Harta Moșiei Măcărău

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 25 янв 2025
  • Prezentarea hărții moșiei Măcărău, susținută de muzeograful Ioana Zamfir, în cadrul evenimentului Cartografii sonore, Concertele MNHCV. Acest proiect este desfăşurat de Muzeul Național al Hărţilor și Cărții Vechi în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
    Lucrarea vedetă este „PLANUL TOPOGRAFIC AL MOȘIEI MĂCĂRĂU” din Districtul Vlașca, din 1871. Acest plan de moșie face parte dintr-o categorie de documente deosebit de valoroase și rare, a căror cercetare se află încă într-un stadiu incipient în România.
    Numite și „hărți de hotărnicie”, aceste planuri realizate manual însoțeau încă de la finalul secolului al XVIII-lea cărțile de hotărnicie, adică înscrisurile referitoare la punctele de hotar și delimitarea unei moșii. Acestea reprezintă una dintre cele mai vechi forme de cadastru din țările române și atestă un vechi obicei de hotărnicire a moșiilor, tipic spațiului românesc.
    Fiecare document este o piesă unică, atât prin aspect, cât și prin informațiile pe care le conține. Planul de față a fost realizat de Scarlat Stravolca al II-lea, boier și inginer hotarnic și ne vorbește despre Moșia Măcărău, aflată în Muntenia, în fostul județ Vlașca.

Комментарии •