Bir Parçacığın Ağırlığı Nedir? - Durmuş Ali Demir 1/2

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 дек 2024
  • 06.02.2020 tarihli Perşembe Söyleşimizin konuğu Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Durmuş Ali Demir oldu. Doktora sonrası çalışmalarını Pennsylvania Üniversitesi, Uluslararası Teorik Fizik Merkezi ve Teorik Fizik Enstitüsü’nde yürüten Demir, Dünya Bilimler Akademisi (TWAS) ve Bilim Akademisi-İstanbul üyesidir. Alexander von Humboldt Vakfı, Friedrich Wilhelm Bessel Araştırma Ödülü gibi pek çok ödüle de layık görülmüştür.
    Söyleşide, hepimizin yakından bildiği "ağırlık" kavramını tartıştık. Bir cismin ağırlığını hepimiz anlarız; terazide, kantarda ölçeriz. Peki ya bir parçacığın ağırlığı nedir? Bu soru günümüz temel fiziğinin bütün sorunlarını barındıran bir sorudur. Söyleşide, bugüne dek pek çok yaklaşım getirilmiş olan bu sorunların bir kaçına değindik.

Комментарии • 1

  • @yunusemretikbas3215
    @yunusemretikbas3215 3 года назад +1

    Hocam kütle çekimi Einstein dediği gibi uzayın eğilmesinden dolayı hissettiğimiz şey. Peki bu halde neden graviton diye bir parçacık aranmakta. bu kütleli cisimler uzayı eğiyor biz de eğim doğrultusunda çekiliyoruz yaklaşımı sanki tam doğru bir tabir olmuyor. bu tabir doğru olsa bir kütleçekim parçacığına gerek kalmadan doğal halde düşmek gerekirdi diye düşünüyorum. Eğer graviton varsa o halde eğim nedeniyle düşüyoruz diyemeyiz diye düşünüyorum. belki de uzay zamanın ham maddesi higgstir. Higgs herhangi noktalarda topaklanmasına kütle diyoruzdur. higgsleri birbirine bağlayan bir X kuvveti olsun.topaklanma etrafında küre şeklinde bir çekim kuvveti olur bu X bağından dolayı. Belki de Kütle çekimi bundan ibarettir. ya da saçmalıyorum :)