Jag har börjat kolla på din kanal och tycker den är underbar, folklig och avslappnande. Jag vill ge dig ett tack för du ändå har sparat såpass mycket el som du gjort.
Allt lär vara en konspiration från dårarna som kontrollerar tillgångarna - Energin i alla dess former...drivmedel, el, mat etc...:) De har lånat ut för mycket pengar och måste nu minska avans mellan inkomst och utgift för att inte tappa kontrollen över oss små...de kan sätta vilket pris de vill under vilka påhittade lögner de vill... fy fan att man ska behöva känna sig som en foliehatt. För dem handlar det inte om pengar och har aldrig gjort - de kan trycka hur mycket de själva än behöver - det handlar om att hålla småfolket fogade. :((((
Jag har hängt drapperier för en del dörrar och fönster. Vet inte om det hjälper på elräkningen. Men tycker det minskar drag pch kallraset regält så det blir behagligare inne. Man gjorde så förr ofta i tyg som sammet och ull, var nog ull oftast i svenska stugor. Tack Anders för att du förklarar så bra!
Ny prenumerant här! Riktigt intressant kanal Anders! 🙂 Jag fick en faktura på 1357kr, jag är glag att jag band mig på 51,4 öre kWh november 2021, band mig 3 år.
Jag har fortfarande fast pris på 87 öre/kwh så jag har haft turen att klara mig rätt bra. Bor i zon 3. Jag eldar ganska mycket med ved i min kamin så jag gjorde bara av med drygt 1400 kwh under nov-dec. Så min faktura blev bara lite drygt 3100 kr för nov-dec. Naturligtvis så har det varit lite åtgärder som jag vidtagit med bland annat lite sänkt inomhustemperatur. Vi är bara 2 stycken i hushållet alltså inga barn.
Har drygt 50 öre/kwh, gjorde av med drygt 2200 kWh förra månaden med en månadskostnad på ca 2800 kr. Så är nöjd då jag har fast elpris, men trist för andra som man hör får räkning på många tusen fast de inte förbrukar så mycket
Tråkig räkning. Vi hade 20% mindre elförbrukning december 2022 jämfört med 2021 men räkningen blev ändå 20% dyrare.. Nu har vi endast en vattenmantlad kamin för värme och uppvärmningskostnaden är betalt tidigt i vår. Såg dock nu att vedpriserna / kubik gått upp rejält.
Vi hade 10k i område 3, vi använder en vatten och luftvärme pump som är helt ny, vi märkte nu att när det är riktigt kallt som det var i December så måste elpatronen gå in och göra värmen och det är då det blir riktigt dyrt, vi hade ca 600 mer kwh i December än i November, så direkt nu när det blir några minus kommer vi koppla in vedpannan, vi har båda systemen tack och lov.
Vedpanna är grejen! Kör själv vedpanna med självcirkulerande vattenburen centralvärme+varmvattenberedare. Enda elen som förbrukas är till glödlampan i pannrummet 😎
Vår hamnade på 17.501:- för 4156 kWh i område 3… Nybyggt hus med jordvärme, men med gäststuga, stall och lite övrig belysning. Livet är kul nästan jämt!
För 25 år sedan slängde jag ut mina elradiatorer och satsade på vedpanna och acctank ,rekomenderas starkt sedan dess har jag sparat 500-600 tusen kwa . Elförbrukningen dec.låg på 356 kwa.
3580:- för december, 1482kwh, område 2, Jordvärme. 129 kvm hus. Stor braskamin inköpt till nästa vinter, det lär ju dröja innan vi fått ordning på elproduktionen... 🙁
Lägenheten 2 rum o kök, 50 kvm bara hushållsel för värme ingår i hyran.. brukar få ca 600 / mån fick 1000 i december. Har inte förbrukat mer el än vanligt.🤔
Det är ingen elbrist. I så fall skulle det inte kosta två kronor, utan då skulle vi inte ha någon el alls. Allt det här med priset är bara skatt på skatten.
Jag har billigare elräkning än förra året,genom ett experiment. Jag har jordvärme. Förra året 20grader inomhus. Denna säsongen har jag sänkt inomhustemperaturen till 15 grader. Hops vilken skillnad. December räkningen stannade på 2000kr
Jag fick ett pris sist på 5kr/kwh inkl alla avgifter och abonnemang. Som tur var så förbrukade jag enbart 1432kwh. Men har i december köpt mig en termostatstyrd pelletskamin för att ha kontroll på denna värmekostnad. Får nu hoppas att en räkning som jag fått nu inte upprepar sig. Installation av kaminen inom kort :D
Tänk på att det är tändningen som drar mest ström. Har inte min termostat inkopplad utan funkar rätt bra med att endast styra effekten på kaminen. Med termostat styrning så kan kaminen tända å släcka flera gånger per dygn och det sliter även på tändpatronen. Lycka till med kaminen iallafall, jättenöjd med min egen som jag haft i 15år.
@@jockesgarage6049 Det borde den förhoppningsvis göra isåfall. Min är min primära värmekälla, så den går betydligt mer. Renoverade den för 2år sedan så hoppas den går 15år till 😅.
Lika här. Drygt 12000 för mig. Inte roligt alls med dessa priser, och inte finns det särskilt många vettiga alternativ till elen heller tyvärr, så det är väl bara att betala utan att se glad ut.
Jag hade en totalkostnad på 9700 kr för december 2021 och 8300 kr för december 2022, trots att jag sänkt årsförbrukningen från ca 20 000 kWh till endast ca 13 000 kWh.
Förlåt om jag vrider om kniven i såret, men jag kan inte låta bli: vattenburen värme och bergvärme. Man kan ju nog också ha fläktkonvektorer med bergvärme. Själva värmepumpen bryr sig inte ett skit om hur värmen försvinner från rören 🤭😜. Tack för videon 👍🏼🤗!
