Hüdaverdi Bey‘in yorumlarını çok beğendim. Ayakları yere basan yorumlar yaptı. Mütevazi hali, olabildiğince samimi yorumları vardı. Julia’ya da teşekkür bu arada.
En mantıklı cevapları Hüdaverdi vermiş,Safak aslında mantikli biri burda saçmalamış çünkü o orada büyüyen birisi değil,Selin açık açık değil ama ben artik slman olarak anılmak istiyorum diyor.
Bu videoyu yeni izledim mükemmel bir şekilde hikaye özetlenmiş, en doyurucu açıklamayı Hüdaverdi bey yapmış çok kaliteli bir insan olduğu kanaatindeyim, tespitleri çok doğru.
Ben 15 yıl Almanya'da çalışmış ve sonra Türkiye ye dönmüş (1961-76) bir babanın oğluyum. O zaman ki Türkler ile onların çocukları/torunları bugünün Türk kökenli Almanları çok farklı. Yüzde seksen asimile olmuş durumdalar. Sizin Türkçe konuşmanız ile onların konuşması arasında pek fark kalmamış. Türk lirasının Euro karşısında değer kaybetmesi çok işlerine yarıyor. Bir aylık maaşları ile burada lüks tatil yapabiliyorlar. Lüks araçlarla Edirne sınır kapısından geçene kadar Avrupa disiplinine uymak zorunda kalıyorlar, ama Türkiye ye girince ne kural kalıyor, ne kaide. Tamam çoğu bizim kandaşımız, insanımız ama artık vatandaşımız değil. Gelsinler buradaki aile kökleri ile kucaklaşsınlar, başımızın üstünde yerleri var. Ama Avrupa'da yaşayıp Avrupa pasaportu taşıyıp Türkiye'ye karışmasınlar, hatta oy bile kullanmasınlar. Yani gölge etmesinler başka ihsan istemeyiz. Saygı ve sevgiyle...
Türk vatandaşına oy kullanmasın diyorsun ne hakla?Türkiye anayasası bu hakkı veriyorsa niye Türkiyenin geleceğinde hak sahibi olmasınlar şartlar her an değişebilir ve herkes anavatanına geri dönebilir bu yüzdendirki anayasa bize bu hakkı vermiştir.
@@turgaytas5076 En son kaç ay Türkiye'de kaldığına göre oy kullanma hakkı verilsin. Yurtdışında yaşayarak Türkiye'deki insanların hayatlarını belirlemeye hakları olmamalı.
Juliya süper iş çıkarmışsın. Ama konuştuğun Almancılar iyi eğitimli insanlar. Keşke 2 tane de düşük profilli Türk kökenli koyabilseydin Çünkü bu videodaki insanlar Almanyadaki Türk ortalamasının üzerinde eğitime sahip. Mesela Almanya 1990'larda köktendinci Türklerin merkeziydi. Türklerin Almanya da yaşayan Türklere asıl tepkisi siyasi oy hakkı verilmesiyle arttı. Almanya'daki Türkler Almanya'da Yeşillere oy veriyor, sol partilere oy veriyor. Türkiye'de oy haklarını muhafazakar partilere kullanıyorlar. Ve Türk siyaseti hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapıyorlar. Euro ile para kazanıp, Lira ile para kazanan Türklerin siyasi hayatında söz sahibi oluyorlar. Yoksa her Türkün bir almancı akrabası vardır. Yani Almanyadaki Türkler siz Almanların komşusu ama aslında bizim ailemizin bir parçası. Benim kuzenim 30 senedir Türkiye'ye 5 kez gelmistir ama oy kullanıyor. Türklerin asıl tepkisi Almanya'da yaşayıp muhafazakar partilere oy verip Türkiye'nin çok iyi yönetildiğini söyleyenlere, yoksa bu röportajdaki eğitimli Türklere kimse laf söyleyemez. Bu röportajdaki insanlar 3-4 dil bilen iyi eğitimli dünya vatandaşı olmuş, gittigi her ülkede yaşayacak vasfa sahip insanlar. Oysa Almanya'daki Türk alt kültürü daha kapalı bir grup. Almanya'da senelerce yaşayıp Almanca ögrenmeyenler de var.
bebeğim onun da cevabını vermişler ya işte. Almanya'da yaşayan cahil kesim buraya köyden gelmiş. Bi eğitimi yok. Şu an konya'nın bir köyünde yaşayan insanlardan bir farkı yok. Buraya cahil gelmiş burada da sürekli çalışmaktan ne almanca öğrenmeye ne de okumaya, ufkunu genişletmeye fırsat bulamamış. Sürekli bu insanları ama onlarda şöyle böyle deyip aşağılamakla bir yere varamayız. Bu insanlara oy kullanma hakkı verende kabahat.
@@eneskayacan4583 Almanya'daki Türkleri aşağılamak diye bir şey olamaz zaten. Çünkü Türkiye'de de eģitim ortalamasi Almanya'daki Türklerden farklı değil. Eleştirdiğim nokta Julia'nın sadece eğitimli gurbetçiler ile röportaj yapması. Ama şu konuda haklısın kendi siyasi çıkarı için gurbetçilere oy hakkı veren siyasi zihniyeti eleştirmek yerine oy veren gurbetçileri eleştirmek buyuk bir hata.
Bugüne kadar Almanya'daki Türklerin verdiği hiçbir oyun bir etkisi olmadı, vermeseler de sonuç değişmeyecekti. Sanki başınıza gelen musibetlerin sebebi onlarmış gibi davranmayın.
@@oguzc.2379 Bu doğru değil kardeşim. 2017 referandumunda ülkenin rejimi değişti hem de %51,5 evet oyu ile. Almanya ve Fransa %65 evet oyu verdi. Avusturya ve Hollanda %70 evet oyu verdi. Eğer yurtdışı oyları olmasaydi hala parlementer demokrasi ile yönetiliyorduk. Senin soylediğin gibi değil yani. Oy oranları birbirine yakın olunca gurbetçilerin oyları dengeyi bozuyor.
23:39 sen benim yaşadığım ülkede benim standartlarımla 1 sene yaşa. Ben de senin "ayrımcı laf eden" hocanla 1 sene uğraşıp alman vatandaşı olmanın bana sağladığı şeylerin tadını çıkarayım. Evime et alıp alamayacağımdan endişe etmeyeyim, sokakta yürürken mutlu hissedip geleceğe pozitif bakabileyim. O zaman birbirimizi daha iyi anlarız sanırım.
Tmm kardeşim sizin hayatınız çok kötüde bizim suçumuz ne peki? Bu coğrafyada doğmayı ben seçmedim ayrıca Almanya’nın bu duruma gelmesinin en az 1/4 misafir çalışanları sayesindedir. Bu demektir ki alın terleriyle bu hayatı kazanmak için çalışmışlardır. Daha 90lı yıllara kadar Almanyanın iç savaşı vardı bunlardan kimse bahsetmiyor ama. Daha bir sürü gelen sorunlar sıkıntılar. Kimse yaşamadan bilemez. Ben dördüncü nesil olarak, burda doğup büyümüş bir birey olarak, ailemin benim hayatımı burda kurmuş olduklarından müteakip, bu hayatı yaşıyorum ve dolayısıyla bu hayatı yaşamak bizimde hakkımız. Kaderimizi biz belirleyemiyoruz.
@@azizeaynurcavdar83 Sizin bir suçunuz yok ve gerçekten ilk jenerasyonlara da saygım büyüktür çektirdikleri için. Farkettiysen yanlız benim tek derdim almanyada hayat zor! türkiye cennet tarzı yorum yapanlar. Bizden çok daha iyi şartlardasınız bunu kabul edin ve bizim çektiklerimiz için de biraz saygınız olsun isteriz. Tek olay bu
@@atayergul9960 julianın bu videoda röportaj yaptıkları bireyler aslında bir çok şeyi çok güzel açıkladı. Biz kabulleniyoruz Türkiyedeki yaşam şartlarını ve zorlukluklarında farkındayız. Sadece elindeki nimetin kıymetini bilmeyen bir kaç insancıklar yüzünden bütün gurbetçilere aynı muameleyi göstermemelisiniz. Bizimde beklediğimiz şey sadece bizleri bir soydaş olarak kabullenmeniz ve dışlamamanız. Biz burda kültürümüzü dilimi kaybetmemeye korumaya çalışıyoruz ama ana vatana gelince sadece para makinesi olarak görülmekten yorulduk.
Türk Olmak, Almancı Olmak ve Alman olmak bağlamında sohbet gitmiş. İki satır da biz bi şi desek. ‘70 li yılların ortalarında yatılı okuduğum Namık Sözeri Ortaokulunda diğer yatılı arkadaşlarımın hemen hepsi Almancı çocuğu idi. Ergen olarak kendi toplumsal kişiliğimi oluşturmaya odaklandığımdan, taa o zamandan Türk-Almancı ayrımını irdeleme şansım oldu. İkinci dünya savaşına da çok ilgi duyduğumdan Alman Ulus’unun yapılanmasındaki etkenleri az çok tanırım. “Alman” derken (oransal olarak) daha homojen bir kültür. Toplumsallaşmaya ayak uydurmuş, daha karınca yuvası benzeri yapılanma var. “Türk” derken kontrastlı, çeşitli toplumların olduğu ayırdına varmanız gerek. Azerbaycan Türkü, İran’da, Gürcistan'da, Gagavuz, Çuvaş, Yakut, Kazak, Türkmen, Uygur vs. Hangi Türk. İnşaatçı olduğum için bu insanlarla yaşamışlığım, çalışmışlığım da var. Anladığım şu; coğrafyasına göre en fazla Türklükte buluşabilirsin. Anadolu ya da Türkiye Türk’ ü içinde bile ayrımlara gidebiliyorsun. Trabzonlu, Ankaralı hatta Ankara’nın Keçiören'lisi ile Çankayalı arasındaki ayrımları görebilirsin. Yani videodaki konuşan arkadaşların ayrım diye ortaya koydukları şeyleri anlıyor-katılıyorum ama hiç de önemli görmüyorum. Aşkabat’ da çöl pazarında Uygur Türk’ü bir kızla konuşsalardı veya Irak kuzeyinde Türkmen Bi adamla pazarlık yapsalardı, Moskova’da Gagavuz Türkü ustasına iş tarif etselerdi, Sibirya'da Çuvaş Türk’ü muhasebe elemanı ile çay içip sohbet etselerdi, Erbil’de Alman birası içerken Türkiyeli Kürtler ile Alman Tır şoförünün arkadaşlığına muhatap olsalardı, Bakü de yıllarını geçirselerdi…Almancıların farkı olmadığını görürlerdi. Söyledikleri doğru ama bunlar zaten benim yan komşumla aramdaki ayrımlar kadar. Türk olmaktan keyif alıyorsan Türk’üm diyebilirsin ve demelisin de zaten. Almancıların, “Türk müsün sen?” sorusuna, yanıt için düşünmelerine şaşırdım. Kanımca Türk olmak için belirleyici tek şey; Türkçedir.
Selda tanırım solcu bir düşünceye sahip bir insan saygı duyarım birkaç fikirlerinde beğenirim. O politikacı kadını tanımıyorum sanırım ama oda sol görüşlü son gelen beyfendiyi değerlendirmem. daha zor ama sanki o da sol. Yani düşünmeleri bakış açılarından dolayı . Kendi ideolojilerine göre soruları yanıtlıyorlar. Ama senin dediklerine katılıyorum. Şimdi ilerde devşirme Türkler çıkarsa hem Türk milletlerine çok sıkıntı bir durum ola bilir arabistanlı lawrenze benzer. Korkum bu dir ki olcak da. Alman devletinin yetiştirdiği Türklere bakarsan. Geleçek zamanda nefret yazılar “Almancılar” vatan haini olcak 😂 çok trajik ve komik olcak bence
julia türkiyede ( karsta ) 2nci dünya savaşından kalan ve almanya ya gidemeyen almanlar var bunu trt belgeselde izlemiştim sende onlarla röportaj yapabilirsen senin kanalında çok insana ulaşır seni seviyoruz ailece julia💚💇
"Doğduğun yer değil doyduğun yer memleketindir" diye bir terim var. O yüzden öyle düşünmelerine ben gerçekten hak veriyorum. Ayrıca buradaki 3 kişi için şunları söylemek isterim ki, her türlü ayrımcılığa karşı çalışarak kendi emekleri ile sıfırdan gelip kariyer sahibi olmaları bence Türk olarak Türkiye'yi ve Türkleri gayet güzel temsil ediyorlar.
4 года назад+6
Merhaba. Hepsi çok tatlıydı, tabi Julia da öyle. Çok teşekkürler. Sevgiler
Sevgili Julia, Cok tesekkür ederim, o kadar güzel faydali bir calisma cikartmissin ki inan böylesine degerli bir calismayi TRT veya ARD bile yapamazdi. Safak Beyin fikirleri cok yerinde ve güzel. Nerdeyse duygularima tercüman olmus. Kendisine ayriyetten tesekkür ederim. Hüdaverdi Bey´in bilakis bir arkadasi ile Kahve icmek icin bile "kontrol" altinda hissiyati cok gerceksi. Selin´in okulda yasadigi sorunlari cocuklarim hepsi yasadi NOTLARI bile, bile kirildi. Ve suan maalesef torunlarim ayni duruma müzdarip. Gurbeticilerin Türkiyeye hic faydasi yok konusunda Safak Bey gerekli cevabi vermis ama yeterli bulmuyorum. Bugün Türkiye MADDI olarak Avrupali TÜRKLERIN (GURBETCILERIN) katkisi TÜRKIYEDE KI bir cok TÜRKTEN cok cok fazladir. Bunlar nelerdir diye kalem, kalem yazmak yerine bir kac örnek verecegim. 1960-2005 seneleri arasinda her 5-10 senede degisik kumpaslar ile Türkiyede ki bir cok sirket veya sahislar dolandirmistir. Bunlarin adina BANKA ZADE, HOLDINGZADE vs diye siralayabiliriz. Mesut Yilmaz Basbaken oldugu dönemde Gurbetcilerin Merkez Bankasinda yatan paralarini basta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine sikayet ederek gurbetcilerin yüzmilyonlarca zarara ugramasina bilere ve isteyerek katki vermesi bu örnekten bir örnektir. Ve yine 1970´yi yillarin baslarinda baslayan DERNEKLESME, TESKILASMA adi altinda gurbetcileri Türkiyeden yönetmek isteyenler yönlendirerek bugüne kadar milyarlarca parasini hizmet adi altinda havaya ucurmustur. Türkiyede kurulan bir cok PARTI vs yine maddi destetgini hep AVRUPALI TÜRKLERDEN/ GURBETCILERDEN almistir. Ama karsiliginida hep GURBETICILERI DISLAYARAK ÖTEKLESTIREREK vermistir. Avrupali Türkler yasadigi ülkerlerde DISLANMIS ve DISLANIYOR bunu her platformda görüyoruz. Okuldan tutun is bulmada veya is kurmaya kadar. Bu dislanma neticesinde KENDILERINI DAHA iyi hissedecegi bir liman olarak TÜRKIYEYI görüyorlar ama TÜRKIYEDE buna karsilik vermez vermeyecek. Türkiye Avrupaya milyarlarca biber, domates vs satiyorsa bu yine Avrupali Türklerin sayesindedir.Eger ki Avrupali Türklerin buralarda yaptigi ticaretler olmasaydi Türkiyeden buraya ancak kuru incir ve kuru kaysi gelirdi! Oda bir kac özel markette LÜKS olarak satilirdi. Ama bugün Avrupanin hangi kösesine giderseniz gidin TÜRK ürünü buluyorsaniz Avrupali Türklerin sayesindedir: Türkiyede ki TÜRKLER Cinliller (China) gibi AHLAKI ticareti basarsa Avrupay pazarini Cin (China)´den degil Türkiyeden ürünleri ile doldurulurdu. Ama Maalesef Ticari ahlaktan yoksun olmanin verdigi etki bu basariyi yakalamamizi engelliyor. (Örnek ilk ürünü cok kaliteli gönderiyor 2. sipariste kaliteden ödün veriyor vs) Avrupali Türkler aslinda bilakis Türkiyede ki ÜRETICILER icin bir SANS bir firsat ama bunu degerlendirmek yerine DOLANDIRMAK derdine düsüyorlar. Ha tabii ki Avrupali Türkerin icindede cok dolandirici, cok sahtekar ve ticari ahlaktan yoksun olan cok kisiler var. Kisacasi yaklasik 10 Milyon üzerinde Avrupali Türk (Almanya, Fransa, Hollanda vs) geldigi günden bu yana TÜRKIYEYE TÜRKIYEDE ki yasayan TÜRKLERIN büyük cogunlgundan daha cok katki saglamistir.
