Foarte bun și util acest blog, te felicit pentru el și totodată te aș ruga să nu uităm și încărcarea de acasă, încărcare care este cea mai ieftină dintre cele cu bani dar și cea cu cea mai lunga perioadă de stat la priză...este ideală pentru cei care locuiesc la casă.
Cand le spun oamenilor ca poti sa iti incarci masina acasa, la o priza normala, raman mai surprinsi decat atunci cand le spun ca poti sa incarci rapid.
Am urmărit trei sferturi din clipurile tale, felicitări pentru munca depusă dar cu cât m-am uitat mai mult, cu atât am văzut că nu mă încadrez în profilul utilizatorului de automobil electric. Fac circa 40-50000 km anual, nu câștig grozav, am un program haotic, fac drumuri lungi neprogramate, încă nu a apărut mașina care să corespundă. În fine, o idee ar fi să faci un material despre profilul utilizatorului de automobil electric. Ai mai surprins pe parcursul clipurilor idei dar subiectul este amplu cu multe particularități și cel mai important este să surprinzi și situațiile în care nu este bine să te încânți să achiziționezi un automobil electric. Cunosc persoane, am și o rudă care au renunțat și au revenit pe ,,fosile".
In ultimul an am facut peste 50.000 km cu Soul-ul, suntem oarecum in aceeasi categorie. Este vital sa verifici daca in zona in care vei merge sunt statii de incarcare, in principiu sunt peste tot prin tara. Trebuie sa accepti ideea ca in anumite situatii, este posibil sa mai astepti pe cineva la incarcare, nu am avut probleme grave dar am avut mici asteptari. In rest experienta este una senzationala, am economisit peste 5000 euro intr-un an si tocmai pentru ca nu am bugete mari nu imi permit sa revin la “fosile” :). Cred ca Ioniq si probabil ZOE sunt super adaptate pentru Romania si pentru un buget redus. Abia astept sa testez noul ZOE si cred ca o sa iti placa. Daca faci 50.000 km/an, doar din economia de carburant poti sa acoperi o mare parte din rata/leasing.
Salut, mulțunesc pentru video. Ne-ai rugat la final să mai amintim și noi alte stații de încărcare și pot să spun că am văzut la Coresi în Brașov 4 stații de încărcare, dar nu am detalii, asta și pentru că nu mă pricep :) Spor și aștept cu interes alte folmulețe :)
Am vazut ca unele benzinarii MOL au statii de la EON DRIVE si poti sa platesti din aplicatia EON. Mai sunt si statii MOL (in Bucuresti-Baneasa) unde se plateste 29 lei/sesiunea de incarcare, indiferent de tipul incarcarii sau de numarul de KWH. Din martie sau aprilie va fi 29 lei/sesiune AC si 44 lei/sesiunea DC.
D-le Ciprian - ECO DRIVE, felicitari pentru aceste review-uri cu masini electrice. Sunt interesat de achizitia unei masini electrice cu baterie mai mare (64 kwh). Imi place si tesla dar nu gasesc informatii despre ea (dimensiuni, modalitati de incarcare si durata de incarcare). Unde pot gasi materialul despre suceava cu eon drive ca nu il gaesc pe youtube (sunt din Suceava). Poate veti incerca sa faceti un material despre statiile de incarcare de la suceava ca din ce vad eu sunt statii lente nu rapide (avem statii de 7,2 kwh parca si cateva de 22 kwh). Nu stiu daca statia de 22 da putere macar de 15 kwh. Felicitari sin tineti-o tot asa ca va urmaresc.
Salutare. Foarte util video dar am dori o actualizare 😉 vreau să vin în decembrie în țară și totul arată bine până la graniță. Din punct de vedere al stațiilor de încărcare…cu siguranță, însă au mai apărut și în România intre timp dar nu sunt cunoscute. De asemenea ce aplicație folosești pentru încărcare ? Este una general valabilă? Se poate plăti direct cu cardul la stație ? Până acum am descărcat 4 aplicații 😅
Video asta este foarte vechi :) Au apărut multe stații de atunci dar sunt putine la care poti plati cu cardul fara aplicatie. Pe Plugshare găsești majoritatea stațiilor dar ai nevoie de vreo 3-4 aplicații ca sa te descurci peste tot.
Ca de obicei, un videoclip foarte bun și util, felicitări! Te-ai hotărât, Kona electric,Tesla, sau altceva? Că ziceai de o nouă mașină electrică... Kona vine doar în varianta Luxury deocamdată, așa vor coreenii, așa că eu m-am orientat spre noul Zoe, sper să am și banii...
Am fost la Tiriac Auto sa vad Kona dar era plecata intr-un test. Saptamana asta o sa vad cum e cu Kona si astept “fratiorul” de la Kia, sper sa vina si Niro in martie. E grea decizia dar trebuie sa ma hotarasc in martie. Kona este cam piperata si ma asteptam ca varianta luxury sa aiba dotarile pe care le am acum pe Soul.
