Suunnittelulistalla olisi pari muutakin sukellusvene-aiheista videota, mutta niiden edistämiseen tarvistisin aineistoja museoilta. Ehkä joskus tulevaisuudessa.
Hyvä ja huoliteltu video. Joskus naperona kävin ihastelemassa tätä, mutta sisälle ei silloin päässyt. Nyt pääsin. Kanava tilaukseen ja jakoon ehdottomasti!
Suosittelen lämpimästi katsomaan videon, jos ei muuten niin kokovertailun vuoksi. D-2:n uppouma on melkein nelinkertainen Vesikkoon verrattuna. Ja D-2 on melkein puolet köykäisempi kuin USA:n ja Japanin sota-ajan isot laivasto-sukellusveneet.
Hyvä että edes tämä Vesikko pelastui romutukselta. Omasta mielestä miinalaiva Ruotsinsalmi, moottoritorpedovene Syöksy tai joku sota-ajan tykkiveneistä olisi ansainnut museoinnin.
Hmm, mielenkiintoista. Tuo yksityiskohta mennyt itseltä ihan ohitse. "60 kpl Hispano Suiza M-105 lentokonemootoria" Voisiko tuo tarkoittaa alkuperäisiä Morane-Saulnierin Hispano-Suiza 12Y-31 -moottoreita, tai venäläistä Klimov M-105 kehitysversiota? Ja miksiköhän ne ovat myynnissä Merivoimien kautta? Ilmoituksen puhelinnumeroon lienee turha soittaa asian tiimoilta enää...
Tosi hyvää materiaalia ja kerrontaa eli tosissaan oppikirjoihin kelpaavaa! Itsekin hieman sotahistoriaa lueskellut ja noista sukellusveneistäkin aikanaan ja vielä tuossa muutamiakin vuosia sitten lukenut kirjan, jossa kerrottiin Saksalaisten sukellusveneoperaatioista Atlantilla. Vaan tuossa oli eräs, oliko Il/ IS sotavuosien erikois- numero, siellä toimittaja ehkä ainakin "muka" viisaana kertoi, että nuo sukellusveneet oli turhia ostoksia sen ajan Suomelle vaan mitä itse olen ymmärtänyt, että ei nyt välttämättä ihan niinkään. Vesialus toiminta oli vissiin aika hiljaista siihen ( sotavuosien aikaan ) Suomen rannikolla ja nuohan upottivatkin joitakin venäläis- aluksia Suomen rannikolla eli nuo alukset teki tehtävänsä ja venäläiset vissiin pelkäsi niitä ja ne nuo alukset käsittääkseni piti aikalailla venäläisten alukset satamissaan Itä- meren perällä satamissaan eli pohjukassaan eli liekö ihan Saksalaisten toiveesta, että niitä aluksia ei pääsisi Suomi- Viro välisen linjan Eurooppalaiselle osalle eli Saksalaisten hallussa olevalle puolelle? venäläis- aluksissa oltiin usein päissään ja siksi Suomelta kai kiellettiin rauhanehdoissa sukellusveneet koska venäläiset pelkäsi niitä liikaa vaan Koivistohan se irtisanoi ns. Pariisin rauhansopimuksessa ehdot ja kun Suomalaisilla hyviä kokemuksia sukellusveneistä rauhantakaajina, niin mikä jottei niitä voisi laittaa nykyään vaikka ainakin muutaman uuden ns. Rauhantakaajaksi? Tosin olen vissiin ymmärtänyt, että Ruotsi auttaa/ voisi auttaa, jos noita "Rauhantakaajia" tarvitaan, siellähän mm. Kockums Marine System tekee vissiin ihan laadukkaita noita ja toki sitten Saksassakin tehdään noita ja tuossa muutama kymmenen vuotta sitten siellä innovaatio, että tuo sukellusveneen pinta päällystetään kumilla, jolloin kaikuluotaimet yms. Eivät havaitse sitä tai kaiketi ennemminkin pysty lähettämään vastasignaalia siitä. Lisäksihän sitä siinä samalla tulee korroosiosuoja sukellusveneelle sillä ne kun joutuvat toimimaan kyllä mitä vaihtelemmissa olosuhteissa , :). Eli osaltaan paljon Kunniaa Suomen Sukellusvenemiehille, liekö niitä enää yhtään elossa ja jos saisi niiltä saisi juttuja, että minkälaista se oikeasti oli ja kun ketäänhän ei sinne vissiin pakotettu, että minkälaiset ajatukset/ aatteet sitä oli mennä nuorena sukellusveneeseen ja että toimiko hommat näiden ns. "vapaaehtoisten kesken" ja oliko mitä vaatimuksia tai tuliko siitä sitten mitään etuja ja eli että oliko siellä Suomen sukellusvenejoukoissa niin kovin mukava eli ns. Kiva palvella ja että millekäs se ja ne pariisin rauhanehdot sitten tuntui ja se tuo Suomen sukellusveneiden romutus? Vaan mikä se lie ollut sukellusveneiden väritys tuolloin, kuvista olen aina luullut, että ne olisi aina harmaita tai sitten jossakin maasto- tai talviväreissä mutta tuo Suomenlinnan aluksen punainen väritys erikoinen/ yllätti. Komeita kuviahan tuolta ajalta löytyy, :)
Juttuvinkkinä ja muillekin käyntikohdeideana, lahden toisella puolelle museoitu sukellusvene Lembit on mielenkiintoinen kohde ja Kalev luokan veneillä oli suora yhteys Suomen puolustusratkaisuihin 30-luvulla. Mutta jälleen taattua laatua tämäkin video, kiitos!
