Japon Üreticiler Neden Elektrikli Otomobillerden Nefret Ediyor?
HTML-код
- Опубликовано: 30 ноя 2024
- Çok uygun fiyata bir çok dalda eğitim almak için Sorbil'i www.sorbil.org/ ziyaret etmeyi unutmayınız. ''nasil'' koduyla %20 indirimden faydalanabilirsiniz.
Nerdeyse tüm otomobil markaları ilerleyen yıllarda sadece elektrikli otomobil üreteceğini açıkladı. Amerika ve Avrupa 2035'ten sonra dizel ve benzinli otomobil satışını yasaklayacağını açıkladı. Otomobil markaları geleceğin elektrikli otomobiller olduğu konusunda hemfikirken Toyota, Honda, Nissan elektrikli otomobillere karşı duruş sergiler ve elektirkli otomobillerin gerçekçi ve sürdürülebilir olmadığını açıklar. Elektrikli otomobillere karşı olmasıyla çevreyi önemsememekle suçlanan Toyota ve Honda'nın satışları son yıllarda %20 düşer.
Hibrid otomobil konusunda çok başarılı olan Toyota elektrikli otomobillere alternatif olacak hidrojen yakıtlı otomobil gibi alternatif teknolojiler üzerinde çalışsa da şu anda başarılı olamadı. Bu nedenle Japan üreticiler elektrikli otomobil dönüşümünu kabul etmek zorunda kalır.
Greenpeace gibi kurumlar "karbon emisyonu" üzerinden çevre hassasiyeti gösteriyor. Ama bilinsin ki pil üretiminde kullanılan madenlerin çıkarılış koşulları da hiç çevreci değil. Üsteli çalışma şartları açısından insani de değil.
Ayrıca makyaj malzemelerine de kimse ses çıkartmıyor. Ne var ne yok o arabalarda. Neden, çünkü çoğu kişi üşeniyor kullanmaya, neden çoğu kişi süremiyor.
@@jagecy12 Çevre hassasiyeti meselesi çok boyutlu ele alınmalı daima.
Petrol üretimi, araç üretimi ve içten yanmalıları kullanımı ile batarya üretimi karşılaştırılıyor ve sonuç çok net. Petrol üretimini dikkate almasak bile zaten batarya daha az karbon ayak izi bırakıyor kullanım ömründe bir de buna petrolü ekleyin konuşmaya gerek var mı?
greenpeace gibi firmalar buyuk sirketlerin baskalarina baski yapmak icin kullandigi paravan yalancilardan baska bisey degil
Hangisi mesela? Bahsettiğin şey genel itibariyle kobalt ve yeni nesil batarya teknolojilerinin neredeyse tamamı kobaltsız, genellikle Avrupalılar ve TOGG filan halen kobaltlı NMC batarya kullanıyor. LFP bataryalarda lityum hariç ana madenler demir ve fosfat olduğu için hem sıkıntısız hem de ucuz. Lithum yerine sodyum bataryalar da hızla gelişiyor ve yakında piyasada olacak. Sodyum ise bildiğin tuzdan elde edilebiliyor.
Bana Toyota haklı gibi geliyor. Elektrikli araçlar ciddi dertli cihazlar. Sürekli menzil hesaplamak, şarj edecek istasyon aramak, pillerin ne zaman öleceğini düşünmek, kaza anında korkunç şekilde alev almak gibi dertleri var. Çevrecilik konusuna gelirsek, yürütmede daha çevreci olsalar da üretimleri hiç çevreci değil. Bildiğim kadarıyla 75.000 km civarında çevreye etkisi benzinli araçlarla eşitlenip, ondan sonra öne geçebiliyorlar. Bence 1.6.90 kuralı mantıklı. Şu an hibrit bir Toyota sahibiyim. Koca SUV hibrit olması sayesinde, B Segmenti bir hatchback'den az yakıt tüketiyor dolayısıyla çevreyi daha az kirletiyor. Elektrikli otomobiller normal bir benzinli araçla 75.000 km civarında eşit çevreciliğe ulaşıyorsa bunu nasıl yakalayacaklar? Elektrikli araçların tükettiği elektrik kömürden, doğalgazdan, petrolden üretilecek ve çevreci olacaklar. Elektrik üretimi normal bir içten yanmalı araçtan daha verimli olsa da atkinson çevrimli hibrit bir motor kadar verime ulaşacağından şüpheliyim. Elektriğin çoğu güneş, rüzgar, dalga gibi yenilenebilir kaynaklar ya da nükleerden üretilmedikçe elektrikli araçlar bence temiz olmayacak.
karbon emisyonu gibi bir yalan dolaşıyor ,ne yaparsanız yapın enerjinin yer değiştirmesi,şekil değiştirmesi karbon salınımını arttırıyor ..elektrikli araba karbon salınımını üretim aşamasında arttırıyor
benzinli bir arabanın ömrü boyunca üreteceği karbonu elektrikli araba üretilirken meydana getiriyor çok kısa bir zaman aralığında.japonlar gerçeği gördüler ,ben hidrojenin kısmen daha temiz bir enerji kaynağı olduğu kanısındayım..video tarafsız değil ,bakın elektrikli otomobil şimdiden dökülmeye başladı bile ..sistemin kölesi olmaktan vazgeçin..örneğin özbekistanda satılan elektrikli otomobillerin
2. el fiatları şimdiden 4 te bir fiatına geriledi bile ..tabi bu tür gerilemenin ülkemizde olması oldukça zor bu mevzuat durdukça ..
Toyota haklı; fakat elektrikli araçlara dönüşümün başını çeken başta Avrupa Birliği sonra ABD ve diğerlerinin karar vericileri yanlış hesap yaptı yada aralarında anlaşıp yalan söyleyeyim dediler.... 😉👏👍
aaa ekleyeyim sizde haklısınız..
