Sevgili Murat, bir kez daha videoları sindire sindire, zevk alarak sırayla, atlamadan, sakince ve zevkle izliyorum. Gerçekten büyük bir hizmet yapmışsın. Sana ne kadar teşekkür etsek az. Sağ olasın, var olasın, işlerin rast gitsin. Sevgiyle güvenle, sağlıkla hoşçakal.
gercekten bu kanali tüm Türkiyedeki denizseverlere ve genclere göstermemiz lazim. inanilmaz bilgiler var sanki üniversitede dersdeyim gibi oturup izliyorum
Murat bey çok teşekkür ederim. Herşey çok güzel ilerliyor. Sağlık ve esenlik dolu günler diliyorum size ve sevdiklerinize. Sizi tanımak bir şans.👏👏👏👏👏⛵⛵⛵⛵
Murat bey teşekkürler. Pilotaj bilgileri ve şema fikri çok yararlı idi. Videonun girişimdeki müzik de çok güzeldi. Girişteki haritayı görünce Brest'e denizden gitmekten vazgeçtim. Sağlıcakla kalın.
Bu haritalar baştan gözümüzü korkutsada, Güvenli seyir için çok detaylı bilgiler içeriyor. Ve aslında herşeyi çok kolaylaştırıyor. :) Sevgiler, selamlar.
Tüm videolarınızı teker teker izleyeceğim. Verdiğiniz bilgilerin bazılarını biliyor bazılarını yeni öğreniyor bazılarını ise eksik bildiğimi fark ettim. Anlatımınız çok açık ve anlaşılır, öğrettiğiniz bilgiler çok kıymetli. Çok çok teşekkürler.
Murat Kpt, Emeklerinize ve aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Videolarınız sırası ile izleyerek katkı almaya çalıştım. Ülkemizde yeterli seviyeye ulaşamayan Amatör Denizcilik adına çok değerli bir hizmet içerisindesiniz. Her şey gönlünüzce olsun. Saygılarımla,
Bildiğimi sandığım her şeyi unutup videoları seyrediyorum, ne kadar az şey biliyormuşum meğer, planlama yöntemleriniz ise ayrı bir bilgi notu oluyor. Kendi adıma yine çok teşekkür ediyorum. sevgiler, saygılar
Video için çok teşekkürler. Her videonuzda harika bilgiler öğreniyoruz. Eminim ki video serileri bittiğinde. Kalıcı bir bilgi kaynağı olacak. Biliyorum ki hiç bir zaman yelkenli yada motorlu bir teknem olmayacak, ama yine de zevkle izleyip , öğreniyorum. Gençlerimize çok faydalı olacağını görüyorum. Emekleriniz , verdiğiniz bilgiler için minnettarım. Umarim ve diliyorum ki Herşey gönlünce olur.
Güzel olacak... Çok iyi gidiyoruz... Sizlerin bu işi sahiplenmesi çok önemliydi. Sizler bu çabamı, beklentilerimin çok ötesine taşıdınız. Destek olan herkese sonsuz teşekkürler. Sevgiler, selamlar.
Ahmet Akansu Zamanın ne getireceği belli olmaz.. Siz Kaptan ehliyetinizi alın önce... Şu pandemi olmasaydı gidip tekne altı temizlemeye bile gayret edip bu camianın etrafında olmaktı niyetim.. Benim de şimdiye kadar kendi teknem olmasa bile tekne sahibi bir müşterimin teknesinin elektrik işlerini yapmam ile başlayan arkadaşlığımız sayesinde teknesini bana emanet etti.. 3 yaz teknesini kullandım ki sahilde herkes tekneyi benim sanıyordu :) 5.75 rota kamarasız (Rota yelkenli prenses modelinin kalıbından ) güzel bir tekneyle hemen hemen her gece denize açılır geceyi doğal liman olan ıssız bir koyda geçirirdim.. Demem o ki, hayatın ne getireceği belli olmaz ;)
Sizin derslerinizden sonra,ruyamda kardinal şamandraları görüyorum ve bir kez daha seviyorum denizi.siz bana cok şey kattınız ve seviyoruz sizi ve güzel insan kokunuzu. Sevgi ve saygılar değerli hocam..
Çok teşekkür ederiz. Teorik bilgileri deneyimlerinizden gelen bilgi birikimzle süzerek detaylandırdıgınız için çok daha değerli hale geliyor.Sağolunuz selametle kalınız.
Çok teşekkürler, anlatımlarınız çok anlaşılır hem sade hem düşünmediğimiz detaylarla dolu ve çekincelerimizi yok edip yelkenciliğe karşı motivasyonumuzu artırıcı nitelikte. Yani bir kez daha bravo ve teşekkürler demek istiyorum.
Murat Kaptanım Merhabalar, Öncelikle elinize, emeğinize ve ağzınıza sağlık muhteşem bir kanal, muhteşem eğitimler. Bende 499 grt yat kaptanı, usta gemici ve 1. sınıf sanayi dalgıcıyım. Şuanda bir mega yatta gemicilik görevini üstleniyorum ve naçizane benimde bir RUclips kanalım var yaptığımız işle alakalı, bu bölümü okuyan öğrenciler ve gençler için mesleğin içeriğini göstermeye çalışıyorum elimden geldiğince. Tüm videolarınızı bir çırpıda izledim, lisede gördüğüm konuları, sınavlara hazırlanırken çalıştığım konuları tazeledim sayenizde. İnanın 7 senedir bu sektörde çalışıyorum gerçekten teknolojiye öyle alışmışız ki özellikle harita seyri gibi konuların çoğunu kullanmaya kullanmaya unutumuşuz. Ama dediğiniz gibi benim diyen bir denizcinin bu konuları yalayıp yutmuş olması gerekiyor. Bizim sektörde ve denize merağı olan tüm çevreme, youtube takipçilerime sizin kanalınızı önereceğim. Beni de Mail listesine eklerseniz çok sevinirim. (cansintibetseven7@gmail.com) Gök Seyri videolarınızı hevesle bekliyorum. saygılar, sevgiler. :)
Selamlar Murat bey. Öncelikle eğitiminiz için teşekkürler. Videolara geç başladım ama yetişeceğim. 😊 Pilotaj hakkında bir şey paylaşmak istedim, belkide kaçırdım. Pilotaj planının başlangıç noktası önemli değil mi? Yani belli bir noktaya geldikten yaptığımız plana başlamamız gerekmiyor mu? Biz her hangi bir noktadan 52 derece gidemeyiz, önce o noktaya ulaşmış olmanız lazım değil mi? Bu konuyu anladıysam özür. Eğitiminiz süper. Saygılarımla.
Pilotaj, ya pasaj planının başlangıcıdır, ya da pasaj planının son kısmıdır. Bunu anlattığım bölümleri atlamışsınız herhalde. Pilotajı, pasaj planından bağımsız düşünemeyiz.
Murat bey selamlar Video da 21:05 de pilotaj planı yaparken FL (2) WG 5s 5M Denz fenerleri farklı renklerde ışık verir mi ayrıca iki küre tehlike şamandırası diye biliyoruz.Ve iki küre tehlike şamandırları sadece beyaz ışık çakar diye biliyoruz. atladığımız bir şey mi var. Yada nerede yanlış yapıyorum
22:33 de harita üzerindeki detaylar görünüyor. iki siyah küre ve yanında BRB ifadeleri gördüğünüzde ; bu tehlike şamandırasıdır. Normalde iki kere beyaz çakar... AMA : yakınlarında başka tehlike şamandıraları varsa veya başka beyaz ışık çakan kardinaller varsa, FL(2) WG şeklinde istisnayi durumları olabilir. Tüm detaylar seyir haritalarında ayrıntılı olarak gösterilir.
Geç kalınmış bir karar ( ben de tekne sahibi olup denizci olacağım)güzel bir heyecan var içimde. videolarınızı izlerken ciddi bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Çok çok teşekkürler.
Murat kaptan, aslında teşekkür çok sıradan, yorum yazmaksa çok gereksiz geliyor çünkü yaptıklarınızın yoruma ihtiyacı olmadığı gibi bizlerde de bunları yorumlayacak alt yapı yok. Paylaşımınız için teşekkürler.