@@mct1983 Jos siellä käyt tai on suht tuoreita valokuvia niin laita jossakin välissä viestiä. Pohjamateriaali auttaisi suunnittelemaan käyntiä ennakkoon.
Huhu on ainakin puoliksi totta. Jos sen työntää vesille niin takuulla painuu pinnan alle. Pintautumiseen tarvitaan sitten pelastusalus. Ja torpedoputkiakaan ei ole varsinaisesti dekottu, tosin Suomella ei taida olla ainuttakaan 21" torpedoa tallessa.
Hyvää duunia videon kanssa, todella kiinnostava aihe koska kyseisessä tölkissä käyny itekki muutaman tuhat kertaa. Sisätilat muotoiltu ku jahdin konetila, ei tuolla viikkoa pidempää kestä erkkikään. Sentään upotti jotain ja toimi uhkana ni ei menny kaikki pätäkkä hukkaan
Jo pelkästään tieto siitä, että vastustajalla on sukellusveneitä muuttaa valtion merivoimien/merijalkaväen käyttäytymistä ja operaatioiden suunnittelua, käytännössä tietysti vaikeuttavasti ja rajoittavasti.
Toinen hemmetin hieno kohde mikä kannattaa käydä tsekkaamassa jos käväsee Etelä-Helsingissä lahden takana on Lennusadama muuseum eli lentosataman museo, siellä on sisätiloissa toinen Viron kahdesta sukellusveneestä, Lembit. Muutenkin ihan älyttömän siisti museo jossa on sekä paljon nähtävää, että interaktiivista tekemistä.
Muutaman kerran iski nakki oppaaksi kiinnioloviikonloppuna (1982) MeriSK:ssa. Pohjat kirjoista koululla , joita muuten oli ihan kivasti. Myös erään historiallisesti valveutuneen komentakakapteenin kertomukset autoivat perehtymään siinä määrin että veneellä kehtasi olla. Myöhemmin törmäsin materiaaliin josta käytettiin ainakin yhteen kirjaan ja muutamakin juttu Laivaston Killan Ankkuri-lehteen. En tiedä kuinka oikeassa olen mutta naapurin kelluvan kaluston valokuvia näytti olleen otetun erittäin läheltä vedenpintaa ja kohtuullisen läheltä. Mitenkähän lie otettu ?
Itselle tuo maalikuosin tarina selvisi vasta videon tekemisen jälkeen. Keltainen Itärintama-raita on ajalta kun Vetehiset ja Vesikko operoivat saattuetoiminnassa ja sukellusvenejahdissa Ahvenanmeren suunnalla. Silloin oli tärkeää että pinta-alukset ja lentokoneet erottivat helposti omat sukellusveneet vihollisista.
@@Satunnaistasotilashistoriaa, looginen selitys. Sukellusvenehistoria ollut aina lähellä sydäntä, mutta esim. tästäkään en ollut tietoinen. Kiitos sivistämisestä 👍🏻 kanava muutenkin täynnä kaikenlaista mielenkiintoista nippelitietoa.
Hellepuvulta näyttää. Merivoimilla perinteisesti erikseen palveluspuku tropiikkiin ja kesähelteille. Itse en ole nähnyt hellepukua käytettävän koskaan.
Kaaauan ennen yleisölle avaamista ryömin torpedoputkesta sisään. Haju ja tunnelma oli jännä. En vienyt enkä rikkonut mitään. Kannen peräosassa on toinenkin vessa, sitä kai käytettiin jos vain voitiin.
Tuolla on hyvä video miten asia nykyään hoidetaan: ruclips.net/video/g3Ud6mHdhlQ/видео.html Etenkin ennen sotaa valmistetuista sukellusveneistä on hyvä muistaa että ne ovat "sukeltavia veneitä", eli tarkoitettu ajamaan pääosin pinta-ajossa. Eli sukelluksissa oltiin vain hyvin rajattuja aikoja kerrallaan. Omat tiedot aiheesta ovat vähän hatarat, enkä nyt löydä lähdettäkään mistään joten joku tietäjä korjannee jos vastaan virheellisesti. Omen ymmärryksen mukaan hiilidioksidi oli isompi ongelma kuin varsinainen hapen määrä. Sukellusveneessä oli jonkinlainen ilmanpuhdistuslaitteisto, ja hätätilanteessa polttivat "kalium-patruunoita".
Pääpiirteissä näin. Mutta en kuitenkaan usko että sukellusveneitä ihan pian tulee hankintalistalle. Tuppaavat olemaan tyyriitä, ja kaluston + hukatun tietotaidon hankintaan menisi helposti 10+ vuotta.
Jos suomenkielinen sisältö kiinnostaa niin kannattaa kurkata myös FinHistoryChannel: ruclips.net/channel/UCYT30zQsFW3xvi_-pLxZXEA Sieltä erityisesti suosittelen "Suomen sisällissota" -sarjaa ja "Ruotusotamiehen tarina - Korpraali Erik Nyström (1734-1790)" -videota. Parolan Panssarimuseokin tekee välillä videoita: ruclips.net/channel/UCdTiNDqEvCOG_1iLg-QN3qAvideos Olisi kyllä hienoa jos Panssarimuseo (ja muutkin military-museot) alkaisi tuottamaan videoita aktiivisemmin.
Repesi kyllä lievä nauru siinä kohtaan kun mainittiin akuston teho ja mietin taskussa olevaa 5g puhelintani, ei ole sukellusvene ei mutta nettiin pääsee ja soittaa voi !