电动车的发展不是为了环保,是为需要大量进口石油的国家提供更多的能源选项。能源多样化,提高国家能源安全。电池车一点都不环保,活跃的锂电池自燃率仍然很高。
@@jt-ttt can't read this ?
toyota değişimi red etmiyor sadece batarya teknolojisinin çokta düşünüldüğü kadar çevreci ve iyi bir çözüm olmadığını düşünüyor(bana görede öyle eğer çok farklı bir pil kimyası olmazsa bu pil teknolojisi hiçte verimli değil) onlar amanyok ve hidrojen yakan motorlar, hidrojen yakıt hücresi üzerinde çalışıyorlarki bencede doğru yoldalar. bence gelecek hibrit sistemler yani frenlemede falan enerji depolayacak bir batarya ve hidrojen yakıt hücresi gibi farklı bir karışıma yönelecek sektör.
videoyu izlerken dedim ki toyota nasıl yatırım yapmıyor? videonun sonunda değinmişsiniz toyota katı hal bataryalarını geliştirerek bataryaları nadir toprak elementlerinden kurtarıp silisyum(kum) tabanlı bataryaları geliştiriyor ve bunu 2028e kadar başarabilmek için debeleniyorlar başarırlarsa işte o zaman elektrikli otomobillerin batarya problemleri ortadan kalkacak yapamadıkları senaryoda japonların söyledikleri doğru, nadir toprak elementleri çok az bütün sektör elektrikliye geçemez hibrit araç kullanmak çok daha akıllıca şimdilik.
Dünyada tüm araçları 3 defa elektrikli yapacak kadar maden var bunlar pazarı kaybedenlerin son sözleri. Keşke yapabilse ama katı hal bataryayı da ilk yapacak olanlar Çin olacak yarı katı hal açıkladılar bile. Bu arada Toyota yıllardır katı hal yapıyorum, ha oldu ha olacak diye oyalıyor yatırımcısını artık kimse yemiyor o yüzden gitti byd ile anlaştı normal pilleri ordan alıp araç üretecek.
@@brikardiikim diyor tum araclara yetecek kadar phill var? Kaynka
Soyle delil soyle
@@brikardiiçin piyasanın içinden geçecek bi tek tesla karşılarında durabilir.
Birgün yarışlar o şiddetli sesli arabaların yerinı sessiz elektrikli arabalara birakacak😔😔
Hiçte zevkli olmayacak,yarışın 4:21 heyecanı egzoz sesidir 😅
şu anda var zaten. "Formula E" diye aratırsanız gelir. sesler çok kötü teneke gıcırtısı gibi.
Bence elektrikli otomobil o kadarda çevreci değil abartılıyor özellikle üretim süreci ne bakarsak
deneyini yapıp ölçüm degerlerine göre mi konusuyorsun, yoksa işkembeden mi?
@@aygunkarahasan4386 doğru diyor. Ortalama bir sedan arabanın yapımı sırasanıda havaya 7-7.5 ton CO2 salınıyor. Elektirikli araba için u gösterici 6-6.5 ton arasıdır. Menzili 300 km olan bir elektirikli arabanın bataryası için 6 ton menzili 600 km olan içinse 12 ton CO2 salınıyor.
@@tural9975 hocam bilim ile değil işkembeden sallıyorsunuz, rakam vermeniz doğru söyleyeceğiniz anlamına gelmiyor. Trilyonlarca dolar ve yüzlerce alanında en iyi mühendislerin çalıştığı bir endustriyi bu safsatalar ile kirletenezsiniz.
Zaten çevreci değil ki. Bir hidroelektrik santral gerekli mi ? EVET, gerekli ama koskoca bir doğayı mahvediyor mu? Kesinlikle. Eeeee? Daha fazla elektrik talebi doğurarak nasıl çevreci oluyorsunuz arkadaş? TAmamen bir ilüzyon
@@tural9975çoğu ülkede araçların karbon emisyonu değerleri bile doğru değil sistemden yalandan düşürüyorlar siz ne anlatıyorsunuz
Kuzenim japonyada 6 yıl batarya teknolojileri üzerine çalıştı. Evet japonlar elektrikli araca yaklaşmıyor tezi doğru. Sebebi ise bunun bir çözüm olmadığı. Tek çözüm nükleer dedi ancak o da çok fazla risk içeriyor. Bence hidrojen asıl gelecek. Ayrıca elektrikli araçlar menzili 1000 km ve şarj olayını evden daha pratik bir şekilde sağlayamadığı sürece geleceği karanlık. Daha 2 gün önce şarj sırasında tartışma olduğunu okudum. Rezervasyonlu yerde başka aracın şarjda olduğuna dair. Tatil bayram vs de mevcut araçların %10 u elektrikli olsun görürüz curcunayı. Ayrıca halen en mantıklısı bence de hibrit. Benzinli motor ve elektrik motorlu sistem daha mantıklı. Ne zaman enerji üretimimiz %70 lerde yenilenebilir enerji olursa o zaman çevrecilik adına elektrikliye geçilebilir. Ülkede kömürle çalışan termik santral var!!! Ayrıca şimdi ekonomik olan elektrik, elektrikli araç sayısı artınca ek vergilere sizce maruz kalmayacak mı? Ayrıca elektrikli araçlar evden şarj edilme senaryosunda ortalama bir ailede tüketimi 3 katına çıkarır. Bu da elektrik talebini 3 e katlar. Bu korkunç bir rakam. Bu tslebi de doğalgaz vs ile karşılayamazsanız dsha çok termik santral e mecburiyet demek. Kısacası bu iş zor tutar.
Evet bırakın her aracin elektrikli olmasını dünyaki araçların yarısı elektrikli olsa korkunç bir elektrik ihtiyacı demek. Mevcut altyapılar bunun için yetersiz bu kadar elektrik üretimi de yok. Avrupa ve Japonya bunu bildiği için ağırdan alıyor. Çin umrunda değil satarim gerisini alan düşünsün ben kazandigima bakarım zihniyetinde bir millet.
menzil uzamadıkça, şarj süresi kısalmadıkça elektrik yalan.