Çok teşekkürler Murat Abi, benim bir sorum olacak , planlamada belirlediğimiz kerterizler var , örnek olarak karaada fenerini bordaladığımızda rotamızı değiştiriyoruz. Burdan anladığımız; el pusulasıyla feneri 90 derecede gördüğümüzde mi rotayı değiştireceğiz. Yani planlamada belirlediğimiz kerterizlere geldiğimizi neyi referans alarak tespit edeceğiz. Aydınlatırsanız çok mutlu olurum. Emeğinize sağlık tekrardan:))
@@YachtmasterMuratErensoy bu demek oluyor ki el pusulası ile 90 derecede gördüğümde manevramı yapacağım ama bunu haritada çizerken tahmini yapmamam lazım bu noktada haritada rüzgar gülünü kullacağız muhtemelen , tam emin değilim nasıl olacağından. Aydınlatırsanız bu konuyu ilerleyen videolarda çok mutlu olurum. Emeğinize sağlık
Teşekkürler Murat kaptan.Çok net ve anlaşılır hazırlanmış bir video daha... Her seferinde yeni bir harita üzerinde mi çizim yapmak gerekiyor, yoksa seyir bittikten sonra çizimleri silip haritayı temizliyor muyuz?.
Çizimleri silip haritayı temizliyoruz. Fazla kalemi bastırmadan çizimleri yaparsanız, kolaylıkla siliniyor. Sizlerin rahat görmesi için, ben videolarda kalemi bastırarak kalın çiziyorum. Sizin bu kadar kalın çizim yapmanız gerekmiyor. Yumuşak uçlu bir kalem kullanmaya özen gösterin. Sevgiler, selamlar.
Murat bey sevgiler selamlar dilerim. Pilotaj yapma veya planlama hakkında daha geniş bilgi ve hatıraların ölçekleri hakkında bilgi rica ediyorum sizden mümkünse saygılarımla. Not:Kaç çeşit denizci haritası mevcuttur ençok kullanılan haritalar hangileridir.
Murat bey merhaba; Emekleriniz için çok teşekkür ederim.Biraz cahilce bir soru olucak ama tecrübesiz olmamdan dolayı sorduğumu bilmenizi isteyerek bir sorum olacak.Videonun sonlarında giriş-çıkışı birlikte planlayarak yaptığımız planlamada 180 derece giriş true rotamıza ekliyoruz ve bulduğumuz değeri compass rotaya çeviriyoruz değil mi?Yaptığınız işe çok saygı duyuyorum ve eğitimlerinizi takip ederek çok önemli bilgiler öğreniyorum.Herşey için çok teşekkür ederim tekrardan.
Herzaman önce "true" değerine 180 derece eklemek (veya çıkarmak) gerekir. Sonrasında bulduğunuz değeri Deviation ve Variation etkisiyle "Compass" a çevirmek gerekir.
Murat Bey, Hazırlanan bu haritalar üzerinden seyir planını hazırladık ve pilotaja başladık. Senaryo şu: Bütün bu seyir sürecinde, haritalarda belirtilmemiş ama belirtilmesi seyri etkileyecek kadar önemli bir durum görüyoruz. Bunu bir yerlere bildirmek gerekir mi? Gerekirse nasıl bir yol izlenmeli…(VHF Kanal 16/ Sahil Güvenlik mi mesela?) NOT 1: Aynı soru, denizde alabora olmuş bir tekne senaryosu için de geçerli. Bir baktık tekne alabora olmuş etrafta tekneye ait malzemeler vs…Nasıl bir yol izlenmeli? Nereye haber verilmeli? Nasıl? Çok Teşekkür Ederim
Seyir haritalarında bahsettiğiniz türden bir eksiklik olmaz. Alabora olmuş bir tekne görürseniz gidip yardım etmelisiniz. Alabora olmuş bir teknede, ölü/yaralı olabileceği için VHF den yetkili kurumlara (coastguard, harbour master, search and rescue ... ) ulaşmaya çalışın ve seyir defterinize yardımınızın tüm safhalarını detaylı yazın. Mümkünse videoya kaydedin.
Sayenizde Însallah Kaptancik🙈🙏Olmayi Basaracagiz Esim Ve Ben Almanyada Ehliyet Yapiyoruz!!! Kendim isadamiyim Mühendislik Bilgime Güvenerek 3 Günlük Hizlandirilmis Egitim Aldik Teorik Bilgileri Ögrenmek Icin!!! Tam Bir Beyin Yanmasina Ugradik 😃 RUclips de Sizi Kesfetdim Efendim Sayenizde Hemde Türkçe Olarak Çok Daha Güzel Ve Akici Sakin Sunumunuzla izahatiniz Olagan üstü Kaliteli Ve Çok Rahat Hap Gibi Anlatiminiz Süper! Bodrumda Görüsmek Üzere Hoscakalin
Merhaba , umarım iyisinizidir. Pandeminin iyi yanı her gün sizin videolardan iki bölüm tekrar izleme fırsatı buluyorum. Size birkaç sorum olacak. Bir de pilotaj oluşturdum eğer zamanınız olur da bakarsanız sevinirim. Olmazsa da önemli değil. Ben, Marmaris Netsel Marinaya pilotaj oluşturdum. Sonra sizin Pilotaj videonuzu tekrar izledim. Belki atladığım birşeyler olmuş mu diye. Fark ettiğim, belki konu gereği bordolama ve kemere hattını sürekli kullandığınızı gördüm. Benim ilk yaptığım bazen kemere hattı , bazen de kerteriz pusulası için (M ) derecesi bulmaktı. Sizin videodan sonra tekrar ikinci pilotaj oluşturdum. Olabildiğince bordolayarak , belki de daha kolay bir pilotaj yapabilmek için uğraştım. Sonra size sormak istediğim, rotamda sancak ve iskele kemere hattımda iki kara parçası var .Gündüz için problem yok. Eğer geceye kalırsam fener olmadığı için zor bir durum oluşacak. Bunun için kerteriz alınacak yerler özellikle fenerler olmalı değil mi? Yani bir kara parçası, Burun ve bir de fenerden 2 kerteriz almak pilotaj için fazla teferruat olur mu? Yoksa zaten gözle görülebilen yerler, daha basit kerterizlerle mi halletmek gerekir? Biraz uzun oldu kusura bakmayın. İkinci yaptığım Marmaris Netsel Marina Pilotajını yazıyorum . Sizin yaptığınız gibi kağıdı üçe bölerek yaptım ( belki kızımdan yardım istesem onu yollatabilirdim) ama şimdi roman gibi yazıyorum. Eğer zamanınız olmazsa , kontrol etmezseniz de önemli değil. Şimdiden teşekkür ederim. Selamlar Marmaris Netsel Marina için Pilotaj Bozburun Yarımadası yönündan geliniyor. 1. ETAP = 36 Derece 44' 05'' N - 028 Derece 18' 05'' E 326 derece ( C ) rotasında geliniyor. 1. Etap mesafesi = 3.08 nM A) Kerteriz= 2 nM sonra İskele Kemere hattımda Kargataşı Adası Feneri ( Fl (2) 5s 20m 3M ) / 230Derece (M). / Fener uzaklığı 0.7 nM B) Kerteriz= 1,08 nM sonra İskele kemeremde Sarı Mehmet Br. 235 Derce / ( 36 Derece 47' 07'' N - 028 Derece 15' 06'' E ) - Sancak Kemere Hattımda Kır Br. 55 Derece ( M) ve de İskele baş omuzlukta Keçiadası Feneri ( Fl 2s 30m 7M ) / 320 Derece (M) 2. ETAP = 36 Derece 47' 07'' N. - 028Derece 15' 06'' E 359 Derece ( C ) 2.Etap mesafesi 1, 01 nM C) Kerteriz= 0.2 nM sonra Keçiadası Feneri İskele Kemere hattında / Fener uzaklığı 0.2 nM 0.9 nM sonra İnce Br Feneri ( Fl 3s 5M) 3. ETAP = 36 Derece 48' 08'' N - 028 Derece 15' 09'' E 13 Derece ( C ) 3. Etap Mesafesi 2.03 nM D) Kerteriz = 2.02 nM sonra İskele Kemeremde Fener ( Fl (4) Y 3M ) / Fener uzaklığı 0.1 nM 36 Derece 51' 00 N - 028 Derece 16' 06'' E E) Kerteriz= Sancakta Netsel Marina Feneri ( Fl G 4s 7m 3M) F) Kerteriz = İskele Feneri ( Fl (2) R 6s 4m 2M )
Tebrikler. Emeğinize çok teşekkür ederim. Gündüz pilotaj planı ile gece pilotaj planı sizin de belirttiğiniz gibi farklıdır. Gece planında ışıklı işaretleri (haritada tanımlı) kullanırız. Ve her tecrübeli kaptanın pilotaj planı ufak farklılıklar taşıyabilir. Ben en çok kullanılan iki temel yöntemi anlattım. Zamanla bu benim anlattığıklarım ışığında kendi pilotaj tekniklerinizi geliştireceksiniz. Elinizdeki pilotaj pilanına göre, sanki teknedeyniş gibi planınızı adım adım takip edin. Bu sayede, planınızda bir eksiklik varsa kolayca farkına varırsınız. Tekrar ilginize ve emeğinize çok teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat Bey hem bilgiler hemde güzel şarkılar için ben emekli olunca yelkenli tekne almak hayali kuran ve emekliligine 5 yıl olan maddi ve bilgi açısından birikime yeni başlamış biriyim benim sorum yabancı bayraklı tekne ile Türkiye kıyılarında seyirlerde hangi sorunlara maruz kalırız. Kolay gelsin
Merhaba Himmet bey, Türkiye'deyken benim teknem de USA bayraklıydı. Hiçbir sorun yaşamadım. Sadece balıkçı barınaklarıyla uzun süreli (yıllık, altı aylık) bağlanma anlaşması yapamazsınız. Ve belli periyotlarla Türkiye'ye giriş çıkış yapmanız gerekir. Gerçi üç yıldır Malta'da yaşıyorum. Son uygulamalar ve kanunlar ne durumda çokta bir bilgim yok.