2023 hade jag en ca 15år gammal mitsubishi fd25 som gick på fullt värme och full fläkt -15 ute och 17 grader inne i kallaste delen av huset. Nu har jag en ny toshiba Daisekai 9.5 35 som ska klara -30 Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad med en modern värmepump
Jag ska eg inte alls gnälla men ja fick min räkning nyligen med,, Har legat på under tusenlappen fram till dec räkningen,, 241 kWh för december och kostnad på 1471kr 😏. Bor i ett Torp från 1800 talet och Värmer bara med Ved i Murad spis och vedspis.
Hej ! Bor i Borlänge. Hus på 106kvm med vedkamin och oljeradiatorer. I november fick jag/vi är 5st i familjen räkning på 3800kr totalt för el och vatten mm. Nu för december blev det 5700kr för allt.. men lån och ränta så är det 5500kr till.. kan säga att vi är vana att få en räkning på 2-3000 kr för elen. Så det är dubbelt.
Borlängebor har relativ tur då Borlänge energi inte har allt för överjävliga priser jämfört med många andra. Jag som bor i Säter och har Dalakraft fick ett pris på ca 235 öre kWh. Om jag inte missminner mig har du ca 150 öre kWh, förutsatt att du har Borlänge energi som leverantör.
Är de av ungefär samma årsmodell och "nivå" på hur påkostade de är, skiljer det inte jättemycket när det kommer till verkningsgrad. Vid -20 är verkningsgraden inte så värst på nån av modell. Jag antar han antingen har en äldre modell eller så är något inte så bra i den, ibland kan den inte köra "fullt ut" pga olika fel.
Det spelar väl ingen roll om den blåser ut 50 gradig luft, vid -20 är ju verkningsgraden för en luftvärmeväxlare lika med noll. I ekonomiska termer betyder det att du i praktiken värmer huset lika bra med ett rent elelement. Ett nollsummespel alltså....🤣
@@johnnyrockford5641 nja, våra pumpar på ca 2kw ineffekt ger minst 4kw värme vid -20 grader. Funkar ner mot -30 men då är det mer eller mindre bara den effekten man stoppar in som man får ut. Vi har 5st pumpar på gården. I bostadshuset en som brukar fixa värmen helt själv ner till ca -20 och behöver sedan lite stöd då den är något underdimensionerad.
Denna kommentar är till "Fredrik Larsson", The Jurassic Park fan boy: Tror bestämt att det är ni som behöver läsa på lite, unge herrn. Saxat från en känd expertsajt beträffande värmepumpar: "Ju kallare det är, desto mer energi och el använder värmepumpen för att värma upp luften. De flesta värmepumpar fungerar ned till -20 °C, men vid sådana låga temperaturer kommer COP-värdet att närma sig 1 - det vill säga att värmepumpen förbrukar lika mycket energi som den genererar." COP 1 = verkningsgrad 1:1 = samma verkningsgrad som ett elektriskt element. I rest my case....
Vår elräkning landade på 38 000kr för december. Förra året var det 17 000kr. Det är för två hus på 200 kvadrat stycket. Det är två familjer som delar på kostnaden och båda familjer har en inkomst på runt 30 000 innan skatt. Detta är dock i södra sverige där elen är som dyrast.
@@nicolasorsell6158 båda familjer drar in ca vars 30 tusen innan skatt ca 24 000 efter skatt. Det är två barnfamiljer med ett barn per familj som är i tonåren. De drar in 24 000 och betalar 7000 kr för allt som innefattar boendet förutom elen och delar sen på elkostnader. Denna månaden blir det inga pengar över när elen och boendet är betalt.
@@kimsoderholm9101man måste stänga av och bara hålla ut under vintern. Se fram emot sommaren ! På sommaren är de för varmt på vintern för kallt, jag duschar kall dusch året om och vintern isbad. Hur levde folk förr??
Ja du , ni där nere får verkligen kämpa nu med elräkningarna. Vi lyckades binda här upp till 0,46 öre kilowatten, vilket vi idag kan se som ett riktigt kap. 😅
Själv gör jag av med 600kWh bundet till 60öre i radhus. Vet inte riktigt vad folk brassar på med dag ut och dag in. Smakar det så kostar det. Tycker inte att folk ska ha några skattepengar överhuvudtaget.
Anders mfl bor väl inte i ett radhus? Och vem står för din uppvärmning? Såvida du inte bor i södra spanien, så är uppvärmningen inte inkluderad i 600 kWh. Du fattar uppenbarligen inte hur saker och ting hänger ihop. Jag tycker inte du skall få ha bundet pris, överhuvudtaget.
@@modifiedf2092 Jag sade hur jag bor och vad jag använder som alla andra i kommentarerna. För mig är det ganska uppenbart. Folk har levt loppan med minusränta och noll framförhållning. Hej kom och hjälp mig, mitt svindyra hus som jag knappt har råd med är kallt. Skattepengar tack!
Ett tips är att skaffa en Sensibo Sky och börja styra luftvärmepumpen på timpris (kräver såklart att man har elen på timpris). Då är det möjligt att köra luftvärmepumpen några grader varmare som inställd temperatur när elen är billig. Huset kommer då för en tid lagra värmen och när elpriset är högre så kan styrningen sänka temperaturen på pumpen så den går mindre.
@@zteh4257 nej det beror ju på flera faktorer, hur välisolerat huset är, om det blåser eller hur kallt det är ute. Är det så som det är nu att elpriserna är tre gånger så dyra när det är som dyrast så lönar det sig att flytta lasten… kan du då trycka upp innertemperaturen till en 25 grader på natten så tar det ändå rätt lång tid innan huset kyler ut..
De nyare premiumpumparna ( oavsett märke ) är bra mycket effektivare än de gamla då det är kallt ute . Min egen Mitsubishi är 11 år gammal och kroknar i lägre temperaturer precis som din , de nya ( Bosch , men andra märken är garanterat lika bra idag ) vi har på verkstadsdelen på jobbet ger värme i -20 .