Şarj süreleri 30 dakikaya inmiş durumda menzilde artık en az 400-500 kmlerde sizin ne kadar menzile yada şarj süresine ihtiyacınız var?
@@beceriksizzz Ankara - İstanbul Avcılar arasını gidecek kadar.
Ruh yok ruh
Saçmalık. 800 km menzilli arabalar zaten çıktı. Evden her sabah çıktığında 800 menzille yolq cikiosun. Kac kere 800 km uzeri yola cikiosun. Hadi ciktin diyelim. Yolda elektrik bitince arabayı orda mi birakiosun. Gidip sarj edersin. Japonlar zaten salak salak işler yapip her şeylerini kaybetti. Şimdi de otomobil işini kaybedecekler.
Bin kilometreyi simdiden geçti çinliler 3 yila avrupada fabrika kurmasiyla beraber piyasayi dümdüz edicekler fikrimce.
Elektrikli araçların bu kadar çok öne ittirilmesinin nedeninin çevrecilik değil de daha kontrol edilebilir toplum ve kişiler olarak görüyorum. Unutmayın ki insanları çevreci olmamakla suçlayanlar hep büyük suçlar işleyen firmalardır. O yüzden bunların çevrecilikle ilgili bir derdi olduğunu düşünmüyorum. Düşünün mesela ekstra para vermedikçe yol gidemeyeceğinizi veya aracınızın uzaktan kitlenebileceğini düşünün. Bunlar hep elektrikli araçlarla daha kolay yapılabilecek şeyler. İçten yanmalı motorlarda bir şekilde mekaniği tamir eder veya ayarlarıyla oynar yoluna devam edersin. Kısacası elektrikli araçları tercih etmememiz gerekiyor.
Edit: Adamların 2030 planlarına bakın. Sloganları '' hiçbirşeyiniz olmayacak ama mutlu olacaksınız ''. Herşeyin kiralanabilir olduğu bir sistem istiyorlar.
Ve ek olarak bu sisteme siber saldırı olacaksa ki cep telefonlarına nasıl mudahale oluyor her kes biliyor o zaman sıkıntı orda başlayacak ve sen tam bir çöküş yaşıyıcaksın mutlu olman söz konusu olmayacak
2000li yılların başında cep telefonları insanların gözüne sokup popülerleştirilrken bende aynı şeyi düşünüyordum o zamanlar ve fazlası da oldu
Buradaki en doğru yorum. Tamamen katılıyorum. İnsanların 2030 ajandasindan haberi yok.
Tamam aydınlandık. Şimdi taş sopamız ile mağaramıza gidip orda yaşayalım böylece sistemden kurtuluruz. 👍🏻
@@brikardii komplo teorisi denen herşeyi böyle böyle küçümsüyorsunuz. 10 yıl önce olmaz denen şeylere şimdi bi bakın.
EMEĞİNİZE SAĞLIK 👍.
SÜPER VİDEO.
BAKIŞ AÇIMIZ DEĞİŞTİ.👏👏👏
Evet Toyota çok haklı ve Toyota-nın açıklamaları kendini ara-sıra göstermektedir ve Toyotanın tüm açıklamalarının doğruluğu en geç yakın 5 yıl içinde hiss edilecəkdir. 👍👏 Hibrid modeller yakın gelecek için en doğru seçim gibi gözükmekte.
Mesela, bizim ülkede (Azerbaycanda) elektrikli otomobil satışları bir ara artmaktaydı, ancak hala en çok güvenilen yine de hibrid otomobiller. Nedeni ise tam elektrikli otomobillerin kısa bir süreden sonra kendini nasıl göstereceyi şübheli kalmakdadır. Ülkemizde hibrid modellere daha çok itibar edilmektedir. En çok beyenilen Toyotanın Prius ve RAV4, daha sonra Corolla, Highlander ve Camry gibi hibrid modelleridir. Diğer markalardan Honda modelleridir. Hatta hibrid arabalar arasında Priuslar daha çok satılmakta. Priusları tutun taksi şirketlerinden, ta ki her kes kullanmaktadır. Bence sırf hibrid araçlar içinde hala Priuslardan daha üstün bir araba yok. 🤔🙄
Ortalama bir sedan arabanın yapımı sırasanıda havaya 7-7.5 ton CO2 salınıyor. Elektirikli araba için u gösterici 6-6.5 ton arasıdır. Menzili 300 km olan bir elektirikli arabanın bataryası için 6 ton menzili 600 km olan içinse 12 ton CO2 salınıyor. + elektiriğin kirli ve ya temiz enerji olması meselesi de var.
Elektrikli araba Karlıovadan Ovacığa kışın karda nasıl gidecekmiş, uzun şehirler arası yolculuk nasıl yapılacak tepeler dağlar nasıl aşılacak kaldı ki Ankarada bile çoğu semtte sıkıntı
Elektrik üretilen zaman hic cevreye zarar verilmiyor sanki
Verilmemesi ya da en az zararla üretilmesi gerekiyor veya hedefleniyor. Yani şuan elektrikte tertemiz bir enerji değil ama görece temiz olması mümkün.
Toyota çok haklı gelecek şu anlık hibrit gibi görünüyor
eski teknolojisini iste ancak bize satar Toyota
Eski teknolojiyi ne güzel iteleyip milyar dolar koşa koşa elektrikliye yatırıyor. Nasıl bu kadar kolay yapıyorlar diyordum yorumlar açıklayıcı oldu .
Mitsubishi ‘de elektrikli araç yok kısmını düzeltmeniz gerekir. 1966’da üretmeye başladılar hatta son ev araç Miev Peugeot ve Citroen markasıyla bile satışı yapıldı.
o sırada dumanlı corsa
ne kadar duman, o kadar randıman.
Bunlar bizim gomtanııımmmm @@Egemeng.
