CFR Marfă merge în ritm de melc și adună datorii: viteza medie a trenurilor este de 17 km/h

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 апр 2024
  • O nouă companie feroviară ar trebui să fie salvarea pentru transport de marfă pe calea ferată, Carpatica Feroviar. Căpușată în decursul timpului de contracte păguboase, indiferență și incompetență, CFR Marfă se apropie de finalul existenței ca societate. Înființată în 1998, după împărțirea companiei mamă, inițial avea peste 30 de mii de angajați.
    Acum, plină de datorii, CFR Marfă mai are puțin peste trei mii de salariați, iar dintre cele 63 de mii de vagoane, abia mai operează cu puțin peste opt mii. Oficialii spun că datoriile imense fac din societate o cauză pierdută. Noua companie are un rol extrem de important, spun oficialii, în contextual războiului de la granița țării. Urmăriți un nou episod din campania Euronews ”România pierde trenul”.
    Pentru cele mai recente știri:
    euronews.ro/
    Abonați-vă la canalul nostru de RUclips: / @euronewsro
    Urmăriți-ne și pe Social Media:
    whatsapp.com/channel/0029VaCn...
    / euronewsro
    / ro.euronews
    / euronews_romania
    / euronews.romania

Комментарии • 27

  • @virgilspornic193
    @virgilspornic193 2 месяца назад +21

    Dacă nu se schimbă calea ferată adică șinele și viteza de deplasare este aceiași atunci pot sa se facă și 10 companii !!!

  • @Civi_ts
    @Civi_ts 2 месяца назад +16

    Dispare CFR Marfa si apare o companie noua, "fara sa devina dominanta". Cine castiga? Companiile private...

    • @nitrospitfire6345
      @nitrospitfire6345 2 месяца назад

      Iarta-l, te rog, a consumat un mix de extasy și pălincă triplu distilată, nu știe ce spune, trăiește într-un univers paralel... Oricâte companii ar aduce, dacă nu pune șine nou-nouțe...nu rezolvă NIMIC❗

    • @jameswesson7372
      @jameswesson7372 2 месяца назад

      Si ce e rau sa ia privatii o cota mai mare?
      Macar privatii platesc taxe la stat si cumpara locomotive noi romanesti.

    • @Civi_ts
      @Civi_ts 2 месяца назад

      @@jameswesson7372 nu ar fi fost o problemă, dacă CFR Marfă nu ar fi fost falimentată intenționat ca să scape companiile private de concurență, și să aibă de unde cumpăra locomotive și vagoane la preț de nimic. În plus, CFR Marfă e deținută de statul român, deci banii tot acolo ajung.

    • @jameswesson7372
      @jameswesson7372 2 месяца назад

      @@Civi_ts CFR Marfa e falimentara de 20 de ani.
      Daca iti place socialismul asta infect te inteleg sa tii cu statul.
      Dar tine cont de faptul ca se iau banii contribuabililor si se baga in companii de astea mizere.
      Nu mai bine lichidam toate companiile de stat si putem ajunge o Corea de Sud a Europei?
      Sau mai bine continuam cu socialismul asta abject ca sa fure politicienii si liderii de sindicat?
      Privatii au cumparat cateva zeci de locomotive noi de la Softronic Craiova, CFR Marfa 0 bucati.
      Companiile de stat sunt o piedica in calea dezvoltarii economiei romanesti.

  • @jackripper990
    @jackripper990 2 месяца назад +9

    Problema nu e ca merge marfarul cu 17 km la ora, problema e ca infrastructura tine de CFR infrastructura, o cu totul alta companie.

