BPC EP.27 - Limitele agriculturii conservative în sistem ecologic

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 май 2024
  • BPC EP.27 - Limitele agriculturii conservative în sistem ecologic
    𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗕𝘂𝗻𝗲 𝗣𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗰𝗶 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘀𝘂𝘀𝘁̦𝗶𝗻𝘂𝘁 𝗱𝗲 𝗖𝗼𝗿𝘁𝗲𝘃𝗮 𝗔𝗴𝗿𝗶𝘀𝗰𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲.
    Marius Botea, director tehnic Holde Agri Invest, consultant agricol:
    Suntem într-o cultură de mazăre, ecologice, pe unul dintre cele mai mari câmpuri ale noastre. Avem o solă de 400 de hectare. La cele 2000 de hectare ecologice avem o rotație de trei ani de zile, 5-600 de hectare de mazăre, 5-600 de hectare spre șapte de grâu, 5-600 de hectare de floarea-soarelui. Dacă mazărea ne reușește, facem grâu. Dacă grâu ne reușește, facem și floarea-soarelui, mazărea, să evităm riscurile. Avem două feluri de mazăre mazăre de toamnă, după cum se poate observa și în partea cealaltă, mazăre de primăvară. Am încercat toate metodele să îmbunătățim și procesul tehnologic în cultura ecologică.
    După ce am încercat primii doi-trei ani cu min till, după ce am încercat primii doi-trei ani cu tot felul de îngrășăminte, de la rocă fosfatică ecologică la îngrășământ cu azot în 12, de diferite forme, de la diferiți producători, din sânge de animale, din piele de animale, din tot felul de îngrășăminte, am ajuns la concluzia că trebuie să schimbăm și altceva.
    Pur și simplu gradul de îmburuienare era mult prea mare și de doi ani de zile am reinventat agricultura sau am reinventat plugul, pe care l-am uitat de mult.
    Am cumpărat un plug, am achiziționat un plug și am început să arăm pentru început doar pentru cultura de floarea-soarelui, care după cum știm avem șase-șapte plante pe metru pătrat și rest avem până la 200 de buruieni și cu ajutorul plugului am încercat să reducem cantitatea de buruieni, să le amestecăm un pic în pământ, ca la momentul germinării plăntuțelor de floarea-soarelui să avem cât mai mică densitatea de buruieni, ca procesul de curățire să decurgă cât mai eficient și am început să avem rezultate. După ce am trecut de la floarea-soarelui, am început să folosim plugul și în cultura de mazăre și în cultura de grâu. Se pot vedea diferențe. Dacă acum trei ani de zile într-un câmp de mazăre ca acesta erau 100% plin de buruieni, acum au mai rămas cu câteva vetre, o vatră aici, o vară dincolo. La fel și în grâu.
    După plug avem un grad de infestare mult mai scăzut, ajută plantele să eficienteze mult mai mult mâncarea. Dacă la momentul de aprilie-martie grâurile, mazărea arată foarte, foarte bine, peste o lună de zile cu siguranță lipsa de mâncare își va spune cuvântul. Media anul trecut la o cultură de grâu și la o cultură de mazăre a fost de 2,5 t/ha, dar anul acesta grâul beneficiază de aportul de mazăre de anul trecut. Cu siguranță producția va fi mult mai ridicată.
    Să revenim la mazăre! Am pus-o în toamnă, în noiembrie, după ce am terminat toată munca în câmp, am pus mazărea 250 kg. Avem o cultură reușită, extraordinară. Pe 250-300 de hectare de toamnă am pus încă 300 ha de primăvară, care arată extraordinar de bine la momentul de față.
    Sperăm într-o producție bună. Sperăm într-o producție de cel puțin 3 t/ha pe hectar la momentul cum arată acum și am învățat să facem agricultură ecologică. V-am zis de plug, ce-am mai făcut aici 100% tot câmpul ecologic este dat cu carbonat de calciu. Dacă acum un an de zile am plecat cu 1t/ha, am terminat cu 3t/ha. Cu siguranță se vede, se vede în gradul de tasare al solului, se vede în gradul de afânare a solului, se vede. Cu cât trec anii, cu atât culturile arată din ce în ce mai bine. Sunt situații în primăvară când culturile noastre ecologice sunt mai frumoase decât ale vecinilor, convenționale, cu azot, cu fosfor. Până la un punct, bineînțeles! Ne iese mazărea! Pur și simplu, dacă am făcut mazăre anul acesta, anul viitor cu siguranță vom face și grâu, vom face grâu! Asta înseamnă că gradul de îmburoinare este scăzut!
    Cu siguranță facem și floarea-soarelui și am intrat într-un ciclu care sperăm să-l ducem cât mai mult timp. O altă verigă tehnologică sunt îngrășămintele organice. Gunoiul de grajd, de pasăre este mai greu de achiziționat. Gunoi ecologic de pasăre, dar cu toate astea lucrăm, avem destul de multe sole pe care deja am aplicat și în care rezultatele au început să apară. Producția față de acum cinici ani de zile, în fiecare an media generală la fiecare cultură se duce în sus cu ajutorul plugului, cu ajutorul carbonatului de calciul de calciu, cu ajutorul gunoiului de grajd, cu ajutorul utilajelor de curățire. Avem pentru grâu avem greble, grape stelate, greble cu care 10-20-30-40% din buruieni le distrugem în toamnă, o dată în primăvară, o dată de-două ori, de trei ori de câte ori este nevoie, până când grâul se face la o mărime în când nu se mai justifică lucrarea.

Комментарии •