Video için teşekkürler. "Nasıl yapsam, nasıl etsem" diye iki haftadır düşünüyordum. Bu arada merak edenler olursa; 60 cm kesilen milin adı gijon (saplama). Önerim "paslanmaz inox" dan imal edilen bir tane almanızdır. Şahsen ben 20 metrik yerine ben 16 metrik tercih edeceğim. Ahşap kalıp yerine daha pratik bir yol ararım diye düşünüyorum. O iş fazla profesyonel olmuş :)
Atakan bey güzel bir çalışma elinize sağlık. Ben de kriko ile çalışan pres yapmak için çalışmaya baslayacagim , sokağa çıkma yasağı kalkınca,. Sizden ricam bağladığınız musluğu nereden aldınız, yazarsanız memnun olurum, iyi günler. Yaşar Duman Keşan
Merhaba, aslinda alt taraftaki standart bir musluk degil, ucu somunlu metal parca. Ben onu bauhaus’dan aldim. Kullanimda bazi ufak duzeltmeler yaptik, alttaki tepsi ince olunca baskidan dolayi yamuluyor, o nedenle biraz kalin paslanmazdan yaptirin. Kolay gelsin. Atakan
Atakan Bey. Elinize sağlık çok başarılı olmuş. Beğenmediğim tek nokta , çemberlerin ve baskı demirlerinin siyah demir olması. Korozyona açık ve çok sağlıklı değil. Keşke çemberleri ve baskıları aliminyum veya paslanmayacak başka bir malzemeden düşünseydiniz. ( Bakır veya kestamit de olabilir )
Merhaba, internette benzer ürünleri satanlar var, onlar profesyonel olarak yapılmışları satıyorlar genelde çelik oluyor. Bu şekilde ahşap olanlarda var.
Dostum harika olmuş fakat eksik nokta gördüm, dişli kısa olmuş, üstündeki simit yetersiz onun yerine uzun dişli ve ucuna 40 cm lik bir demir kaynatsaydın T şeklinde, hazneye giren iki parça tahta da olmamış onun yerine demir bir kapak kaynatsaydın mükemmel olurdu bir gr su bırakmazdı.
Merhaba, çöpü ile birlikte sıkılmaması lazım, öncelikle üzümleri saplarından ayırıp sonra patlatmanız lazım, fermantasyonun ardından sıkmanız lazım. Kolay gelsin.
Merhaba, direksiyonu aslında tesadüf olarak yaptığımız yerdeki fazla ürün olarak bulmuştuk. Sonrasında kullanım tecrübesi olarak önerim, metal bir parçanın (3-4 cm genişlik - 50 cm uzunluk gibi) ortasına diş açtırıp onunla sıkma işlemini yapın. Yuvarlak parçayı çevirmek çok zor oluyor, ben değiştirdim. şimdi daha rahat çalışıyor.
Merhaba, biz kullanmadık torba yada benzer tül gibi bir şey. Onların filtre görevini gördüğünü düşündüğümden direk sıkıp hızlıca kaba tortudan ayırmak için aktarım yapıyorum. Dediğiniz gibi de olabilir.
atakan bey merhaba ,ben de bir tane yaptım ,sistem aynı ama demirden ve üstten kriko ile sıkmalı. Araba krikosu veya hidrolik kriko kullanabilirsiniz ,sıkmada çok farkediyor ,sizde zor kısmı bitmiş sadece demir aksam ve kriko ilave ettinizmi bir damla su kalmaz ,güzel video selamlar.
Merhaba, meşe olursa daha iyi olur, tüm yazılarda ve hazır presslerde kullanılan ağaç olarak görünüyor. Ben yaparken marangozda meşe yoktu, o yüzden meşeden yapamadık. Bir sonraki yapacağım meşe olacak. Saygılar, Atakan
efe balaban Bizim modelde olcuyu cembere gore hesapladik. Tahtalarin kalinligi 2 cm olsun diye planladik, ona gore kestirdik ama cember uzerindeki delikler esit olamadigi icin bazi tahtalarin boyutlari degisti ve araliklar farkli oldu.
Video guzel ama tasarim hatali, kullanilan cark cok kuçük, çok fazla guc veremezsiniz, kolunuz sepetin icine giriyor rahat ceviremiyorsunuz. Ortadaki mil üstten destekli olmaliydi ve mil (tij) daha uzun olmaliydiki buyuk bir çark veya "Kruva", 4 yollu boru ek parçasıni bir kol yardimiyla kullanabilirdiniz veya marangozdan sonra kaynakçıya giderek asgari 3 tonluk kriko duzenegi uygulanan 40x40 lik profilden bir pres yaptirabilirdiniz.