Du har rätt. Dock blir värmen dyrare desto kallare det blir utomhus. När man närmar sig gränsen för vad systemet klarar så blir det billigare med direktverkande el (mer värme jämfört med energianväningen). Extremt förenklat så är en värmepump samma sak som ett kylskåp med undantag att man tar värme från omgivningen istället för tvärtom. Att ta värme från -20 gradig luft är väldigt dyrt och skapar is på utomhusdelen. Denna is måste avlägsnas med jämna mellanrum. Att få bort isen görs genom att automatiskt värma den så att isen smälter. Markvärme och sjö/vattenvärme är mycket mer effektivt när det blir riktigt kallt. Dessa system ligger dock i en mycket högre prisklass.
EUs energiministrar antog förordningen 2022/1854 den 6 oktober 2022 , handlar inte om något elstöd , utan att elen inom eu får inte kosta mer än ca2 kr kWh alltså ett pristak som ska gälla mellan 1december 2022 t o m 30 juni 2023 , min fråga är vi inte med i Eu längre eller 🤔🤔🤔🤔
@@Vivungisport Jo det ja mena, min fråga var om det gick att stämma eller kräva ersättning av dom :) det var inte ett påstående att det inte gick. Tro det va min skriv-dialekt som gjorde det lite knas.
4000kwh i dec i se3... 1,93kr/kwh bundet inkl alla avgifter så jag åker på 7720kr men får väl anses rimligt med tanke på att det är 4000kwh... men inte är det kul ändå, betala halva lönen bara för varm luft....
Det var hög räkning, är värmepumpen gammal, dom nyare ger värme ned till -30° Lägg tegelstenar eller något som är bra att magasinera värme i ugnen så dom blir varma,så blir det ett värmemagasin och håller värmen längre
@@erotdaman Beror väldigt mycket på vilket effektbehov man har naturligtvis. Teoretiskt sett är det inga problem att bygga en luftvärmepump som ger nästan oändligt med effekt, men då måste ju den också vara oändligt stor... Dyrare luftvärmepumpar har generellt mycket större värmeväxlare än billigare/äldre och kan ge mer effekt.
@@GoldenCroc Värme pump ger värme , men går inte jämföra med riktig värme från mina vatten burna element, stor skillnad. tex kör VP och mitt marmor bord blir kallt, kör pannan mitt bord och allt annat blir varmt, så är det bara.
@@mick_c844 Nja, med samma värmeeffekt blir det ju samma värme totalt, men hur värmen fördelar sig kan ju skilja. Värme är värme och effekt är effekt, men effekt är inte lika med "rätt placerad" värme. Det låter som om dina element är placerade så att de ger en mer fördelaktig luftström och kanske också en viss mängd strålningsvärme. En luft/luft värmepump är ju en kompromiss som ofta har svårt att sprids sin varmluft riktigt bra i ett normalt hus.
Bygg en massugn! Elda 20 kg med ett enda inlägg en gång per dygn och huset är varmt dygnet runt. Bra alternativ om inget vattenburet system finns. Det går dessutom med enkla medel att bygga in en lågeffekts värmeväxlare som förvärmer vattnet till varmvattenberedaren så blir även varmvattnet billigt.
@@meandnature6452 Samma grundprincip men dubbelt så stor/tung och byggs för att elda en stor laddning ved mycket intensivt i en enda brasa. En traditionell äldre kakelugn eller en modern variant med kassett klarar inte den typen av eldning i längden utan att spricka och/eller få skador på insatsen (Gabriel tex). En riktig massugn behöver ingen tillsyn eller påfyllnad/ilägg som en kakelugn. Tex Gabriel rekommenderar en startbrasa på 2kg och sen 3+3+3 kg i tre ilägg, dvs det tar runt 3 timmar med pass att få den helt varm och då har du lagrat in runt 35-40 kWh. Mycket bättre än en braskamin men ändå inget som fungerar som huvudvärmekälla för de allra flesta. En massugn tar 16-20 kg direkt vid startbrasan och lagrar då in ca 80-100 kWh utan att man behöver göra något alls mer förutom att stänga spjället för bästa effekt. Den kan man ladda en gång på kvällen eller på morgonen och ha konstant varmt i huset. Då räcker det att lägga ner 5-10 minuter totalt per dygn för att ha den som enda värmekälla (så länge man inte är bortrest såklart). Är det riktigt kallt krävs två brasor per dygn oftast.
@@martinottosson6583 Jag eldar då en stor bra i mina kakelugnar. det är så man ska elda man ska inte små elda i flera timmar. Den tar bara skada om kaklet blir över en viss temperatur men då måste du ha fyllt hela eldstaden med typ ek. men utan kakel har ju sina fördelar ingen risk att något spricker
@@meandnature6452 Mig veterligen finns det ingen tillverkare av kakelugnar som ger någon garanti för den typen av eldning så det är på egen risk. Jag vet att nämnda Gabriel tex inte godkänner skador på insatsen pga hård eldning med mer än 3 kg ved åt gången. Camina har liknande instruktioner.
Jag bor i gammal skola på 200kvm slänker ner totalt typ bara 4 dator igång då vi är 4 st i familjen. Vi kör samma värme pump som du Anders bara när den ligger under 1 kr annars stänger vi av den och fryser heller. 360 kvh gjorde jag av med ca 2200 kr i dec. Snål ja.
710 kWh i november 3,300 kr ca 24 grader varmt i vår gamla skola i 2 rum och kök. Värmer med vedspis och kamin, Tyvärr så har vi elektrisk vv beredare, Fast ganska stor så den går inte så ofta.
Vi fick 6 tusen. Vi hade 11 grader i köket och inga golvvärme på. Vi bor i ett hus ifrån 1840. Och vissa dörrar och fönster är bytt och andra fönstren är mer än 20år gamla. Vi eldar och försöker spara in
Köp en daikin då har du go värme ännu vid -26... sj kört med den i 4 år... har man kallt på vintern ska man ha en pump som är gjorda för att klara kalla klimat..
