Bir Fail, Bir Kurtarıcı ve Bir Muamma: Cemal Paşa

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 26 окт 2021
  • Suriye’deki görevi süresince Araplara ve Siyonist Yahudilere (bilhassa Filistin’deki) yönelik uyguladığı sert politikalarla bilinen Cemal Paşa’nın Ermeni tehcirindeki rolü tartışma konusu olagelmiştir. Bilhassa son dönemde Cemal Paşa’nın Ermenilerin tehciri ve imhası sürecinde İttihat ve Terakki oluşumu ve ardından bu partinin iki temel direği Enver ve Talat’tan farklı olarak aktif rol oynamadığı; tam tersine bu süreçte Ermenilere, otoritesi ve gücü el verdiği ölçüde yardımlarda bulunduğu hattâ bu yardımları gerçekleştirebilmek adına İstanbul’daki merkezî hükümet ve İttihat ve Terakki Merkez-i Umumisi mensupları ile karşı karşıya bile geldiği gibi hususlar üzerine önemli çalışmalar yapılmıştır. Bu bölümde hem bu iddiayı sorgulayacağız hem de kolektif şiddet faili olarak Cemal Paşa’nın failliğinin nasıl bir bağlama ve durumsallığa tekabül ettiğini tartışacağız.
    Ümit Kurt: ODTÜ’de lisans ve Sabancı’da yüksek lisans eğitiminin ardından 2016’da Clark Üniversitesi Tarih Bölümü’nde doktorasını tamamladı. Geç dönem Osmanlı ve Erken dönem Cumhuriyet tarihi, Ermeni Soykırımı, mikro/yerel tarih, modern Türk milliyetçiliği ve kolektif şiddet gibi konularda yerli ve uluslararası birçok dergi ve kitapta makaleleri yayımlandı. İletişim Yayınları’ndan “Türk’ün Büyük Biçare Irkı”: Türk Yurdu’nda Milliyetçiliğin Esasları (1911-1916), Kanunların Ruhu: Emval-i Metruke Kanunlarında Soykırımın İzini Sürmek (Taner Akçam ile birlikte) ve Antep 1915: Soykırım ve Failler kitapları yayımlandı. Kıyam ve Kıtal: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kolektif Şiddet (Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan Güney Çeğin ile birlikte) ve Türkiye’de Tarih ve Tarihçilik: Kavramlar ve Pratikler (Heretik Yayınları’ndan Doğan Gürpınar ile birlikte) isimli kitapları derledi ve Ermeniceden Türkçeye ve İngilizceye kitaplar tercüme etti. 2016-2017’de Harvard Üniversitesi’ne bağlı Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak bulundu. Halen The Van Leer Jerusalem Institute'a bağlı Polonsky Academy’de araştırmacı olarak çalışmakta ve Hebrew University of Jerusalem’de dersler vermektedir.
    Mert Kayhan: Galatasaray Lisesi mezunu. Uluslararası İlişkiler lisans derecesini İstanbul Kültür Üniversitesi’nden, idari bilimler alanındaki yüksek lisans derecesini ise, Chevening bursuyla kabul edildiği London School of Economics and Political Science’dan almıştır. Akabinde, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, Demokratikleşme Programı’nda milliyetçilik, anayasal vatandaşlık, azınlık hakları, zorla yerinden edilme gibi konular üzerine çalışmalar yapmış, Türkiye’de Azınlık Hakları Sorunu: Vatandaşlık ve Demokrasi Eksenli Bir Yaklaşım (2006) kitabını derlemiştir (Derya Demirler ile birlikte). Londra Üniversitesi’nde başladığı doktora çalışmasını, Amsterdam Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde, Türkiye’de sivil-asker ilişkilerini zihniyet perspektifiyle değerlendirdiği teziyle tamamlamıştır. Pek çok makalesine ilaveten, Promoting Good Governance in the Security Sector: Principles and Challenges (2013) başlığıyla derlediği (Merijn Hartog ile) kitabı Hollanda’da yayımlanmıştır. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde yeni medya sosyolojisi, popüler kültür, toplumsal hareketler ve yeni medya konuları üzerine; Işık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ise, siyaset sosyolojisi, uluslararası güncel konular ve gene toplumsal hareketler üzerine dersler vermektedir. Tasarım ve sanatta demokratikleşme ve birarada çalışma pratikleri üzerine yoğunlaşan kümülatif’in kurucu üyesidir. Sürdürmekte olduğu Politik Psikoloji programı (F.B. Ekim ile) Daktilo1984 tarafından video ve podcast serisi olarak yayınlanmaktadır.
    #İstanbulEdebiyatEvi #Sonbahar2021Sezonu #TarihKonuşmaları
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии • 10

  • @harun5300
    @harun5300 9 месяцев назад +7

    KUTLU ATAMIZ CEMAL PAŞA'NIN RUHU ŞAD OLSUN. BUGÜN VATANIMIZDA MİLYONLARCA CEMAL PAŞA VAR.
    YAŞASIN TÜRK MİLLETİ.

  • @kokdeburkut7600
    @kokdeburkut7600 4 месяца назад

    müthiş iş yapıyorsunuz ilgiyle izliyorum...konular ve meselelere nesnel yaklaşımınız tam aradığım tat...teşekkür ederim...

  • @mehmetyozcu149
    @mehmetyozcu149 2 года назад +4

    Selamlar, bu tarih sohbetleri çok kıymetli. Sosyolojik, ekonomik ve hatta bireysel faktörler de unutulmadan sadece tarihi gerçekleri, biliminsanı titizliğiyle vermişsiniz. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Bir ricam var:Lütfen öncesi ve sonrasıyla beraber, Nisan 1909'da Çukurova bölgesinde meydana gelen olayları anlatır mısınız?

  • @hakancicekci2644
    @hakancicekci2644 2 года назад +2

    Bilgilendirici, güzel bir sohbetti , teşekkürler

  • @bhdrmdy34
    @bhdrmdy34 2 года назад +2

    Çok harika bir program olmuş , elinize emeğinize sağlık .

  • @t-researcher8952
    @t-researcher8952 5 месяцев назад +3

    Kasap Cemal.. Suriye Kasabı.. İsyancı Araplara anlayacağı dilden davrandı..
    Mekanı cennet olsun.

  • @beytullahcakr2041
    @beytullahcakr2041 7 месяцев назад

    Bu kadar İngilizce terim kullanmazsanız keşke. İnanın daha güzel olacak program bu sayede.