Merhabalar, ilk sene kullanımdan sonra bazı tasarımda gelişmesi gereken yerler vardı, bunları revize ederek ilerliyoruz, mesela alttaki tepsiyi sonraki sene değiştirdik, daha kalın bir tepsi koyduk, dediğiniz gibi sıkma direksiyonu aşağıda olunca güç kullanmak zorlaşıyor. Söylediğiniz hususlar buradan feyz alacaklar için faydalı olacaktır. Teşekkürler.
Atakan M. Karaman Bey ben de böyle bir şey yapacağım. Kemerler hakkında biraz bilgi almak istiyorum. Alüminyum kullanılsa bükülme yapar mı? Galvanize çelik haricinde önerdiğiniz bir çeşit var mı ? Kullanacağımız kemer minimum kaç mm olmalıdır?
Merhabalar, Kemer için önerim paslanmaz kullanmanız, kalınlığıda 3 mm falan olursa içeriden basında dayanır. Paslanmaz öneririm, çünkü sulu bir ortam olacağından ve tekrar kullanım bir sonraki sene olacağından sorun oluşturuyor. Ben tahtaların genişliğine bağlı olarak çapı hesaplamıştım, ona göre çevresine kemeri ayarladım. Tahtaların arasındaki boşlukları mümkün olduğunca dar planlar ve sonrasında kemer üzerine delikleride bunlara bağlı hesaplayabilirsiniz. Kolay gelsin. Atakan
@@AtakanKaraman Teşekkür ederim Atakan Bey. Peki Paslanmaz çelik olmak zorunda mı krom ya da başka bir maddeden yapılan kemer çelikle aynı verimi sağlar mı?
Merhaba, yaptigimiz presin dis capi 32 cm olacak diye yola ciktik, tahtalar genisligi 2 cm olsun diye pllanladik. Demir cembere vidalama asamasinda araliklar tutmadi :) o yuzden bazi tahtalarin genisligi farkli oldu :)
Çok zaman oldu, 300 TL'ye gibi yapmıştık galiba. Eğer sizde yapacaksanız, sıkma için üstteki direksiyon gibi parçayı büyük yapmanızı öneririm. Çok kuvvet gerekiyor küçük olunca.
Benim sıkma makinasını yaptığım yer tanıdıktı ve onların yaptığı imalatta kullandıkları bir parçaydı onu kullandık. Benzer bir şeyi yapmak isterseniz önerim ortadaki demir çubukta kullanılacak kalın bir somun üzerine kaynak yaptırabilirsiniz. Yada somun yapıp onu ingiliz anahtarı ile sıkarak aşağı itebilirsiniz.
Merhaba, çapı 35 santim, tahtalar 2 cm kalınlığında, ortadaki mil 2 cm kalınlığında yaklaşık 1 metre boyu var, tahtanın boylarını siz kendi modelinize göre ayarlayablirsiniz. Alttaki tepsi daha büyük olması lazım. Maliyeti çok pahalı değil, aslında toplama malzeme, en büyük kısım marangozda bu tahtaları kestirip monte yaptırmak. Ahşap malzeme meşe olsa iyi olur. Kolay gelsin.
merhaba, üzümü saplarından ayırdıktan sonra patlatmak gerekiyor, bunu eski yöntem ayakla ezip yapabilirsiniz yada patlatma makinasından geçirerek yapabilirsiniz. Çuval olayını ise ilk fermantasyondan sonra preslemek için kullanıyorlar, o kadar kilo üzümü sıkmak için kulanılan bir yöntem.
Merhaba, amatör iş olduğundan çıtalar arasındaki aralıklar eşit olmadı. bu aralardan üzüm suları sıkıldığında akıyorlar, üzümler preslenince altta kaldığından çok fazla kaçak oluyor.
Merhaba, Sonrasında göz kararı yaptık ama hatırladığım kadarıyla çap 40 cm, yükseklik 55 cm olarak planlamıştık. Biraz yüksek ve ağır oldu, tavsiyem daha kısa olabilir Atakan
Merhaba, Vidalar paslanmazdı fakat etrafındaki metal oksitlenme yaptı, sonraki dönemlerde bakım yapmak gerekiyor, yeniden yaptığım zaman iki parçalı değil iki tane paslanmaz metal çemberin içine tahta vidalayacak şekilde yapacağım.
liste olarak yok ama tüm yapım ve montajları detaylı çekimde göstermeye çalıştım. Benim yaptırdığım ahşaplarda metal kuşağa vidalanan kısımlar düz ama yanları açılı oluyor. tabi tam milimetrik hesaplayamadığımız için son iki tanesini artık kalan boşluğa göre farklı kalınlıkta yapmak lazım geldi. Ayrıca metal kuşaklardaki delikleri delen usta kaydırmalar yapınca bazı tahtaların arasındaki boşluklar farklı olabiliyor :)
Hocam kaç para gitti birde bunu bizim üzüm bağları var üzüm sıkmada sıkıntı olurmu hani kırılma kopma ağaç neyden mesela çammı zeytinmi ne ağacı tam ayrıntılı bilgi verirmisin
Cok iyi olmuş. Ben de bu ara apartman dairesinde kullanabilecegim kucuk bir makina arayisindayim. Salcalik domates sikma makineleri olur mu merak ediyorum.