Turk, Alman, gurbetci vs olmak gibi kimliklere asiri anlam yukleyip de bazi seyleri kacirmamak lazim aslinda. Tamamen ornek veriyorum, Safak gibi guzel bir enerjiniz, spontan bir uyum kabiliyeti gosteren zekaniz varsa Alman arkadasiniz da olur, X ulkesinde komsunuz da guvenir size yaklasir kanaatimce. Sevgiler...
Almanci diyebilecegim cok az arkadasim var, ve onlarda ekseriyetle muhafazakar. Gosterge olmasi icin ekliyorum, cumhurbaskanligi secimlerinde Almanya turkleri %64 oraninda Tayyip Erdogan'i destekledi. Almancilarin gittikleri tatil yorelerinde ise durum tam tersi. Ornek olarak Tayyip Erdogan Bodrumda sadece yuzde 20 oy, rakibi ise %66 oy aldi. Haliyle almanci kardeslerimiz bodruma marmarise gittiklerinde, gittikleri yoredeki insanlar tarafindan farkli bir gozle bakilabiliyor.
"Değil mi ki yaşam bir yerde ölümle - yani yoklukla - sonuçlanıyor, öyleyse nedir bu didinip durma, yedim-içtim, aldım-verdim, benim-senin kavgasının anlamı?" (Yabancı, Albert Camus)
Video için teşekkürler sevgili Julia.Yabancılara ayrımcılık konusu tabii ki es geçilemeyecek ve rahatsızlık verici bir konu fakat empati yapmak gerek ki bazı şeyleri anlayabilmek için bunu denemek lazım.Almancı denen kesim Türkiye'de Almancı,Almanya'da Türk.2 tarafta da işleri biraz zor açıkcası.Türkiye'yi yaşamadıkları için bilmiyorlar,siyasi ve ekonomik olarak iyi sanıyorlar. Ben biraz yabancı düşmalığı ve ayrımcılık konularına değinmek istiyorum.Bilindiği gibi Türkiye'de son 10-15 yıldır bir yoğun bir göçmen akımı var.Suriyeli,Afgan,Pakistanlı,Türkmenistanlı,Afrikalı birçok göçmen geliyor.Çoğunluk olarak geleneklerimize uygun şekilde hoşgörülü davranıyor yardımcı olmaya çalışıyoruz insan insandır diyoruz ama gel gelelim toplumun düzenini bozan ve bilmeyen,öğrenmekte ve uyum sağlamakta direnenlere de pek hoş gözle bakmadığımız aşikar.Çevremden bir örnek vereyim yıllarca dünya üzerindeki bazı bölgelerde müslüman olduğundan dolayı zulüm gördüğü iddia edilen insanlar için mahallemizdeki camide yardımlar toplandı,ağlandı,sızlanıldı,dualar edildi.Son 2 senedir mahallemize değişik coğrafyalardan (yıllarca zulüm gördükleri iddia edilen din kardeşlerimiz)insanlar gelmeye başladı ve cami etrafındaki evlerde yaşamaya ve dükkanlarda ticaret yapmaya başladılar.Bir süre sonra mahallenin dokusunu bozmaya başladılar çünkü kendi memleketinde nasıl yaşıyorsa burada da öyle yaşamaya devam ettiler.Kafalarını kaldırıp yahu buradaki insanlar neye dikkat eder,acaba yola arabayı nasıl park ederim,arabamı yola bırakıp dükkana girsem 10 dakika dükkandakiyle muhabbet etsem yol tıkanır mı,kimseyi engellermiyim,otobüse binerken sıraya nasıl geçilir,toplu taşımada,toplumda nasıl davranılır,gürültü yapmamaya dikkat etmeli miyim,buradaki insanlara saygı göstermeli miyim diye düşünmeden yaşadıkları için hergün mahalleli ile kavgalar çıkmaya başladı.O yıllarca ağlandıkları cami cemaati bile rahatsız olmaya başladı.(Düzgün yaşamaya çalışan insanları tenzih ederim) Kendi ülkemizde Türkiye'de bile böyleyken ırkçılık ve ayrımcılığı marka olmuş Almanya'da yabancılardan hoşlanmayan insanların olması çok normal.1 senedir Almanya'dayım buraya gelmeden önce geldiğim bölgenin geçmişini okudum,Almanya'nın tarihine göz attım.1 Alman'la oturduğum zaman konuşacak birşeylerim var.Toplum kurallarına uymaya çalışıyorum.İnsanın fıtratında vardır hangi toplumdan olduğu farketmez kendinden olmayanı sevmez,alışamaz.Ama asgari müşterekte buluşmak lazım.Yaşadığın coğrafyaya saygılı olmalısın ki insanlar tarafından kabul göresin.Kabul ediyorum bazı Almanlar,Almanya'nın göçmen ülkesi ve işgücünü kullanmayı seven bir ülke olduğunu kabullenemiyorlar ama kabul etmeliler bence.Sonuç olarak gittiğin yere kendi köyünü götürür,köyünde gibi yaşar,davarını (arabanı) yolda bırakırsan bu iş olmaz.Öte yandan bana göre 3.4.nesilden sonra su ve zeytinyağı gibi olan ilişkiler biraz daha yakın hale gelecektir zira Türkiye kökenli Alman vatandaşları artık Almanya'yı bilerek yaşıyorlar.
Aynen bir de inkar etmek onlara yakışmıyor. Almanya'daki yaşam koşullarını kötüleyip Türkiye'yi durup durup övmek hoş değil. Yaşadığın topraklara sadık olacaksın. Almanya'da sen doğduğun topraklarda geçirdiğin zamanın kat kat fazlasını geçiyorsun. Türkiye'de dolar, euro bozdurup Almanya'ya sallamaları hoş değil. Tabiki orada Sarayda yaşamadığınızı biliyoruz. Fakat Türkiyelileri anlamak için yeterli değiller oy kullanmaları bana kalırsa yanlış. 2 ya da 4 hafta tatile gelir gibi ziyaret ettikleri koca bir ucuzluk dükkanı Türkiye. Artısı var tabiki yakınlarını, aile büyüklerini görüyorlar, hasret gideriyorlar. Biz de onları anlayamaıyoruz onlar iki kimlik arasında kaldılar, nereye ait hissettiklerini bile bilmiyorlar. Burada Almancı, Orada Türk diye dışlanıyorlar. Onlarının ne çektiğini biz, bizim de neler çektiğimizi onlar bilemez! İki taraf da çok yıpranıyor en iyisi oy kullanmamaları. Bu değişiklik iki tataf için de iyi olacağına inanıyorum. Tatile gelinen bir ülkenin geleceğinde büyük etkiye sahip olunması yalnış bana göre. Bu benim fikrim katılmayabilirsiniz
Katılıyorum, yurtdışında yaşayıp oranın yerlisi haline gelmiş insanların Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmamalı. Beden olarak Türkiye'de değilsen kafa olarak da değilsin. Ve ayrıca Türkiye'de 60-70 yaş üstü de oy kullanmamalı. Z kuşağının vebali onların omuzlarında..
Güzel ablacım bak olay şu Almanya da vergiler çok doğru fakat aldıkları maaş euro olduğu için buraya 1000 euro ile geliyorlar. 8000 küsür Türk lirası burada bu parayla çok rahat yaşarsın sonra çıkıp Türkiye çok güzel ekonomisi çok güzel diyorlar. Bu adamlar oy kullanıyor içlerinden daha Türkiyeye gelmemiş olanı var 2000 TL asgari ücret alan ben 1 ay zar zor yaşarken bunlar 8000 TL ile 1 - 2 hafta geçiriyor.
Hüdaverdi hakikaten kendini erken yaşta tanıyabilmiş biri. Sorulara da en gerçekçi cevabı kendisi verdi. Selin akademik olarak bu konulara yakın olsa da kendi ön yargılarını kıramamış durumda.
Yaklaşık 15 yıldır almanyadayim izmirden geldim hic türk arkadaşım yok bu kadar aklı basında türk ü bir arada görmedim Almanyada .özellikle salon webradio 'dan konuşan arkadaşı özeleştiri ve verdiği mantıklı cevaplardan dolayı tebrik ediyorum .
Sonuçta armut dibine düşer .istedikleri kadar orada büyüsünler ,yaşasınlar ....en ufak bir çıkar ya da yardımlaşma samimiyetinde ilk göç eden akrabalarının yetiştirme ve karakter in geçtiği tarafı yani VASFI oldukça su yüzüne çıkıyor ☠️doğruluk payı olan çok şey var Julia ....sen hümanist yaklaşıyorsun
Bence sen bakan korlerdensin. Selin siyaset okumus ve en basta diyor zaten "benim icin political correctness onemli" diye. Savunmaya falan gectigi de yok. Nasil dusunuyorsa oyle de anlatmis. Isin ilginc tarafi senin gibi bakan korlerden de bircok kisi olacak ki 46 like almis bu yorumun. Demek ki egitimde ciddi mesafe kaydetmemiz lazim...
@@memich haha bu mesaji alan arkadas da elestiri kabul etmeyi bilmiyor. Elestiriye acik olan insan ne karsisindakine hakaret eder ne de savunmaya gecer. Sen ya Selin‘sin ya da Selin‘in arkadaslarindan biri.
Anlamayana davul zurna az anlayana sivrisinek saz! Dinlemek ve en azından empati yapmaya çalışmak lazım herşey matematik değil insanız. Çok güzel içten bir çalışma olmuş teşekkürler
Almancıların bu kadar sevilmemesinin bence genel 2 sebebi var 1-Eurolarıyla Türkiyeye gelip Türkiyenin ekonomosi çok iyi yeğenim diyenler 2-Sözde milliyetçilikleriyle oranın halkını rahatsız edenler (Örneğin: Yere ülkelerin bayraklarını çizen adama Türk bayrağı yere çizilmez diyip tartışma çıkaran şahıs)
Almanya'daki gurbetçi akrabalarımdan dolayı gurbetçilere olan bakış açımı etkiledi bu video. Genelleme yapmamak lazımmış. Videodaki arkadaşların dürüst cevap verdiklerini hissettim, çok samimi geldiler. Bütün gurbetçileri aklamadılar ve onlara refah bir hayat sunan Almanya'ya nankörlük etmiyorlar belli ki. Bu çok önemliydi benim için. Almanya'nın sosyal hayatına ayak uyduramayan bazı gurbetçiler aslında en çok bu güzel insanları etkiliyor. Umarım Almanya'da daha güzel bir yaşam sürerler. Hayatlarında başarılar dilerim hepsine. Video için de teşekkürler, değerli ve etkili bir 25 dakika oldu benim için.
Almanya'ya 2 sene önce geldim. Buradaki karşılaştığım Türklerin çoğunluğu özgüvenli, çalışkan ve saygılı insanlar. Yeni nesiller hep daha iyiye gitmiş. Bu insanlar Almanya için birer değerdir. Kim ne derse desin, bu insanlar hem Türk ve artık hem de Alman'dır. Ve ikisi de gurur duyulacak vasıftır. Her iki toplumda yaşanan olumsuzluklar geçmişten beri var olan hastalıklardır ve maalesef Dünya'da her toplumda mevcuttur. Bu güzel çalışma için teşekkürler Julia.
Şafak kardeşim değilde diger genç Türk kardeşimin almancı şivesine ve samimi saf temiz sevecan haline bayildim.Safak kardesimi zaten videolarindan taniyorum ve takip ediyorum,teşekkürler Julia💛💖🍀🐞👍🙏
Boşverin kimin ne dediğini. Ben de orda kazansam burda yemek için uğraşırım. Türkiye parası olan için cennet ülke. 1e 10 aldığınız ülke her zaman iyidir
10:47 Hayır. Savunma toplam dış satışın (export) sadece %5,6'sı gibi birşey. Asıl Alman kazancını motorlu araçlar (araba ve kamyon bildiğin) %16 gibi bir payla alıyor. Ondan sonra da kimya endüstrisi ve yüksek teknoloji ürünler gelmekte. Ayrıca günümüz Almanya'sı emperyalist ??? Yüksek kalite ürün üretip dünyaya satıp zenginleşmek emperyalism ???
Cok guzel bir video olmus. Cok tesekkurler. For immigrants similar situation exist everywhere. I've lived abroad many for years, and experienced it all.
Çok faydalı bir çalışma olmuş, tebrik ederim Julia. İstanbulda doğmuş, 42 yıl yaşamış sonra Almanya’ya göçmüş ve 5 senedir Almanya’da yaşayan birisi olarak yorumum şudur: bir Almancı olarak en dürüst cevapları Hüdaverdi bey vermiş, Şafakın bakışı zaten bir Türkiyeli bakışı. Almanyaya gelen Türkiyelilerin 3. Nesli özellikle kendini iyi yetiştiriyor, aileden gelen kültürden tabi ki etkilenerek. Almancıların neredeyse tümünde bir aşağılık kompleksi var, dedelerinin taşradan gelmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Eğer o kompleksi aşabilirlerse kültürlü, başarılı ve dünya insanı olabilirler, hatta Türkiyede de daha rahat ederler. Mesela niye Abd’de yaşayan bir ailenin çocuğu Almancı muamelesi görmüyor, cevap burada gizli.
Amerika ne zaman dışaridan yabancı işçi aldı? Almış olsaydı, orasıda aynen türkiyelinin gözünde aynı seviyede olurdu Almanya türkleri çok şanslılar, bozulmuş türkiyede insanların onları nasıl gördükleri önemli değil. Insanların kompleks ve kıskançlıkları sadece kendisine zarar verir. Almnyada ki 4/5. Nesil türkiyeli kökenliyim bile demiyecektir bu kesin. PARA için almanyada çalışanlardan 1/2. kuşak zaten çoktan kesin dönüş yaptılar, kalanlar da paradan çok ailesinden ayrılmak istemeyenler. Bence ithal damat ve ithal gelin olmasaydı, çoktan türkiyeliler türkçeyi bile unutacaklardı.
Yine en güzel Safak abi cevaplamis. Kendisi de Türkiye'deki Türklerden oldugu halde bizi öyle iyi anlamis ve bircok konuda öyle iyi niyetle yaklasiyor ki. Sagol abi
Bunca atarli, laf sokmali, asagilamali yorum okuyorken senin yorumuna geldim... Yüzümde gülümsemeye sebep oldun. Diger yorumlari okumaya devam etmeyecegim, gülümsemem kacmasin yine diye. Ne tatlisin. Allah da senin yüzünü güldürsün. Doydugun, olmak istedigin yerde mutlu ol, Insallah! 🤗
Merhaba, son cümlen çok güzeldi sevgili julia (ben Türkiye’de yaşadım Türkçem onun için güzel) bende Türkiye’de yaşadım ve Türkçem güzel , ama senin Türkçen hakkaten güzel 👍 ilk fırsatta tanışırız umarım ,,Berlin’den Dr. Shahin A.Mirkouhi bu arada röportaj çok güzeldi hepinizin emeğine ve yüreğinize sağlık
Voll süß! Çok güzel olmuş! Ayrıca artık o bavul café'yi çok merak ediyorum. 😊 Berlin'e gidersem mutlaka uğrarım. Bu arada bende Türk kökenliyim, Hannover'den bir saat uzakta bir alman köyünde büyüdüm, burda Ghetto yok, Gymnasium'a gittim; Abitür yaptım, sonra Göttingen'de Türkoloji ve din okudum. 🙂 Ne bileyim, paylaşmak istedim, haha. Hiç kolay değildi ama, ırkçılığa okul zamanında çok uğradım. En çok öğretmenler tarafından.
Benim Gymnasium da Mathematik ögretmenim vardi, bir eski ögrencinin hikayesini anlatirken şu laflari kullanmişti: "Cocugun babasi Lufthansa pilotu, annesi de türk..."