Salut Ciprian F fain filmuletul si f fain si de apreciat ceea ce incerci tu sa faci pe acest canal. Si anume educatie. Am si eu o curiozitate. Din ce am vazut pretul /kwh poate ajunge si la 1,7 lei. Asta inseamna ca daca incarci, spre exemplu 80 de kw, inseamna 1,7 x 80 = 136 lei. Sa presupunem ca 80 de kw ne ajung ptr 400 de km. Aceeasi distanta cu combustibili fosili (hai sa luam benzina, la un consum de 7 %) ar necesita cam 7 x 4 = 28 litri x 5,5 lei = 154 lei. Sincer, ma asteptam sa fie mai ieftin. Intr-adevar nu poluezi in spatele masinii, insa pe viitor curentul necesar incarcarii se va scumpi? Va deveni la fel de monopolizat cam cum este acum combustibilul fosil? Merci frumos
Sunt cateva companii care practica preturi exagerat de mari pentru incarcarea rapida pe DC. Motivele sunt diverse: unii incearca sa temporizeze tranzitia, altii se folosesc de moment pentru a specula si isi pastreaza marje uriase pentru “promotii”. Sunt si firme care band KWh cu 1 leu si sunt multumiti de pret. Cred ca reperul trebuie a fie pretul de la Tesla (1-1,2 lei/kwh) la chargere de 150 kW. O masina electrica consuma in medie 16-18 kWh/100 km si costul ar fi de 16-20 lei/100km. Pe langa pretul pe DC mai este si pretul pentru incarcare AC acasa de 0,6-0,8 lei care duce costul fff jos. Ultimul scenariu este cel gratuit care va veni la pachet cu alte servicii (cazare, restaurany, supermarket) un fel de wifi. Cu siguranta este eficient economic si daca lucrurile vor “degenera” exista si posibilitatea de a produce energia, situatie imposibila in cazul benzinei. O sa fac un video pe tema asta. Multumesc mult pentru mesaj 👍
Sunt pro ev, dar prețul pe kw/h la unele stații e astronomic față de 0.6 kw/h pt consumatori casnici. Poate un preț până 1 leu ar fi rezonabil. Sper să fie cât mai multă concurență !
Tesla a anuntat oficial ca reteaua de Superchargere nu este centru de profit asa ca ne putem astepta la sub 1 leu pentru putere de 150 kWh. In Europa, in functie de tara, pretul mediu este 0,2 - 0,25 euro/kWh.
În 2023 Lidl nu mai permite incărcarea nici cu bani nici fără. Întrebare: toate stațiile sunt la fel? Care sunt stațiile supercharge în București? mulțumesc pentru răspuns.
Extrem de folositoare informatia si foarte bine structurata, multumim pentru efort! In legatura cu aplicatiile, poti recomanda o aplicatie de tip “trip planner” care sa functioneze corect in romania?
Nu am folosit pana acum o aplicatie pentru "trip planner" dar este o idee buna pentru un video. O sa incep sa le testez. Pana acum am fost optimist ca ajung la destinatie :)
Ma gandesc acum ca ar fi o solutie foarte interesanta pentru frica de distante lungi, daca ai o aplicatie care iti spune cu cat sa mergi si unde sa incarci. Am cautat si eu si nu am gasit ceva relevant deocamdata :D
@@ECODRIVE Salut, o astfel de aplicație este ABRP - A Better Route Planner. Ai multi parametrii pe care ii poți seta, de la vreme la condițiile de condus și altele. Bafta în continuare!
Salut Ciprian, am o întrebare cum putem afla ce stații sunt gratuite atunci când stabilesc un traseu prin România Cu predilecție stațiile rapide Mulțumesc Anticipat
Este o adevărată porcărie toată treaba asta cu 1000 de aplicații și instalări și erori și toată porcăria asta,dacă am.masina electrica și un card trebuie sa pot incarca ,bag încărcătorul pun cardul și gata nu atatea porcarii de aplicații
Ms pt video! Vin pt prima data in Romania cu masina electrica si este exact ce-am cautat! Mi se pare imoral sa am nevoie de 30 roni in cont echarge dar sa nu pot face incarcare gratuita pt ca incarcarea minima este de 100 roni. Voi petrece un weekend in tara si cu 100 de roni as putea ajunge si cu benzina 😕 Mai functioneaza sa cer card rfid din Kaufland?
La Kaufland nu mai functioneaza cu rfid. Va trebui sa iti incarci contul e-charge si intre timp s-au schimbat regulile la Kaufland. Ca sa primesti o incarcare gratuita trebuie sa faci cumparaturi in Kaufland de minim 100 sau 150 lei. Cred ca va trebui sa platesti incarcarile sau sa incarci la alte statii.
@@ECODRIVE N-am gasit descrierea in vis-a-vis de cuponul Kaufland si cumparaturile. Si pe site la e-charge scrie sa scanam codul qr si se va adauga cuponul in aplicatie ..
.... ca și procedură cred că trebuia început cu verificarea "dacă statia este liberă și ai timp". Asta ca să știe lumea că nu-i așteaptă stațiile libere ca uratele doar pe ei. Daca ai timp se refera la faptul ca multe stații *rapide* dc-fast, sunt limitate la 15-20 KW. Iar în cazul e-charge, dacă funcționează aplicația corect și nu te trezești ca deși ai încărcat odată acum x zile și ar fi trebuit să fie gratis, ei ți-au luat banii din cont. Sau te duci la Pitești și fiind doar 2 stații în tot orașul riști să stai la coada sa încarci mai. mult decât durata drumului. Altfel rămâne întrebarea, la 1.95 kw, de ce ți-ai luam mașină electrică?
Costul pentru incarcare este mult prea mare la Renovatio si EON DRIVE, pretul de 1.95 este ridicol. Daca ar fi sa incarc doar la acest pret nejustificat ar fi o problema. Astept momentul in care o sa apara concurenta si o sa incarc cat mai mult acasa.
