10:26 sadi bey, helix jump ilk 200'de evet ama oyun 2 senedir ilk 200'de. Bu muazzam bir başarı çünkü uzun zamanalr ilk 10'da zaten yer aldı. Aradan iki sene gecmesine rağmen hala oynaniyor ve hala 200'de olmasi gercekten bir hyper casual oyun icin buyuk basari.
Mobil dünyada nasıl dağıtıcı bulabiliriz ? Sitele, başvurular nasıl oluyor hangi siteleri değerlendirebiliriz ? Başvuru ve mailde özellikle eklenmesi gereken şeyler neler olur karşıyı nasıl etkileriz ? Sensei ile bunun hakkında da bir video gelse çok güzel olur. Malum artık piyasada yer edinmek için en önemli şeylerden biri reklam, fon gibi mevzular.
Mert Bey, Türkiyede Net Marble ve Rollic ile çalıştık biz. Lion Studios var , Voodo var . Publisher çok. Web sitelerinden form doldurarak projeyi submit edebileceğiniz gibi ilgili mail adreslerine projeyi kısaca tanıtan bir döküman ile 1 dakikalık gameplay videosu yollayarak da başvurabilirsiniz.
@@ozanyokuva6930 peki bir oyunu öyle bir yayıncı yayınladı... Ne oluyor o yayıncı alıp reklam yapıyor paranın % bilmem kaçını alıyor mu senin yayınlamandan ne gibi farklılıklar oluyor
Mekaniğinin nasıl olması gerektiği konusunda kısa ve öz bilgi verdiniz, teşekkür ederim fakat mekanikleri biraz daha ayrıntılı bir şekilde anlatabilirdiniz, video beni yeterince bilgilendirmesi.
Hyper Casual yapacak potansiyeliniz varsa bir çok yayıncı ile anlaşabilirsiniz, her çıkardığınız eli yüzü düzgün prototip başına ödeme alabilirsiniz testleri başarısız olsa dahi, (ki çoğu başarısız olacaktır), Hyper Casual üreticileri için en uygun iş modellerinden birisi bu, profesyonel reklamcılık bilginiz&ekibiniz yoksa paranız olsa dahi kendiniz reklama çıkarsanız büyük olasılıkla zarar edersiniz, reklam olayı bambaşka bir dünya sadece üretimde kalıp gerisine karışmamak en mantıklısı (küçük ve orta ekipler için)
Koskocaman şirketlerle reklam konusunda nasıl kapışabiliriz ki? Yayıncılara oyunu beğendirmek lazım yoksa tek başımıza reklam bütçesi ayırmak ve öne geçmek imkansız. Artık oyun yapmak değil tanıtmak zor. RUclips ya da Twitter üzerinden DevLog tarzı içerik üreterek organik denilen yöntemle tanıtmakta biraz hayal ürünü gibi geliyor. Video için teşekkürler.
Hyper Casual için DAHA ÇOK Video gelsin lütfen. Çünkü, Türkiye için en ulaşılabilir olanı bu. Şayet basit oyunlardan biraz para gelirse, sesci, senarist, koder, pazarlamacı ve grafiker gibi branşlaşarak daha büyük ve güzel işlere kapı açılabilir. Aksi halde çok kaba bir hesapla 5x5 maaş + 5 ofis yol vs masrafları ile aylık minimum 30bin TL gider var demek. Ekip, 2 yılda çıkacak oyunu 1 yılda çıkaracak olsa bile bu, 30x12 = 360bin TL demek. // Oyun yapacak donanımdaki PC + plugin vb masraflarını da siz ekleyin.. Özetle; Hyper Casual, Türkiye özelinde Can Suyu demektir. Ve bir fidanın toprağa tutunabilmesini sağlayabilecek çok kritik bir yerde duruyor. Bence bu o kadar önemli ki, kanalda nasıl sinema ve oyun şekilde iki ana kol varsa, oyun kolu da kendi içinde iki ana kola ayrılabilir. Eğri oturalım doğru konuşalım; * Kaç kişinin banka hesabında 360bin TL var? * Ya da kaç kişinin _"Abi bana aylık 20bin lira ateşleyebilir misin?"_ dediğinde _"IBAN gönder"_ diyecek tanıdığı var. * Veya ülkedeki Kaç yatırımcı _"biz şöyle bir oyun yapacağız, 1 milyon tl masrafı var ama tutmama ihtimali de var"_ denildiğinde _"Tamamdır, bu tutmazsa sonrakine 2 milyon veririm, daha iyisini yaparsınız"_ der? Bu yüzden Hyper Casual çok ama çok önemli. Sonunda karşıdan Tren de çıkabilir ama ulaşılabilir bir uzaklıkta bulunan ve *ucunda ışık görünen* başka *çıkış tüneli* yok gibi.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler :) . Multiplayer oyunlarda Server yapısı, güvenliği gibi teranelerin nasıl çalıştığını anlatır mısınız ? Teşekkürler :)
Dünya'nın toplamda en çok satan oyunu tetris de aslında böyle. Sadece çevirip, tam yerine oturtma var, oturtunca da patlıyor. Hyper olmasa da casual sayılır. Bir çok yönden de insanı tatmin etme var, git gide zorlaştırarak da rekabetçi duyguyu iştahlandırıp tatmin ediyor.
