Ik zie door de jaren heen steeds meer achteruitgang in kwaliteit van gebruikte onderdelen. Waar men vroeger bv nog wel rvs velgen gebruikte, is het tegenwoordig alluminium die al snel gaan oxideren bij de gaten voor de spaken. Gepoedercoate standaards/ bagagedragers waar de lak met 2 jaar gebruik al afvalt. Kunstof bevestigings punten op spatbordstangen, bel gemonteerd op het stuur met een rubberen ring die na een tijdje helemaal gaar is... De fabrikanten knijpen mijn inziens op kostprijs van gebruikte onderdelen, terwijl een redelijke e-bike al snel 3000 plus kost, en al helemaal bij merken als o.a. gazelle, sparta, batavus...
Zitten we te wachten op smartfietsen? Wie wordt daar beter van ? Ik denk de leverancier. Je levert je over aan de fabrikant en stel dat de fabrikant failliet gaat. Ik vind dat je daar te snel aan voorbij gaat.
Ik ben geen voor- of tegenstander van Smart. Mijn video is ter informatie van jou als kijker. Je hebt helemaal gelijk dat je bij smart overgeleverd kunt zijn aan de fabrikant. Verstandig dus om je bij een eventuele aankoop te verdiepen in de continuïteit van de betreffende techniek. Een Bosch Ebike is bvb smart via Bosch en dat lijkt vrij zeker. Maar zoals bvb van Moof heeft bewezen kun je sommige merken beter niet kopen.
Ik denk dat je, net als bij auto's, op den duur niet meer afhankelijk bent van de dealer waar jij je fiets hebt gekocht. Autodealers verkopen tegenwoordig ook vele verschillende merken.
Tegenwoordig, zeker in Belgie, moet je er niet aan denken om je ebike te laten herstellen of onderhouden bij een fietsenmaker waar je hem niet gekocht hebt. Dat is ook het grote probleem met goedkope fietsen van acties of die je in de supermarkt (!) koopt. Wat als er iets stuk aan is ? Dan sta je daar mooi !@@visserdh
@@visserdh Nou... ik hoop dat ik niet afhankelijk van de dealer zal blijven. Ik ga morgen de fiets halen maar ik heb al paar weken spijt dat ik voor hun gekozen heb. Helaas is het wel zo dat ik deze nergens anders meer kan krijgen. Dus het was dit, of weer een jaar wachten en gezien mijn leeftijd, lijkt mij dat geen optie :) Zodra ik vrij ben, kies ik mn eigen service partij.
De motor van mijn 4 jaar oude Flyer fiets met 13000 km op de teller begon herrie te maken. Ik voorzag discussies over garantie, maar tot mijn verbazing was het geen enkel probleem en werd zonder omhaal een nieuwe motor onder garantie gemonteerd. Ik rijd nu dus gewoon lekker door. Was de garantie wel een kwestie geworden, dan had ik een nieuwe fiets gekocht. Kunststof spatborden heb ik ook en dat functioneert prima. Ik ben wel een beetje sceptisch over een volledig kunststof frame, maar misschien is dat koudwatervrees. Onze dochter heeft een Tesla auto, waar enorm veel electronica in zit en er inderdaad veel updates over the air plaatsvinden. Het werkt prima, maar je wordt daardoor wel erg afhankelijk van de fabrikant. Verder kan de fabrikant precies zien wat je met de auto doet. Bij een probleem of meningsverschil, kunnen ze op afstand de historie en rijstijl bekijken. Ook worden er verschillende functies in abonnementsvorm of als extra optie aangeboden. De auto is er dus gewoon helemaal klaar voor, het moet alleen op afstand ‘aan’ gezet worden. De functie ‘Autonoom rijden’ (FSD genaamd) kost bij Tesla - schrik niet - €7500,- en kan dus gewoon op afstand geactiveerd of gedeactiveerd worden. Als fietsen ook op vergelijkbare wijze worden uitgevoerd en gemonitord, vind ik dat een beetje griezelig. Ik denk dat ik liever een fiets heb, waarbij ik zelf bij de aanschaf bepaal wat de fiets wel of niet moet hebben cq kunnen.
Mijn ideale fiet : Fietsen die je zonder ondersteuning (dus ook zonder de batterij in te steken) ook best kan fietsen, dus lichtere fietsen en lichtere batterijen (samen max 20kg). Dit wil wel zeggen dat er wel een batterijtje in je voor en achterlicht moet zitten waarmee je toch een uurtje of twee in het donker kan fietsen en die worden opgeladen als je de batterij terug gebruikt. Verder als je dan toch eens een fietsvakantie doet met langere tochten, waar je constant ondersteuning nodig hebt, dan is het handig om een tweede batterij mee te nemen. Maar voor je doordeweekse fietsgebruik, hoef je dan niet constant met een zware fiets rond te rijden. Misschien handig om twee verschillende zwaartes van batterijen te voorzien? Eentje die tot 20 km boost ondersteunt en eentje tot 50km boost ondersteunt. Met beiden kom je dan toch al een heel eind als je op cruise rijdt. Remlichten in het achterlicht, voor de veiligheid. Richtingsaanwijzers Turntec van Busch+Müller, daar heb ik echt wel 200 euro voor over, voor de veiligheid. Riem voor minder onderhoud en hoe gaaf en geweldig eenvoudig is die Enviolo naaf. Wat een geweldig team aan ingenieurs die dat idee hebben uitgedacht. Spiegel voor de veiligheid om het achterliggend verkeer in het oog te houden Ergonomisch handvaten die trillingen opvangen voor het rijplezier Niet teveel ingebouwde gadgets voor het eenvoudig houden van het onderhoud van de fiets en is dus duurzamer. Geen ingebouwde batterij (ik hou niet zo van dat gepruts met plastic klepjes die dan stuk kunnen gaan, of holtes waar vocht zich kan ophopen en niet droogt want ingesloten) Belangrijk !! De afstand van de pedalen tot de grond mag niet te groot zijn. Ik moet eenvoudig mijn voet op de grond kunnen plaatsen. Ben toch twee keer bij het langzaam stoppen gevallen met een Riese & Muller speed pedelec. Omdat die fiets nogal hoog op de poten... euh wielen stond en ik de afstand van het voetpedaal tot de grond verkeerd inschatte, komt zowel de fietser als de fiets uit evenwicht. Als je zelf al een beetje uit evenwicht bent, dan hou je die 28 kg fiets echt niet tegen. Ik had ook graag wat meer standaardisatie gezien van de onderdelen die sneller kunnen stuk gaan. Dat is goed voor de fietsbouwers, want die hoeven niet voor elke type fiets een aparte voorraad aan vervangingsonderdelen gedurende 20 jaar te voorzien ? Hopelijk hebben jullie iets aan mijn bijdrage. Ik heb er mijn werk van gemaakt. Groeten uit België
Goede voorspellingen - zelf afgelopen zomer een lichte e-bike gekocht met derailleur. Vaak zonder ondersteuning - en nauwelijks weerstand van de motor - rijden tot die tegenwind of ander ongemak.
Ik rij al jaren met een linker spiegel op mijn fietsen .... zeker op polder - wegen met landbouw - voertuigen met aanhangers of mest - uitrijders ..... Menig tractor - rijder let vaak niet op bij passeren fietsers die solo rijden .....
Ik overweeg idd om een nieuwe e-bike aan te schaffen, maar ik zit bepaald niet te wachten op zogenaamde smart features. Wie wel? We worden daardoor nog afhankelijker van leveranciers. Ook zullen fietsen daardoor duurder worden en nog kwetsbaarder voor storingen die de gemiddelde fietsbezitter niet zelf meer kan verhelpen. Kortom een ontwikkeling die m.i. door iedereen gemist kan worden. Verder was ik even in de veronderstelling dat je met getallen de prijzen van fietsen bedoelde. Begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer je filmpjes enorm. Ze zijn informatief en ik bekijk ze met heel veel plezier. Never shoot the messenger 😊
Koop voor minder geld een bromscooter! Meer bagage, degelijker gebouwd, sneller en geen geklooi met derailleur of kettingen en zo zijn er nog veel meer voordelen!
