Harikasın abi tek sana rasladim böyle kısa ve öz anlatım yapan hayranınım videolarının devamını bekleriz İngiltere'den selamlar sayende bu masamdan ev yapımı şarap eksik olmuyor adam yaaaaaa
Abi anlatım ve emeğin için teşekkürler.Birşey sormak istiyorum.15 gün bitti,durultma için sifonladık ve başka şişeye aldık.Tekrar 4-5 gün dibe çökmeyi bekleme aşamasında; şişe ağzı tamamen kapalı mı olmalı,yoksa yine hava kilidi mi takılı olmalı,bir sorumda ilk aktarımda buzdolabında mı,oda sıcaklığında mı dibe çökmeyi bekletelim,2.aktarımdamı buzdolabına alıp dinlendirelim?Tşkler
Merhabalar, ilk aktarmadan sonra ortam sıcaklığında ve hava kilidi ile bekletiyoruz. İyice durulduktan sonra eğer 1-2 ay içinde tüketilecekse şarabınızın tümünü, eğer 2 aydan fazla bekletecekseniz sadece içeceğiniz miktarı buzdolabında birkaç gün bekletin ve son aktarmayı yapıp afiyetle içebilirsiniz.
Ağzınıza sağlık hocam. Akvaryumun içine 5 litrelik fermanter şişeleri koyarak, termostatlı akvaryum ısıtıcısıyla beraber çok güzel bir düzenek kurdum. Ekmek mayasıyla ikinci yapışım oldu bu. 27 derecede çok güzel sonuç aldım. Bir sonraki yapışıma şampanya veya turbo mayası kullanmayı düşünüyorum. Video ilaç gibi geldi. Akvaryum içerisinde yapmayı herkese öneririm.
Merhabalar,kırmızı şarap yapacaksanız siyah üzüm kullanmanız gerekir. Kırmızı şarap mayası kullanabilirsiniz elbette ama beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası da kullanabilirsiniz. Burada şaraba renk veren maya değil, üzümün kabuğudur. O yüzden kullanacağınız maya farketmez. Kırmızı şarap mayası, tat olarak daha baskın gelir.
Hava kilidi için iğneli serum hortumu kullandım fakat iğneyi kapağa sapladiktan sonra şişeyi sıktırdıgimda dışarı hava çıkmıyor gibi sıkıntı yaratır mı aydınlatırsaniz sevinirim
Merhabalar, üzüm şarabında maya kullanacaksanız, mümkünse şarap mayası kullanmanızı tavsiye ederim. Ama elimde yok, mecburum derseniz, her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
Merhabalar, marka çok önemli değil aslında. İnternet sitelerinde satılan mayalar genel olarak kaliteli mayalardır. Yapmak istediğiniz şarap türüne maya seçimi yapmalısınız, vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
Mehmet bey öncelikle bilgilerinizi paylaştığımız için teşekkürler. Çok faydanizi gördüm. Ben sizin tarifinizle evde doğal meyve suyundan şarap yaptım. Şarabı içtim ama son kalan 1 litreye 1su bardağı etil alkol kattım. Yarım saat sonra şarabın dibinde acayip bir tortu oluştu. Bu arada itiraf ediyim yaptığım şarabı 20 gün ancak dinlendirmiştim. Şimdi sorum şu olacak yaptığım şaraplar etil alkol eklemenin bir sakıncası olurmu. Çökeltmeyi etil alkol hızlandırır mı. Bundan sonra fermante bittikten sonra şarabı aktardıktan sonra içine etil alkol ekleyip öyle çöktürme yapmayı düşünüyorum siz ne dersiniz.
Merhabalar Serkan Bey, videolarımla yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım. Açıkçası daha önce şaraba hiç etil alkol eklemedim. Tortu oluşumu alkolün yoğunluğundan olabilir. Soğuktan dolayı tortu oluşumu gördüm ama etil alkolden dolayı hiç denemediğim için birşey diyemiyorum.
mehmet bey iyi çalışmalar. kırmızı ve beyaz şarap için hangi markayı tercih etmeliyiz. yardımcı olurmusunuz.ben alfasol kullandım.daha iyi diyebileceğiniz bir marka varmı veya siz hangisini tercih ediyorsunuz. teşekkür ederim.
Merhabalar, şu an maya satışı yapan firmalar genel olarak kaliteli markalar getirtiyor. Lalvin, Siha, Proferm, IOC kaliteli marklardır. Bunları deneyebilirsiniz.
Mehmet bey, emeğinize ve anlattıklarınıza çok teşekkürler. Alfasol 48 turbo maya (maya besini ile karışık) paketini açtıktan sonra geri kalan kısmını nasıl muhafaza etmeliyiz. Yoksa mayayı bir defa açtığımızda geri kalanı en kısa zamanda kullanmamız mı gerekiyor.
Elinize yüreğinize sağlık. Bir sorum olacaktı. Portakal şarabı yaptım. Maya olarak şampanya mayası ve maya besini kullandım. Fermantasyon süresi 1 hafta sürdü. Gravite ölçümüm başlangıç 1098 ,bitiş 990. Şurenin kısa sürmesi sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler
Merhabalar, ortam sıcaklığı uygun ise bu durum normal. Videoda da bahsettiğim gibi, ilk hafta fermantasyon gerçekleşir ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. Yani ikinci haftayı da beklemenizi öneririm.