Bu sektörde olan bir oyun geliştiricisi olarak şöyle bir şey söylemek istiyorum. Eğer hyper-casual oyun yapacaksanız oyunun beyin kullanmadan oynanabilir olduğundan emin olun 👍
Şarkı gibi birşey, adam 20 yıl şarkı yapar tutmaz bir şarkıyla en üst seviyeye gelir bu işler böyle. Domino etkisi var. İşin özünde yılmamak var. Devamlı çalışmak.
Mobil mobil takılan indie geliştiriciler God Of War, Last Of Us gibi oyunların ligine nasıl geçiş yapabilir? Şirkete başvurup eleman olarak girmek değil, kendin stüdyo kurup kendi oyununu yapmak olarak. Kickstarter'dan mı denemeli, Twitch yayıncılarına bağış atıp fragman mı izletmeli.... Bununla ilgili muhabbetinizi çekseniz on numara olur
Çok uzun bi yol değil mi ya, sanki elma satarak nasıl multimilyarder olunur gibi bi şey. O liglere gelene kadar kimler kimler batmış, yok olmuşlar. Ne oyunlar yapan firmalar kepenk kapatmış. Bunun bence sadece tek bir yöntemi yok, hatta bi yöntemi olduğunu da sanmıyorum. Bazen yapılması gerekeni yapsan bile o seviyeye gelemiyorsun, bi şey çıkıyor, talihsiz bi şey başına geliyor ve olmuyor bir türlü.
@@KKoKoRR Hocam mobil piyasayı küçümsemeyin . Bu sene "fall guys" Last Of Us'ı katlayıp kenara koydu. Çok detaylı bir pc oyununa girişmek iyi koordine olmuş bir ekip ister ama amatör ruhla çok başarılı olmuş projeler de mevcut gözünüzde büyütmeyin. Disiplin ister sadece ve zaman. Benim takip ettiğim 15-20 senelik projeler var , grafikler güncellenerek geldiği ve ilgilenildiği için çok büyük firmaların oyunlarını gömdüler yollarına devam ediyorlar Bknz POE.
"projeyi yakma" olayı ve bunun sebepleri tüm yazılım projeler için genişletilebilir. çok güzel bir proje bile yapmış olsanız reklamdan gelen insanlar girip hiç kayıt olmadan geri çıkıyorsa bu projeyle daha fazla vakit kaybetmenin bir anlamı yok. deneyip olmaması hiç denememekten daha iyidir. şuan bir yazılım projesi yaptım ve buna reklam basıyorum. 100 kişi siteye giriyor kimse kayıt bile olmuyor. belki yazılımda sıkıntı var belki reklam stratejimde sıkıntı var bunu araştırıyorum ama eğer imkanlar çerçevesinde tüm denemelerime rağmen olmuyorsa daha fazla vakit kaybetmenin bir anlamı yok hakkaten.
Konu dışı ama bu sene kristal piksel oyun ödüllerinin tarihi yaklaşmış. Başvurabilmek için oyununuzu 22 Ekim'e kadar herhangi bir platformda yayınlamış olmanız gerekiyormuş. Ben de an bu oyunu yarışmaya yetiştirmeye çalışıyorum: www.linkedin.com/feed/update/urn%3Ali%3AugcPost%3A6708297842622115842?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_notifications%3BAlOcCnFWSpGFFC5GLwxESg%3D%3D
Hyper casual, mobil, indie oyun yapmak isteyen gençlerin reklam konusunda nasıl bir yol izlemesi gerektiği, oyunlarının reklamlarını hangi kanallardan en az ne kadar bütçe ile vermeleri vs. konulara değindiğiniz bir video çekerseniz çok iyi olur.
Merbahalar Senseiler Ortalama bir oyunda standart bir zorluk ayarı nasıl belirlenir ? Hangi parametreler kullanılır ? Belirli bir formül var mıdır ? Hepimine verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. iyi ki varsınız.
