Ce am învățat după cutremurul din 4 martie 1977? Răspund Radu Văcăreanu și Emil Sever Georgescu

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 окт 2024
  • Un material video realizat în cadrul evenimentului „Întrebările tale despre cutremure pot primi un răspuns”, organizat pe 4 martie 2021 (la 44 de ani de la cutremurul din 1977) de către INFP (www.infp.ro/), UTCB (utcb.ro/) și URBAN-INCERC (www.incd.ro/). Mai multe informații despre vorbitori în continuare:
    Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin VĂCĂREANU
    A absolvit Facultatea de Construcţii din Institutul Politehnic Gheorghe Asachi Iaşi (in prezent Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi) în 1991, ca şef de promoţie. În perioada 1991-1992 a lucrat la AROCONSTRUCT şi INCERC Bucureşti, secţia Inginerie Seismică. Din 1992 a devenit cadru didactic la Institutul de Construcţii Bucureşti (în prezent Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, UTCB). În 1999 şi-a susţinut teza de doctorat sub conducerea domnului dr. ing. Horea Sandi.
    În perioada 2002-2008 a fost director al Centrului Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic, instituţie care a implementat “Proiectul JICA de Cooperare Tehnică pentru Reducerea Riscului Seismic la Clădiri şi Structuri în România”. Este delegat naţional la “International Association for Earthquake Engineering” şi vicepreşedinte al “Comisiei Naţionale de Inginerie Seismică” organizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cercetările sale se poziţionează majoritar în domeniul de evaluare a hazardului, fragilităţii/vulnerabilităţii şi riscului seismic. A coordonat granturi de cercetare în calitate de director sau responsabil şi a făcut parte din echipele de lucru a numeroase proiecte de cercetare internaţionale şi naţionale din domeniul ingineriei seismice şi seismologiei inginereşti.
    Radu Văcăreanu este membru în Comitetul de Redacţie al “Earthquakes and Structures. An International Journal”, editor invitat al “Bulletin of the International Institute of Seismology and Earthquake Engineering”, membru al “Earthquake Engineering Research Institute” si “Seismological Society of America” şi recenzor pt. revistele “Bulletin of the Seismological Society of America”, “Earthquake Spectra”, “Earthquakes and Structures. An International Journal” şi “Earthquake Engineering and Engineering Vibration”. În noiembrie 2014 Radu Văcăreanu a susţinut la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi teza de abilitare “Analize probabilistice de hazard, fragilitate şi risc seismic pentru România. Dezvoltări şi perspective”, obținând ulterior atestatul de abilitare și calitatea de conducător de doctorat în inginerie civilă. În prezent este profesor la Departamentul de Construcţii de Beton Armat şi coordonează activitatea Centrului de Cercetare “Evaluarea Riscului Seismic’’ (ccers.utcb.ro/) din UTCB.
    Google Scholar: scholar.google...
    Research Gate: www.researchga...
    Dr. Ing. Emil-Sever GEORGESCU
    Este inginer constructor (1972) având doctoratul (1999) la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, cu o teză pe tema managementului riscului seismic, lucrând în cadrul Sucursalei INCERC din 1972. Institutul National de C-D URBAN-INCERC, (www.incd.ro) cercetator ştiinţific gradul I în Laboratorul de cercetare si incercari Reţeaua Naţională Seismica - Evaluarea Riscului Seismic si Actiuni in Constructii (RNERC), Sucursala INCERC Bucureşti, România. Director al ECBR - CENTRUL EUROPEAN PENTRU REABILITAREA CLĂDIRILOR, ACORDUL EUROPEAN ŞI MEDITERANEAN „EUR-OPA RISCURI MAJORE”.
    - 110 lucrări - referate de cercetare şi reglementări in INCD URBAN-INCERC (anterior INCERC) sau în colaborare;
    - 130 articole şi lucrări publicate sau prezentate în ţară;
    - 90 lucrări prezentate şi / sau publicate la manifestări internaţionale din ţară şi străinătate;
    - 30 citari internationale in 30 de tari, 11 citari ISI Web of Knowledge / ISI
    Autor al trei cărţi în domeniul ingineriei seismice si protectiei patrimoniului:
    - „Managementul riscului seismic: specific, percepţie şi comunicare”. Editura Fundaţiei Culturale LIBRA, 2005, ISBN 973-8327-96-2;
    - „Brâncuşi şi ingineria capodoperei”. Editura Fundaţiei Culturale Libra, Bucureşti, 2006. ISBN (10) 973-7633-20-2; ISBN (13) 978-973-7633-20-0.
    - „Bucureştiul şi seismele”. Editura Fundaţiei Culturale Libra, Bucureşti, 2007. ISBN 978-973-7633-50-7.
    A avut stagii de pregătire în Japonia (1979, 1991-1992, 2005). Delegat naţional la EAEE - Asociaţia Europeană de Inginerie Seismică. Editor Şef (2011) al revistei ştiinţifice indexate "Constructii", editată de URBAN INCERC (categoria B+ conform CNCSIS). Premiul TIEMS în 2011 pentru cea mai bună lucrare. Premiul “Gheorghe Vartic” împreună cu echipa de restaurare a pietrei din Ansamblul Brâncuşi din Târgu-Jiu, 2003. Ministerul Culturii şi Cultelor, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
    Research Gate: www.researchga...
    ©INCDFP - Toate drepturile rezervate

Комментарии •