Irkçılık heryerde aynı. Benzer hisler bugün Türkiye'deki Suriyeliler icin hissediliyor. Ama Türk insanı insanların yüzüne ırkçılık yapmıyor. Ben en milliyetçi ögretmenlerin bile Türk olmayan bir öğrenciye laf söylediğini eksik not verdiğini görmedim. Tek fark Türkler Almanya'ya davet ile gitti, iş gücü eksikliği yüzünden çöken batı almanya sosyal güvenlik sistemini ve sanayisini sırtladılar. Suriyeliler davet edilmedi vatanlarından kaçıp katma değer üretmedikleri Türk ekonomisine yük oluyorlar.
Daha önce çok videonu izledim ama bu diğerlerinden farklı Julia.. Yer yer iyi bir belgesel tadı aldım.. Bunun en önemli sebebi konuşmacıları doğru seçmiş olman sanırım.. Günümüzde Almanya'da bir alt-kültürün temsilcileri olan bu üç Türk'ün, o alt kültür içinde de farklı sosyal-kültürel sınıflara ayrışmış olduğunu gördüm.. Tek bir alt kültürün içinde ayrışmış üç farklı sınıftan, üç farklı insan olduklarını düşündüm..Ve sen bu üç insanla, üç farklı zamanda ve mekanda aynı ölçüde 'sahici' bir yakınlık kurup onlara kamerayı unutturmuşsun.. Konuşmacılarla kurduğun diyaloğun samimiyeti bize geçti.. Önyargısız, nesnel yaklaşımın için tebrikler ve teşekkürler..Keşke daha çok böyle içerik üretsen..
Aradan bir asır yada biraz daha fazla geçmişse kökenine vurgu yapılan durumlarda kullanılır. Mesut Özil, in anası babası dedesi daha dün Türkiye den gelme. Kendiside düzenli olarak Türkiye ye gelip gitmiştir. Haliyle Türk kökenli demeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Kendisinin Almanya milli takımının seçmesinin sebebi Türk ve başka yabancı göçmenlerin çocuklarının motivasyonu artsın diye devlet politikası ile karşılıklı anlaşarak yapılan bir şeydir diye düşünüyorum. Yani o başardı bizde başarırız duygusu aşılamak. Kısacası UYUM politikası için bir katkıydı.. Mesut da kazandı bir bakıma uyum siyasetide. Sonunu ama iyi yapmadılar. Alman milli takımımının son başarısızlığını onun üstüne yıktılar adeta. Halbuki takımın geleni kötü oynuyordu. Sağolsun aklı kıt bizim ergenler falan sosyal medya da adama bol bol küfür ettiler..
suriyeli pakistanlı veya tüekmen olursan evet ama batıdan gelenler genelde iyi eğitimli olduğundan ve batı dillerine rağbet olduğundan en kötü dilini öğretebiliyor, mesela fransızca, almanca, italyanca, ispanyolca benzeri
Julia Senden ricam bir anket yaparmisin Yur disindaki türkler Türkiyenin Gelecegini Ilgilendirn Secimlerde Oy Kullanmalimi Kullanmamalimi ? Sahsi Görüsüm Yurt Disinda Kalan Türklerin Oy Kullanma Hakki Ellerinden Alinsin
Selam Julia, öncelikle Türklere ve Türk kültürüne olan yakinligin icin tesekkürler, reklamimizi iyi yönde yapiyorsun, Avrupa`da imajimiz her zaman iyi degil maalesef. Kirik Türkce konusu: Ben 30 yildir Isvicre`deyim (Zürich) ve aslinda gazeteciyim... Akademisyen olarak bu ülkeye geldigimden de olsa gerek Türkce`me güvenirim (derken imla hatalarim varsa kusura bakmayin bu arada), buna ragmen burada yasamanin ve cok fazla Türkce konusamamadan kaynaklanan, bazen Türkce konusurken kelime hatirlamama olayi oluyor. Senin röportaj yaptigin Türkler`den hic birisin Türkce`si kesinlikle "kirik" degil, hatta Türkiye`deki cok insandan daha temiz ve aksansiz konusuyorlar, yani kendilerine bu konuda güvensinler...Sanirim ben bile halen eski ögrendigim imla kurallarina göre yaziyorum Türkce`yi. Gurbetcilik: Bu konu gercekten kültür seviyesine bagli, bunca yildir 1 kez bile "Gurbetciyim" demedim, böyle bir kelime sözlügümde yok. Ama tabii ki dil bilmeyen, tamamen kendi Türk cevresinin icinden cikamayan bir Türk icin "Gurbetci" olmak normaldir, zira yasadigi topluma yabanci kalmistir (yani örnek olarak Almanya`da)... Sempatik videolarini zevkle izliyorum, sevgiler
Julia en sağlam, gerçekçi ve başarılı videon bence bu.. bu yönde ilerlersen bence daha çok niş ve kemik takipçi kitlesi kazanırsın.. herkesin konuşamadığını konusman dileğiyle.. başarılar..
bu sohbeti pek tutmadım,sorulan sorular kime göre neye göre klişe? konuşma içerisinde bana kalırsa özellikle üzerinde durulması gerekilen nokta şafak salda'nın emperyalist ve kapitalist ülkeler için yaptığı yorum, canı gönülden tebrik ediyorum. sözde özgürlükler ülkelerinin vatandaşlarına sağladıkları refah, bir çok mazlum halkın göz yaşları üzerine kurulmuştur.
Asıl klişe bu fikirdir. Almanya'nin II. Dünya savaşindaki yenilgi ve yikimindan sonra kendini 10 yilda hiçbir sömürgesi vb yokken yeniden inşa edişini, sistematigini, iş ve sanayi disiplinini bi incelemek gerekir. Daron Acemoğlu'nun Uluslarin Düşüşü kitabini tavsiye ederim bu konuda.
@@juliagrnr Julia ,Evet Hitler'in "Mein Kampf" kitabı Türkiye'de yasaklı değil. Gençler daha çok ezoterik ,kabalistik, marxist şeyler okuyabiliyor. Kimisi de var ki Hitler'e hayran olup Mein kampf okuyorlar. Okuyanlar daha çok yaşı 18-19 yada 20 li yaşlarının başında olan gençler. İnsanların nasıl acı çektiklerinin pek farkında değiller. Aslında buna benzer bir süreci Naziler savaşta galip geldiği zamanlarda savaşın başlarında Türkiye de yaşıyor. Örneğin Almanya'da Naziler Yahudi ve Çingeneleri bir tür borç ödeme ve ödenen borçtan sonra özgürlük vaadiyle [Arbeit macht frei] toplama kamplarına götürüyorlardı.Daha doğrusu toplama kampına kendileri geliyorlardı. Hatta toplama kamplarına gelenler bavullarıyla kişisel eşyalarıyla birlikte geliyorlardı. Yani zorla götürülme yoktu. Ama zorla tutulma vardı. İşte buna benzer bir yasa Almanlar kazanıyorken Türkiye de de çıkartıldı. Azınlıklardan ve non muslim olan Rumlar veya Ermenilerden ve de Yahudilerden varlık vergisi istendi. Bu uyduruk vergiyi veremeyenler ise Demiryollarında çalıştırılmak üzere götürüldü. Savaşın sonlarına doğru Sovyetler savaşı kazanmaya başlayınca bu kez Türkiye birden bire bu tür vergileri kaldırdı. Sonra birden bire sosyalist yasalar geçirmeye başladı. Bu kez hedefte Nasyonalistler vardı. Cadı avı gibi Nasyonalist avlandı. Bu kez onlar işkence gördüler... Türkiye çok tuhaf bir ülke...
Raşit fidan; 41 yaşındayım İlk defa senin yazdığın yoruma bakarak izledim şimdi filmi, Mükemmel Ötesi Bir Film. Yönetmen Herşeyi ve Her konuyu İşlemiş. Ben Almanyada Yaşıyorum, Bu Bayram gibi Ne Yobazlar var İnanamazsın. Film Türkiye gerçeklerini iğneden ipliğe Anlatmış. İnanılmaz Bir film süper. İzlerken Az kalsın Ağlayacaktım. Eğitimsizlikmi dersin, yobazlıkmı dersin, Yol kenarlarında cenazelerimi dersin, yalan dolanmı dersin, eski türkiyenin herşeyini anlatmış. Yeni türkiyeninde Bir farkı yok Eskisinden , kafa hep aynı... Yazacak kelime bulamıyorum. Ben A’dan Z’ye Herşeyi anladım. Böyle bir filmi izlediğim için, Sana çok teşekkür ederim. Sevgiyle kal Güzel İnsan👏🌺❤️
Merhaba, sizin bir kaç vidyonuzu izledim. Bazıları gerçekten de başarılı ama bu vidyo için 10 yıl Almanya'da yaşamış veya ilişkisi olan biri olarak birkaç şey demek isterim. (Bu arada Almanya'da bu konuda araştırma da yaptım.) Almancılık öyle tek bir kimlik değil. Biz okul-sosyal çevre ve aile üçgeninde şekilleniyoruz. Yani Almancılık var ama bunun ölçüsü ve şekli değişiyor. Değişen bir durum da Almancılık kimliğinin bilinçli olup olmaması. Örneğin üniversite mezunu bir Alman-Türk ile hiç okumamış birinin Almancılık seviyesi aynı değil. Sürekli Türklerle çalışan biri ile bir Alman fabrikasında çalışan da öyle. Bir de bazı insanlar bu durumu kullanabilir. Yani işine geldiğinde Alman disiplini (mesela biri sizin işinizi yapacaksa hemen Almanlaşır ve iş bir gün gecikse sinirlenir; ama kendisi bir şey yapacaksa hemen biz Türküz moduna geçer) Almancılık, Türkiye'dekiler için (Aslında Türkler için daha doğru çünkü Türkiye'de lise veya üniversite okumuş ama sonra burada yaşamaya başlamışlar için de Almancılar denen bir olgu var.) iki yüzlülük demek. Bunu belki çoğu söylemez ama asıl ifade edilmek istenen iki yüzlülük. Mesela Almanya'da SDP'ye oy verip Türkiye için AKP'yi desteklemek gibi. Mesela Türkiye'de Alman ahlakından bahsedip sonra da sosyal yardım alarak yaşamak gibi. Mesela her defasında Türkiye'yi beğenmeyip ama yine de Türkiye'ye gelmek gibi. Almancılar özellikle de yeni kuşak şunu bilmiyor hala. İnternet çağındayız ve onların davranışları birer saçmalık olarak Türkiye'dekilerin gözüne batıyor. Örneğin vidyodaki siyaset bilimi okuyan hanımefendi: Almanların bir okumuş cehaleti vardır. Yani her şeyin iyisini ancak Almanlar bilir. Hatta tek doğruyu bilecek ancak Almanlardır. Alman üniversitesinde doktora yapmış ve 4 farklı ülkede okumuş biri olarak bunu diyorum. Bu cehalet işe o hanımefendiyi Almancı yapıyor. Yani sanıyor ki bir tek o okumuş, bir de Alman üniversitesinde okumuş diye bir tek o bilir. İşte size Almancılık. Türkiye için en hayırlısı bir an evvel asimile olmaları ve mümkünse Türk geçmişi olduklarını gerçek anlamda unutmalarıdır. Bir de naçizane: mesela siz hep okul ve çevre bakımından tamamen asimile yada adapte olmuş kişileri konuşturdunuz. Almanya'da okula gitmemiş yada sadece Türklerle çalışan insanları da bulmalıydınız. Başarılar.
@@Goekgok Almanci olduğunuz nasıl da belli! Okuduğunuzu anlamamış ama yine de laf atmışsınız. Tinerci sizden daha değerli, en azından kendini taniyor, haddini biliyor. Tamam? ;)
Bir "Alman üniversitesinde doktora yapmış ve 4 farklı ülkede okumuş biri olarak" St. Pauli li Bey yada Hanim efendi, isterseniz 10 üniversite bitirin, siz burada dogmus büyümüs 40 yil burada yasamis insanlarin ne yasadiklarini bilemezsiniz, bilsenizde anlayamazsiniz, nasil biz Türkiye de yasananlari disardan biliyorsak sizde o durumdasiniz. Tinerci haddini biliyorsa, sizde haddinizi bilin o zaman!
@@Goekgok vallahi dürüstlüğünuz için teşekkürler. En azından okumadığınızi söylediniz. Ama üniversitede profesör değilseniz, inanın sizden her halükarda daha iyi bir kariyerim vardır. Kavgaya gerek yok. Zaten herkes mutsuz. :) Iyi kariyerler. Ama son söz, kariyer boş iş. Erdem denen bir meziyet var. Ona odaklanmanizi oneririm.
Yurt dışında yaşayan Türk gurbetçilere Almancı demek ne kadar doğru? Çünkü yurt dışından gelen bu Almanya, Fransa, Hollanda vs. Hepsine Almancı diyorlar. Ben bu Almancı tanımlanmasından rahatsız oluyorum. Bana göre bu bir hakarettir.
@dal gal avrupada kimse hizmetci konumunda degil herkes esit. Ayrica kendimi alman hissediyom diyen bir Türk göremezsin. Turkiye kafasiyla avrupayi ya da avrupalilari yorumlama anlamazsin. Hatta buralardaki Turklerin hicbirseyini kafaya bile takma zaten niye takarsin ki 😬
çok güzel bir video olmuş, en gerçekçi tespitleri de ŞafaK Salda yapmış bunun sebebi Türkiyede büyüdüğü için Türkiye'yi iyi anlamış uzun süredir Almanya da olduğu için orayı da iyi analiz ediyor.Asıl önemli etken durumların insan karakterine, geldiği aile ve toplumun kültürüne bağlı ama bunlar eğitim (öğrenim değil)ile tüm insanlarda olduğu gibi değişip gelişebilen unsurlar
Sevgili Julia, sizde doğal bir şekilde barış elçiliği yeteneği görüyorum. Her iki tarafi da anlaşmazlıklar konusunda, kolay bir şekilde ikna edebilirsiniz. Bence gönüllü siyasi inisiyatiflerde çalışma fırsatı bulursanız, herkes için olumlu bir çözüm bulacağınızı tahmin ediyorum. Guzel bir programdı, cok iyi tesbitler yapılmış. Çok sevgiler 😊
Güzel yorum için çok teşekkür ederim:) öyle inisiyatiflere katılmak isterim aslında, aklınızda var “bu güzel” diyebileceğiniz bir tanesi var mı? Türk Alman arkadaşlık ile ilgili filan?
@@juliagrnr Merhaba Julia, Almanya'da yaşıyorum ama ben de yeni sayılırım. Malesef bu konuda tavsiye edeceğim etkili bir yer tanımıyorum. Ama Istanbul'da yaşarken, Heinreich Böll Stiftung ve Geothe Enstütüsü'nün kültür ve sanat etkinliklerine katiliyordum. Bence onlar, Almanya ve Tükiye arasında çok güzel bir işbirliği yapıyorlar. Bu kurumlarda gönüllü çalışmak mutlaka çok şey katacaktır. Ben de senin tavsiyen olursa bilmek isterim. Sevgiler
Herhangi bir konuda kandırılmamak için konudan az da olsa haberdar olman lazım çünkü kolay yoldan para kazanmayı severler öyle insanların allah belasını versin
Yani bence daha çok politik meseledir. Özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlar oy verebilmeye başladıktan sonra. Yanılmıyorsam SPD'nin bir milletvekili şunu söylemişti Almanya'da yaşayan vatandaşlar hakkında "Siz burda bizim gibi sol, sosyalist partilere oy veriyorsunuz ama Türkiye'de sağ partilere oy veriyorsunuz, biz bunu bilmiyor muyuz?". Adam doğru söylüyor, seçim sonuçları ortada, istatistikler ortada. Bu insanlar kendilerine onu layık görüyor, bana da bunu layık görüyor abi. Şimdi burdaki bir kısım insan nasıl önyargılı olmasın. Onu geçtim Hollanda'da gurbetçiler bizim bakanlardan birini konuşturmadılar diye protesto ettiler. Ulan pezevenk burdaki muhalif partileri kendi ülkeleri olmasına rağmen doğru düzgün seçim çalışması yapamıyor sen gidip orda hollanda belediyesini, hükümetini protesto ediyorsun. Sadece Almanya değil yurtdışında yaşayan bu insanların çoğu bizim için bir problem ve şu video tamamen bunu özetliyor. ruclips.net/video/QweaDmKi1tI/видео.html
Almanya'da yaşayan yeni nesil kesinlikle daha donanımlı ve kültürlü yetişiyor. Orada her ne kadar Alman vatandaşı olsalar da Türkçeyi bilmeseler bile Türkleri temsil ediyorlar bu bir gerçek. Oradaki toplumsal kurallara yüzde yüz uyum sağlasınlar evet ama kültürümüzü, dilimizi ve tarihimizi unutmasınlar.
