Ar fi bine ca achizitiile imobiliare sa fie asa simpliste d-le Guda. Pe sistemul dvs. numai garsonierele din centrul Bucurestiului din blocurile cu bulina sunt rentabile - ca finantist cunoasteti termenul de valoare reziduala dar nu il folositi - valoarea de revanzare a imobilului e poate mai importanta decat chiria incasata. Predictiile in plan extern unde preturile au depasit nivelurile din 2007, releva o scadere de maxim 15%-20% in cel mai negru scenariu in 2023-2024, urmate de o majorare masiva de peste 50% in 2025. Se stie ca atunci cand scade costul dobanzii se majoreaza semnificativ preturile - deci ce e de preferat: achizitie acum cu dobanzi mari variabile care pot scadea sau achizitie in 2025 cu pret majorat dar cu dobanzi mici care pot creste?
@@bet_addict "Depinde ce dobanda ai la credit" Trebuie luat in calcul şi cât de mult va creste chiria in decurs de 15 ani. Deasemenea, trebuie luat in calcul şi cât va creste pretul locuintei in 15 ani.
Eu sunt curios daca la acea formula chiria x 15 ani -20% care rezultă 72.000 euro se presupune că apartament arată și este în stadiul de închiriere cu 500 de euro. Dacă mai trebuie investit in el de exemplul 10,15k bănuiesc că trebuie scăzuți din totalul de 72k . Vă rog să mi spuneți dacă este corect sau greșesc
Cica analist financiar...pai sa privim si din cealalta parte a baricadei ca suntem toti in aceeasi oala, sau bula cum vrea domnul sa ii zica. Pornim de la ideea unui dezvoltator cu bun simt care construieste dupa un proiect corect si foloseste materiale de cea mai buna calitate pt a oferi clientilor o casa sanatoasa si mai ales premium. Trecem la exemple pentru cineva care a inceput in 2021 si termina la sf lui 2022: otel beton Ian-2021 era 2,85 ron/kg acum e 5 ron/kg, beton B350 era 285 ron/mc acum este 450 ron/mc, caramida premium era 7 ron/bucata acum e 12,6 ron/ bucata, tabla era 35 ron/mp acum este 60 ron/mc, lemnul era 750 ron/mc acum este 1600 ron/mc, sacul de multibat era 22 ron/buc acum este 32 ron/buc, polistirenul de 10 cm s-a dublat de la 45 ron/bax la 90 ron/bax asta pt cine foloseste polistiren, ca pt premium vata este 160 ron/bax, o galeata de lavabila sa zicem savana teflon de la 220 ron a sarit la 300 ron, ca idee pana si garantia paletilor de la caramida a urcat de la 50 ron la 70 ron per bucata chiar dc mare parte ii recuperezi. Trecem la manopera???? Pai hai sa vedem, pana in 2021 termosistemul complet era 45-50 ron/mp la gata, acum e 80-100 ron/mp. Manopera la constructie rosu era 50-60 euro/mp fara tva, acum unii sar si de 100 euro/mp, gresia si faianta se puneau cu 35-45 ron/mp, acum se cere 70-100 ron/mp si e in functie de calitatea acesteia. Astea sunt doar cateva exemple ca sa inteleaga dl analist financiar ca in decurs de 1 an toate materialele s-au dublat iar manopera nu a ramas pe loc. Ca sa nu mai vorbim de terenuri care au explodat. Aberatiile acestui asa zis analist financiar-parerolog ca de fapt doar 30% scumpiri si doar la materiale care s-ar traduce in 6% sunt niste utopii, miciuni sfruntate care sa creeze panica si sa taie elanul achizitiilor de locuinte si ca garanteaza el ca peste 5-10 ani va curge lapte si miere, respectiv salariile se vor dubla iar casele se vor injumatati la pret sunt niste utopii pe care nu le crede nici macar un copil de 12 ani...de ce nu ar preconiza de exemplu ca peste 5 ani dobanzile ipotecare se vor alinia de fapt la cele vestice respectiv 1%??? Nu ar fi mai plauzibil asta decat ca vor scadea preturile locuintelor? De fapt in vest asta e situatia, locuintele sunt foarte scumpe si noi tindem spre asta odata cu cresterea veniturilor, dar totodata dobanzile foarte scazute le permite oamenilor sa plateasca pt o locuinta doar 15-20% maxim in plus chiar si pt 30 de ani, valoare care oricum se acopera din aprecierea in timp a locuintei. Domeniul imobiliar este un motor al economiei, asta s-a vazut de fiecare data iar ceea ce sugereaza el prin stoparea achizitiilor este implicit blocarea pietei imobiliare...ma intreb ce interese are in acest sens?
"haideti sa cumparam tricouri cu 1000 euro doar pt ca scrie ceva pe ele". domnu!!! se face asta de zeci de ani. la fel la masini, televizoare, telefoane, mancare, orice. de ce nu si imobiliare. Da, sunt supraevaluate imobiliarele, in raport cu veniturile albe ale romanilor, dar totusi oamenii dau bani pe ele, platesc cele mai mari dobanzi din Europa si nu sunt valuri peste valuri de credite care nu mai pot fi rambursate. De ce? Romanu cand nu mai are bani, schimba 100 de euro. Depozite in euro nu ma mai lasa banca sa fac, iar la cele din ultimii ani oferea dobanda zero. Vreti sa stati cu banii in banca in lei? sa pierdeti sigur 10% pe an, an de an, sau sa luati un apartament care poate scade, dar poate creste... In Londra sunt blocuri intregi, cu apartamente goale. investitori rusi, chinezi, etc, le cumpara doar pt a parca niste bani, deci nu am inventat noi miezul din gogoasa...