@@Jakelol1980 det finns väl olika modeller... De värmer allt i rummet, och har man termostater rätt inställda, så kan det väl inte bli mycket värre kostnad än luftvärme pump som sitter vid taket & värmer knappt i hörnen av rummet.. Vid infravärme, är omgivningen konstant upvärmd... Så, jag har inte mätt, men det finns de som gjort det..har du egna solceller & inte bryr Dig om att vara kopplad mot nätet så vinner du på det..
@@helengren9349 Du är medveten om att infravärme är direktverkande el? Du kommer aldrig kunna driva infravärme med solceller så länge du inte har batteribank som är något vansinnigt stor.
Tyvärr är infravärmare ungefär samma sak som direktverkande elradiatorer, så det blir väldigt snabbt jäkligt dyrt. Varje infravärmare ligger på ca 0,8 till 1,5 kW, så med ett elpris på som för mig denna månad på 2,35kr/kW så kostar varje värmare mellan 2 och 3,50 kr timmen att köra. säg tre kr timmen i snitt; 3 x 24 timmar x 31 dagar = 2232 kr per infravärmare för en månad.
@@Jakelol1980 Naturligtvis är batteribank nödvändigt.. 👍Tack & lov går inte tekniken mot stenåldern👍❗👍 Så, det finns olika val.. En man i Skåne har sina batterier inköpta från olika radiostationer... Betalar inte ett öre till i elräkning... I Finland finns batteribank i drift, gjord av sand... Kolla upp Polar Night energy... & det kommer att komma fler produkter som kan producera el, även nattetid...
@@manganvbg90 blir svårt att jämföra vi har alla olika förutsättningar. Lär väl bli en jädra skillnad om man ex har ett gammalt energi-ineffektivt hus med direktverkande el, eller ett modernt hus med bergvärme. Fönster öppna på vintern har nog väldigt få om ens någon.
Ingen politik på den här kanalen! Vill du diskutera djurrätt eller problemen med vindkraft rekommenderar jag Twitter. :)
Jag har börjat kolla på din kanal och tycker den är underbar, folklig och avslappnande. Jag vill ge dig ett tack för du ändå har sparat såpass mycket el som du gjort.
Blir nog svårt tyvärr, elpriset har med politik att göra och så länge vi inte belyser just det så kommer det här fortsätta ....
Tack! Kommer till din kanal för att slippa den politiska sandlådan och faktiskt lära mig nya saker :)
Helt rätt! 👍
jag bor också på landet. Jag sparade så mycket att vattenfall kom och kollade min elmätare
Tack för att du visar hur eländigt det kan bli, när vi inte har tillräckligt med energi dygnets alla timmar.
Viĺken timme då?
Allt lär vara en konspiration från dårarna som kontrollerar tillgångarna - Energin i alla dess former...drivmedel, el, mat etc...:) De har lånat ut för mycket pengar och måste nu minska avans mellan inkomst och utgift för att inte tappa kontrollen över oss små...de kan sätta vilket pris de vill under vilka påhittade lögner de vill... fy fan att man ska behöva känna sig som en foliehatt. För dem handlar det inte om pengar och har aldrig gjort - de kan trycka hur mycket de själva än behöver - det handlar om att hålla småfolket fogade. :((((
@@oliverxvi4373 det har du delvis rätt i
Vi har tillräckligt med energi. Problemet är att vi säljer el till andra länder..
@@joellundros8859 det har du rätt i kärnkraft funkar året om alla timmar dygnet runt, det gör ej vindkraft
Tack för att du delar med dig! 👍
D va en hög elräkning. Tyckte min var hög på 11500, men då har jag 2 hus en ladugård som ska ha el. Bor i jämtland, tack för en bra kanal
Jag har hängt drapperier för en del dörrar och fönster. Vet inte om det hjälper på elräkningen. Men tycker det minskar drag pch kallraset regält så det blir behagligare inne. Man gjorde så förr ofta i tyg som sammet och ull, var nog ull oftast i svenska stugor. Tack Anders för att du förklarar så bra!
Filtar och trasmattor kan rekomenderas också
Stark rekommendation är att fixa vattenburen värme för betydligt större utnyttjande av veden
Ny prenumerant här! Riktigt intressant kanal Anders! 🙂 Jag fick en faktura på 1357kr, jag är glag att jag band mig på 51,4 öre kWh november 2021, band mig 3 år.
Jag har fortfarande fast pris på 87 öre/kwh så jag har haft turen att klara mig rätt bra. Bor i zon 3. Jag eldar ganska mycket med ved i min kamin så jag gjorde bara av med drygt 1400 kwh under nov-dec. Så min faktura blev bara lite drygt 3100 kr för nov-dec. Naturligtvis så har det varit lite åtgärder som jag vidtagit med bland annat lite sänkt inomhustemperatur. Vi är bara 2 stycken i hushållet alltså inga barn.
Har drygt 50 öre/kwh, gjorde av med drygt 2200 kWh förra månaden med en månadskostnad på ca 2800 kr. Så är nöjd då jag har fast elpris, men trist för andra som man hör får räkning på många tusen fast de inte förbrukar så mycket
Ohhh man skulle ha valgt fast pris...... jeg betaler nu 169.40 øre/kwh.
Så sjukt.
Tråkig räkning. Vi hade 20% mindre elförbrukning december 2022 jämfört med 2021 men räkningen blev ändå 20% dyrare.. Nu har vi endast en vattenmantlad kamin för värme och uppvärmningskostnaden är betalt tidigt i vår. Såg dock nu att vedpriserna / kubik gått upp rejält.
Thanks!
Gör som vi i Norrland, vattenburen värme och vedpanna. En begagnad vedpanna får du dessutom väldigt billigt
Vi hade 10k i område 3, vi använder en vatten och luftvärme pump som är helt ny, vi märkte nu att när det är riktigt kallt som det var i December så måste elpatronen gå in och göra värmen och det är då det blir riktigt dyrt, vi hade ca 600 mer kwh i December än i November, så direkt nu när det blir några minus kommer vi koppla in vedpannan, vi har båda systemen tack och lov.