@Mustafa KAYA bahsettiğim bir zorunluluk değil ama Almanya'da en büyük göçmen topluluğu Türkler olduğu için hep göz önündeler. Kötü bir şey yapıldığında Türkler yaptı oluyor. Bu geçmişten gelen imajdan da kaynaklı olabilir. Altmış yıl geçse de Almanlar hiç bir zaman Türkleri tam olarak kabullenebilmiş değil aslında
Oxymoron bir yorum; yüzde yüz uyum sağlamak demek benliğini yitirmek demektir ayrıca Almanya gibi ırkçı bir ülkede ağzınla kuş tutsan Alman olamazsın (Kabul edilmezsin) Bırak tam uyumu, adamlar kiliselerine ayin yapmaya giren Koptik Hristiyanlara bile bön bön bakıyor.
@@pnary2544 Sizi anlıyorum fakat toplumsal kurallara uyum göreceli bir durum o toplum sizi zaten istemiyor ki siz onlara uymaya çalıştıkça onlar daha çok tedirgin oluyor. Bakınız aynı mesele ne ABD’de ne de Kanada’da var çünkü yerel toplum gelen göçmeni olduğu gibi kabul ediyor ama Almanya öyle değil Alman devleti sizi istemiyor, insanın istenmediği bir yere adapte olması mümkün değil onlarda zaten mecburen kendi ghettolarına çekilip muhafazakarlaşıyor. Bu meselenin çözülmesi çok zor, çok!
Gurbetçilere çok acımasız bir bakış var. Onları kendi gerçeklerine göre değerlendirmemiz gerek. Bizim gibi Türkiye'de büyümüş insanların onları anlaması zor. Bir kaç araştırma okudum, oradaki çeteleşme ile ilgili ve orada büyümüş Türk çocukların psikolojilerini düşündüm. Aileniz sizin için bir seçim yapmış, ötekileştirildiğiniz bir toplumda her yerde ırkçı duvar yazılarını görerek ve okullarda zorbalık görerek büyüyorsunuz. Iki kültür, iki dil. Kendini hangisine ait hissetmen gerektiğini zamanla yaşadığın şeyler belirliyor. Çok zor bir durum. Bence de bizi tam temsil etmiyorlar çünkü bambaşka bir kültür onlarınki. Eleştirmek kolay ama biraz o açıdan bakılmalı. Tabii ki orada güzel paralar kazanıp yine de Almanya'yı kötülemelerine ve Türkiye ile bağı çok kopmuş olmasına rağmen burada oy kullanarak belirleyici olmalarına ben de kızıyorum. Ama bazen iç yüzüne hakim olmadığımız konularda biraz daha saygılı olmalı ve sert kesin hükümlerden kaçınmalıyız. Bu arada Hüdaverdi beyin konuşmalarını çok beğendim😊
Adalet Ağaoğlu - "Fikrimin İnce Gülü". Onun film versiyonu Tunç Okan'ın yönettiği "Sarı Mercedes" izlemeni tavsiye ederim. İlk ve iki kültür arasında sıkışan ikinci nesiller açısından yaşadıkları sorunlar ve eksiklikler de var. Amerikalı yazar Ruth Mandel'in Almanya'daki Türkleri incelediği Cosmopolitan Anxieties kitabını da tavsiye ederim sana. Bu arada ben Amerika'da yaşıyorum. Hayatımın yarısı burada geçti, buradaki göçmen İtalyan, Yunan ve Ermeni toplumlarının birinci ve ikinci (hatta üçüncü) nesilleri arasında da Almanya'daki Türklerin yaşadığı benzerlikler çok. Çok ilginç bir şekilde ülkelerinden ayrıldıkları gibi kalıyorlar, hiç değişmeden. Yeni yerleştikleri ülkelerde de (kapalı) toplumlarını onun üzerine kuruyorlar. O sırada kendi ülkelerinde 10-20-30 senede inanılmaz değişiklikler oluyor, o değişimi kaçırıyorlar çaresiz. Hatta, inan inanma, Karslı bir Rus arkadaşım var California'da. 40 yıl önce ABD'ye göç etmiş. Eşi Ermeni, adamın hayatı Türkiye. Burada New Jersey eyaletinde küçük bir kent var, adı Paterson. Bir bölümü inanamazsın, sadece Türkler'den oluşuyor: ruclips.net/video/CS9LZtP2heg/видео.html (VOA'in DW ile ortaklaşa yaptığı bir proje +90) Türkler arasında Amerika'ya gelenlerin ağırlıklı kesimi üniversite mezunu ve yabancı dil bilen insanlar olduğu için hızlı uyum sağlayabiliyorlar, hatta kaybolup gidiyorlar Amerikan kültürünün içinde. Son dönemde Almanya'ya göç eden üniversite mezunu Türkler gibi. Ha bu arada unutmadan, sizin "tebdil-i kıyafet" dolaşan meşhur bir gazeteciniz var Günter Wallraff. 1985'te bir kitap yazdı. Kaçak bir Türk işçisi kılığına girerek bir sene Almanya'da yaşamaya çalıştı. Kitabın Türkçe adı En Alttakiler, sanıyorum sizdeki adı "Ganz unten". Ona da bakabilirsin. Aslında bir ekleme de yapayım. ABD'deki Latin Amerikalıları unuttun demesin kimse bana. Başta Meksikalılar olmak üzere ABD'liler farklı aşamalarda göç etti bu ülkeye. Yaklaşık sanıyorum 200+ yıllık bir göç tarihine sahipler. O yüzden kendi toplumlarında yaşayanlar olduğu gibi tamamen entegre olmuş ya da iki kültürün ortak özelliklerini benimsemiş olanlar var. O yüzden tam olarak Almanya'daki Türklere benzetemiyorum Latinoları. Aralarında Orta Amerika göçmeni var, mesela, El Salvador, Guatemala, Honduras. Ya da Küba'dan Porto Riko'dan göç eden var. Brezilyalısı var Kolombiyalısı var. Çok farklı bir entegrasyon süreci geçirdi çoğu. İspanyolca burada neredeyse ikinci resmi dil gibi, özellikle bazı eyaletlerde. Ama öyle ki 1960'larda İspanyolca'nın yasaklandığı okullar, kurumlar olmuş.
Çifte vatandaşlık rezil bir durum. Derhal vatandaşlıkları iptal edilmeli. Mülk edinmeleri zorlaştırılmalı. Vergi vermeliler ama oy vermemeliler. Yetiştirme hakkı almalı Türkiye.
@@subutaynoyan5372 evet Türklüğü kötü yansıttıkları ve var olma gerekçeleri ülkeleri olduğu için yetiştirme parası alınmalı ve ülkeye girişleri yasaklanmalı. Hem öyle hem böyle olmaz.
Alamancılar ne Türkler ne de Almanlar iki milletden de değilsiniz ve bu kimlik karmaşası mağlesef psikolojik olarak sizi çok etkiliyor Gurbetçilik çok zor aidiyet duygunun eksikliği çok zor. Empati yapıyorum
Almanya'da ki Türkler bavul kafeden ibaret degil ve bizler birbirimizi hissiyat olarak severiz,aynı duyguları taşır aynı vatanı severiz. Sadece herkes herkes ile samimi olmak zorunda degil. Herkesin kendine göre kafa dengi eşi dostu tanıdığı var. Konu bundan ibaret. Bunu video konusu yapmayı iyi bulmadım doğrusu. İnsanlar yeri geliyor akrabası ile bile anlaşamıyor yada zamanı olup ziyaret etmiyor..iller, ilçeler, köyler arasında bile farklılıklar olabiliyor. Aynı Almanya da olduğu gibi. Siz en iyisi bundan önceki tarz videolara devam ediniz 👍
Slm video çok güzel olmuş ama yorum yapmak çok zor anlatmak için yüzyüze anlatmak konuşmak daha mantıklı olur ama sorduğunuz sorulara en iyi cevap verebilecek kişilerden biri olduğumu düşünüyorum 40 yıldır turizmle uğraşıyorum antalyada yaşıyorum emeğinize saglık
Ayrımcılığın, ırkçılığın olduğu bir ülkede asla yaşamak istemem . Nekadar rahat olursa olsun Almanya genelde ırkçı bir ülke. Bir kere Din özgürlüğü yok. Benim İstanbulumda Çan sesine kimse itiraz etmez ama Almanya da Camii den Ezan sesi duyamazsın. Almanya da asla yaşamak istemiyorum. Birde orda konuşanların çoğu abartmış. Sanki Türkiye deki Türkler anlayışsız gibi gösterilmiş. Ben Türkiye de yaşıyorum ve 12 yaşında Bremen den kesin dönüş yaptık. Ben kendimi Türk gibi hissediyorum ve ülkemi çok seviyorum.❤️🇹🇷
@@darkprofile Stand upçı dediğin zaten türkiyeden almanyaya gidenlerden ilk dili diğerleri gibi almanca değil farkettiysen onun da almancası aksanlı ve çok farklı
@@KimliksizDevlet. Kız, daha önce Türkçede bulamadığı (Aklına hemen gelmeyen) kelimeleri başka diller ile tamamladığından zaten bahsetti. Kızdaki Türkçe diksiyon, Almanya’da doğup büyümüş bir Türk için beklenenin ötesinde hatta Bir çok Türkiye Türk’ünden ziyadesiyle daha iyi. Değişik ülkelerde uzun yıllar yaşayan (Orada doğmamış) Türkler her zaman böyle hafızalarında taze olan kelimeleri çok sık kullanırlar ki bu kız normalinde Alman. Türkçe öğrenmek zorunda da değil fakat kendisinin Türk geçmişi olduğunun farkında olduğu için Türkçe öğrenmiş. Twitter’da tarihçi Emrah Safa Gürkan’ın hesabına gir ve gör akademisyen adam bir twitte kaç dil’i “Meyve salatası” yapıyor gör. Kız, çok akıllı ve çok düzgün Türkçe konuşuyor NOKTA
Hüdaverdi bey bütün sorulara en mantıklı en güzel en içten cevapları vermiş.
Hüdaverdi samimiyet kokuyor buram buram.. Nasıl hissediyorsa onu anlatmış.. Şafak da realist yaklaşmış, helal olsun..
Hüdaverdi’yi tuttum . Akıllı , olgun, dürüst biri.
Hüdaverdi Bey‘in yorumlarını çok beğendim. Ayakları yere basan yorumlar yaptı. Mütevazi hali, olabildiğince samimi yorumları vardı. Julia’ya da teşekkür bu arada.
Hüdaverdi hem kendini çok iyi ifade etmiş hem türkçesi gayet iyi hem de dediklerine katılıyorum son derece doğru şeyler söylemiş
En mantıklı cevapları Hüdaverdi vermiş,Safak aslında mantikli biri burda saçmalamış çünkü o orada büyüyen birisi değil,Selin açık açık değil ama ben artik slman olarak anılmak istiyorum diyor.
Bu videoyu yeni izledim mükemmel bir şekilde hikaye özetlenmiş, en doyurucu açıklamayı Hüdaverdi bey yapmış çok kaliteli bir insan olduğu kanaatindeyim, tespitleri çok doğru.
Ben 15 yıl Almanya'da çalışmış ve sonra Türkiye ye dönmüş (1961-76) bir babanın oğluyum. O zaman ki Türkler ile onların çocukları/torunları bugünün Türk kökenli Almanları çok farklı. Yüzde seksen asimile olmuş durumdalar. Sizin Türkçe konuşmanız ile onların konuşması arasında pek fark kalmamış. Türk lirasının Euro karşısında değer kaybetmesi çok işlerine yarıyor. Bir aylık maaşları ile burada lüks tatil yapabiliyorlar. Lüks araçlarla Edirne sınır kapısından geçene kadar Avrupa disiplinine uymak zorunda kalıyorlar, ama Türkiye ye girince ne kural kalıyor, ne kaide. Tamam çoğu bizim kandaşımız, insanımız ama artık vatandaşımız değil. Gelsinler buradaki aile kökleri ile kucaklaşsınlar, başımızın üstünde yerleri var. Ama Avrupa'da yaşayıp Avrupa pasaportu taşıyıp Türkiye'ye karışmasınlar, hatta oy bile kullanmasınlar. Yani gölge etmesinler başka ihsan istemeyiz. Saygı ve sevgiyle...
Oy kullanmalari kaldırılmalı bence de..
Türk vatandaşına oy kullanmasın diyorsun ne hakla?Türkiye anayasası bu hakkı veriyorsa niye Türkiyenin geleceğinde hak sahibi olmasınlar şartlar her an değişebilir ve herkes anavatanına geri dönebilir bu yüzdendirki anayasa bize bu hakkı vermiştir.
@@turgaytas5076 En son kaç ay Türkiye'de kaldığına göre oy kullanma hakkı verilsin. Yurtdışında yaşayarak Türkiye'deki insanların hayatlarını belirlemeye hakları olmamalı.
Oy kullansinlar da malum partiye vermesinler be kardesim
aga 85 milyon insan var ne kandaşı ne insanı eskidendi onlar
Juliya süper iş çıkarmışsın. Ama konuştuğun Almancılar iyi eğitimli insanlar. Keşke 2 tane de düşük profilli Türk kökenli koyabilseydin Çünkü bu videodaki insanlar Almanyadaki Türk ortalamasının üzerinde eğitime sahip. Mesela Almanya 1990'larda köktendinci Türklerin merkeziydi.
Türklerin Almanya da yaşayan Türklere asıl tepkisi siyasi oy hakkı verilmesiyle arttı. Almanya'daki Türkler Almanya'da Yeşillere oy veriyor, sol partilere oy veriyor. Türkiye'de oy haklarını muhafazakar partilere kullanıyorlar. Ve Türk siyaseti hakkında bilgi sahibi olmadan yorum yapıyorlar. Euro ile para kazanıp, Lira ile para kazanan Türklerin siyasi hayatında söz sahibi oluyorlar.
Yoksa her Türkün bir almancı akrabası vardır. Yani Almanyadaki Türkler siz Almanların komşusu ama aslında bizim ailemizin bir parçası. Benim kuzenim 30 senedir Türkiye'ye 5 kez gelmistir ama oy kullanıyor. Türklerin asıl tepkisi Almanya'da yaşayıp muhafazakar partilere oy verip Türkiye'nin çok iyi yönetildiğini söyleyenlere, yoksa bu röportajdaki eğitimli Türklere kimse laf söyleyemez. Bu röportajdaki insanlar 3-4 dil bilen iyi eğitimli dünya vatandaşı olmuş, gittigi her ülkede yaşayacak vasfa sahip insanlar. Oysa Almanya'daki Türk alt kültürü daha kapalı bir grup. Almanya'da senelerce yaşayıp Almanca ögrenmeyenler de var.
bebeğim onun da cevabını vermişler ya işte. Almanya'da yaşayan cahil kesim buraya köyden gelmiş. Bi eğitimi yok. Şu an konya'nın bir köyünde yaşayan insanlardan bir farkı yok. Buraya cahil gelmiş burada da sürekli çalışmaktan ne almanca öğrenmeye ne de okumaya, ufkunu genişletmeye fırsat bulamamış. Sürekli bu insanları ama onlarda şöyle böyle deyip aşağılamakla bir yere varamayız. Bu insanlara oy kullanma hakkı verende kabahat.
@@eneskayacan4583 Almanya'daki Türkleri aşağılamak diye bir şey olamaz zaten. Çünkü Türkiye'de de eģitim ortalamasi Almanya'daki Türklerden farklı değil. Eleştirdiğim nokta Julia'nın sadece eğitimli gurbetçiler ile röportaj yapması.
Ama şu konuda haklısın kendi siyasi çıkarı için gurbetçilere oy hakkı veren siyasi zihniyeti eleştirmek yerine oy veren gurbetçileri eleştirmek buyuk bir hata.
Bugüne kadar Almanya'daki Türklerin verdiği hiçbir oyun bir etkisi olmadı, vermeseler de sonuç değişmeyecekti. Sanki başınıza gelen musibetlerin sebebi onlarmış gibi davranmayın.