Olen tuota hiljakseen selvittänyt, mutta yksityiskohdat ovat vielä vähän auki. Tuolla on hyvä video miten asia nykyään hoidetaan: ruclips.net/video/g3Ud6mHdhlQ/видео.html 40-luvun sukellusveneet olivat vielä "sukeltavia veneitä", eli tarkoitettu ajamaan pääosin pinta-ajossa. Sukelluksissa oltiin vain hyvin rajattuja aikoja kerrallaan. Arvaisin että vety ja muut myrkylliset kaasut poistettiin ihan tuulettamalla pinta-ajossa. Ei järin mukavaa, mutta Vesikon konehuoneessa ei mikään muukaan asia täyttäisi tämän päivän työturvallisuusvaatimuksia. Periaatteessa sukellusveneen ilmanlaadussa ratkaisee happi, hiilidioksidi, kosteus ja pöpöt. Omen ymmärryksen mukaan hiilidioksidin poistaminen oli isompi ongelma kuin varsinainen hapen määrä. Happeahan saa lisää vaikka painepullosta. Sukellusveneessä oli jonkinlainen ilmanpuhdistuslaitteisto, ja hätätilanteessa polttivat "kalium-patruunoita". Jostakin luin selostusta että kosteuden tiivistyminen saattoi aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Kondensiovedellä on taipumus tunkeutua odottamattomiin paikkoihin. Samaten kaikenlaiset pöpöt yms levisivät kuin kulovalkea suljetussa sukellusveneessä.
Teekkö videota joskus niistä laivaston uusista korveteista, ois kiva saada jotai yhteenvetoa vaikka ennen vesillelaskua ja toine video vaikka ku o ekat koeajot
Todennäköisesti ei. Edellyttäisi yhteistyötä PV:n kanssa eivätkä siellä ole järin kiinnostuneita asioimaan jonkun videoharrastelijan kanssa. Eli en nyt henkeä pidätellen odota kutsua koeajamaan uusia korvetteja. Toisekseen keskityn mielummin vähän historiallisempiin aihaisiin niin ei tarvitse miettiä salassapitoasioita yms.
Excellent question! The room height was so ordinary I didn't pay much attention to it. I guess a 185 cm long sailor can easily walk in boat without hitting his head. But basketball players must know the location of each object hanging from the roof.
Ainakin olisi ollut helppo tähdätä ylös tai alaspain jos tarpeeksi porukkaa liikkui eteen tai taakseppäin. Aikas kätevää. Perkele mikä pieni "keittiö".
Atlas Werke -kuuntelulaiteisto vilahtaa tälläkin videolla, tarkemmasta mallista ei ole tietoa. Käsittääkseni Suomeen saatiin ensimmäiset aktiiviset kaikumittaimet vasta 60-luvun alussa, sodassa käytettiin pelkkiä passiivisia kuuntelulaitteita.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Oh ok, my bad. I need to check my sources more thoroughly next time. Still though, it's good to see that Finland saved and preserved Vesikko.
I think its great the they saved it from scrapping. BTW it is such a well-known tourist destination that it affects Finns' image of submarines in general. The museum ship is the only submarine most of the Finns will ever see or visit. Many Finns believe that all other submarines are as small as Vesikko.
Sahalaidat ovat juurikin kettinkejä verkkoja ja sen sellaisia esteitä varten löytyy monesta u-luokituksen omaavasta sukellusveneestä. Eikös puskemalla upotettu sodan aikana jopa yksi vihollisen laiva?
Vetehinen puski venäläisen SCH-305 -sukellusveneen upoksiin marraskuussa 1942. Vihollinen toki upotettiin mutta hyökkäystapa ei kerännyt pelkästään kehuja, Vetehinen kärsi itsekkin aika pahoja vaurioita. Saattaa olla että tapauksesta tulee video jossakin vaiheessa...
@@Satunnaistasotilashistoriaa muistelin näemmä jotakuinkin oikein. Toki itse puskeminen ei noita sahalaitoja välttämättä tarvitse mutta Kyllä se varmaankin ikävän lisää raapaisun antaa törmätessä, varsinkin jos sattuu sopivasti ajautumaan törmäävän rungon alle tai päälle ( riippuen toki sahojen sijoittelusta..) Toki tuo on aika viimeinen keino. Toisaalta crichton-vulcan telakalta tulleiden tuotteiden kestävyys oli tunnettu ympäri maailman, joten Kippari varmaan tehnyt arvion että vaikka Rauta valittaa niin Neuvostoliiton Rauta valittaa enemmän törmäyksessä... Tiedä häntä :) Kiitos mielenkiintoisista videoista. Itse olen miettinyt suomenkielistä raketti/avaruuustekn. aiheista tubekanavaa. Sellaista kun ei kaiketi juurikaan ole ( englanninkielisiä onkin sitten tänä päivänä 13 tusinassa artemis/SpaceX tohinassa..)
@@lasselahti4056 Suosittelen ehdottomasti kanavan kokeilemista. Jos minä pärjään niin ei tämä kovin vaikeaa voi olla. Jos kaipaat vinkkejä / rohkaisua / esimerkkejä niin ota yhteyksiä.
Kyllä ja ei. Yhdellä kuvauskeikalla kaikki drone-klipit ylivalottuivat käyttökelvottomiksi. Laitoin yhden niistä videolle, lähinnä itselle muistilapuksi että kaikki ei aine mene ihan putkeen. Eli ei, klippi ei tarkoituksella ole noin kirkas. Toisaalta kyllä, ihan tahallani valitsin videolle puhkipalaneen klipin.
Hienoa että joku arvostaa! Tein tuon klipin vuosi sitten kun mietin että voisiko viden julkaista ilman sisäkuvauksia. Moottori on mallinnettu jostakin tosi vanhasta valokuvasta. Videosta tuli omasta mielestä parempi kun pääsin vihdoin sisätilojakin kuvaamaan, mutta tuon klipin halusin kuitenkin hyödyntää.