Satsa på en ny vedpanna med vatten buren värme, sen är bara fixa ved. Case closed😁
Vedpanna är grejen! Kör själv vedpanna med självcirkulerande vattenburen centralvärme+varmvattenberedare. Enda elen som förbrukas är till glödlampan i pannrummet 😎
Det var en saftig räkning Anders!!!
Hej Anders. Du är inte ensam om dyr el. Min förbrukning i dec. låg på
2494 kWh. 11680 kr. Zon 4.
6500:- för elen i December.. Tillkommer elnätet på 1800:-. Totalt ca 10 000 kWh/år. Frånluftsvärmepump, ingen annan värmekälla
Göteborg elområde 3
Vår hamnade på 17.501:- för 4156 kWh i område 3… Nybyggt hus med jordvärme, men med gäststuga, stall och lite övrig belysning. Livet är kul nästan jämt!
solceller nästa?
märkligt. Min värmepump klarade -30 i vintras.
För 25 år sedan slängde jag ut mina elradiatorer och satsade på vedpanna och acctank ,rekomenderas starkt
sedan dess har jag sparat 500-600 tusen kwa . Elförbrukningen dec.låg på 356 kwa.
3580:- för december, 1482kwh, område 2, Jordvärme. 129 kvm hus.
Stor braskamin inköpt till nästa vinter, det lär ju dröja innan vi fått ordning på elproduktionen... 🙁
Lägenheten 2 rum o kök, 50 kvm bara hushållsel för värme ingår i hyran.. brukar få ca 600 / mån fick 1000 i december. Har inte förbrukat mer el än vanligt.🤔
Det är ingen elbrist. I så fall skulle det inte kosta två kronor, utan då skulle vi inte ha någon el alls. Allt det här med priset är bara skatt på skatten.
Jag har billigare elräkning än förra året,genom ett experiment.
Jag har jordvärme. Förra året 20grader inomhus. Denna säsongen har jag sänkt inomhustemperaturen till 15 grader.
Hops vilken skillnad. December räkningen stannade på 2000kr
- Å fan!
Ja då är det skillnad på luftvärmepumpar, våran kraftigaste Daikin Caldo ger full värme vid minus 25, det har vi haft här. Det är dåligt isolerat.
Bästa förtjänsten är när man lagar upp eld i pannan varje dag med ved !
Jag fick ett pris sist på 5kr/kwh inkl alla avgifter och abonnemang. Som tur var så förbrukade jag enbart 1432kwh. Men har i december köpt mig en termostatstyrd pelletskamin för att ha kontroll på denna värmekostnad. Får nu hoppas att en räkning som jag fått nu inte upprepar sig. Installation av kaminen inom kort :D
Tänk på att det är tändningen som drar mest ström. Har inte min termostat inkopplad utan funkar rätt bra med att endast styra effekten på kaminen. Med termostat styrning så kan kaminen tända å släcka flera gånger per dygn och det sliter även på tändpatronen. Lycka till med kaminen iallafall, jättenöjd med min egen som jag haft i 15år.
@@mikaelmunter är mest för myseldning. Har bergvärme som håller grundtemp. Låter lovande ifall min även håller i 15 år
@@jockesgarage6049 Det borde den förhoppningsvis göra isåfall. Min är min primära värmekälla, så den går betydligt mer. Renoverade den för 2år sedan så hoppas den går 15år till 😅.
Har du vurdert jordvarme?😬🇳🇴
Ja fy. Min elräkning för december ligger på 20 000:- för hela gården. Dyraste någonsin även här 🙈
Lika här. Drygt 12000 för mig. Inte roligt alls med dessa priser, och inte finns det särskilt många vettiga alternativ till elen heller tyvärr, så det är väl bara att betala utan att se glad ut.
@@Nallpeter om du tror att elen är dyrt då har du inte kollat upp vad skorstenar kostar….dom går genom taket. 😋
@@vilhelmgrasbonde HAHAHAHA!!!!🤣😂🤣😂 Den var skitbra!
4,3kr per kW/h med moms och överföringsavgifter + abonnemang och månadsavgift. Jösses! Hoppas den var lägre nu ett år senare 🥶
Jag hade en totalkostnad på 9700 kr för december 2021 och 8300 kr för december 2022, trots att jag sänkt årsförbrukningen från ca 20 000 kWh till endast ca 13 000 kWh.
646 kWh och 2919 kr här...Jämtland.
Förlåt om jag vrider om kniven i såret, men jag kan inte låta bli: vattenburen värme och bergvärme. Man kan ju nog också ha fläktkonvektorer med bergvärme. Själva värmepumpen bryr sig inte ett skit om hur värmen försvinner från rören 🤭😜. Tack för videon 👍🏼🤗!
Exakt. Lägg till golvvärme till bergvärmen så sparar du några kWh till.....👌👍
@@johnnyrockford5641 Jag kör med vanliga radiatorer och klarar mig hyfsat. Visst skulle golvvärme vara skoj men det kräver litet mera ombyggnad...
@@johnnyrockford5641 'Vattenburen' golvvärme. Annars bör det undvikas!
Glad att jag bor i en hyresetta då iallafall. 138 kronor elräkning för december
Ja, ni har det bra i dessa tider.
2023 hade jag en ca 15år gammal mitsubishi fd25 som gick på fullt värme och full fläkt -15 ute och 17 grader inne i kallaste delen av huset.
Nu har jag en ny toshiba Daisekai 9.5 35 som ska klara -30
Ska bli intressant att se om det blir någon skillnad med en modern värmepump
👍👍👍
2:02 hmm 🐴 🤫🤔Lilla gubben?
👍👍👍💜
Dags att skaffa en egen el krafts källa , Vind/Sol/vatten , Bra batteri ,
Nu blir det bara att investera i en vattenmantlad kamin, då får man mysfaktor samt bra värme i huset. :)
Vad har du som drar så mycket ström?.. bor mycket större och har aldrig någonsin kommit över 1500-1900 kwh . Då med 3 barn dessutom.