I.am intrebat pe cei de la renovatio daca kaufland nu o sa mai deconteze, raspunsul ar fi cam asa: " nu stim deocamdata cum ca , kaufland va inceta sa mai deconteze incarcarea, dar orice decizie le apartine
Nu am testat pana acum o statie portabila. Am vazut prezentata la un targ de ev-mag.ro. Cred ca ei te pot sfatui legat de o statie portabila, au mai multe branduri.
Nu am cautat retele gratuite in afara tarii. Cred ca trebuie sa cauti pe Plugshare si sa le identifici una cate una pe traseul pe care vrei sa il faci.
Am folosit Plugsurfing o singura data. Am creat cont si am adaugat un card cu care sa platesc. Cred ca este mai bine de un an de cand am folosit-o. Nu stiu daca au schimbat ceva in aplicatie.
Foarte complicat! Ministerul Mediului ar trebui sa intervina si sa reglementeze un fel de "roaming" ca sa nu mai trebuiasca sa-ti instalezi zeci de aplicatii
Este greu de gasit o solutie acum pentru ca sunt multe firme cu multe sisteme. Daca modalitatile de plata ar fi la fel de simple ca la benzina/motorina nu am mai avea probleme...Inca nu imi dau seama daca vom avea sute de aplicatii pentru masina sau daca se a simplifca modelul.
Eu nu inteleg, 1.45 lei pe kw , 1 leu , 1.85,..etc Pai daca incarc 50kw ajung la 1.85x50 = 92.5 lei si autonomie sa zic 300km Pai la un plin 60 litri x 4.36 lei/litru(diesel) = 261 lei si merg aprox 600km megane 3 Pai.... nu inteleg cum.ies mai ieftin ? Si mai stau si cu graficul, cu traseu predestinat.. etc ..si in plus, acasa la noi kwatul e undeva la.0.8, la.ei la.pompa mai.mult de.dublu ? Wtf, da zici mai ramai cu 80 - 100 lei in buzunar la un plin ? Dar se merita tot stresul unei electrice cu statiile, daca ajunge poatw nus bune, poate e altcineva deja acolo, poate nush ce etc.. parca mai bine nu.
Din pacate, avem in aceasta piata si “bisnitarii electrici”. Asa ii numesc eu pe cei care vand kWh cu 1,8-1,9 lei (EON Drive, ENEL X, Renovatio si probabil mai sunt si altii). O masina electrica este de vreo 4 ori mai eficienta, prin urmare ar trebui sa fie de vreo 4 ori mai ieftina in exploatare. Aceste companii, care vand kWh la preturi foarte mari, vor doar sa castige niste bani si sa puncteze la capitolul PR. Pentru ca nu avem concurenta in aceasta piata ei pot face ce vor. Eu am ales sa merg cu o masina electrica si pentru ca imi da libertatea de a incarca acasa si chiar de a-mi produce singur energia. Nu mai stau la mana unor companii care stabilesc preturile asa cum vor. Daca te deranjeaza pretul la motorina sau benzina nu ai ce face. Daca ma deranjeaza pretul la curent o sa il produc singur 😉 Evit sa incarc la “bisnitari” si pot sa iti spun ca per total costul pentru energie este mic. Sunt si firme care vand kWh cu 1 leu...inca putin si vom avea concurenta. In plus, nu trebuie sa uitam de poluare, acceleratie, fiabilitate si devalorizare. La toate aceste capitole este mai bine cu electrica 😉
Este si sistemul asta cu schimbarea bateriilor. Mie mi-ar placea sa avem statii de incarcare cu cate 5-6 “prize” rapide la care sa incarci in 20-30 min (cum este la Tesla Supercharger).
@@ECODRIVE dacă știți o astfel de "tehnologie",luați fonduri europene și treceți la treabă,iar noi consumatorii o să vă mulțumim , văd că sunteți un om inteligent
@@mirandolina6282 m-am documentat legat de fonduri si momentan nu este o axa de finantare care sa sustina astfel de proiecte. Daca vor aloca bani pentru astfel de proiecte ma gandesc sa fac ceva 👍
Că să ai mașină diesel trebuie să plătești cel puțin 3600€ pe motorină în plus/an față de cel care are 10 aplicații și de multe ori merge gratis. Nu cred că trebuie să mă gândesc prea mult, cum prefer...
Cred ca masinile electrice vor ridica pretul la curent electric. Incet si sigur. Pentru ca daca exista cerere mare, atunci inevitabil va creste pretul. Daca de maine nimeni nu va mai folosi motorina, sa vezi cum se va prabusi pretul motorinei. Masina electrica nu e nimic nou. S-a mai incercat introducerea masinii electrice prin ani 80. Fara succes. Istoria se repeta. In plus, masinile electrice care sunt acuma, in opinia mea nu prea se pot numi masini. Imitatii de masini poate. Costa de rupe. O sa-mi iau masina electrica peste 30 de ani.