Ik ben in de markt voor een nieuwe fiets. Puur vanwege het gemak en het jaar rond met alle weersomstandigheden te kunnen fietsen zal het een e-bike worden. Omdat ik nog geen versleten knieën heb of andere lichamelijke problemen zou ik dus zo'n tussenfiets waar je even de ondersteuning in kan schakelen als je harde windtegen hebt ideaal vinden. Ik ben alleen bang dat de prijs praktisch geen verschil gaat maken tenopzichte van een normale e-bike. Mocht dat inderdaad het geval zijn zal ik dan toch kiezen voor een "full on" e-bike om er maar zeker van te zijn dat je altijd goed zit. Elektrisch schakelen is mooi maar voor op de e-bike zou ik daar het geld niet voor over hebben. Ik ben nog wel benieuwd Roel, verwacht jij nog dat de ketting langzaam gaat verdwijnen bij de fietsen die naafversnellingen hebben? Ik zie er bij die fietsen weinig voordeel meer in om een ketting te hebben het kost alleen maar onderhoudt welke de gemiddelde e-bike fietser niet uit (laat voeren) voert. De derailleur blijft natuurlijk maar ook daar zie ik bij de gemiddelde e-bike gebruiker vaak meer misbruik dan nuttig gebruik ;). Hier in de comments zijn er vast een aantal mensen die er super goed voor zorgen! Maar jullie zijn ook dusdanig geïnteresseerd in fietsen dat jullie er filmpjes over kijken. Een heel andere categorie dan gemiddeld dus! 👍 Ga zo door Roel, leuk om je filmpjes zo nu en dan te bekijken.
Koop een bromscooter! Geen gedonder met die kloten kettingen of versnellingen die overslaan, geen gekloot met accu's, gewoon een beetje benzine er in en klaar. Weinig onderhoud en ze horen je aankomen. En onder het zadel kun je enorm veel bagage meenemen. En op het voetenplateau kun je, als je dat wilt zelfs een zak cement vervoeren! Alleen maar voordelen! En ook nog goedkoper dan zon veel te dure gammele electrische fiets! EN SPIEGELS!
Bedank voor alle leerzame videos, ik heb er veel aan gehad. Zojuist twee ebikes aangeschaft en de belangrijkste afwegingen voor mij waren: - Comfortabele zithouding - Bosch smart system - Nexus 8 of misschien 5 naaf - Gerenomeerd merk - Accu in het frame - Budget - Gewicht ivm fietsdrager op de trekhaak. - Ik had graag ook een belt drive gehad maar dan had ik concessies moeten doen aan een van bovenstaande punten. En een ketting vervangen kan ik prima zelf. Het werden uiteindelijk 2 Gazelle Grenoble C8 2024 ebikes met een upgrade naar een kiox 300 unit. Ik moet zeggen dat deze ook uitstekend fietsen zonder ondersteuning.
Roel, bedankt voor de mooie video weer! Wat ik zelf graag zou zien is regenereren van energie weer terug de accu in, als je dus remt dat die energie weer terug gaat. Verder zit ik niet te wachten op spatborden van plastic, echt vreselijk. Zelfs bij Santos staat het niet high end, gewoon mooie aluminium spatborden. Mocht ik een nieuwe e-bike aanschaffen moet die juist een zeer grote accu capaciteit hebben voor een grote range. Het liefst met 21700 cellen met een lage interne weerstand die zijn ook geschikt om snel te laden. Als kers op de taart een stille motor met genoeg koppel waarbij je de kracht zelf kunt programmeren naar wens per ondersteuningsstand. Dat was het wel een beetje 😎 Groet, Gert Jan.
Ik heb zelf geen e bike nodig ik heb gewoon een oude Dames fiets en 2x een xc hardtail een smart fiets wil ik niet hebben de vraag is wat gebeurt er dan met die data die verzameld wordt.en dat zou ook betekenen dat ze je fiets op afstand kunnen uitzetten.
Weliswaar fietst huidige bike nog prima maar aspecten voor een nieuwe : lager gewicht (100km, motorpositie wellicht in achterwiel bij minder gewicht (Vgl Tenways en bv Cortina E lett) Lichtgewicht framemateriaal (composiet/carbon)
Ik ben zeer tevreden met mijn Koga Grandtourer, een lichte strakke fiets, maar na het zien van dit filmpje dankzij Roel, overweeg ik nu toch een kwaliteits (europees) ombouwkit. Ik ga me verdiepen in de merken die in het filmpje genoemd zijn. Bedankt.
@@RoelPeerenboomTVHet Probleem is te weinig dealers.Ik hoef niet bij een fietsenmaker te komen voor onderhoud die niet bij hem is aangeschaft. Overigens duidelijkk verhaal over electrische fietsen. Vr.groet, F.C.
Ik heb nog steeds de Flyer T8 Deluxe uit 2012 in gebruik. De ODO is 22091km. Deze E-bike werkt met het 26 volt Panasonic systeem. Met accu achter de zitbuis, (onder het zadel). De accu heeft van de originele 584 Wattuur nog 543 Wattuur over. Als de fiets niet meer sterk genoeg is om de 35kg aanhanger te trekken. Of als de accu (heel) snel leeg is op ECO (70% ondersteuning), zal deze fiets worden vervangen. De enige onderdelen die vervangen zijn; 1- banden (Schwalbe Marathon / 37-622) 2- voortandwiel (41 tanden) 3- fietsketting 4- veertje van de automatische kettingspanner. (de spanner werkt hetzelfde als een achterderailleur. Het enige verschil: Mijn E-bike heeft een Nexus-8 naaf) Ik blijf met deze fiets rijden tot hij 'echt' helemaal op is.
Als de prijzen ook omlaag gaan, maar dat zal wel niet. Heb zelf een cowboy v1+ van 3 jaar oud en die weegt 16-17 kg. Als je de motor loskoppelt is het te doen om zonder ondersteuning te fietsen. Anders teveel weerstand van motor. Fiets hangt ook al aan het internet , zodat ze motorfouten kunnen uitlezen en of je de begrenzer van de motor hebt gehaald. Cowboy loopt dus voor op alle trends. Nadeel is wel dat er geen fysieke winkel is waar je naar toe kan voor service.
Dag Roel, goede gezondheid bij goede zaken gewenst in '24! Trendvideo is aardig, maar schrale info zo zonder uitleg van zichtbare voorbeelden uit b.v. design beurzen voor profi's. Ja, ik wil wel een lichtere e-bike met grotere actieradius (max 32 km/uur) aanschaffen dit jaar. Die leeftijdgenoot in de comments heeft gelijk. E-bike pleegt inbreuk op je conditie, maar is ozo verslavend omdat je lekker soepel sneller op je bestemming bent. In standje eco kun je zelf nog wat werken ook. Mijn vrouw en ik combineren fietstochten met flink wandelen. Smart is oké, maar alleen op bluetooth nivo. Je fiets houdt in een gesloten circuit alle onderhoudsperikelen bij. Onze Roel vertrouw ik wel, maar al die data connecties via internet absoluut niet meer en dat dankzij onze zo geliefde overheid en hun slaafse volgelingen.
Ik ben 72 jaar, maar ga zeker geeeen ebike kopen. Het wordt weer een gewone fiets om heel gezond bezig te zijn. Door al die rommel op de fietsen wordt niet alleen de aanschaf, maar worden ook de vele onderhoudsbeurten wel heel erg duur. De fietsenhandel zal de aanschaf van een ebike zeker aanmoedigen. Accu na 2 a 3 jaar vervangen (500-700 Euro), motor die maar ca. 5 jaar meegaat, upgraden na ca 5 jaar niet meer mogelijk, regelmatig dure reparatiekosten en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De argumenten over kosten en duurzaamheid snijden zeker hout maar ....... Met leeftijd komen lichamelijke mechanische bezwaren (ervaringsdeskundige) een E-bike maakt het dan toch mogelijk leuke tochten te fietsen terwijl er toch zinvolle lichamelijke training is. dus voor veel ouderen is het een uitkomst (wel met Helm!)
Verstandig hans! Een beetje beweging is goed. Ik heb nu voor woon werk verkeer een bromscooter. De auto rijdt nu b ijna niet meer. Boodschappen in het dorp doe ik met een gewone fiets. Mocht je problemen krijgen met je knieën dan kan ik je een bromscootertje aanraden. Onder het zadel kun je veel boodschappen kwijt en ze horen je aankomen (benzine scooter). Geen gedonder meer met die versnellingen op die fietsen die altijd overslaan of kettingen die problemen geven. Zo'n bromscooter geeft in mijn ogen veel meer voordelen dan zo'n dure electrische fiets. Voor de ouderen zal het enigste probleem zijn dat een bromscooter zwaarder is in gewicht. Je moet eigenlijk een tuinhuisje hebben voor de stalling zonder drempels.
Maar kijk eens wat een auto kost, daar is zo'n elektrische fiets een schijntje bij en bij de moderne ebikes kan je zo instellen dat je ondersteuning krijgt wanneer jij dat wil. Meer kilometers op de (elektrische) fiets bespaart heel wat autokilometers.
Ik heb al 5 jaar een Scott naar volle tevredenheid,. Pas een paar nieuwe banden, ketting en cassette en hij kan er weer tegen.Er staat 23000 kilometer op en no ploblem. Een nieuwe had ik gehad maar die ik wou had een vaste stuurpen die niet te stellen was. Wil nl een beetje rechtop zitten. Bovendien wil ik een ingebouwde tracker hebben als ik een nieuwe koop. Zware motor of accu hoeft niet als hij maar stil is.