Total de acord, santeti un geniu, sper sa luati premiul nobel pentru economie. Dar eu daca am nevoie de un apartament ACUM, ce fac? Stau 2-5-10 ani pana se regleaza piata ,in cort? Ca nu lasa nimeni douajde mii din pret.
O chirie decenta e 200 de euro, nu trebuie sa ajungi boschetar la cort. Nu poti dormi noaptea daca nu esti proprietar ? Da, stai cu chirie 2,3, 5 ani sau cat e nevoie pana scade piata si prinzi un pret corect daca vrei sa cumperi.
@@Niko_Triko nu vreau sa stau in chirie. Nu vreau sa am vecini de cacat. Vreau casa mea unde sa nu am de-a face cu isteti ca tine. Ce fac? Vedeti? Totul e o simpla gargara. De fapt nu exista solutie la scumpirile astea. Aici voiam sa ajung…
bancile ar trebui sa nu mai dea usor imprumuturi pt locuinte. in felul asta calmeaza piata si revin preturile la normal sau vanzatorii au sa ramana cu apt daca se cred smecheri sa tina pretul nejustificat
Legenda spune ca dezvoltatorii imobiliari si cei care au cazut deja in plasa, nu sunt de acord cu niste calcule banale, pentru ca: 1) le este frica le strica combinatiile, trezindu-i pe romani din somnul cel adanc; 2) unii deja regreta ca s-au aruncat ca mistretii cu capul inainte, fara sa aiba habar de cat vor plati in 20-30 de ani. A ajuns o casa din chirpici la tara, facuta acum 50-60 de ani cu cativa vecini, un butoi de vin si 10 gaini, iar de restul munca, sa coste 40-50 mii.
Păi dacă aplicăm formula aia de calcul pentru a găsi o locuință nu găsim niciuna. Pentru că niciuna nu e atât de ieftină. Toate sunt supraevaluate. Ar însemna să nu își mai cumpere nimeni nicio casă...
M-am si gandit, ce ar fi daca n-ar suna lumea pe vanzatorii (n-are importanta ca sunt proprietari sau agenti imobiliari) ca disperatii. Oricum se vede clar cum va sta situatia curand.
un apartament ar trebui sa coste 10k euro per camera + inca 10k imbunatatiri. asta ar fi un pret decent si corect indiferent de zona. nu poti cere pt un apt cu 2 camere 40k, pt ca nu justifici valoarea materialelor (in 99% din cazuri) doar pt ca e in centru sau intr-un oras ''select'', pt ca e Romania, unde salariul si viata sunt cum sunt,
@Andrei Iorga | ROYALSOFT e plin de ele daca te uiti pe publi24 sau olx, Si de acum o sa cada si mai mult din cauza ca recesiunea e deja in europa. Tot ce inseamna ex bloc comunist, se duce in cap mai rau ca vestul pt ca la noi economia e distrusa
In orasele din vest raportul price / rent iti da 20+ chiar 25+ ani, la noi e in jur de 18-20 as zice in momentul asta, in conditiile in care la noi au crescut veniturile medii in orasele mari mai mult decat in orasele din vest (ma refer la crestere nu la valoare absoluta), si noi suntem mai inclinati spre cumpararea de apartamente decat vesticii. Eu am asteptat 5 ani din 2015 sa vad cum evolueaza preturile si am cumparat in 2020 vazand ca nici dupa socul ala nu au scazut prea mult. Daca nici atunci nu s-a corectat piata cred ca nu prea e prea mult de corectat sincer.
Care soc ? Ca ai zis ca “nici dupa socul ala nu au scazut prea mult” ? Te referi la covid ? In 2015 deja de terminase de ceva timp criza imobiliara, ai asteptat prea mult.
se poate ca chiriile sa fie mici din pentru (si nu "din cauza", hehe) ca suntem 96% proprietari (conform eurostat) ai locuintelor in care stam => nu este cerere pentru chirie
Gresit, pentru ca si daca esti proprietar, nu esti neaparat proprietar in zona in care lucrezi/stai. Nu asta impingea pretul chiriilor. Au scazut pentru ca a venit pandemia si s-au intamplat 2 lucruri: companiile mari si-au intors strainii acasa, straini care erau chiriasi pt noi si 2) companiile locale au inceput sa accepte lucru de acasa, motiv pentru care multi care erau chiriasi s-au mutat inapoi acasa in orasul lor. Deci a scazut cererea, evident si pretul. Acelasi efect cu ce ai zis tu, dar cauza e diferita.
Totusi cand platesti chirie nu ramai cu nimic, umfli doar buzunarele altora, cand platesti rata, ramai cu ceva, chiar daca platesti mai mult. Dupa 15 ani pozi sa vinzi apartamentul si chiar daca nu ai platit tot, mai ai ceva, dupa 15 ani de chirie esti exact ca si in prima zi.
