İstiklal Mahkemeleri / İzmir Suikastı

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 сен 2021
  • Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'nde iki değerli akademisyen Ümit Kurt ve Mert Kayhan'la yeni bir konuşma dizisine başlıyoruz: Tarih-i Ahval & Ahval-i Tarih.
    Kurt ve Kayhan'ın bu programa ilişkin notları şöyle:
    Modern Türkiye tarihinde üzerine birçok kelâm edilmiş konular vardır. Ancak bunlar ciddi ve tumturaklı çalışmalardan, değerlendirmelerden ve analizlerden uzak bir biçimde tartışılagelmiştir. Üzerine fazla düşünülmeden üstü kapatılan ancak etkileri günümüzde hâla devam eden önemli ve ilginç mevzuları ele alacak bu programda herkesin aslında çok iyi bildiğini sandığı lakin etrafında sistematik bir bilgi dağarcığının oluşmadığı, üstü kapatılan tarihsel hâllere ve tarihin hâllerine odaklanacağız.
    Serinin bu ilk bölümünde modern Türk(iye) siyasî tarihindeki hayatî yol ayrımlarından biriyle sonuçlanan İzmir Suikastı ve akabinde kurulan İstiklal Mahkemelerini tartışacağız. İsmen tasfiye olan ancak zihniyeti hâlâ devam eden İttihat ve Terakki’nin belki de resmî yaşamının son epizodunu ele alacağız.
    Ümit Kurt: ODTÜ’de lisans ve Sabancı’da yüksek lisans eğitiminin ardından 2016’da Clark Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Geç dönem Osmanlı ve Erken dönem Cumhuriyet tarihi, Ermeni Soykırımı, mikro/yerel tarih, modern Türk milliyetçiliği ve kolektif şiddet gibi konularda yerli ve uluslararası birçok dergi ve kitapta makaleleri yayımlandı. İletişim Yayınları’ndan “Türk’ün Büyük Biçare Irkı”: Türk Yurdu’nda Milliyetçiliğin Esasları (1911-1916), Kanunların Ruhu: Emval-i Metruke Kanunlarında Soykırımın İzini Sürmek (Taner Akçam ile birlikte) ve Antep 1915: Soykırım ve Failler kitapları yayımlandı. Kıyam ve Kıtal: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kolektif Şiddet (Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan Güney Çeğin ile birlikte) ve Türkiye’de Tarih ve Tarihçilik: Kavramlar ve Pratikler (Heretik Yayınları’ndan Doğan Gürpınar ile birlikte) isimli kitapları derledi ve Ermeniceden Türkçeye ve İngilizceye kitaplar tercüme etti. 2016-2017’de Harvard Üniversitesi’ne bağlı Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu. Halen The Van Leer Jerusalem Institute'a bağlı Polonsky Academy’de araştırmacı olarak çalışmakta ve Hebrew University of Jerusalem’de dersler vermektedir.
    Mert Kayhan: Galatasaray Lisesi mezunu. Uluslararası İlişkiler lisans derecesini İstanbul Kültür Üniversitesi’nden, idari bilimler alanındaki yüksek lisans derecesini ise, Chevening bursuyla kabul edildiği London School of Economics and Political Science’dan almıştır. Akabinde, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, Demokratikleşme Programı’nda milliyetçilik, anayasal vatandaşlık, azınlık hakları, zorla yerinden edilme gibi konular üzerine çalışmalar yapmış, Türkiye’de Azınlık Hakları Sorunu: Vatandaşlık ve Demokrasi Eksenli Bir Yaklaşım (2006) kitabını derlemiştir (Derya Demirler ile birlikte). Londra Üniversitesi’nde başladığı doktora çalışmasını, Amsterdam Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, Türkiye’de sivil-asker ilişkilerini zihniyet perspektifiyle değerlendirdiği teziyle tamamlamıştır. Pek çok makalesine ilaveten, Promoting Good Governance in the Security Sector: Principles and Challenges (2013) başlığıyla derlediği (Merijn Hartog ile) kitabı Hollanda’da yayımlanmıştır. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde yeni medya sosyolojisi, popüler kültür, toplumsal hareketler ve yeni medya konuları üzerine; Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ise, siyaset sosyolojisi, uluslararası güncel konular ve gene toplumsal hareketler üzerine dersler vermektedir. Tasarım ve sanatta demokratikleşme ve birarada çalışma pratikleri üzerine yoğunlaşan kümülatif’in kurucu üyesidir. Sürdürmekte olduğu Politik Psikoloji programı (F.B. Ekim ile) Daktilo1984 tarafından video ve podcast serisi olarak yayınlanmaktadır.
    #İstanbulEdebiyatEvi #Yaz2021Sezonu #TarihKonuşmaları
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 33

  • @yegyacevik9357
    @yegyacevik9357 2 года назад +1

    Güzel bir programdı.Emeğinize sağlık.

  • @aysenargun3025
    @aysenargun3025 2 года назад +1

    Hocam Ahmet Ümit'in "Elveda Güzel Vatanım" adlı romanını okurken izmir suikastını merak ettim bu video ile karşılaştım kafam karıştı iyice çok spesifik bilgiler verdiniz tesekkurler

  • @akin-ozkan
    @akin-ozkan Год назад +1

    Agziniza saglik...

  • @mahmutalan4171
    @mahmutalan4171 6 месяцев назад

    Bu konuda Sait Alpsoy resmi tarihi belgelere dayanarak Çok güzel bir program yapmış izlemenizi Şiddetle tavsiye ederim

  • @onurkurtuldu9958
    @onurkurtuldu9958 6 месяцев назад

  • @muammerbilgen6636
    @muammerbilgen6636 9 месяцев назад

    İnönünün lozanda türkiye ile konuşmasını telgraf. Sisteminden ingiliz delegesinin dinlediğinide açıklayabilirmisiniz sayın hocam.