Ik heb al 2 jaar een ebike van giant en ben zeer tevreden van de motor en batterij. Verder heeft deze e-bike nog een modern LCD scherm met een makkelijke app. Ik vind het spijtig dat andere merken nog zo ver achter zitten op deze technologie
Een riem, de nieuwe MGU (onverslijtbaar, automatisch terugschakelen bij plots afremmen) en een ouderwets eenvoudig naar voren of hoogte instelbaar stuur!
En dan het liefst zonder dat je de inbussleutel bij je moet dragen. Ik heb nog een oude Gazelle (non-E-bike) waarbij ik m'n stuur in kan klappen en in racehouding of kaarsrechtop kan zitten. Op een E-bike zal stroomlijning zeker energie sparen op de accu (duurzaam dus)
Momenteel heb ik een Riese& müller (UBN-five) in bestelling. Met de fazua-ride 60 middenmotor. Zoals je zei, het word lichter en de e-bikes zijn moeilijk te onderscheiden van de gewone fiets.
Ik heb pas een nieuwe e-bike aangeschaft en heb heel veel van je filmpjes bekeken en veel van geleerd. In dit filmpje over nieuwe trends mis ik een ontwikkeling voor richting aanwijzen op de fiets. Inmiddels zijn allen motoren en brommer ed. uitgevoerd met richtingaanwijzers, waarom op de fiets nog niet???
@@MaartendeVries-n6s hoewel ze als accessoire te koop zijn, zie ik de ontwikkeling nog nergens af fabriek. Daarbij weet ik niet of het wettelijk is toegestaan.
Een beperkte range lijkt mij toch wel een beperking. 100 km is voor mij een minimum. Momenteel heb ik een 80 km range en dit volstaat maar juist. Ik heb al meermaals de accu leeg gereden. Met een hogere range heb je ook minder laadbeurten dus moet je niet steeds de fiets inpluggen. Verder doe ik graag zelf het onderhoud van mijn fiets. Fabrikanten zijn daar duidelijk niet zo blij me en als ik jou video zo bekijk zal dat in de toekomst nog moeilijker worden. Ik vraag mij echt af of de doorsnee gebruiker echt wel zit te wachten op al die nieuweheden?
Inderdaad, de omzet en binding: lees abonnement op onderhoud, zitten in het onderhouds - programma ..... Ook ik heb eerst met een enkele accu gereden, na een paar maanden toch maar een 2e accu aangeschaft maar wel lastig mee te zeulen ..... Nu heb ik een 2e fiets met duo - accu - systeem waarbij de 2e accu ook verwijderd kan worden voor kortere ritten .....
Samen gevat: Een fiets met duo - accu kun je ook voor korte ritten gebruiken, zoals 1 accu bij ritten tot 100km en de 2e accu tot 160km .... op hoogste ondersteuning wel te verstaan ....
Woon 15km van het strand en zou graag een eBike willen, een auto heb ik ook, maar de parkeerkosten reizen de pan uit.. De Tenways CGO 600pro, is voor mij (denk ik), zeker qua prijs een goede oplossing.
(licht)gewicht vind ik wel belangrijk om een fiets makkelijk uit een schuur te kunnen "heisen" en ik dan wellicht mijn huidige fietsendrager kan blijven gebruiken. En gezien de prijs van een E-bike, en daarmee het hoge risico dat deze gestolen kan worden, vind ik de veiligheid nóg belangrijker. Tegenwoordig worden bijna alleen nog maar e-bikes gejat. En als deze dan in de toekomst gejat wordt zou ik willen dat ik hem op afstand op zou kunnen blazen.
Ik wil graag een complete fiets met alle voordelen, merk met niet 500 sub modellen, het is nooit perfect en als het dat is kan hij niet geleverd worden. Ik heb nu gekozen voor de Brekr F250. Mooi Nederlands product en exclusief custom model. Klaar met al die keuzes bij diverse merken. Waanzin!
Voor het geld van een electrische fiets koop je een goede bromscooter. Voordelen: Ze horen je aankomen, geen kosten van dure accu's , zijn zuinig met brandstof, gaan sneller dan zo'n fiets, je moet een helm op, dus veiliger en in de winter geen kouwe kop. Ook kun je onder het zadel veel bagage meenemen en kun je tussen je voeten zelfs een zak cement halen als je dat zou willen. Ook is een bromscooter veel degelijker gebouwd. Een electrische fiets is gammel en broos. Ook dat gedonder met die ketting van zo'n fiets is een ellende. Een bromscooter heeft een volledig afgedichte kast waarin zich een aandrijfriem bevind die eigenlijk geen onderhoud nodig heeft. Deze moet alleen vervangen worden na heel veel kilometers. Het fietspad ligt vol met rotzooi zoals glas enz. Met een bromscooter rijdt je voornamelijk op de rijbaan, die veel schoner is. Dus minder kans op lekrijden. De meeste scooters hebben ook tubeless banden. Alleen maar voordelen dus.
Slecht voor milieu, slecht voor conditie, daardoor vaker ziek, meer kosten voor maatschappij. Bromscooter kan veiliger zijn voor jezelf maar niet voor je mede weggebruikers want ze zijn zwaarder en gaan sneller. Daardoor meer ledsel en dus ook meer kosten. Kortom vooral voordelig voor jezelf en nadelig voor de maatschappij. Bovendien moedigt het luiheid aan, want waarom zou je je inspannen als je je ook zonder kan verplaatsen. Ik begrijp je punten echt wel, maar enige nuance is wel gepast.
@@RoelPeerenboomTV De korte stukjes doe ik op een fiets zonder electromotor. Dus wordt ik minder ziek dan op een electrische fiets. Maar ik snap je standpunt. Want een fietsenmaker wil natuurlijk alleen maar fietsen verkopen.
Mijn fiets gaat jaar 6 in en voorlopig ben ik nog helemaal tevreden. Ik zou zo nog dezelfde kopen. Sterke motor, grote accu, goede afwerking en stevige fiets. Alleen zou hij "slim" gemaakt kunnen worden. Display eraf en telefoon erop en gaan. Dus dit jaar nog geen nieuwe.
ik had een paar eisen. Wel smart, de Bosch smart system en iphone als beeldscherm (flow app). Ik ga er nog steeds vanuit dat Apple me wel mee helpt met beschermen en dat ik dus dingen wat ik niet wil delen gewoon kan uitschakelen (misschien ben ik wat naïef). Ik wil m'n apple watch koppelen zodat ik mijn ritten nog beter kan registreren met telemetry als workout. Fiets zelf is een e-mountainbike omdat ik van het padje af wil (want dat ben ik zelf ook) maar toch laat ik hem ombouwen met spatborden en bagagedrager. Dan licht erop, want dat moet als je ermee de weg op gaat, spiegeltje... sja, klinkt ook vreemd maar ik ben het gewend op mijn bromscooter en als ik nu wandel, zit ik af en toe al die kant op te kijken waar een spiegel had kunnen zitten hahahaha... dus een spiegel, betere handvatten, beter zadel... ik zal het wel gaan zien of ik spijt krijg of niet. Het wordt iig m'n eerste e-bike.
In antwoord op je vraag wat mijn overwegingen zijn voor een nieuwe Ebike: Huidig - Nu 4 jaar lang op mijn glanzend bordeaux rode Riese&Muller Charger 2 , de 25km naar het werk gefietst, - De Bosch Pro line motor is met 25.000km+ aan revisie/vervanging toe, Toekomstig - Comfortabele + degelijke fiets (R&M of gelijkwaardig) - Moet er, voor mij, ook nog een beetje leuk uitzien (huidige R&M kleuren keuzes vind ik minder) - Kortere reistijd, - Ik wil geen last meer hebben van de gevoelsmatige tegenkracht" bij harder dan 25.5kmh fietsen, - Betere vering (overweeg achterwiel vering) - Zeker een derailleur fiets (heb naaf versnelling geprobeerd, niet iets voor mij) - Accu capaciteit tenminste genoeg voor 75km op volle ondersteuning in de zomer, (anderhalve werkdag/3 ritten) - Motor sturing bij voorkeur niet smart. (zie meer nadelen dan voordelen in 'macht/invloed' op afstand) - Prijs....is uiteindelijk ook een overweging. Het bovenstaande lijstje komt op zo'n 7-8K. Vind ik wat veel.
@@tongemser5217 feitelijk is een FAT bike niks anders dan een ebike die er anders uitziet dan we gewend zijn. Het probleem wordt veroorzaakt door de doelgroep (de berijders) en het gegeven dat de fabrikanten de techniek zo maken dat deze makkelijk te manipuleren valt. Wat er zou moeten gebeuren is dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Stop met leveren van componenten die opvoeren mogelijk maken, stop met produceren van fietsen die eenvoudig op te voeren zijn, neem als eigenaar van een FAT Bike je verantwoordelijkheid en gedraag je zoals het hoort.
