(40) 21.Söz/1, Sh 93 | Birinci Makam | Namaz iyidir, fakat bitmediğinden usanç veriyor sualine cevap

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 1 фев 2025
  • YİRMİ BİRİNCİ SÖZ
    İki Makamdır
    Birinci Makam
    بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
    اِنَّ الصَّلَاةَ كَانَتْ عَلَي الْمُؤْمِن۪ينَ كِتَابًا مَوْقُوتًا صَدَقَ مَنْ نَطَقَ
    Bir zaman sinnen, cismen, rütbeten büyük bir adam bana dedi: “Namaz iyidir, fakat hergün hergün beşer def‘a kılmak çoktur. Bitmediğinden usanç veriyor.” O zâtın o sözünden hayli zaman geçtikten sonra, nefsimi dinledim. İşittim ki, aynı sözleri söylüyor. Ve ona baktım, gördüm ki, tembellik kulağıyla şeytandan aynı dersi alıyor. O vakit anladım, o zât o sözü, bütün nüfûs-u emmârenin nâmına söylemiş gibidir veya söylettirilmiştir. O zaman ben dahi dedim: “Madem nefsim emmâredir, nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez. Öyle ise nefsimden başlarım.” Dedim: “Ey nefis! Cehl-i mürekkeb içinde, tembellik döşeğinde, gaflet uykusunda söylediğin şu söze mukābil ‘beş îkāzı’ benden işit.”
    Birinci Îkāz: Ey bedbaht nefsim! Acaba ömrün ebedî midir? Hiç kat‘î senedin var mı ki, gelecek seneye, belki yarına kadar kalacaksın? Sana usanç veren, tevehhüm-ü ebediyettir. Keyif için ebedî dünyada kalacak gibi nazlanıyorsun. Eğer anlasa idin ki, ömrün azdır, hem fâidesiz gidiyor. Elbette onun yirmi dörtten birisini hakîkî bir hayat-ı ebediyenin saadetine medâr olacak bir güzel ve hoş ve rahat ve rahmet bir hizmete sarf etmek, usanmak şöyle dursun, belki ciddî bir iştiyâk ve hoş bir zevki tahrîke sebeb olur.
    İkinci Îkāz: Ey şikemperver nefsim! Acaba hergün hergün ekmek yersin, su içersin, havayı teneffüs edersin, sana onlar usanç veriyor mu? Madem vermiyor, çünkü ihtiyaç tekerrür ettiğinden usanç değil, belki telezzüz ediyorsun. Öyle ise, hâne-i cismimde senin arkadaşların olan kalbimin gıdası, ruhumun âb-ı hayatı
    SAYFA 94
    ve latîfe-i Rabbâniyemin hevâ-yı nesîmîni cezb ve celb eden namaz dahi, seni usandırmamak gerektir. Evet, nihâyetsiz teessürât ve elemlere ma‘rûz ve mübtelâ ve nihâyetsiz telezzüzâta ve emellere meftun ve pür-sevdâ bir kalbin kūt ve kuvveti, her şeye kādir bir Rahîm-i Kerîm’in kapısını niyâz ile çalmakla elde edilebilir. Evet, şu fânî dünyada kemâl-i sür‘atle vâveylâ-yı firâkı koparan, giden, ekser mevcûdâtla alâkadâr bir ruhun âb-ı hayatı ise, her şeye bedel bir Ma‘bûd-u Bâkî’nin, bir Mahbûb-u Sermedî’nin çeşme-i rahmetine namaz ile teveccüh etmekle içilebilir. Evet, fıtraten ebediyeti isteyen ve ebed için halk olunan ve ezelî ve ebedî bir zâtın aynası olan ve nihâyetsiz derecede nâzik ve letâfetli bulunan zîşuûr bir sırr-ı insanî, zînûr bir latîfe-i Rabbâniyeşu kasâvetli, ezici ve sıkıntılı, geçici ve zulümâtlı ve boğucu olan ahvâl-i dünyeviye içinde, elbette teneffüse pek çok muhtaçtır ve ancak namazın penceresiyle nefes alabilir.

Комментарии • 19

  • @Risale-iNurDersleriAliKURT
    @Risale-iNurDersleriAliKURT  11 месяцев назад +18

    Videonun son kısmında görüntü problemi oluştuğu için bu kadar tamir edebildik. Takipçilerimizin hoşgörüsüne sığınarak bu dersimizi bu şekilde kabul etmelerini rica ederiz.

    • @Gul-iziba
      @Gul-iziba 10 месяцев назад +1

      Hiç sorun değil. Ders muazzamdı

  • @yetermaras1079
    @yetermaras1079 11 месяцев назад +2

    Maşallah bareke Allah Allah razı olsun inşallah

  • @alicetin5906
    @alicetin5906 11 месяцев назад +2

    ❤Allah razı olsun hocam Rabbım ömrünüze.bereket.versin bizlere de. Azami istifade etmek nasip etsin inşallah ❤

  • @broyx.y
    @broyx.y 3 месяца назад

    maşallah hocam

  • @erkandemirci4335
    @erkandemirci4335 10 месяцев назад +3

    Allah razı olsun teşekkür ederiz.