Mobilde hep hyper casual yayıncıları var midcore oyun yapıyoruz mobile bize uygun yayıncı bulmakta zorlanıyoruz nasıl yapacaz bu yayıncı işini sensei ? bizi Kadir abi yolladı mı desek yayıncılara ?
bu tarz oyunlarda kimse para verip alıyor mudur yoksa para verdik reklam yaptık oyun tutarsa bu sefer biz başkasının oynunun reklamını yapıyoruz yani herkes birbirinin reklam parasını alıyor
Ağzınıza sağlık. Şans unsurunu fazlaca barındıran ve bu yüzden yaklaşımımda tereddütler oluşturan bir alan. Hazır fırsat verilmişken ben de birkaç sorumu ileteyim. Hypercasual için, mekanik haricinde oyunda bulunması gereken temel unsurlar nedir ve ne kadar minimalize edilmiş olmalıdır ? (Örneğin level sistemi, ödül kazanma, eşya geliştirme vs.) Bir/birkaç bölüm sonu canavarı misali patlayıcı bir bölüm bulunmalı mı ? Platform olarak RUclips ve Instagram'a reklam vermek yeterli olabilir mi ? Indie bir geliştirici için, 100 bin indirme sınırını aşmış olmak firmaların dikkatini çekip ekibe çağrılmasına imkân sağlar mı ? Hypercasualda genellikle firmalara girenler mi yoksa kendi ekibini kuranlar mı bireysel olarak gelişmeye ve fark edilmeye daha yatkın olur ? +Basit veya eksik bile olsa bir hypercasual oyun hazırlamaya ve bu süreci kayda alma vaktiniz olur mu ? :) Teşekkürler. 👍🏻
@@ralvoo imkan derken maddi imkansızlıklardan bahsediyorsan o sadece oyun yapımına has değil. Bir çok atılım için maddi imkan olması lazım, en azından maddi açıdan kafan rahat olmalı. Ama oyuna has eksiklik, yetişen elemanın, tecrübenin, birikimin eksik olması. 10 yıldır oyun yapmaya başlayan insanların olduğu ülkeyle 50 yıldır oyun ya da program yapan insanların olduğu ülke şartları tabi ki bir olmuyor.
@@KKoKoRR Çok haklısın. Ama gerçekten Kadir abi gibi değeri bilinmeyen insanlar var bu ülkede. Ve devlet destek vermiyor maddi olarak. Bu insanlar para da yaratamazlar. Eninde sonunda tıkanıp bırakabiliyorlar imkansızlıklardan. Low end bilgisayarlarla oyun yapmaya çalışan insanlar var oyun motoru 20 fps çalışıyor ama azmediyorlar. Ama yine sürekli bir sorun çıkıyor maddi olarak. Yine destek yok yine. Ne diyeyim ki , Allah sonumuzu hayır etsin.
@@ralvoo Devletlerin bir takım öncelikleri var, Norveç, Finlandiya ya da İngiltere gibi ülkeler bakıyorsun oturup kendi meclislerinde bisikletini tamir ettirmek isteyen insanlara maddi destek verelim mi, ne kadar verelim, onu konuşuyorlar. Bizdeyse, hatta daha fakir ülkelerde bu konuyu açsan, ne diyon la sen, ne bisikleti, hem öyle bir şey yapacak gücümüz yok hem daha önemli konularımız var, hem de öyle bir şeyi kabul etsek millet kuyruğa girer devlet para veriyor diye, derler. Devlet toplumda ne kadar çok etkisi olacaksa ona göre konuları gündeme alır. Bundan 15-20 sene önce yazılımla ilgili çalışma yapalım, üniversitelere destek verelim, ilkokullara ders koyalım falan diye birisi öneri sunsa, "yahu daha ilçe merkezlerinin asfalt yolu yok, bazı köylerde elektirik yok, bir şey inşa ettireceğiz ama bu inşayı yapacak yerli şirletler, Türk mühendisler yok, daha milletin evinde doğru dürüst bilgisayar yok, ne yazılımı?" derdi ama şimdi partiler, belediye seçimlerinde internet alt yapı vaadinde bulunuyor, yazılıma teşvik için dersler, kurslar, kamu kurumlarında işler veriliyor. Belki bakarsın nasıl iş adamları sinemaya yöneldiler, yapımcı şirketler çoğaldı, çünkü çok para var işin ucunda, ileride de yazılıma oyuna falan dönenler olur, ya da olmadı yeni kişiler bu işlere atılır, şirket kurar. Kadir abi gibi tabi ki birçok insan var, hatta çoğu durmuyor bu ülkede, gidiyor avrupaya amerikaya. Donanım Haber'den Mesut Çevik demişti mesela, düşünsene adam o kadar zorlukla, emek harcamış, kendini geliştirmiş, hatta yurt dışına gidip eğitim almış, gelmiş burada çalışmak istiyor, iş dönüşü istanbul trafiğinde saçma sapan insanları görüyor, sonra