Wij hebben twee jaar geleden net 2 nieuwe e-bikes gekocht dus voorlopig blijven nog wel even toeren op deze fietsen. Bij een trend naar het steeds meer toepassen van kunststoffen is het maar te hopen dat fabrikanten/leveranciers het thema duurzaamheid en milieu goed en integraal oppakken want de berg afvalplastics wordt almaar groter...
Zie vaak beginners of starters die met een te laag budget hun 1e fiets kopen met vaak een voorwiel - motor ..... Tijdens het huren van e-fietsen kwam ik er op tijd achter dat een midden-motor met accu voorin of op de voorbuis, practischer rijdt .... maar wel duurder helaas ( huidige stand fiets1= 12.500km - 2020 en fiets2= 7.500km - 2021 ) Beiden zijn tegenwoordig duurder dan 3100,-- per stuk tot 4.700,-- met duo - accu ..... Ik ben van plan ze helemaal " op " te rijden door ze technisch te bereiden: Geen lage trap-frquentie en altijd in de 1e versnelling wegrijden bij 75 - 82 toeren per minuut met de pedalen .... Dat hoorde ik van mijn onderhouds - man via de laptop - uitlezing. Ik zie vaak berijders met verkeerd gebruik van de versnellingen en luiheid in schakel - gedrag bij wegrijden .... of de accu in de hitte achterlaten op het zonnige strand .....
@@pwieringa2 Mijn fiets kon ik moeilijk laag budget noemen 3100€. Ik heb ook geen probleem met motor of batterij maar met mijn wielen, spaken. Vind dit na 3000 km snel en ik weeg maar 70 kg. Fiets is een Sparta.
Heb nu een bromscooter voor minder geld dan een redelijke electrische fiets. Ze horen me aankomen en het ding is ook nog veel degelijker dan zo'n fiets (geen geklooi met overslaande versnellingen en zo'n kloten ketting of derailleur) en veel meer bagagemogelijkheden. Een zee van ruimte onder het zadel en je boodschappentas aan het haakje bij je voeten!
Bonjour, j’ai un vélo gazelle bloom C380 à moteur shimano E6100 et chaîne avec une transmission manuel enviolo. Est-ce que vous pouvez me dire s’il y a un vélociste qui est formé pour convertir la transmission manuel enviolo en transmission automatique enviolo dans la ville de Lille en France ou à côté de Lille ?
Voor veel ouderen is de toename van het gewicht een wezenlijk probleem. Dus ik juich de afname van het gewicht juist toe. Maar….dat zal waarschijnlijk alleen in het hogere segment mogelijk worden. Met een Pendix op een “gewone” fiets loopt het eindsaldo behoorlijk op. Kan een Pendix ook op een Trek Dual van zo’n € 1.000 gemonteerd worden ?
Ik vind een groter koppel en meer bereik toch wel handig omdat ik graag lange recreatieve tochten maak. Mijn Batavus heeft 40 Nm, wat ik te weinig vind. Mijn Rockrider heeft 70 Nm wat ik wel prettiger vind.
De lichtste fiets is niet de E-BIKE, maar de gewone fiets. Veel mensen kopen een E-BIKE omdat gewoon een derailleur niet kunnen gebruiken... Ja de Rollhoff super maar toch duur. 2 x 9 * * *22/36***11/36. Super en eenvoudig. (Crues 9s of beter Aluvio 2x9 mountainbike) Waarom een derde schijf? Voor 2 versnellingen meer... dat niemand gebruikt! Zelf heb ik een Santos 3+ zeer toff en mijn echtgenote Santos 3+ Pendix... niet zo toff. De meeste fietsen worden gebouwd/ontwikkeld voor de mensen die wel kunnen fietsen....... Roel de markt zit bij de mensen die niet goed kunnen fietsen.... Gelukkig Nieuwjaar!!!
Helaas hebben A - merken de verplichting om juist bij de dealers onderhoud te laten plegen, vaak niet eens om de hoek .... dus soms met " ophaal - betaal - service " als je geluk hebt ....
Daar zal je geen spijt van hebben denk ik. Ik heb de advanced trekking pro sinds de zomer, en ben er zeer tevreden over. Enkel het zadel heb ik na 1 week laten vervangen, want dat zat écht niet goed.
Ik heb juist een bromscooter gekocht! Altijd gedonder met die kloten fietsen, de versnelling slaat over en dat ketting geklooi. Ik kan nu veel meer bagage meenemen (onder het zadel of aan die haak bij je voeten) en ze horen mij aankomen! Een bromscooter geeft veel meer waar voor je geld. Die electrische fietsen zijn echt veel te duur en omdat ze zo licht zijn worden ze bij bosjes gestolen!
Ik hoop toch niet dat je frames bedoelt die in de toekomst van plastic worden gemaakt? Dat gaat heel veel ongelukken veroorzaken. Zou ik zelf never nooit kopen
Ik ben benieuwd of Pinion met de mgu motor en riem aandrijving de bosh killer gaat worden. Maar dan zal het wel betaalbaar moeten worden.Dit is een spannende evolutie welk fiets merk gaat dit betaalbaar maken nu een kost zo een ebike een halve Dacia tja…
Vreselijk dat zelfs de fiets draadloze verbindingen gaat krijgen! Overal al die straling, wifi, bluetooth, boosters om het te versterken, smart tv's, smart wasmachines en ga zo maar door. En dan buiten je huis overal van die verschrikkelijk lelijke grote metalen masten met vele "pizzadozen' eraan en dan straks waarschijnlijk schakelen via bluetooth? Dit kan toch niet gezond zijn en ook niet velig, want alles kan gehackt worden. Ik hoop dat er altijd fietsen blijven die blijven schakelen via een draadje. Dat zijn uiteindelijk toch de meest stabiele en betrouwbare verbindingen.
Ja, bianca, er komt een tijd dat wereldwijd het internet compleet instort en dan kun je zelfs niet meer fietsen! hahahahaha. Het is echt erg aan het worden. En ze gaan maar door. Als er nu een grote stroomstoring is dan kun je al geen boodschappen meer kopen omdat die ellendige kassa's en winkeldeuren het niet meer doen. Dus dan maar verhongeren of plunderen die hap. Jammer voor de jeugd die dit allemaal nog moet doorstaan. Wat een klote maatschappij is het geworden. Ook dat internet bankieren waartoe je wordt gedwongen door die ellendige banken. Het is een drama!
Ik ben geen fan van ebikes. Gewoon op eigen kracht fietsen, weinig milieu impact, minder afhankelijkheid (laden, extra point of failures) en relatief lagere onderhoudskosten.
Klopt, maar niet iedereen is even fit. Je hebt oudere mensen, mensen met n beperking of ziekte. En als je 2 kleine kinderen op je long tail meeneemt, is ondersteuning ook wel handig. Tegenwoordig zie je zelfs kinderen van 12-16 jaar met de ebike van mama of papa naar school fietsen ...
Ik zie door de jaren heen steeds meer achteruitgang in kwaliteit van gebruikte onderdelen. Waar men vroeger bv nog wel rvs velgen gebruikte, is het tegenwoordig alluminium die al snel gaan oxideren bij de gaten voor de spaken. Gepoedercoate standaards/ bagagedragers waar de lak met 2 jaar gebruik al afvalt. Kunstof bevestigings punten op spatbordstangen, bel gemonteerd op het stuur met een rubberen ring die na een tijdje helemaal gaar is... De fabrikanten knijpen mijn inziens op kostprijs van gebruikte onderdelen, terwijl een redelijke e-bike al snel 3000 plus kost, en al helemaal bij merken als o.a. gazelle, sparta, batavus...
Zitten we te wachten op smartfietsen? Wie wordt daar beter van ? Ik denk de leverancier. Je levert je over aan de fabrikant en stel dat de fabrikant failliet gaat. Ik vind dat je daar te snel aan voorbij gaat.
Ik ben geen voor- of tegenstander van Smart. Mijn video is ter informatie van jou als kijker. Je hebt helemaal gelijk dat je bij smart overgeleverd kunt zijn aan de fabrikant. Verstandig dus om je bij een eventuele aankoop te verdiepen in de continuïteit van de betreffende techniek. Een Bosch Ebike is bvb smart via Bosch en dat lijkt vrij zeker. Maar zoals bvb van Moof heeft bewezen kun je sommige merken beter niet kopen.
Ik denk dat je, net als bij auto's, op den duur niet meer afhankelijk bent van de dealer waar jij je fiets hebt gekocht. Autodealers verkopen tegenwoordig ook vele verschillende merken.
helemaal mee eens! Smart lijkt een vooruitgang, maar of dat altijd zo is? Ik denk van niet.