Merhaba, çapı 35 santim, tahtalar 2 cm kalınlığında, ortadaki mil 2 cm kalınlığında yaklaşık 1 metre boyu var, tahtanın boylarını siz kendi modelinize göre ayarlayablirsiniz. Alttaki tepsi daha büyük olması lazım. Maliyeti çok pahalı değil, aslında toplama malzeme, en büyük kısım marangozda bu tahtaları kestirip monte yaptırmak. Kolay gelsin.
Tahtalar ile tekerler arasına başka takozlar koymak lazımdı, bizim elimizde o kadar takoz olmadığından bizde iki tane ortası delik metal boruyu kullandık, onlar itiyor ortadaki kahverengi tahtayı , tahtada diğer takozları ve üzümlerin üstündeki yuvarlak kapağı itiyor.
DERLEME PROJECTİON direksiyonun altina boru parcasi koyuyoruzki asagiya itsin diye. Direksiyon yerine somun koyup onu cevirerek asagiya itebilirsiniz. Eger yapabilirseniz tornacida paslanmaza dis actirip uzerine demir cubuklar ile kaynak yapilabilir. Ama en basiti en uste sonun koyup anahtar ile cevirerek itebilirsiniz.
Serdar Aydın merhaba, ben bunu hobi olarak kendime yapmistim. Aynisini siz 2 gunde halledersiniz, en onemlisi cevresindeki metalleri sanayide yaptirmaniz. Sonrasinda marangoz tahtalari zaten ayarliyor, ortadaki mil zaten hazir satiliyor. Altina tepsi aldinizmi is bitti :) Uzumleri bekletmesen halledersiniz :) Atakan
Teşekkürler. Rahmetliden kalan toprağa döndük. Zamanında bir sürü üzüm ekmiş. Bende bu kadar üzümü ne yapayım diye düşünüyordum. Sirke ile başladık. Ama bitecek gibi değil. Kolu komşuya dağıttık gene arttı. Bir akrabanın önerisi ile şarap yap dedi. Bende oradan heveslendim. Dalında bozulmaya başladılar. İnsanın ici acıyor. O yüzden alternatif çözüm arayışındayım. Zaman kısa, heba olmasın. Bu arada Sizin videonuzu gördüm. Çok emek harcamışsınız. İyi ustalar ile çalışmışsınız. Çok hoş ve nostaljik bir video olmuş. Çok beğendimi söyleyeyim.
Beyaz Guvercin hatirladigim kadariyla 50 cm’di. Once ustundeki tahta ceperi yapip sonra aldik. Ilk sene killandigimizda tepsi yamuldu. gecen sene daha kalin kare tepsi yaptirdik.
@@AtakanKaraman Nette baktığım kadarıyla en fazla 42cm var. Ancak muhtemelen o da incedir ve yamulacaktır. Çapını sormamın nedeni tek seferde sizin gibi en az 50kg üzümü sıkabilmek. Bu yüzden tahtaların uzunluğunu da belirtirseniz sevinirim. Yaptırdığınız tepsinin kalınlığı kaç mm? Bu işe uygun tepsi bulabileceğim/yaptırabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz? Teşekkürler.
Merhaba, biz bunu satmak için değil hobi amaçlı yaptık, herşeyini anlattım aslında siz benden daha hızlı yapabilirsiniz, maliyeti çok pahalıya çıkmayacaktır.
Merhaba, sıkma kolu fıçının içine girdiğinden kol orada çalışmaz diye böyle birşey yaptık. Kolun en üstte kalması için devamlı araya tahta koymak gerekecekti, bizim model ilk çizime göre olduğudan artık yeni ve daha büyük bir tanesine geçince yapacağız :). Saygılar
merhaba, aslında parça parça topladığımız için tam net bir rakam yok ama o dönemin parasıyla 300-400 TL gibi birşey tutmuştu. Şuan bunların profesyonellerini yapıyorlar yurtdışındaki fiyatı yaklaşık 120 euro gibi.