Osuva palaute, tuon olisi voinut paremmin selittää. Vesikon tekninen erikoisuus oli rungon rakentamistapa eli sähköhitsaus. Se ei kuullosta ihmeelliseltä, mutta mullisti laivanrakennuksen.
Videon tekijälle mainokset ovat välttämätön paha. Itselle tulee pieniä kahvirahoja mutta RUclips rahoittaa mainoksilla tämän koko videopalvelun. Eli ilman mainoksia RUclipsa ei olisi olemassa. Jos RUclipsa käyttää paljon niin suosittelen tutustumaan premium -palveluun. Itse maksan kk-hintaa ettei tarvitse mainoksia katsella. Toinen vaihtoehto on kokeilla ad blocker -palveluita, mutta niiden toiminnasta täytyy etsiä tietoja muualta.
@@Satunnaistasotilashistoriaa ymmärrän että mainoksia rahoitetaan monia asioita maailmassa. Kuten kokonaisia TV asemia. Asia ja kilpailu asiakkaista/huomiosta johtaa siihen että jos kahden palvelun laatu on lähellä toisiaan, käyttäjät suosivat mainoksetonta. Toinen asia on että jos mainoksia tulee joka tuutista niin asia väsyttää ja tulee ähky. Toisilla on tosin korkeampi sitokyky kuin toisilla. RUclips, kun on osa Googlen konsernia niin Google tietysti päättää missä on mainoksia missä ei. Jos RUclipsssa ei olisi mainoksia niin he ehkä lisäisivät mainoksia johonkin toiseen palveluun. Yrityksen tavoite on tietysti tehä voittoa. Loppupelissa jokainen taho tekee itse päätökset, seisoo niiden takana ja kantaa vastuun seurauksista.
Vesikko tuotiin Suomenlinnaan kolmessa osassa. Olin paikalla katsomassa (pikkupoikana) kun osien nostot tapahtui syksyllä 1961.
Tätä jaksoa oon kyllä odottanut kauan. Kiitos tästä ja muista loistavista videoista. -Entinen Röytän täkkäri.
Aivan huippu työtä taas kerra👍
Hienoa ! Videoittesi taso on korkea, tätä videota voi mainostaa muillekin malliksi selkeästä esityksestä. Viralliseksi Opetusmateriaaliksi kelpaavaa.
I love this channel !! I learn so many things ! Im always so excited when I see a new video released ! Thank you !!!
Yksi viidestä maailmassa jäljellä olevasta toista maailmansotaa edeltävistä sukellusveneistä.
Isoisoisäni palveli Vesikon päällikkönä hetken ajan jatkosodassa
Onpa mahtavaa saada kuulla videota suomalaisesta sukellusveneestä! 👍
Suunnittelulistalla olisi pari muutakin sukellusvene-aiheista videota, mutta niiden edistämiseen tarvistisin aineistoja museoilta.
Ehkä joskus tulevaisuudessa.
Mahtavia videoita ja kiitos niiden teosta!
Hyvä ja huoliteltu video. Joskus naperona kävin ihastelemassa tätä, mutta sisälle ei silloin päässyt. Nyt pääsin. Kanava tilaukseen ja jakoon ehdottomasti!
Taas yksi kohde kuluttamaan arvokasta loma-aikaa...
Hieno video!
On kyllä todella laadukasta jälkeä jälleen kerran, kiitos!
Mukava ku löytää välillä jotain näin hienoa materiaalia Suomitubesta
Erittäin hyvä ja kiinnostava kanava...kiitos🙂👍
Mahtava video jälleen kerran. Erittäin hyviä pätkiä kaikki jatka samaan malliin 👍
Loistava video! Terveiset Pietarista ja D-2 “Narodovolets” sukellusveneen sisäkierroksesta!
ruclips.net/video/OCE0z6Uxmc4/видео.html&t=
Suosittelen lämpimästi katsomaan videon, jos ei muuten niin kokovertailun vuoksi.
D-2:n uppouma on melkein nelinkertainen Vesikkoon verrattuna. Ja D-2 on melkein puolet köykäisempi kuin USA:n ja Japanin sota-ajan isot laivasto-sukellusveneet.
Kiitos, erittäin mielenkiintoinen minidokkari.
Harmi, ettei näitä suurempiä veneinä saatu museoitua.
Hyvä että edes tämä Vesikko pelastui romutukselta.
Omasta mielestä miinalaiva Ruotsinsalmi, moottoritorpedovene Syöksy tai joku sota-ajan tykkiveneistä olisi ansainnut museoinnin.
14:19 60 kpl Hispano-Suiza -moottoria myytiin tarjouksien perusteella. Auts. Saakeli miten hienoja koneita...
Hmm, mielenkiintoista. Tuo yksityiskohta mennyt itseltä ihan ohitse.
"60 kpl Hispano Suiza M-105 lentokonemootoria"
Voisiko tuo tarkoittaa alkuperäisiä Morane-Saulnierin Hispano-Suiza 12Y-31 -moottoreita, tai venäläistä Klimov M-105 kehitysversiota? Ja miksiköhän ne ovat myynnissä Merivoimien kautta?
Ilmoituksen puhelinnumeroon lienee turha soittaa asian tiimoilta enää...
Sieltä vastataan: "Vihdoinkin joku soitti! Saatte nyt kaikki koneet tosi halvalla!"
@@asdfghjkl48929 Oli muuten varsin hyvä vinkki. Saattaa olla että ensi vuonna tulee video johon nuo moottorit liittyvät...
@@Satunnaistasotilashistoriaa Jee, hienoa!