Partial ai dreptate: - daca pretul la curent creste poti sa il produci singur (la benzina si motorina este imposibil) - pretul pentru motorina si benzina va scadea dar pana la limita de cost pentru exploatare, transport, rafinare si distributie. - in anii 80 a fost proiectul EV1 de la General Motors. Masina s-a vandut dar a fost retrasa de GM fara explicatie si au fost distruse toate masinile. Nu as numi asta esec ci oprire fortata (recomand documentarul: Who killed the electric car) - o parte dintre masinile electrice de astazi sunt caraghioase sau ciudate (doar cei care nu vor sa vanda). Tesla este o masina senzationala, la fel si cateva de la ceilalti producatori. - sunt scumpe doar pentru bugete sub 50.000 euro. Peste 50.000 euro este ridicol sa cumperi o masina pe combustie. Preturile scad si pana in 2023 preturile la electrice vor la fel sau mai mici decat fosilele. Ma bucur ca putem avea o dezbatere cu argumente. Multumesc pentru mesaj!
Sunt multe masini electrice care sunt identice cu cele pe motor termic, VW e-Golf, e-UP(skoda citigo, seat mii), e-208, kona, ioniq, etc. EV-urile sunt rentabile pt cei care fac naveta 50-100km/zi, ca a 2-a masina din familie si stau la casa,unde au posibilitatea sa incarce cand vor si la un pret rezonabil. In acest caz in cativa ani ele ajung sa amortizeze o buna parte din costurile de achizitie prin diferenta RON/100km , lucru care la masinile termice nu se intampla, costuri pt revizii si intretinere semnificativ mai mici. Cu prima de 45000ron o masina din clasa mica costa undeva la 11-12k euro. Mie mi se pare f logica achizitia in conditiile astea.
În unele zone din UK te plătește rețeaua dacă consumi curent. Au foarte multă energie din turbine eoliene off-shore. Panourile fotovoltaice sunt din ce in ce mai ieftine și mai performante, ajungând chiar și la 500w/panou. Energia electrică că fi ieftină și din ce in ce mai ieftină pentru că tehnologia solară și eoliană avansează. Prețul petrolului a scăzut extraordinar de tare pentru că saudiții îi pedepsesc pe ruși pentru că s-au retras din OPEC. Nimic din ce spui nu este adevărat. Motoarele cu combustie sunt pe cale să aibă soarta dinozaurilor.
Salut, din contra, iata ca dupa doi ani de zile, masinile electrice se scumpesc si curentul de asemenea. Sigur, iti pot produce curent acasa, dar cand pleci la drum mai lung, trebuie sa si incarci la statii publice.
Am văzut clipul în aprilie 2021. Tare ma tem ca situația e neschimbata. Mulțumesc de info!
Multumim mult pentru informati f utile . Cu respect Constantin
Foarte util clipul, am regasit toate informatiile de care aveam nevoie pentru un inceput in electromobilitate. Bravo! 👏
Foarte buna prezentare, utila, practica, mai multe masini electrice si in Romania!!!!
Ai omis statia Eldrive din militari
Mi-a plăcut aia cu "7 pași simpli"!
Una peste alta, mulțumesc frumos, Ciprian!
Sper sa fie util acest video
Foarte bun și util acest blog, te felicit pentru el și totodată te aș ruga să nu uităm și încărcarea de acasă, încărcare care este cea mai ieftină dintre cele cu bani dar și cea cu cea mai lunga perioadă de stat la priză...este ideală pentru cei care locuiesc la casă.
Cand le spun oamenilor ca poti sa iti incarci masina acasa, la o priza normala, raman mai surprinsi decat atunci cand le spun ca poti sa incarci rapid.
Bravo, informatii detaliate si prezentare haioasa. Chiar am ras pe alocuri :)
Multumesc mult! 😉
Am urmărit trei sferturi din clipurile tale, felicitări pentru munca depusă dar cu cât m-am uitat mai mult, cu atât am văzut că nu mă încadrez în profilul utilizatorului de automobil electric. Fac circa 40-50000 km anual, nu câștig grozav, am un program haotic, fac drumuri lungi neprogramate, încă nu a apărut mașina care să corespundă.
În fine, o idee ar fi să faci un material despre profilul utilizatorului de automobil electric. Ai mai surprins pe parcursul clipurilor idei dar subiectul este amplu cu multe particularități și cel mai important este să surprinzi și situațiile în care nu este bine să te încânți să achiziționezi un automobil electric. Cunosc persoane, am și o rudă care au renunțat și au revenit pe ,,fosile".
In ultimul an am facut peste 50.000 km cu Soul-ul, suntem oarecum in aceeasi categorie. Este vital sa verifici daca in zona in care vei merge sunt statii de incarcare, in principiu sunt peste tot prin tara. Trebuie sa accepti ideea ca in anumite situatii, este posibil sa mai astepti pe cineva la incarcare, nu am avut probleme grave dar am avut mici asteptari. In rest experienta este una senzationala, am economisit peste 5000 euro intr-un an si tocmai pentru ca nu am bugete mari nu imi permit sa revin la “fosile” :). Cred ca Ioniq si probabil ZOE sunt super adaptate pentru Romania si pentru un buget redus. Abia astept sa testez noul ZOE si cred ca o sa iti placa. Daca faci 50.000 km/an, doar din economia de carburant poti sa acoperi o mare parte din rata/leasing.
Foarte interesant , felicitari faci o treaba buna , ca utilizator vezi cel mai bine de ce te lovesti cand ai masina electrica!
Mulțumim frumos, pentru ajutorul începătorilor
Salut, mulțunesc pentru video. Ne-ai rugat la final să mai amintim și noi alte stații de încărcare și pot să spun că am văzut la Coresi în Brașov 4 stații de încărcare, dar nu am detalii, asta și pentru că nu mă pricep :)
Spor și aștept cu interes alte folmulețe :)
Ar fi bun un refresh la 2023. Multumesc
Super prezentare! Mai erau de adaugat si benzinariile Mol. Din Februarie se plateste la casa sesiunea, daca nu ma insel.