Öncelikle peşin peşin tesekkurler, bir ders daha harika sadelikte anlatimla çok kıymetli bilgiler. Çıta git gide yükseliyor sayende Murat abi, bir sorum olacak ; bu plotaj aynı zamanda Bodrum-Kos feribot rotasına denk geldi diyelim aynı zaman diliminde olup olmadığımızı harita üzerinde bildiren bir işaret varmidir acaba. ( sayende artık fantazilerimiz bile oluyor )
Murat bey selamlar tekrar, kaçırmış olabilirim, teknenin deviation sapma çizelgesini nasıl elde edebiliyoruz ? Bu sıfır tekne alınırken verilen bir çizelge mi ?
Yachtmaster Murat Erensoy Seyrediyorum Murat bey, analizlerden görebiliyorsanız bakın lütfen, setrettiğim havadan sudan 3 ‘ü tekrar seyrettim ama yok karşılaşmadım.
DAHA FAZLA KİŞİNİN FAYDALANMASI İÇİN SON BEŞ GÜNDÜR ABONE OLDUĞUM HER MECRADA SİZİ TAVSİYE ETTİM VE ETMEYE DEVAM EDECEĞİM. BİR OKUL EĞİTİMİ TADINDAKİ BU GÜZEL BİLGİLERE BÜTÜN DENİZ SEVERLER ULAŞABİLMELİ.. DİĞER ARKADAŞLARDAN DA RİCA EDİYORUM, ONLAR DA PAYLAŞSINLAR VE DUYURSUNLAR BU SAYFAYI...İYİ Kİ SİZİN GİBİ İNSANLAR VAR... GERÇEKTEN TEŞEKKÜRDEN FAZLASINI HAK EDİYORSUNUZ... BURADAN BÜTÜN DENİZ DOSTLARINA SELAM OLSUN...
Sevgili CUMBABA, Bu sizin çabanız ve ideallerimi sahiplenmeniz, en az benim emeğim kadar takdiri hakediyor. Herkes bu videolardan haberdar olsun ki ; sonradan kimse "vay benim haberim yoktu" diye ağlaşmasın ! :) İlginize ve desteğinize sonsuz teşekkürler. Sevgiler, selamlar.
Değerli Kaptanım, Sizin bu anlattıklarınızı teoride öğrenebilmek için insanlar avuç dolusu para veriyorlar.!! Ve inanınki bu kadar bilgiyi de alamıyorlar. Dinlediklerini anladılar anladılar, anlamadılarsa bir daha onlara anlatacak kimse yok ortada!! Halbuki Siz sayfanızda her bölümü kendine has bir konuyla ele alıyorsunuz.. Yani ondan biraz bundan biraz ''ortaya karışık'' bir şey değil Sizin yaptığınız.. Bu emeğin ziyan olmaması lazım.. Ben elimden geleni yapacağım bunun için... Selamlar
Kara parçası yoksa, rota değiştirmeye de gerek yok demektir. Direk çizersiniz rotayı. :) Bu videoda anlattığım PİLOTAJ, yani görerek seyir. Görecek bir obje veya kara parçası yoksa zaten o seyre pilotaj demiyoruz.
Murat bey videolarınızı ilgiyle izliyorum Yelkene yeni merak sarmış biri olaraktan size farklı bir soru sormak istiyorum ADB acaba avrupa limanlarında geçerlimi tekne kiralamak için geçerli olmadığını söylüyorlar ama hırvatistan veya italyadan tekne satın alsam o tekne ile türkiyeye gelirken sorun çıkarırlarmı videolarınız ve vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim
Kendi teknenizi ADB niz ile dünyanın heryerinde kullanabilirsiniz. Ancak tekne aldığınızda, çıkış işlemlerinde (genelde) yeterli görülmüyor. Avrupada ADB nizle tekne kiralamanız hemen hemen imkansız.
Murat Bey tüm paylaşımlarınızı büyük zevkle takip ediyorum. Gerek hafızamızı tazelemek, gerekse de dağarcığımıza bir şeyler eklemek açısından çok faydalı oluyor. Selam ve saygılar
Türk karasuları için gereken yat harita föylerini ADF satıyordu. Ayrıca birkaç internek sitesinde de satılıyor, google aramasına "yat haritaları" yazınca çıkacaktır. Diğer bölgeler için de 089 nolu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Murat abi bu pilotaj planını hesaplamaya başlamadan önce başlangıç noktasını nasıl belirlememiz gerekiyor çünkü hesaplar değişecek tam başlangıç noktasını bulamazsak harita üzerinde
Bulunduğunuz konumu HERZAMAN tam olarak bilmelisiniz zaten. Nerde olduğunuzu bilemiyorsanız büyük risk taşıyorsunuz demektir. Hepsini tek tek detaylı anlattım. Videoları sırasıyla ve atlamadan seyretmenizi tavsiye ederim.
Murat bey, emeğinize sağlık. Gidilecek mesafeleri hız-zaman ile hesaplamak tamam, ancak sabit noktalara olan uzaklıkları denizde iken nasıl kestireceğiz ? Selamlar saygılar.
Murat Bey, merhaba. Benim bir sorum olacak; Rotamızı belirledik kağıda dökdük ama şans bu ya rüzgar tam da pruvadan esmeye başladı. Bu durumda bu kadar kısa bir rotada zikzak çizmek yerine rotamızı bozmamak adına motor kuvvetine mi başvuracağız? Not: Videoları sırasıyla izlediğim için ileride bu sorulara cevap verdiyseniz de henüz izlemedim, kusura bakmayın. Teşekkürler.
İstisnai durumlar hariç, pilotaj motor seyriyle yapılır. Pilotaj, yani görerek seyir, limana veya demir yerine giriş/çıkışta kullanılan bir yöntemdir. "IALA-A Şamandıralar" videosunu da izlemenizi tavsiye ederim.
Vidoları muhtemelen hızlandırarak seyrediyorsunuz ve dolayısıyla anlamıyorsunuz. "PİLOTAJ PLANI" SADECE LİMAN GİRİŞ/ÇIKIŞLARI İÇİN HAZIRLANIR. Videoda da anlattığım gibi ; Seyir planlamak farklıdır.
@@YachtmasterMuratErensoy Murat Bey özür dilerim sanırım orayı kaçırmışım. Gerçekten şu an kulağımdan tedavi göyüyorum+ tüm videoları 1 kez daha izlliyeceğim kesinlikle. Saygılarımla.
