone olmayı unutmayınız

  • @damlaaydn8208
    @damlaaydn8208 Год назад

    ZR3 önündeki kontak NC olduğunda 1 numaralı motora enerji gider gitmez zaman rölesi saymış oluyor ki bu durumda 2. motor istenilen zamandan önce durmuş olur. ZR3 önündeki kontak NO olduğunda ise 1. motorun önündeki ZR2 kontağı açıldığında birinci motora enerji gitmediğinden üçüncü zaman rölesi yine çektirilmemiş olur. Ben mi yanlış düşünüyorum tam anlayamadım o kısmı tekrara açıklayabilir misiniz?

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      İnstagram hesabimdan mesaj atarmısınız devrenin cizimine bakmam gerekli çünkü çok projem var

  • @akkayaelektrik3706
    @akkayaelektrik3706 6 месяцев назад +1

    Müstecep ilk devreyi cizerken ekts cizip uyguluyorsun diyelim cizerken neyi göre cizmeliyim cizdik çalişmadi ektsden hata veriyor ona göre görüyorsun nasıl yapiyorsun

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  6 месяцев назад +1

      sistemin çalışmasını kademe kademe giderek çizebilirsin. Son çizim videolarımda bunu göstermeye çalışıyorum

  • @erbayozturk750
    @erbayozturk750 Год назад +1

    Uygulaması çalışmadı hocam

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      Birebir aynısımı yapıldı

    • @elektrikegitimi
      @elektrikegitimi  Год назад

      Tekrardan merak edip inceledim ve denedim çalışıyor

    • @erbayozturk750
      @erbayozturk750 Год назад

      @@elektrikegitimi evet

    • @erbayozturk750
      @erbayozturk750 Год назад

      @@elektrikegitimi direk start alıyor devre

    • @erbayozturk750
      @erbayozturk750 Год назад +1

      @@elektrikegitimi zr 3 ün önündeki kapalı kontağı açık yaptım ama direk start alıyor hala