Ciudată strategia de calcul domnului Guda despre prețurile cerute din imobiliare …, oare dacă ar avea el la vânzare un apartament tot așa ar proceda …, va sfatui clienții să aplice strategia domniei sale …,???
Iancu Guda umbla cu formula asta in buzunar si o tot promoveaza pe unde are ocazia. Sa-i spuna cineva ca randamentul in imobiliare nu se calculeaza doar din chirie. O componenta importanta e aprecierea valorii imobilului in timp, ce s-a intamplat si in ultimii ani, randamentul mai mic al chiriei a fost compensat de cresterea preturilor. Domnul asta de cativa ani ne tot ameninta cu criza si nici macar nu poate sa-si dea seama cat de gresit e rationamentul sau.
Cred ca cel mai mare beneficiu atunci cand cumperi este ca din rata nu platesti numai dobanda ci si parte din patrimoniu. Cand platesti chiria este ca si cum ai plati numai dobanda. Nici eu nu sunt de acord cu domnul asta. Singura situatie in care ar avea dreptate ar fi daca banii ar fi investiti in altceva mai profitabil dar atunci poate nu ar mai ramane bani de chirie si poate celalata investitie e si mai riscanta. Investitia in imobiliare poate nu e cea mai profitabila dar riscul e minim chiar daca exista. Ia sa faca nenea calculul pe 25-50 ani, caci asta e viata minima a unei locuinte, sa vedem ca de fapt chiria nu merita.
Are dreptate. Eu locuiesc in Irlanda dobanda e 3.4% la prima casa, a fost si 2.3% cine a prins. Doi soti castiga astazi minim pe economie net 3700 euro lunar. O casa cu 4, 5 camere 2 bai costa in medie 220000 euro nu mai veche de 12 ani altele sunt mai ieftine altele mai scumpe. Tot ce se vinde se vinde cu utilitati inclusiv strada asfaltata access corespunzator etc... nu pamant sau pietris. Nimic nu e aprobat altfel. Poti face calcul simplu cat pierzi in Romania din viata ta platind profitul unor agenti imobiliari si a unor constructori muncind ca nebunul. Si preturile sunt in EURO desi te afli intr-o tara in care castigi banii in lei. Daca creste numarul de proprietati chiriile vor scadea oferta fiind mai mare. Nu e valabil ideea ca vei castiga din chirie mai mult si mai mult si asa mai departe. Vrei un exemplu vezi in Spania pe idealista sorteaza dupa pret si ai sa vezi tendintele in timp intr-o tara care s-a confruntat deja cu astfel de probleme. Si acolo cu banii care ii platesti in Romania cumperi la malul marii si cu piscina. Acum oricine poate sa decida ce vrea pentru el. Eu am dorit sa cumpar in Romania si m-am linistit cand am vazut ce primesti si pentru ce bani. De asemenea foarte important de stiut salariile din IT la momentul actual sunt unele chiar mai mari decat in UK, iar tendinta in UK in it e de scadere a salariilor in IT. Nu uita ca pentru orice absolut orice trebuie sa ai o piata. Iar piata din IT a ajuns la limitele ei si va scadea cum se intampla acum in Uk. Va scadea si in Romania pt ca se vor muta in alte tari mai rentabile ca sa isi pastreze profitul ceea ce inseamna ca dispar cumparatorii. Daca mai pui si taxele noi deja veniturile se reduc. Realitatea prezentata de multe ori de canale generaliste de stiri referitor la cum se traieste in altetari nu e reala. Alimentele aici costa mai putin sau la fel ca in Kaufland in Romania dar mai putin decatla Carrefour. Practic pt necesitatile de baza platesti la fel la bani mai putini, la fel si cu dobanda ipotecara. Diferenta dintre Romania si alte tari e ca alte tari s-au confruntat in timp cu tot felul de crize si dezvoltatori sau alte companii nu mai speculeaza atat de mult sa se imbogateasca pe moment dar sa nu aiba viitor compania dupa 5 ani pt ca economia s-a distrus, prefera sa conserve capitalul sa castige mai putin si piata sa ramana stabila
E prea agresiva formula. Formulele astea sunt bune, dar trebuie adaptate pietei locale. Ca sa pici pe ceva admisibil pietii din Ro, ar trebui sa pui 18 ani in loc de 15.
Problema e ca vorbesti cu un dezvoltator imobiliar sau o agentie despre pretul unui imobil (care e supraevaluat) si daca incerci sa negociezi nu se accepta pt ca se stie ca altcineva o sa il cumpere la pretul supraevaluat oricum. Si cel putin daca nu se cumpara de altcineva se doreste manipularea de a face sa se creada ca cineva o sa cumpere. Ce am mai remarcat e ca daca un imobil nu se vinde intr-o perioada mai lunga, pretul lui nu scade dupa cum ar fi logic ba chiar ramane la acelasi pret supraevaluat ca sa compenseze perioada de asteptare in care nu s-a vandut. In felul asta, chiar si cu cash in buzunar ajungi sa nu cumperi o perioada lunga si pierzi intr-un final pt ca nu investesti banii pe care ii ai si pierzi potentiala chirie.