Skall serverhallarna, som idag är starkt subventionerade, börja betala enligt "marknadsmässiga villkor"?
Jag ska eg inte alls gnälla men ja fick min räkning nyligen med,, Har legat på under tusenlappen fram till dec räkningen,,
241 kWh för december och kostnad på 1471kr 😏. Bor i ett Torp från 1800 talet och Värmer bara med Ved i Murad spis och vedspis.
Min strategi blir att elda när det är köldknäppar och köra värmepumpen från -10 C och uppåt.
Hur stort hus har du?
1250kwh på 114 kvm gammalt radhus kom vi ner till i December
Ca 18-20 grader
Hej ! Bor i Borlänge. Hus på 106kvm med vedkamin och oljeradiatorer. I november fick jag/vi är 5st i familjen räkning på 3800kr totalt för el och vatten mm. Nu för december blev det 5700kr för allt.. men lån och ränta så är det 5500kr till.. kan säga att vi är vana att få en räkning på 2-3000 kr för elen. Så det är dubbelt.
Borlängebor har relativ tur då Borlänge energi inte har allt för överjävliga priser jämfört med många andra. Jag som bor i Säter och har Dalakraft fick ett pris på ca 235 öre kWh. Om jag inte missminner mig har du ca 150 öre kWh, förutsatt att du har Borlänge energi som leverantör.
har du funderingar att investera i en ny braskamin med över 80% effektivitet?
Eller en ny kakelugn med 92% effektivitet?
Det verkar skilja väldigt mycket mellan olika luftvärmepumpar. Min Fujitsu blåste 50-gradig luft vid -20.
Är de av ungefär samma årsmodell och "nivå" på hur påkostade de är, skiljer det inte jättemycket när det kommer till verkningsgrad. Vid -20 är verkningsgraden inte så värst på nån av modell. Jag antar han antingen har en äldre modell eller så är något inte så bra i den, ibland kan den inte köra "fullt ut" pga olika fel.
Det spelar väl ingen roll om den blåser ut 50 gradig luft, vid -20 är ju verkningsgraden för en luftvärmeväxlare lika med noll. I ekonomiska termer betyder det att du i praktiken värmer huset lika bra med ett rent elelement. Ett nollsummespel alltså....🤣
@@johnnyrockford5641 nja, våra pumpar på ca 2kw ineffekt ger minst 4kw värme vid -20 grader. Funkar ner mot -30 men då är det mer eller mindre bara den effekten man stoppar in som man får ut. Vi har 5st pumpar på gården. I bostadshuset en som brukar fixa värmen helt själv ner till ca -20 och behöver sedan lite stöd då den är något underdimensionerad.
Ny Panasonic anger 2,18 i COP vid -20 och 2,0 vid -25 Så det lönar sig även då. ( COP är Värme/el KW/KW)
Denna kommentar är till "Fredrik Larsson", The Jurassic Park fan boy: Tror bestämt att det är ni som behöver läsa på lite, unge herrn. Saxat från en känd expertsajt beträffande värmepumpar:
"Ju kallare det är, desto mer energi och el använder värmepumpen för att värma upp luften. De flesta värmepumpar fungerar ned till -20 °C, men vid sådana låga temperaturer kommer COP-värdet att närma sig 1 - det vill säga att värmepumpen förbrukar lika mycket energi som den genererar."
COP 1 = verkningsgrad 1:1 = samma verkningsgrad som ett elektriskt element. I rest my case....
Vår elräkning landade på 38 000kr för december. Förra året var det 17 000kr. Det är för två hus på 200 kvadrat stycket. Det är två familjer som delar på kostnaden och båda familjer har en inkomst på runt 30 000 innan skatt. Detta är dock i södra sverige där elen är som dyrast.
Har familjerna en total inkomst på 30.000 innan skatt? Varför bo på 200 m2. Det var ju inte billigt förut heller?
@@nicolasorsell6158 båda familjer drar in ca vars 30 tusen innan skatt ca 24 000 efter skatt. Det är två barnfamiljer med ett barn per familj som är i tonåren. De drar in 24 000 och betalar 7000 kr för allt som innefattar boendet förutom elen och delar sen på elkostnader. Denna månaden blir det inga pengar över när elen och boendet är betalt.
@@kimsoderholm9101man måste stänga av och bara hålla ut under vintern. Se fram emot sommaren ! På sommaren är de för varmt på vintern för kallt, jag duschar kall dusch året om och vintern isbad. Hur levde folk förr??
👍☕️
Den el vi importerar måste ju vara otroligt mycket bättre än den el vi exporterar efter som den är så dyr (ironi)
Ja du , ni där nere får verkligen kämpa nu med elräkningarna. Vi lyckades binda här upp till 0,46 öre kilowatten, vilket vi idag kan se som ett riktigt kap. 😅
Själv gör jag av med 600kWh bundet till 60öre i radhus. Vet inte riktigt vad folk brassar på med dag ut och dag in. Smakar det så kostar det. Tycker inte att folk ska ha några skattepengar överhuvudtaget.
Anders mfl bor väl inte i ett radhus?
Och vem står för din uppvärmning? Såvida du inte bor i södra spanien, så är uppvärmningen inte inkluderad i 600 kWh.
Du fattar uppenbarligen inte hur saker och ting hänger ihop.
Jag tycker inte du skall få ha bundet pris, överhuvudtaget.
@@modifiedf2092 Jag sade hur jag bor och vad jag använder som alla andra i kommentarerna. För mig är det ganska uppenbart. Folk har levt loppan med minusränta och noll framförhållning. Hej kom och hjälp mig, mitt svindyra hus som jag knappt har råd med är kallt. Skattepengar tack!
Fik også en regning på 9000 i december sidste år. 300% højere end normalt. har kun et par elradiatorer.
Ett tips är att skaffa en Sensibo Sky och börja styra luftvärmepumpen på timpris (kräver såklart att man har elen på timpris).