Murat abi ..eminim diğer arkadaşlarda merak ediyordur. Bu motor saati konusunu senden ricam bu konuyuda yer vermen soru cevap videonda .Mesela Motor saati kaç binden sonra bizi zora sokar. 2010 model 3500 saat de bir tekne ve 2005 model motoru yenilenmiş bir tekne arasında mantıklı olan hangisidir. Motor saati okunmuyor yada bilinmiyor demek ne demek oluyor abi .(motor saatinde oynama yapılabilirmi) Siz kendi alacağınız teknede motor saati konusunda nasıl bir yol izleyeceksiniz.
Motorlarla ilgili detaylı videolar da gelecek, sırası gelince. Bu "motor saati" konusuna da detaylı değineceğiz tabiki... Ama şu aşamada bunun çokta kafaya takılmaması gerektiğini söyleyebilirim. Motor konusunda benim bakacağım noktalar: 1. Motor marka/modeli 2. Motor yağsız/bakımsız çalıştırılmış mı ? 3. Motor üretim yılı 4. Motorun genel kondisyonu 5. Saildrive a su girmiş mi? Zaten çoğu teknede motor saati bulunmuyor bile. Bu konuyu çokta fazla kafaya takmamak lazım. Hepsini daha detaylı konuşacağız.
Murat Bey teşekkürler. Plan yaparken derinlikleri hiç dikkate almadınız. Eğer rota üstünde sığ bir yer varsa tehlike oluşturmaz mı? Açıklama yaparsanız memnun oluruz. Derinlikleri yeterli var sayarak mı bu planı yaptınız. Bu birinci soru. İkinci soru: Videonın başında gösterdiğiniz haritayı biraz izah edebilirimisiniz. Çok fazla işaretler var. Arasında daha önce görmediklerimizde var. Örneğin kalın yaylar. Bunlar ne anlama geliyor? Tekrar teşekkür ederiz.
Harita üzerinde planlama yapmamızın en büyük nedeni ; derinlikleri ve sığlıkları görebilmemiz. Bu videonun konusunu çok dağıtmamak için derinlikler konusuna değinmedim. Ama adım adım herşeyi anlatıyorum, merak etmeyin... Videonun girişindeki haritadaki bilmediğiniz işaretlerede sırası geldikçe değineceğim. Biraz sabır lütfen. Sevgiler, selamlar.
Süpersiniz. Sizin bu öğrenme isteğiniz devam ettikçe, bende elimlen geldikçe anlatmaya devam edeceğim. İlginize çok teşekkür ederim. Sevgiler, selamlar.
Emeğinize sağlık kaptanım. Giriş müziği çok güzel. Kim söylüyor paylaşım yaparsanız memnun olurum. Selamlar sevgiler Edit: yorumlarda cevaplamışsınız, şimdi gördüm 🙂
Tekrar cok tesekkurler bu guzel ve ogretici bolum icin. 1 soru: seyir halinde tam iskele keemere hattinda gordugumuz yerin gercekten bize uzakliginin 0,4 M oldunu nasil anlariz? tsk. Ederim
Sevgili Murat, bir kez daha videoları sindire sindire, zevk alarak sırayla, atlamadan, sakince ve zevkle izliyorum. Gerçekten büyük bir hizmet yapmışsın. Sana ne kadar teşekkür etsek az. Sağ olasın, var olasın, işlerin rast gitsin. Sevgiyle güvenle, sağlıkla hoşçakal.
Çok teşekkür ederim.
:)
Sevgiler, selamlar.
gercekten bu kanali tüm Türkiyedeki denizseverlere ve genclere göstermemiz lazim. inanilmaz bilgiler var sanki üniversitede dersdeyim gibi oturup izliyorum
Çok teşekkür ederim.
Murat bey çok teşekkür ederim. Herşey çok güzel ilerliyor. Sağlık ve esenlik dolu günler diliyorum size ve sevdiklerinize. Sizi tanımak bir şans.👏👏👏👏👏⛵⛵⛵⛵
Çok teşekkür ederim.
Murat bey teşekkürler. Pilotaj bilgileri ve şema fikri çok yararlı idi. Videonun girişimdeki müzik de çok güzeldi. Girişteki haritayı görünce Brest'e denizden gitmekten vazgeçtim. Sağlıcakla kalın.
Bu haritalar baştan gözümüzü korkutsada,
Güvenli seyir için çok detaylı bilgiler içeriyor.
Ve aslında herşeyi çok kolaylaştırıyor.
:)
Sevgiler, selamlar.
Tüm videolarınızı teker teker izleyeceğim. Verdiğiniz bilgilerin bazılarını biliyor bazılarını yeni öğreniyor bazılarını ise eksik bildiğimi fark ettim. Anlatımınız çok açık ve anlaşılır, öğrettiğiniz bilgiler çok kıymetli. Çok çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat Kpt, Emeklerinize ve aktardığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. Videolarınız sırası ile izleyerek katkı almaya çalıştım. Ülkemizde yeterli seviyeye ulaşamayan Amatör Denizcilik adına çok değerli bir hizmet içerisindesiniz. Her şey gönlünüzce olsun.
Saygılarımla,
Asıl ilginize ve teveccühünüze ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Her yaptığınız video'yu seyretmek bizi heyecanlandırıyor ve merakla takip ediyoruz.Emeğinize, yüreğinize sağlık.Sakın bizi bırakmayın .
Başladık bi kereee...
:)
Bu iş sonuna kadar gidecek, merak etmeyin.
İlginize çok teşekkür ederim.
İlk videodan itibaren seyrediyoruz. Bazılarını geri dönerek tekrar izledik. Bu çalışma için çok teşekkür ederim. Çok faydalı oldu.
:)
Rica ederim.
Bilgiler ve tecrübelerinizi aktardığınız için teşekkürler, emekleriniz için ayrıca teşekkürler. Selametle.
Ben teşekkür ederim.
Kaptanım videolarınız için çok teşekkür ederim. Bu işe yeni başlayan biri olarak videolarınızdan çok faydalanıyorum.
:)
Rica ederim.
Faydalı olduklarını duymak çok güzel...
Bildiğimi sandığım her şeyi unutup videoları seyrediyorum,
ne kadar az şey biliyormuşum meğer, planlama yöntemleriniz ise ayrı bir bilgi notu oluyor.
Kendi adıma yine çok teşekkür ediyorum.
sevgiler, saygılar
Asıl ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Video için çok teşekkürler. Her videonuzda harika bilgiler öğreniyoruz. Eminim ki video serileri bittiğinde. Kalıcı bir bilgi kaynağı olacak. Biliyorum ki hiç bir zaman yelkenli yada motorlu bir teknem olmayacak, ama yine de zevkle izleyip , öğreniyorum.
Gençlerimize çok faydalı olacağını görüyorum. Emekleriniz , verdiğiniz bilgiler için minnettarım.
Umarim ve diliyorum ki Herşey gönlünce olur.
Güzel olacak... Çok iyi gidiyoruz...
Sizlerin bu işi sahiplenmesi çok önemliydi.
Sizler bu çabamı, beklentilerimin çok ötesine taşıdınız.
Destek olan herkese sonsuz teşekkürler.
Sevgiler, selamlar.
Ahmet Akansu Zamanın ne getireceği belli olmaz.. Siz Kaptan ehliyetinizi alın önce...
Şu pandemi olmasaydı gidip tekne altı temizlemeye bile gayret edip bu camianın etrafında olmaktı niyetim..
Benim de şimdiye kadar kendi teknem olmasa bile tekne sahibi bir müşterimin teknesinin elektrik işlerini yapmam ile başlayan arkadaşlığımız sayesinde teknesini bana emanet etti.. 3 yaz teknesini kullandım ki sahilde herkes tekneyi benim sanıyordu :) 5.75 rota kamarasız (Rota yelkenli prenses modelinin kalıbından ) güzel bir tekneyle hemen hemen her gece denize açılır geceyi doğal liman olan ıssız bir koyda geçirirdim.. Demem o ki, hayatın ne getireceği belli olmaz ;)
Sizin derslerinizden sonra,ruyamda kardinal şamandraları görüyorum ve bir kez daha seviyorum denizi.siz bana cok şey kattınız ve seviyoruz sizi ve güzel insan kokunuzu. Sevgi ve saygılar değerli hocam..