Si ce faci daca proprietarul iti da Eigenbedarfkündigung si trebuie in 3 luni sa gasesti o noua chirie? 🤔 eu in Germania - Stuttgart am ales sa cumpar.
@@Micha-bp5om din fericire nu are cum, sau foarte greu. Apartamentul e al primăriei. Daca îndeplinești anumite condiții primești ca familie sau single apartament de la primarie. Bineînțeles doar daca nu ai un venit mare, altfel îți poți permite și privat.
Tipul ăsta calculează dacă îţi poţi recupera pretul plătit pe casă in decurs de 15 ani, din chirie. El "uită" 2 lucruri importante: -la finalul celor 15 ani, poti vinde casa, iar preţul casei va fi crescut in aceşti 15 ani, preţul nu rămâne constant. Deci proprietarul va deţine o casa care valorează mai mult decât a plătit pe ea cu 15 ani in urmă -chiria lunară nu va rămâne nici ea constantă pe parcursul celor 15 ani, ci va creşte. Deci recuperarea preţului plătit se va face mai rapid decât 15 ani.
S-ar putea ca in 15 ani pretul sa fie la fel sau chiar mai mic, poate e o criza majora. S-ar putea ca si chiria sa stagneze. Si la toate astea adauga inflatia an de an. Formula lui e prea simplista, adevarat, dar daca ar explica tot ce e in spatele ei emisiunea ar fi mult mai lunga si oricum multi dintre noi nu ar intelege.
Deci avem 1 bucata apartament 70000 euro putem lua chirie 400 , creditul se va întinde pe 25 de ani. De fapt plătești 140.000 ca sa îl vinzi cine știe la ce preț in 25 ani se termina perioada copiilor decrețeilor care cauta locuința. Curând se termina cu hoția asta de imobiliare. Curând .
@@bet_addict Exact, preturile la apartamente si implicit preturile la chirii. Ai mei au cateva spatii comerciale si apartamente inchiriate, si anul asta au crescut chiriile cu aproape 15% fata de anul trecut.
Am salar de 5 mii euro in Spania si am luat apartament de 100m2 la 25 mii euro. Hahaha. Stau cu burta la Mediterana, autostrazi, civilizatie, spitale, scoli, aeroporturi,.. Stati in rahatul ala de tara si platiti la austrieci si francezi ratele si dobanzile cele mai mari din UE la salariile cele mai mici. Va meritati soarta!
Bravo boss. Nu cred ca e o problema sa te muti intr-o alta tara sa fii platit corespunzator, dar sa te caci in halul asta pe oamenii care au luat decizia de a ramane acasa cu familia si prietenii este sub orice critica. Poti sa fii bogat financiar, dar daca ai empatie 0 esti foarte sarac.
As fi interesat sa aflu cum evalueaza d-nul un obiect de arta ... asa si cu apartamentele - piata decide - cererea si oferta! Deci calculul cu chiria pe 15 ani etc este HICE TO HAVE ! aceste calcule sint OK cind ai extra fonduri, pentru INVESTITII ! dupa ce ai deja locuinta proprie in care locuiesti!
Ft bine !
Asta inseamna analist financiar competent !!
Súper bine explicat
Super tare felicitari
Se construiește cu 100 euro, dar se vinde cu 1000. Piara imobiliara este specula legala, atât cu ap vechi cât și noi. Mai hoop cu preturile
Ar fi bine ca achizitiile imobiliare sa fie asa simpliste d-le Guda. Pe sistemul dvs. numai garsonierele din centrul Bucurestiului din blocurile cu bulina sunt rentabile - ca finantist cunoasteti termenul de valoare reziduala dar nu il folositi - valoarea de revanzare a imobilului e poate mai importanta decat chiria incasata. Predictiile in plan extern unde preturile au depasit nivelurile din 2007, releva o scadere de maxim 15%-20% in cel mai negru scenariu in 2023-2024, urmate de o majorare masiva de peste 50% in 2025. Se stie ca atunci cand scade costul dobanzii se majoreaza semnificativ preturile - deci ce e de preferat: achizitie acum cu dobanzi mari variabile care pot scadea sau achizitie in 2025 cu pret majorat dar cu dobanzi mici care pot creste?
buna analiza
.. Piata imobiliara umflata de interlopii clanuri, despre ce vb ?
O intrebare: e mai convenabil sa platesc 400€ chirie sau sa platesc 300€ rata la banca pe 15 ani . Va multumesc anticipat .
Foarte bine punctat, argumentaţia din videoclip contra cumpărării este absurdă.
Depinde ce dobanda ai la credit. Fa ti calculele cat e principalul si cat de dobanda si vezi daca se merita.
@@bet_addict "Depinde ce dobanda ai la credit"
Trebuie luat in calcul şi cât de mult va creste chiria in decurs de 15 ani.
Deasemenea, trebuie luat in calcul şi cât va creste pretul locuintei in 15 ani.
@@lukebandolino882 si cum afli cat cresc ?
Cei 300€ induc in eroare, pentru ca in fata lor sta si un avans… pe care nu ni l-ai zis :)
Si in Tg Mureș tot cu peste 1000 de euro mp se vand apartamentele indiferent de zona.
