Mercedes S-klasse - De Zaak Autotest

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 авг 2017
  • Mercedes S 450 Premium Plus
    Prijs: 125.000 euro
    Lease: 1.769 euro per maand (60 maanden, 10.000 km per jaar)
    Motor: 3-liter zescilinder, 367 pk
    9-versnellingen automaat
    Trekkracht: 500 Nm
    Topsnelheid: 250 km per uur
    Acceleratie: 0-100 in 5,1 sec.
    Lengte: 513 cm (korte versie)
    Je auto als oase van rust en ontspanning tussen twee zware zakelijke afspraken. Of juist als oppepper, zodat je er na de rit weer even tegenaan kunt. Het klinkt overdreven, maar bij de ontwikkeling van o.a. de S-klasse is vooral daaraan gedacht. In de ‘upper class’ draait het om wellness.
    Slimme S-klasse stuurt zelf
    Denk overigens niet dat het een ver van je bed show is. Oké, de meesten van ons zijn nog even niet toe aan een auto met een prijskaartje van zes cijfers, maar zoals álle snufjes zal ook deze wellness-trend snel omlaag sijpelen naar meer gangbare businessclassmodellen. Dat geldt zeker voor de net gelanceerde upgraded Mercedes S-klasse.
    Dan moet je het zeker over zijn autonome rijfuncties hebben. De Merc’ zit vol met camera’s, radars en andere sensoren, maar maakt nu ook gebruik van alle gegevens in de navigatie. Stel je route in en de S remt en accelereert zelfstandig wanneer je een afslag, bocht of t-splitsing nadert. En houdt zich keurig aan de geldende snelheid. Je hoeft alleen even te sturen, als er tenminste geen ander verkeer aankomt.
    Ik liet hem een kilometer of honderd op binnenwegen door Zwitserland en Beieren zoveel mogelijk zelf zijn gang gaan en dat ging eigenlijk maar een keer bijna mis. In een wegopbreking met gele en witte lijnen door elkaar raakt het elektronisch brein de kluts kwijt. Iets voor de volgende software update moet je maar denken.
    Snelwegen doet hij ongeveer zelf. Tik tegen de richtingaanwijzer en hij voert de inhaalmanoeuvre zelfstandig uit. Of niet, als er iemand aankomt. Dan probeert de auto het na tien tellen nog eens. Tamelijk bijzonder wordt het op de slingerende wegen in het heuvelgebied, want in doorlopende bochten remt hij op tijd aan, stuurt hij aardig strak en accelereert weer door. Nu en dan een tikje op een aanraakgevoelig plaatje op het stuurwiel is genoeg om het brein gerust te stellen dat je nog alert bent.
    Wat mij betreft alleen wel een tikje braaf qua tempo allemaal. Ook al geen probleem. Schakel de sportstand in en hij duikt er aanzienlijk harder in en raffelt bochten duidelijk sportiever af. Veelbelovend als je aan pakweg een E-klasse denkt, want die krijgt het zonder twijfel ook.
    Energizing Comfort Technology
    Kijk, je verwacht in een limousine als de S-klasse natuurlijk niet minder dan een oase van rust, comfort en gespierde prestaties. Laten we het kort houden: dat krijg je. Wat na een paar dagen rijden vooral blijft hangen is het gemak waarmee het allemaal gaat. En dan is er ook nog een nieuwe vondst die daar nog een - eerlijk gezegd tamelijk bizar - sausje overheen giet. Mocht je na een zware zakelijke bespreking toe zijn aan wat ontspanning, verfrissing of juist een dubbele espresso effect, dan komt de nieuwe Energizing Comfort Technology wellicht van pas.
    Een wereldprimeur, claimen ze, maar in feite niet meer dan de integratie van alle mogelijke interieurcomfortsystemen. Toegegeven: je weet werkelijk niet wat je meemaakt.
    Er is keuze uit zes programma’s van tien minuten. In plaats van klimaatregeling of massagestoelen kies je voor een combinatie van allerlei systemen om een verfrissend, verwarmend, vitaliserend, plezierig of behaaglijk effect op te wekken.
    Daarvoor gebruikt de auto de klimaatregeling, al dan niet subtiele fragrance, ionisatie van de lucht, allerhande massagefuncties, stoelverwarming- of ventilatie, passende kleureffecten op de beeldschermen en interieurverlichting en last but not least de muziekinstallatie.

Комментарии •