aynı işi yapan avrupaliya bakıyor, onun aldığı parayı ve yaşam kalitesine bakıyor, e durmaz tabi ki bu adam, dedi. Bir de şöyle düşün, yapacağın işle ilgili muhatap bulamıyorsun mesela, işi yapan var, görüyorsun, nasıl yapıyorlar diye sorsan etrafta bilen ya da merak edip araştıran, sonra bunu yazan yok ülkede. Ama amerikaya bakıyorsun ki 15 sene önce adamlar bunu yapmış, millete anlatmış, herkes biliyor zaten, daha iyisini yapmaya geçmiş bile. Aslında lafın kısası benim demek istediğim, maddi imkansızlık tabi ki var ama diyelim ki bi babayiğit patron çıkıp "alın size para, oyun yapın bana ama şu ecnebilerin yaptığı gibi olsun, bütün dünyada oynansın, beğenilsin, hadi aslanlarım" dese bile yapacak kimse var mı sence, ya da böyle 3-5 sene içinde böyle istediği gibi bir şey ortaya koyacak ekip yok. Ancak işte Kadir abi gibi birisi sağa sola telefon açacak, "olm işi gücü bırakın gelin" diyecek, onların da büyük ihtimalle çoğu zaten yurt dışındadır, oralardan gelecek yapacak ve yine de sanmıyorum ki herhangi bir pürüz olmadan çok iyi bir iş çıksın. Yani para olsa bile eleman yok. Ben İstanbul'a nazaran küçük bir şehirde yaşıyorum, şu an evde tadilat var, ufak bi iş var yapacak usta bulamuyoruz valla. Her gelen bi şeyler yapmaya çalışıyor ama belli ki bilen eden yok. Diyor ki evin şurası yamuk o yüzden başka çare yok böyle olacak. Sonra araştırıyorum ki onun da çaresi varmış ama usta bilmiyor. Parayla ilgisi yok yani. Kusura bakma çok uzattım.
Çok konsantre, nokta atışı güzel bilgiler. Teşekkürler.
Ülkemizin Kojima'sıdır Kadir hoca gençler. Kıymetini bilelim.
@Ibrahim Darius dolandırıcı
Kojima kadir hocanın yanında halt etmiş.
10:26 sadi bey, helix jump ilk 200'de evet ama oyun 2 senedir ilk 200'de. Bu muazzam bir başarı çünkü uzun zamanalr ilk 10'da zaten yer aldı. Aradan iki sene gecmesine rağmen hala oynaniyor ve hala 200'de olmasi gercekten bir hyper casual oyun icin buyuk basari.
Kesinlikle öyle teşekkür ederiz.
süpersiniz hocam :) Türkiye'de böyle değerli bilgiler bulmak çok zor. Lütfen hep devam edin
Emeginize saglik. Bilinc altina yerlesti "katil katil katil.." :-)
sagopaya benziyo la
Yine muhteşem bir video, teşekkürler
Biz teşekkür ederiz.
Sensei mükemmel bilgiler.Hypercasual stüdyoda çalışıyorum hepsi doğru.Projeye bağlanma,hızlı ol,yeni şeyler farklı şeyler dene
peki harcanan reklam bütçesi ne olacak. kârımız daha fazla para kaybetmemekmi
Mobil dünyada nasıl dağıtıcı bulabiliriz ? Sitele, başvurular nasıl oluyor hangi siteleri değerlendirebiliriz ? Başvuru ve mailde özellikle eklenmesi gereken şeyler neler olur karşıyı nasıl etkileriz ? Sensei ile bunun hakkında da bir video gelse çok güzel olur. Malum artık piyasada yer edinmek için en önemli şeylerden biri reklam, fon gibi mevzular.
Mert Bey, Türkiyede Net Marble ve Rollic ile çalıştık biz. Lion Studios var , Voodo var . Publisher çok. Web sitelerinden form doldurarak projeyi submit edebileceğiniz gibi ilgili mail adreslerine projeyi kısaca tanıtan bir döküman ile 1 dakikalık gameplay videosu yollayarak da başvurabilirsiniz.
@@ozanyokuva6930 peki bir oyunu öyle bir yayıncı yayınladı... Ne oluyor o yayıncı alıp reklam yapıyor paranın % bilmem kaçını alıyor mu senin yayınlamandan ne gibi farklılıklar oluyor
@@ozanyokuva6930 voodoo ve ketchapp tarzı publisherlar senin onlara gönderdiğin oyunu yeniden yapıp, sana credit vermeden yayımlıyorlar
genelde onlar seni buluyor
çok keyifle izledim, teşkkür ederim
10:42 Bak bak, hele hele :) Nese hypercasualcılar gelsin de toplaşalım bari, discordda beni bulun guys.
Bu yorum kaliteli bir video için yapılmış destek yorumudur.
Mekaniğinin nasıl olması gerektiği konusunda kısa ve öz bilgi verdiniz, teşekkür ederim fakat mekanikleri biraz daha ayrıntılı bir şekilde anlatabilirdiniz, video beni yeterince bilgilendirmesi.