Tegenwoordig, zeker in Belgie, moet je er niet aan denken om je ebike te laten herstellen of onderhouden bij een fietsenmaker waar je hem niet gekocht hebt. Dat is ook het grote probleem met goedkope fietsen van acties of die je in de supermarkt (!) koopt. Wat als er iets stuk aan is ? Dan sta je daar mooi !@@visserdh
@@visserdh Nou... ik hoop dat ik niet afhankelijk van de dealer zal blijven. Ik ga morgen de fiets halen maar ik heb al paar weken spijt dat ik voor hun gekozen heb. Helaas is het wel zo dat ik deze nergens anders meer kan krijgen. Dus het was dit, of weer een jaar wachten en gezien mijn leeftijd, lijkt mij dat geen optie :) Zodra ik vrij ben, kies ik mn eigen service partij.
De motor van mijn 4 jaar oude Flyer fiets met 13000 km op de teller begon herrie te maken. Ik voorzag discussies over garantie, maar tot mijn verbazing was het geen enkel probleem en werd zonder omhaal een nieuwe motor onder garantie gemonteerd. Ik rijd nu dus gewoon lekker door. Was de garantie wel een kwestie geworden, dan had ik een nieuwe fiets gekocht. Kunststof spatborden heb ik ook en dat functioneert prima. Ik ben wel een beetje sceptisch over een volledig kunststof frame, maar misschien is dat koudwatervrees. Onze dochter heeft een Tesla auto, waar enorm veel electronica in zit en er inderdaad veel updates over the air plaatsvinden. Het werkt prima, maar je wordt daardoor wel erg afhankelijk van de fabrikant. Verder kan de fabrikant precies zien wat je met de auto doet. Bij een probleem of meningsverschil, kunnen ze op afstand de historie en rijstijl bekijken. Ook worden er verschillende functies in abonnementsvorm of als extra optie aangeboden. De auto is er dus gewoon helemaal klaar voor, het moet alleen op afstand ‘aan’ gezet worden. De functie ‘Autonoom rijden’ (FSD genaamd) kost bij Tesla - schrik niet - €7500,- en kan dus gewoon op afstand geactiveerd of gedeactiveerd worden. Als fietsen ook op vergelijkbare wijze worden uitgevoerd en gemonitord, vind ik dat een beetje griezelig. Ik denk dat ik liever een fiets heb, waarbij ik zelf bij de aanschaf bepaal wat de fiets wel of niet moet hebben cq kunnen.
Mijn ideale fiet : Fietsen die je zonder ondersteuning (dus ook zonder de batterij in te steken) ook best kan fietsen, dus lichtere fietsen en lichtere batterijen (samen max 20kg). Dit wil wel zeggen dat er wel een batterijtje in je voor en achterlicht moet zitten waarmee je toch een uurtje of twee in het donker kan fietsen en die worden opgeladen als je de batterij terug gebruikt. Verder als je dan toch eens een fietsvakantie doet met langere tochten, waar je constant ondersteuning nodig hebt, dan is het handig om een tweede batterij mee te nemen. Maar voor je doordeweekse fietsgebruik, hoef je dan niet constant met een zware fiets rond te rijden. Misschien handig om twee verschillende zwaartes van batterijen te voorzien? Eentje die tot 20 km boost ondersteunt en eentje tot 50km boost ondersteunt. Met beiden kom je dan toch al een heel eind als je op cruise rijdt.
Remlichten in het achterlicht, voor de veiligheid.
Richtingsaanwijzers Turntec van Busch+Müller, daar heb ik echt wel 200 euro voor over, voor de veiligheid.
Riem voor minder onderhoud en hoe gaaf en geweldig eenvoudig is die Enviolo naaf. Wat een geweldig team aan ingenieurs die dat idee hebben uitgedacht.
Spiegel voor de veiligheid om het achterliggend verkeer in het oog te houden
Ergonomisch handvaten die trillingen opvangen voor het rijplezier
Niet teveel ingebouwde gadgets voor het eenvoudig houden van het onderhoud van de fiets en is dus duurzamer.
Geen ingebouwde batterij (ik hou niet zo van dat gepruts met plastic klepjes die dan stuk kunnen gaan, of holtes waar vocht zich kan ophopen en niet droogt want ingesloten)
Belangrijk !! De afstand van de pedalen tot de grond mag niet te groot zijn. Ik moet eenvoudig mijn voet op de grond kunnen plaatsen. Ben toch twee keer bij het langzaam stoppen gevallen met een Riese & Muller speed pedelec. Omdat die fiets nogal hoog op de poten... euh wielen stond en ik de afstand van het voetpedaal tot de grond verkeerd inschatte, komt zowel de fietser als de fiets uit evenwicht. Als je zelf al een beetje uit evenwicht bent, dan hou je die 28 kg fiets echt niet tegen.
Ik had ook graag wat meer standaardisatie gezien van de onderdelen die sneller kunnen stuk gaan. Dat is goed voor de fietsbouwers, want die hoeven niet voor elke type fiets een aparte voorraad aan vervangingsonderdelen gedurende 20 jaar te voorzien ?
Hopelijk hebben jullie iets aan mijn bijdrage. Ik heb er mijn werk van gemaakt. Groeten uit België
Beste remlichten zou op elke electrische fiets wel handig zijn
Goede voorspellingen - zelf afgelopen zomer een lichte e-bike gekocht met derailleur. Vaak zonder ondersteuning - en nauwelijks weerstand van de motor - rijden tot die tegenwind of ander ongemak.
Ik rij al jaren met een linker spiegel op mijn fietsen .... zeker op polder - wegen met landbouw - voertuigen met aanhangers of mest - uitrijders ..... Menig tractor - rijder let vaak niet op bij passeren fietsers die solo rijden .....
Ik overweeg idd om een nieuwe e-bike aan te schaffen, maar ik zit bepaald niet te wachten op zogenaamde smart features. Wie wel? We worden daardoor nog afhankelijker van leveranciers. Ook zullen fietsen daardoor duurder worden en nog kwetsbaarder voor storingen die de gemiddelde fietsbezitter niet zelf meer kan verhelpen. Kortom een ontwikkeling die m.i. door iedereen gemist kan worden.
Verder was ik even in de veronderstelling dat je met getallen de prijzen van fietsen bedoelde.
Begrijp me niet verkeerd. Ik waardeer je filmpjes enorm. Ze zijn informatief en ik bekijk ze met heel veel plezier. Never shoot the messenger 😊
Koop voor minder geld een bromscooter! Meer bagage, degelijker gebouwd, sneller en geen geklooi met derailleur of kettingen en zo zijn er nog veel meer voordelen!
Ik ben in de markt voor een nieuwe fiets. Puur vanwege het gemak en het jaar rond met alle weersomstandigheden te kunnen fietsen zal het een e-bike worden.
Omdat ik nog geen versleten knieën heb of andere lichamelijke problemen zou ik dus zo'n tussenfiets waar je even de ondersteuning in kan schakelen als je harde windtegen hebt ideaal vinden. Ik ben alleen bang dat de prijs praktisch geen verschil gaat maken tenopzichte van een normale e-bike. Mocht dat inderdaad het geval zijn zal ik dan toch kiezen voor een "full on" e-bike om er maar zeker van te zijn dat je altijd goed zit.
Elektrisch schakelen is mooi maar voor op de e-bike zou ik daar het geld niet voor over hebben.
Ik ben nog wel benieuwd Roel, verwacht jij nog dat de ketting langzaam gaat verdwijnen bij de fietsen die naafversnellingen hebben? Ik zie er bij die fietsen weinig voordeel meer in om een ketting te hebben het kost alleen maar onderhoudt welke de gemiddelde e-bike fietser niet uit (laat voeren) voert. De derailleur blijft natuurlijk maar ook daar zie ik bij de gemiddelde e-bike gebruiker vaak meer misbruik dan nuttig gebruik ;). Hier in de comments zijn er vast een aantal mensen die er super goed voor zorgen! Maar jullie zijn ook dusdanig geïnteresseerd in fietsen dat jullie er filmpjes over kijken. Een heel andere categorie dan gemiddeld dus! 👍
Ga zo door Roel, leuk om je filmpjes zo nu en dan te bekijken.
Koop een bromscooter! Geen gedonder met die kloten kettingen of versnellingen die overslaan, geen gekloot met accu's, gewoon een beetje benzine er in en klaar. Weinig onderhoud en ze horen je aankomen. En onder het zadel kun je enorm veel bagage meenemen. En op het voetenplateau kun je, als je dat wilt zelfs een zak cement vervoeren! Alleen maar voordelen! En ook nog goedkoper dan zon veel te dure gammele electrische fiets! EN SPIEGELS!
Bedankt
Jij ook bedankt Jan!
Bedank voor alle leerzame videos, ik heb er veel aan gehad.
