agricultura.video - Făinare, putregaiul negru - la Turul inovației - Viticultură - Syngenta

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 июл 2022
  • Reproducem parțial informațiile din reportajul video:
    Coprantol Duo, Orondis Ultra, Taegro, Topas 100 EC și Thiovit Jet 80 sunt câteva din soluțiile companiei Syngenta pentru cele mai importante probleme la vița-de-vie
    Compania Syngenta a prezentat noutățile în tehnologia de viticultură în fața a aproximativ 70 de viticultori, sub egida Forumului Regional pentru Viticultură - Turul inovației, în ferma Lacerta din zona Dealu Mare, o zonă foarte importantă pentru viticultura din România. Lacerta are 82 ha. de viță-de-vie, 60% soiuri roșii, 40% soiuri albe. Plantațiile au fost înființate în 2005 și 2008 și 2010.
    Au fost prezentate tehnologiile noi în cultura viței-de-vie și noutățile din portofoliu, precum și principalele provocări ale anului 2022 în viticultură.
    Syngenta a venit în întâmpinarea nevoilor fermierilor cu mai multe produse: Orondis Ultra, Coprantol sunt produse pentru combaterea manei la vița-de-vie și produsul biologic Taegro. “Credem că această nișă de produse biologice este una care va crește cu siguranță în următorii ani. Vedem această tendință tot mai mult în țările din Vestul Europei, dar credem că și în România lucrurile vor evolua semnificativ în viitorul apropiat”, spune Andreea Caimac, Marketing Lead SE Europe, Crop Protection, Specialty Vegetables Syngenta.
    “Lansate anul trecut, anul acesta au avut un succes foarte mare în atât în ceea ce privește eficacitatea în cultură a fermierilor și bineînțeles, în vânzările Syngenta”, remarcă Iulian Zafiu, director vânzări culturi horticole Syngenta. Orondis Ultra este un produs specializat pentru controlul manei la vița de vie, cu o substanță activă dintr-o clasă dintr-o grupă chimică nouă. Și-a dovedit eficacitatea mai ales anul trecut când au fost probleme în ceea ce privește mana. Coprantol este un produs pe bază de cupru, cu două substanțe active, atât hidroxid de cupru, cât și oxiclorură de cupru, dar cu doză redusă de substanță activă. Are și omologare BIO.
    Emilian Șerbulea, șeful activității de viticultură al Cramei Lacerta, integrează produsele bio în tehnologie. “Încercăm să obișnuim plantația să să devină mai rezistentă. Avem și 6,5 hectare de Fetească Albă cu tehnologie bio. Văd că produsele bio care intră în piață au eficacitate”, spune acesta.
    Făinarea, problema anului 2022
    Iulian Zafiu remarcă faptul că anul acesta cea mai mare problemă în plantațiile de viță-de-vie a constiuit-o făinarea. Emilian Șerbulea confirmă acest lucru. “Presiunea de de făinare este destul de mare în momentul de față încercăm să facem pe cât posibil să nu scăpăm plantația din mână”.
    Lupta cu făinarea, de durată
    Syngenta are produse de combatere. Scoase în evidență au fost Topas 100 EC și Thiovit Jet 80. Zafiu remarcă faptul că este necesar un efort susținut pentru combatere: “Printr-un program adecvat de combatere a făinării încă începând de la dezmugurire această boală poate fi ținută sub control atâta vreme cât anul precedent au fost probleme cu făinarea. Fermierul trebuie să înceapă tratamentele încă din primele faze de dezvoltare a viței-de-vie, pentru că altfel este extrem de greu să poți să ții sub control această boală. În momentul în care a intrat în plantație poate să provoace daune foarte foarte mari”. Cel mai păgubitor este atacul pe ciorchine, care are repercusiuni nu numai asupra producției, respectiv calitatea strugurilor și în final a vinului, dar și asupra rezervei de boală în anul următor. Lupta cu această boală nu este încheiată momentul în care s-a încheiat sezonul de recoltare. “Recomandarea mea ar fi ca momentul în care, după perioada de recoltare și până când cad frunzele, să mai fie aplicat cel puțin un produs de contact, de exemplu Thiovit, ca tratament pentru combaterea acestei boli cu scopul de a se diminua presiunea și rezerva de făinare pentru anul următor. Există și o serie de măsuri tehnologice care trebuie luate. Efectul acestor măsuri adunat pot să reducă semnificativ presiunea de infecție. În momentul în care a fost tăiată coarda, dacă există presiune de Făinare, trebuie aplicată o zeamă sulfocalcică imediat după după tăiere”, spune Zafiu.
    Bune practici
    Mihaela Dogaru, Regulatory Affairs Manager Syngenta: “Este important să citim eticheta. Este important să respectăm regulile de acolo. Nu supradozăm, nu subdozăm". Nu supradozăm pentru că depășim limitele de reziduuri și nu putem vinde producția. Nu sub dozăm pentru că se creează rezistență. Trebuie să respectăm doza pentru că acea doză de pe etichetă este rezultatul multor teste efectuate de-a lungul mai multor ani. Este rezultatul unei identificări a dozei optime pentru acel dăunător, pentru acea cultură.”
    Andrei Măruțescu, Business Sustainability Head South-East Europe - Syngenta: “Nu trebuie să ne fie rușine sau să ne ferim să purtăm echipament de protecție. Recomandăm purtarea mănușilor de protecție de nitril. Este regulă de bază. Sunt special destinate activităților cu produse chimice. Nu recomandăm utilizarea mănușilor chirurgicale”.

Комментарии •