Merhabalar Renault 5 hikayesi ne zaman gelecek
Hibrit olmadıkça zor bu iş cng&lpg&dizel ve benzin motor olacak birde elektrikli bunlar çalışıp elektrik üretecek belki var ama verimli olması önemli araçların sessiz olması dısında elektriklinin zaman kaybı yaratması cok buyuk dezavantaj kullaklarım sagır oluyor yav içten motorlu araçlara binince ve buna çözüm bulunmalı ses yalıtımı çok iyi olmalı içeri motor sesi gelmemeli yada çok az gelmeli
Parmak kadar telefonun bataryası 10 bin küsüre değişiyor 1 saat şarj edemiyoruz arabaları düşünemiyorum.
Telefon kaç para
Gerçekten harika bir video aşırı bilgilendirici 👏
Ufkum açıldı
Videolarınızı beğenerek takip ediyorum.
Ancak lütfen telafuzlara daha dikkat edin.
Chevron - Şervon nedir yahu?
3:09 - 3:16
peki şarZ nedir? ironiye bakın ki ingilizce kursu reklamı var videoda...
Bir bilene soruyorum Türkiye de 25 milyon otomobil var elektrikli olduğu zaman bu25 milyon otomobile yılık ne kadar elektirik üretimi gerekli bana kalırsa dünyada mantar gibi nükleer santraller çoğalır
Geç davranıp piyasayı çinli markalara kaptırdılar ondandır. Mg'nin mg4 modeli var daha iyisine denk gelmedim bunca zamana kadar, elektrikli arabalarda bir numara oldular, dünya genelindede çok tercih ediliyorlar uygun fiyata güzel performans sundukları için. Bizim ülkedede sağlam kampanyalı fiyatları var bu tarz markaların öyle aldık mg4'ü çokta memnunuz.
Elektrikli araçlara karşı olanların ana argümanlarına bakalım:
1-) Sürekli menzil hesaplamak:
2-) Şarj edecek istasyon aramak: Bu ikisi şarjın 5 dakikaya düşmesi ile 2-3 yıl içinde tarihe karışacak, Çin'de bugün şarj hızı 10 dk'nın altında araçlar satılıyor.
3-) Pillerin ne zaman öleceğini düşünmek: Sözde "hızlı" ölen NMC piller bile 450.000 km ömre sahip, Çin'de neredeyse artık tüm sıfır satılan araçlarda bulunan, bizde de ucuz Tesla'da, BYD araçlarda ve MG4 kısa menzilde bulunan LFP pillerde ömür 1.5 milyon km. Pil ömrü dolmadan önce düşüneceğiniz çok şey var. 450 bin km'de bile sadece motor bakımı ve motor, turbo, devirdaim, şanzıman sisteminde çıkacak arızaların tamiri ve parça değişimlerinden pil parası 3-4 defa çıkar.
4-) Kaza anında korkunç şekilde alev almak: Zaten bu ihtimal içten yanmalılarda onlarca kat daha fazla. Almanya'da itfaiye teşkilatının yayınladığı rapora göre kazada alev alma oranı içten yanmalılarda her 100.000 araçta 1400 iken bataryalılarda her 100.000 araçta sadece 25. Bu da NMC bataryaların yani alev alabilen bataryaların yaygın olduğu Almanya'da. LFP bataryalarda alev alma ihtimali sıfıra yakın, sıfır değil evet ama sıfıra yakın. Her türlü içten yanmalılardan çok daha güvenli
5-) Elektrikli araçlar çevreci değil: Aslında çevreci ama o konuya değineceğiz. Asıl mesele çevrecilik değil, halen anlamadınız. Asıl mesele Türkiye'nin petrol bağımlılığından kurtulması, asıl mesele saçma periyodik bakımlardan ve motor/turbo/şanzıman/devidaim sistemlerindeki binlerce hareketli parçanın sürekli bozulmasından, bakımından kurtulmak. Ayrıca yapılan araştırmalar gösteriyor ki elektriğin en fazla fosil yakıttan elde edildiği ülkelerde bile, hem de batarya üretimindeki karbon salınımı dahil edilse bile ortalama bir elektrikli araç 7 yıl kullanıldığında ortalama bir içten yanmalıdan %30-40 arası daha çevreci, elektriği temiz kaynaklardan elde eden ülkelerde bu oran %70'leri geçiyor. Sürekli gelişen teknoloji ve yeni üretim teknikleri ile elektrikli araçlar da sürekli daha çevreci hale geliyor.
Aklı başında bir yorum, toyata treni kaçırdı demiyorlarda, hibrittende iyi para kazandı ,hidrojende zor ,onlarda elektriğe çamur at dur, Avrupa'da inanılmaz yayılıyor, heryerde istasyon var, zaten millet evinde şarj ediyor
Elektirikli otomobillerin bataryalarının ömrü 5 yıl ise bu tüketici açısndan büyük bir sorun bence. Ayrıca şarj istesyonlarının zamanla ne kadar ihtiyacı karşılayabileceği de önenli bir durum.
Yolda giderken şarj olmalılar, yolda belli şeritlerde kablosuz şarj olmalı, araç ordan geçince şarj olmalı. şarj için sıraya girilip beklenemez; milyonlarca elektrikli aracı düşününce...
Elektrikli otomobiller max 10 dakka içinde tam şarj olmalı. Menzil ise ısıtma soğutma sistemi dahil 500 km altinda düsmemeli. Soğukta sicmayan sıcakta sarj sorunu yaşamayan piller olmalı. Maksimumun sarj %80 sorunu olmamalı. Ömür arac ömrü boyunca performans makul olmalı.
Japonların elektrikli arabadan nefret etmesinin sebebi; Çin'lileri kıskanıyor olmaları.Evet Japonya ve Almanya araba endüstrisinde, yüzyılın kralları idiler.Motor konusunda kimse onlara yaklaşamıyordu.Elektrikli arabanın motoru ise çok basit.Türkiye'den çok daha küçük ülkeler bile kendi ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik motoru yapabilir.Elektrikli arabada önemli olan batarya teknolojisi.Çin şu an açık ara önde.Renault yıllar önce ( 2007 ) elektrikli arabaya başlamıştı.Ama nedense bir anda bu haberler kesildi.Ta ki; dört beş yıl öncesine kadar.Sonra öğrendik ki; Abd ve diğer petrol baronları Renault'u tehdit etmiş.Güçleri eskiden Renault'a yetiyordu.Ama bugün Çin'i durduramıyorlar.