Eu sunt curios daca la acea formula chiria x 15 ani -20% care rezultă 72.000 euro se presupune că apartament arată și este în stadiul de închiriere cu 500 de euro. Dacă mai trebuie investit in el de exemplul 10,15k bănuiesc că trebuie scăzuți din totalul de 72k . Vă rog să mi spuneți dacă este corect sau greșesc
Cica analist financiar...pai sa privim si din cealalta parte a baricadei ca suntem toti in aceeasi oala, sau bula cum vrea domnul sa ii zica. Pornim de la ideea unui dezvoltator cu bun simt care construieste dupa un proiect corect si foloseste materiale de cea mai buna calitate pt a oferi clientilor o casa sanatoasa si mai ales premium. Trecem la exemple pentru cineva care a inceput in 2021 si termina la sf lui 2022: otel beton Ian-2021 era 2,85 ron/kg acum e 5 ron/kg, beton B350 era 285 ron/mc acum este 450 ron/mc, caramida premium era 7 ron/bucata acum e 12,6 ron/ bucata, tabla era 35 ron/mp acum este 60 ron/mc, lemnul era 750 ron/mc acum este 1600 ron/mc, sacul de multibat era 22 ron/buc acum este 32 ron/buc, polistirenul de 10 cm s-a dublat de la 45 ron/bax la 90 ron/bax asta pt cine foloseste polistiren, ca pt premium vata este 160 ron/bax, o galeata de lavabila sa zicem savana teflon de la 220 ron a sarit la 300 ron, ca idee pana si garantia paletilor de la caramida a urcat de la 50 ron la 70 ron per bucata chiar dc mare parte ii recuperezi. Trecem la manopera???? Pai hai sa vedem, pana in 2021 termosistemul complet era 45-50 ron/mp la gata, acum e 80-100 ron/mp. Manopera la constructie rosu era 50-60 euro/mp fara tva, acum unii sar si de 100 euro/mp, gresia si faianta se puneau cu 35-45 ron/mp, acum se cere 70-100 ron/mp si e in functie de calitatea acesteia. Astea sunt doar cateva exemple ca sa inteleaga dl analist financiar ca in decurs de 1 an toate materialele s-au dublat iar manopera nu a ramas pe loc. Ca sa nu mai vorbim de terenuri care au explodat. Aberatiile acestui asa zis analist financiar-parerolog ca de fapt doar 30% scumpiri si doar la materiale care s-ar traduce in 6% sunt niste utopii, miciuni sfruntate care sa creeze panica si sa taie elanul achizitiilor de locuinte si ca garanteaza el ca peste 5-10 ani va curge lapte si miere, respectiv salariile se vor dubla iar casele se vor injumatati la pret sunt niste utopii pe care nu le crede nici macar un copil de 12 ani...de ce nu ar preconiza de exemplu ca peste 5 ani dobanzile ipotecare se vor alinia de fapt la cele vestice respectiv 1%??? Nu ar fi mai plauzibil asta decat ca vor scadea preturile locuintelor? De fapt in vest asta e situatia, locuintele sunt foarte scumpe si noi tindem spre asta odata cu cresterea veniturilor, dar totodata dobanzile foarte scazute le permite oamenilor sa plateasca pt o locuinta doar 15-20% maxim in plus chiar si pt 30 de ani, valoare care oricum se acopera din aprecierea in timp a locuintei. Domeniul imobiliar este un motor al economiei, asta s-a vazut de fiecare data iar ceea ce sugereaza el prin stoparea achizitiilor este implicit blocarea pietei imobiliare...ma intreb ce interese are in acest sens?
"haideti sa cumparam tricouri cu 1000 euro doar pt ca scrie ceva pe ele". domnu!!! se face asta de zeci de ani. la fel la masini, televizoare, telefoane, mancare, orice. de ce nu si imobiliare. Da, sunt supraevaluate imobiliarele, in raport cu veniturile albe ale romanilor, dar totusi oamenii dau bani pe ele, platesc cele mai mari dobanzi din Europa si nu sunt valuri peste valuri de credite care nu mai pot fi rambursate. De ce? Romanu cand nu mai are bani, schimba 100 de euro. Depozite in euro nu ma mai lasa banca sa fac, iar la cele din ultimii ani oferea dobanda zero. Vreti sa stati cu banii in banca in lei? sa pierdeti sigur 10% pe an, an de an, sau sa luati un apartament care poate scade, dar poate creste... In Londra sunt blocuri intregi, cu apartamente goale. investitori rusi, chinezi, etc, le cumpara doar pt a parca niste bani, deci nu am inventat noi miezul din gogoasa...
It aged so nice
E simplu sa judeci in prezent, poate in 3 ani nu era bine sa cumperi acum 2 ani.
Total de acord, santeti un geniu, sper sa luati premiul nobel pentru economie. Dar eu daca am nevoie de un apartament ACUM, ce fac? Stau 2-5-10 ani pana se regleaza piata ,in cort? Ca nu lasa nimeni douajde mii din pret.
O chirie decenta e 200 de euro, nu trebuie sa ajungi boschetar la cort. Nu poti dormi noaptea daca nu esti proprietar ? Da, stai cu chirie 2,3, 5 ani sau cat e nevoie pana scade piata si prinzi un pret corect daca vrei sa cumperi.