@@oguzc.2379 Bu doğru değil kardeşim.
2017 referandumunda ülkenin rejimi değişti hem de %51,5 evet oyu ile.
Almanya ve Fransa %65 evet oyu verdi. Avusturya ve Hollanda %70 evet oyu verdi.
Eğer yurtdışı oyları olmasaydi hala parlementer demokrasi ile yönetiliyorduk. Senin soylediğin gibi değil yani. Oy oranları birbirine yakın olunca gurbetçilerin oyları dengeyi bozuyor.
@@darkprofile hayır bu doğru değil, sayıları kontrol ettim
Şu ana kadar izlediğim en güzel videolardan birisi. Tebrik ederim. Merak ettiğim bir konuydu. Benim için bayağı bilgilendirici oldu. Teşekkürler.
23:39 sen benim yaşadığım ülkede benim standartlarımla 1 sene yaşa. Ben de senin "ayrımcı laf eden" hocanla 1 sene uğraşıp alman vatandaşı olmanın bana sağladığı şeylerin tadını çıkarayım. Evime et alıp alamayacağımdan endişe etmeyeyim, sokakta yürürken mutlu hissedip geleceğe pozitif bakabileyim. O zaman birbirimizi daha iyi anlarız sanırım.
thats it yağni
Kesinlikle o konuda haklisiniz
Tmm kardeşim sizin hayatınız çok kötüde bizim suçumuz ne peki? Bu coğrafyada doğmayı ben seçmedim ayrıca Almanya’nın bu duruma gelmesinin en az 1/4 misafir çalışanları sayesindedir. Bu demektir ki alın terleriyle bu hayatı kazanmak için çalışmışlardır. Daha 90lı yıllara kadar Almanyanın iç savaşı vardı bunlardan kimse bahsetmiyor ama. Daha bir sürü gelen sorunlar sıkıntılar. Kimse yaşamadan bilemez. Ben dördüncü nesil olarak, burda doğup büyümüş bir birey olarak, ailemin benim hayatımı burda kurmuş olduklarından müteakip, bu hayatı yaşıyorum ve dolayısıyla bu hayatı yaşamak bizimde hakkımız. Kaderimizi biz belirleyemiyoruz.
@@azizeaynurcavdar83 Sizin bir suçunuz yok ve gerçekten ilk jenerasyonlara da saygım büyüktür çektirdikleri için. Farkettiysen yanlız benim tek derdim almanyada hayat zor! türkiye cennet tarzı yorum yapanlar. Bizden çok daha iyi şartlardasınız bunu kabul edin ve bizim çektiklerimiz için de biraz saygınız olsun isteriz. Tek olay bu
@@atayergul9960 julianın bu videoda röportaj yaptıkları bireyler aslında bir çok şeyi çok güzel açıkladı. Biz kabulleniyoruz Türkiyedeki yaşam şartlarını ve zorlukluklarında farkındayız. Sadece elindeki nimetin kıymetini bilmeyen bir kaç insancıklar yüzünden bütün gurbetçilere aynı muameleyi göstermemelisiniz. Bizimde beklediğimiz şey sadece bizleri bir soydaş olarak kabullenmeniz ve dışlamamanız. Biz burda kültürümüzü dilimi kaybetmemeye korumaya çalışıyoruz ama ana vatana gelince sadece para makinesi olarak görülmekten yorulduk.
Türk Olmak, Almancı Olmak ve Alman olmak bağlamında sohbet gitmiş. İki satır da biz bi şi desek.
‘70 li yılların ortalarında yatılı okuduğum Namık Sözeri Ortaokulunda diğer yatılı arkadaşlarımın hemen hepsi Almancı çocuğu idi. Ergen olarak kendi toplumsal kişiliğimi oluşturmaya odaklandığımdan, taa o zamandan Türk-Almancı ayrımını irdeleme şansım oldu.
İkinci dünya savaşına da çok ilgi duyduğumdan Alman Ulus’unun yapılanmasındaki etkenleri az çok tanırım.
“Alman” derken (oransal olarak) daha homojen bir kültür. Toplumsallaşmaya ayak uydurmuş, daha karınca yuvası benzeri yapılanma var.
“Türk” derken kontrastlı, çeşitli toplumların olduğu ayırdına varmanız gerek. Azerbaycan Türkü, İran’da, Gürcistan'da, Gagavuz, Çuvaş, Yakut, Kazak, Türkmen, Uygur vs.
Hangi Türk.
İnşaatçı olduğum için bu insanlarla yaşamışlığım, çalışmışlığım da var.
Anladığım şu; coğrafyasına göre en fazla Türklükte buluşabilirsin.
Anadolu ya da Türkiye Türk’ ü içinde bile ayrımlara gidebiliyorsun. Trabzonlu, Ankaralı hatta Ankara’nın Keçiören'lisi ile Çankayalı arasındaki ayrımları görebilirsin. Yani videodaki konuşan arkadaşların ayrım diye ortaya koydukları şeyleri anlıyor-katılıyorum ama hiç de önemli görmüyorum. Aşkabat’ da çöl pazarında Uygur Türk’ü bir kızla konuşsalardı veya Irak kuzeyinde Türkmen Bi adamla pazarlık yapsalardı, Moskova’da Gagavuz Türkü ustasına iş tarif etselerdi, Sibirya'da Çuvaş Türk’ü muhasebe elemanı ile çay içip sohbet etselerdi, Erbil’de Alman birası içerken Türkiyeli Kürtler ile Alman Tır şoförünün arkadaşlığına muhatap olsalardı, Bakü de yıllarını geçirselerdi…Almancıların farkı olmadığını görürlerdi. Söyledikleri doğru ama bunlar zaten benim yan komşumla aramdaki ayrımlar kadar.
Türk olmaktan keyif alıyorsan Türk’üm diyebilirsin ve demelisin de zaten.
Almancıların, “Türk müsün sen?” sorusuna, yanıt için düşünmelerine şaşırdım.
Kanımca Türk olmak için belirleyici tek şey; Türkçedir.
Tabi ki öyle, avrupadan cine kadar bir cografyada buyuk bir ortak kültür turkluk. Genellenmesi en zor şeylerden biri bence
Selda tanırım solcu bir düşünceye sahip bir insan saygı duyarım birkaç fikirlerinde beğenirim. O politikacı kadını tanımıyorum sanırım ama oda sol görüşlü son gelen beyfendiyi değerlendirmem. daha zor ama sanki o da sol. Yani düşünmeleri bakış açılarından dolayı . Kendi ideolojilerine göre soruları yanıtlıyorlar. Ama senin dediklerine katılıyorum. Şimdi ilerde devşirme Türkler çıkarsa hem Türk milletlerine çok sıkıntı bir durum ola bilir arabistanlı lawrenze benzer. Korkum bu dir ki olcak da. Alman devletinin yetiştirdiği Türklere bakarsan. Geleçek zamanda nefret yazılar “Almancılar” vatan haini olcak 😂 çok trajik ve komik olcak bence
julia türkiyede ( karsta ) 2nci dünya savaşından kalan ve almanya ya gidemeyen almanlar var bunu trt belgeselde izlemiştim sende onlarla röportaj yapabilirsen senin kanalında çok insana ulaşır seni seviyoruz ailece julia💚💇
08:10 ablamız ne Türk ne Alman, bildiğin İngiliz olmuş
Tesekkürler, cok güzel bilgilendirici bir video cekmissiniz, ayrica cok sempatiksiniz🙏🧿💐
Almancıları hiç bu kadar net anlamamışım meğer. Teşekkürler, kanalınız gerçekten çok iyi, iyi ki keşfetmişim.
"Doğduğun yer değil doyduğun yer memleketindir" diye bir terim var. O yüzden öyle düşünmelerine ben gerçekten hak veriyorum. Ayrıca buradaki 3 kişi için şunları söylemek isterim ki, her türlü ayrımcılığa karşı çalışarak kendi emekleri ile sıfırdan gelip kariyer sahibi olmaları bence Türk olarak Türkiye'yi ve Türkleri gayet güzel temsil ediyorlar.
Merhaba. Hepsi çok tatlıydı, tabi Julia da öyle. Çok teşekkürler. Sevgiler
Sevgili Julia,
Cok tesekkür ederim, o kadar güzel faydali bir calisma cikartmissin ki inan böylesine degerli bir calismayi TRT veya ARD bile yapamazdi.
Safak Beyin fikirleri cok yerinde ve güzel. Nerdeyse duygularima tercüman olmus. Kendisine ayriyetten tesekkür ederim.
Hüdaverdi Bey´in bilakis bir arkadasi ile Kahve icmek icin bile "kontrol" altinda hissiyati cok gerceksi.
Selin´in okulda yasadigi sorunlari cocuklarim hepsi yasadi NOTLARI bile, bile kirildi. Ve suan maalesef torunlarim ayni duruma müzdarip.
Gurbeticilerin Türkiyeye hic faydasi yok konusunda Safak Bey gerekli cevabi vermis ama yeterli bulmuyorum.
Bugün Türkiye MADDI olarak Avrupali TÜRKLERIN (GURBETCILERIN) katkisi TÜRKIYEDE KI bir cok TÜRKTEN cok cok fazladir.
Bunlar nelerdir diye kalem, kalem yazmak yerine bir kac örnek verecegim.
1960-2005 seneleri arasinda her 5-10 senede degisik kumpaslar ile Türkiyede ki bir cok sirket veya sahislar dolandirmistir.
Bunlarin adina BANKA ZADE, HOLDINGZADE vs diye siralayabiliriz. Mesut Yilmaz Basbaken oldugu dönemde Gurbetcilerin Merkez Bankasinda yatan paralarini basta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine sikayet ederek gurbetcilerin yüzmilyonlarca zarara ugramasina bilere ve isteyerek katki vermesi bu örnekten bir örnektir.
Ve yine 1970´yi yillarin baslarinda baslayan DERNEKLESME, TESKILASMA adi altinda gurbetcileri Türkiyeden yönetmek isteyenler yönlendirerek bugüne kadar milyarlarca parasini hizmet adi altinda havaya ucurmustur.
Türkiyede kurulan bir cok PARTI vs yine maddi destetgini hep AVRUPALI TÜRKLERDEN/ GURBETCILERDEN almistir. Ama karsiliginida hep GURBETICILERI DISLAYARAK ÖTEKLESTIREREK vermistir.
Avrupali Türkler yasadigi ülkerlerde DISLANMIS ve DISLANIYOR bunu her platformda görüyoruz. Okuldan tutun is bulmada veya is kurmaya kadar.
Bu dislanma neticesinde KENDILERINI DAHA iyi hissedecegi bir liman olarak TÜRKIYEYI görüyorlar ama TÜRKIYEDE buna karsilik vermez vermeyecek.
Türkiye Avrupaya milyarlarca biber, domates vs satiyorsa bu yine Avrupali Türklerin sayesindedir.Eger ki Avrupali Türklerin buralarda yaptigi ticaretler olmasaydi Türkiyeden buraya ancak kuru incir ve kuru kaysi gelirdi! Oda bir kac özel markette LÜKS olarak satilirdi. Ama bugün Avrupanin hangi kösesine giderseniz gidin TÜRK ürünü buluyorsaniz Avrupali Türklerin sayesindedir:
Türkiyede ki TÜRKLER Cinliller (China) gibi AHLAKI ticareti basarsa Avrupay pazarini Cin (China)´den degil Türkiyeden ürünleri ile doldurulurdu. Ama Maalesef Ticari ahlaktan yoksun olmanin verdigi etki bu basariyi yakalamamizi engelliyor. (Örnek ilk ürünü cok kaliteli gönderiyor 2. sipariste kaliteden ödün veriyor vs) Avrupali Türkler aslinda bilakis Türkiyede ki ÜRETICILER icin bir SANS bir firsat ama bunu degerlendirmek yerine DOLANDIRMAK derdine düsüyorlar. Ha tabii ki Avrupali Türkerin icindede cok dolandirici, cok sahtekar ve ticari ahlaktan yoksun olan cok kisiler var.
Kisacasi yaklasik 10 Milyon üzerinde Avrupali Türk (Almanya, Fransa, Hollanda vs) geldigi günden bu yana TÜRKIYEYE TÜRKIYEDE ki yasayan TÜRKLERIN büyük cogunlgundan daha cok katki saglamistir.
Turk, Alman, gurbetci vs olmak gibi kimliklere asiri anlam yukleyip de bazi seyleri kacirmamak lazim aslinda. Tamamen ornek veriyorum, Safak gibi guzel bir enerjiniz, spontan bir uyum kabiliyeti gosteren zekaniz varsa Alman arkadasiniz da olur, X ulkesinde komsunuz da guvenir size yaklasir kanaatimce. Sevgiler...
Almanci diyebilecegim cok az arkadasim var, ve onlarda ekseriyetle muhafazakar. Gosterge olmasi icin ekliyorum, cumhurbaskanligi secimlerinde Almanya turkleri %64 oraninda Tayyip Erdogan'i destekledi. Almancilarin gittikleri tatil yorelerinde ise durum tam tersi. Ornek olarak Tayyip Erdogan Bodrumda sadece yuzde 20 oy, rakibi ise %66 oy aldi. Haliyle almanci kardeslerimiz bodruma marmarise gittiklerinde, gittikleri yoredeki insanlar tarafindan farkli bir gozle bakilabiliyor.
Hüdaverdi Bey gerçekleri yüzümüze çarpmış
"Değil mi ki yaşam bir yerde ölümle - yani yoklukla - sonuçlanıyor, öyleyse nedir bu didinip durma, yedim-içtim, aldım-verdim, benim-senin kavgasının anlamı?" (Yabancı, Albert Camus)
10 numara söz👍
4:45 efsane yarısı yolda kaybolmuş :D
Super cocuk ya
%15 i bana aktarıldı :D
Video için teşekkürler sevgili Julia.Yabancılara ayrımcılık konusu tabii ki es geçilemeyecek ve rahatsızlık verici bir konu fakat empati yapmak gerek ki bazı şeyleri anlayabilmek için bunu denemek lazım.Almancı denen kesim Türkiye'de Almancı,Almanya'da Türk.2 tarafta da işleri biraz zor açıkcası.Türkiye'yi yaşamadıkları için bilmiyorlar,siyasi ve ekonomik olarak iyi sanıyorlar.
Ben biraz yabancı düşmalığı ve ayrımcılık konularına değinmek istiyorum.Bilindiği gibi Türkiye'de son 10-15 yıldır bir yoğun bir göçmen akımı var.Suriyeli,Afgan,Pakistanlı,Türkmenistanlı,Afrikalı birçok göçmen geliyor.Çoğunluk olarak geleneklerimize uygun şekilde hoşgörülü davranıyor yardımcı olmaya çalışıyoruz insan insandır diyoruz ama gel gelelim toplumun düzenini bozan ve bilmeyen,öğrenmekte ve uyum sağlamakta direnenlere de pek hoş gözle bakmadığımız aşikar.Çevremden bir örnek vereyim yıllarca dünya üzerindeki bazı bölgelerde müslüman olduğundan dolayı zulüm gördüğü iddia edilen insanlar için mahallemizdeki camide yardımlar toplandı,ağlandı,sızlanıldı,dualar edildi.Son 2 senedir mahallemize değişik coğrafyalardan (yıllarca zulüm gördükleri iddia edilen din kardeşlerimiz)insanlar gelmeye başladı ve cami etrafındaki evlerde yaşamaya ve dükkanlarda ticaret yapmaya başladılar.Bir süre sonra mahallenin dokusunu bozmaya başladılar çünkü kendi memleketinde nasıl yaşıyorsa burada da öyle yaşamaya devam ettiler.Kafalarını kaldırıp yahu buradaki insanlar neye dikkat eder,acaba yola arabayı nasıl park ederim,arabamı yola bırakıp dükkana girsem 10 dakika dükkandakiyle muhabbet etsem yol tıkanır mı,kimseyi engellermiyim,otobüse binerken sıraya nasıl geçilir,toplu taşımada,toplumda nasıl davranılır,gürültü yapmamaya dikkat etmeli miyim,buradaki insanlara saygı göstermeli miyim diye düşünmeden yaşadıkları için hergün mahalleli ile kavgalar çıkmaya başladı.O yıllarca ağlandıkları cami cemaati bile rahatsız olmaya başladı.(Düzgün yaşamaya çalışan insanları tenzih ederim) Kendi ülkemizde Türkiye'de bile böyleyken ırkçılık ve ayrımcılığı marka olmuş Almanya'da yabancılardan hoşlanmayan insanların olması çok normal.1 senedir Almanya'dayım buraya gelmeden önce geldiğim bölgenin geçmişini okudum,Almanya'nın tarihine göz attım.1 Alman'la oturduğum zaman konuşacak birşeylerim var.Toplum kurallarına uymaya çalışıyorum.İnsanın fıtratında vardır hangi toplumdan olduğu farketmez
kendinden olmayanı sevmez,alışamaz.Ama asgari müşterekte buluşmak lazım.Yaşadığın coğrafyaya saygılı olmalısın ki insanlar tarafından kabul göresin.Kabul ediyorum bazı Almanlar,Almanya'nın göçmen ülkesi ve işgücünü kullanmayı seven bir ülke olduğunu kabullenemiyorlar ama kabul etmeliler bence.Sonuç olarak gittiğin yere kendi köyünü götürür,köyünde gibi yaşar,davarını (arabanı) yolda bırakırsan bu iş olmaz.Öte yandan bana göre 3.4.nesilden sonra su ve zeytinyağı gibi olan ilişkiler biraz daha yakın hale gelecektir zira Türkiye kökenli Alman vatandaşları artık Almanya'yı bilerek yaşıyorlar.