Yani demek istiyorsunki toyota daha fazla motor parçasi satamadiğindan basit elektrikli motoru sevmiyor öylemi?görünüşde haklisin ama videoda söylüyorki elektrikli arac yapmak daha pahaliya mal oluyor
Doğru söze ne denir özetlemişsin tebrikler - elektrikliler ya seve seve ya da diğer türlü piyasayı ele geçirecekler kaçarı yok
Çinlilerin kalitesizliğinimi kıskanıcak japonlar? Kopyalamakta ve sahtekarlıkta çok ilerledi çin bu doğru. Ucuz ve yaygın
Net 👍🏻
Total renault'un elektrikli araba üretmesini istemediğinden lobi yaparak renault'un elektrikli araba üretmesini bir süre engellemiş olabilir
3:09 Chevron. Şervon değil, Şevrın.
7:22 Şarz değil, şarj.
At arabasından benzinli araçlara geçerken yaşananlar ile elektrikliye geçişte yaşananlar aynı. Erken girip öğrenmeyenler başkasının “izinden toplamaya” devam eder. Plug-in hybrid, hidrojen yakıtlı vs hep tutunma reddetme çabaları ama altyapı elektrikli onların da. Unutmamak gerekir ki elektrikli her koşulda birçok kaynaktan üretilir ama benzin/dizel için belirli kaynaklara ve tesislere muhtaçsınız.
Emeklerinize saglik❤
Hibrit araçlarda bataryayı kendi yakıtı ile çalışan motoru şarj etmesi için şarj alternatörü ilave edilmeli ve şaj istasyonuna uğramadan yola devam edilmesi gerek.
Sınırlı bataryaya muhtaç elektrikli araçların geleceği yok. O kadar aracı şarj etmek için yine de fosil yakıtları kullanılıyor. Bu bir oyun. Çok geçmez, bu konuda kollaps , içine çökme yaşanacak, araç devleri tekrar içten yanmalı motorlara geçmek zorunda kalacaklar. Köklü firmalar bunu bildiği için değişime mesafeli duruyor. En iyi alternatif hidrojen yakıtlı motorlar ve bor hidrürle çalışan araçlar olacaktır. Aklın yolu birdir. Türkiye en büyük bor madeni sahibi ve bu işin lideri olabilir. Ayrıca batarya üretiminde kullanılan lityum, nikel, kobalt gibi nadir elementlerin kaynağı sınırlı, tüm dünyaya yetecek kadar yok. Hem de üretimi sanıldığı kadar çevreci değildir.
Güzel bilgiler devamını bekliyoruz
Hiprit tofaş gelicekmi doğan slx kartal flan
Treni kaçırdılar deniyor ancak birde şöyle düşünelim. Toyota ile BMW iş birliği yaptılar ve hidrojen yakıtlı araçlar üretmek için çalışmalara başladılar. Elektrikli araçları bekleyen gelecek bunun üzerine daha fazlasını koyabilecek gibi durmuyor. Yani bir elektrikli araç için tek önemli kıstas olan menzil bugünlerde ortalama 400 km civarındayken 5 sene sonra bu rakam 1000 km olmayacaktır. Ancak 5 sene sonra karşınıza 2000 km yol giden 5 dakikada deposu fullenen bir hidrojen yakıtlı bir araç getirdiğinde elektrikli olanlar cazibesini kaybedecektir. Muhtemelen fiyat olarak pilden çok daha ucuz olacağı için inanılmaz bir talep görebilir.
Şu anda üretilen elektriğin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan karşılanıyor önce üretip arabaya elektrik yüklemişsin ya da arabada yakmışsın ikisi de aynı durum bunun doğayı düşünmeyle alakası yok başka bir amaçları var arabaları iyice telefon gibi yaptılar iyice yaygınlaştıktan sonra arabanın özelliklerini de abone özelliğiyle satarlar artık
Haklı oldukları eninde sonunda anlaşılacak ama dünya için çok geç olacak.
Elkt Moyorsikleerde problem ,menzili az ne zaman biteceği belli ol.uyor akusune göre değişiyor 2 sene ancak idare ediyor ve aküler çok pahalı,
İnsanların başkalarının tercihlerini değiştirmek amacıyla yorumda bulunması çok garip. Şuan için her iki ürün de satışta. Artılarını eksilerini iyice analiz edip ihtiyacınıza uygun olanı satın alın. Eğer elektrikliler istenen işlevi görmezse mecburi olarak regülasyonlar ertelenir yahut kaldırılır. Benim fikrimse tam tersi olacağı yönünde. Var olan düzende köşe başlarını tutan büyük oyuncular sistemin değişmesini istemiyor haliyle. Otomobillerin yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlarda atlar hayatımızda hep var olacak denmesinden farksız...
Elektrikli otomobil çevreci falan değil geçiniz. Enerjiyi çeşitlendirmek için. Elektrik; rüzgar , nükleer, termik, doğalgaz, güneş vs tonla seçenekli. Benzin dizel ise petrol. Olay sadece devletlerin petrol bağımlılığını azaltmak
Merhabalar benim sizden bir istegim. Var bir sonraki videonuzda Renault 5'in tarihini Anlatır mısınız
Hayır merak ediyorsan googla sor, gereksiz mahluk
Katı hal sodyum bataryalar bir kaç yıla kadar kullanımda olacak o zaman lityum-iyon bataryalarla yarışabilen daha ucuz bataryalı araçlar piyasada olacak Toyota bilmiyorum nokia gibi modem satabilir mi ?