Am vazut ca unele benzinarii MOL au statii de la EON DRIVE si poti sa platesti din aplicatia EON.
Mai sunt si statii MOL (in Bucuresti-Baneasa) unde se plateste 29 lei/sesiunea de incarcare, indiferent de tipul incarcarii sau de numarul de KWH. Din martie sau aprilie va fi 29 lei/sesiune AC si 44 lei/sesiunea DC.
Super reprtaj. Multumim pentru informatii.
Super tare videoul. O multime de informatii utile. Multumesc pentru acest video.
D-le Ciprian - ECO DRIVE, felicitari pentru aceste review-uri cu masini electrice. Sunt interesat de achizitia unei masini electrice cu baterie mai mare (64 kwh). Imi place si tesla dar nu gasesc informatii despre ea (dimensiuni, modalitati de incarcare si durata de incarcare). Unde pot gasi materialul despre suceava cu eon drive ca nu il gaesc pe youtube (sunt din Suceava). Poate veti incerca sa faceti un material despre statiile de incarcare de la suceava ca din ce vad eu sunt statii lente nu rapide (avem statii de 7,2 kwh parca si cateva de 22 kwh). Nu stiu daca statia de 22 da putere macar de 15 kwh. Felicitari sin tineti-o tot asa ca va urmaresc.
Bun material
Foarte bun video-ul. Din pacate, fix la statiile de care aveam nevoie (Lidl), nu ati explicat cum functioneaza... Puteti detalia, va rog?
La Lidl nu este nevoie de aplicatie. Doar conectati masina si apasati start.
Super prezentarea! 👍
F utile informatiile. Multumesc.
Multumim pentru informatii, foarte utile. Poti explica te rog cum se folosesc statiile de incarcare de la Lidl?
Salut! Poți face un video cu update la stațiile, aplicațiile și modalitatea de încărcare actualizat?
Salutare. Foarte util video dar am dori o actualizare 😉 vreau să vin în decembrie în țară și totul arată bine până la graniță. Din punct de vedere al stațiilor de încărcare…cu siguranță, însă au mai apărut și în România intre timp dar nu sunt cunoscute. De asemenea ce aplicație folosești pentru încărcare ? Este una general valabilă? Se poate plăti direct cu cardul la stație ? Până acum am descărcat 4 aplicații 😅
Video asta este foarte vechi :) Au apărut multe stații de atunci dar sunt putine la care poti plati cu cardul fara aplicatie.
Pe Plugshare găsești majoritatea stațiilor dar ai nevoie de vreo 3-4 aplicații ca sa te descurci peste tot.
Ca de obicei, un videoclip foarte bun și util, felicitări! Te-ai hotărât, Kona electric,Tesla, sau altceva? Că ziceai de o nouă mașină electrică... Kona vine doar în varianta Luxury deocamdată, așa vor coreenii, așa că eu m-am orientat spre noul Zoe, sper să am și banii...
Am fost la Tiriac Auto sa vad Kona dar era plecata intr-un test. Saptamana asta o sa vad cum e cu Kona si astept “fratiorul” de la Kia, sper sa vina si Niro in martie. E grea decizia dar trebuie sa ma hotarasc in martie. Kona este cam piperata si ma asteptam ca varianta luxury sa aiba dotarile pe care le am acum pe Soul.
ECO DRIVE ce ai pe soul si nu e pe kona?
Salut Ciprian
F fain filmuletul si f fain si de apreciat ceea ce incerci tu sa faci pe acest canal. Si anume educatie.
Am si eu o curiozitate. Din ce am vazut pretul /kwh poate ajunge si la 1,7 lei. Asta inseamna ca daca incarci, spre exemplu 80 de kw, inseamna 1,7 x 80 = 136 lei. Sa presupunem ca 80 de kw ne ajung ptr 400 de km. Aceeasi distanta cu combustibili fosili (hai sa luam benzina, la un consum de 7 %) ar necesita cam 7 x 4 = 28 litri x 5,5 lei = 154 lei. Sincer, ma asteptam sa fie mai ieftin. Intr-adevar nu poluezi in spatele masinii, insa pe viitor curentul necesar incarcarii se va scumpi? Va deveni la fel de monopolizat cam cum este acum combustibilul fosil?
Merci frumos
Sunt cateva companii care practica preturi exagerat de mari pentru incarcarea rapida pe DC. Motivele sunt diverse: unii incearca sa temporizeze tranzitia, altii se folosesc de moment pentru a specula si isi pastreaza marje uriase pentru “promotii”.
Sunt si firme care band KWh cu 1 leu si sunt multumiti de pret. Cred ca reperul trebuie a fie pretul de la Tesla (1-1,2 lei/kwh) la chargere de 150 kW. O masina electrica consuma in medie 16-18 kWh/100 km si costul ar fi de 16-20 lei/100km.
Pe langa pretul pe DC mai este si pretul pentru incarcare AC acasa de 0,6-0,8 lei care duce costul fff jos.
Ultimul scenariu este cel gratuit care va veni la pachet cu alte servicii (cazare, restaurany, supermarket) un fel de wifi.
Cu siguranta este eficient economic si daca lucrurile vor “degenera” exista si posibilitatea de a produce energia, situatie imposibila in cazul benzinei.
