Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Celademhaling 2 - Aerobe dissimilatie 2

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 авг 2024
  • OVERZICHT van al de lessen op Sciencebystars: docs.google.com/document/d/19...
    Genoeg van het overtypen? Nood aan meer vrije tijd? Neem nu het PDF-pakket en krijg toegang tot al onze online lessen in HD PDF's. Bij het nemen van het pakket krijg je 1 jaar toegang tot de PDF’s. Ook van lessen verschenen in je lopende jaar. Optimaliseer zo jouw studie-ervaring!
    Graag PDF's ?
    docs.google.com/document/d/1-...
    Of wil je gewoon steunen? Dan kan je kan altijd een vrijblijvende bijdrage storten op BE53735039553453.
    Dit is het tweede niveau van de lessenreeks celademhaling.
    De volledige reeks:
    Niveau 1: • Celademhaling 1 - Aero...
    Niveau 2: • Celademhaling 2 - Aero...
    Samenvatting input en output ( in 5 min) : • Samenvatting celademha...
    Samenvatting celademhaling schematisch (in 5 min): • Samenvatting celademha...
    Celademhaling of dissimilatie is het proces waarbij in een eukaryote cel, meer specifiek in de mitochondria, ATP wordt gegenereerd door de oxidatie van vooral glucose.
    1. We bekijken eerst hoe energie opgeslagen kan worden in de vorm van
    - Chemische moleculen ATP/GTP
    - Hoogenergetische moleculen NADH/FADH2
    2. We diepen de 4 processen van de celademhaling uit
    - de glycolyse
    - de decarboxylatie
    - de krebscyclus
    - de eindoxidaties
    3. We bekijken de volledige input en output van de verschillende fasen van de celademhaling om tot een totaalreactie te komen die stoichiometrisch klopt.
    0:00 intro
    1:15 energieconcepten intro
    2:26 energie in chemische bindingen
    6:24 energie in elektronen
    11.32 glycolyse
    16:05 decarboxylatie
    21:12 krebscyclus
    29:03 eindoxidaties
    40:19 overzicht + totaalreactie

Комментарии • 20

  • @SciencebyStars
    @SciencebyStars  Месяц назад +1

    Voor een overzicht en snelle navigatie van al de lessen op dit kanaal: docs.google.com/document/d/19d_PO4kv0W_2Gj5h9ujmbo5g9xt1K03Y

  • @amelieg.7416
    @amelieg.7416 Год назад +2

    Ik heb de voorbije video's hierover ook bekeken. U creëert een heel duidelijke structuur, telkens een goede herhaling en een geweldige uitleg. Ineens boeit dit onderwerp me. Bedankt en proficiat!

  • @liencaris2284
    @liencaris2284 4 месяца назад

    Eindelijk begrijp ik het. 🙏
    U hebt mijn toets gered!!! Merciekes!

  • @astriddebois6981
    @astriddebois6981 Год назад +1

    Dankjewel voor deze video's! helpt enorm!

  • @ameliegunst9148
    @ameliegunst9148 Год назад +1

    Goede uitleg! Merci om dit allemaal uit te leggen nu snap ik het tenminste!

  • @user-oz6dc7ii2r
    @user-oz6dc7ii2r Год назад +1

    Heel mooie uitleg en makkelijk begrijpbaar

  • @maximmuffels2814
    @maximmuffels2814 Год назад +1

    deze video heeft mij geholpen om het allemaal te snappen, bedankt hiervoor en blijf het goede werk doorzetten!!

  • @johannagoethals6994
    @johannagoethals6994 4 месяца назад +2

    Bedankt voor deze video! Ik ben echter wat in de war mbt katabole en anabole reacties, de theorie vanuit de chemie m.b.t. exo-energetische en endo-energetische reacties lijkt in strijd hiermee. Vanuit de chemie wordt er beschreven dat exo-energetische reacties, synthese reacties zijn waarbij meerdere reagentia combineren tot een reactieproduct. Echter zijn katabole reacties (dus exo-energetische reacties) afbraak reacties waarbij grotere moleculen worden afgebroken tot kleinere moleculen. Voor wat betreft endo-energetische reacties beschrijft de chemie dat deze analyse reacties zijn waar een reagens uiteenvalt in meerdere reactieproducten, terwijl anabole reacties (dus endo-energetische reacties) opbouwreacties zijn waarbij grotere molecules worden opgebouwd uit kleinere. Hoe zit dit precies?
    Alvast bedankt!