Tosi hyvää materiaalia ja kerrontaa eli tosissaan oppikirjoihin kelpaavaa! Itsekin hieman sotahistoriaa lueskellut ja noista sukellusveneistäkin aikanaan ja vielä tuossa muutamiakin vuosia sitten lukenut kirjan, jossa kerrottiin Saksalaisten sukellusveneoperaatioista Atlantilla. Vaan tuossa oli eräs, oliko Il/ IS sotavuosien erikois- numero, siellä toimittaja ehkä ainakin "muka" viisaana kertoi, että nuo sukellusveneet oli turhia ostoksia sen ajan Suomelle vaan mitä itse olen ymmärtänyt, että ei nyt välttämättä ihan niinkään. Vesialus toiminta oli vissiin aika hiljaista siihen ( sotavuosien aikaan ) Suomen rannikolla ja nuohan upottivatkin joitakin venäläis- aluksia Suomen rannikolla eli nuo alukset teki tehtävänsä ja venäläiset vissiin pelkäsi niitä ja ne nuo alukset käsittääkseni piti aikalailla venäläisten alukset satamissaan Itä- meren perällä satamissaan eli pohjukassaan eli liekö ihan Saksalaisten toiveesta, että niitä aluksia ei pääsisi Suomi- Viro välisen linjan Eurooppalaiselle osalle eli Saksalaisten hallussa olevalle puolelle? venäläis- aluksissa oltiin usein päissään ja siksi Suomelta kai kiellettiin rauhanehdoissa sukellusveneet koska venäläiset pelkäsi niitä liikaa vaan Koivistohan se irtisanoi ns. Pariisin rauhansopimuksessa ehdot ja kun Suomalaisilla hyviä kokemuksia sukellusveneistä rauhantakaajina, niin mikä jottei niitä voisi laittaa nykyään vaikka ainakin muutaman uuden ns. Rauhantakaajaksi? Tosin olen vissiin ymmärtänyt, että Ruotsi auttaa/ voisi auttaa, jos noita "Rauhantakaajia" tarvitaan, siellähän mm. Kockums Marine System tekee vissiin ihan laadukkaita noita ja toki sitten Saksassakin tehdään noita ja tuossa muutama kymmenen vuotta sitten siellä innovaatio, että tuo sukellusveneen pinta päällystetään kumilla, jolloin kaikuluotaimet yms. Eivät havaitse sitä tai kaiketi ennemminkin pysty lähettämään vastasignaalia siitä. Lisäksihän sitä siinä samalla tulee korroosiosuoja sukellusveneelle sillä ne kun joutuvat toimimaan kyllä mitä vaihtelemmissa olosuhteissa , :). Eli osaltaan paljon Kunniaa Suomen Sukellusvenemiehille, liekö niitä enää yhtään elossa ja jos saisi niiltä saisi juttuja, että minkälaista se oikeasti oli ja kun ketäänhän ei sinne vissiin pakotettu, että minkälaiset ajatukset/ aatteet sitä oli mennä nuorena sukellusveneeseen ja että toimiko hommat näiden ns. "vapaaehtoisten kesken" ja oliko mitä vaatimuksia tai tuliko siitä sitten mitään etuja ja eli että oliko siellä Suomen sukellusvenejoukoissa niin kovin mukava eli ns. Kiva palvella ja että millekäs se ja ne pariisin rauhanehdot sitten tuntui ja se tuo Suomen sukellusveneiden romutus? Vaan mikä se lie ollut sukellusveneiden väritys tuolloin, kuvista olen aina luullut, että ne olisi aina harmaita tai sitten jossakin maasto- tai talviväreissä mutta tuo Suomenlinnan aluksen punainen väritys erikoinen/ yllätti. Komeita kuviahan tuolta ajalta löytyy, :)
Juttuvinkkinä ja muillekin käyntikohdeideana, lahden toisella puolelle museoitu sukellusvene Lembit on mielenkiintoinen kohde ja Kalev luokan veneillä oli suora yhteys Suomen puolustusratkaisuihin 30-luvulla. Mutta jälleen taattua laatua tämäkin video, kiitos!
En ole itse (vielä) Tallinan merimuseossa käynyt, mutta silti uskallan suositella sitä.
Työlistalla ehdottomasti!
@@Satunnaistasotilashistoriaa loistavaa! suosittelen ehdottamasti käymään. Pelkkä rakennus on todella vaikuttava.
@@mct1983 Jos siellä käyt tai on suht tuoreita valokuvia niin laita jossakin välissä viestiä.
Pohjamateriaali auttaisi suunnittelemaan käyntiä ennakkoon.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kannattaa käydä, virolaisilla on siellä hieno sukellusvene näytillä.
huhhu onneks youtube ehdotti tätä kanavaa! oli kyl hyvä video, pitää kattoo loputki :D
Tornihuhu kertoo että Vesikko on vielä tänäkin päivänä täydessä sukellus- ja taisteluvalmiudessa. On vain naamioitu museoksi.
Huhu on ainakin puoliksi totta. Jos sen työntää vesille niin takuulla painuu pinnan alle. Pintautumiseen tarvitaan sitten pelastusalus. Ja torpedoputkiakaan ei ole varsinaisesti dekottu, tosin Suomella ei taida olla ainuttakaan 21" torpedoa tallessa.
@@Satunnaistasotilashistoriaa 😅
On se kova äijä👌🏻👌🏻
Hyvää duunia videon kanssa, todella kiinnostava aihe koska kyseisessä tölkissä käyny itekki muutaman tuhat kertaa. Sisätilat muotoiltu ku jahdin konetila, ei tuolla viikkoa pidempää kestä erkkikään. Sentään upotti jotain ja toimi uhkana ni ei menny kaikki pätäkkä hukkaan
Jo pelkästään tieto siitä, että vastustajalla on sukellusveneitä muuttaa valtion merivoimien/merijalkaväen käyttäytymistä ja operaatioiden suunnittelua, käytännössä tietysti vaikeuttavasti ja rajoittavasti.