O sa fac un video pe tema asta. Multumesc mult pentru mesaj 👍
Ai un video updatat pentru 2024?😊
Sunt pro ev, dar prețul pe kw/h la unele stații e astronomic față de 0.6 kw/h pt consumatori casnici. Poate un preț până 1 leu ar fi rezonabil.
Sper să fie cât mai multă concurență !
1 leu pentru incarcarea DC este un pret corect si avem pretul asta in piata. Asta arata ca se poate.
Sa fie concurenta!
@@ECODRIVE Sunt extrem de curios ce preț va avea tesla / kw atunci când o să vină în România !
Tesla a anuntat oficial ca reteaua de Superchargere nu este centru de profit asa ca ne putem astepta la sub 1 leu pentru putere de 150 kWh. In Europa, in functie de tara, pretul mediu este 0,2 - 0,25 euro/kWh.
Nu stiam de procedura de la dedeman, cred ca e mai rapid sa cumperi un generator pe benzina, bagi la incarcat si dupa ce termini...il returnezi :))
:))))))) Mie imi este greu sa ma gandesc la o procedura mai complexa.
În 2023 Lidl nu mai permite incărcarea nici cu bani nici fără. Întrebare: toate stațiile sunt la fel?
Care sunt stațiile supercharge în București? mulțumesc pentru răspuns.
Extrem de folositoare informatia si foarte bine structurata, multumim pentru efort! In legatura cu aplicatiile, poti recomanda o aplicatie de tip “trip planner” care sa functioneze corect in romania?
Nu am folosit pana acum o aplicatie pentru "trip planner" dar este o idee buna pentru un video. O sa incep sa le testez. Pana acum am fost optimist ca ajung la destinatie :)
Ma gandesc acum ca ar fi o solutie foarte interesanta pentru frica de distante lungi, daca ai o aplicatie care iti spune cu cat sa mergi si unde sa incarci. Am cautat si eu si nu am gasit ceva relevant deocamdata :D
@@ECODRIVE Salut, o astfel de aplicație este ABRP - A Better Route Planner. Ai multi parametrii pe care ii poți seta, de la vreme la condițiile de condus și altele. Bafta în continuare!
Imi puteti spune unde este locatia exacta une Lidl are statii de icnarcare cu panouri fotovoltaice deasupra masinilor ?
Lidl Baneasa
Lidl
0800 896 622
goo.gl/maps/sgruiCNVWM6CBSbz6
Kia are o aplicație noua numita KiaCharge care este un fel de plugsurfing
Nu stiam, o sa caut aplicatia sa vad cum este.
Salut, Ciprian te rog, cum se leaga aplicatia Kaufland de aplicatia e-charge? Merci
Salut Ciprian, am o întrebare cum putem afla ce stații sunt gratuite atunci când stabilesc un traseu prin România Cu predilecție stațiile rapide Mulțumesc Anticipat
Cele mai actualizate informatii le gasesti pe Plugshare. Acolo iti spune daca este gratuita incarcarea sau cu bani.
@@ECODRIVE Mulțumesc pentru răspuns.
Este o adevărată porcărie toată treaba asta cu 1000 de aplicații și instalări și erori și toată porcăria asta,dacă am.masina electrica și un card trebuie sa pot incarca ,bag încărcătorul pun cardul și gata nu atatea porcarii de aplicații
Corect! Plata cu cardul este cea mai civilizata.
La Ikea Pallady sunt 8 statii de incarcare ;)
Tot type 2? Cum se pornesc?
@@ECODRIVE Da, tot type2, fara cartela dar am vazut un Tesla ca se plângea ca au bagat si ei buton 😀
@@ionutvladoiu butonul magic care cheama duhul din sticla :)))
As dori ca plugsurfing sa aibe toate statiile de incarcare din Romania ca sa nu nu trebuiasca sa-mi fac multe conturi.
Cu siguranta si ei vor acelasi lucru dar depinde de operatorii retelelor de incarcare.
Ms pt video! Vin pt prima data in Romania cu masina electrica si este exact ce-am cautat!
Mi se pare imoral sa am nevoie de 30 roni in cont echarge dar sa nu pot face incarcare gratuita pt ca incarcarea minima este de 100 roni. Voi petrece un weekend in tara si cu 100 de roni as putea ajunge si cu benzina 😕
Mai functioneaza sa cer card rfid din Kaufland?
La Kaufland nu mai functioneaza cu rfid. Va trebui sa iti incarci contul e-charge si intre timp s-au schimbat regulile la Kaufland. Ca sa primesti o incarcare gratuita trebuie sa faci cumparaturi in Kaufland de minim 100 sau 150 lei. Cred ca va trebui sa platesti incarcarile sau sa incarci la alte statii.
@@ECODRIVE multumesc frumos pentru detalii! Voi incerca Penny Oradea sau daca nu e liber, voi cere sa imi porneasca un amic incarcarea de la Kaufland
@@ECODRIVE alta alternativa e sa platesc prin plugsurfing incarcarea - cam scumpi kWatii dar macar ajung acasa ..
@@ECODRIVE N-am gasit descrierea in vis-a-vis de cuponul Kaufland si cumparaturile. Si pe site la e-charge scrie sa scanam codul qr si se va adauga cuponul in aplicatie ..