    • @scr1ptery642
      @scr1ptery642 2 месяца назад

      Și dacă merge cu mai mult de 17km/h se strica locomotiva 😂

    • @jackripper990
      @jackripper990 2 месяца назад

      @@scr1ptery642 aia e alta problema. Ideea e ca sunt 3 companii de stat CFR SA(infrastructura), CFR Calatori si CFR Marfa. Toate companiile care transporta marfuri sau persoane platesc o taxa catre CFR SA care in teorie ar trebui sa foloseasca banii aia sa repare sau sa intretina linia. E similar cu rovinieta pentru omul de rand cu masina. Banii nu ajung. Peste 70% din infrastructura necesita reparatii capitale nu doar pe linie ci si pe tuneluri, macaze, poduri. Poti avea linie de 160 de km dar o ai degeaba daca ai un podet care nu a mai fost reparat de 50 de ani si trenul trebuie sa il traverseze cu 15 km / h maxim altfel risca sa cada podul. Aia e problema. Era un raport public acum vreo 10 ani unde era mentionat ca sunt undeva la 1.000 si ceva de portiuni de cale ferata in toata infrastructura unde se poate intampla oricand un accident feroviar. La tunele si poduri e jale mare. Cam 90% trebuie sa treaca prin reparatii capitale. Si asta era acum 10 ani. Practic ca sa ai infrastructura decenta ar trebui statul sa repare undeva la 500 de km de linie cu infrastura adiacenta pe an ca in 10 ani sa fie transportul cel putin la nivelul la care a fost linia proiectata initial. 500 de km si nu 10-20 cum are bugetul CFR SA pe an. Solutii ar fi prin finantare europeana, problema e ca toate aceste companii nu primesc buget decat la cateva luni dupa ce incepe anul calendaristic. Anul trecut a fost si o greva ca nu si-a primit calea ferata bugetul pe 2023 in NOIEMBRIE. Ce proiecte poti face de intretinere si reparatii in doua luni pentru reteaua feroviara asa?

    • @scr1ptery642
      @scr1ptery642 2 месяца назад

      @@jackripper990 daca nu lucram la infrastructura tăceam 😅
      Ai macar idee ce vorbești ? Infrastructura nu este a noastră, noi doar o întreținem, suntem companie cu capital, trebuie sa ne descurcam cum putem.. singurii responsabili pentru absenta investițiilor în infrastructură este chiar statul român prin ministerul transporturilor 🥲🥲
      Ce naiba sa întreții când șina e călită lent in urma a 50 de ani de expunere cald/rece? Trebuie schimbata și cam atât..
      De acum vin căldurile.. sa vezi ce ondulate o da fie sinele... După vine frigul sa vezi cum pocnește sina de le este frica și la mecanici sa meargă 😅😅
      Vrei sa îți zic cum vad eu lucrurile ? Ar trebui să dispară șmecherii ăștia transportatori rutieri cu camioanele lor supra toate, ajung unele camioane sa aibe cu tot cu marfa și 40-50 de tone, sunt supra tonate, ne distrug infrastructura rutieră care și aia e vai de capul ei făcută.. iar CFR marfă merge din ce in ce mai prost..
      Nu s-a ajuns decât la atacuri între cele 3 companii in care au grijă constanta de a-și reproșa datoriile pe care le au una față de alta. Sa nu uitam totuși că acestea sunt companii de stat, iar majoritatea țărilor luminate au investit foarte mulți bani în infrastructură feroviară, in primul rand pentru că face parte din mai multe planuri strategice de siguranță iar în al doilea rând pentru că poate deveni o sursa buna de bani pentru buget în urma profitului. In germania aia bagă restricții de tonaj și în funcție de temperatura de afară sa nu își distrugă drumurile și noi trecem cu rabe de 45 de tone la 50°C temperatura asfaltului de îl deformăm de dracii îl ia și după ne plângem că de ce merg companiile rău și de ce ne rupem rotile mașinilor, nu?
      Avem instalatii vechi și din anii 1900, de pe vremea locomotivelor cu aburi.. tu visezi la cale ferată noua.
      In plus de ce sa investești când marfa nu are clienți? Când călători nu au clienți, sau sunt din ce in ce mai puțini.. hai sa stârpim corupția transporturilor rutiere sa vezi cum vin la CFR și fac contracte de miloane

