Hasan Aydın, Bilim ve Evren Tasarımındaki Dönüşümler

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • Programın tamamı:
    • Müslüman toplumlar ger...

Комментарии • 15

  • @Culture-tnj
    @Culture-tnj 2 месяца назад +1

    Değerli Hasan Bey, çok ziplenmiş yoğun bir video olmuş bu. Tebrik ederim. İçerisinde 2000-2500 yılın özetini barındırıyor nedeyse. Paradigmanın yeni paradigmaya evrilmesi ama eski paradigmadan da eklentiler olması.
    Bilimsel paradigma değişiminin hangi noktada ve nasıl olduğunu anlatımınız (maddi evren-Evrimsel evren) . Bilimin paradigmasal dönüşüm noktasını izah ediyor ve temellendiriyor olmanız harika.
    "Mekanik Evren"(logos (Atina) veya tanrı(İbrahimi dinler) veya deterministik(rönesans)) yerine "Evrimsel Evren" (şans, raslantı, kaos, belirsizlik, bilinemezlik) olması özetle;
    Batının bilime bakışı yani paradigmasının değişimi ile olması ama İslamcı geleneğin söylediği gibi olmaması (Mekanik evren değil). Çünkü paradigma farkı var.
    Videoyu 4 kere izledim. Bence harika ve yoğun saptamalar içeriyor. Çok entegre/ziplenmiş bilgi içeriyor. 😇🧙Tanjan

  • @user-nn7cf2ue4h
    @user-nn7cf2ue4h 2 месяца назад +1

    10:20 Hasan Bey, çok çarpıcı bir noktayı dile getirdiğiniz için teşekkürler^^
    Michel Talagrand, bazı rastgele olguları incelemeyi mümkün kılan Gauss süreçleri hakkındaki teorisini geliştirdi.
    Yaşamın “1/ sonsuz”un gerçeklik bulduğu sahne olmasının matematiği, Abel 2024 matematik ödülünü aldı. Rastlantısallığın nasıl gerçeklik oluşturduğunun matematik modellemesini çalışmıştır. Michel Talagrand’ın olasılık teorisi ve stokastik süreçler alanındaki çalışmalar nedeniyle bu ödüle layık görüldü.
    *Spin camı terimini ilk defa duymuş olmanız muhtemel. Yoğun madde fiziğinde spin camı, donma sıcaklığında bir katının atomlarının spinlerinin rastgele olduğu duruma verilen isimdir. 2021 yılında Giorgio Parisi spin camı ile ilgili çalışmalarından ötürü Nobel ödülü kazanmıştı. Ancak yaptıkları çalışmanın matematiksel kanıtını sunamamışlardı.
    Hatta Parisi bu kanıtı yapmanın mümkün olmayabileceğini dahi düşünüyordu. Ancak Michel Talagrand ve Roma Üniversitesi’nde matematiksel fizikçi olan Francesco Guerra, bu matematiksel kanıtı iki ayrı çalışma ile yapmayı başardı.

  • @Derya90530
    @Derya90530 2 месяца назад +3

    Bu değerli bilgiler için Teşekkürler.

  • @istanbul-Tr
    @istanbul-Tr 2 месяца назад

    Hasan hocam cok kiymetli bilgiler bunlar tesekkur ederim

  • @user-nn7cf2ue4h
    @user-nn7cf2ue4h 2 месяца назад

    Hasan Aydın hocam çok teşekkürler^^

  • @Mel.E05
    @Mel.E05 2 месяца назад +1

    Bu yalin ve ufuk acici aciklamalariniz icin cok sagolun. En deger verdigim bilim insanlarindan 3 unu, prof ozturk, prof balci ve sizi, cikaran 19 mayis universitesine de tesekkurler. bu konusmanin tamamini bulmaya calisacagom. tekrar tesekkurler ve esenlikler.

    • @Derya90530
      @Derya90530 2 месяца назад

      Evet Hasan beyi dinlemeyi ben de severim, iyi bir felsefecidir. Fakat ne yazdınız, 3 bilim insanı mı? Hangi bilim? İlahiyat bir bilim mi?

    • @Mel.E05
      @Mel.E05 2 месяца назад

      @@Derya90530 prof ozturk ilahiyatcilara felsefe dersi verebilecek kadar felsefeci, prof balci da erken islam tarihinde bizdeki en iyi tarihcidir. her ucu de demokrat, fikri ve vicdani hur, ilahiyat cikisli olduklari icin dinbazligin ne oldugunu gosterecek kadar aydin ve sapina kadar aydinlanmaci ve ataturkcudurler. eger bilimsel bir tezi bilim felsefesi yardimiyla ispat veya popper'in deyimiyle yanlislamaya calisiyorsaniz bilim yapiyorsunuzdur ve bu 3 seckin insan elit bilim insanlaridir. ilahiyat bizde artik islam guzellemesi, aglak dinci yetistirme ve dinci iktidarlari sivama seviyesine dusurulmektedir, bu anlamda elestirebilirsiniz.

  • @insan3.0
    @insan3.0 2 месяца назад +1

    Kaos dediniz hocam... Kaos ve düzeni tanımlayabiliyorsunuz demek ki. Kaos nedir? Düzen nedir? Ortada bir kaosun var olabilmesi için düzenin tanımlı olması gereklidir. Çünkü kaos buna uymayan durumun ta kendisidir. O halde kaos nedir?
    Düzen nedir? 10 nesne şu veya bu şekilde şekilde dizildiğinde birisi gelip burada kaos var diyebilir. Şöyle dizilirse düzen olur da diyebilir. Bir başkası da hayır, aslında şöyle dizilirse düzen meydana gelir diyebilir.
    Sizin çözümünüz nedir?

  • @Legends.222
    @Legends.222 2 месяца назад

    Fikirlerimin dönüm noktası olan kişilerdensiniz değerli bilgileriniz için teşekkür ederim hocam.

  • @afacan42abdurrahman36
    @afacan42abdurrahman36 2 месяца назад

    👏👏

  • @gokhanegene8226
    @gokhanegene8226 2 месяца назад

    Süper

  • @muallasarcoban4866
    @muallasarcoban4866 2 месяца назад +1

    👌

  • @asl2242
    @asl2242 2 месяца назад

    39.beğeni❤