Oy kullanmayın kardeşim sadece bunu istiyoruz.almansanız oy filan kullanmayınz.
Aynen bir de inkar etmek onlara yakışmıyor. Almanya'daki yaşam koşullarını kötüleyip Türkiye'yi durup durup övmek hoş değil. Yaşadığın topraklara sadık olacaksın. Almanya'da sen doğduğun topraklarda geçirdiğin zamanın kat kat fazlasını geçiyorsun. Türkiye'de dolar, euro bozdurup Almanya'ya sallamaları hoş değil. Tabiki orada Sarayda yaşamadığınızı biliyoruz. Fakat Türkiyelileri anlamak için yeterli değiller oy kullanmaları bana kalırsa yanlış. 2 ya da 4 hafta tatile gelir gibi ziyaret ettikleri koca bir ucuzluk dükkanı Türkiye. Artısı var tabiki yakınlarını, aile büyüklerini görüyorlar, hasret gideriyorlar.
Biz de onları anlayamaıyoruz onlar iki kimlik arasında kaldılar, nereye ait hissettiklerini bile bilmiyorlar. Burada Almancı, Orada Türk diye dışlanıyorlar. Onlarının ne çektiğini biz, bizim de neler çektiğimizi onlar bilemez! İki taraf da çok yıpranıyor en iyisi oy kullanmamaları. Bu değişiklik iki tataf için de iyi olacağına inanıyorum. Tatile gelinen bir ülkenin geleceğinde büyük etkiye sahip olunması yalnış bana göre. Bu benim fikrim katılmayabilirsiniz
Almanyada dogdum Sarina kadar türküm pasaportum da türk hic düsünmedim alman pasaportu yas elli 🇹🇷🇹🇷🇹🇷❤️
Katılıyorum, yurtdışında yaşayıp oranın yerlisi haline gelmiş insanların Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmamalı. Beden olarak Türkiye'de değilsen kafa olarak da değilsin. Ve ayrıca Türkiye'de 60-70 yaş üstü de oy kullanmamalı. Z kuşağının vebali onların omuzlarında..
@@erensampiyon4099 niye?
Kesinlikle! Türkler cahil Avrupa’da oy vermesinler
Bu bildiğin sosyal araştırma olmuş, tebrik ederim.
Güzel ablacım bak olay şu Almanya da vergiler çok doğru fakat aldıkları maaş euro olduğu için buraya 1000 euro ile geliyorlar. 8000 küsür Türk lirası burada bu parayla çok rahat yaşarsın sonra çıkıp Türkiye çok güzel ekonomisi çok güzel diyorlar. Bu adamlar oy kullanıyor içlerinden daha Türkiyeye gelmemiş olanı var 2000 TL asgari ücret alan ben 1 ay zar zor yaşarken bunlar 8000 TL ile 1 - 2 hafta geçiriyor.
Türkiye'ye gelmeden oy kullanan mı var vatandaş olman gerek
@Anarchy ,bunlar' diyerek bizi dışlıyorsun, deme öyle! gayet anladım ne demek istediğini. salak değiliz biz, bazı insanlar bunları düşünmüyor
Senin dedin 1000 Euro kazanmak icin canimiz cikiyor bunu gören bilen yok
Ulan hepiniz almanyada yaşamaknistiyorsunuz fırsatınız yok sallayın gurbetçilere
@@kafkas2376 iyi de her yerde ekmeğini kazanan insanların canı çıkıyor bir siz değilsiniz ki. Demagoji yapmanın anlamı ne ?
Hüdaverdi hakikaten kendini erken yaşta tanıyabilmiş biri. Sorulara da en gerçekçi cevabı kendisi verdi. Selin akademik olarak bu konulara yakın olsa da kendi ön yargılarını kıramamış durumda.
Yaklaşık 15 yıldır almanyadayim izmirden geldim hic türk arkadaşım yok bu kadar aklı basında türk ü bir arada görmedim Almanyada .özellikle salon webradio 'dan konuşan arkadaşı özeleştiri ve verdiği mantıklı cevaplardan dolayı tebrik ediyorum .
Ben çok tanıyorum. Akademik ortamlara girenler tanır.
@@Goekgok Doğrudur bulunduğunuz şehir ve ortamlarla da alakası vardır, çok olmalarına sevindim.
@@blcklfe301 Tabi yine de her toplumda olduğu gibi azınlıktalar. Yalnız sokakta, kebapçıda ya da sanayide fazla rastlayamayacağınız insanlar.
@@Goekgok gönül isterki sokakta rastladığım biri de bana güven versin sırf hemşeri olduğumuz için ama ne yazık ki böyle şeyler okulda öğretilmiyor .
Müdürüm seni eziklik bitirmis..Sana nerelisin deyince Yunanimmi Bulgarimmi diyorsun merak eddim?
Kadın boş konuşuyor. Dürüst değil, sürekli savunmaya geçiyor. Diğer arkadaşlar dürüstçe cevaplamışlar.
Sonuçta armut dibine düşer .istedikleri kadar orada büyüsünler ,yaşasınlar ....en ufak bir çıkar ya da yardımlaşma samimiyetinde ilk göç eden akrabalarının yetiştirme ve karakter in geçtiği tarafı yani VASFI oldukça su yüzüne çıkıyor ☠️doğruluk payı olan çok şey var Julia ....sen hümanist yaklaşıyorsun
Almanya da olmayı hak etmeyen çok kişi var dedi Şafak ,,,düşün biraz yani
Kadin asiri itici.
Bence sen bakan korlerdensin. Selin siyaset okumus ve en basta diyor zaten "benim icin political correctness onemli" diye. Savunmaya falan gectigi de yok. Nasil dusunuyorsa oyle de anlatmis. Isin ilginc tarafi senin gibi bakan korlerden de bircok kisi olacak ki 46 like almis bu yorumun. Demek ki egitimde ciddi mesafe kaydetmemiz lazim...
@@memich haha bu mesaji alan arkadas da elestiri kabul etmeyi bilmiyor. Elestiriye acik olan insan ne karsisindakine hakaret eder ne de savunmaya gecer. Sen ya Selin‘sin ya da Selin‘in arkadaslarindan biri.
Anlamayana davul zurna az anlayana sivrisinek saz! Dinlemek ve en azından empati yapmaya çalışmak lazım herşey matematik değil insanız. Çok güzel içten bir çalışma olmuş teşekkürler
Julia, güzel konuları gündeme getiriyorsun. 👍
Almancıların bu kadar sevilmemesinin bence genel 2 sebebi var 1-Eurolarıyla Türkiyeye gelip Türkiyenin ekonomosi çok iyi yeğenim diyenler 2-Sözde milliyetçilikleriyle oranın halkını rahatsız edenler (Örneğin: Yere ülkelerin bayraklarını çizen adama Türk bayrağı yere çizilmez diyip tartışma çıkaran şahıs)
Kesinlikle
3. Türk oldukları için canlı canlı evlerinde uyurken yakılanlar
@@altanaltay6106 4. Irkçılığın var olduğunu bile bile daha iyi bir yaşam için giden Alamancılar
@@uunona-45 Almanyada insanlar uyurken yakıldılar doğru. Bizler Sıvas Madımakta güpe gündüz sıloganlar altında yakıldık. Hangisi daha vijdanlı...
+999999999999
Almanya'daki gurbetçi akrabalarımdan dolayı gurbetçilere olan bakış açımı etkiledi bu video. Genelleme yapmamak lazımmış. Videodaki arkadaşların dürüst cevap verdiklerini hissettim, çok samimi geldiler. Bütün gurbetçileri aklamadılar ve onlara refah bir hayat sunan Almanya'ya nankörlük etmiyorlar belli ki. Bu çok önemliydi benim için. Almanya'nın sosyal hayatına ayak uyduramayan bazı gurbetçiler aslında en çok bu güzel insanları etkiliyor. Umarım Almanya'da daha güzel bir yaşam sürerler. Hayatlarında başarılar dilerim hepsine. Video için de teşekkürler, değerli ve etkili bir 25 dakika oldu benim için.
Araba konusuyla ilgili İlyas Salman'ın Almanya'dan Türkiye'ye gelmeyle alakalı çok güzel bir filmi var.
Evet, "Fikrimin İnce Gülü" romanından uyarlanmış bir film. Dönemin ruhunu iyi anlatıyor.
Almanya'ya 2 sene önce geldim. Buradaki karşılaştığım Türklerin çoğunluğu özgüvenli, çalışkan ve saygılı insanlar. Yeni nesiller hep daha iyiye gitmiş. Bu insanlar Almanya için birer değerdir. Kim ne derse desin, bu insanlar hem Türk ve artık hem de Alman'dır. Ve ikisi de gurur duyulacak vasıftır. Her iki toplumda yaşanan olumsuzluklar geçmişten beri var olan hastalıklardır ve maalesef Dünya'da her toplumda mevcuttur.
Bu güzel çalışma için teşekkürler Julia.
04:30 da dediği şey o kadar doğru ki; zaten İstanbul Türkçesi bilmiyorlar, aksanlı konuşmaları çok normal 👍🏻
çok çok güzel çok bilgilendirici ve aydınlatıcı bir video oldu benim için. Videodaki hemşehirlerimizede teşekküler.
Almancılar üzülmeyin çünkü istanbuldan balıkesire bir köye yerleştik bizide sağılacak inek gibi görüyorlar:)
Yanlış yer
Şafak kardeşim değilde diger genç Türk kardeşimin almancı şivesine ve samimi saf temiz sevecan haline bayildim.Safak kardesimi zaten videolarindan taniyorum ve takip ediyorum,teşekkürler Julia💛💖🍀🐞👍🙏
Araba konusunda Safak in yorumu cok dogru ve guzel :) arabalar guzel arkadas.
ama türkiyedeki arabaları görünce koltukta küçülüp kaybolmuş
Güzel konulara değiniyorsun bu çok hoş 👍👍👍
Boşverin kimin ne dediğini. Ben de orda kazansam burda yemek için uğraşırım. Türkiye parası olan için cennet ülke. 1e 10 aldığınız ülke her zaman iyidir
Çok güzel bir röportaj olmuş. Teşekkür ederim, Julia.
10:47 Hayır. Savunma toplam dış satışın (export) sadece %5,6'sı gibi birşey. Asıl Alman kazancını motorlu araçlar (araba ve kamyon bildiğin) %16 gibi bir payla alıyor. Ondan sonra da kimya endüstrisi ve yüksek teknoloji ürünler gelmekte.
Ayrıca günümüz Almanya'sı emperyalist ??? Yüksek kalite ürün üretip dünyaya satıp zenginleşmek emperyalism ???
Cok guzel bir video olmus. Cok tesekkurler. For immigrants similar situation exist everywhere. I've lived abroad many for years, and experienced it all.
Çok faydalı bir çalışma olmuş, tebrik ederim Julia. İstanbulda doğmuş, 42 yıl yaşamış sonra Almanya’ya göçmüş ve 5 senedir Almanya’da yaşayan birisi olarak yorumum şudur: bir Almancı olarak en dürüst cevapları Hüdaverdi bey vermiş, Şafakın bakışı zaten bir Türkiyeli bakışı. Almanyaya gelen Türkiyelilerin 3. Nesli özellikle kendini iyi yetiştiriyor, aileden gelen kültürden tabi ki etkilenerek. Almancıların neredeyse tümünde bir aşağılık kompleksi var, dedelerinin taşradan gelmesinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Eğer o kompleksi aşabilirlerse kültürlü, başarılı ve dünya insanı olabilirler, hatta Türkiyede de daha rahat ederler. Mesela niye Abd’de yaşayan bir ailenin çocuğu Almancı muamelesi görmüyor, cevap burada gizli.
Amerikada amerikalı yok ki tamamen kozmopolit. Oranın dinamikleri tamamen farklı
Amerika ne zaman dışaridan yabancı işçi aldı? Almış olsaydı, orasıda aynen türkiyelinin gözünde aynı seviyede olurdu Almanya türkleri çok şanslılar, bozulmuş türkiyede insanların onları nasıl gördükleri önemli değil. Insanların kompleks ve kıskançlıkları sadece kendisine zarar verir. Almnyada ki 4/5. Nesil türkiyeli kökenliyim bile demiyecektir bu kesin. PARA için almanyada çalışanlardan 1/2. kuşak zaten çoktan kesin dönüş yaptılar, kalanlar da paradan çok ailesinden ayrılmak istemeyenler. Bence ithal damat ve ithal gelin olmasaydı, çoktan türkiyeliler türkçeyi bile unutacaklardı.
Yine en güzel Safak abi cevaplamis. Kendisi de Türkiye'deki Türklerden oldugu halde bizi öyle iyi anlamis ve bircok konuda öyle iyi niyetle yaklasiyor ki. Sagol abi
Allah herkesin yolunu bahtını açık etsin doğduğun yer değil doyduğun yer demişler herkes mutlu olsun.
Bunca atarli, laf sokmali, asagilamali yorum okuyorken senin yorumuna geldim...
Yüzümde gülümsemeye sebep oldun. Diger yorumlari okumaya devam etmeyecegim, gülümsemem kacmasin yine diye.
Ne tatlisin. Allah da senin yüzünü güldürsün. Doydugun, olmak istedigin yerde mutlu ol, Insallah! 🤗
Merhaba, son cümlen çok güzeldi sevgili julia (ben Türkiye’de yaşadım Türkçem onun için güzel) bende Türkiye’de yaşadım ve Türkçem güzel , ama senin Türkçen hakkaten güzel 👍 ilk fırsatta tanışırız umarım ,,Berlin’den Dr. Shahin A.Mirkouhi bu arada röportaj çok güzeldi hepinizin emeğine ve yüreğinize sağlık
Voll süß! Çok güzel olmuş! Ayrıca artık o bavul café'yi çok merak ediyorum. 😊 Berlin'e gidersem mutlaka uğrarım. Bu arada bende Türk kökenliyim, Hannover'den bir saat uzakta bir alman köyünde büyüdüm, burda Ghetto yok, Gymnasium'a gittim; Abitür yaptım, sonra Göttingen'de Türkoloji ve din okudum. 🙂 Ne bileyim, paylaşmak istedim, haha. Hiç kolay değildi ama, ırkçılığa okul zamanında çok uğradım. En çok öğretmenler tarafından.
Benim Gymnasium da Mathematik ögretmenim vardi, bir eski ögrencinin hikayesini anlatirken şu laflari kullanmişti: "Cocugun babasi Lufthansa pilotu, annesi de türk..."
@Genc Osman hepimiz insanız tenimiz aynı ırkçılık kötüdür
Irkçılık heryerde aynı. Benzer hisler bugün Türkiye'deki Suriyeliler icin hissediliyor. Ama Türk insanı insanların yüzüne ırkçılık yapmıyor. Ben en milliyetçi ögretmenlerin bile Türk olmayan bir öğrenciye laf söylediğini eksik not verdiğini görmedim.