Merhabalar, şarabınız tatlı olduysa fermantasyon bitmemiştir. Bunun için şekeri kısmanıza gerek yok. Fermantasyon için uygun şartları sağlarsanız çok güzel bir sonuç alırsınız. Öncelikle, kullandığınız mayaya göre şeker yoğunluğunu ayarlamalısınız. Mayaya göre de ortam sıcaklığını sağlamalısınız. Denge sağlandığında, çok iyi sonuç alırsınız.
Merhabalar, sıkma üzüm suyu ya da hazır %100 üzüm suyu kullanacaksanız hidrometre ile ölçüm yapılmalıdır. Çünkü her meyvenin şeker yoğunluğu farklıdır. Ancak, hidrometreniz yoksa her 1 litre için 1 çay bardağı şeker atabilirsiniz, fakat dediğim gibi mümkünse ölçüm yapılmalıdır.
Güzel bir anlatım. Acaba vişneden yaparken turbo maya kullanılırmı. Yoksa beyaz şarap ve şampanya mayasımı kullanalım. Ben beyaz şarap mayası ile güzel sonuç alıyorum.
Merhabalar, turbo maya ile de olabilir elbette ama beyaz şarap ya da şampanya mayası ile yapmanızı tavsiye ederim. Zaten sonucu kendiniz de görmüşsünüz.
Mehmet bey merhaba, fermentasyon sürecinden sonra temizlenmis ve arındırılmıs (tekrar kullanım icin) sıvı maya buzdolabında ne kadar saklanabilir bozulmadan? Acaba derin dondurucuya alınarak 1-2 yıl bekletilebilir mi?
Selam Mehmet abi, Ben 5 litrelik damacana da, 3 litre meyve suyun dan şarap yapacağım. Alfasol turbo maya ve maya besini kullanacağım. Fakat sorum şu ölçü olarak çay kaşığı kullanacağım. Bunun için Fermenter in içerisine gramajını ölçemeyeceğim, için kaşık hesabı olarak kaç kaşık atmam gerekiyor? Yardımcı olabilirsen sevinirim abi. Saygılar.
Maya az fazla olursa, maya tadı biraz baskın gelir, başka bir sorun olmaz. Ekmek mayası kasttiğinizi sanıyorum, 1 litre için 1 çay kaşığı ekmek mayası fazla gelmez endişe etmeyin.
Mehmet hocam ağzına sağlık güzel bilgiler alıyoruz senden. Şarap yerine bira seven biri olarak bira için kit dışında bi reçete var mıdır? Sake yaptım ama bence o bir şarap türü. Bir de bira kitini 2 seferde kullanmak mümkün müdür?
Merhabalar, evet Sake şaraptır doğru. Kiti yarım yarım kullanabilirsiniz elbette ama paket açıldıktan sonra ağzı kapalı da olsa çok beklememelidir. Kit dışında, arpa maltı kullanarak yapabilirsiniz. Hazır arpa maltı bulunuyor, ya da kendiniz çimlendirip malt hazırlayabilirsiniz. Fakat arpadan bira yapmak, tadı tutturmak gerçekten çok zordur. Çok fazla ekipman gereklidir. Yine de yapabilirim derseniz tarifi yazarım.
Malzemeler: 1kg arpa maltı 50gr kavrulmuş arpa maltı 200gr şeker 10gr şerbetçi otu 4 gr bira mayası 4+4 = 8 litre içme suyu Tarif, 1kg malt a göre verilmiştir. Daha fazla yapmak için oranların katlarını kullanın. Birebir yaptığım kendi tarifimdir. İki ayrı yöntemi var ama en basitini anlatıyorum. En az 10 litrelik tencereye 4 litre su koyup 78C° ye ısıtıyoruz. Mutlaka termometre ( özellikle daldırma tip daha çok işe yarar) kullanarak yapmalısınız. Sıcaklık çok önemli. 1kg ve 50gr arpayı, tercihen tül süzek ile suya daldırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz ve ısı kaybını önlemek için battaniye ile sarıyoruz. 1,5 saat demlenecek. Diğer 4 litre suyu başka bir tencerede yine 78C° ye ısıtıyoruz. 1,5 saat sonra, demleme tenceresindeki arpayı iyice sıkıp kendi bulunduğu tencereye süzüyoruz. 78C° de Hazırladığımız suyu, arpanın içinde kalan şekeri alabilmek için maşrapa ya da cezve ile arpanın üstüne yavaş yavaş döküyoruz ve yine sıkıp süzüyoruz. ( Buna yağmurlama deniyor) Arpa ile işimiz bitti, atabilirsiniz. Tencerede yaklaşık 7 litre civarında demlenmiş arpa suyu var. Tencereyi ocağa alıp altını yakıyoruz, kaynama başlayınca kısık ateşte 1 saat kaynatıyoruz. 1 saat sonra şerbetçi otunu atıyoruz 10 dk kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve şekeri ekleyip karıştırın, olduğu gibi soğumaya bırakın. ( Bu aşamada hızlı soğutma yapılıyor ama ben gerek duymuyorum, çünkü zor bir işlem) Tencerede, kaynamadan sonra yaklaşık 6 litre mayşe kalacak. Mayşe ısısı ortam sıcaklığına (25) düşünce dipteki tortuyu kaldırmadan mümkünse Sifonlama yöntemi kullanarak fermentere aktarın. Mayanızı atın, hava kilidini takın ve fermantasyonun bitmesini bekleyin. 15-20 gün sonra şişeleyebilirsiniz.