.... ca și procedură cred că trebuia început cu verificarea "dacă statia este liberă și ai timp". Asta ca să știe lumea că nu-i așteaptă stațiile libere ca uratele doar pe ei. Daca ai timp se refera la faptul ca multe stații *rapide* dc-fast, sunt limitate la 15-20 KW. Iar în cazul e-charge, dacă funcționează aplicația corect și nu te trezești ca deși ai încărcat odată acum x zile și ar fi trebuit să fie gratis, ei ți-au luat banii din cont. Sau te duci la Pitești și fiind doar 2 stații în tot orașul riști să stai la coada sa încarci mai. mult decât durata drumului. Altfel rămâne întrebarea, la 1.95 kw, de ce ți-ai luam mașină electrică?
Costul pentru incarcare este mult prea mare la Renovatio si EON DRIVE, pretul de 1.95 este ridicol. Daca ar fi sa incarc doar la acest pret nejustificat ar fi o problema. Astept momentul in care o sa apara concurenta si o sa incarc cat mai mult acasa.
3:05 cred că încărcare la kaufland va mai fi gratuită până la data de 20 inuie 2021 :))
Era de asteptat sa se termine. Imi pare rau dar cred ca va avea si efecte benefice :)
de unde aceasta informatie? sunt curios doar, nu am gasit o sursa :))
Eu nu stiu nimic despre aceasta decizie, poate ne spune Victor, daca poate.
I.am intrebat pe cei de la renovatio daca kaufland nu o sa mai deconteze, raspunsul ar fi cam asa: " nu stim deocamdata cum ca , kaufland va inceta sa mai deconteze incarcarea, dar orice decizie le apartine
@@ECODRIVE cred ca am gasit sursa acestei presupuse decizii.Atunci cand introduci un cupon in aplicatie, data de expirare apare 20 iunie 2021
Salut! O statie portabila level 2 ac ce recomandari avem?
Nu am testat pana acum o statie portabila. Am vazut prezentata la un targ de ev-mag.ro. Cred ca ei te pot sfatui legat de o statie portabila, au mai multe branduri.
Salut. Pentru străinătate sti ceva rețele de stații cu încărcare gratuită?
Nu am cautat retele gratuite in afara tarii. Cred ca trebuie sa cauti pe Plugshare si sa le identifici una cate una pe traseul pe care vrei sa il faci.
Cum ai reusit sa pornesti aplicatia plugsurfing?
Am folosit Plugsurfing o singura data. Am creat cont si am adaugat un card cu care sa platesc. Cred ca este mai bine de un an de cand am folosit-o. Nu stiu daca au schimbat ceva in aplicatie.
Poti sami lasi o adresa de mail sau un telefon?sa discutam pe privat
ciprian.cherciu@gmail.com
Cum se încarcă la Lidl
Depinde de magazin, la majoritatea magazinelor LIDL nu ai nevoie de nimic. Conectezi masina si apesi start pe statie.
Foarte complicat! Ministerul Mediului ar trebui sa intervina si sa reglementeze un fel de "roaming" ca sa nu mai trebuiasca sa-ti instalezi zeci de aplicatii
Este greu de gasit o solutie acum pentru ca sunt multe firme cu multe sisteme. Daca modalitatile de plata ar fi la fel de simple ca la benzina/motorina nu am mai avea probleme...Inca nu imi dau seama daca vom avea sute de aplicatii pentru masina sau daca se a simplifca modelul.
@@ECODRIVE , Mercedes Me Charge o functiona in Romania? In Europa promite ca ai acces si platesti cu o singura aplicatie in mai multe retele
Haha, si eu mi-am notat Folderul cu aplicatii care au legatura cu Electricitatea "Electric" :))) Logic, nu?
Mergea si “Kill Diesel” dar eram prea Hater :)))
Pai eu trebuie sa instalez toate aplicatiile ?
As instala cateva care sunt mai folosite.
aplicatia eldrive
Eu nu inteleg, 1.45 lei pe kw , 1 leu , 1.85,..etc
Pai daca incarc 50kw ajung la 1.85x50 = 92.5 lei si autonomie sa zic 300km
Pai la un plin 60 litri x 4.36 lei/litru(diesel) = 261 lei si merg aprox 600km megane 3
Pai.... nu inteleg cum.ies mai ieftin ? Si mai stau si cu graficul, cu traseu predestinat.. etc
..si in plus, acasa la noi kwatul e undeva la.0.8, la.ei la.pompa mai.mult de.dublu ?
Wtf, da zici mai ramai cu 80 - 100 lei in buzunar la un plin ? Dar se merita tot stresul unei electrice cu statiile, daca ajunge poatw nus bune, poate e altcineva deja acolo, poate nush ce etc.. parca mai bine nu.
Din pacate, avem in aceasta piata si “bisnitarii electrici”. Asa ii numesc eu pe cei care vand kWh cu 1,8-1,9 lei (EON Drive, ENEL X, Renovatio si probabil mai sunt si altii).
O masina electrica este de vreo 4 ori mai eficienta, prin urmare ar trebui sa fie de vreo 4 ori mai ieftina in exploatare. Aceste companii, care vand kWh la preturi foarte mari, vor doar sa castige niste bani si sa puncteze la capitolul PR. Pentru ca nu avem concurenta in aceasta piata ei pot face ce vor.
Eu am ales sa merg cu o masina electrica si pentru ca imi da libertatea de a incarca acasa si chiar de a-mi produce singur energia. Nu mai stau la mana unor companii care stabilesc preturile asa cum vor. Daca te deranjeaza pretul la motorina sau benzina nu ai ce face. Daca ma deranjeaza pretul la curent o sa il produc singur 😉
Evit sa incarc la “bisnitari” si pot sa iti spun ca per total costul pentru energie este mic. Sunt si firme care vand kWh cu 1 leu...inca putin si vom avea concurenta.
