Het toetsproces in 4 stappen! - Toetsproces Stap 0a

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 фев 2025
  • 👨‍💻 Op de community voor leraren vind je meer bruikbare theorie en een groep gelijkgestemde leraren om samen mee te leren! Ga naar: eenmeesterinle...
    🎥 Voor meer video's zoals deze meld je aan voor de nieuwsbrief via: eenmeesterinle... of bezoek de website via: www.eenmeesteri....
    🏁 WAT JE LEERT IN DEZE VIDEO:
    Na het kijken van deze video kun je de stappen uit het toetsproces benoemen en kun je toelichten waarom deze van belang zijn wanneer je als leraar gaat toetsen.
    💬 SAMENVATTING:
    Het toetsproces is in te delen in vier stappen.
    In stap 1 van het toetsproces bepaal je de functie van de toets. Er zijn twee algemene doelen of functies van toetsen en beoordelen: formatief en summatief. Het onderscheid tussen formatieve en summatieve toetsing is gebaseerd op hoe de resultaten van de toets gebruikt worden. Als het doel is om informatie te verkrijgen en te verstrekken over het leren van de leerling, dan is de evaluatie formatief. Als het doel is om de uiteindelijke prestaties te bepalen en een cijfer vast te stellen, dan is de evaluatie summatief.
    Stap 2 van het toetsproces is het opstellen van een toetsmatrijs op basis van de leerdoelen.
    Een leerdoel omschrijft wat de leerling geleerd moet hebben als gevolg van het onderwijs dat je hebt ingericht en dat de leerling heeft gevolgd. Het niveau van een leerdoel kun je bepalen aan de hand van een taxonomie, dit is een classificatiesysteem om leerdoelen te categoriseren op complexiteit. Om ervoor te zorgen dat je toets alle onderwerpen op het juiste niveau bevat, stel je een toetsmatrijs op.
    In stap 3 van het toetsproces wordt een toetsvorm gekozen en de toets ontwikkeld.
    Bij de keuze van een toetsvorm is het belangrijk aansluiting te zoeken bij het leerdoel. Op deze manier toets je waarover je onderwezen hebt en kun je een uitspraak doen of de gestelde doelen behaald zijn.
    Stap 4 van het toetsproces is het nakijken, normeren en rapporteren van een toets. Het nakijken gebeurt op basis van het antwoordmodel. Tijdens het nakijken wordt de kwaliteit van de toets zichtbaar en voer je een kwaliteitscontrole uit. Daarna bepaal je de zak- en slaaggrens zodat je kunt overgaan tot het cijfer geven. Hierbij gaat het erom dat je een acceptabel criterium vindt waartegen je de toetsscores kunt afzetten om er een cijfer aan te kunnen geven. Ben je klaar dan kun je het cijfer rapporteren aan de leerlingen en aan de school.
    🏷️ Volg mij ook op je favoriete kanaal:
    Nieuwsbrief: eenmeesterinle...
    Community: eenmeesterinle...
    Twitter: / bastenberg
    LinkedIn: / bastenberg
    Instagram: / eenmeesterinleren
    🔗 KOPPELING GENERIEKE KENNISBASIS:
    Domein A - De school als leeromgeving ➝ didactisch handelen van de leraar
    Subdomein A8 - Toetsen en evalueren
    Kernconcepten: A8.6 - Kwaliteitseisen bij toetsing

Комментарии •