Zojuist twee ebikes aangeschaft en de belangrijkste afwegingen voor mij waren:
- Comfortabele zithouding
- Bosch smart system
- Nexus 8 of misschien 5 naaf
- Gerenomeerd merk
- Accu in het frame
- Budget
- Gewicht ivm fietsdrager op de trekhaak.
- Ik had graag ook een belt drive gehad maar dan had ik concessies moeten doen aan een van bovenstaande punten. En een ketting vervangen kan ik prima zelf.
Het werden uiteindelijk 2 Gazelle Grenoble C8 2024 ebikes met een upgrade naar een kiox 300 unit.
Ik moet zeggen dat deze ook uitstekend fietsen zonder ondersteuning.
Ik rij nu al 5 jaar met een hoog laag zadel voor wat ouderen mensen perfect hoeft niet af te stappen bij een stoplicht of kruizing zeer veilig gr hans
Hallo, ik vind via google geen voorbeelden terug van een hoog laag zadel. Heeft u een referentie aub ?
Roel, bedankt voor de mooie video weer!
Wat ik zelf graag zou zien is regenereren van energie weer terug de accu in, als je dus remt dat die energie weer terug gaat.
Verder zit ik niet te wachten op spatborden van plastic, echt vreselijk.
Zelfs bij Santos staat het niet high end, gewoon mooie aluminium spatborden.
Mocht ik een nieuwe e-bike aanschaffen moet die juist een zeer grote accu capaciteit hebben voor een grote range.
Het liefst met 21700 cellen met een lage interne weerstand die zijn ook geschikt om snel te laden.
Als kers op de taart een stille motor met genoeg koppel waarbij je de kracht zelf kunt programmeren naar wens per ondersteuningsstand.
Dat was het wel een beetje 😎
Groet,
Gert Jan.
Het terug genereren van energie naar de accu wordt ook "KERS" (op jou taart) genoemd😊
Ik heb zelf geen e bike nodig ik heb gewoon een oude Dames fiets en 2x een xc hardtail een smart fiets wil ik niet hebben de vraag is wat gebeurt er dan met die data die verzameld wordt.en dat zou ook betekenen dat ze je fiets op afstand kunnen uitzetten.
Tonsheng goed en goedkoop ombouwen van bestaande fiets. Super.
Bedankt Roel! 👍😃
ik zou inderdaad een lichtere e bike willen waar ik hoofdzakelijk zelf fiets voor het woonwerk en af toe de ondersteuning aan.
Weliswaar fietst huidige bike nog prima maar aspecten voor een nieuwe : lager gewicht (100km, motorpositie wellicht in achterwiel bij minder gewicht (Vgl Tenways en bv Cortina E lett) Lichtgewicht framemateriaal (composiet/carbon)
Ik ben zeer tevreden met mijn Koga Grandtourer, een lichte strakke fiets, maar na het zien van dit filmpje dankzij Roel, overweeg ik nu toch een kwaliteits (europees) ombouwkit. Ik ga me verdiepen in de merken die in het filmpje genoemd zijn. Bedankt.
@@erwinfraanje8170 kom maar een keer langs. We hebben testmodellen met Pendix en NeoDrives.
@@RoelPeerenboomTVHet
Probleem is te weinig dealers.Ik hoef niet bij een fietsenmaker te komen voor onderhoud die niet bij hem is aangeschaft.
Overigens duidelijkk verhaal over electrische fietsen. Vr.groet, F.C.
Ik heb nog steeds de Flyer T8 Deluxe uit 2012 in gebruik. De ODO is 22091km.
Deze E-bike werkt met het 26 volt Panasonic systeem. Met accu achter de zitbuis, (onder het zadel).
De accu heeft van de originele 584 Wattuur nog 543 Wattuur over.
Als de fiets niet meer sterk genoeg is om de 35kg aanhanger te trekken. Of als de accu (heel) snel leeg is op ECO (70% ondersteuning), zal deze fiets worden vervangen.
De enige onderdelen die vervangen zijn;
1- banden (Schwalbe Marathon / 37-622)
2- voortandwiel (41 tanden)
3- fietsketting
4- veertje van de automatische kettingspanner. (de spanner werkt hetzelfde als een achterderailleur. Het enige verschil: Mijn E-bike heeft een Nexus-8 naaf)
Ik blijf met deze fiets rijden tot hij 'echt' helemaal op is.
Een hele leuke video 👌🏻👍🏻
Als de prijzen ook omlaag gaan, maar dat zal wel niet. Heb zelf een cowboy v1+ van 3 jaar oud en die weegt 16-17 kg. Als je de motor loskoppelt is het te doen om zonder ondersteuning te fietsen. Anders teveel weerstand van motor. Fiets hangt ook al aan het internet , zodat ze motorfouten kunnen uitlezen en of je de begrenzer van de motor hebt gehaald. Cowboy loopt dus voor op alle trends. Nadeel is wel dat er geen fysieke winkel is waar je naar toe kan voor service.
Dag Roel, goede gezondheid bij goede zaken gewenst in '24! Trendvideo is aardig, maar schrale info zo zonder uitleg van zichtbare voorbeelden uit b.v. design beurzen voor profi's. Ja, ik wil wel een lichtere e-bike met grotere actieradius (max 32 km/uur) aanschaffen dit jaar. Die leeftijdgenoot in de comments heeft gelijk. E-bike pleegt inbreuk op je conditie, maar is ozo verslavend omdat je lekker soepel sneller op je bestemming bent. In standje eco kun je zelf nog wat werken ook. Mijn vrouw en ik combineren fietstochten met flink wandelen. Smart is oké, maar alleen op bluetooth nivo. Je fiets houdt in een gesloten circuit alle onderhoudsperikelen bij. Onze Roel vertrouw ik wel, maar al die data connecties via internet absoluut niet meer en dat dankzij onze zo geliefde overheid en hun slaafse volgelingen.
Ik ben 72 jaar, maar ga zeker geeeen ebike kopen. Het wordt weer een gewone fiets om heel gezond bezig te zijn. Door al die rommel op de fietsen wordt niet alleen de aanschaf, maar worden ook de vele onderhoudsbeurten wel heel erg duur. De fietsenhandel zal de aanschaf van een ebike zeker aanmoedigen. Accu na 2 a 3 jaar vervangen (500-700 Euro), motor die maar ca. 5 jaar meegaat, upgraden na ca 5 jaar niet meer mogelijk, regelmatig dure reparatiekosten en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De argumenten over kosten en duurzaamheid snijden zeker hout maar .......
Met leeftijd komen lichamelijke mechanische bezwaren (ervaringsdeskundige) een E-bike maakt het dan toch mogelijk leuke tochten te fietsen terwijl er toch zinvolle lichamelijke training is. dus voor veel ouderen is het een uitkomst (wel met Helm!)
Verstandig hans! Een beetje beweging is goed. Ik heb nu voor woon werk verkeer een bromscooter. De auto rijdt nu b ijna niet meer. Boodschappen in het dorp doe ik met een gewone fiets. Mocht je problemen krijgen met je knieën dan kan ik je een bromscootertje aanraden. Onder het zadel kun je veel boodschappen kwijt en ze horen je aankomen (benzine scooter). Geen gedonder meer met die versnellingen op die fietsen die altijd overslaan of kettingen die problemen geven. Zo'n bromscooter geeft in mijn ogen veel meer voordelen dan zo'n dure electrische fiets. Voor de ouderen zal het enigste probleem zijn dat een bromscooter zwaarder is in gewicht. Je moet eigenlijk een tuinhuisje hebben voor de stalling zonder drempels.
Maar kijk eens wat een auto kost, daar is zo'n elektrische fiets een schijntje bij en bij de moderne ebikes kan je zo instellen dat je ondersteuning krijgt wanneer jij dat wil. Meer kilometers op de (elektrische) fiets bespaart heel wat autokilometers.
Ik heb al 5 jaar een Scott naar volle tevredenheid,. Pas een paar nieuwe banden, ketting en cassette en hij kan er weer tegen.Er staat 23000 kilometer op en no ploblem. Een nieuwe had ik gehad maar die ik wou had een vaste stuurpen die niet te stellen was. Wil nl een beetje rechtop zitten. Bovendien wil ik een ingebouwde tracker hebben als ik een nieuwe koop. Zware motor of accu hoeft niet als hij maar stil is.
Ik heb al 2 jaar een ebike van giant en ben zeer tevreden van de motor en batterij. Verder heeft deze e-bike nog een modern LCD scherm met een makkelijke app. Ik vind het spijtig dat andere merken nog zo ver achter zitten op deze technologie
Een riem, de nieuwe MGU (onverslijtbaar, automatisch terugschakelen bij plots afremmen) en een ouderwets eenvoudig naar voren of hoogte instelbaar stuur!