Mehmet bey başka bir kanalda izlediğim videoda, 10 kilo Beyaz üzümle beraber 13 litre şerbet ilave ediliyordu.. ayrıca özel bir kit kullanımı vardı. Fakat çoğu videolarda su kullanılmadığını gördüm. Üzüm suyuna su katmak doğru mudur ?
Merhaba, 3 gün olduysa fermantasyon başlamıştır ve alkol oluşmaya başlamıştır. Aynı şıradan az miktarda hazırlayıp eksik miktardaki şekeri eritip ekleyebilirsiniz. Fakat fermentere ekleme süresini çok kısa tutmalısınız, fazla hava - oksijene maruz kalırsa sirke oluşumu başlar.
Ustam merhaba. Fermantasyon bitiminde kovanın dibinde kalan turbo maya tortusunu bir kavanoza alıp tekrar tekrar kullanabilir miyiz başka şıraları mayalamak için?
Merhabalar, maya geri kazanımında turbo maya denemedim ama mantık aynı. Kullanılabilir elbette; fakat bira ve şarap mayasında iki üç kurulumdan sonra verim düşüyor ve tat değişiyor. Turbo mayada da aynısı olur fikrindeyim.
kolay gelsin kırmızı renkli meyvelerde beyaz şarap veya şampanya mayası kullanabilir miyiz yoksa kırmızı şarap mayası kullanmak zorundamıyız mesela vişne şarabı veya üzüm suyu şarabı şimdiden teşekkürler
Merhabalar, aslında tüm meyve şaraplarında beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası kullanmak iyidir. Nedenini diğer meyve şarabı yapımı videolarımda anlatmıştım. Meyvenin aromasının ön planda kalmasını sağlar. Açıkçası ben, kırmızı şarap yaparken de şampanya mayası kullanıyorum.
Merhabalar, maya ilk başta ekleniyor. Hangi şarabı yapacağınızı yazmamışsınız ama hemen hemen tüm meyveler için yakın bir tarif izlenir. Bazılarında değişiklik gösterebilir.
@@mehmetportakal1789 üzümü yilamadan sarap mayasını koyup kabuklariyla 10 gün beklersem bir videosunda öyle yapmıştınız yıkamadan genede sarap mayasi konuşmuş alkolü daha yüksek yaparmi
Yok, ben hiçbir şekilde üzümü yıkamadan şarap yapmam. Hatta yıkamadan yapılmasını da önermiyorum. Daha önceki mesajda yazdığım gibi hem yıkamadan doğal maya hem de haricen maya kullanmak iyi değil. Videodaki tarifi birebir uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız. Başka denemeler yapmanıza gerek yok. Videoda, size sonuç alacağınız bir yöntem öneriyorum. Bence başka yöntemler ile uğraşmayın.
Video için teşekkürler. Bir soru soracaktım, çok fazla şeker kullanırsak ne gibi sorunlar oluşabilir sağlık açısından bir sıkıntı oluşur mu. Ayarı biraz kaçırdım sanırım fermantasyon yavaş başladı.
@@mehmetportakal1789Bilgi için teşekkür ederim. Daha önce de birkaç soru sormuştum onları da aynı gün içinde cevaplamıştınız. Bilgili birinden bu kadar kolay cevap alabilmek çok tecrübesi olmayan insanlar için gerçekten önemli.
Merhaba Mehmet Bey, 27-28 bomeli kalecik karası ve kabernet üzüm karışımı şırayla maya katmadan fermantasyon 10 gün sonunda 1045 de durdu. Kapalı fermantasyonda maya katabilir miyim? Bir de geçen sene kullandığım bir maya.Buzdolabında muhafaza etmedim. Bozulmuş mudur? Teşekkürler.
Merhabalar, fermantasyon takıldıysa maya atabilirsiniz, çünkü 1045 değeri yüksek bir değer. Ancak, neden takıldığını bulmanız gerek. Ortam sıcaklığına bağlı olarak takılmış olabilir. 20C° nin altında ise maya yavaşlar ve durur. Bu durumda, yeni atacağınız maya da çalışmayacaktır. Işık görmeyen daha ılık bir ortama almalısınız. Buzdolabında muhafaza edilen maya kullanılabilir, fakat buzdolabından çıkarıp ortam sıcaklığına ulaştıktan sonra şıraya eklemelisiniz.
@bulentkoksal6694 süzme sşamasına geldiyseniz, artık maya atılmaz, en başta olsa olabilirdi. Çünkü artık kendi mayası oluşmuş durumda, yabancı maya fermantasyonda olmaz.
Mehmet Bey nacizane bir sorun daha olacak... Sarap mayalarını nerede, nasıl saklayalım buz dolabı öneriyor bazıları, bazıları serin kuru yer öneriyor sizin önerilerinizi bekliyorum
Merhabalar, serin kuru yerde olabilir elbette ama paket hiç açılmamış olmalıdır. Açık paketler, ağzı sıkı kapalı olarak buzdolabında normal bölmede bekletilmelidir
Uzun zamandır sormak istediğim bir soru vardı tam videosuna denk geldi. Aylar önce bana Siha 4 maya önermiştiniz. Bu maya yazın 21 günde fermentasyonu bitiriyordu. Kışın bu süre sabit 17 derecede durmasına rağmen 45-50 güne kadar çıktı. Bütün kış yaptıklarım bu sonucu verdi. Mayanın üzerinde yazan ideal sıcaklık 12-25 derece aralığı. Fakat bence bu maya 25 derece oda sıcaklığını daha çok seviyor bence çünkü havalar ısındı son yaptığım 23-25 derecede beklettiğim 30 günde oldu. Maya uyandırma yapayım diyorum 18-20 derece olan odada saatlerce tık yok. 25 derece odaya alıyorum yarım saate köpürüp bardaktan taşacak hale geliyor..