@@Niko_Triko nu vreau sa stau in chirie. Nu vreau sa am vecini de cacat. Vreau casa mea unde sa nu am de-a face cu isteti ca tine. Ce fac? Vedeti? Totul e o simpla gargara. De fapt nu exista solutie la scumpirile astea. Aici voiam sa ajung…
@@jeanvaljean1475 fkexibilitatea personala e singura solutie. Abilitatea de a da banii aia pe ceva ce are un potential real de randament alta.
Nu toata lumea trebuie sa isi cumpere casa 😁
@@stoicacatalin2027 iete ca unii trebuieshte
bancile ar trebui sa nu mai dea usor imprumuturi pt locuinte.
in felul asta calmeaza piata si revin preturile la normal sau vanzatorii au sa ramana cu apt daca se cred smecheri sa tina pretul nejustificat
Legenda spune ca dezvoltatorii imobiliari si cei care au cazut deja in plasa, nu sunt de acord cu niste calcule banale, pentru ca: 1) le este frica le strica combinatiile, trezindu-i pe romani din somnul cel adanc; 2) unii deja regreta ca s-au aruncat ca mistretii cu capul inainte, fara sa aiba habar de cat vor plati in 20-30 de ani. A ajuns o casa din chirpici la tara, facuta acum 50-60 de ani cu cativa vecini, un butoi de vin si 10 gaini, iar de restul munca, sa coste 40-50 mii.
La subiectul asta, neaparat, as aminti explozia preturilor, de ex, a PUZ-rilor...care a depasit 7000 euro pt o casuta de familie!!!
Păi dacă aplicăm formula aia de calcul pentru a găsi o locuință nu găsim niciuna. Pentru că niciuna nu e atât de ieftină. Toate sunt supraevaluate. Ar însemna să nu își mai cumpere nimeni nicio casă...
M-am si gandit, ce ar fi daca n-ar suna lumea pe vanzatorii (n-are importanta ca sunt proprietari sau agenti imobiliari) ca disperatii. Oricum se vede clar cum va sta situatia curand.
Da, e o formula teoretica, mult prea simplificata. Realitatea e mai complexa, dar ce spune Iancu e adevarat, nu CAT spune ce-i drept
Si de ce e obligatoriu sa cumperi o casa?
@@stoicacatalin2027 probabil din cauza presiunii societatii. Mai ales prietenii:hai tu ce ai realizat?
@@ginelgeorge6220 daca singura realizare e casa sau masina… suntem tare prosti si ne meritam saracia in care traim
un apartament ar trebui sa coste 10k euro per camera + inca 10k imbunatatiri.
asta ar fi un pret decent si corect indiferent de zona.
nu poti cere pt un apt cu 2 camere 40k, pt ca nu justifici valoarea materialelor (in 99% din cazuri) doar pt ca e in centru sau intr-un oras ''select'', pt ca e Romania, unde salariul si viata sunt cum sunt,
@Andrei Iorga | ROYALSOFT e plin de ele daca te uiti pe publi24 sau olx,
Si de acum o sa cada si mai mult din cauza ca recesiunea e deja in europa.
Tot ce inseamna ex bloc comunist, se duce in cap mai rau ca vestul pt ca la noi economia e distrusa
Cum e viata ? Cum e salariul? Valea prahovei e full. Litoralul e full. Grecia e full. Bucurestiul e full de Masini scumpe. Chiar esti prin balarii.?
In America se gaseau case la 5 dolari cand afost recesiune. Deci si la noi pot fi contracte de vanzare cu 50lei.
Next on baywatch: 2008 2.0 Reloaded.
In orasele din vest raportul price / rent iti da 20+ chiar 25+ ani, la noi e in jur de 18-20 as zice in momentul asta, in conditiile in care la noi au crescut veniturile medii in orasele mari mai mult decat in orasele din vest (ma refer la crestere nu la valoare absoluta), si noi suntem mai inclinati spre cumpararea de apartamente decat vesticii. Eu am asteptat 5 ani din 2015 sa vad cum evolueaza preturile si am cumparat in 2020 vazand ca nici dupa socul ala nu au scazut prea mult. Daca nici atunci nu s-a corectat piata cred ca nu prea e prea mult de corectat sincer.
Care soc ? Ca ai zis ca “nici dupa socul ala nu au scazut prea mult” ? Te referi la covid ?
In 2015 deja de terminase de ceva timp criza imobiliara, ai asteptat prea mult.
se poate ca chiriile sa fie mici din pentru (si nu "din cauza", hehe) ca suntem 96% proprietari (conform eurostat) ai locuintelor in care stam => nu este cerere pentru chirie
Gresit, pentru ca si daca esti proprietar, nu esti neaparat proprietar in zona in care lucrezi/stai. Nu asta impingea pretul chiriilor. Au scazut pentru ca a venit pandemia si s-au intamplat 2 lucruri: companiile mari si-au intors strainii acasa, straini care erau chiriasi pt noi si 2) companiile locale au inceput sa accepte lucru de acasa, motiv pentru care multi care erau chiriasi s-au mutat inapoi acasa in orasul lor. Deci a scazut cererea, evident si pretul. Acelasi efect cu ce ai zis tu, dar cauza e diferita.