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Sizden çok şey öğreniyorum tam gaz devam guncelde görüşmek üzere, teşekkürler saygılar
Ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Videoları izledikçe tekne kullanımı ile ilgili özgüvenim gittikçe artıyor. Murat Kaptan yine çok teşekkürler, özverine ve emeklerine sağlık.
Videoların faydalı olduklarını görmek sevindirici.
İlginize ve güzel yorumunuza çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Çok teşekkür ederiz. Teorik bilgileri deneyimlerinizden gelen bilgi birikimzle süzerek detaylandırdıgınız için çok daha değerli hale geliyor.Sağolunuz selametle kalınız.
Çok teşekkür ederim.
Murat bey her şey güzel ilerliyor. teşekkür ederim.
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkürler, anlatımlarınız çok anlaşılır hem sade hem düşünmediğimiz detaylarla dolu ve çekincelerimizi yok edip yelkenciliğe karşı motivasyonumuzu artırıcı nitelikte. Yani bir kez daha bravo ve teşekkürler demek istiyorum.
İlginize ve güzel yorumunuza asıl ben teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Murat Bey zahmetleriniz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Ben teşekkür ederim.
Emeğiniz içim teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Murat bey elerinize sağlık çok teşekkürler, saygılarımla
Ben teşekkür ederim.
Efendim Günaydinlar Olsun Murat Bey Anlatiminiz Ve Mükemmel Bilgi Dagarciginiz Tartisilmaz
Teşekkür ederim
Ellerinize, ağzınıza sağlık, teşekkür ederim bu güzel paylaşımlar için...
Çok teşekkür ederim.
Murat Bey öğretici videolarınız için teşekkür ederim.Sağlıklı günler dilerim
Çok teşekkür ederim.
Mukemmel🙏
Sinavlar iyi gecti,
Yabanci dilde bu egitimi alirken senin kanalida takip etmek Cook faydali oldu, Dostum iyiki varsin
Faydalı olduğuna sevindim.
Gelecek sınavlarınızda da başarılar dilerim.
Sevgiler, selamlar.
Cok güzel bir anlatim olmuş Bu haritayı görünce Bodrum’a ozlemim binkat daha arti ⛵️
:)
Teşekkür ederim.
Yine büyük emekle ciddi bir konuyu çok güzel ve anlaşılır bir şekilde özetlemişsiniz .Teşekkür ederim.
Gel bide bana sor.
:)
Sevgiler, selamlar.
Bilgisayar konusundaki sıkıntınızı biliyorum. Emeğinizi katlıyor bu durum.
Murat bey çok faydalı videolar hazırlıyorsunuz teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
emeğinize bilginize sağlık Murat Bey
Teşekkür ederim.
Anlatımlarınız için teşekkür ederim çok sade ve açık
Ben teşekkür ederim.
Murat Kaptanım Merhabalar,
Öncelikle elinize, emeğinize ve ağzınıza sağlık muhteşem bir kanal, muhteşem eğitimler. Bende 499 grt yat kaptanı, usta gemici ve 1. sınıf sanayi dalgıcıyım. Şuanda bir mega yatta gemicilik görevini üstleniyorum ve naçizane benimde bir RUclips kanalım var yaptığımız işle alakalı, bu bölümü okuyan öğrenciler ve gençler için mesleğin içeriğini göstermeye çalışıyorum elimden geldiğince. Tüm videolarınızı bir çırpıda izledim, lisede gördüğüm konuları, sınavlara hazırlanırken çalıştığım konuları tazeledim sayenizde. İnanın 7 senedir bu sektörde çalışıyorum gerçekten teknolojiye öyle alışmışız ki özellikle harita seyri gibi konuların çoğunu kullanmaya kullanmaya unutumuşuz. Ama dediğiniz gibi benim diyen bir denizcinin bu konuları yalayıp yutmuş olması gerekiyor. Bizim sektörde ve denize merağı olan tüm çevreme, youtube takipçilerime sizin kanalınızı önereceğim. Beni de Mail listesine eklerseniz çok sevinirim. (cansintibetseven7@gmail.com) Gök Seyri videolarınızı hevesle bekliyorum.
saygılar, sevgiler. :)
Sizide mail listeme ekledim.
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Emeğinize, bilginize, birikiminize ve yüreğinize sağlık...
Teşekkür ederim.
Teşekkür ederiz. Murat Bey. Müzik de bu arada muhteşem...
:)
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkürler Kaptanım harika bildiler edindim
Sağlıcakla kalın
Teşekkür ederim.
Bilgiler için teşekkürler, kaptan...⛵👏
Ben teşekkür ederim.
Anladığım kadarıyla herkes kendine uygun olan metodu kendisi geliştirecek. Elinize sağlık. Teşekkür ederim
Her iki metodu da öğrenmeniz ve farklı durumlarda uygun olanını kullanmanız en doğru yol olacaktır.
Anladım teşekkür ederim.
çok açıklayıcı bir anlatımın var Murat kaptan..takipdeyim..
Teşekkür ederim.
Murat bey eline emeğine sağlık çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkür ederim. Her zamanki gibi çok faydalı bir video.
Çok teşekkür ederim.
Yüreğinize dilinize sağlık çok teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim.
Murat hocam emeğinize yüreğinize sağlık tekrar tekrar teşekkür ederim.⛵⛵⛵
Ben teşekkür ederim.
Zevkle takip ediyorum, teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
süpersiniz, emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim.
Teşekkürle Murat bey
Ben teşekkür ederim.
Emeğiniz için teşekkür ederim.
Rica ederim.
Teşekkürler Murat kaptan. Çok faydalı oldu. Selamlar.
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Selamlar Murat bey.
Öncelikle eğitiminiz için teşekkürler.
Videolara geç başladım ama yetişeceğim. 😊
Pilotaj hakkında bir şey paylaşmak istedim, belkide kaçırdım.
Pilotaj planının başlangıç noktası önemli değil mi? Yani belli bir noktaya geldikten yaptığımız plana başlamamız gerekmiyor mu?
Biz her hangi bir noktadan 52 derece gidemeyiz, önce o noktaya ulaşmış olmanız lazım değil mi?
Bu konuyu anladıysam özür.
Eğitiminiz süper.
Saygılarımla.
Pilotaj, ya pasaj planının başlangıcıdır, ya da pasaj planının son kısmıdır.
Bunu anlattığım bölümleri atlamışsınız herhalde.
Pilotajı, pasaj planından bağımsız düşünemeyiz.
Çok teşekkürler, yine paydalı ve çaba harcanmış kaliteli bir video. Eğitimlerin tümü bitince teknemi alıp denizlere çıkacağım. 😊Sevgiler
Süper...
:)
Umarım herşey gönlünüzce olur.
Sevgiler, selamlar.
Murat abi,sayende amatör kaptan olucam.Bunlari ögrendikce,eski denizcilere olan saygin artiyor.GPS ve pusula olmadan bu adamlar okyanusu gecmis.
Pusulaları varmış...
Pusulasız olmaz...
:)
Sevgiler, selamlar.
Sevgiler ve selamlar Murat abi
ögretme kabiliyetiniz cok iyi.
Teşekkür ederim.
Murat bey selamlar Video da 21:05 de pilotaj planı yaparken FL (2) WG 5s 5M Denz fenerleri farklı renklerde ışık verir mi ayrıca iki küre tehlike şamandırası diye biliyoruz.Ve iki küre tehlike şamandırları sadece beyaz ışık çakar diye biliyoruz. atladığımız bir şey mi var. Yada nerede yanlış yapıyorum
22:33 de harita üzerindeki detaylar görünüyor.
iki siyah küre ve yanında BRB ifadeleri gördüğünüzde ;
bu tehlike şamandırasıdır.
Normalde iki kere beyaz çakar...
AMA :
yakınlarında başka tehlike şamandıraları varsa veya başka beyaz ışık çakan kardinaller varsa, FL(2) WG şeklinde istisnayi durumları olabilir.
Tüm detaylar seyir haritalarında ayrıntılı olarak gösterilir.
Teşekkürler hocam gayet ayrıntılı anlatım
Ben teşekkür ederim.
Video nün giriş şarkısı çok güzel kim söylüyor
Rica etsem
"Malena Stark" söylüyor.
@@YachtmasterMuratErensoy teşekkürler
Sonsuz Teşekkürler Murat Bey.
