Ufuk Turu: İnşaat işçileri greve hazırlanıyor

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 окт 2022
  • Pek çok farklılıkları olsa da işkolunda 2017’den bu yana belli eylemlerde birlikte hareket eden İnşaat-İş ve DİSK Dev yapı-İş’in son olarak Şubat 2022’den bu yana Finans Merkezi şantiyesinde güçlerini, deneyimlerini birleştirerek yoğunlaştırdıkları çalışmaysa işkolu açsından yeni bir eşiği ifade etti. İktidar açısından önemli bir yerde duran bu şantiye, 30 bin işçinin çalıştığı, dönem dönem sayının arttığı devasa ölçekte bir şantiye. Limak, Kolin, Yapı&Yapı, Rönesans ve Gür Yapı gibi iktidara yakın büyük inşaat şirketlerin yüklenici firma olduğu, devlete bağlı Emlak Konut’un projenin başına konulduğu bu şantiyede Şubat’tan beri 25’ten fazla eylem yapan sendikalar, bu süreçte pek çok hakkı fiilen kabul ettirdiler, yandaş firmalarca muhatap alınmak zorunda kaldılar. Çift bordro uygulaması sonlandı, 45 saatlik çalışma sözleşmelere geçti, kıdem-ihbar tazminatları en başta işçilerde bilinç haline geldi. Mesailer, bayram-hafta sonu çalışmaları konusu da öyle. Sendikalar yemekhaneleri denetleyebilecek bir konum kazandı. İşçilerin hemen tümü artık bu şantiyede bir sendikal örgütlenme çalışması olduğunu biliyor.
    8 aylık bir sürede bu yolları kateden sendikalar şimdi bu kazanımlarını güvenceye almak ve yeni hak gasplarına son vermek, içerdeki koşulların düzeltilmesinde patronlarla masaya oturmak için grev hazırlığına giriştiler.
    Podcast dizimizin bu programında Alınteri editörlerinden Mürüvet Küçük İnşaat-İş Örgütlenme Sorumlularından Yunus Özgür ve DİSK Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut’la hem nasıl bir yol katettiklerini hem grevle neyi amaçladıklarını, taleplerinin neler olduğunu, inşaat işkolunun özelliklerini, birleşik mücadele içinde nasıl bir kültür yarattıklarını konuştu.
    Programımızda şu sorularla birlikte yürüyen bir sohbet gerçekleştirildi:
    - İnşaat işkolu denilince aklınıza ilk elde neler gelir?
    - Herkesin birleşik mücadele dediği, ama bunu pratikte örmekte güçlükler yaşadığı bir dönemde siz böyle bir örnek yarattınız. Sizi buna motive eden neydi? Bu konuda nasıl bir yol katettiğinizi, varsa hangi noktalarda zorlandığınızı, olumluluklarının neler olduğunu özetlemenizi istesek…
    - Şimdiye kadar nasıl bir çalışma yürüttünüz, bu çalışmanın kazanımları neler oldu?
    - Sizi hep işçilerin ücret ve diğer haklarıyla ilgili sorunlar üzerinden gerçekleşen fiili eylemlerle biliyoruz. İşçi hakkı gasbedilince geliyor ve birlikte direnerek genelde sorunu çözüyorsunuz. Görünürde mesele ücret meselesi gibi duruyor, siz bu konuda deneyimlerinizle de birlikte düşününce ne dersiniz?
    - Grev fikri bugüne kadarki genel çizginizden farklı bir eşiği ifade ediyor. Bu fikre hangi ihtiyaç ve hedeflerle yöneldiniz?
    - Bu nasıl bir grev olacak, biraz açar mısınız?
    - Bu çağrıda hangi talepleri öne süreceksiniz?
    - Bu talepler aynı zamanda inşaat işkolunun daha bütünlüklü sorunlarını ifade ediyor. Elbette çalışmanıza da böyle bir zemin sunuyor. Grev sonrasında işkolunda nasıl bir hat izleyeceksiniz?

Комментарии •