Hoe houden we de rivieren zoet? | Verzilting | Ingezoomd

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 6 окт 2024
  • In deze aflevering van Ingezoomd neemt Nathalie, adviseur waterverdeling en verzilting, je mee naar stuwcomplex Hagestein. Dagelijks zet Nathalie zich in om onze rivieren zo zoet mogelijk te houden en onze waterkwaliteit te bewaken. Ontdek hoe ze de verzilting vanuit de zee tegengaat en welke innovatieve technieken ze daarbij gebruikt.
    Wat is verzilting?
    Verzilting is het proces waarbij zout water onze zoete wateren binnendringt, zoals rivieren en meren. Dit willen we voorkomen om ons drink- en landbouwwater veilig en drinkbaar te houden. Nathalie onderzoekt verschillende methoden om verzilting efficiënt tegen te gaan, zoals het gebruik van sensoren die het zoutgehalte meten. Bij een te hoog zoutgehalte wordt stuw Hagestein deels geopend om het water terug te duwen.
    Waarom is zoet water belangrijk?
    Zoet water is cruciaal voor Nederland, zowel voor drinkwater, landbouw als recreatie. Het IJsselmeergebied, het grootste zoetwaterreservoir van Nederland, speelt hierbij een sleutelrol. Rijkswaterstaat, de waterbeheerder van dit gebied, zorgt voor de waterveiligheid en -kwaliteit. Nathalie werkt hier aan methoden om verzilting tegen te gaan, in lijn met de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW).
    Bekijk de video en leer meer over:
    Het werk van Nathalie als adviseur waterverdeling en verzilting
    De rol van stuwcomplex Hagestein in het tegengaan van verzilting
    Innovatieve technieken om onze waterkwaliteit te waarborgen
    Het belang van zoet water voor Nederland
    #verzilting #zoetwater #stuwhagestein
    ________________________________
    Rijkswaterstaat doet meer dan je denkt. In de videoserie Ingezoomd brengen we de bijzondere en minder zichtbare beroepen bij Rijkswaterstaat in beeld. Meer weten over werken bij Rijkswaterstaat? Kijk op werkenbij.rws.nl
    ________________________________
    Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wij werken dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Volg ons om niks van onze grootse en bijzondere werk te missen.
    ABONNEER je op ons RUclips kanaal: / @rijkswaterstaat
    ________________________________
    Volg onze overige online kanalen:
    Website: www.rijkswater...
    Instagram: / rijkswaterstaat
    Facebook: / rijkswaterstaat
    Twitter: / rijkswaterstaat
  • НаукаНаука

Комментарии • 13

  • @roogiertje
    @roogiertje Год назад +1

    Zulke enthousiaste mensen moeten we meer hebben, wat leuk om te zien dat iemand zich zo vastbijt in een vak :)

  • @wimolthof9317
    @wimolthof9317 Год назад +5

    Dat doet Nathalie helemaal goed prachtig filmpje 😊

  • @imrez3927
    @imrez3927 Год назад +5

    Prima filmpje, maar waarom hebben we het over ontzilting terwijl we een PFAS fabriek in een dichtbevolkt land hebben?
    Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  Год назад

      Verzilting is nadelig voor landbouw, industrie, (drink)waterbedrijven en de natuur, Imre. Met dit filmpje willen wij het werk van onze waterspecialist laten zien. Wat betreft jouw vraag over PFAS, daar kan je hier meer over lezen 👉 www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/pfas.

  • @jwvdvuurst
    @jwvdvuurst Год назад

    Interessant. Vroeg me alleen af, er zijn toch meer zouten dan alleen NaCl? Waarom meten jullie dan alleen de chloor-ionen concentratie?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  Год назад

      Ik ga het direct voor je navragen, John. Je hoort nog van ons.

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  Год назад

      Ik heb antwoord op jouw vraag, John. In oppervlaktewater zitten allerlei zouten. Die bestaan in opgeloste vorm uit een positief geladen deeltje (natrium, kalium, magnesium) en een negatief geladen deeltje. Dat laatste kan bijvoorbeeld sulfaat zijn, maar verreweg het grootste deel is chloride. Hoewel de onderlinge verhoudingen tussen de zouten per watersysteem een beetje kunnen verschillen, is het gehalte chloride daardoor een geschikte representatieve maat om situaties te vergelijken.
      Overigens meten we het chloride niet direct, we meten hoe goed het water elektriciteit geleidt, dat kun je vervolgens omrekenen in een chloridegehalte.

  • @joopvanharte2640
    @joopvanharte2640 Год назад

    Kan de burger ook de data inzien van de gehaaltes?

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  Год назад +1

      Dank voor je bericht, Joop. Door middel van sensoren meten we de (massa)concentratie chloride in het (oppervlakte)water weergegeven in mg/l. Op de volgende kaart vind je de data terug 👉🏻 waterinfo.rws.nl/#!/kaart/zouten. Waarnemingen worden per 10 minuten geüpdatet.

  • @jh3421
    @jh3421 Год назад +6

    Iets te enthousiast filmpje naar mijn mening. We zitten midden in de grootste waterkwaliteitsramp in de geschiedenis met PFAS...
    Enorm veel mensen maken zich zorgen. We hebben transparante informatie, leiderschap en politieke aandacht nodig voor dit probleem.

    • @rijkswaterstaat
      @rijkswaterstaat  Год назад +1

      We laten graag ons werk zien en met dit filmpje is dat niet anders. Wat betreft je vragen daarover, je kan op waterinfo bijvoorbeeld ook meer informatie daarover vinden 👉 waterinfo-extra.rws.nl/nieuws/nieuwsberichten/pfas-metingen-beschikbaar-waterinfo/. En wij zijn de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dus daarvoor kan je het beste met haar contact opnemen of met de rijksoverheid zelf.