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  4 месяца назад +2

      Goede vraag Johanna. Eentje die me vroeger ook hoofdpijn heeft bezorgd. Ik probeer zo duidelijk mogelijk een antwoord te formuleren maar het is redelijk complex dus moest dit niet duidelijk zijn laat het me dan zeker weten. Dan probeer ik opnieuw.
      In de chemie worden exo-energetische reacties inderdaad gedefinieerd als reacties waarbij energie vrijkomt en vaak spontane synthesereacties zijn. Endo-energetische reacties zijn daar reacties waarbij energie wordt verbruikt, niet spontaan en analyses zijn. In de chemie worden deze energetische termen ook gebruikt om de richting van de reactie weer te geven. Waar exo-energetisch vaak gelijk gaat met spontane reacties die wel zullen opgaan en endo-energetische reacties, reacties zijn die we zullen moeten "forceren".
      In de biologie verwijst het concept van katabole reacties naar reacties waarbij complexe moleculen worden afgebroken tot eenvoudigere moleculen, vaak met de vrijmaking van energie. Bv: celademhaling.
      Aan de andere kant verwijzen anabole reacties naar reacties waarbij eenvoudige moleculen worden gecombineerd tot complexere moleculen, vaak met het verbruik van energie. Deze reacties zijn verantwoordelijk voor de opbouw van complexe moleculen die nodig zijn voor de groei/ onderhoud/ herstel van cellen. Bv: eiwitsynthese
      In de context van biologische katabole en anabole reacties, is het belangrijk om te begrijpen dat de termen "exo-energetisch" en "endo-energetisch" niet worden gebruikt om de richting van de reactie te beschrijven, maar eerder om de energieverandering tijdens de reactie aan te geven.
      Want biologische processen verschillen op vele manieren met de chemische processen in een proefbuis. Biologische processen zijn heel vaak niet spontane processen - complexe - meerstapsprocessen en enzym gemedieerde processen, waar bij de proefbuischemie, waar de definities van analyse en synthese vandaan komen, vaak simpele spontane éénstaps-reacties zijn waarbij het energieschema te herleiden valt tot het breken en hervormen van één of enkele bindingen. (en dus makkelijk te bepalen valt mbv de thermodynamica)
      Verder zijn er nog een aantal belangrijke verschillen:
      Je kan (in de biologie) nooit alleen kan spreken van een synthese of een analyse. De verbranding van suiker naar koolstofdioxide en water is langst een kant een analyse van suiker, maar is ook een synthese van koolstofdioxide en een synthese van water. (en een hoop andere moleculen in de tussenstappen).
      In de biologie de energie vaak via een externe bron aangeleverd worden (NADH/NADPH/ATP/GTP/cAMP/…..) en niet door omgevingsfactoren of vanuit de moleculen in de reactie zelf.
      En misschien om te eindigen moeten we (in de thermodynamica), om te voorspellen of een reactie spontaan zal opgaan of niet, met twee termen rekening houden. De verandering van energie-inhoud of enthalpie, en de verandering van orde naar chaos, de entropie (S). Dit laatste is iets te complex om even in een opmerking uit te leggen maar beide bepalen in een biologisch systeem is een enorme complexe opgave.
      Veel succes met je studies!

    • @johannagoethals6994
      @johannagoethals6994 4 месяца назад +1

      @@SciencebyStars Wauw, onwijs bedankt voor deze fantastische uitleg! Ik heb hier een lange tijd mijn hoofd over gebroken maar eindelijk is het duidelijk!!
      Uw video's hebben me al zo vaak enorm geholpen. Hartelijk dank voor uw schitterend werk!

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  4 месяца назад

      @@johannagoethals6994 Van een slimme vraag wordt iedereen wijzer! Graag gedaan.

  • @aishavanrentergem7696
    @aishavanrentergem7696 8 месяцев назад +1

    Van waar komt die oxaloacetaat?

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  8 месяцев назад +1

      Die wordt op het einde van de krebscyclus terug aangemaakt zodat de krebscyclus kan blijven doorgaan. Rond 25 minuten van de video zie je een complexer schema. Succes alvast!

  • @lidvinemdc2398
    @lidvinemdc2398 6 месяцев назад +1

    Dank u wel voor de mooie uitleg! Hij is enorm helpend…
    Ik heb wel nog een vraag; In mijn cursus staat voor de globale reactie vergelijking van glycolyse ook nog 2H+ maar ik zie dit nergens in de video. En ik kan maar niet vinden van waar dit komt… : er staat 2 pyruvaat + 2NADH + 2H+ + 2ATP

    • @SciencebyStars
      @SciencebyStars  6 месяцев назад

      Beste Lidvinemdc2398, Toen ik deze video maakte heb ik me gebaseerd op het boek waar ik toen mee werkte omdat ik de video's ook graag tijdens mijn lessen gebruik. Ondertussen heb ik zelf een boek geschreven ( Focus Biologie, Pelckmans ) waar het hele verhaal iets correcter en completer instaat. (de reeks fotosynthese is reeds aangepast aan dit nieuwe handboek maar de reeks celademhaling staat nog op de planning) De H+ hoort inderdaad altijd bij de opgeladen versie van NADH. Dus als je 4 NADH hebt, dan heb je in principe ook nog 4 H+ die erbij horen. Als je deze niet meetelt zal de reactievergelijking stoichiometrisch nooit kloppen. De chemie achter deze extra H+ -jes is wel redelijk complex (H+ is in principe geen echt atoom meer maar louter een proton ). Zoals altijd moet je keuzes maken tussen hoe diep je overal op ingaat, maar ik beloof je dat er geen enkele leerkracht secundair is die dit gaat vragen op een test of examen. (de meeste gaan hier zelfs niet op kunnen antwoorden :) ) Ik heb wel een deelvideo over deze energetische moleculen: ruclips.net/video/eQsOyCPWMRs/видео.html , die een deel van dit verhaal belicht.

    • @lidvinemdc2398
      @lidvinemdc2398 6 месяцев назад

      @@SciencebyStars Super hartelijk bedankt voor het duidelijk en heel snel antwoord!
      Ik leer namelijk op mijn eentje voor de examencommissie en deze video’s zijn echt ongelofelijk helpend.