Tek fark Türkler Almanya'ya davet ile gitti, iş gücü eksikliği yüzünden çöken batı almanya sosyal güvenlik sistemini ve sanayisini sırtladılar. Suriyeliler davet edilmedi vatanlarından kaçıp katma değer üretmedikleri Türk ekonomisine yük oluyorlar.
@@darkprofile kesinlikle haklısın
Bizlerle tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Daha önce çok videonu izledim ama bu diğerlerinden farklı Julia.. Yer yer iyi bir belgesel tadı aldım.. Bunun en önemli sebebi konuşmacıları doğru seçmiş olman sanırım.. Günümüzde Almanya'da bir alt-kültürün temsilcileri olan bu üç Türk'ün, o alt kültür içinde de farklı sosyal-kültürel sınıflara ayrışmış olduğunu gördüm.. Tek bir alt kültürün içinde ayrışmış üç farklı sınıftan, üç farklı insan olduklarını düşündüm..Ve sen bu üç insanla, üç farklı zamanda ve mekanda aynı ölçüde 'sahici' bir yakınlık kurup onlara kamerayı unutturmuşsun.. Konuşmacılarla kurduğun diyaloğun samimiyeti bize geçti.. Önyargısız, nesnel yaklaşımın için tebrikler ve teşekkürler..Keşke daha çok böyle içerik üretsen..
Belki de türk kökenli eski alman milli takımı oyuncusu Mesut Özil'in şu sözü herşeyi özetliyordur; kazanınca alman,kaybedince göçmen oluyorum.
Türk kökenli degil, Türk.
@@analian1930 türk kökenli ne demek acaba
@@analian1930 fena boş yapmışsın kanka aynı şey işte
Aradan bir asır yada biraz daha fazla geçmişse kökenine vurgu yapılan durumlarda kullanılır. Mesut Özil, in anası babası dedesi daha dün Türkiye den gelme. Kendiside düzenli olarak Türkiye ye gelip gitmiştir. Haliyle Türk kökenli demeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Kendisinin Almanya milli takımının seçmesinin sebebi Türk ve başka yabancı göçmenlerin çocuklarının motivasyonu artsın diye devlet politikası ile karşılıklı anlaşarak yapılan bir şeydir diye düşünüyorum. Yani o başardı bizde başarırız duygusu aşılamak. Kısacası UYUM politikası için bir katkıydı.. Mesut da kazandı bir bakıma uyum siyasetide. Sonunu ama iyi yapmadılar. Alman milli takımımının son başarısızlığını onun üstüne yıktılar adeta. Halbuki takımın geleni kötü oynuyordu. Sağolsun aklı kıt bizim ergenler falan sosyal medya da adama bol bol küfür ettiler..
Mesut Özil de kazanmayı tercih etti ği için Almanya milli takımını seçti
Çok güzel hazırlanmış bir video, belgesel kıvamında.
bizim ülkedede Türk değilsen daha fazla iş imkanın var, ucuz işçi diye yabancıları daha fazla işe alırlar
😀😀😀😀😀😀😃😃🙂🙂🙂😃😃😃😅😅😅😅😅
Gercekten öylemi bilmiyorum ama Almanyada kesinlikle öyle! Sizde biz almanyadaki türkleri petrol krali gibi görüyorsunuz cok yazik
@@driftkunstler67 biz sizleri bişe kralı olarak görmüyoz sallama durduk yere insanın sinirinide bozma
suriyeli pakistanlı veya tüekmen olursan evet ama batıdan gelenler genelde iyi eğitimli olduğundan ve batı dillerine rağbet olduğundan en kötü dilini öğretebiliyor, mesela fransızca, almanca, italyanca, ispanyolca benzeri
Attım tuttu diyorsun. Almanya'da da ucuz işçi lazım gitsene
Çok samimi cevaplamislar çok güzel bir röportaj olmus
Julia Senden ricam bir anket yaparmisin Yur disindaki türkler Türkiyenin Gelecegini Ilgilendirn Secimlerde Oy Kullanmalimi Kullanmamalimi ? Sahsi Görüsüm Yurt Disinda Kalan Türklerin Oy Kullanma Hakki Ellerinden Alinsin
👍
benim akrabam 1 yıl tükiyee okumak için geldi türkiye çok zor çok pahali vs demeye başladı ve almanya ya geri döndü.
Selam Julia, öncelikle Türklere ve Türk kültürüne olan yakinligin icin tesekkürler, reklamimizi iyi yönde yapiyorsun, Avrupa`da imajimiz her zaman iyi degil maalesef. Kirik Türkce konusu: Ben 30 yildir Isvicre`deyim (Zürich) ve aslinda gazeteciyim... Akademisyen olarak bu ülkeye geldigimden de olsa gerek Türkce`me güvenirim (derken imla hatalarim varsa kusura bakmayin bu arada), buna ragmen burada yasamanin ve cok fazla Türkce konusamamadan kaynaklanan, bazen Türkce konusurken kelime hatirlamama olayi oluyor. Senin röportaj yaptigin Türkler`den hic birisin Türkce`si kesinlikle "kirik" degil, hatta Türkiye`deki cok insandan daha temiz ve aksansiz konusuyorlar, yani kendilerine bu konuda güvensinler...Sanirim ben bile halen eski ögrendigim imla kurallarina göre yaziyorum Türkce`yi. Gurbetcilik: Bu konu gercekten kültür seviyesine bagli, bunca yildir 1 kez bile "Gurbetciyim" demedim, böyle bir kelime sözlügümde yok. Ama tabii ki dil bilmeyen, tamamen kendi Türk cevresinin icinden cikamayan bir Türk icin "Gurbetci" olmak normaldir, zira yasadigi topluma yabanci kalmistir (yani örnek olarak Almanya`da)... Sempatik videolarini zevkle izliyorum, sevgiler
Julia en sağlam, gerçekçi ve başarılı videon bence bu.. bu yönde ilerlersen bence daha çok niş ve kemik takipçi kitlesi kazanırsın.. herkesin konuşamadığını konusman dileğiyle.. başarılar..
bu sohbeti pek tutmadım,sorulan sorular kime göre neye göre klişe?
konuşma içerisinde bana kalırsa özellikle üzerinde durulması gerekilen nokta şafak salda'nın emperyalist ve kapitalist ülkeler için yaptığı yorum, canı gönülden tebrik ediyorum.
sözde özgürlükler ülkelerinin vatandaşlarına sağladıkları refah, bir çok mazlum halkın göz yaşları üzerine kurulmuştur.
Asıl klişe bu fikirdir. Almanya'nin II. Dünya savaşindaki yenilgi ve yikimindan sonra kendini 10 yilda hiçbir sömürgesi vb yokken yeniden inşa edişini, sistematigini, iş ve sanayi disiplinini bi incelemek gerekir. Daron Acemoğlu'nun Uluslarin Düşüşü kitabini tavsiye ederim bu konuda.
Danke Julia! Ein echt spannender Beitrag.
Julia , Arabalarıyla Türkiye'ye gitmek konusunda bir film var. Bu çok kult bir filmdir. Filmin adı "Sarı Mercedes" izlemelisin.
Teşekkürler:) bakarım ona
Aynen daha dun izledim youtube da var.
@@juliagrnr Julia ,Evet Hitler'in "Mein Kampf" kitabı Türkiye'de yasaklı değil. Gençler daha çok ezoterik ,kabalistik, marxist şeyler okuyabiliyor. Kimisi de var ki Hitler'e hayran olup Mein kampf okuyorlar. Okuyanlar daha çok yaşı 18-19 yada 20 li yaşlarının başında olan gençler. İnsanların nasıl acı çektiklerinin pek farkında değiller. Aslında buna benzer bir süreci Naziler savaşta galip geldiği zamanlarda savaşın başlarında Türkiye de yaşıyor. Örneğin Almanya'da Naziler Yahudi ve Çingeneleri bir tür borç ödeme ve ödenen borçtan sonra özgürlük vaadiyle [Arbeit macht frei] toplama kamplarına götürüyorlardı.Daha doğrusu toplama kampına kendileri geliyorlardı. Hatta toplama kamplarına gelenler bavullarıyla kişisel eşyalarıyla birlikte geliyorlardı. Yani zorla götürülme yoktu. Ama zorla tutulma vardı. İşte buna benzer bir yasa Almanlar kazanıyorken Türkiye de de çıkartıldı. Azınlıklardan ve non muslim olan Rumlar veya Ermenilerden ve de Yahudilerden varlık vergisi istendi. Bu uyduruk vergiyi veremeyenler ise Demiryollarında çalıştırılmak üzere götürüldü. Savaşın sonlarına doğru Sovyetler savaşı kazanmaya başlayınca bu kez Türkiye birden bire bu tür vergileri kaldırdı. Sonra birden bire sosyalist yasalar geçirmeye başladı. Bu kez hedefte Nasyonalistler vardı. Cadı avı gibi Nasyonalist avlandı. Bu kez onlar işkence gördüler... Türkiye çok tuhaf bir ülke...
@Resul Karakus Evet .Az önce yazdıklarımı sizin okumanız için de yazdım. Türkiye neler yaşamış...
Raşit fidan;
41 yaşındayım İlk defa senin yazdığın yoruma bakarak izledim şimdi filmi, Mükemmel Ötesi Bir Film. Yönetmen Herşeyi ve Her konuyu İşlemiş.
Ben Almanyada Yaşıyorum, Bu Bayram gibi Ne Yobazlar var İnanamazsın. Film Türkiye gerçeklerini iğneden ipliğe Anlatmış. İnanılmaz Bir film süper.
İzlerken Az kalsın Ağlayacaktım.
Eğitimsizlikmi dersin, yobazlıkmı dersin, Yol kenarlarında cenazelerimi dersin, yalan dolanmı dersin, eski türkiyenin herşeyini anlatmış.
Yeni türkiyeninde Bir farkı yok Eskisinden , kafa hep aynı...
Yazacak kelime bulamıyorum.
Ben A’dan Z’ye Herşeyi anladım.
Böyle bir filmi izlediğim için, Sana çok teşekkür ederim.
Sevgiyle kal Güzel İnsan👏🌺❤️
Güzel bir program olmuş Türkiye ve Almanya gerçeğini gördük
Merhaba, sizin bir kaç vidyonuzu izledim. Bazıları gerçekten de başarılı ama bu vidyo için 10 yıl Almanya'da yaşamış veya ilişkisi olan biri olarak birkaç şey demek isterim.
(Bu arada Almanya'da bu konuda araştırma da yaptım.)
Almancılık öyle tek bir kimlik değil. Biz okul-sosyal çevre ve aile üçgeninde şekilleniyoruz. Yani Almancılık var ama bunun ölçüsü ve şekli değişiyor. Değişen bir durum da Almancılık kimliğinin bilinçli olup olmaması. Örneğin üniversite mezunu bir Alman-Türk ile hiç okumamış birinin Almancılık seviyesi aynı değil. Sürekli Türklerle çalışan biri ile bir Alman fabrikasında çalışan da öyle. Bir de bazı insanlar bu durumu kullanabilir. Yani işine geldiğinde Alman disiplini (mesela biri sizin işinizi yapacaksa hemen Almanlaşır ve iş bir gün gecikse sinirlenir; ama kendisi bir şey yapacaksa hemen biz Türküz moduna geçer)
Almancılık, Türkiye'dekiler için (Aslında Türkler için daha doğru çünkü Türkiye'de lise veya üniversite okumuş ama sonra burada yaşamaya başlamışlar için de Almancılar denen bir olgu var.) iki yüzlülük demek. Bunu belki çoğu söylemez ama asıl ifade edilmek istenen iki yüzlülük.
Mesela Almanya'da SDP'ye oy verip Türkiye için AKP'yi desteklemek gibi.
Mesela Türkiye'de Alman ahlakından bahsedip sonra da sosyal yardım alarak yaşamak gibi.
Mesela her defasında Türkiye'yi beğenmeyip ama yine de Türkiye'ye gelmek gibi.
Almancılar özellikle de yeni kuşak şunu bilmiyor hala. İnternet çağındayız ve onların davranışları birer saçmalık olarak Türkiye'dekilerin gözüne batıyor.
Örneğin vidyodaki siyaset bilimi okuyan hanımefendi: Almanların bir okumuş cehaleti vardır. Yani her şeyin iyisini ancak Almanlar bilir. Hatta tek doğruyu bilecek ancak Almanlardır. Alman üniversitesinde doktora yapmış ve 4 farklı ülkede okumuş biri olarak bunu diyorum. Bu cehalet işe o hanımefendiyi Almancı yapıyor.
Yani sanıyor ki bir tek o okumuş, bir de Alman üniversitesinde okumuş diye bir tek o bilir. İşte size Almancılık.
Türkiye için en hayırlısı bir an evvel asimile olmaları ve mümkünse Türk geçmişi olduklarını gerçek anlamda unutmalarıdır.
Bir de naçizane: mesela siz hep okul ve çevre bakımından tamamen asimile yada adapte olmuş kişileri konuşturdunuz. Almanya'da okula gitmemiş yada sadece Türklerle çalışan insanları da bulmalıydınız.
Başarılar.
Türkiye'de de sokaktan bir tinerciyi bulup, Türk halkını temsil eden kişi olarak gösterseydiler o zaman.
@@Goekgok Almanci olduğunuz nasıl da belli! Okuduğunuzu anlamamış ama yine de laf atmışsınız. Tinerci sizden daha değerli, en azından kendini taniyor, haddini biliyor. Tamam? ;)
@@ahmetstpauli Hepsini okumadım ne de olsa. Kariyer denilen bir şey var, kardeşim. Malumunuz kendime internette sizin kadar zaman ayıramıyorum. :)
Bir "Alman üniversitesinde doktora yapmış ve 4 farklı ülkede okumuş biri olarak" St. Pauli li Bey yada Hanim efendi, isterseniz 10 üniversite bitirin, siz burada dogmus büyümüs 40 yil burada yasamis insanlarin ne yasadiklarini bilemezsiniz, bilsenizde anlayamazsiniz, nasil biz Türkiye de yasananlari disardan biliyorsak sizde o durumdasiniz. Tinerci haddini biliyorsa, sizde haddinizi bilin o zaman!
@@Goekgok vallahi dürüstlüğünuz için teşekkürler. En azından okumadığınızi söylediniz.
Ama üniversitede profesör değilseniz, inanın sizden her halükarda daha iyi bir kariyerim vardır. Kavgaya gerek yok. Zaten herkes mutsuz. :) Iyi kariyerler. Ama son söz, kariyer boş iş. Erdem denen bir meziyet var. Ona odaklanmanizi oneririm.
Tesekkurler Julia bizi bizden guzel anlattigin icin.hayat almanyada zor turkiyede cile
uçakla oy kutusu taşınmasını bırakalım 30 yaş altı kimsenin husumeti kalmaz. İyi günler dilerim.
süper bir yorum 100de 100 katılıyoruz.
Julia Kamilkoç lafını duyunca gülme krizine girdim. Çok teşekkürler Süper bir vlog olmuş emeğine sağlık 🙏
Yurt dışında yaşayan Türk gurbetçilere Almancı demek ne kadar doğru? Çünkü yurt dışından gelen bu Almanya, Fransa, Hollanda vs.
Hepsine Almancı diyorlar. Ben bu Almancı tanımlanmasından rahatsız oluyorum. Bana göre bu bir hakarettir.
En çok almanya meşhur olduğu için vakti zamanında eski insanlar öyle demiş öyle kalmış tahminimce.
@dal gal kiskanclik kriziii kiyamam 😂🥳
@dal gal avrupada kimse hizmetci konumunda degil herkes esit. Ayrica kendimi alman hissediyom diyen bir Türk göremezsin. Turkiye kafasiyla avrupayi ya da avrupalilari yorumlama anlamazsin. Hatta buralardaki Turklerin hicbirseyini kafaya bile takma zaten niye takarsin ki 😬
Ne kadar güzel hazırlamışsınız!!! Tebrik ederim..
Julia'yı ropörtaj yaptğı kadından daha samimi buluyorum🙂😇😇
çok güzel bir video olmuş, en gerçekçi tespitleri de ŞafaK Salda yapmış bunun sebebi Türkiyede büyüdüğü için Türkiye'yi iyi anlamış uzun süredir Almanya da olduğu için orayı da iyi analiz ediyor.Asıl önemli etken durumların insan karakterine, geldiği aile ve toplumun kültürüne bağlı ama bunlar eğitim (öğrenim değil)ile tüm insanlarda olduğu gibi değişip gelişebilen unsurlar
Sevgili Julia, sizde doğal bir şekilde barış elçiliği yeteneği görüyorum.