Merhaba, bunu kendimiz için yaptık, satmıyoruz, herkes yapabilsin diye videoya çektik, benzerleri internette satışta var, isterseniz oradan alabilirsiniz. Ama yapması çok basit iki günlük iş, kolay gelsin
Merhaba, satmiyorum, kendim için yaptım.herkes yapabilsin diye her bir adımını gösterdim. Videonun sonunda tum yapim asamasi gosteriliyor. Toplamda en fazla 1 günlük bir çalışmayla sizde yapabilirsiniz.
Eline koluna kuvvet.çok güzel ve faydalı. Izah edişiniz hepsinden güzel teşekkürle
On numara beş yildiz, hakkaten güzel olmuş,
Video için teşekkürler. "Nasıl yapsam, nasıl etsem" diye iki haftadır düşünüyordum. Bu arada merak edenler olursa; 60 cm kesilen milin adı gijon (saplama). Önerim "paslanmaz inox" dan imal edilen bir tane almanızdır. Şahsen ben 20 metrik yerine ben 16 metrik tercih edeceğim. Ahşap kalıp yerine daha pratik bir yol ararım diye düşünüyorum. O iş fazla profesyonel olmuş :)
Ogün G. Ahsap icin marangoza soylerseniz en fazla 2 saatte yapiyor..
Teşekkür ederim. Projenizi uygukadım çok güzel oldu. 😊
Ассалому алайкум Ташкентдан, Машаллох Алхамдулиллах Аллоху Акбар Жазакаллох хойр
Elinize sağlık. Ne iyi etmişsiniz videoyu hazırlayarak, çok teşekkürler.
Atakan bey üzümünüzde güzelmiş şıranın rengi harikaydı
Teşekkürler güzel detaylı video. Aklımda yoktu yaparsım geldi
Ellerinize sağlık üstadlar işte gerçek şarap böyle yapılır ve eski usül ile presleme 👏
Dmax dan geldim 😁Yabanci belgeselde gördüm bu icatı
Meşhur olmuşum :)
Atakan bey güzel bir çalışma elinize sağlık. Ben de kriko ile çalışan pres yapmak için çalışmaya baslayacagim , sokağa çıkma yasağı kalkınca,. Sizden ricam bağladığınız musluğu nereden aldınız, yazarsanız memnun olurum, iyi günler. Yaşar Duman Keşan
Merhaba, aslinda alt taraftaki standart bir musluk degil, ucu somunlu metal parca. Ben onu bauhaus’dan aldim.
Kullanimda bazi ufak duzeltmeler yaptik, alttaki tepsi ince olunca baskidan dolayi yamuluyor, o nedenle biraz kalin paslanmazdan yaptirin.
Kolay gelsin.
Atakan
Merhaba güzel olmuş. Ölçülerinide verirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Atakan Bey. Elinize sağlık çok başarılı olmuş. Beğenmediğim tek nokta , çemberlerin ve baskı demirlerinin siyah demir olması. Korozyona açık ve çok sağlıklı değil. Keşke çemberleri ve baskıları aliminyum veya paslanmayacak başka bir malzemeden düşünseydiniz. ( Bakır veya kestamit de olabilir )
Merhabalar, haklısınız, kullanım sonrası bakımlar zor oluyor, bu sene değiştireceğim.
Elinize sağlık çok güzel olmuş bunu yapan veya satan kimse var mı bildiğiniz
Merhaba, internette benzer ürünleri satanlar var, onlar profesyonel olarak yapılmışları satıyorlar genelde çelik oluyor. Bu şekilde ahşap olanlarda var.
Dostum harika olmuş fakat eksik nokta gördüm, dişli kısa olmuş, üstündeki simit yetersiz onun yerine uzun dişli ve ucuna 40 cm lik bir demir kaynatsaydın T şeklinde, hazneye giren iki parça tahta da olmamış onun yerine demir bir kapak kaynatsaydın mükemmel olurdu bir gr su bırakmazdı.
Detaylı yazar mısınız ben yaptırmayı düşünüyorum
çöpüyle beraber sıkılabilir mi ? tanelerini ayıklamadan presslenebilir mi ?
Merhaba, çöpü ile birlikte sıkılmaması lazım, öncelikle üzümleri saplarından ayırıp sonra patlatmanız lazım, fermantasyonun ardından sıkmanız lazım. Kolay gelsin.
Ustam elinize sağlık Direksiyonu nerden bulabiliriz
Merhaba, direksiyonu aslında tesadüf olarak yaptığımız yerdeki fazla ürün olarak bulmuştuk. Sonrasında kullanım tecrübesi olarak önerim, metal bir parçanın (3-4 cm genişlik - 50 cm uzunluk gibi) ortasına diş açtırıp onunla sıkma işlemini yapın. Yuvarlak parçayı çevirmek çok zor oluyor, ben değiştirdim. şimdi daha rahat çalışıyor.