Merhaba Mehmet bey, izninizle size sormak ögrenmek istediğim kırmızı şarap hakkında bilginize ihtiyaç duydum. İçecek olarak beğendiğim kırmızı şarabı evimde hobi olarak yapmaya çalıştım. Pazardan 14 kğ kırmızı üzüm aldım. İçersinde çürük vesaire olduğu için yıkadım. Açıkladım bir kap içerisinde üzümleri ezerek elimle patlattım.temiz bir bidona dökerek şıradan alkol ölümü aldım 1080 çıktı. Şarabım biraz alkol ölçüsünü çoğaltmak istedim.içersine 1 kğ şeker koydum karıştırdım birer saat arayla 2 çay kaşığı maya besini, bir saat sonra 4 çay kaşığı maya ilave ettim. Bidonun ağzını tül bezle kapattım. Şu anda on beş saat kadar oldu. Açık maserasyon işlemini başlattım. 5_6 gün üzüm kabuğu rengini alıncaya kadar. Daha sonra posalarından ayırıp süzüp hava kilitli maserasyon sürecini başlatıcağım. Bu şarap yapımımda doğru yoldamı gidiyorum? Eksiklerim varsa beni uyarırmısınız. Teşekkür ederim.
Merhabalar, açık maserasyonda maya kullanılmaz. Geri kalan işlemleri doğru yapmışsınız. Maya hava aldığı için sirke oluşumu başlar. Aşağıdaki linki izleyerek süreçlerin ileyişini görebilirsiniz. m.ruclips.net/video/tTnJnTqVQ2s/видео.html
Abi ağzına sağlık. 4 lt %100 meyve suyu için turbo maya 18 gr demişsin,yanında maya besinini ne kadar kullanmalıyız sence?Birde uyandırmaya gerek var mı,direkt mayayı ve besini yüzeysel serpmelimiyiz?Tşkler..
Merhabalar, genel olarak maya besini, kullanılan maya miktarı kadardır. Yani 18gr maya besini kullanmalıyız. Bu arada 5 litre için verdim ölçüyü. Meyve suyuna, her 1 litre için 1 su bardağı şeker ekleyerek maya ve maya besini de atılınca çok güzel bir sonuç alınabilir. Uyandırma yapmaya gerek yok. Direk atılabilir. Uyandırıp atarsanız fermantasyon başlangıç hızını yükseltmiş olursunuz. Zamandan kazanırsınız.
Mehmet bey merhaba. Size birkaç sorum daha olmuştu teşekkürler yardımınız için. Kendim portakal şarabı yaptım. Şampanya mayası kullandım. Hidrometre ile ölçümde OG 1105 FG 990 olarak ölçtüm. Yaklaşık 15 civarında alkol orani hesapliyorum. Vino metre ile yaptığım ölçümde de %16 ölçtüm alkol oranını. Fakat ictigimde hiç alkol olarak vücutta etkisini göremiyorum. Sanki içerisinde hiç alkol yokmuş gibi etki etmiyor. Sebebi ne olabilir acaba.
Merhabalar, bilemiyorum,i iki ölçüm yöntemi de birbirini doğruluyorsa alkol oranı doğrudur. Belki bünyeniz alkole dayananıklıdır. Birşey diyemiyorum. Fakat %15 alkol oranı, sağlam bir oran, kesinlikle hissettirir.
Turbo maya ile yapıp fermente bittikten sonra berraklasmasini beklemek yerine kahve filtresinden geçirip kullanabilir miyiz Ayrıca fazla miktarda yaparsak nasıl sağlamalıyız meta Bi sulfit kullanmak mi gerekiyor
Kahve filtresinden geçirseniz bile yine de bulanık olur. Bekletmeniz gerekir. PMS, berraklaşma da sağlar ama uzun süre dayanım için kullanılır. Berraklaştırma ürünleri kullanabilirsiniz, ben tercih etmiyorum. Biraz bekletme ile istediğim sonucu alıyorum. Buzdolabında bekleterek de berraklık sağlarsınız. Videolarım arasında berraklaştırma ile ilgili bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Köpürme için hebüz erken. 1 hafta içinde köpürecek. Maya atabilirsiniz, fakat hemen hava kilitli fermentere almalısınız, yoksa iki gün içinde sirke oluşumu başlar. Maya miktarı, her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası yeterli olacaktır.
Merhaba Mehmet bey. Türkmenistandan selamlar olsun! Sizin her videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum ve keyifle izliyorum. Benim iki sorum var: 1. Bazıları şarap yapımında nohut kullanıyorlar, buna siz ne diyorsunuz? 2. Ölçüm aletleri olmadan üzüm veya meyve şarabına ne kadar şeker eklenecegini nasıl bilebiliriz? İşinizde başarılar, teşekkür ederim.