Hyper Casual yapacak potansiyeliniz varsa bir çok yayıncı ile anlaşabilirsiniz, her çıkardığınız eli yüzü düzgün prototip başına ödeme alabilirsiniz testleri başarısız olsa dahi, (ki çoğu başarısız olacaktır), Hyper Casual üreticileri için en uygun iş modellerinden birisi bu, profesyonel reklamcılık bilginiz&ekibiniz yoksa paranız olsa dahi kendiniz reklama çıkarsanız büyük olasılıkla zarar edersiniz, reklam olayı bambaşka bir dünya sadece üretimde kalıp gerisine karışmamak en mantıklısı (küçük ve orta ekipler için)
Koskocaman şirketlerle reklam konusunda nasıl kapışabiliriz ki? Yayıncılara oyunu beğendirmek lazım yoksa tek başımıza reklam bütçesi ayırmak ve öne geçmek imkansız. Artık oyun yapmak değil tanıtmak zor. RUclips ya da Twitter üzerinden DevLog tarzı içerik üreterek organik denilen yöntemle tanıtmakta biraz hayal ürünü gibi geliyor. Video için teşekkürler.
Hyper Casual için DAHA ÇOK Video gelsin lütfen. Çünkü, Türkiye için en ulaşılabilir olanı bu. Şayet basit oyunlardan biraz para gelirse, sesci, senarist, koder, pazarlamacı ve grafiker gibi branşlaşarak daha büyük ve güzel işlere kapı açılabilir. Aksi halde çok kaba bir hesapla 5x5 maaş + 5 ofis yol vs masrafları ile aylık minimum 30bin TL gider var demek.
Ekip, 2 yılda çıkacak oyunu 1 yılda çıkaracak olsa bile bu, 30x12 = 360bin TL demek.
// Oyun yapacak donanımdaki PC + plugin vb masraflarını da siz ekleyin..
Özetle; Hyper Casual, Türkiye özelinde Can Suyu demektir. Ve bir fidanın toprağa tutunabilmesini sağlayabilecek çok kritik bir yerde duruyor. Bence bu o kadar önemli ki, kanalda nasıl sinema ve oyun şekilde iki ana kol varsa, oyun kolu da kendi içinde iki ana kola ayrılabilir.
Eğri oturalım doğru konuşalım;
* Kaç kişinin banka hesabında 360bin TL var?
* Ya da kaç kişinin _"Abi bana aylık 20bin lira ateşleyebilir misin?"_ dediğinde _"IBAN gönder"_ diyecek tanıdığı var.
* Veya ülkedeki Kaç yatırımcı _"biz şöyle bir oyun yapacağız, 1 milyon tl masrafı var ama tutmama ihtimali de var"_ denildiğinde _"Tamamdır, bu tutmazsa sonrakine 2 milyon veririm, daha iyisini yaparsınız"_ der?
Bu yüzden Hyper Casual çok ama çok önemli. Sonunda karşıdan Tren de çıkabilir ama ulaşılabilir bir uzaklıkta bulunan ve *ucunda ışık görünen* başka *çıkış tüneli* yok gibi.
Değerli bilgilieriniz için teşekkürler.
Adam öyle güzel açıklamış ki tekrar tekrar izledim :D
Faydalı içerik. Takipteyiz.
Yorum yazarak ve beğenerek destek olma yorumudur. 🙂 Emeğinize sağlık
Soru cevap bekliyoruzz
En kısa zamanda 👍
@@loremipsum ^^
Altın değerinde kanal yemin ederim.
Şiir çok iyi
Çok faydalı ve kritik bilgiler. Çok teşekkürler :)
Hoşgeldin üstad
Hiç gitmedi ki :)
Devamını bekliyoruz (Sensei ile mobil oyunlar)
videolara devam
Çok iyi tespitler.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler :) . Multiplayer oyunlarda Server yapısı, güvenliği gibi teranelerin nasıl çalıştığını anlatır mısınız ? Teşekkürler :)
çok kral adamlarsınız
O sizin krallığınız
Dünya'nın toplamda en çok satan oyunu tetris de aslında böyle. Sadece çevirip, tam yerine oturtma var, oturtunca da patlıyor. Hyper olmasa da casual sayılır. Bir çok yönden de insanı tatmin etme var, git gide zorlaştırarak da rekabetçi duyguyu iştahlandırıp tatmin ediyor.
Herhangi bir yorumcuyum. 😉
Bu sektörde olan bir oyun geliştiricisi olarak şöyle bir şey söylemek istiyorum.