  • @eminebicer5314
    @eminebicer5314 7 месяцев назад

    Cenabı hak hizmetimizi daim eylesin
    Ruhumuza ab-ı hayat misali dinledik

  • @sahincelebi5395
    @sahincelebi5395 10 месяцев назад +1

    Maşaallah barekeallah elhamdülillah Rabbimiz en hayırlı bir şekilde istifade etmeyi nasib eylesin inşaallah abi

  • @neslihanaslan9165
    @neslihanaslan9165 11 месяцев назад

    Ne kadar güzel sölüyorsunuz Ali abi.RABBİMMMİZİN bize verdiği randevu mesafesi diyorsunuz ya ne kadar manidar gerçekten.Beş vakit RABBİMMMİZLE birebir karşı karşıya konuşuyoruz muhabbet ediyoruz.Elhamdulillah

  • @omarbekir6704
    @omarbekir6704 10 месяцев назад +2

    Allah razı olsun.

  • @e.598
    @e.598 11 месяцев назад +2

    ماشاءالله بارك الله لاقوة الا بالله

  • @ramazanmemici4651
    @ramazanmemici4651 9 месяцев назад +1

    امین امین امین

  • @ismailyugnar5911
    @ismailyugnar5911 11 месяцев назад +1

    Amin

  • @aslttekin5139
    @aslttekin5139 11 месяцев назад +1

    Abimmm❤❤❤

  • @eminedavsanci6661
    @eminedavsanci6661 6 месяцев назад

    Maalesef reklamlardan dinlemek mümkün olmuyor

    • @Risale-iNurDersleriAliKURT
      @Risale-iNurDersleriAliKURT  6 месяцев назад +1

      Bu platformdan hiçbir karşılık almadığımız ve talep de etmediğimiz halde bu durum maalesef bizim elimizde değil.

  • @aslttekin5139
    @aslttekin5139 11 месяцев назад

    Abimm bir sorum olucak..Hani 5 vakit namaza kadar hz.Musa Aleyhisselam peygamberimizi uyarıyor ya..Ümmetine ağır gelir diye ..Aklıma şöyle bir sual düştü..Alemlere rahmet bir peygamber ...Allah Teala 50 rekat namaz verdiğinde, peygamberimiz bunun ümmetine ağır geleceğini düşünmemişmiy di.Sonucta Daha doğar doğmaz ümmeti ümmeti diye sayiklayan bir peygamberin ,ümmetine 50 rekat namazin ağır geleceğini de anlamış olması lazım değil mi abi..Burada ki hikmet nedir ??

    • @alihizir9573
      @alihizir9573 11 месяцев назад

      Kardeşim,
      Efendimiz asm Esma-yı İlâhiyenin tamamının a’zam mertebede tecellisine mazhar olduğu için ekmelü’r-rusüldür. Sultanü’l-Enbiya olarak sadece Musa as’dan değil, bütün peygamberlerden daha faziletlidir.
      O cereyan eden hadisede bizim ihata edemeyeceğimiz nice sırlar ve hikmetler ve tavırlar var.
      Efendimiz asm’ın kendisine tebliğ edilen emrin ağırlığını elbette biliyor olmasına rağmen hüsn-ü kabul, metanet ve kemal-i teslimiyetle kabul etmesi onu farklı kılan bir duruştur.
      Hüsn-ü rıza ile tebellüğ ettiği bu emirden sonra, Musa as gibi ülül’azm bir peygamberin tavsiyesini vesile ittihaz ederek rahmet-i ilâhiyeye müracaat etmesi o ilk kabul ve teslimiyet beraberinde naz değil bir ricadır, bir duâ ve bir niyazdır.
      Ama bakınız, ardından Musa as’ın yine aynı istikamette devam eden tavsiyesine artık muvafakat etmemiş, daha fazlasını talep etmekten hicab etmiş.
      Bunun üzerine Cenab-ı Hakk’ın 50’den 5’e indirdiği namaz ibadetinin ecrini 1’e 10 ile vermekle onu yine 50 olarak kabul edeceğini müjdelemesi, Efendimizin bu tavrının nasıl bir hoşnudiyete ve rahmete ve kabul-ü Rabbaniyeye mazhar olduğunu gösteren latif bir netice olmuş.
      Bununla birlikte Peygamberimiz asm’ın o 5 vakte indirilen farzların önünde ve arkasında kıldığı sünnet namazlar, duha namazı, evvabin namazı, teheccüd namazı, teravih namazı, sefer namazları, şükür namazı, kurban ve bayram namazları, istihare namazı, tehiyyatü’l-mescid namazı, abdestten sonra kıldığı namaz, ihram namazı, korku namazı, hacet namazı, husûf ve küsuf namazları gibi daha bir çok namazı değişik vesilelerle ve her fırsatta huzura çıkarak nafile olarak kılmakla, başlangıçta 50 rekat olarak farz kılınan o namaza bedel, ucu açık rekatlarla o kadar farklı nafile namazı bir zorunluluk olmadığı halde revatib ve regaib sünnet olarak kılması ve ümmetine tavsiye etmesi ubudiyet noktasında ne kadar latiftir!
      Rabbim bizleri Efendimizin hoşnudiyet ve şefaatine mazhar eylesin. Sünnetine tabi olmakla rızıklandırsın.

    • @Risale-iNurDersleriAliKURT
      @Risale-iNurDersleriAliKURT  11 месяцев назад

      Kanalımızda yayınlanan Lem"alar derslerinin 11. Lem"a bölümünde bu konu hakkında tafsilatlı bir cevap bulabilirsiniz. On birinci lem"a yakın zamanda yayınlanacak dersler arasındadır.