En dan het liefst zonder dat je de inbussleutel bij je moet dragen. Ik heb nog een oude Gazelle (non-E-bike) waarbij ik m'n stuur in kan klappen en in racehouding of kaarsrechtop kan zitten. Op een E-bike zal stroomlijning zeker energie sparen op de accu (duurzaam dus)
Momenteel heb ik een Riese& müller (UBN-five) in bestelling. Met de fazua-ride 60 middenmotor. Zoals je zei, het word lichter en de e-bikes zijn moeilijk te onderscheiden van de gewone fiets.
Ik heb pas een nieuwe e-bike aangeschaft en heb heel veel van je filmpjes bekeken en veel van geleerd. In dit filmpje over nieuwe trends mis ik een ontwikkeling voor richting aanwijzen op de fiets. Inmiddels zijn allen motoren en brommer ed. uitgevoerd met richtingaanwijzers, waarom op de fiets nog niet???
@@MaartendeVries-n6s hoewel ze als accessoire te koop zijn, zie ik de ontwikkeling nog nergens af fabriek. Daarbij weet ik niet of het wettelijk is toegestaan.
Een beperkte range lijkt mij toch wel een beperking. 100 km is voor mij een minimum. Momenteel heb ik een 80 km range en dit volstaat maar juist. Ik heb al meermaals de accu leeg gereden. Met een hogere range heb je ook minder laadbeurten dus moet je niet steeds de fiets inpluggen.
Verder doe ik graag zelf het onderhoud van mijn fiets. Fabrikanten zijn daar duidelijk niet zo blij me en als ik jou video zo bekijk zal dat in de toekomst nog moeilijker worden. Ik vraag mij echt af of de doorsnee gebruiker echt wel zit te wachten op al die nieuweheden?
Inderdaad, de omzet en binding: lees abonnement op onderhoud, zitten in het onderhouds - programma ..... Ook ik heb eerst met een enkele accu gereden, na een paar maanden toch maar een 2e accu aangeschaft maar wel lastig mee te zeulen ..... Nu heb ik een 2e fiets met duo - accu - systeem waarbij de 2e accu ook verwijderd kan worden voor kortere ritten .....
Samen gevat: Een fiets met duo - accu kun je ook voor korte ritten gebruiken, zoals 1 accu bij ritten tot 100km en de 2e accu tot 160km .... op hoogste ondersteuning wel te verstaan ....
Woon 15km van het strand en zou graag een eBike willen, een auto heb ik ook, maar de parkeerkosten reizen de pan uit..
De Tenways CGO 600pro, is voor mij (denk ik), zeker qua prijs een goede oplossing.
Mbt de “plastic” fietsen, is dat gewicht significant lager ? Idem de prijs ?
Gewicht is niet veel lager. Het aandeel van het framegewicht vs het totale gewicht van een Ebike is maar beperkt.
Een explosief in het frame dat afgaat als mijn fiets wordt gejat.
(licht)gewicht vind ik wel belangrijk om een fiets makkelijk uit een schuur te kunnen "heisen" en ik dan wellicht mijn huidige fietsendrager kan blijven gebruiken. En gezien de prijs van een E-bike, en daarmee het hoge risico dat deze gestolen kan worden, vind ik de veiligheid nóg belangrijker. Tegenwoordig worden bijna alleen nog maar e-bikes gejat. En als deze dan in de toekomst gejat wordt zou ik willen dat ik hem op afstand op zou kunnen blazen.
Ik wil graag een complete fiets met alle voordelen, merk met niet 500 sub modellen, het is nooit perfect en als het dat is kan hij niet geleverd worden. Ik heb nu gekozen voor de Brekr F250. Mooi Nederlands product en exclusief custom model. Klaar met al die keuzes bij diverse merken. Waanzin!
De getallen gaan omlaag ..... De prijs ook ???
Voor het geld van een electrische fiets koop je een goede bromscooter. Voordelen: Ze horen je aankomen, geen kosten van dure accu's , zijn zuinig met brandstof, gaan sneller dan zo'n fiets, je moet een helm op, dus veiliger en in de winter geen kouwe kop. Ook kun je onder het zadel veel bagage meenemen en kun je tussen je voeten zelfs een zak cement halen als je dat zou willen. Ook is een bromscooter veel degelijker gebouwd. Een electrische fiets is gammel en broos. Ook dat gedonder met die ketting van zo'n fiets is een ellende. Een bromscooter heeft een volledig afgedichte kast waarin zich een aandrijfriem bevind die eigenlijk geen onderhoud nodig heeft. Deze moet alleen vervangen worden na heel veel kilometers. Het fietspad ligt vol met rotzooi zoals glas enz. Met een bromscooter rijdt je voornamelijk op de rijbaan, die veel schoner is. Dus minder kans op lekrijden. De meeste scooters hebben ook tubeless banden. Alleen maar voordelen dus.
Slecht voor milieu, slecht voor conditie, daardoor vaker ziek, meer kosten voor maatschappij. Bromscooter kan veiliger zijn voor jezelf maar niet voor je mede weggebruikers want ze zijn zwaarder en gaan sneller. Daardoor meer ledsel en dus ook meer kosten. Kortom vooral voordelig voor jezelf en nadelig voor de maatschappij. Bovendien moedigt het luiheid aan, want waarom zou je je inspannen als je je ook zonder kan verplaatsen. Ik begrijp je punten echt wel, maar enige nuance is wel gepast.
@@RoelPeerenboomTV De korte stukjes doe ik op een fiets zonder electromotor. Dus wordt ik minder ziek dan op een electrische fiets. Maar ik snap je standpunt. Want een fietsenmaker wil natuurlijk alleen maar fietsen verkopen.
Mijn fiets gaat jaar 6 in en voorlopig ben ik nog helemaal tevreden. Ik zou zo nog dezelfde kopen. Sterke motor, grote accu, goede afwerking en stevige fiets. Alleen zou hij "slim" gemaakt kunnen worden. Display eraf en telefoon erop en gaan. Dus dit jaar nog geen nieuwe.
ik had een paar eisen. Wel smart, de Bosch smart system en iphone als beeldscherm (flow app). Ik ga er nog steeds vanuit dat Apple me wel mee helpt met beschermen en dat ik dus dingen wat ik niet wil delen gewoon kan uitschakelen (misschien ben ik wat naïef). Ik wil m'n apple watch koppelen zodat ik mijn ritten nog beter kan registreren met telemetry als workout. Fiets zelf is een e-mountainbike omdat ik van het padje af wil (want dat ben ik zelf ook) maar toch laat ik hem ombouwen met spatborden en bagagedrager. Dan licht erop, want dat moet als je ermee de weg op gaat, spiegeltje... sja, klinkt ook vreemd maar ik ben het gewend op mijn bromscooter en als ik nu wandel, zit ik af en toe al die kant op te kijken waar een spiegel had kunnen zitten hahahaha... dus een spiegel, betere handvatten, beter zadel... ik zal het wel gaan zien of ik spijt krijg of niet. Het wordt iig m'n eerste e-bike.
Je doelt denk ik op de Shimano SX motor met lichtgewicht 400wh accu
@@ronhoek69 onder andere. Maar komend seizoen komen we ook met trekkingfietsen met Mahle motor die 14-17kg wegen.
In antwoord op je vraag wat mijn overwegingen zijn voor een nieuwe Ebike:
Huidig
- Nu 4 jaar lang op mijn glanzend bordeaux rode Riese&Muller Charger 2 , de 25km naar het werk gefietst,
- De Bosch Pro line motor is met 25.000km+ aan revisie/vervanging toe,
Toekomstig
- Comfortabele + degelijke fiets (R&M of gelijkwaardig)
- Moet er, voor mij, ook nog een beetje leuk uitzien (huidige R&M kleuren keuzes vind ik minder)
- Kortere reistijd,
- Ik wil geen last meer hebben van de gevoelsmatige tegenkracht" bij harder dan 25.5kmh fietsen,
- Betere vering (overweeg achterwiel vering)
- Zeker een derailleur fiets (heb naaf versnelling geprobeerd, niet iets voor mij)
- Accu capaciteit tenminste genoeg voor 75km op volle ondersteuning in de zomer, (anderhalve werkdag/3 ritten)
- Motor sturing bij voorkeur niet smart. (zie meer nadelen dan voordelen in 'macht/invloed' op afstand)
- Prijs....is uiteindelijk ook een overweging. Het bovenstaande lijstje komt op zo'n 7-8K. Vind ik wat veel.
Hallo Roel: Hoe denk je over de toekomst van de FAT bike?
@@tongemser5217 feitelijk is een FAT bike niks anders dan een ebike die er anders uitziet dan we gewend zijn. Het probleem wordt veroorzaakt door de doelgroep (de berijders) en het gegeven dat de fabrikanten de techniek zo maken dat deze makkelijk te manipuleren valt.
Wat er zou moeten gebeuren is dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Stop met leveren van componenten die opvoeren mogelijk maken, stop met produceren van fietsen die eenvoudig op te voeren zijn, neem als eigenaar van een FAT Bike je verantwoordelijkheid en gedraag je zoals het hoort.