Merhabalar, selamınız başım üstüne. Nohut, mayaya fermantasyonda yardımcı olur. Çok gerekli değildir. Size kalmış. Ben kullanmıyorum. Meyve şarabı yapacaksanız ya hazır meyve suyu (%100 olmalı), ya da gerçek meyve suyu kullanmalısınız. Aroma olan meyve suyu kesinlikle kullanmayın. Hazır meyve suyunda şeker oranı neredeyse tüm markalarda aynıdır. Ekmek mayası ile yaparsanız her 1 litre için 1 çay bardağından az fazla şeker ekleyerek güzel bir sonuç alabilirsiniz. Şarap mayası kullanırsanız, her 1 litre için 1 su bardağından az eksik şeker ekleyin. Meyvenin kendini kullanacaksanız, o iş biraz zor olur; çünkü meyveler bazen tatlı olur bazen şekeri az olur. Bu durumda hidrometre gerekir tabi. Ama yine de ezbereden yukarıdaki oranları uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız. Videolarım arasında meyve şarapları tariflerim var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, size fikir verip yardımı olacaktır.
Hocam bilgilendirici videonuz için çok teşekkür ederim, turbo 100 maya ve maya besini aldım üretici firma meyve şarabı yapımında kullanabileceğimi söyledi. Yeni bir hobi ediniyorum ve bunun için hidrometre, mezur, beher, alkolmetre, daldırma termometre gibi ölçüm aletleri edindim. Çekmiş olduğunuz bilgilendirici videolar ile başarılı sonuçlar elde edeceğimi düşünüyorum. Kırmızı üzüm şarabı yapmak için turbo maya ve maya besini kullanımında 1130 yoğunluğuna ulaşmaz ise 1130 değerini yakalamak için şeker eklememiz gerekiyor mu hocam? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhabalar, bu işe gönül vermişsiniz, umarım başarılı olursunuz. İstenilen şeker yoğunluğunu yakalamak için şeker ekleyebilirsiniz elbette. Bu konuyla ilgili videolarım arasında bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır. Ayrıca üzüm şarabı yapımı videomu izlerseniz orada da şeker ekliyorum. Videoda ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz
Merhabalar, karpuz şarabı olur elbette; fakat renk ve aroması güçlü olmadığı için beyaz şarap gibi bir sonuç alırsınız. Kavun ise aroma olarak daha yüksektir; fakat onda da çok dikkatli olunması gerekiyor; çünkü fermantasyon geç başlarsa çok çok çabuk küfleniyor. Kavun şarabı yapmak istiyorsanız tarifini yazabilirim. Yaz aylarında bir video çekeceğim zaten.
Merhabalar, öncelikle meyve suyunuz sıkma ya da hazır alıyorsanız %100 olmalıdır. Kırmızı şarap mayası kullanacaksanız 4 litre için, 600gr şeker, 1 çay kaşığı dolusu maya kullanabilirsiniz.
Aleyküm selam, yaptığımız şaraplar hobi amaçlı olduğu için katkı maddesi kullanmıyoruz, o yüzden mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir görüşündeyim. Ben en fazla 1 yıl sakladım, daha uzun süre için birşey diyemiyorum çünkü denemedim.
Merhabalar sayın ağabeyim, hayırlı günlerin olsun. Rica etsem cevap verir misin? 10 litrelik su bidonuna bal şarabı kurmak istiyorum. Kaç çay kaşığı maya ve maya besini atmam gereklidir? Aynı şekilde içine kaç kg bal koymalıyım? Cevap vermeniz dahilinde bugün yapacağım. Çok teşekkür ederim şimdiden..
Merhabalar, en başta söylemeliyim ki bal şarabı, yapımı en zor şaraplardan biridir. (Yapımı kolay ama olması zordur) Bal, özelliği gereği bakteri oluşturmaz. Maya da bir nevi bakteri gibi çalışır. Seyreltme oranı doğru olmalıdır. Fazla olursa maya çalışmaz, az olursa, şıra yoğun olur maya yine çalışmaz. Bunu hidrometre ile ölçerek yapmalısınız. Hidrometreniz yoksa 1/3 oranında içme suyu ile seyreltebilirsiniz. (1kg bal, 3 litre su ) Fakat, ısrarla ölçüm yapmanızı öneririm. 1090-1100 değerinde olmalıdır. Her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası yeterli olacaktır . Oranlamayı elinizdeki fermentere göre yapabilirsiniz. 10 litrelik fermenter için 1,5kg bal, 4,5 litre su, 1 çay kaşığından az fazla maya ve aynı miktarda maya besini kullanabilirsiniz. Çok küçük miktarda (1gr kadar) limon tuzu atmalısınız. Elinizde yoksa yarım limon suyu kullanabilirsiniz. Limon tuzu ph değerini düşürecektir. Balı ısıtıp limon tuzunu ertiebilirsiniz, ama asla kaynamamalıdır. İsterseniz tatlılarda kullanılan baharat ekleyebilirsiniz. Karanfil, tarçın, rezene, yedibahar muskat gibi. Portakal şarabı ve Mandalina şarabı tariflerimde uygulamıştım. Soğuyup ortam ısısına gelince maya ve besin atabilirsiniz. Hava kilidi takıp ışık görmeyen bir yerde en az 20 gün fermente olmasını bekleyin. Sonra, dipteki tortuyu kaldırmadan başka fermentere alıp (hava kilitli ) 15-20 gün daha bekleyin. Dipte yine tortu oluşacaktır, berrak kısmı başka şişeye aktarın, içime hazırdır. Şimdiden afiyet olsun.