Eğer hyper-casual oyun yapacaksanız oyunun beyin kullanmadan oynanabilir olduğundan emin olun 👍
Gördüğüm en güzel yorum olabilir :D
Severek izlyorum
Şarkı gibi birşey, adam 20 yıl şarkı yapar tutmaz bir şarkıyla en üst seviyeye gelir bu işler böyle. Domino etkisi var. İşin özünde yılmamak var. Devamlı çalışmak.
🔥
🔥
🔥
Sende mi burdasın
Mobil mobil takılan indie geliştiriciler God Of War, Last Of Us gibi oyunların ligine nasıl geçiş yapabilir? Şirkete başvurup eleman olarak girmek değil, kendin stüdyo kurup kendi oyununu yapmak olarak. Kickstarter'dan mı denemeli, Twitch yayıncılarına bağış atıp fragman mı izletmeli.... Bununla ilgili muhabbetinizi çekseniz on numara olur
Çok uzun bi yol değil mi ya, sanki elma satarak nasıl multimilyarder olunur gibi bi şey. O liglere gelene kadar kimler kimler batmış, yok olmuşlar. Ne oyunlar yapan firmalar kepenk kapatmış. Bunun bence sadece tek bir yöntemi yok, hatta bi yöntemi olduğunu da sanmıyorum. Bazen yapılması gerekeni yapsan bile o seviyeye gelemiyorsun, bi şey çıkıyor, talihsiz bi şey başına geliyor ve olmuyor bir türlü.
@@KKoKoRR çok doğru
@@KKoKoRR Hocam mobil piyasayı küçümsemeyin . Bu sene "fall guys" Last Of Us'ı katlayıp kenara koydu. Çok detaylı bir pc oyununa girişmek iyi koordine olmuş bir ekip ister ama amatör ruhla çok başarılı olmuş projeler de mevcut gözünüzde büyütmeyin. Disiplin ister sadece ve zaman. Benim takip ettiğim 15-20 senelik projeler var , grafikler güncellenerek geldiği ve ilgilenildiği için çok büyük firmaların oyunlarını gömdüler yollarına devam ediyorlar Bknz POE.
Harika bilgiler
o kapak fotoğrafı ne öyle bir atım ötesini düşünemiyorum ?
Çok teşekkürler.
"projeyi yakma" olayı ve bunun sebepleri tüm yazılım projeler için genişletilebilir. çok güzel bir proje bile yapmış olsanız reklamdan gelen insanlar girip hiç kayıt olmadan geri çıkıyorsa bu projeyle daha fazla vakit kaybetmenin bir anlamı yok. deneyip olmaması hiç denememekten daha iyidir. şuan bir yazılım projesi yaptım ve buna reklam basıyorum. 100 kişi siteye giriyor kimse kayıt bile olmuyor. belki yazılımda sıkıntı var belki reklam stratejimde sıkıntı var bunu araştırıyorum ama eğer imkanlar çerçevesinde tüm denemelerime rağmen olmuyorsa daha fazla vakit kaybetmenin bir anlamı yok hakkaten.
Kadir bey'i göremedikçe elim ayağım titriyor
Yav benim Kadir Abi'ye soracağım asıl soru Visual Novel hakkında ne düşünüyor?
hocam bir oyunun klonu yapıldı diyelim ilk oyunun yapımcısı bu klona telif atamıyormu
Oyunun basit olması lazım,kontrollere alışmak kolay olmalı,rekabet duygusu olmalı..🎮🎮🎮
Peki reklam yapmak için ortalama ne kadar mani lazım, misal youtube da
Böcek lan böcek
Madem Hyper Casual oyunları anlattınız birde ıdle oyunları anlatır mısınız?
Teşekkürler
Ne demek biz teşekkür ederiz
Konu dışı ama bu sene kristal piksel oyun ödüllerinin tarihi yaklaşmış. Başvurabilmek için oyununuzu 22 Ekim'e kadar herhangi bir platformda yayınlamış olmanız gerekiyormuş. Ben de an bu oyunu yarışmaya yetiştirmeye çalışıyorum: www.linkedin.com/feed/update/urn%3Ali%3AugcPost%3A6708297842622115842?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_notifications%3BAlOcCnFWSpGFFC5GLwxESg%3D%3D
Lorem Ipsum'a katılmalıyım. Lorem Ipsum'a katılmalıyım. Lorem Ipsum'a katılmalıyım.
Hyper casual, mobil, indie oyun yapmak isteyen gençlerin reklam konusunda nasıl bir yol izlemesi gerektiği, oyunlarının reklamlarını hangi kanallardan en az ne kadar bütçe ile vermeleri vs. konulara değindiğiniz bir video çekerseniz çok iyi olur.
Ortalama ne kadarlık reklam gerekir?
1:30 Gösterdiğiniz oyun %99 Türk yapımcı yapmıştı
abii ÇAYY ÇAYY bi gün çay içmeye gelmek istiyom yanına .!