    • @jackripper990
      @jackripper990 2 месяца назад

      ​@@scr1ptery642 Infrastructura este a statului roman, si da voi o administrati. CFR SA este inca o companie de stat. De asemenea inainte de 89 exista o lege unde (daca nu exista alta alternativa) pe o raza de 50 de km trenul avea monopol. Cat despre starea generala a infrastructurii nu se mai fabrica in sina. Ce stiu insa e ca ani de zile linia nu a fost nici macar curatata de buruieni. ;) Iti dai seama ca ani de zile de vegetatie printre traverse, a afectat intr-o oarecare masura si stabilitatea terasementului care iti tine linia la nivel si atenueaza vibratia trenului care trece deasupra. Nu zic ca peste tot e la fel dar in multe zone, sunt destul de sigur ca nu e doar suficient sa schimbi sina si atat. Coruptia e o problema endemica la noi, ce nu e de azi de ieri, se intampla si in comunism intr-o forma sau alta. Marfa si Calatorii nu merg din simplu motiv ca e scump si foarte ineficient transportul feroviar. Dureaza cam 16 ore un tren de pasageri sa ajunga din Satu Mare pana in Bucuresti. Un marfar dureaza infinit mai mult. Economia prin urmare sufera ca nu e nimeni nebun sa ridice o fabrica daca sta 2-3 zile sa isi scoata marfa la export. Tara are potential imens feroviar, reteaua e destul de extinsa si ajunge cam pe toate coclaurile. Problema e ca reparatia unei linii nu atrage capital politic(nu esti vazut atat bine ca si politician daca repari ceva. Toti se inghesuie sa taie panglici), constructia e mult mai scumpa si evident personalul nu e proportionat cum trebuie. Stiu companii cu mii de angajati care se descurca foarte bine cu un departament TESA eficient (cativa oameni la resurse uman si financiar). In CFR stiu cazuri unde sunt 35 de contabili la o sectie cu 1500 de angajati. E enorm de mult si unde ar trebui sa fie personal (exploatare si mai ales intretinere) nu gasesti pe nimeni. E si o problema de politizare, aproape toate societatile de stat sunt conduse de membrii de partid. Iar acest cancer merge pana la functii joase de executie.

  • @gamaniuliu2122
    @gamaniuliu2122 2 месяца назад +7

    Aia e viteza de garare, nu de circulatie intre statii!

  • @petrevacaresteanu6727
    @petrevacaresteanu6727 2 месяца назад +2

    Daca la CFR au venit numai șpăgari, care au demolat bucata cu bucata, tot ce au făcut înaintașii....

  • @cyber_player38
    @cyber_player38 2 месяца назад +3

    Din moment ce ei nu modernizeaza calea ferata si nu ai nici o investitie i 10:28 n calea de rulare cum naiba sa te astepti sa ai profit. Halal management.

  • @THEHOODCONCEPT
    @THEHOODCONCEPT 2 месяца назад

    Am si eu o intrebare, trenurile carpatica zboara?

  • @bogdanciurdea3305
    @bogdanciurdea3305 2 месяца назад +1

    Până în schimba infrastructura feroviară și americani poate sa vina aici mai mult de 17 km \h nu se poate înainta ,asta este o alta hoție de sus ,ăștia nu au mai schimbat de mult nimic ,și unde sunt bani asta este intrebarea

    • @mariusnicolae300
      @mariusnicolae300 2 месяца назад

      Viteza de 17 km este viteaza medie comercială, nu viteza de circulație.Un tren de marfa așteaptă foarte mult pe traseu să facă loc trenurilor de călători în principal apoi și din cauză că triajele nu mai funcționează la capacitatea proiectata.Faptul că au fost desființate și multe halte de mișcare unde se puteau încrucișa trenurile a dus la creșterea timpilor de staționare.Mai sunt puține care au mai mult de 2 linii funcționale.Sunt multe de spus, doar cei care au habar un pic știu despre ce e vorba, restul chiar cred că un tren pe M800 circula cu 17km/h....

  • @mariusionut2895
    @mariusionut2895 2 месяца назад +3

    Un mecanic are obligația de a citi ordinul de circulație înainte de a-l semna.

    • @alexevo8016
      @alexevo8016 2 месяца назад +3

      @@csuporj A citit-o pe mă-ta. O replică mai proastă nu există, o transporți pe mă-ta și o expui unei legislații când stai online din fotoliu?

  • @caliniepan5281
    @caliniepan5281 2 месяца назад

    Totul e vechi si invechit din nefericire se incearca dar lucrurile merg greu din cauza lu Iohanis

  • @jameswesson7372
    @jameswesson7372 2 месяца назад +1

    CFR Marfa trebuie lichidata.
    Taiate toate vagoanele vechi la fiare vechi iar cele bune vandute impreuna cu locomotivele si toate activele.