Merhaba Mehmet abi, LALVİN ICV OKAY şarap şampanya mayasını 8 litrelik Meyve suyun da kullanacağım. Kaç gram atmam gerekiyor. Cevap verebilirsen sevinirim abi. Saygılar.
Merhabalar, şampanya mayaların genel kullanım miktarı, her 5 litre için 1 gramdır. Fakat paketin üstünde ya da aldığınız yerde kullanım miktarı yazar. Üretici bilgilerini dikkate alın.
Şimdi hocam benim sorum şu: Yaptığımız meyve şaraplarının hepsine aynı mayaları kullanabilir miyiz yani her meyveye farklı bir maya gerekmez herhalde değil mi
merhaba üstad meyveli şarap için beyaz şarap mayası veya şampanya mayası alın diyorsunuz bazı yerlerde şarap mayası yazıyor sorunca her ikisi içinde uygun diyor... sizce uygunmudur yoksa satmak için sallıyorlar mı?
Merhabalar, doğrudur, beyaz şarap mayası ile şampanya mayası aynı işi görür denilerek satılıyor; fakat aslında şampanya mayası ayrıdır. Alkol toleransı daha yüksektir ve şarabı gazlandırmak için uygundur. Tat olarak aynı tadı verdiği için ikisi de aynı deniyor. Yani kısmen doğrudur.
Bu gün tam bir hafta oldu açık menstrüasyon da ve kapalıya geçtim hava kilitleri sağlam damacanalar sağlam 2 sinden sürekli kabarcık çıkıyor diğer ikisinde bir faaliyet yok. Aynı cibre her şey aynı tek ihtimal hava alması diyorum ama oda yok?? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Boşaltıp başka damacanaya mı alsam acaba diyorum
Mehmet hocam birde hazir meyve suyundan turbo mayayla sarap yaptım fermantasyon bitti ama yüzeyinde beyazlasma oldu küf gibi neden oldu acaba bozulmuşmudur
Yüzeyde ince bir tabaka oluşabilir. Her zaman olmaz ama olabilir. Hava kilidiniz sağlam değilse bunu yapar. Bir zararı olmaz endişe etmeyin. Tadına bakın, kötü kokmuyor ve çok ekşi ya da acı değilse içilebilir.
@@mehmetportakal1789 maya kullanmadım sadece şeker ve votka 2. fermantasyonda gaz çıkışı 5. günde devam ediyor doğal yaparız şarabı biz normalde ama votkalı ilk deneme
Sadece yaz sonlarında kırmızı şarap yapmaya çalışıyorum.alkol oranı düşük kalıyor.maya kullanmak istiyorum,korkuyorum 100 şıra için kaç Gr maya koymam gerekir hocam.maya ne zaman ilave etmem gerekiyor.sıkımdan sonra kabuklu şekilde 4.5gun renk geçmesi için 100 litre bidonda üstü tülbentle bekliyor sonra 20lik damacanalara süzerek tam fermantasyon başlıyor.tesekkurler.
Merhabalar, videolarım arasında üzüm şarabı ile ilgili dört, siyah üzüm ile ilgili iki ayrı videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz yardımı olacaktır. Tüm sorularınıza cevap alabilirsiniz. Buradan uzun uzadıya yazmayayım zira ayrıntı çok. En ayrıntılı anlatıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. m.ruclips.net/video/_XqmYcAU0rY/видео.html
Mehmet bey merhaba Öncelikle bilgilendirmeler ve paylaşımlarınız için teşekkürler.Kış aylarında ev ortamında oda sıcaklığı ister istemez değişiklik gösterebiliyor ,örneğin gündüz ve sabaha karşı 17-18 derece cıvarında , saat 18.00 22.00 satleri arasında 22-23 derecelere çıkıyor .Bu durum sadece şarabın fermnatasyon sürecini mi uzatır ? yoksa fermantasyon başlamaz mı?
Merhabalar, dediğiniz değerlerde fermantasyon gerçekleşir ve yine dediğiniz gibi süreç biraz uzar. Daha düşük değerlerde maya uykuya geçer ve fermantasyon takılır. Bunun için mümkün olduğunca 18-25C° arasında olmalıdır.
Mehmet abi merhaba şuan 7 gündeyiz bahçemizde ki uzumlerle yaptik kırmızı şarap. Bu şarap mayası ve toz şekeri istediğimiz alkol oranina çekebilmek için tahmini ne kadar katmaliyiz. Hidrometre var ama kafam karıştı bira yazan kısımda 50 de gösteriyor. Birde maya sonradan eklenebiliyirmu yoksa en baştami eklemek gerekiyor. Bu arada üzümleri yıkamadan kendi üzerindeki tozu ile yaptik. Hidrometre geç siperis verdiğim için ilk ölçümü 6. Gün yaptim
Maya ilk aşamada atılmalıdır. Sonradan atarsanız işe yaramaz.şeler yoğunluğunu hesaplamak için bir formül kullanıyorz. Videolarımın arasında "istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama" adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz. Hidrometre ile ölçüm, maya atımından hemen önce yapılmalıdır, sonradan yapacağınız ölçüm sizi yanıltır.