Her iki tarafi da anlaşmazlıklar konusunda, kolay bir şekilde ikna edebilirsiniz.
Bence gönüllü siyasi inisiyatiflerde çalışma fırsatı bulursanız, herkes için olumlu bir çözüm bulacağınızı tahmin ediyorum.
Guzel bir programdı, cok iyi tesbitler yapılmış.
Çok sevgiler 😊
Güzel yorum için çok teşekkür ederim:) öyle inisiyatiflere katılmak isterim aslında, aklınızda var “bu güzel” diyebileceğiniz bir tanesi var mı? Türk Alman arkadaşlık ile ilgili filan?
@@juliagrnr
Merhaba Julia,
Almanya'da yaşıyorum ama ben de yeni sayılırım.
Malesef bu konuda tavsiye edeceğim etkili bir yer tanımıyorum.
Ama Istanbul'da yaşarken, Heinreich Böll Stiftung ve Geothe Enstütüsü'nün kültür ve sanat etkinliklerine katiliyordum.
Bence onlar, Almanya ve Tükiye arasında çok güzel bir işbirliği yapıyorlar.
Bu kurumlarda gönüllü çalışmak mutlaka çok şey katacaktır.
Ben de senin tavsiyen olursa bilmek isterim.
Sevgiler
En iyi Analiz ve yorumu yapan safak bey.👏
15:14 abi taksiciler beni de kandırmayı deniyor. yabancılıkla alakalı değil.
Herhangi bir konuda kandırılmamak için konudan az da olsa haberdar olman lazım çünkü kolay yoldan para kazanmayı severler öyle insanların allah belasını versin
Yaptigin en iyi video bence.Sayende o insanlari daha iyi anlama imkanimiz oldu
Yani bence daha çok politik meseledir. Özellikle yurtdışında yaşayan vatandaşlar oy verebilmeye başladıktan sonra. Yanılmıyorsam SPD'nin bir milletvekili şunu söylemişti Almanya'da yaşayan vatandaşlar hakkında "Siz burda bizim gibi sol, sosyalist partilere oy veriyorsunuz ama Türkiye'de sağ partilere oy veriyorsunuz, biz bunu bilmiyor muyuz?". Adam doğru söylüyor, seçim sonuçları ortada, istatistikler ortada. Bu insanlar kendilerine onu layık görüyor, bana da bunu layık görüyor abi. Şimdi burdaki bir kısım insan nasıl önyargılı olmasın. Onu geçtim Hollanda'da gurbetçiler bizim bakanlardan birini konuşturmadılar diye protesto ettiler. Ulan pezevenk burdaki muhalif partileri kendi ülkeleri olmasına rağmen doğru düzgün seçim çalışması yapamıyor sen gidip orda hollanda belediyesini, hükümetini protesto ediyorsun. Sadece Almanya değil yurtdışında yaşayan bu insanların çoğu bizim için bir problem ve şu video tamamen bunu özetliyor. ruclips.net/video/QweaDmKi1tI/видео.html
Çok aydınlatıcı harika bir program olmuş herkese selam sevgiler harikasın julia.
Almanya'da yaşayan yeni nesil kesinlikle daha donanımlı ve kültürlü yetişiyor. Orada her ne kadar Alman vatandaşı olsalar da Türkçeyi bilmeseler bile Türkleri temsil ediyorlar bu bir gerçek. Oradaki toplumsal kurallara yüzde yüz uyum sağlasınlar evet ama kültürümüzü, dilimizi ve tarihimizi unutmasınlar.
@Mustafa KAYA bahsettiğim bir zorunluluk değil ama Almanya'da en büyük göçmen topluluğu Türkler olduğu için hep göz önündeler. Kötü bir şey yapıldığında Türkler yaptı oluyor. Bu geçmişten gelen imajdan da kaynaklı olabilir. Altmış yıl geçse de Almanlar hiç bir zaman Türkleri tam olarak kabullenebilmiş değil aslında
Oxymoron bir yorum; yüzde yüz uyum sağlamak demek benliğini yitirmek demektir ayrıca Almanya gibi ırkçı bir ülkede ağzınla kuş tutsan Alman olamazsın (Kabul edilmezsin)
Bırak tam uyumu, adamlar kiliselerine ayin yapmaya giren Koptik Hristiyanlara bile bön bön bakıyor.
@@altanaltay6106 Yüzde yüz uyumdan kastım toplumsal kurallara uyum sağlamaları. Diğer kısmına katılıyorum
@@pnary2544 Sizi anlıyorum fakat toplumsal kurallara uyum göreceli bir durum o toplum sizi zaten istemiyor ki siz onlara uymaya çalıştıkça onlar daha çok tedirgin oluyor.
Bakınız aynı mesele ne ABD’de ne de Kanada’da var çünkü yerel toplum gelen göçmeni olduğu gibi kabul ediyor ama Almanya öyle değil Alman devleti sizi istemiyor, insanın istenmediği bir yere adapte olması mümkün değil onlarda zaten mecburen kendi ghettolarına çekilip muhafazakarlaşıyor.
Bu meselenin çözülmesi çok zor, çok!
dil olmasa ırkı
ın ne önemi var
Şafak'ın videosu ile geldim ama Selin ve Hüdaverdi'ye de bayıldım. Çok güzel iş Julia :)
Gurbetçilere çok acımasız bir bakış var. Onları kendi gerçeklerine göre değerlendirmemiz gerek. Bizim gibi Türkiye'de büyümüş insanların onları anlaması zor. Bir kaç araştırma okudum, oradaki çeteleşme ile ilgili ve orada büyümüş Türk çocukların psikolojilerini düşündüm. Aileniz sizin için bir seçim yapmış, ötekileştirildiğiniz bir toplumda her yerde ırkçı duvar yazılarını görerek ve okullarda zorbalık görerek büyüyorsunuz. Iki kültür, iki dil. Kendini hangisine ait hissetmen gerektiğini zamanla yaşadığın şeyler belirliyor. Çok zor bir durum. Bence de bizi tam temsil etmiyorlar çünkü bambaşka bir kültür onlarınki. Eleştirmek kolay ama biraz o açıdan bakılmalı. Tabii ki orada güzel paralar kazanıp yine de Almanya'yı kötülemelerine ve Türkiye ile bağı çok kopmuş olmasına rağmen burada oy kullanarak belirleyici olmalarına ben de kızıyorum. Ama bazen iç yüzüne hakim olmadığımız konularda biraz daha saygılı olmalı ve sert kesin hükümlerden kaçınmalıyız. Bu arada Hüdaverdi beyin konuşmalarını çok beğendim😊
Sanirim daha iyi açiklanamazdi. Çok teşekkür ederim!
Hep başkalarını anlamak bekleniyor ama nedense hiç Türk insanını anlayan yok
Adalet Ağaoğlu - "Fikrimin İnce Gülü". Onun film versiyonu Tunç Okan'ın yönettiği "Sarı Mercedes" izlemeni tavsiye ederim. İlk ve iki kültür arasında sıkışan ikinci nesiller açısından yaşadıkları sorunlar ve eksiklikler de var. Amerikalı yazar Ruth Mandel'in Almanya'daki Türkleri incelediği Cosmopolitan Anxieties kitabını da tavsiye ederim sana. Bu arada ben Amerika'da yaşıyorum. Hayatımın yarısı burada geçti, buradaki göçmen İtalyan, Yunan ve Ermeni toplumlarının birinci ve ikinci (hatta üçüncü) nesilleri arasında da Almanya'daki Türklerin yaşadığı benzerlikler çok. Çok ilginç bir şekilde ülkelerinden ayrıldıkları gibi kalıyorlar, hiç değişmeden. Yeni yerleştikleri ülkelerde de (kapalı) toplumlarını onun üzerine kuruyorlar. O sırada kendi ülkelerinde 10-20-30 senede inanılmaz değişiklikler oluyor, o değişimi kaçırıyorlar çaresiz. Hatta, inan inanma, Karslı bir Rus arkadaşım var California'da. 40 yıl önce ABD'ye göç etmiş. Eşi Ermeni, adamın hayatı Türkiye. Burada New Jersey eyaletinde küçük bir kent var, adı Paterson. Bir bölümü inanamazsın, sadece Türkler'den oluşuyor: ruclips.net/video/CS9LZtP2heg/видео.html (VOA'in DW ile ortaklaşa yaptığı bir proje +90) Türkler arasında Amerika'ya gelenlerin ağırlıklı kesimi üniversite mezunu ve yabancı dil bilen insanlar olduğu için hızlı uyum sağlayabiliyorlar, hatta kaybolup gidiyorlar Amerikan kültürünün içinde. Son dönemde Almanya'ya göç eden üniversite mezunu Türkler gibi.
Ha bu arada unutmadan, sizin "tebdil-i kıyafet" dolaşan meşhur bir gazeteciniz var Günter Wallraff. 1985'te bir kitap yazdı. Kaçak bir Türk işçisi kılığına girerek bir sene Almanya'da yaşamaya çalıştı. Kitabın Türkçe adı En Alttakiler, sanıyorum sizdeki adı "Ganz unten". Ona da bakabilirsin.
Aslında bir ekleme de yapayım. ABD'deki Latin Amerikalıları unuttun demesin kimse bana. Başta Meksikalılar olmak üzere ABD'liler farklı aşamalarda göç etti bu ülkeye. Yaklaşık sanıyorum 200+ yıllık bir göç tarihine sahipler. O yüzden kendi toplumlarında yaşayanlar olduğu gibi tamamen entegre olmuş ya da iki kültürün ortak özelliklerini benimsemiş olanlar var. O yüzden tam olarak Almanya'daki Türklere benzetemiyorum Latinoları. Aralarında Orta Amerika göçmeni var, mesela, El Salvador, Guatemala, Honduras. Ya da Küba'dan Porto Riko'dan göç eden var. Brezilyalısı var Kolombiyalısı var. Çok farklı bir entegrasyon süreci geçirdi çoğu. İspanyolca burada neredeyse ikinci resmi dil gibi, özellikle bazı eyaletlerde. Ama öyle ki 1960'larda İspanyolca'nın yasaklandığı okullar, kurumlar olmuş.
Çifte vatandaşlık rezil bir durum.
Derhal vatandaşlıkları iptal edilmeli.
Mülk edinmeleri zorlaştırılmalı.
Vergi vermeliler ama oy vermemeliler.
Yetiştirme hakkı almalı Türkiye.
Senin ne güzel düşüncelerin var öyle? Vergi versin ama oy veremesinler öyle mi?
@@subutaynoyan5372 evet Türklüğü kötü yansıttıkları ve var olma gerekçeleri ülkeleri olduğu için yetiştirme parası alınmalı ve ülkeye girişleri yasaklanmalı.
Hem öyle hem böyle olmaz.
@@c4g5g09 Yanlış zamanda doğmuşsun, bak mesela 30'larda yaşasan senden on numara beş yıldızlı faşist ve nazi olurdu. Führer'den bir madalya kapardın
@@subutaynoyan5372ne vergisi veriyo verdiği bisey de yok
Cok basarili bir You Tube kanali .Tebrikler.
Danke:) takipte kalırsanız ne mutlu bana
Alamancılar ne Türkler ne de Almanlar iki milletden de değilsiniz ve bu kimlik karmaşası mağlesef psikolojik olarak sizi çok etkiliyor
Gurbetçilik çok zor aidiyet duygunun eksikliği çok zor. Empati yapıyorum
Dedikleriniz çok doğru, bu yüzden çoğu yobaz oluyor maalesef
Julia, yollarına çiçekler dökülsün 🌸🌸
Çok değerli bir röportaj olmuş, teşekkürler.Keşke siyasal okuyan hanımefendiye daha fazla zaman ayırsaydın çünkü çok değerli tahliller yaptı.
Çok güzel bir konuda,belgesel tadında harika bir proje olmuş.Tebrikler 👏👏
Iste geldik gidiyoruz. Eskiden karpus idik. Simdi donduk hıyara😀
Belgesel gibi olmuş 😊
Çok güzel ❤️
keşke bir de Türkiye'de yaşayan Türk konuşmacı olsaydı onların gözünden almancılara bakardık
Abla çok tatlısın ya çok seviyoruz seni 😄🥰❤
Almanya'da ki Türkler bavul kafeden ibaret degil ve bizler birbirimizi hissiyat olarak severiz,aynı duyguları taşır aynı vatanı severiz. Sadece herkes herkes ile samimi olmak zorunda degil. Herkesin kendine göre kafa dengi eşi dostu tanıdığı var. Konu bundan ibaret. Bunu video konusu yapmayı iyi bulmadım doğrusu. İnsanlar yeri geliyor akrabası ile bile anlaşamıyor yada zamanı olup ziyaret etmiyor..iller, ilçeler, köyler arasında bile farklılıklar olabiliyor. Aynı Almanya da olduğu gibi. Siz en iyisi bundan önceki tarz videolara devam ediniz 👍
Slm video çok güzel olmuş ama yorum yapmak çok zor anlatmak için yüzyüze anlatmak konuşmak daha mantıklı olur ama sorduğunuz sorulara en iyi cevap verebilecek kişilerden biri olduğumu düşünüyorum 40 yıldır turizmle uğraşıyorum antalyada yaşıyorum emeğinize saglık
Şafak’ın uzun versiyonu olsa güzel olur.
Mükemmel program olmuş. Tebrikler.
Ayrımcılığın, ırkçılığın olduğu bir ülkede asla yaşamak istemem . Nekadar rahat olursa olsun Almanya genelde ırkçı bir ülke. Bir kere Din özgürlüğü yok. Benim İstanbulumda Çan sesine kimse itiraz etmez ama Almanya da Camii den Ezan sesi duyamazsın. Almanya da asla yaşamak istemiyorum. Birde orda konuşanların çoğu abartmış. Sanki Türkiye deki Türkler anlayışsız gibi gösterilmiş. Ben Türkiye de yaşıyorum ve 12 yaşında Bremen den kesin dönüş yaptık. Ben kendimi Türk gibi hissediyorum ve ülkemi çok seviyorum.❤️🇹🇷
Julia seni tebrik ederim! Sen bizi Safak Salda gibi sonradan gelen Almancilardan daha iyi tanimissin, yüregine emegine saygi ve tesekkür ederim.
Siyaset bilimi öğrencisi vatandaşımın Türkçesi gayet kusursuz :-) Bu seviyede Türkçe konuşabilen çok az ‘gurbetçi’ ile tanışabildim.
Hakkaten ben de onu düşünüyordum, Almanya'da doğup büyüyüp nasıl bu seviyede konuşuyor helal valla.
Stand upçı kardeşimiz de harika Türkçe konuşuyordu. Yeni nesil Türk televizyonlarına küçük yaşta maruz kalıyor. Türkçe öğreniyor.
@@darkprofile Stand upçı dediğin zaten türkiyeden almanyaya gidenlerden ilk dili diğerleri gibi almanca değil farkettiysen onun da almancası aksanlı ve çok farklı
Türkçesi iyi de kadın "Political Correctness benim için önemli" dediğinde benim için olay bitti...
@@KimliksizDevlet. Kız, daha önce Türkçede bulamadığı (Aklına hemen gelmeyen) kelimeleri başka diller ile tamamladığından zaten bahsetti. Kızdaki Türkçe diksiyon, Almanya’da doğup büyümüş bir Türk için beklenenin ötesinde hatta Bir çok Türkiye Türk’ünden ziyadesiyle daha iyi.
Değişik ülkelerde uzun yıllar yaşayan (Orada doğmamış) Türkler her zaman böyle hafızalarında taze olan kelimeleri çok sık kullanırlar ki bu kız normalinde Alman. Türkçe öğrenmek zorunda da değil fakat kendisinin Türk geçmişi olduğunun farkında olduğu için Türkçe öğrenmiş.
Twitter’da tarihçi Emrah Safa Gürkan’ın hesabına gir ve gör akademisyen adam bir twitte kaç dil’i “Meyve salatası” yapıyor gör.
Kız, çok akıllı ve çok düzgün Türkçe konuşuyor NOKTA
stand up çı beyefendi ile bu konularla ilgili uzun bir video yaparsanız çok seviniriz julia