Eu stau in chirie in alt judet decat adresa din buletin, teoretic sunt la casa mea, practic nu prea.
Totusi cand platesti chirie nu ramai cu nimic, umfli doar buzunarele altora, cand platesti rata, ramai cu ceva, chiar daca platesti mai mult. Dupa 15 ani pozi sa vinzi apartamentul si chiar daca nu ai platit tot, mai ai ceva, dupa 15 ani de chirie esti exact ca si in prima zi.
Ciudată strategia de calcul domnului Guda despre prețurile cerute din imobiliare …, oare dacă ar avea el la vânzare un apartament tot așa ar proceda …, va sfatui clienții să aplice strategia domniei sale …,???
Singura investiție sigura este in case și terenuri. Nu mai faceți gargara.
Iancu Guda umbla cu formula asta in buzunar si o tot promoveaza pe unde are ocazia. Sa-i spuna cineva ca randamentul in imobiliare nu se calculeaza doar din chirie. O componenta importanta e aprecierea valorii imobilului in timp, ce s-a intamplat si in ultimii ani, randamentul mai mic al chiriei a fost compensat de cresterea preturilor. Domnul asta de cativa ani ne tot ameninta cu criza si nici macar nu poate sa-si dea seama cat de gresit e rationamentul sau.
Cred ca cel mai mare beneficiu atunci cand cumperi este ca din rata nu platesti numai dobanda ci si parte din patrimoniu. Cand platesti chiria este ca si cum ai plati numai dobanda. Nici eu nu sunt de acord cu domnul asta. Singura situatie in care ar avea dreptate ar fi daca banii ar fi investiti in altceva mai profitabil dar atunci poate nu ar mai ramane bani de chirie si poate celalata investitie e si mai riscanta. Investitia in imobiliare poate nu e cea mai profitabila dar riscul e minim chiar daca exista. Ia sa faca nenea calculul pe 25-50 ani, caci asta e viata minima a unei locuinte, sa vedem ca de fapt chiria nu merita.
Ai mai multe clase banuiesc ? sau doar 4 si iti dai si tu cu parerea
Are dreptate. Eu locuiesc in Irlanda dobanda e 3.4% la prima casa, a fost si 2.3% cine a prins. Doi soti castiga astazi minim pe economie net 3700 euro lunar. O casa cu 4, 5 camere 2 bai costa in medie 220000 euro nu mai veche de 12 ani altele sunt mai ieftine altele mai scumpe. Tot ce se vinde se vinde cu utilitati inclusiv strada asfaltata access corespunzator etc... nu pamant sau pietris. Nimic nu e aprobat altfel. Poti face calcul simplu cat pierzi in Romania din viata ta platind profitul unor agenti imobiliari si a unor constructori muncind ca nebunul. Si preturile sunt in EURO desi te afli intr-o tara in care castigi banii in lei. Daca creste numarul de proprietati chiriile vor scadea oferta fiind mai mare. Nu e valabil ideea ca vei castiga din chirie mai mult si mai mult si asa mai departe. Vrei un exemplu vezi in Spania pe idealista sorteaza dupa pret si ai sa vezi tendintele in timp intr-o tara care s-a confruntat deja cu astfel de probleme. Si acolo cu banii care ii platesti in Romania cumperi la malul marii si cu piscina. Acum oricine poate sa decida ce vrea pentru el. Eu am dorit sa cumpar in Romania si m-am linistit cand am vazut ce primesti si pentru ce bani. De asemenea foarte important de stiut salariile din IT la momentul actual sunt unele chiar mai mari decat in UK, iar tendinta in UK in it e de scadere a salariilor in IT. Nu uita ca pentru orice absolut orice trebuie sa ai o piata. Iar piata din IT a ajuns la limitele ei si va scadea cum se intampla acum in Uk. Va scadea si in Romania pt ca se vor muta in alte tari mai rentabile ca sa isi pastreze profitul ceea ce inseamna ca dispar cumparatorii. Daca mai pui si taxele noi deja veniturile se reduc. Realitatea prezentata de multe ori de canale generaliste de stiri referitor la cum se traieste in altetari nu e reala. Alimentele aici costa mai putin sau la fel ca in Kaufland in Romania dar mai putin decatla Carrefour. Practic pt necesitatile de baza platesti la fel la bani mai putini, la fel si cu dobanda ipotecara. Diferenta dintre Romania si alte tari e ca alte tari s-au confruntat in timp cu tot felul de crize si dezvoltatori sau alte companii nu mai speculeaza atat de mult sa se imbogateasca pe moment dar sa nu aiba viitor compania dupa 5 ani pt ca economia s-a distrus, prefera sa conserve capitalul sa castige mai putin si piata sa ramana stabila
E prea agresiva formula. Formulele astea sunt bune, dar trebuie adaptate pietei locale. Ca sa pici pe ceva admisibil pietii din Ro, ar trebui sa pui 18 ani in loc de 15.
Aici sa spus adevarul . Intre 2011si 2017 sa cumparat ieftin si mult.
Problema e ca vorbesti cu un dezvoltator imobiliar sau o agentie despre pretul unui imobil (care e supraevaluat) si daca incerci sa negociezi nu se accepta pt ca se stie ca altcineva o sa il cumpere la pretul supraevaluat oricum.
