Hollum (FRL) Luidklok van de Sint-Magnuskerk

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 сен 2024
  • #Hollum #Ameland #Kerk
    Van Bergen Heiligerlee kerkklok van Hollum
    De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Sint-Magnus. De laatgotische eenbeukige kerk uit de 15e eeuw met steunberen en vijfzijdig gesloten koor verrees op de plaats van een oudere kerk waarbij de kloostermoppen werden hergebruikt. De grote zadeldaktoren van drie geledingen is geïnspireerd op de torens van de Martinikerk in Bolsward en de Sint-Vituskerk in Stiens.
    In 1569 verwoestten de Watergeuzen de kerk. Herstelwerkzaamheden vonden pas in 1678 plaats. In 1879 was er een restauratie van de kerk en in 1896 van de toren. De restauratie van 1970-'72 werd uitgevoerd naar plannen van P.L. de Vrieze.
    Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. De preekstoel en het doophek dateren uit de 17e eeuw en de drie kaarsenkronen uit 1775. Er is een scheepmodel van een driemaster uit Canada. Het orgel uit 1894 is gemaakt door Bakker & Timmenga als eenklaviersorgel. In 1978 is door de firma Reil een tweede klavier toegevoegd.
    Een aantal jaren geleden zijn er 2 mallen gevonden van de vorige klokken. Dit werd op een diepte van ruim 3 meter gevonden en kan dateren uit de tijd van de genoemde toren. Klokkegietplaatsen worden in Friesland zelden gevonden en zijn dus een zeldzaam verschijnsel. Vooral omdat er in deze kerk zelfs twee werden gevonden, één binnen het kerkgebouw en een tweede in de toren van de huidige kerk.
    gegevens huidige klok:
    gieter: Van Bergen Heiligerlee
    gietjaar: 1949
    gewicht: 550 kg
    toon: Gis1
    diameter: 96cm
    luidconstructie: Krukas / vallende klepel
    aandrijving: elektrisch / movotron
    in 2014 zijn de cijferringen gerestaureerd en de aandrijving van de wijzers.

Комментарии • 6

  • @NielsvanderGiessen
    @NielsvanderGiessen 3 года назад

    Goede opname! In Hollum moeten ze het begrip 'dynamiek' nog uitvinden...

    • @luidklokkenenorgels6867
      @luidklokkenenorgels6867  3 года назад

      Dankjewel!! Ja het is inderdaad een "saaie" klok. Komt met name ook door het langzame ritme.