Ben teşekkür ederim.
İyi ki varsınız Teşekkür ederiz
Ben teşekkür ederim.
Yeni güne, yeni bilgiye günaydın..sağlıkla🥂
Günaydın...
İlginize çok teşekkür ederim.
Pilotaja güzel bir giriş bilgisi oldu bizler için Sağolun Murat Kaptan
Sizde sağolun.
Geç kalınmış bir karar ( ben de tekne sahibi olup denizci olacağım)güzel bir heyecan var içimde. videolarınızı izlerken ciddi bir eğitim aldığımı düşünüyorum. Çok çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim.
Yine çok güzel bir bölüm olmuş elinize sağlık.
Teşekkür ederim.
ikincisi gayet guzel kisa mesafeler icin. uzun rotalarda birinci uygun olabilir. elinize saglik
Teşekkür ederim
Murat kaptan, aslında teşekkür çok sıradan, yorum yazmaksa çok gereksiz geliyor çünkü yaptıklarınızın yoruma ihtiyacı olmadığı gibi bizlerde de bunları yorumlayacak alt yapı yok. Paylaşımınız için teşekkürler.
Güzel yorumunuza ve ilginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
teşekkürler elinize sağlık
Teşekkür ederim.
Murat kardes coc cok tesekueler
Ben teşekkür ederim.
Çok teşekkürler Murat Abi, benim bir sorum olacak , planlamada belirlediğimiz kerterizler var , örnek olarak karaada fenerini bordaladığımızda rotamızı değiştiriyoruz. Burdan anladığımız; el pusulasıyla feneri 90 derecede gördüğümüzde mi rotayı değiştireceğiz. Yani planlamada belirlediğimiz kerterizlere geldiğimizi neyi referans alarak tespit edeceğiz. Aydınlatırsanız çok mutlu olurum. Emeğinize sağlık tekrardan:))
Pilotaj, yani görerek seyir.
Kerteriz noktanızı kemere hattınızda gördüğünüzde, kerteriz noktasına vardığınızı anlıyorsunuz.
@@YachtmasterMuratErensoy bu demek oluyor ki el pusulası ile 90 derecede gördüğümde manevramı yapacağım ama bunu haritada çizerken tahmini yapmamam lazım bu noktada haritada rüzgar gülünü kullacağız muhtemelen , tam emin değilim nasıl olacağından. Aydınlatırsanız bu konuyu ilerleyen videolarda çok mutlu olurum. Emeğinize sağlık
Teşekkürler Murat kaptan.Çok net ve anlaşılır hazırlanmış bir video daha...
Her seferinde yeni bir harita üzerinde mi çizim yapmak gerekiyor, yoksa seyir bittikten sonra çizimleri silip haritayı temizliyor muyuz?.
Çizimleri silip haritayı temizliyoruz.
Fazla kalemi bastırmadan çizimleri yaparsanız, kolaylıkla siliniyor.
Sizlerin rahat görmesi için, ben videolarda kalemi bastırarak kalın çiziyorum. Sizin bu kadar kalın çizim yapmanız gerekmiyor.
Yumuşak uçlu bir kalem kullanmaya özen gösterin.
Sevgiler, selamlar.
Murat bey sevgiler selamlar dilerim.
Pilotaj yapma veya planlama hakkında daha geniş bilgi ve hatıraların ölçekleri hakkında bilgi rica ediyorum sizden mümkünse saygılarımla.
Not:Kaç çeşit denizci haritası mevcuttur ençok kullanılan haritalar hangileridir.
#013 videoda haritalar hakkında temel bilgileri anlatmıştım.
Pilotaj konusunda daha çok konuşacağız. Merak etmeyin.
Sevgiler, selamlar.
Murat bey merhaba;
Emekleriniz için çok teşekkür ederim.Biraz cahilce bir soru olucak ama tecrübesiz olmamdan dolayı sorduğumu bilmenizi isteyerek bir sorum olacak.Videonun sonlarında giriş-çıkışı birlikte planlayarak yaptığımız planlamada 180 derece giriş true rotamıza ekliyoruz ve bulduğumuz değeri compass rotaya çeviriyoruz değil mi?Yaptığınız işe çok saygı duyuyorum ve eğitimlerinizi takip ederek çok önemli bilgiler öğreniyorum.Herşey için çok teşekkür ederim tekrardan.
Herzaman önce "true" değerine 180 derece eklemek (veya çıkarmak) gerekir.
Sonrasında bulduğunuz değeri Deviation ve Variation etkisiyle "Compass" a çevirmek gerekir.
Abi süpersin ...çok teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim.
Şu güzel bilgiler için çok teşekkürler kaptan sağ ol var ol...
Çok teşekkür ederim.
Murat Bey,
Hazırlanan bu haritalar üzerinden seyir planını hazırladık ve pilotaja başladık.
Senaryo şu: Bütün bu seyir sürecinde, haritalarda belirtilmemiş
ama belirtilmesi seyri etkileyecek kadar önemli bir durum görüyoruz.
Bunu bir yerlere bildirmek gerekir mi?
Gerekirse nasıl bir yol izlenmeli…(VHF Kanal 16/ Sahil Güvenlik mi mesela?)
NOT 1: Aynı soru, denizde alabora olmuş bir tekne senaryosu için de geçerli. Bir baktık tekne alabora olmuş etrafta tekneye ait malzemeler vs…Nasıl bir yol izlenmeli? Nereye haber verilmeli? Nasıl?
Çok Teşekkür Ederim
Seyir haritalarında bahsettiğiniz türden bir eksiklik olmaz.
Alabora olmuş bir tekne görürseniz gidip yardım etmelisiniz.
Alabora olmuş bir teknede, ölü/yaralı olabileceği için VHF den yetkili kurumlara (coastguard, harbour master, search and rescue ... ) ulaşmaya çalışın ve seyir defterinize yardımınızın tüm safhalarını detaylı yazın.
Mümkünse videoya kaydedin.
Çok teşekkürler kaptan
Ben teşekkür ederim.
Sayenizde Însallah Kaptancik🙈🙏Olmayi Basaracagiz Esim Ve Ben Almanyada Ehliyet Yapiyoruz!!! Kendim isadamiyim Mühendislik Bilgime Güvenerek 3 Günlük Hizlandirilmis Egitim Aldik Teorik Bilgileri Ögrenmek Icin!!! Tam Bir Beyin Yanmasina Ugradik 😃 RUclips de Sizi Kesfetdim Efendim Sayenizde Hemde Türkçe Olarak Çok Daha Güzel Ve Akici Sakin Sunumunuzla izahatiniz Olagan üstü Kaliteli Ve Çok Rahat Hap Gibi Anlatiminiz Süper! Bodrumda Görüsmek Üzere Hoscakalin
Teşekkür ederim 🙂
Merhaba , umarım iyisinizidir.
Pandeminin iyi yanı her gün sizin videolardan iki bölüm tekrar izleme fırsatı buluyorum.
Size birkaç sorum olacak. Bir de pilotaj oluşturdum eğer zamanınız olur da bakarsanız sevinirim. Olmazsa da önemli değil.
Ben, Marmaris Netsel Marinaya pilotaj oluşturdum. Sonra sizin Pilotaj videonuzu tekrar izledim. Belki atladığım birşeyler olmuş mu diye.
Fark ettiğim, belki konu gereği bordolama ve kemere hattını sürekli kullandığınızı gördüm.
Benim ilk yaptığım bazen kemere hattı , bazen de kerteriz pusulası için (M ) derecesi bulmaktı. Sizin videodan sonra tekrar ikinci pilotaj oluşturdum. Olabildiğince bordolayarak , belki de daha kolay bir pilotaj yapabilmek için uğraştım.
Sonra size sormak istediğim, rotamda sancak ve iskele kemere hattımda iki kara parçası var .Gündüz için problem yok. Eğer geceye kalırsam fener olmadığı için zor bir durum oluşacak. Bunun için kerteriz alınacak yerler özellikle fenerler olmalı değil mi? Yani bir kara parçası, Burun ve bir de fenerden 2 kerteriz almak pilotaj için fazla teferruat olur mu? Yoksa zaten gözle görülebilen yerler, daha basit kerterizlerle mi halletmek gerekir? Biraz uzun oldu kusura bakmayın.