Si cel putin daca nu se cumpara de altcineva se doreste manipularea de a face sa se creada ca cineva o sa cumpere.
Ce am mai remarcat e ca daca un imobil nu se vinde intr-o perioada mai lunga, pretul lui nu scade dupa cum ar fi logic ba chiar ramane la acelasi pret supraevaluat ca sa compenseze perioada de asteptare in care nu s-a vandut.
In felul asta, chiar si cu cash in buzunar ajungi sa nu cumperi o perioada lunga si pierzi intr-un final pt ca nu investesti banii pe care ii ai si pierzi potentiala chirie.
Eu plătesc în Viena 550 de euro pe 70m2. Deci mult mai avantajos decât să fiu proprietar și îndatorat pe viață.
E mult mai flexibil să stai in chirie decât să fii proprietar.
@@vasiilie3377 Da, dar ai viata de sihastru
Si ce faci daca proprietarul iti da Eigenbedarfkündigung si trebuie in 3 luni sa gasesti o noua chirie? 🤔 eu in Germania - Stuttgart am ales sa cumpar.
@@Micha-bp5om din fericire nu are cum, sau foarte greu. Apartamentul e al primăriei. Daca îndeplinești anumite condiții primești ca familie sau single apartament de la primarie. Bineînțeles doar daca nu ai un venit mare, altfel îți poți permite și privat.
Pentru ăștia care comentați ..voi aveți habar ce studii și ce potențial are dl.Guda ? Dar na , cui nu i convine începe să arunce cu pietre.....
Tipul ăsta calculează dacă îţi poţi recupera pretul plătit pe casă in decurs de 15 ani, din chirie.
El "uită" 2 lucruri importante:
-la finalul celor 15 ani, poti vinde casa, iar preţul casei va fi crescut in aceşti 15 ani, preţul nu rămâne constant. Deci proprietarul va deţine o casa care valorează mai mult decât a plătit pe ea cu 15 ani in urmă
-chiria lunară nu va rămâne nici ea constantă pe parcursul celor 15 ani, ci va creşte. Deci recuperarea preţului plătit se va face mai rapid decât 15 ani.
Dar in acelasi timp, poate sa scada pretul.Iar tu ramai dator la banca.
S-ar putea ca in 15 ani pretul sa fie la fel sau chiar mai mic, poate e o criza majora. S-ar putea ca si chiria sa stagneze. Si la toate astea adauga inflatia an de an. Formula lui e prea simplista, adevarat, dar daca ar explica tot ce e in spatele ei emisiunea ar fi mult mai lunga si oricum multi dintre noi nu ar intelege.
Deci avem 1 bucata apartament 70000 euro putem lua chirie 400 , creditul se va întinde pe 25 de ani. De fapt plătești 140.000 ca sa îl vinzi cine știe la ce preț in 25 ani se termina perioada copiilor decrețeilor care cauta locuința. Curând se termina cu hoția asta de imobiliare. Curând .
Cum e? La doi ani după ce ai spus asta. Ai avut dreptate sau nu?
Te pisi pe el de apartament, cu 150mii de euro iti faci o casa modesta și îți iei și teren
Totusi daca privim spre vest greu se scot randamente de 7-8% pe imobiliare
Daca cumperi acum, peste 5 ani vei avea chiar 10%
@@dragos9134 asta inseamna ca vor creste preturile la chirii ?
@@bet_addict Exact, preturile la apartamente si implicit preturile la chirii.
Ai mei au cateva spatii comerciale si apartamente inchiriate, si anul asta au crescut chiriile cu aproape 15% fata de anul trecut.
Asa e, in Germania 4% e deja considerat lux
Am salar de 5 mii euro in Spania si am luat apartament de 100m2 la 25 mii euro. Hahaha. Stau cu burta la Mediterana, autostrazi, civilizatie, spitale, scoli, aeroporturi,.. Stati in rahatul ala de tara si platiti la austrieci si francezi ratele si dobanzile cele mai mari din UE la salariile cele mai mici. Va meritati soarta!
Daca asa gandesti despre tara unde te_ai nascut, mai bine renunta la cetatenia romana!
@@sorinmarcu1282 omul are salar de 5K si clima bizonica potential, ce te astepti ?
Asta i ăla care sta cu 10 in casă, își rupe ficații și își mănâncă de sub cur să pună și el 'o mioară' la saltea să aibă ce cheltui in satul natal!
Bravo boss. Nu cred ca e o problema sa te muti intr-o alta tara sa fii platit corespunzator, dar sa te caci in halul asta pe oamenii care au luat decizia de a ramane acasa cu familia si prietenii este sub orice critica. Poti sa fii bogat financiar, dar daca ai empatie 0 esti foarte sarac.
@@5atoru h
As fi interesat sa aflu cum evalueaza d-nul un obiect de arta ... asa si cu apartamentele - piata decide - cererea si oferta!
Deci calculul cu chiria pe 15 ani etc este HICE TO HAVE !
aceste calcule sint OK cind ai extra fonduri, pentru INVESTITII ! dupa ce ai deja locuinta proprie in care locuiesti!
Valoarea e data de piata, altfel stai si chibitezi, nu cumperi nimic.