Suomen ympärillä meren pohja on niin matalalla ettei onneksi kovin järeällä kalustolla pääse lähelle rannikkovartioston huomaamatta
Oon hitto Silent Hunterini ykkösestä alkaen pelannu, enkä oo Vesikkoa käyny kattomas. Pitää kyllä ens kesänä korjata tämä. Kiitos videosta.
Muista sanoa lipunmynnissä että tulit paikalle kun näit interwebissä jonkun videon. Semmoinen auttaa tätä kanavaa paljon.
Toinen hemmetin hieno kohde mikä kannattaa käydä tsekkaamassa jos käväsee Etelä-Helsingissä lahden takana on Lennusadama muuseum eli lentosataman museo, siellä on sisätiloissa toinen Viron kahdesta sukellusveneestä, Lembit. Muutenkin ihan älyttömän siisti museo jossa on sekä paljon nähtävää, että interaktiivista tekemistä.
Huippu videoita! 👍
Muutaman kerran iski nakki oppaaksi kiinnioloviikonloppuna (1982) MeriSK:ssa. Pohjat kirjoista koululla , joita muuten oli ihan kivasti. Myös erään historiallisesti valveutuneen komentakakapteenin kertomukset autoivat perehtymään siinä määrin että veneellä kehtasi olla. Myöhemmin törmäsin materiaaliin josta käytettiin ainakin yhteen kirjaan ja muutamakin juttu Laivaston Killan Ankkuri-lehteen. En tiedä kuinka oikeassa olen mutta naapurin kelluvan kaluston valokuvia näytti olleen otetun erittäin läheltä vedenpintaa ja kohtuullisen läheltä. Mitenkähän lie otettu ?
Se Sukellusveneestä otettu risteilijä Kirov kuva?
Stnan R U M A tuo maalikuosi, kuka lie apina asiasta päättänyt. Hyvä ja informatiivinen video, kiitos.
Itselle tuo maalikuosin tarina selvisi vasta videon tekemisen jälkeen.
Keltainen Itärintama-raita on ajalta kun Vetehiset ja Vesikko operoivat saattuetoiminnassa ja sukellusvenejahdissa Ahvenanmeren suunnalla. Silloin oli tärkeää että pinta-alukset ja lentokoneet erottivat helposti omat sukellusveneet vihollisista.
@@Satunnaistasotilashistoriaa, looginen selitys. Sukellusvenehistoria ollut aina lähellä sydäntä, mutta esim. tästäkään en ollut tietoinen. Kiitos sivistämisestä 👍🏻 kanava muutenkin täynnä kaikenlaista mielenkiintoista nippelitietoa.
@@subseeker Sukellusveneet kiinnostavat itseäkin aiheena kovasti. Aiheita saa ehdottaa, etenkin jos osaat itse konsultoida asiassa.
Hei, osaatko sanoa minkä nimiset paidat kahdella kapteeniluutnantilla on päällään noin kohdassa 04:05?
Hellepuvulta näyttää. Merivoimilla perinteisesti erikseen palveluspuku tropiikkiin ja kesähelteille.
Itse en ole nähnyt hellepukua käytettävän koskaan.
Jälleen hyvä video
you need more views, would be fantastic if this could be in english as well:) greetings from norway
there are english subs at least
@@OhukaisMies_54 yeah it helps a LOT
@@OhukaisMies_54 do you know how good Finns are at understanding/speaking English?
@@neogeo1670 usually nearly everybody speaks english here to a certain extent
@@neogeo1670 but it of course depends on everyones case, i for one am really good at it xd
Tosi tosi hyvä video ps oot paras youtubettaja
Hieno video jälleen
Hieno kanava
Mainio ja informatiivinen video.
Hyvä video! Tiedätkö, kuinka monta menehtyi rahtilaiva Vyborgilla?
En. Tuskin montaa, ulkomuistista Vyborgin uppoaminen vei melkein päivän.
Kaaauan ennen yleisölle avaamista ryömin torpedoputkesta sisään. Haju ja tunnelma oli jännä. En vienyt enkä rikkonut mitään. Kannen peräosassa on toinenkin vessa, sitä kai käytettiin jos vain voitiin.
Oikeasti joku keulan ihme luukku, ei torpedoputki jotka ovat alempana.
Katoin tätä matkalla alajärveltä perhoon oli kivaa katottavaa
Upeeta...nää videot ovat loistavia
Kiitoksia videosta! Sellainen kysymys on askarruttanut että mistä sukellusveneen miehistö saa happensa?
Tuolla on hyvä video miten asia nykyään hoidetaan:
ruclips.net/video/g3Ud6mHdhlQ/видео.html
Etenkin ennen sotaa valmistetuista sukellusveneistä on hyvä muistaa että ne ovat "sukeltavia veneitä", eli tarkoitettu ajamaan pääosin pinta-ajossa. Eli sukelluksissa oltiin vain hyvin rajattuja aikoja kerrallaan.
Omat tiedot aiheesta ovat vähän hatarat, enkä nyt löydä lähdettäkään mistään joten joku tietäjä korjannee jos vastaan virheellisesti.
Omen ymmärryksen mukaan hiilidioksidi oli isompi ongelma kuin varsinainen hapen määrä. Sukellusveneessä oli jonkinlainen ilmanpuhdistuslaitteisto, ja hätätilanteessa polttivat "kalium-patruunoita".
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kiitoksia ja täytyy tarkistaa linkin video 👍
Editointi on äijäl hallussa
Huikee video taas!
Eikö oo muute nii, että nykyään Suomella voisi olla sukellusveneitä, koska eikö tuo sopimus rauennut, kun Neuvostoliitto hajosi.