Mehmet Bey öncelikle merhaba. Turbo maya kullanarak meyve suyundan şarap yapmak istemiştim ama 1 gün sonra fermentasyon durdu. Şırayı kurtarabilir miyim? Tarif ve koşullar şu şekilde; 2lt %100elma suyu 2lt vişne suyu 12gr turbo maya 12gr maya besini 12gr karbonat 760gr şeker 1115og 29derece ortam sıcaklığı. İlk kurulumda maya ve maya besinini 7gr-7gr olarak kullanmıştım 3 saat geçmişti ve fermentasyon başlamamıştı. Sonra 12 grama yükselttim ve gaz çıkışını gözlemledim. Ama dediğim gibi 1 gün sonra gaz çıkışı kesildi
Merhabalar, tarifi nereden oluşturdunuz bilmiyorum ama ben tariflerimde karbonat kullanmıyorum. Karbonat, ph seviyesini yükseltir ve maya için çalışma ortamını zorlaştırır. İlk hatanız bu. (Bazı meyve sularında asidik yapıyı dengelemek için kullanılabilir) İkincisi sanırım vişne suyu %100 değil. Elma suyu, %100 olduğu için olur ama vişne, büyük ihtimalle aromalı meyve suyu. Bu da mayanın çalışmaması için bir sebep. Çünkü aromalı meyve suları gerçek şeker barındırmaz. Üçüncü olarak maya miktarı, olması gerekenden 2 kat fazla olmuş. Şeker miktarı da biraz fazla ama çok değil, ihmal edilebilir. Mayanın ilk gün çalışmasının sebebi büyük ihtimalle attığınız şeker ve elma suyundan dolayı olmuş. Yine de birkaç gün sürmesi gerekirdi. 1 günde bitmesi normal değil. Bu da karbonattan dolayı olabilir.
@@mehmetportakal1789 evet vişne suyu %100 değil. Daha önce ekmek mayasıyla fermente etmiştim ama turbo mayada denemedim. Karbonatı elma suyunun ph'ını yükseltsin diye attım peki şimdi limon tuzu atsam daha asidik ortam elde edebilir miyim ve fermantasyon devam eder mi?
Yani bilemiyorum, bir denemeniz gerek. Hiç böyle bir durum yaşamadım. Şıra zaten yeterince karışık durumda, limon tuzu dengeler mi bilemiyorum. Bu arada, meyve şarabı yapmak için en iyi maya şampanya mayasıdır. Turbo maya da kullanılabilir elbette ama şampanya mayası ile daha güzel sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 şampanya mayası konusunda haklısınız. Ben süreç hızlı olsun istemiştim o yüzden turbo kullandım. Bu hobide daha yeniyim, devamlı kullanabileceğim tarif edinemedim daha. 1100 şeker yoğunluklu sıvıda litre başına ne kadar beyaz şarap veya şampanya mayası kullanmalıyım? Bunun genelgeçer kuralları var mıdır? Ayrıca bu mayalar maya besinine ihtiyaç duyarlar mı?
Bisi daha sormak isterim. 1 ay sonra ilk aktarımı yaptığımda eyerki sekeri gene az gelirse bir miktar şeker koyup tekrar hava kilidi taksam sorun olurmu alkol orani yükselmeye devam edermiki
Fermantasyonda amaç mayanın şekeri sindirip alkole dönüştürmesidir. Fakat bu, belli bir oran için geçerlidir. Her seferinde şeker eklemiyorız. Eğer şarabı tatlı seviyorsanız ekleyebilirsiniz elbette; fakat bu alkol oranını yükseltmez. Daha önce de belirttiğim gibi, mayalar belli bir şeker yoğunluğunu sindirebilir, ihtiyacından fazlasını sindiremez.
Kötü sonuç almanıza üzüldüm. Ama tüm denemelerinizde olumsuz sonuç alıyorsanız bir yerde aynı hatayı tektarlıyorsunuz demektir. İlk sebebi hava kilidi sızdırıyor olabilir. İçeri oksijen alırsa sirke olur. İkinci sebebi ortam sıcaklığı uygun değildir. Maya ölür ya da hiç çalışmaz, bir süre sonra bakteri türer ve sirke olur. Yaptığınız işlemleri sırasıyla yazarsanız nerede hata olduğunu birlikte çözebiliriz.
@@mehmetportakal1789 Meyveleri temizleyerek doğrayarak belirttiğiniz oranda şeker ve su ile karıştırarak kaynattım. Soğumaya bıraktım, süzdüm, fermantasyona bıraktım. Fermantasyonun ilk iki haftasında hızlı tetikleme yaptı, tetikleme durduğunda açtım sirke olduğunu gördüm. Teşekkür ederim.
Yani bilemiyorum, tamamen kapalı ve hava kilitli bir fermenterde sonucun sirke olması mümkün değildir. Kati şekilde söylüyorum, mümkün değildir. Çünkü sirke oluşumu için şartlar farklıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi hava yani oksijen girerse sirke olur, aksi durumda oluşamaz. Hava kilidinin sızdırmadığından emin olmalısınız. Bir de mayanızı değiştirin. Farklı bir maya ile yeniden deneyin.
@@mehmetportakal1789 Sık sık sizin bilgilerinizden yararlanıyorum. Acemi (bir yıllık) şarapçıyım. Meyveler bitti. İnşallah üzümde görüşürüz. Çok teşekkür ederim.
Merhaba. Şarabı dinlendirdikten sonra kaptan kaba aktarırken bir ka c defa şişe değiştirmiş oluyoruz. Hava ile teması oluyor, yüksekten dökülürken köpürüyor vs. Bu süreçlerde icindeki alkol uçar mı?