Üzümleri torbaya koymanız gerekirdi.
Merhaba, biz kullanmadık torba yada benzer tül gibi bir şey. Onların filtre görevini gördüğünü düşündüğümden direk sıkıp hızlıca kaba tortudan ayırmak için aktarım yapıyorum. Dediğiniz gibi de olabilir.
well done sir..exactly what I am looking for right now
Hi, it is very simple and also it works very well. it took 2-3 days for making all parts. I hope you can make it for you. Best regards. Atakan
atakan bey merhaba ,ben de bir tane yaptım ,sistem aynı ama demirden ve üstten kriko ile sıkmalı. Araba krikosu veya hidrolik kriko kullanabilirsiniz ,sıkmada çok farkediyor ,sizde zor kısmı bitmiş sadece demir aksam ve kriko ilave ettinizmi bir damla su kalmaz ,güzel video selamlar.
Merhaba, bende yavaş yavaş krikolu modele çevireceğim galiba eldekini.
Detaylı bilgi alabilir miyim kriko nasıl oluyor duacinız olurum
Öncelike video için teşekkürler işime çok yaradı, elinize emeğinıze sağlık. Tahtalar için özel bir ağaç türü (meşe, çam vs.)seçilmesine gerek var mı?
Merhaba, meşe olursa daha iyi olur, tüm yazılarda ve hazır presslerde kullanılan ağaç olarak görünüyor. Ben yaparken marangozda meşe yoktu, o yüzden meşeden yapamadık. Bir sonraki yapacağım meşe olacak. Saygılar, Atakan
Atakan Karaman
Çam sanırım sizinki, peki ölçüler ne?
efe balaban Bizim modelde olcuyu cembere gore hesapladik. Tahtalarin kalinligi 2 cm olsun diye planladik, ona gore kestirdik ama cember uzerindeki delikler esit olamadigi icin bazi tahtalarin boyutlari degisti ve araliklar farkli oldu.
Video guzel ama tasarim hatali, kullanilan cark cok kuçük, çok fazla guc veremezsiniz, kolunuz sepetin icine giriyor rahat ceviremiyorsunuz. Ortadaki mil üstten destekli olmaliydi ve mil (tij) daha uzun olmaliydiki buyuk bir çark veya "Kruva", 4 yollu boru ek parçasıni bir kol yardimiyla kullanabilirdiniz veya marangozdan sonra kaynakçıya giderek asgari 3 tonluk kriko duzenegi uygulanan 40x40 lik profilden bir pres yaptirabilirdiniz.
Merhabalar, ilk sene kullanımdan sonra bazı tasarımda gelişmesi gereken yerler vardı, bunları revize ederek ilerliyoruz, mesela alttaki tepsiyi sonraki sene değiştirdik, daha kalın bir tepsi koyduk, dediğiniz gibi sıkma direksiyonu aşağıda olunca güç kullanmak zorlaşıyor. Söylediğiniz hususlar buradan feyz alacaklar için faydalı olacaktır. Teşekkürler.
Mehmet bey siz kendinize yaptınızmı, bir görsel, link yada video paylaşırmısınız lütfen. Tşk ederim
Atakan M. Karaman Bey ben de böyle bir şey yapacağım. Kemerler hakkında biraz bilgi almak istiyorum.
Alüminyum kullanılsa bükülme yapar mı?
Galvanize çelik haricinde önerdiğiniz bir çeşit var mı ?
Kullanacağımız kemer minimum kaç mm olmalıdır?
Merhabalar,
Kemer için önerim paslanmaz kullanmanız, kalınlığıda 3 mm falan olursa içeriden basında dayanır. Paslanmaz öneririm, çünkü sulu bir ortam olacağından ve tekrar kullanım bir sonraki sene olacağından sorun oluşturuyor.
Ben tahtaların genişliğine bağlı olarak çapı hesaplamıştım, ona göre çevresine kemeri ayarladım.
Tahtaların arasındaki boşlukları mümkün olduğunca dar planlar ve sonrasında kemer üzerine delikleride bunlara bağlı hesaplayabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Atakan
@@AtakanKaraman Teşekkür ederim Atakan Bey. Peki Paslanmaz çelik olmak zorunda mı krom ya da başka bir maddeden yapılan kemer çelikle aynı verimi sağlar mı?
@@ahmetkaya5024 önemli olan hijyen olduğundan bunu sağlayabilmek esas amaç olmalı.
emek için teşekkürler öncelikle.Tahtaların kalınlıkları uzunlukları ve sayıları nedir?