Merbahalar Senseiler Ortalama bir oyunda standart bir zorluk ayarı nasıl belirlenir ? Hangi parametreler kullanılır ? Belirli bir formül var mıdır ? Hepimine verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. iyi ki varsınız.
Teşekkür ederiz. Bu konu hakkında bir video hazırlayacağız. Takipte kal :)
sensei yeni oyuna ne zaman başlayacaksın
3:05 Smash Hit. Çocukluğuna dönen?😊🙂 Ben orta okul.
Mobilde hep hyper casual yayıncıları var midcore oyun yapıyoruz mobile bize uygun yayıncı bulmakta zorlanıyoruz nasıl yapacaz bu yayıncı işini sensei ? bizi Kadir abi yolladı mı desek yayıncılara ?
Videoyu izlerken helixjump tarzı bı oyunun reklami gelmesi
dağıtıcı firimalar nasıl bulabiliriz
Kadir Bey çekiliş yapın :)
Nasıl bir çekiliş arzu edersiniz Gökhan bey? :)
Oyun dinamiği ne demek?
Merhaba 500 milyon indirilen bir hipercasual oyun ne kadar para kazandırır
dağıtıcı nasıl bulunuyor bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi
neden gameloft gibi büyük işler olmuyor mobilede
bu tarz oyunlarda kimse para verip alıyor mudur yoksa para verdik reklam yaptık oyun tutarsa bu sefer biz başkasının oynunun reklamını yapıyoruz yani herkes birbirinin reklam parasını alıyor
Abi 2D bir mobil oyun nasil satılır video su çeker misiniz?
Rockstardan teklif gelse gider misin kadir abi
NASIL REKLAM VERECEĞİZ BİR ARA BUNU DA ANLATIR MISINIZ ??
Algoritmaya bir tokat daha.
Duy bunları Larry
Mobil mmorpg oyunlarını konuşsanız pls
Sensei katılın der ve elim katıl butonuna gider (hipnoz mu oldum acaba :)
Ağzınıza sağlık. Şans unsurunu fazlaca barındıran ve bu yüzden yaklaşımımda tereddütler oluşturan bir alan.
Hazır fırsat verilmişken ben de birkaç sorumu ileteyim.
Hypercasual için, mekanik haricinde oyunda bulunması gereken temel unsurlar nedir ve ne kadar minimalize edilmiş olmalıdır ?
(Örneğin level sistemi, ödül kazanma, eşya geliştirme vs.)
Bir/birkaç bölüm sonu canavarı misali patlayıcı bir bölüm bulunmalı mı ?
Platform olarak RUclips ve Instagram'a reklam vermek yeterli olabilir mi ?
Indie bir geliştirici için, 100 bin indirme sınırını aşmış olmak firmaların dikkatini çekip ekibe çağrılmasına imkân sağlar mı ?
Hypercasualda genellikle firmalara girenler mi yoksa kendi ekibini kuranlar mı bireysel olarak gelişmeye ve fark edilmeye daha yatkın olur ?
+Basit veya eksik bile olsa bir hypercasual oyun hazırlamaya ve bu süreci kayda alma vaktiniz olur mu ? :)
Teşekkürler. 👍🏻
Mmorpg yapılır mı şu zamanda sizce?
Kalitesi yüksek ve reklam kampanyası düzgün olduğu sürece her oyun yapılır
reklama günde kaç tl yatırmalıyız
Yapılan reklam testlerinin sonucuna göre reklam bütçesine karar veriliyor. 1 milyon dolar + bütçeler konuşuluyor.
Bu videoyu izlerken tuvalette olmam xd
Önemli olan bu yorumu yazarken nerede olduğun? :D
@@loremipsum hala tuvaletteyim hahaha
Şuanda da mı?!
RUclips'u discorda bağlamak > salonu balkona katmak
👍👍
Hyper Casual oyun Türkiye'de neden tercih ediliyor sizce ? Neyse çok konuşmayayım hükümete sallayacağım şimdi.
Mobil oyun devrimi ve mobil oyundan nasıl para kazanılır? Videolarımız da bu konuya değindik.
@@loremipsum Abi olay para kazanmak değil ki , kaliteli oyun yapamamak. Bunun en büyü sebebi yeterli imkanın olmaması
@@ralvoo imkan derken maddi imkansızlıklardan bahsediyorsan o sadece oyun yapımına has değil. Bir çok atılım için maddi imkan olması lazım, en azından maddi açıdan kafan rahat olmalı. Ama oyuna has eksiklik, yetişen elemanın, tecrübenin, birikimin eksik olması. 10 yıldır oyun yapmaya başlayan insanların olduğu ülkeyle 50 yıldır oyun ya da program yapan insanların olduğu ülke şartları tabi ki bir olmuyor.