Dünyada üretilen elektriğin %50'den fazlasını fosil yakıtlara birçluyuz, ama %50'lik kısmı her ne kadar kendi içinde ayırsak bile, bu araçların ilerlemesi için gereken elektriğin üretimi V12 bir motordan fazla fosil ihtiyacı gerektiriyor, elektrikli arabalar teoride temiz olsada düşünürsek doğaya kat ve kat daha zararı
Nissanın elektrikli otomobili var denilemez e-power teknolojisi 1.5 motoru jenaratör olarak kullanıp elektrik ürettikten sonra elektrik motoruna güç sağlıyor. bu da aktarma organlarında kaybedilen gücü azaltıyor
Arkadaşlar hatırlatırım ki kodak markasını bitiren japon firması sony dir ve şuan bile çok güzel fotoğraf çekiyor dediğimiz iphonelerin lens üreticisi japonlar yapıyorsa bi bildikleri vardır
Elektrikli arabanin teknolojisi tam oturmadan yayginlaşmadan elektrikli araba alinmasi sakıncalı
-Toyota'nın sonu Nokia gibi değil SONY gibi olacak. var olacak ama pazar payını kaybedecek.
- Kimle konuşsam hayat pahalı, yakıtlar çok fazla gezemiyoruz diyor ama elektrikli araba oldu mu herkes 1000 km gitsin istiyor.
- Elektrikli araçta iki büyük sorun var. 1. Evlerimiz müstakil evde ucuza şarj edemiyoruz. 2. Elektrikli 500 km menzilli ucuz arabanın olmaması
- Eğer Togg T10F veya Tesla model 2 1.2 milyon civarı olursa o zaman işler çok değişir.
Çok değişir hemde 1.2 milyona 500 km ve üstü menzilli tesla olursa başka arabaya bakmam
Kimsede içten yanmalıların verimsizliğinden bahsetmemiş, evet şuna elektrik için fosil yakıt kullanımı yaygın olabilir ama yenilenebilir enerjiye dönüşmeyeceği anlamına da gelmez. Vizyon önemli
1900 lerin başına kadar elektrikli araçlar pazar hakimiydi. Benzinliler kokusu, titreşimi, benzin bulma zorluğundan dolayı fazla tercih edilmiyordu.
Sonra ford benzinli motor geliştirip 650 dolara satınca kapışıldı ve pazar lideri oldu. Diger firmalar da fordu takip etti.
Elektriklilere atılan bu çelme 120 yıl kadar sürdü. Şimdi herşey tekrar aslına rücu ediyor.
Açıklamaların kaynağını da yazın lütfen.
Harika bir konu, tşk
Daha çok erken. Bizim ülkemiz için min. 50 yıl sonra belki olabilir. Fakat dizellerin yasaklanarak tamamen benzinliye geçilmesini doğru buluyorum.
Mantıklı olan hybrid zaten elektrikli boş iş
@@serkankaynak9996 lpg nasıl gereksiz ya, yarı fiyatına gidiyorum.menzil sorunu yok,5dk da doluyor. Bir depo ile 450km gidiyorum.
Adamlar benim kafadan. Elektrikliler maalesef hem menzil bakımından hem de şarj hızı konusunda çok geride. Batarya teknolojisi istenen seviyeye gelmez ise (ki geleceğini zannetmiyorum) şurada 10 senesi var.
Elektrikli otomobilden uzak durulmasının sebebi lityum her ülkede yaygın değil bunu üretebilmekde ucuza mal olmadığı için kobalt nikel alaşımlı pillere yönelmeye çaşıyorlar ama oda çok verimli değil çevreyi kirletme oranıda lityum batarya göre daha yüksek tekelleşmek istemiyorlar.
Isuzu için kapsamlı bir video gelecek mi?
Elektrikli araçların 2.eli sıkıntı aşırı değer kaybediyor pil fiyatlarının maliyetlerinin düşmesi lazım
Toyota algi operasyonu yapip (gelecek hidrojende yalani gibi) elindeki hybridleri guzel guzel satarken derdim yok nasilsa satiyorum diyor. Turkiye sarj istasyonlari bakimindan en iyi ulkeler arasinda, yani bizim ulkede elektrikliye gecmemek vatana yapilan en buyuk zarardir
Öyle bir noktadan vuruyorsunuz ki insanlar daha A, B, C yi anlamazkan, bu satış pazarlama taktikleri ile elde kalacak teknolojileri bayıla bayıla alırken, nasıl anlasınlar bu kadar detay konuyu..
Amerikada hidrojen istasyonları bile kurulmuştu bir heves şimdi hepsi kapanıyor ama kimse bunu konuşmuyor Amerika bile kabul etti hidrojen hayali bitti dedi.
Aynısını ben diyorum yıllardır. Nokia ercisson Sony LG neler geldi geçti. Huawei xaomi oppo sildi süpürdü.
Şarj süresini tek priz yerine çift priz kullanarak yarı yarıya düşürebilirler.
TOGG un batarya değiştirme maliyeti bugün bile 1.1 milyon.. 5 sene sonra 2. el elektrikliler satılmaya çalışılır ama kim alır orası muamma.
Kaynak ?
Hidrojene geçerken eletrikli araçlar bir geçiş dönemi. Hidrojen ucuzlarsa en iyisi.
Maalesef olmuyor ekonomik ve fiziksel olarak mümkün görünmüyor.
Yıllardır zaten çevre kirleniyordu elektrikli arabalar çıkınca mı çevre düşünür oldular elektrikli araba hiç mantıklı değil araba dedin ses çıkarır iki saat onun şarz olmasına bekle bide gereksiz valla
Toyota haklı. Çevre kirliliğinin nedeni içten yanmalı motorlu araçlar değil ve bataryalar ağır, pahalı, hassas ve yeteri kadar enerji depolayamıyorlar. Altyapı yetersizliği de cabası ama yanıldığı bir nokta var gelecek elektrikli araçlardır. Sadece batarya teknolojilerinin daha da gelişmesi lazım.
Şarj istasyonu yerine batarya istasyonu olsa iyi olur. Hemen bataryayı değiştirip yola devam.