Pääpiirteissä näin.
Mutta en kuitenkaan usko että sukellusveneitä ihan pian tulee hankintalistalle. Tuppaavat olemaan tyyriitä, ja kaluston + hukatun tietotaidon hankintaan menisi helposti 10+ vuotta.
En tiennytkään, että tubesta löytyy suomenkielistä sotahistoriaa. Välitön tilaus.
Jos suomenkielinen sisältö kiinnostaa niin kannattaa kurkata myös FinHistoryChannel:
ruclips.net/channel/UCYT30zQsFW3xvi_-pLxZXEA
Sieltä erityisesti suosittelen "Suomen sisällissota" -sarjaa ja "Ruotusotamiehen tarina - Korpraali Erik Nyström (1734-1790)" -videota.
Parolan Panssarimuseokin tekee välillä videoita:
ruclips.net/channel/UCdTiNDqEvCOG_1iLg-QN3qAvideos
Olisi kyllä hienoa jos Panssarimuseo (ja muutkin military-museot) alkaisi tuottamaan videoita aktiivisemmin.
Repesi kyllä lievä nauru siinä kohtaan kun mainittiin akuston teho ja mietin taskussa olevaa 5g puhelintani, ei ole sukellusvene ei mutta nettiin pääsee ja soittaa voi !
Millä akuista muodustuva vety hoidettiin? Miten hapen tuotanto ja hiilidioksi käsiteltiin? Nämä olisi ollut mielenkiintoisia aiheita
Olen tuota hiljakseen selvittänyt, mutta yksityiskohdat ovat vielä vähän auki.
Tuolla on hyvä video miten asia nykyään hoidetaan: ruclips.net/video/g3Ud6mHdhlQ/видео.html
40-luvun sukellusveneet olivat vielä "sukeltavia veneitä", eli tarkoitettu ajamaan pääosin pinta-ajossa. Sukelluksissa oltiin vain hyvin rajattuja aikoja kerrallaan.
Arvaisin että vety ja muut myrkylliset kaasut poistettiin ihan tuulettamalla pinta-ajossa. Ei järin mukavaa, mutta Vesikon konehuoneessa ei mikään muukaan asia täyttäisi tämän päivän työturvallisuusvaatimuksia.
Periaatteessa sukellusveneen ilmanlaadussa ratkaisee happi, hiilidioksidi, kosteus ja pöpöt.
Omen ymmärryksen mukaan hiilidioksidin poistaminen oli isompi ongelma kuin varsinainen hapen määrä. Happeahan saa lisää vaikka painepullosta. Sukellusveneessä oli jonkinlainen ilmanpuhdistuslaitteisto, ja hätätilanteessa polttivat "kalium-patruunoita".
Jostakin luin selostusta että kosteuden tiivistyminen saattoi aiheuttaa merkittäviä ongelmia. Kondensiovedellä on taipumus tunkeutua odottamattomiin paikkoihin. Samaten kaikenlaiset pöpöt yms levisivät kuin kulovalkea suljetussa sukellusveneessä.
Teekkö videota joskus niistä laivaston uusista korveteista, ois kiva saada jotai yhteenvetoa vaikka ennen vesillelaskua ja toine video vaikka ku o ekat koeajot
Todennäköisesti ei.
Edellyttäisi yhteistyötä PV:n kanssa eivätkä siellä ole järin kiinnostuneita asioimaan jonkun videoharrastelijan kanssa. Eli en nyt henkeä pidätellen odota kutsua koeajamaan uusia korvetteja.
Toisekseen keskityn mielummin vähän historiallisempiin aihaisiin niin ei tarvitse miettiä salassapitoasioita yms.
can you stand straight up in this submarine or do you have to bend down abit?
It's internal space around 1.6-1.8 meters high
It full size u1 boat
@@nookambient7052 okay so most men would bend over then
Must hurt the neck
Excellent question!
The room height was so ordinary I didn't pay much attention to it.
I guess a 185 cm long sailor can easily walk in boat without hitting his head. But basketball players must know the location of each object hanging from the roof.
On tullut käytyä kyseisessä sukellusveneessä ollessani Suomenlinnassa käymässä. Ahtaat on ollut tilat varsinkin sotavuosina.
Ainakin olisi ollut helppo tähdätä ylös tai alaspain jos tarpeeksi porukkaa liikkui eteen tai taakseppäin. Aikas kätevää. Perkele mikä pieni "keittiö".
I was there Oct 1999
Onko kellään muuten varmaa tietoa siitä mitä kuuntelulaitteita ja kaikuluotaimia on ollut missäkin suomalaisessa aluksessa milloinkin?
Atlas Werke -kuuntelulaiteisto vilahtaa tälläkin videolla, tarkemmasta mallista ei ole tietoa.
Käsittääkseni Suomeen saatiin ensimmäiset aktiiviset kaikumittaimet vasta 60-luvun alussa, sodassa käytettiin pelkkiä passiivisia kuuntelulaitteita.
It's nice how Finland saved the one U-boat that Germany gave to them.
Germany did not give that submarine. Finland did pay full price for it.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Oh ok, my bad.
I need to check my sources more thoroughly next time.
Still though, it's good to see that Finland saved and preserved Vesikko.
I think its great the they saved it from scrapping.
BTW it is such a well-known tourist destination that it affects Finns' image of submarines in general. The museum ship is the only submarine most of the Finns will ever see or visit. Many Finns believe that all other submarines are as small as Vesikko.
Hyvä video 👍
Sahalaidat ovat juurikin kettinkejä verkkoja ja sen sellaisia esteitä varten löytyy monesta u-luokituksen omaavasta sukellusveneestä. Eikös puskemalla upotettu sodan aikana jopa yksi vihollisen laiva?