Vorig jaar oktober een smart Kalkhoff gekocht. 🎉
Mijn vrouw wil graag een e-bike aanschaffen en zal deze vooral uitzoeken op uitstraling en kleur.
Volledig juiste stelling...ikzelf kocht juist de Specialized Vado 5.0 van 15kg
Beste wensen!
Wij hebben twee jaar geleden net 2 nieuwe e-bikes gekocht dus voorlopig blijven nog wel even toeren op deze fietsen. Bij een trend naar het steeds meer toepassen van kunststoffen is het maar te hopen dat fabrikanten/leveranciers het thema duurzaamheid en milieu goed en integraal oppakken want de berg afvalplastics wordt almaar groter...
Ik heb al een EBike sinds 2019 en ik vind de algemene kwaliteit veel slechter dan mijn gewone fiets . Kwaliteit mag echt omhoog!
Zie vaak beginners of starters die met een te laag budget hun 1e fiets kopen met vaak een voorwiel - motor ..... Tijdens het huren van e-fietsen kwam ik er op tijd achter dat een midden-motor met accu voorin of op de voorbuis, practischer rijdt .... maar wel duurder helaas ( huidige stand fiets1= 12.500km - 2020 en fiets2= 7.500km - 2021 ) Beiden zijn tegenwoordig duurder dan 3100,-- per stuk tot 4.700,-- met duo - accu ..... Ik ben van plan ze helemaal " op " te rijden door ze technisch te bereiden: Geen lage trap-frquentie en altijd in de 1e versnelling wegrijden bij 75 - 82 toeren per minuut met de pedalen .... Dat hoorde ik van mijn onderhouds - man via de laptop - uitlezing.
Ik zie vaak berijders met verkeerd gebruik van de versnellingen en luiheid in schakel - gedrag bij wegrijden .... of de accu in de hitte achterlaten op het zonnige strand .....
@@pwieringa2 Mijn fiets kon ik moeilijk laag budget noemen 3100€. Ik heb ook geen probleem met motor of batterij maar met mijn wielen, spaken. Vind dit na 3000 km snel en ik weeg maar 70 kg. Fiets is een Sparta.
Heb nu een bromscooter voor minder geld dan een redelijke electrische fiets. Ze horen me aankomen en het ding is ook nog veel degelijker dan zo'n fiets (geen geklooi met overslaande versnellingen en zo'n kloten ketting of derailleur) en veel meer bagagemogelijkheden. Een zee van ruimte onder het zadel en je boodschappentas aan het haakje bij je voeten!
Beetje onzin zulke fietsen er bestaan toch al zat stadsfietsen. Vraag me af er een markt voor is, eigenlijk al keuzes genoeg
Bonjour, j’ai un vélo gazelle bloom C380 à moteur shimano E6100 et chaîne avec une transmission manuel enviolo. Est-ce que vous pouvez me dire s’il y a un vélociste qui est formé pour convertir la transmission manuel enviolo en transmission automatique enviolo dans la ville de Lille en France ou à côté de Lille ?
Voor veel ouderen is de toename van het gewicht een wezenlijk probleem. Dus ik juich de afname van het gewicht juist toe. Maar….dat zal waarschijnlijk alleen in het hogere segment mogelijk worden. Met een Pendix op een “gewone” fiets loopt het eindsaldo behoorlijk op. Kan een Pendix ook op een Trek Dual van zo’n € 1.000 gemonteerd worden ?
Ik vind een groter koppel en meer bereik toch wel handig omdat ik graag lange recreatieve tochten maak. Mijn Batavus heeft 40 Nm, wat ik te weinig vind. Mijn Rockrider heeft 70 Nm wat ik wel prettiger vind.
Plastic frames lijkt mij een fantastische ontwikkeling.
Keertje testen?
Lagere cijfers, veel goedkoper dus.
De lichtste fiets is niet de E-BIKE, maar de gewone fiets.
Veel mensen kopen een E-BIKE omdat gewoon een derailleur niet kunnen gebruiken... Ja de Rollhoff super maar toch duur.
2 x 9 * * *22/36***11/36. Super en eenvoudig. (Crues 9s of beter Aluvio 2x9 mountainbike) Waarom een derde schijf? Voor 2 versnellingen meer... dat niemand gebruikt!
Zelf heb ik een Santos 3+ zeer toff en mijn echtgenote Santos 3+ Pendix... niet zo toff.
De meeste fietsen worden gebouwd/ontwikkeld voor de mensen die wel kunnen fietsen....... Roel de markt zit bij de mensen die niet goed kunnen fietsen.... Gelukkig Nieuwjaar!!!
ik overweeg een E-Bike om te gaan werken. Ik heb maar 2 vereisten : betrouwbaarheid en lokale service !!!
Helaas hebben A - merken de verplichting om juist bij de dealers onderhoud te laten plegen, vaak niet eens om de hoek .... dus soms met " ophaal - betaal - service " als je geluk hebt ....
ik heb mijn scooter weggedaan en mijn nieuwe advanced pro komt morgen binnen .kijken of het wat is
Daar zal je geen spijt van hebben denk ik. Ik heb de advanced trekking pro sinds de zomer, en ben er zeer tevreden over. Enkel het zadel heb ik na 1 week laten vervangen, want dat zat écht niet goed.
Ik heb juist een bromscooter gekocht! Altijd gedonder met die kloten fietsen, de versnelling slaat over en dat ketting geklooi. Ik kan nu veel meer bagage meenemen (onder het zadel of aan die haak bij je voeten) en ze horen mij aankomen! Een bromscooter geeft veel meer waar voor je geld. Die electrische fietsen zijn echt veel te duur en omdat ze zo licht zijn worden ze bij bosjes gestolen!
Lichtere fietsen
Ik hoop toch niet dat je frames bedoelt die in de toekomst van plastic worden gemaakt?
Dat gaat heel veel ongelukken veroorzaken.
Zou ik zelf never nooit kopen
voorlopig springen de prijzen uit de pan qua eblikes, vooral met riem. nieuwe technologie in de toekomst denkt dat prijzen niet vlug dalen
Koppel, actieradius en gemak (schakel-automaat
Ik ben benieuwd of Pinion met de mgu motor en riem aandrijving de bosh killer gaat worden. Maar dan zal het wel betaalbaar moeten worden.Dit is een spannende evolutie welk fiets merk gaat dit betaalbaar maken nu een kost zo een ebike een halve Dacia tja…
Dat is idd een mooie ontwikkeling.
Vreselijk dat zelfs de fiets draadloze verbindingen gaat krijgen! Overal al die straling, wifi, bluetooth, boosters om het te versterken, smart tv's, smart wasmachines en ga zo maar door. En dan buiten je huis overal van die verschrikkelijk lelijke grote metalen masten met vele "pizzadozen' eraan en dan straks waarschijnlijk schakelen via bluetooth? Dit kan toch niet gezond zijn en ook niet velig, want alles kan gehackt worden. Ik hoop dat er altijd fietsen blijven die blijven schakelen via een draadje. Dat zijn uiteindelijk toch de meest stabiele en betrouwbare verbindingen.
Ja, bianca, er komt een tijd dat wereldwijd het internet compleet instort en dan kun je zelfs niet meer fietsen! hahahahaha. Het is echt erg aan het worden. En ze gaan maar door. Als er nu een grote stroomstoring is dan kun je al geen boodschappen meer kopen omdat die ellendige kassa's en winkeldeuren het niet meer doen. Dus dan maar verhongeren of plunderen die hap. Jammer voor de jeugd die dit allemaal nog moet doorstaan. Wat een klote maatschappij is het geworden. Ook dat internet bankieren waartoe je wordt gedwongen door die ellendige banken. Het is een drama!
Ik ben geen fan van ebikes. Gewoon op eigen kracht fietsen, weinig milieu impact, minder afhankelijkheid (laden, extra point of failures) en relatief lagere onderhoudskosten.
Klopt, maar niet iedereen is even fit. Je hebt oudere mensen, mensen met n beperking of ziekte. En als je 2 kleine kinderen op je long tail meeneemt, is ondersteuning ook wel handig. Tegenwoordig zie je zelfs kinderen van 12-16 jaar met de ebike van mama of papa naar school fietsen ...
Mijn fiets nooit aan het internet ! Wat heeft een fabrikant met mijn locatie te maken ? Hier zou jij Roel je tegen uit moeten spreken !!!
Een plastic frame lijkt me niet echt veilig
Krachtig en stil.
alweer omlaag bedoel je en al die nieuwe techniek gaat nergens meer over smart fiets lol.. wat een ......
E-race die > 25 km/u kunnen
Die zijn niet legaal. Dat kan hij dus in beslag genomen worden. Of je werkt je in grote financiële problemen wanneer je een ongeluk veroorzaakt.