@@KKoKoRR Çok haklısın. Ama gerçekten Kadir abi gibi değeri bilinmeyen insanlar var bu ülkede. Ve devlet destek vermiyor maddi olarak. Bu insanlar para da yaratamazlar. Eninde sonunda tıkanıp bırakabiliyorlar imkansızlıklardan. Low end bilgisayarlarla oyun yapmaya çalışan insanlar var oyun motoru 20 fps çalışıyor ama azmediyorlar. Ama yine sürekli bir sorun çıkıyor maddi olarak. Yine destek yok yine. Ne diyeyim ki , Allah sonumuzu hayır etsin.
@@ralvoo Devletlerin bir takım öncelikleri var, Norveç, Finlandiya ya da İngiltere gibi ülkeler bakıyorsun oturup kendi meclislerinde bisikletini tamir ettirmek isteyen insanlara maddi destek verelim mi, ne kadar verelim, onu konuşuyorlar. Bizdeyse, hatta daha fakir ülkelerde bu konuyu açsan, ne diyon la sen, ne bisikleti, hem öyle bir şey yapacak gücümüz yok hem daha önemli konularımız var, hem de öyle bir şeyi kabul etsek millet kuyruğa girer devlet para veriyor diye, derler.
Devlet toplumda ne kadar çok etkisi olacaksa ona göre konuları gündeme alır. Bundan 15-20 sene önce yazılımla ilgili çalışma yapalım, üniversitelere destek verelim, ilkokullara ders koyalım falan diye birisi öneri sunsa, "yahu daha ilçe merkezlerinin asfalt yolu yok, bazı köylerde elektirik yok, bir şey inşa ettireceğiz ama bu inşayı yapacak yerli şirletler, Türk mühendisler yok, daha milletin evinde doğru dürüst bilgisayar yok, ne yazılımı?" derdi ama şimdi partiler, belediye seçimlerinde internet alt yapı vaadinde bulunuyor, yazılıma teşvik için dersler, kurslar, kamu kurumlarında işler veriliyor. Belki bakarsın nasıl iş adamları sinemaya yöneldiler, yapımcı şirketler çoğaldı, çünkü çok para var işin ucunda, ileride de yazılıma oyuna falan dönenler olur, ya da olmadı yeni kişiler bu işlere atılır, şirket kurar.
Kadir abi gibi tabi ki birçok insan var, hatta çoğu durmuyor bu ülkede, gidiyor avrupaya amerikaya. Donanım Haber'den Mesut Çevik demişti mesela, düşünsene adam o kadar zorlukla, emek harcamış, kendini geliştirmiş, hatta yurt dışına gidip eğitim almış, gelmiş burada çalışmak istiyor, iş dönüşü istanbul trafiğinde saçma sapan insanları görüyor, sonra aynı işi yapan avrupaliya bakıyor, onun aldığı parayı ve yaşam kalitesine bakıyor, e durmaz tabi ki bu adam, dedi. Bir de şöyle düşün, yapacağın işle ilgili muhatap bulamıyorsun mesela, işi yapan var, görüyorsun, nasıl yapıyorlar diye sorsan etrafta bilen ya da merak edip araştıran, sonra bunu yazan yok ülkede. Ama amerikaya bakıyorsun ki 15 sene önce adamlar bunu yapmış, millete anlatmış, herkes biliyor zaten, daha iyisini yapmaya geçmiş bile.
Aslında lafın kısası benim demek istediğim, maddi imkansızlık tabi ki var ama diyelim ki bi babayiğit patron çıkıp "alın size para, oyun yapın bana ama şu ecnebilerin yaptığı gibi olsun, bütün dünyada oynansın, beğenilsin, hadi aslanlarım" dese bile yapacak kimse var mı sence, ya da böyle 3-5 sene içinde böyle istediği gibi bir şey ortaya koyacak ekip yok. Ancak işte Kadir abi gibi birisi sağa sola telefon açacak, "olm işi gücü bırakın gelin" diyecek, onların da büyük ihtimalle çoğu zaten yurt dışındadır, oralardan gelecek yapacak ve yine de sanmıyorum ki herhangi bir pürüz olmadan çok iyi bir iş çıksın. Yani para olsa bile eleman yok.
Ben İstanbul'a nazaran küçük bir şehirde yaşıyorum, şu an evde tadilat var, ufak bi iş var yapacak usta bulamuyoruz valla. Her gelen bi şeyler yapmaya çalışıyor ama belli ki bilen eden yok. Diyor ki evin şurası yamuk o yüzden başka çare yok böyle olacak. Sonra araştırıyorum ki onun da çaresi varmış ama usta bilmiyor. Parayla ilgisi yok yani. Kusura bakma çok uzattım.
aa kabus 22 abi degil mi bu
+++++++++++
.