Då är det möjligt att köra luftvärmepumpen några grader varmare som inställd temperatur när elen är billig. Huset kommer då för en tid lagra värmen och när elpriset är högre så kan styrningen sänka temperaturen på pumpen så den går mindre.
@@zteh4257 nej det beror ju på flera faktorer, hur välisolerat huset är, om det blåser eller hur kallt det är ute.
Är det så som det är nu att elpriserna är tre gånger så dyra när det är som dyrast så lönar det sig att flytta lasten… kan du då trycka upp innertemperaturen till en 25 grader på natten så tar det ändå rätt lång tid innan huset kyler ut..
@@zteh4257 är det något i det jag säger som inte stämmer menar du?
De nyare premiumpumparna ( oavsett märke ) är bra mycket effektivare än de gamla då det är kallt ute .
Min egen Mitsubishi är 11 år gammal och kroknar i lägre temperaturer precis som din , de nya ( Bosch , men andra märken är garanterat lika bra idag ) vi har på verkstadsdelen på jobbet ger värme i -20 .
Du har rätt. Dock blir värmen dyrare desto kallare det blir utomhus.
När man närmar sig gränsen för vad systemet klarar så blir det billigare med direktverkande el (mer värme jämfört med energianväningen).
Extremt förenklat så är en värmepump samma sak som ett kylskåp med undantag att man tar värme från omgivningen istället för tvärtom.
Att ta värme från -20 gradig luft är väldigt dyrt och skapar is på utomhusdelen. Denna is måste avlägsnas med jämna mellanrum. Att få bort isen görs genom att automatiskt värma den så att isen smälter.
Markvärme och sjö/vattenvärme är mycket mer effektivt när det blir riktigt kallt. Dessa system ligger dock i en mycket högre prisklass.
EUs energiministrar antog förordningen 2022/1854 den 6 oktober 2022 , handlar inte om något elstöd , utan att elen inom eu får inte kosta mer än ca2 kr kWh alltså ett pristak som ska gälla mellan 1december 2022 t o m 30 juni 2023 , min fråga är vi inte med i Eu längre eller 🤔🤔🤔🤔
Är detta sant så går det inte att stämma eller kräva staten eller EU på pengar ? Nått borde gå att göra.
@@Reaper9-4 Om vi tänker på vattenfall (med anna "päronet"borg i spetsen)så är väl det statligt ägt?
@@Vivungisport Jo det ja mena, min fråga var om det gick att stämma eller kräva ersättning av dom :) det var inte ett påstående att det inte gick. Tro det va min skriv-dialekt som gjorde det lite knas.
Eu lag går över svensklag , ett starkt fal i Europa domstolen om någon skulle vilja (våga) prova det 🤔🤔🤔
Min blev på 2600kr kör med luft/vatten, Synd om er som får såna sjuka elräkningar.
Finns ju luftvärmepumpar som värmer bra när det blir neråt -20. Är ju iofs sällan som det är så pass kallt i Vingåker.
Vår räkning var på 11500 inklusive avgifter för december...
Dåligt värmepum. Min ger bra värme fast det är ksllsre än -20. Jag betalafe ca. 600 för den månaden.
Jag satte mig ner innan jag öppnade min 5365kr får bixia och 1814 från Eon
Ca 370 öre med andra ord eftersom det är moms som tillkommer :)
Ganska nöjd med att hamnat på 350 och endast 1090kwh. Så ca 3800kr. :)
4000kwh i dec i se3... 1,93kr/kwh bundet inkl alla avgifter så jag åker på 7720kr men får väl anses rimligt med tanke på att det är 4000kwh... men inte är det kul ändå, betala halva lönen bara för varm luft....
Finns enkla solcellpanel lösningar kopplad till batteri. Slipper ni höga elräkningar.
Det var hög räkning, är värmepumpen gammal, dom nyare ger värme ned till -30°
Lägg tegelstenar eller något som är bra att magasinera värme i ugnen så dom blir varma,så blir det ett värmemagasin och håller värmen längre
Det finns mindre energi i kall uteluft. Därför kommer aldrig en luftvärmepump kunna ge effektbehovet vid kall väderlek. Vad än tillverkaren påstår.
@@erotdaman De tror jag också de är som med solceller de ska va sommar och då räcker väl de till duschen och nån glödlampa !
@@erotdaman Beror väldigt mycket på vilket effektbehov man har naturligtvis. Teoretiskt sett är det inga problem att bygga en luftvärmepump som ger nästan oändligt med effekt, men då måste ju den också vara oändligt stor... Dyrare luftvärmepumpar har generellt mycket större värmeväxlare än billigare/äldre och kan ge mer effekt.
@@GoldenCroc Värme pump ger värme , men går inte jämföra med riktig värme från mina vatten burna element, stor skillnad. tex kör VP och mitt marmor bord blir kallt, kör pannan mitt bord och allt annat blir varmt, så är det bara.
@@mick_c844 Nja, med samma värmeeffekt blir det ju samma värme totalt, men hur värmen fördelar sig kan ju skilja. Värme är värme och effekt är effekt, men effekt är inte lika med "rätt placerad" värme.
Det låter som om dina element är placerade så att de ger en mer fördelaktig luftström och kanske också en viss mängd strålningsvärme. En luft/luft värmepump är ju en kompromiss som ofta har svårt att sprids sin varmluft riktigt bra i ett normalt hus.
här landade den på närmare 20000. bor i norrland :(
Är det inte dags att ställa ansvariga politiker till svars för vad dom har gjort. På riktigt.😡
@@rufusvardag8190
Just det!
0 kr för elen i december + nätavgift har solceller och lyckas att sälja mycket el under sommaren hoppas på +-0 för året
Jag fick nästan 8000 och bor själv 😩
Hemskt
Klaus approves
Bygg en massugn! Elda 20 kg med ett enda inlägg en gång per dygn och huset är varmt dygnet runt. Bra alternativ om inget vattenburet system finns. Det går dessutom med enkla medel att bygga in en lågeffekts värmeväxlare som förvärmer vattnet till varmvattenberedaren så blir även varmvattnet billigt.
som en kakelugn?