İkinci yaptığım Marmaris Netsel Marina Pilotajını yazıyorum . Sizin yaptığınız gibi kağıdı üçe bölerek yaptım ( belki kızımdan yardım istesem onu yollatabilirdim) ama şimdi roman gibi yazıyorum. Eğer zamanınız olmazsa , kontrol etmezseniz de önemli değil.
Şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar
Marmaris Netsel Marina için Pilotaj
Bozburun Yarımadası yönündan geliniyor.
1. ETAP = 36 Derece 44' 05'' N - 028 Derece 18' 05'' E
326 derece ( C ) rotasında geliniyor. 1. Etap mesafesi = 3.08 nM
A) Kerteriz= 2 nM sonra İskele Kemere hattımda Kargataşı Adası Feneri ( Fl (2) 5s 20m 3M ) / 230Derece (M). / Fener uzaklığı 0.7 nM
B) Kerteriz= 1,08 nM sonra İskele kemeremde Sarı Mehmet Br. 235 Derce / ( 36 Derece 47' 07'' N - 028 Derece 15' 06'' E ) - Sancak Kemere Hattımda
Kır Br. 55 Derece ( M) ve de İskele baş omuzlukta Keçiadası Feneri ( Fl 2s 30m 7M ) / 320 Derece (M)
2. ETAP = 36 Derece 47' 07'' N. - 028Derece 15' 06'' E
359 Derece ( C ) 2.Etap mesafesi 1, 01 nM
C) Kerteriz= 0.2 nM sonra Keçiadası Feneri İskele Kemere hattında / Fener uzaklığı 0.2 nM
0.9 nM sonra İnce Br Feneri ( Fl 3s 5M)
3. ETAP = 36 Derece 48' 08'' N - 028 Derece 15' 09'' E
13 Derece ( C ) 3. Etap Mesafesi 2.03 nM
D) Kerteriz = 2.02 nM sonra İskele Kemeremde Fener ( Fl (4) Y 3M ) / Fener uzaklığı 0.1 nM
36 Derece 51' 00 N - 028 Derece 16' 06'' E
E) Kerteriz= Sancakta Netsel Marina Feneri ( Fl G 4s 7m 3M)
F) Kerteriz = İskele Feneri ( Fl (2) R 6s 4m 2M )
Tebrikler.
Emeğinize çok teşekkür ederim.
Gündüz pilotaj planı ile gece pilotaj planı sizin de belirttiğiniz gibi farklıdır.
Gece planında ışıklı işaretleri (haritada tanımlı) kullanırız.
Ve her tecrübeli kaptanın pilotaj planı ufak farklılıklar taşıyabilir.
Ben en çok kullanılan iki temel yöntemi anlattım.
Zamanla bu benim anlattığıklarım ışığında kendi pilotaj tekniklerinizi geliştireceksiniz.
Elinizdeki pilotaj pilanına göre, sanki teknedeyniş gibi planınızı adım adım takip edin. Bu sayede, planınızda bir eksiklik varsa kolayca farkına varırsınız.
Tekrar ilginize ve emeğinize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler Murat abi
Ben teşekkür ederim.
Teşekkürler Murat Bey hem bilgiler hemde güzel şarkılar için ben emekli olunca yelkenli tekne almak hayali kuran ve emekliligine 5 yıl olan maddi ve bilgi açısından birikime yeni başlamış biriyim benim sorum yabancı bayraklı tekne ile Türkiye kıyılarında seyirlerde hangi sorunlara maruz kalırız. Kolay gelsin
Merhaba Himmet bey,
Türkiye'deyken benim teknem de USA bayraklıydı.
Hiçbir sorun yaşamadım.
Sadece balıkçı barınaklarıyla uzun süreli (yıllık, altı aylık) bağlanma anlaşması yapamazsınız. Ve belli periyotlarla Türkiye'ye giriş çıkış yapmanız gerekir.
Gerçi üç yıldır Malta'da yaşıyorum. Son uygulamalar ve kanunlar ne durumda çokta bir bilgim yok.
@@YachtmasterMuratErensoy teşekkürler
Öncelikle peşin peşin tesekkurler, bir ders daha harika sadelikte anlatimla çok kıymetli bilgiler.
Çıta git gide yükseliyor sayende Murat abi, bir sorum olacak ; bu plotaj aynı zamanda Bodrum-Kos feribot rotasına denk geldi diyelim aynı zaman diliminde olup olmadığımızı harita üzerinde bildiren bir işaret varmidir acaba. ( sayende artık fantazilerimiz bile oluyor )
:))
Bence anlattıklarıma odaklanmalısın !
@@YachtmasterMuratErensoy tesekkurler
Emeğinize sağlık .
Teşekkür ederim.
Murat bey selamlar tekrar, kaçırmış olabilirim, teknenin deviation sapma çizelgesini nasıl elde edebiliyoruz ? Bu sıfır tekne alınırken verilen bir çizelge mi ?
Havadan sudan videolarını da seyretmenizi tavsiye ederim.
O videolarda sorunuza çok detaylı cevap vermiştim.
Yachtmaster Murat Erensoy Seyrediyorum Murat bey, analizlerden görebiliyorsanız bakın lütfen, setrettiğim havadan sudan 3 ‘ü tekrar seyrettim ama yok karşılaşmadım.
DAHA FAZLA KİŞİNİN FAYDALANMASI İÇİN SON BEŞ GÜNDÜR ABONE OLDUĞUM HER MECRADA SİZİ TAVSİYE ETTİM VE ETMEYE DEVAM EDECEĞİM. BİR OKUL EĞİTİMİ TADINDAKİ BU GÜZEL BİLGİLERE BÜTÜN DENİZ SEVERLER ULAŞABİLMELİ.. DİĞER ARKADAŞLARDAN DA RİCA EDİYORUM, ONLAR DA PAYLAŞSINLAR VE DUYURSUNLAR BU SAYFAYI...İYİ Kİ SİZİN GİBİ İNSANLAR VAR... GERÇEKTEN TEŞEKKÜRDEN FAZLASINI HAK EDİYORSUNUZ... BURADAN BÜTÜN DENİZ DOSTLARINA SELAM OLSUN...
Sevgili CUMBABA,
Bu sizin çabanız ve ideallerimi sahiplenmeniz, en az benim emeğim kadar takdiri hakediyor.
Herkes bu videolardan haberdar olsun ki ;
sonradan kimse "vay benim haberim yoktu" diye ağlaşmasın !
:)
İlginize ve desteğinize sonsuz teşekkürler.
Sevgiler, selamlar.
Değerli Kaptanım, Sizin bu anlattıklarınızı teoride öğrenebilmek için insanlar avuç dolusu para veriyorlar.!! Ve inanınki bu kadar bilgiyi de alamıyorlar. Dinlediklerini anladılar anladılar, anlamadılarsa bir daha onlara anlatacak kimse yok ortada!! Halbuki Siz sayfanızda her bölümü kendine has bir konuyla ele alıyorsunuz.. Yani ondan biraz bundan biraz ''ortaya karışık'' bir şey değil Sizin yaptığınız.. Bu emeğin ziyan olmaması lazım.. Ben elimden geleni yapacağım bunun için... Selamlar
TÜRK denizciliğine katkınız çok büyük tebrik ederim
Sizlerin desteği ve takdiri, en az benim çabalarım kadar önemli.
Çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Çok tskler kaptan.Rotamizi degistirecegimiz yerde bir kara parcasi yok ise degistirecegimiz yeri tam olarak nasil belirleriz.Saatmi tutacagiz ?
Kara parçası yoksa, rota değiştirmeye de gerek yok demektir.
Direk çizersiniz rotayı.
:)
Bu videoda anlattığım PİLOTAJ, yani görerek seyir.
Görecek bir obje veya kara parçası yoksa zaten o seyre pilotaj demiyoruz.
Murat bey videolarınızı ilgiyle izliyorum Yelkene yeni merak sarmış biri olaraktan size farklı bir soru sormak istiyorum ADB acaba avrupa limanlarında geçerlimi tekne kiralamak için geçerli olmadığını söylüyorlar ama hırvatistan veya italyadan tekne satın alsam o tekne ile türkiyeye gelirken sorun çıkarırlarmı videolarınız ve vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim
Kendi teknenizi ADB niz ile dünyanın heryerinde kullanabilirsiniz.