Merhaba, yaptigimiz presin dis capi 32 cm olacak diye yola ciktik, tahtalar genisligi 2 cm olsun diye pllanladik. Demir cembere vidalama asamasinda araliklar tutmadi :) o yuzden bazi tahtalarin genisligi farkli oldu :)
Aşağı yukarı maliyeti kaça çıkıyor bende düşünüyorum elinize sağlık çok güzel olmuş
Çok zaman oldu, 300 TL'ye gibi yapmıştık galiba. Eğer sizde yapacaksanız, sıkma için üstteki direksiyon gibi parçayı büyük yapmanızı öneririm. Çok kuvvet gerekiyor küçük olunca.
@@AtakanKaraman Sağ ol çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.
Abi mrb o direksiyonu nerden buldun acaba aldın? Bende yapıcam da üzüm sıkmak için.
Benim sıkma makinasını yaptığım yer tanıdıktı ve onların yaptığı imalatta kullandıkları bir parçaydı onu kullandık. Benzer bir şeyi yapmak isterseniz önerim ortadaki demir çubukta kullanılacak kalın bir somun üzerine kaynak yaptırabilirsiniz. Yada somun yapıp onu ingiliz anahtarı ile sıkarak aşağı itebilirsiniz.
birkaç sorum olacak telefon yazarmısınız
hocam sıkılan meyce suyu nasıl saklanıyor bozulmadan? pastörize falan mı yapılıyor? ne kadar dayanıyor? kolay gelsin.
Merhaba, sıktıktan sonra damacanaya koyup hava kilidi ile kapatıp saklıyoruz, sonra şişeliyoruz.
@@AtakanKaraman merhaba sağolun. peki damacanadan şişeye kaç gün dayanabiliyor?
Ahşap malzemenin ölçüleri nedir
Ne ağacı kullandınız
Kaça kaç cita kullandınız
Merhaba, çapı 35 santim, tahtalar 2 cm kalınlığında, ortadaki mil 2 cm kalınlığında yaklaşık 1 metre boyu var, tahtanın boylarını siz kendi modelinize göre ayarlayablirsiniz. Alttaki tepsi daha büyük olması lazım.
Maliyeti çok pahalı değil, aslında toplama malzeme, en büyük kısım marangozda bu tahtaları kestirip monte yaptırmak.
Ahşap malzeme meşe olsa iyi olur.
Kolay gelsin.
Merhaba. Benim anlamadığım olay şu. Üzümü kendi halinde oraya döküp ezdiniz yoksa önceden çuvalda filan ezip ezilmiş halini buraya döküp sıktınız.
merhaba, üzümü saplarından ayırdıktan sonra patlatmak gerekiyor, bunu eski yöntem ayakla ezip yapabilirsiniz yada patlatma makinasından geçirerek yapabilirsiniz. Çuval olayını ise ilk fermantasyondan sonra preslemek için kullanıyorlar, o kadar kilo üzümü sıkmak için kulanılan bir yöntem.
Slm çıtaların aralıklı olmasının nedeni nedir?
Merhaba, amatör iş olduğundan çıtalar arasındaki aralıklar eşit olmadı. bu aralardan üzüm suları sıkıldığında akıyorlar, üzümler preslenince altta kaldığından çok fazla kaçak oluyor.
Üstad ölçülerini ativersen çok guzel olurdu
Merhaba,
Sonrasında göz kararı yaptık ama hatırladığım kadarıyla çap 40 cm, yükseklik 55 cm olarak planlamıştık.
Biraz yüksek ve ağır oldu, tavsiyem daha kısa olabilir
Atakan
ahşapları birleiştirmek için hangi metali kullandınız. oksitlenme oluyormu.
Merhaba, Vidalar paslanmazdı fakat etrafındaki metal oksitlenme yaptı, sonraki dönemlerde bakım yapmak gerekiyor, yeniden yaptığım zaman iki parçalı değil iki tane paslanmaz metal çemberin içine tahta vidalayacak şekilde yapacağım.
üstad malzeme listesini vs yazsan ne güzel olur :) ahşapları düz mü yoksa çember için düzeltme yapıldı mı
liste olarak yok ama tüm yapım ve montajları detaylı çekimde göstermeye çalıştım. Benim yaptırdığım ahşaplarda metal kuşağa vidalanan kısımlar düz ama yanları açılı oluyor. tabi tam milimetrik hesaplayamadığımız için son iki tanesini artık kalan boşluğa göre farklı kalınlıkta yapmak lazım geldi.
Ayrıca metal kuşaklardaki delikleri delen usta kaydırmalar yapınca bazı tahtaların arasındaki boşluklar farklı olabiliyor :)
Helal Olsun
Hali hazırda satma işlemi yapıyormusunuz?
Sadece 1 tane yaptık kendimize, amatör olarak kullanıyoruz.