@@meandnature6452 Samma grundprincip men dubbelt så stor/tung och byggs för att elda en stor laddning ved mycket intensivt i en enda brasa. En traditionell äldre kakelugn eller en modern variant med kassett klarar inte den typen av eldning i längden utan att spricka och/eller få skador på insatsen (Gabriel tex). En riktig massugn behöver ingen tillsyn eller påfyllnad/ilägg som en kakelugn. Tex Gabriel rekommenderar en startbrasa på 2kg och sen 3+3+3 kg i tre ilägg, dvs det tar runt 3 timmar med pass att få den helt varm och då har du lagrat in runt 35-40 kWh. Mycket bättre än en braskamin men ändå inget som fungerar som huvudvärmekälla för de allra flesta. En massugn tar 16-20 kg direkt vid startbrasan och lagrar då in ca 80-100 kWh utan att man behöver göra något alls mer förutom att stänga spjället för bästa effekt. Den kan man ladda en gång på kvällen eller på morgonen och ha konstant varmt i huset. Då räcker det att lägga ner 5-10 minuter totalt per dygn för att ha den som enda värmekälla (så länge man inte är bortrest såklart). Är det riktigt kallt krävs två brasor per dygn oftast.
@@martinottosson6583 Jag eldar då en stor bra i mina kakelugnar. det är så man ska elda man ska inte små elda i flera timmar. Den tar bara skada om kaklet blir över en viss temperatur men då måste du ha fyllt hela eldstaden med typ ek. men utan kakel har ju sina fördelar ingen risk att något spricker
@@meandnature6452 Mig veterligen finns det ingen tillverkare av kakelugnar som ger någon garanti för den typen av eldning så det är på egen risk. Jag vet att nämnda Gabriel tex inte godkänner skador på insatsen pga hård eldning med mer än 3 kg ved åt gången. Camina har liknande instruktioner.
@@martinottosson6583 ok kanske är så på nyare. min ugnar är 100 år gamla
Min pump ger väme ner till -28.
Jag bor i gammal skola på 200kvm slänker ner totalt typ bara 4 dator igång då vi är 4 st i familjen. Vi kör samma värme pump som du Anders bara när den ligger under 1 kr annars stänger vi av den och fryser heller. 360 kvh gjorde jag av med ca 2200 kr i dec. Snål ja.
360kwh? Vad har ni för värmekälla?
710 kWh i november 3,300 kr ca 24 grader varmt i vår gamla skola i 2 rum och kök. Värmer med vedspis och kamin, Tyvärr så har vi elektrisk vv beredare, Fast ganska stor så den går inte så ofta.
Vi fick 6 tusen. Vi hade 11 grader i köket och inga golvvärme på. Vi bor i ett hus ifrån 1840. Och vissa dörrar och fönster är bytt och andra fönstren är mer än 20år gamla. Vi eldar och försöker spara in
Bor i ett litet attevall hus... 25 kvadrat... 668 kw vart 3568 kronor :-S heeeeeelt sjukt.....
@@bertolabjork7882 Jo... å då är allt byggt 2016 så det är inget kallställt hönshus hehe. men det är ju skatten å avgifterna som dödar mig 😖
Investera i bergvärme .
Du är bra Anders, så jordnär4 🌲🫐🍀
Kämpa!
Det är ett spöke i ditt hus 02:01
vart går pengarna....
Köp en daikin då har du go värme ännu vid -26... sj kört med den i 4 år... har man kallt på vintern ska man ha en pump som är gjorda för att klara kalla klimat..
när det är 18- då ska du köra dieselvärmare i ställe då spar du pengar
Ikke problem med våre to varmepumper ved minus 20 grader.
Testa infravärme paneler... 👍
Som drar flera 1000 watt då eller?
@@Jakelol1980 det finns väl olika modeller... De värmer allt i rummet, och har man termostater rätt inställda, så kan det väl inte bli mycket värre kostnad än luftvärme pump som sitter vid taket & värmer knappt i hörnen av rummet.. Vid infravärme, är omgivningen konstant upvärmd... Så, jag har inte mätt, men det finns de som gjort det..har du egna solceller & inte bryr Dig om att vara kopplad mot nätet så vinner du på det..
@@helengren9349 Du är medveten om att infravärme är direktverkande el?
Du kommer aldrig kunna driva infravärme med solceller så länge du inte har batteribank som är något vansinnigt stor.
Tyvärr är infravärmare ungefär samma sak som direktverkande elradiatorer, så det blir väldigt snabbt jäkligt dyrt. Varje infravärmare ligger på ca 0,8 till 1,5 kW, så med ett elpris på som för mig denna månad på 2,35kr/kW så kostar varje värmare mellan 2 och 3,50 kr timmen att köra. säg tre kr timmen i snitt; 3 x 24 timmar x 31 dagar = 2232 kr per infravärmare för en månad.
@@Jakelol1980 Naturligtvis är batteribank nödvändigt.. 👍Tack & lov går inte tekniken mot stenåldern👍❗👍 Så, det finns olika val.. En man i Skåne har sina batterier inköpta från olika radiostationer... Betalar inte ett öre till i elräkning... I Finland finns batteribank i drift, gjord av sand... Kolla upp Polar Night energy... & det kommer att komma fler produkter som kan producera el, även nattetid...
😮10.000kr ! Det är ju minst 150 flaskor glögg 😅
fick min idag 28000 :-
Har du haft full värme och fönstrena öppna? Vi gjorde av med ca 1650 kwh på 200 kvadratmeter och luftvärmepump
Ajaj, men det måste va bageri el liknande?
@@manganvbg90 blir svårt att jämföra vi har alla olika förutsättningar. Lär väl bli en jädra skillnad om man ex har ett gammalt energi-ineffektivt hus med direktverkande el, eller ett modernt hus med bergvärme. Fönster öppna på vintern har nog väldigt få om ens någon.
Du har skog varför värmer du huset med el
ruclips.net/video/jD6F7-1tnKU/видео.html :)