Kıyasınız çok yanlış. Kodak dijitale geçmesi akıllı olurdu, dijital fotoğraf makinesi daha iyi. Android de daha fonksiyoneldi ama elektrik araçları hiç bir yenilik getirmiyor aksine kısıtlamalarla dolu.
Toyota katı hal batarya üretiyor gibi söylemişsiniz ama bu yanlış. Ortada seri üretim bir bataryası yok şu anda Toyota'nın. Şu anda sadece laboratuvar ortamında çalışıyor.
Toyota çok doğru vurgulamış
Tog acil motorlusu benzinli adim adim yapilmali batery hala isterlere tam cevap vermiyor
09:36 tüm demeçlere ktalıyorum fakat verimliliğin sadece %35 olması çok mantıklı bir argüman gibi gelmedi çünkü günümüz araçları %30 mühendisliğin zirvesi fomrula 1 %50 verim elde etmeine karşın 100 senelik otomotiv endüstirisinde elde edilen verim 100 senede %8 den ancak %30lara kadar gelebildi ki günlük araçlarda kullanılabilir bir %5 aslında tüm tomotiv endüstürisini sallaycak düzeyde olması gerekir . videolarınızı çok sıkı ve dikkatli bir şekilde tkaip ediyorum ve oldukça da beğeniyorum. sshibirt araçların güncel durumu ile bilgim olmamasına karşın kurgu sırasında bir hata olmuş olma ihtimali veya kaynakça ile ilgili bir sorun gibi geldi bana ama eğer doğruysa da beni de doğrularsanız sevinirim
İçten yanmalı motorlarda enerjinin büyük kısmı ısıya dönüştüğü için verim %30'dur. Elektrikli otomobillerde ise verim %90-95 arasındadır. Yani enerjinin çok büyük kısmı hareket enerjisine dönüşür. Toyata'nın geliştirdiği hidrojen yakıt teknolojisinde, yüksek basınçla depolanmış hidrojen hava ile tepkimeye sokularak elektrik elde edilir. Bu elektrik de bataryayi şarj etmek ya da doğrudan elektrik motoru çalıştırmak için kullanılır. Yani hidrojen doğrudan motoru çalıştırmak için yakıt olarak kullanılmaz. Elektrik elde etmek için kullanılır. Tepkime sırasında kayıplar olduğu için verimlilik %35'tir. Yani elektrikli otomobillere göre verim çok daha düşüktür.
@@Nasil.Basardilar anladım. elektrikli araçlardaki verim düzeyinin bu denli yüksek olduğunu bilmiyordum açıkçası . olaya buradan bakınca evet gerçekten haklısınız .teşekkür ederim
Akıllı telefonun androide geçişiyle ,elektrikli arabaya geçişi aynı tutamazsın. Elektrikli araba 1900lerde zaten vardı , bi boka yaramadığı için içten yanmalıya geçildi. Elektrik trendinin androidle bi alakası yok çünkü elektrikli araç trendinin sıkıntıları var. Devasa doğaya zararlı bataryalar çöplüğü oluşturacak, müthiş bi değer kaybı var parasal açıdan, bir de elektriği biz doğaya zarar vermeden üretiyoruz mu sanıyorsunuz? :D:D tabii ki teknolojinin geliştiğini görmek güzel, ama her trende balıklama atlarsanız hiç bi zaman Toyota gibi dünyanın en güçlü markası olamazsınız. Zamanında metaverse dalgası vardı hatırlayın...
Gelecekte benzinli ve dizel motorlulara veda edeceğimizin sebebi Orta Doğu'da bir türlü bitmek bilmeyen savaşlar olabilir mi?
Tüm dünya elektrikli otomobillere geçse bile ortadoğu daki savaşlar tamamen bitmez ve zaten bu savaşlar ABD nin işine geliyor
Güncel bilgiler anlatılanlarla ters. Acaba gizli reklam mı var.
Daha simdiden hizli sarj istasyonlarinda elektrigin kilovatsaat degeri, km basina maliyeti benzin ile ayni seviyeye getirdi. Hem de "aman klima acmayayim, aman muzik acmayayim da elektrik gitmesin, aman arada suzulme modunda kullanayim" kafasinda kullanmaya ragmen... E nasil yayilacak bu teknoloji? Metozori sekilde herkese elektrikli arac da aldirilamaz ki...
Her ne kadar cesitli sebeplerle iyi bir ornek olmasa da, gidin sorun bakalim Istanbul taksilerine, Tesla'dan taksi yaparlar miymis? Hani sehir icinde dur-kalkta ekonomik ya... Sofor degisiminde yarim saat sarj olsa 350km menzil cikarirmis ya... Ki bu adamlar plakaya milyonlar oduyor, plaka kirasi + yakit vs. derken masraflari gecip uzerine para kazanmak icin en az 700km yol yapmalari gerekiyor... Bu yuzden normal icten yanmali motorlu araclarda "her ay" yag degistirene kadar hic kontak kapamiyor... Boylesi ekstrem bir durumda neden elektrige gecmiyorlar ? Sehirici trafikteki ekonomi ve bakim araligi konusu elektrikli araclarin en guclu oldugu alanlar iken hem de... Agir hizmette veya taksi hizmetinde elektrikli arac goremiyoruz... Ingiltere'de bile liderlik Toyota Hybrid'lerde... Belki de Japonlar hakli... Bu arada Nissan ve Mistubishi Renault catisi altinda, Suzuki'nin 4 tekerlekli BUTUN araclari Hindistanli MARUTI kontrolunde... Onlarin sadece ismi Japon....
