Volledige instructie! Zo werkt het - Orde houden en klassenmanagement Deel 10
HTML-код
- Опубликовано: 11 фев 2025
- 👨💻 Op de community voor leraren vind je meer theorie en een groep gelijkgestemde leraren om samen mee te leren! Ga naar: eenmeesterinle...
🎥 Voor meer video's zoals deze meld je aan voor de nieuwsbrief via: eenmeesterinle... of bezoek de website via: www.eenmeesteri....
🏁 WAT JE LEERT IN DEZE VIDEO:
Na het kijken van deze video weet je hoe een volledige instructie in elkaar zit, ken je de gevolgen van onvolledige instructie op het leren en de orde in de les en heb je een beeld van hoe zelf een volledige instructie kan inzetten in je les.
💬 SAMENVATTING:
Een volledige instructie bevat in ieder geval antwoorden op de volgende vragen van leerlingen:
WAT en WAAROM? Wat moet ik doen en waarom?
HOE? Hoe moet ik de opdracht doen, welke stappen doorloop ik en werk ik alleen of samen?
HULP? Bij wie kan ik hulp krijgen als het niet lukt? Je kunt in je instructie niet alle mogelijke vragen van de wereld behandelen. Daarom is de Hulpvraag extra belangrijk.
TIJD? Hoe lang heb ik de tijd?
UITKOMST? Wat moet ik doen met de uitkomst?
KLAAR? Wat moet ik doen als ik klaar ben?
Dat een instructie volledig is, betekent niet dat leerlingen deze ook onthouden hebben. Check dit of ondersteun je instructie met een uitgeprinte opdracht of blijvende powerpoint slide op het bord.
Natuurlijk betekent volledige instructie niet dat je les ook direct vlekkeloos verloopt, na de instructie begint het orde houden, het begeleiden van de opdracht etc. Bij ordeverstoring is je volledige instructie wel het eerste waar je op terug kunt vallen! Een simpele herinnering is vaak genoeg. Bij ordeverstoring, of klassen die slecht tot leren komen, is volledige instructie dan ook een van de eerste onderdelen die een leraar nog eens kritisch onder de loep kan nemen in de zoektocht naar een oplossing. De opbouw van de les bijvoorbeeld in het DI-model speelt hier ook een belangrijke rol.
Bij ordeverstoring wordt vaak gekeken naar ordehouden en gedragsproblemen, maar in mijn ervaring is kijken naar de volledigheid van je instructie en de opbouw van je les vaak een meer vruchtbare oplossingsrichting.
🏷️ Volg mij ook op je favoriete kanaal:
Nieuwsbrief: eenmeesterinle...
Community: eenmeesterinle...
Twitter: / bastenberg
LinkedIn: / bastenberg
Instagram: / eenmeesterinleren
🔗 KOPPELING GENERIEKE KENNISBASIS:
Domein A - De school als leeromgeving ➝ didactisch handelen van de docent
Subdomein A5 - Hanteren van doelen
Kernconcepten: A5.1 - Instructiestrategieën, A5.5 - Begeleiden in verschillende leeromgevingen, A5.6 - Klassenmanagement