  • @muammerbilgen6636
    @muammerbilgen6636 9 месяцев назад

    Emekli,ığdırda zahirecilik yapan paşanın izmir suikastında parmağı var diye asılmasının aslınıda açıklayabilirmisiniz hocam

  • @ferittuzer4629
    @ferittuzer4629 6 месяцев назад

    Biliniyordu beklendi deniyor da suikast yapilmasina kadar beklenmemis sonucta otel odasinda hazirlikta yakalanmislar. Bir hafta once bassalar da ayni sekilde muhalifleri yargilayabilirdi. O donemde muhaberat bugunku kadar guclu degil tabii, Izmir'deki otel odasindan once bunlari tam belirleyememis olabilirler. Belki o otelde casuslar vardi.

  • @coskunatak8976
    @coskunatak8976 6 месяцев назад +2

    "Güç neden bir kişinin elinde toplanıyor " diyorsunuz.. bu sorgulamayı bir de günümüz için yapınız..

  • @yorgunsavasc8771
    @yorgunsavasc8771 2 года назад +4

    Aslında bu olay sinemaya konu oldu. Kurt Kanunu sinemaya aktarıldı. TRT'de dizi olarak yayınlandı. İngiliz istihbaratı ile ortak bir çalışma olduğu iddiasının ise bir bilgiye dayanmadığı anlaşılıyor. Bu dönemde İngilizlerle hükümetin arası zaten bozuk. Ümit Bey kaynak belirtmeden böyle iddialı bir yorumu neden yapıyor, anlaşılır gibi değil.

  • @MehmedUlusay
    @MehmedUlusay 7 месяцев назад

    Değerlendirmeleriniz iyi ve etkili, teşekkürler. Katılmadığım nokta Ermeni meselesine peşinen imha/soykırım demeniz, bu tarihçiye akademisyene yakışmaz, objektif değerlendirilmeli. Diğer taraftan İzmir suikastı sonrası toplumun sindirilmesi ve otoriterlik günümüzde gayet bilindik geliyor, yine hukuk'un ve kurumların siyasallaşması temel sorunlardan.

    • @ardabora6175
      @ardabora6175 5 месяцев назад

      Lempkin ermenilerin basina gelen seyi isimlendirmek maksadiyla soykirim kelimesini olusturmustur bu bir.ikincisi ise yil 2023 dunyada bunun soykirim oldugunu kabul etmeyen cok az ulke kaldi.aydinlanmakta ozgurlesmekte fayda oldugunu dusunmekteyim..

  • @shatroopa
    @shatroopa Год назад

    daktilo 84’de başka türlü olamaz zaten :))

  • @aliselcukkavuncu3693
    @aliselcukkavuncu3693 2 месяца назад +1

    Bu program ve fikirleriniz tek tarafli ve etik olmayan bir sekilde yapildi,sizin gibi aydin gecinenleri kiniyorum

  • @muammerbilgen6636
    @muammerbilgen6636 9 месяцев назад

    Atatürkün önce erzuruma gitmesinin nedenini merak ediyordum...
    Şöle imiş m.kemal istanbulda hastanededir askerlerin dağıtılması sonucu istanbula gelen karabekir zşyaretine gider ve ülkenin şstanbuldan kurtarılamayacağını,anadoludan çalışma yapılması gerektiğini söyleyip erzuruma döndüğünü Atatürk gelene kadar ön hazırlıklar yaptığını haliyle Atatürkün neden erzurumdan işe başladığını öğrenmiş oldum..

  • @akadirdilemma
    @akadirdilemma Год назад +2

    çok kibarsınız ve fakat geçmiş şimdi zıplamalarınız "ideolojik"...

  • @trakyalaristokles891
    @trakyalaristokles891 8 месяцев назад

    Oo..çok tırstık..gidin şimdi indirin parayı..😂

  • @abdullahyarcan4891
    @abdullahyarcan4891 Месяц назад

    Kürt ler var

  • @turkbozkurt2972
    @turkbozkurt2972 Месяц назад

    TÜRKLÜĞE VE ULUSAL VARLIĞIMIZA DÜŞMAN OLANLARLA, DOST OLMAYALIM,
    BÖYLELERİNE KARŞI,
    TÜRKÜM VE DÜŞMANIM SANA, KALSAMDA BIR KİŞİ, DİYELİM ...... ( BAŞBUĞ ATATÜRK )

  • @recepyilsar8304
    @recepyilsar8304 6 месяцев назад +2

    6:03 ... Rumlara karşı etnik temizlik
    6:04 ... Ermenilere karşı toplu imha hareketi
    Rumların Anadolu halkına yaptıkları mezalimden hiç behsetmeyip, Türklerin Rum ve Ermenilere karşı etnik temizlik ve toplu imha hareketinde bulunduklarını söylüyor...
    Kendisine soruyorum! Etnik temizlik ve toplu imha gören bu halklar, o günlerden bugünlere kadar Türkiye toprakları üzerinde varlıklarını nasıl koruyabilmişlerdir? Bugün Türkiye'nin zengin bölgelerinde ve adalarında yaşayan, Rum ve Ermeniler kimlerdir o zaman?
    Bu şekilde gercek dışı yayınlara kanmayın sakın... bunların amacı belli...

  • @akinkilic2771
    @akinkilic2771 Год назад +3

    izleyiciler sakın zamanınızı israf etmeyin. klasik hikayeler. bu konuda said alpsoy beyi izleyin.