Elektrikli araçlar lastik düşmanı(ağırlık sebebi). Menzil yalanı (hava koşulları ve şehir içi dışı) Şarj sorunları ve ömrü(zamanla çok masraf)vs…
Elektrikli arabaların ruhları yok ama elektrikli araç telefon gibi bataryası kısa aşınması ısınması kolay ama avantajları var benzin dizel daha iyi
Yararlı video
Daha geçen gün antepte togg şarj olurken yanmaya başladı Allah korusun arabada çocuk olsa ne olacaktı ? Çok tehlikeli işler bi elektrik kaçağı olsa küle çevirir ayrıca batarya ömürleride kısa bence benzin ve dizel hala en iyisi
Elektrikli otomobil ayağı boş ayak görecez 5 yıl sonra pili teneke olan eski tel gibi elinizde patlarsa
Batarya değişimi 500 bin tl
5 yılda 100bin km yapsan, benzin sabit olsa 40tl'den 180bin lira yapar, elektrikli araban olsa 10/1 say 18bin TL ödemiş olursun 162bin TL tasarruf eder, 500binden düşersek 338bin TL'lik bir kazık var ortada kesinlikle haklısın tamamen israf.
100bin de bir batarya mı değişiyor?
Içten yanmalılarda kilometre mesafesi kadar sürenin de önemi var elektriklideise böyle değil 3 gün çalışsa enerjisi bitmez elektriklide gittiği mesafedir önemli olan şehir içinde olaya böyle bakın. Kaç saat yol aldığının Hiçbir önemi yok bunda abartı yok Olay tam olarak böyle
Çok iyi video aferin size
Renault 5 ne zaman gelri
Dünyada 2 milyardan fazla taşıt var. Benzinli ve dizel araçların hurdalarını sanırım %90 oranında dönüştürebiliyoruz. Yılda milyonlarca taşıt hurdaya ayrılıyor. 1. soru bu kadar pili nasıl yokedicez? 2. soru bu kadar aracı şarj edecek elektriği hangi yolla üreticez? 3. soru bu sınırlı kaynaklar bittiğinde yada azalıp çok pahalı hale geldiğinde napıcaz? 4. soru dünyada hergün 100 bin uçak uçuyor (boing 747 beş saatte 68 bin litre yakıt tüketiyor) uçakları napıcaz? Son örnekte söylediğime bakarak benim kıçıkırık sedan arabam mı dünyayı kirletecekmiş. Bence Japon üreticiler haklı
20 dakikada sarj olan araclar 30 dakikada sarj olan araclar koskoca arac bataryasi telefon bile okadar hizli dolmuyor en kotu 45 dakika otobus ile gidersin mola vermez mi verir arac ile 1000 km yol gidersin mola vermek zorundasin elektirikli araclara neden 20 dakika cok görülüyor icten yanma sistemini bitireceği sozu verdikleri icin olmasin evet boyle bir söz tarihte var dalga geçtikleri zaman elektirikli arac bataryaları zayifti simdi icten yanma ne yapsin hybird sistemi de biraz torpil gecmisler dizel araclara
Hiçbir elektrikli araba 10 yıl kullanılamaz on yıllık tesla var mı ?
Bi bildikleri felan yok . Akıntıya karşı ne kadar zaman kürek çekebilirsin . Eninde sonunda batacaklar uyum sağlayamazlarsa .. Çin gibi yeterli miktarda kaynak stoğu yapamadılar , sadece biraz zaman kazanmaya çalışıyorlar avrupalı üreticiler gibi ..
Hidrojen teknolojisi var
Hybrid daha yaygın daha verimli daha çok satıyor Amerika’da Toyota nin en az 10 aracı var hybrid
Şuanki teknolojileri ile elektrikli araç almak için hiçbir neden yok çünkü.
Eşdeğer/daha lüks elektrikli olmayan otomobili çok daha ucuza alabiliyorsunuz.
Sürekli mola verip saatlerce şarj etmek zorunda değilsiniz. Elektrikli olmayan araç aldığınızda aracınız 3-4 yıl sonra çöp muamelesi görmüyor.
Hidrojenin pahalı olmasımı ???
Ençok bulunan ve en ucuz malzwme. Nasıl video hazırlıyorsunuz.
En çok bulunan ve en ucuz mu?? Biraz bilgi edinip laf edin. Bir molekülün atmosferde olması ile onu depolayıp araca koyabilmek aynı şey değil. Hem üretimi için harcanan elektrik hem de depolanması o kadar pahalı ki halk için kullanılabilir olması bile şuan mümkün değil.
Benim birara okuduğum bir yazıda Mercedes elektrikli araç üretimi yapmayacağını açıklamıştı diye hatırlıyorum
O öyle değil "S" kasa için yani EQS için yeni platform geliştiriyordu harcadığıma değmez aynı platrmform ile devam edeceğiz dedi onun yerine EQA, EQB için devam edecek. Yani yeni platform yerine eskisini revize edecek.
elektrikli arabaları halkın geneli sevmiyor bu yüzden tercih edilmesi zor
Onyıllarca yıl çevreciler elektrikli otomobil istedi ama tüketici buna bakmaz. Onun derdi cebinden az para çıksın. Pandemi, savaş, enflasyon problem oldu, maliyetler arttı, elektrikli otomobil piyasası da patladı.
Devamı gelir mi bunu yine tüketici söyleyecek yine maliyetler söyleyecek. En temel kural arz ve talep.
Mesela Opel tamamen elektrik stoğuna girmesi için 2028 De bütün Opel modelleri elektrinlencek
2 saatte biten pili 4 saatte şarj edebiliyorsam nefret etmek mantıklı.
Öncelikle üreticilerin bir kısmı elektrikli otomobil üretiminden vazgeçiyor. Bu bilgilendirmede bir hata var.
İkinci olarak dünyadaki insanları çoğu hala daha içten yanmalı motorları tercih ediyorlar.
Üçüncü dünyadaki büyük otomobil firmalarının çoğu alternatif yakıtlar üzerinde çalışıyor.
Videoya reklam almak bize tam bir saygısızlık
@@mustisengul2342 ❤❤
Vazgeçen kimmiş at yakanı skym inananı
Pil ömrü 10 yıl , ve pil değişim maliyetleri aracın 3/1 fiyatina
Kim srur elektrmobil intark cox kan krizi maqnit sahasl cox tahluke