@@AtakanKaraman anladım peki teşekkürler
Hocam kaç para gitti birde bunu bizim üzüm bağları var üzüm sıkmada sıkıntı olurmu hani kırılma kopma ağaç neyden mesela çammı zeytinmi ne ağacı tam ayrıntılı bilgi verirmisin
Amatörce uğraşanlar için gördüğüm en pratik ve en az maliyetli sıkma makinesi.
O sıkma vanasına L gibi kol eklenirze daha zahmetsiz olabilir
ahşap malzeme meşe mi yoksa herhangi bir agaç mı ?
Merhabalar, amacımız meşe yapmaktı ama bizim vakit kısıtımızdan dolayı marangozda meşe olmadığından elindeki en sert ağaçtan yaptık.
@@AtakanKaraman Merhaba elinize sağlık hocam. Ben Sepeti ithal çamdan yaptım. Sizde koku sorunu olur mu?
Naci Boran merhaba, normalde sikma isi 15-20 dakikada bitiyor, o kadar kisa surede koku gececegini sanmam.
@@AtakanKaraman teşekkürler elinize sağlık
Kardes fiyatı nekadar
Valla kendimiz için yaptık, aktif kullanıyoruz, sizde yaparsanız 300-500 TL'ye çıkar gibi
Uygunmubilmiyorumda fiyatınıdayaz bende almayidusunuyorum
Merhaba bundan bit tane istiyorum mümkünmü fiaat nedir?
Biz kendimize yaptik :) kullaniyoruz, 1 gunde sizde yapabilirsiniz herseyi acikladim. Artik yaparsiniz. 💪
Harika.. Teşekkürler..
Harika bir şey
Cok iyi olmuş. Ben de bu ara apartman dairesinde kullanabilecegim kucuk bir makina arayisindayim. Salcalik domates sikma makineleri olur mu merak ediyorum.
Hiç denemedim. Katı meyve sıkacağı ile yaptım ama kalan posasında hala çok su kalıyor, onlarıda sıkmak gerekiyor, gene elle uğraşmak lazım.
Biz bugün denedik, salça makinesine üzüm taneleri büyük geldi. Üzümleri kestik genede çok verimsiz oldu. Arayıştayız.
Abi ölçüler nasıl bide maliyeti ne kadar olur
Merhaba, çapı 35 santim, tahtalar 2 cm kalınlığında, ortadaki mil 2 cm kalınlığında yaklaşık 1 metre boyu var, tahtanın boylarını siz kendi modelinize göre ayarlayablirsiniz. Alttaki tepsi daha büyük olması lazım.
Maliyeti çok pahalı değil, aslında toplama malzeme, en büyük kısım marangozda bu tahtaları kestirip monte yaptırmak.
Kolay gelsin.
Herseye eyvallah fakat sıkarken tekerlekle düzenek arasında profil mi var ?
Tahtalar ile tekerler arasına başka takozlar koymak lazımdı, bizim elimizde o kadar takoz olmadığından bizde iki tane ortası delik metal boruyu kullandık, onlar itiyor ortadaki kahverengi tahtayı , tahtada diğer takozları ve üzümlerin üstündeki yuvarlak kapağı itiyor.
Satılık varmı varsa ücreti nedir acaba
Sadece kendimize hobi amaçlı üretmiştik, satılık değil, sizde çok kolay yapabilirsiniz aslında.
Abi o direksyonun aşagiya inmesini saglayan demir nerde bulabilirim
DERLEME PROJECTİON direksiyonun altina boru parcasi koyuyoruzki asagiya itsin diye. Direksiyon yerine somun koyup onu cevirerek asagiya itebilirsiniz. Eger yapabilirseniz tornacida paslanmaza dis actirip uzerine demir cubuklar ile kaynak yapilabilir. Ama en basiti en uste sonun koyup anahtar ile cevirerek itebilirsiniz.
Üstad çalışan bir makineyi kaç günde gönderebilirsiniz. Yer İzmir. ( Üzümlerini koparmadım, ama bir hafta dayanır gibi. )
Serdar Aydın merhaba, ben bunu hobi olarak kendime yapmistim. Aynisini siz 2 gunde halledersiniz, en onemlisi cevresindeki metalleri sanayide yaptirmaniz. Sonrasinda marangoz tahtalari zaten ayarliyor, ortadaki mil zaten hazir satiliyor. Altina tepsi aldinizmi is bitti :)
Uzumleri bekletmesen halledersiniz :)
Atakan
Teşekkürler. Rahmetliden kalan toprağa döndük. Zamanında bir sürü üzüm ekmiş. Bende bu kadar üzümü ne yapayım diye düşünüyordum. Sirke ile başladık. Ama bitecek gibi değil. Kolu komşuya dağıttık gene arttı. Bir akrabanın önerisi ile şarap yap dedi. Bende oradan heveslendim. Dalında bozulmaya başladılar. İnsanın ici acıyor. O yüzden alternatif çözüm arayışındayım. Zaman kısa, heba olmasın. Bu arada Sizin videonuzu gördüm. Çok emek harcamışsınız. İyi ustalar ile çalışmışsınız. Çok hoş ve nostaljik bir video olmuş. Çok beğendimi söyleyeyim.