Ancak tekne aldığınızda, çıkış işlemlerinde (genelde) yeterli görülmüyor.
Avrupada ADB nizle tekne kiralamanız hemen hemen imkansız.
@@YachtmasterMuratErensoy Teşekkür ederim
Murat Bey tüm paylaşımlarınızı büyük zevkle takip ediyorum. Gerek hafızamızı tazelemek, gerekse de dağarcığımıza bir şeyler eklemek açısından çok faydalı oluyor. Selam ve saygılar
Kolay erişilebilecek, ücretsiz, doğru bilgiler içeren, eksiksiz bir bilgi havuzu...
Çok mu şey istiyorum ?
:)
Sevgiler, selamlar.
Murat kaptan merhaba, bu üzerinde çalıştığınız haritaları nerelerden temin edebiliyoruz acaba? Saygılarımla
Türk karasuları için gereken yat harita föylerini ADF satıyordu.
Ayrıca birkaç internek sitesinde de satılıyor, google aramasına "yat haritaları" yazınca çıkacaktır.
Diğer bölgeler için de 089 nolu videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Çok teşekkürler.🙋♂️
Ben teşekkür ederim.
Murat abi bu pilotaj planını hesaplamaya başlamadan önce başlangıç noktasını nasıl belirlememiz gerekiyor çünkü hesaplar değişecek tam başlangıç noktasını bulamazsak harita üzerinde
Bulunduğunuz konumu HERZAMAN tam olarak bilmelisiniz zaten.
Nerde olduğunuzu bilemiyorsanız büyük risk taşıyorsunuz demektir.
Hepsini tek tek detaylı anlattım.
Videoları sırasıyla ve atlamadan seyretmenizi tavsiye ederim.
Teşekkürler. Teknelerin sinifi nerede tanimlaniyor. A sinifi bir tekne almayi planliyorum.
Registration dökümanında yazar.
Ayrıca Kokpite yakın bir bölgede, teknenin plakartı vardır. Orada da yazar.
teşekkür ederim Murat bey.
Murat bey, emeğinize sağlık. Gidilecek mesafeleri hız-zaman ile hesaplamak tamam, ancak sabit noktalara olan uzaklıkları denizde iken nasıl kestireceğiz ? Selamlar saygılar.
Göz kararı kestireceksiniz.
0.3 M veya 0.4 M uzağından geçmeniz çok şeyi değiştirmez burada.
Bu videoda pilotaj planladık, yani görerek seyir.
emeğinize sağlık
Teşekkür ederim.
Murat Bey, merhaba.
Benim bir sorum olacak; Rotamızı belirledik kağıda dökdük ama şans bu ya rüzgar tam da pruvadan esmeye başladı.
Bu durumda bu kadar kısa bir rotada zikzak çizmek yerine rotamızı bozmamak adına motor kuvvetine mi başvuracağız?
Not: Videoları sırasıyla izlediğim için ileride bu sorulara cevap verdiyseniz de henüz izlemedim, kusura bakmayın.
Teşekkürler.
İstisnai durumlar hariç, pilotaj motor seyriyle yapılır.
Pilotaj, yani görerek seyir, limana veya demir yerine giriş/çıkışta kullanılan bir yöntemdir. "IALA-A Şamandıralar" videosunu da izlemenizi tavsiye ederim.
Murat Bey, Kadıköy Marina dan Bodrum Marina ya siz bu pilotaj planını kaç dakika veya saatte hazırlarsınız? Sorum saçma ise affola.Saygılarımla.
Vidoları muhtemelen hızlandırarak seyrediyorsunuz ve dolayısıyla anlamıyorsunuz.
"PİLOTAJ PLANI" SADECE LİMAN GİRİŞ/ÇIKIŞLARI İÇİN HAZIRLANIR.
Videoda da anlattığım gibi ;
Seyir planlamak farklıdır.
@@YachtmasterMuratErensoy Murat Bey özür dilerim sanırım orayı kaçırmışım. Gerçekten şu an kulağımdan tedavi göyüyorum+ tüm videoları 1 kez daha izlliyeceğim kesinlikle. Saygılarımla.
Geçmiş olsun.
Tek derdim sizlere mümkün oldukça çok şeyi aktarabilmek.
Sevgiler, selamlar.
Murat abi ..eminim diğer arkadaşlarda merak ediyordur. Bu motor saati konusunu senden ricam bu konuyuda yer vermen soru cevap videonda .Mesela
Motor saati kaç binden sonra bizi zora sokar.
2010 model 3500 saat de bir tekne ve 2005 model motoru yenilenmiş bir tekne arasında mantıklı olan hangisidir.
Motor saati okunmuyor yada bilinmiyor demek ne demek oluyor abi .(motor saatinde oynama yapılabilirmi)
Siz kendi alacağınız teknede motor saati konusunda nasıl bir yol izleyeceksiniz.
Motorlarla ilgili detaylı videolar da gelecek, sırası gelince.
Bu "motor saati" konusuna da detaylı değineceğiz tabiki...
Ama şu aşamada bunun çokta kafaya takılmaması gerektiğini söyleyebilirim.
Motor konusunda benim bakacağım noktalar:
1. Motor marka/modeli
2. Motor yağsız/bakımsız çalıştırılmış mı ?
3. Motor üretim yılı
4. Motorun genel kondisyonu
5. Saildrive a su girmiş mi?
Zaten çoğu teknede motor saati bulunmuyor bile.
Bu konuyu çokta fazla kafaya takmamak lazım.
Hepsini daha detaylı konuşacağız.
@@YachtmasterMuratErensoy teşekkür ederim abi.. Süpersin inşallah çok teşekkür ederim cevap için ⛵⛵🎈🎈
Murat Bey teşekkürler. Plan yaparken derinlikleri hiç dikkate almadınız. Eğer rota üstünde sığ bir yer varsa tehlike oluşturmaz mı? Açıklama yaparsanız memnun oluruz. Derinlikleri yeterli var sayarak mı bu planı yaptınız. Bu birinci soru.
İkinci soru: Videonın başında gösterdiğiniz haritayı biraz izah edebilirimisiniz. Çok fazla işaretler var. Arasında daha önce görmediklerimizde var. Örneğin kalın yaylar. Bunlar ne anlama geliyor? Tekrar teşekkür ederiz.
Harita üzerinde planlama yapmamızın en büyük nedeni ; derinlikleri ve sığlıkları görebilmemiz.
Bu videonun konusunu çok dağıtmamak için derinlikler konusuna değinmedim.
Ama adım adım herşeyi anlatıyorum, merak etmeyin...
Videonun girişindeki haritadaki bilmediğiniz işaretlerede sırası geldikçe değineceğim.
Biraz sabır lütfen.
Sevgiler, selamlar.
Murat Bey çok eğitici,2/3 defa seyredip not alıyoruz
Süpersiniz.
Sizin bu öğrenme isteğiniz devam ettikçe,
bende elimlen geldikçe anlatmaya devam edeceğim.
İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Selam Paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkürler Sağlıkla kalın
Çok teşekkür ederim.
teşekkürler.⛵
Ben teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık kaptanım. Giriş müziği çok güzel. Kim söylüyor paylaşım yaparsanız memnun olurum. Selamlar sevgiler
Edit: yorumlarda cevaplamışsınız, şimdi gördüm 🙂
Teşekkür ederim.
Sevgiler, selamlar.
Teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Tekrar cok tesekkurler bu guzel ve ogretici bolum icin. 1 soru: seyir halinde tam iskele keemere hattinda gordugumuz yerin gercekten bize uzakliginin 0,4 M oldunu nasil anlariz? tsk. Ederim
Göz kararı kestireceksiniz.
0.3 M veya 0.4 M uzağından geçmeniz çok şeyi değiştirmez burada.
Bu videoda pilotaj planladık, yani görerek seyir.
Murat bey navigasyona deniz feneri kırmızı veya tonları olarak değilde sarı.Bunun açıklaması nedir.
Tşk ederim.
Ne sormaya çalıştığınızı anlamadım !
Muazzam Murat Hocam. Biraz temel matematik bilen birine transatlantik kullandırırsınız siz🌝. Çok teşekkürker👑
Ben teşekkür ederim.
:)
Sevgiler, selamlar.