In plus, nu trebuie sa uitam de poluare, acceleratie, fiabilitate si devalorizare. La toate aceste capitole este mai bine cu electrica 😉
Iata ca a trecut un an si situatie e la fel de "buna". Curentul la porturile dc a ajuns la 2.5 lei.
ehee, ce preturi. 1 leu/kwh, acum sunt 2.5 lei/kwh
Ce vremuri 😉
Aș opta mai degrabă pentru un schimb de baterii,mai ales dacă mă grăbesc: dau bateriile descărcate pentru baterii încărcate
Este si sistemul asta cu schimbarea bateriilor. Mie mi-ar placea sa avem statii de incarcare cu cate 5-6 “prize” rapide la care sa incarci in 20-30 min (cum este la Tesla Supercharger).
@@ECODRIVE dacă știți o astfel de "tehnologie",luați fonduri europene și treceți la treabă,iar noi consumatorii o să vă mulțumim , văd că sunteți un om inteligent
@@mirandolina6282 m-am documentat legat de fonduri si momentan nu este o axa de finantare care sa sustina astfel de proiecte. Daca vor aloca bani pentru astfel de proiecte ma gandesc sa fac ceva 👍
Mi se face rau cand aud de masina electrica
Mi se face rau cand respir fum de la combustie
Ce mai stii despre Tesla in Romania? 😁
Doar zvonuri pentru ceva in martie dar pare din ce in ce mai putin plauzibil. Eu sper sa fie adevarate zvonurile ca deschid showroom.
Ca sa ai masina electrica trebuie să ai 10 aplicati instalate pe telefon 👎👎👎👎
Trebuie sa ai in primul rand telelefon, card si conexiune de date :)
Că să ai mașină diesel trebuie să plătești cel puțin 3600€ pe motorină în plus/an față de cel care are 10 aplicații și de multe ori merge gratis.
Nu cred că trebuie să mă gândesc prea mult, cum prefer...
Cred ca masinile electrice vor ridica pretul la curent electric. Incet si sigur.
Pentru ca daca exista cerere mare, atunci inevitabil va creste pretul.
Daca de maine nimeni nu va mai folosi motorina, sa vezi cum se va prabusi pretul motorinei.
Masina electrica nu e nimic nou. S-a mai incercat introducerea masinii electrice prin ani 80. Fara succes. Istoria se repeta.
In plus, masinile electrice care sunt acuma, in opinia mea nu prea se pot numi masini. Imitatii de masini poate. Costa de rupe. O sa-mi iau masina electrica peste 30 de ani.
Partial ai dreptate:
- daca pretul la curent creste poti sa il produci singur (la benzina si motorina este imposibil)
- pretul pentru motorina si benzina va scadea dar pana la limita de cost pentru exploatare, transport, rafinare si distributie.
- in anii 80 a fost proiectul EV1 de la General Motors. Masina s-a vandut dar a fost retrasa de GM fara explicatie si au fost distruse toate masinile. Nu as numi asta esec ci oprire fortata (recomand documentarul: Who killed the electric car)
- o parte dintre masinile electrice de astazi sunt caraghioase sau ciudate (doar cei care nu vor sa vanda). Tesla este o masina senzationala, la fel si cateva de la ceilalti producatori.
- sunt scumpe doar pentru bugete sub 50.000 euro. Peste 50.000 euro este ridicol sa cumperi o masina pe combustie. Preturile scad si pana in 2023 preturile la electrice vor la fel sau mai mici decat fosilele.
Ma bucur ca putem avea o dezbatere cu argumente. Multumesc pentru mesaj!
Sunt multe masini electrice care sunt identice cu cele pe motor termic, VW e-Golf, e-UP(skoda citigo, seat mii), e-208, kona, ioniq, etc. EV-urile sunt rentabile pt cei care fac naveta 50-100km/zi, ca a 2-a masina din familie si stau la casa,unde au posibilitatea sa incarce cand vor si la un pret rezonabil. In acest caz in cativa ani ele ajung sa amortizeze o buna parte din costurile de achizitie prin diferenta RON/100km , lucru care la masinile termice nu se intampla, costuri pt revizii si intretinere semnificativ mai mici. Cu prima de 45000ron o masina din clasa mica costa undeva la 11-12k euro. Mie mi se pare f logica achizitia in conditiile astea.
În unele zone din UK te plătește rețeaua dacă consumi curent. Au foarte multă energie din turbine eoliene off-shore. Panourile fotovoltaice sunt din ce in ce mai ieftine și mai performante, ajungând chiar și la 500w/panou. Energia electrică că fi ieftină și din ce in ce mai ieftină pentru că tehnologia solară și eoliană avansează. Prețul petrolului a scăzut extraordinar de tare pentru că saudiții îi pedepsesc pe ruși pentru că s-au retras din OPEC.
Nimic din ce spui nu este adevărat.
Motoarele cu combustie sunt pe cale să aibă soarta dinozaurilor.
Salut, din contra, iata ca dupa doi ani de zile, masinile electrice se scumpesc si curentul de asemenea. Sigur, iti pot produce curent acasa, dar cand pleci la drum mai lung, trebuie sa si incarci la statii publice.