Merhaba. Kullandığınız tepsinin çapı kaç cm?
Beyaz Guvercin hatirladigim kadariyla 50 cm’di. Once ustundeki tahta ceperi yapip sonra aldik. Ilk sene killandigimizda tepsi yamuldu. gecen sene daha kalin kare tepsi yaptirdik.
@@AtakanKaraman Nette baktığım kadarıyla en fazla 42cm var. Ancak muhtemelen o da incedir ve yamulacaktır. Çapını sormamın nedeni tek seferde sizin gibi en az 50kg üzümü sıkabilmek. Bu yüzden tahtaların uzunluğunu da belirtirseniz sevinirim. Yaptırdığınız tepsinin kalınlığı kaç mm? Bu işe uygun tepsi bulabileceğim/yaptırabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz? Teşekkürler.
Bir ülkenin inavasyonda nerede olduğunu gösteren bir belge olmuş / ışıklı ekmek dolabı gibi teşekkürler
Abi bunu satın alsak kaç tl satsan bana
Merhaba, biz bunu satmak için değil hobi amaçlı yaptık, herşeyini anlattım aslında siz benden daha hızlı yapabilirsiniz, maliyeti çok pahalıya çıkmayacaktır.
Hocam üzümler sıkıldıktan sonra kalan posayı nasıl değerlendirebiliriz
Merhaba, ben geçen sene gübre olarak bahçeye koymuştum ama bu sene bir kısmı ile üzüm sirkesi yapacağım. Saygılarımla Atakan
rakı:)
Behnam Sagueb varmi tarifi ? Suan epey bir uzum posasi olacak
@@AtakanKaraman kapalı Bır kapta 10 gün mayalandir hava deliği bırak sonra mYseyi distile edin tm
@@AtakanKaraman iyi fikir ben
Abi sıkma kolun senin direksiyon gibi onu kol gibi yapsaydin cok daha rahat olur
Merhaba, sıkma kolu fıçının içine girdiğinden kol orada çalışmaz diye böyle birşey yaptık. Kolun en üstte kalması için devamlı araya tahta koymak gerekecekti, bizim model ilk çizime göre olduğudan artık yeni ve daha büyük bir tanesine geçince yapacağız :). Saygılar
Kaç liraya mal oldu acaba?
merhaba, aslında parça parça topladığımız için tam net bir rakam yok ama o dönemin parasıyla 300-400 TL gibi birşey tutmuştu. Şuan bunların profesyonellerini yapıyorlar yurtdışındaki fiyatı yaklaşık 120 euro gibi.
Yaptırıp satmayı düşünür müsünüz böyle bir şeyi?
taLLo petrik merhaba, ben bunu kendim için amatör olarak yaptım. Videoya çektim herkes kendisine yapsın diye. Gelire döndürmek gibi bir amacım yok.
@@AtakanKaraman sağolun. İyi günler
Bu makineyi satiyir musunuz?fiyat bilgisi alabilir miyim
pelin gülşen satmiyorum, kendim için yaptım.herkes yapabilsin diye her bir adımını gösterdim. Videonun sonunda tum yapim asamasi gosteriliyor.
Ses kisimdanmi çıkar
Abi sana nasıl ulaşa biliriz bu ürünü yapıp satıyirmusunuz bana bir numara verin aricam sizi
Merhaba, bunu kendimiz için yaptık, satmıyoruz, herkes yapabilsin diye videoya çektik, benzerleri internette satışta var, isterseniz oradan alabilirsiniz. Ama yapması çok basit iki günlük iş, kolay gelsin
Siparişe gerek yok ben yaparım
Ve direksyon
Birtane gönder
Zaten bir tane var :)
Abi satiyosam bna numarani verirmisin
Merhaba, satmiyorum, kendim için yaptım.herkes yapabilsin diye her bir adımını gösterdim. Videonun sonunda tum yapim asamasi gosteriliyor. Toplamda en fazla 1 günlük bir çalışmayla sizde yapabilirsiniz.
Çok beğendim. Bize yapar mısınız.
kirko lu ollsa daha iyi
Farklı modeller vardı, bize en kolay gelen bir model tasarlamıştık.