Vetehinen puski venäläisen SCH-305 -sukellusveneen upoksiin marraskuussa 1942.
Vihollinen toki upotettiin mutta hyökkäystapa ei kerännyt pelkästään kehuja, Vetehinen kärsi itsekkin aika pahoja vaurioita.
Saattaa olla että tapauksesta tulee video jossakin vaiheessa...
@@Satunnaistasotilashistoriaa muistelin näemmä jotakuinkin oikein. Toki itse puskeminen ei noita sahalaitoja välttämättä tarvitse mutta Kyllä se varmaankin ikävän lisää raapaisun antaa törmätessä, varsinkin jos sattuu sopivasti ajautumaan törmäävän rungon alle tai päälle ( riippuen toki sahojen sijoittelusta..) Toki tuo on aika viimeinen keino. Toisaalta crichton-vulcan telakalta tulleiden tuotteiden kestävyys oli tunnettu ympäri maailman, joten Kippari varmaan tehnyt arvion että vaikka Rauta valittaa niin Neuvostoliiton Rauta valittaa enemmän törmäyksessä... Tiedä häntä :) Kiitos mielenkiintoisista videoista. Itse olen miettinyt suomenkielistä raketti/avaruuustekn. aiheista tubekanavaa. Sellaista kun ei kaiketi juurikaan ole ( englanninkielisiä onkin sitten tänä päivänä 13 tusinassa artemis/SpaceX tohinassa..)
@@lasselahti4056 Suosittelen ehdottomasti kanavan kokeilemista. Jos minä pärjään niin ei tämä kovin vaikeaa voi olla.
Jos kaipaat vinkkejä / rohkaisua / esimerkkejä niin ota yhteyksiä.
Tarina Bizertan tykeistä voisi olla mielenkiintoinen
tee video kv-1 tai StuG III Ausf G!! hyviä videoita!
13:35 onko tämän kohdan tarkoitus olla niin kirkas
Kyllä ja ei.
Yhdellä kuvauskeikalla kaikki drone-klipit ylivalottuivat käyttökelvottomiksi.
Laitoin yhden niistä videolle, lähinnä itselle muistilapuksi että kaikki ei aine mene ihan putkeen.
Eli ei, klippi ei tarkoituksella ole noin kirkas. Toisaalta kyllä, ihan tahallani valitsin videolle puhkipalaneen klipin.
@@Satunnaistasotilashistoriaa kiitos vastauksesta :)
Animoidut moottorin työntötangot ansaitsevat kyllä natsan. 👍
Hienoa että joku arvostaa!
Tein tuon klipin vuosi sitten kun mietin että voisiko viden julkaista ilman sisäkuvauksia. Moottori on mallinnettu jostakin tosi vanhasta valokuvasta.
Videosta tuli omasta mielestä parempi kun pääsin vihdoin sisätilojakin kuvaamaan, mutta tuon klipin halusin kuitenkin hyödyntää.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Ilman muuta lisää paljon videoon se, että videota on itse aluksen sisältä. Mutta hieno animaatio silti!
Hyvä pätkä!💯
Seuraavaks pls Leopard 2
Video edellyttäisi yhteistyötä PV:n kanssa. En pidä todennäköisenä että tulee toteutumaan.
@@Satunnaistasotilashistoriaa ok
Bengtskärin majakkasaaren taistelu vois olla mielenkiintoinen aihe
Mielellään lähtisin sinne dronea lennättämään, mutta vähän työlään matkan takana.
Hyvä video mutta olisi voinut olla faktaa miksi vesikko oli aikansa huipputuote kun siitä on erikseen mainintakin heti alussa.
Osuva palaute, tuon olisi voinut paremmin selittää.
Vesikon tekninen erikoisuus oli rungon rakentamistapa eli sähköhitsaus. Se ei kuullosta ihmeelliseltä, mutta mullisti laivanrakennuksen.
10/10
Kanava kiinnosti mutta mainoksien kanssa liikaa on liikaa.
Videon tekijälle mainokset ovat välttämätön paha. Itselle tulee pieniä kahvirahoja mutta RUclips rahoittaa mainoksilla tämän koko videopalvelun. Eli ilman mainoksia RUclipsa ei olisi olemassa.
Jos RUclipsa käyttää paljon niin suosittelen tutustumaan premium -palveluun. Itse maksan kk-hintaa ettei tarvitse mainoksia katsella.
Toinen vaihtoehto on kokeilla ad blocker -palveluita, mutta niiden toiminnasta täytyy etsiä tietoja muualta.
@@Satunnaistasotilashistoriaa ymmärrän että mainoksia rahoitetaan monia asioita maailmassa. Kuten kokonaisia TV asemia.
Asia ja kilpailu asiakkaista/huomiosta johtaa siihen että jos kahden palvelun laatu on lähellä toisiaan, käyttäjät suosivat mainoksetonta.
Toinen asia on että jos mainoksia tulee joka tuutista niin asia väsyttää ja tulee ähky. Toisilla on tosin korkeampi sitokyky kuin toisilla.
RUclips, kun on osa Googlen konsernia niin Google tietysti päättää missä on mainoksia missä ei. Jos RUclipsssa ei olisi mainoksia niin he ehkä lisäisivät mainoksia johonkin toiseen palveluun. Yrityksen tavoite on tietysti tehä voittoa.
Loppupelissa jokainen taho tekee itse päätökset, seisoo niiden takana ja kantaa vastuun seurauksista.
Siinä on yks laite mihin en menis vaikka 10 miljoonaa saisin.
Heh korsolainen yksiö
Eka
Ei pidä paikkaansa
@@arzkaful1 Tietääkseni pitää