Hocam dikkatlice okudum yorumlari butun yorumlara guzel uslubunuzla cevap vermissiniz...benim de soruma cevap vereceginizi umarak yaziyorum...ben yaklasik 3 yildir 100 de yuz meyve sulariyla ekseriyeti elma olmak uzere sarap yapiyrm...olayi buyuttum 19luk damacanaya kuruyorum artik...son zamlardan sonra artik su yolu izledim 10 litre elma suyu gerisi saf su ve 1 bucuk kilo seker bir kucuk paket dr otker maya gayet basarili oluyor 1 litresi 4 bira etkisi yapiyor bende en az...sorum su onca sekeri maya yiyor ve seker kalmiyor fakat vucudumuza gercekte o sekeri aliyor muyuz yoksa maya reel de bitirmis mi oluyor sekeri birde maya zamanla zarar verir mi bunyeye?son olarak bir tavsiye vericem takipcilerinize mutlaka ramazan serbetini sarap yapin harika oluyor ben yapiyrm..daha ekonomik ve muthis bir tad oluyor...10 adet bimden alin 9litre icme suyu 1 bucuk kilo seker bir kucuk paket dr otker maya 2 hafta sonra hazir berrak ve kivamli...deneyin kardeslerim pisman olmayscaksiniz...kimyager ollduk bunlarin sayesinde...hocam tesekkurler kiymetli bilgileriniz icin...son olarak YASASIN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK...
Merhabalar, sorunuza elbette cevap veririm. İstisnasız her soruya elimden geldiği kadar en kısa sürede ve bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışıyorum. Öncelikle kendi tarifinizi oluşturmuşsunuz, elinize sağlık. Maya için gerekli şeker dengesi sağlandığı sürece şıranın meyve suyu, su oranını belirlemek size kalmış tabi. Tamamen meyve suyu ile olursa çok daha lezzetli olur elbette; fakat maliyet giderek artıyor artık. Maya, şekeri sindirip alkole dönüştürür. Şarabınızda artık şeker yoktur. Bunu süt yoğurt dönüşümü gibi düşünün. Vücutta nasıl bir etki yapar inanın bilemiyorum sonuçta diyetiysen değilim :) Ama şekerle aynı etkide olmayacağını düşünüyorum. Çok fazla mayalı yiyecek ya da içecek sağlığa iyi değildir elbette. Belli ölçüde tükedildiği sürece bir sorun olmaz. Sonuçta mayalı yiyecek ve içecekler hayatımızda. Ve son olarak YAŞASIN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
Kullandığınız plastik bidon ya da şişeden kaynaklı olabilir. Eğer kalitesiz ise, gıdaya uygun değilse bu sorunu yaşarsınız. Elinizde cam varsa kullanın elbette ama gıdaya uygun pet şişelerde bu sorun olmuyor.
Abi litre yada 5 litre ye gore kaç çay kasigi kullanmak gerekir. Damacana ya yapicam ben ama mayayi eksik yada fazla atmak istemiyorum. 1080 e 2 cay kasigi gibi birsey dedin de anlamadim ben.
Hocam 4 nisanda iki tane elma şarabı yaptım. Sıcaklı 5° ile 30° arası değişti. Ama ortalama 15° falan hala fermantasyon bitmedi. Rengi açılmak yerine koyu ve içinde beyaz beyaz yosun gibi maddeler yüzüyor. bugün ağzını açıp bi kokladım kurtlanmış köpek leşi gibi kokuyor, bunun şarap olduğuna eminmiyiz hocam bunu insan içmez.
Merhabalar, bu şekilde kötü kokuyorsa birşeyler ters gitmiş demektir. Şıra enfekte olmuş olabilir ya da dengesiz sıcaklıktan dolayı maya çalışmamış ve küf tutmuş olabilir. Bu arada şarap mayaları 5C° de zaten çalışmaz. Ortalama sıcaklık diye birşey yoktur onlar için. Fermantasyon başlamazsa alkol oluşmaz, alkol oluşmaz ise şırada küflenme başlar. Çünkü alkol aynı zamanda koruyucu etki gösterir ve şırada maya dışında birşey yaşayamaz. Hatta belli alkol derecesine gelince mayanın alkol dayanımını geçince maya da ölür. Çok az bir kısmı canlı kalır. Benim fikrim, uygun olmayan sıcaklıktan dolayı maya çalışmamış.
@@mehmetportakal1789 dediğiniz gibi olabilir hocam birdahakine ben bunu yazın yapayım sıcaklık daha iyi olur o zaman ve dah iyi şartları sağlayacağım. buda deneyim oldu bize
@user-vr6pc5qs8t olabilir tabi. Maya güçlü olduğu için şeker yoğunluğunu yükseltmeniz gerekir, bu durumda da şeker miktarı fazla olacaktır ve yine besine ihtiyaç duyulur. Eklerseniz daha iyi olur, elinizde yoksa sorun değil, ama şeker miktarını düşürün.
@@mehmetportakal1789 valla abi alkol oranini yuksek yapsında turbo maya. Az seker atarız sorun yok:) cok sagol seni çok darladım iki gündür kusura bakma hayirli geceler
Maya olarak doktor oetger ekmek mayası uygun şartlarda yüzde 13 çok rahat alkol veriyor, özellikle yaz aylarında iyi çalışıyor, 1 haftada dolapta bekletip süzülürse sonuç güzel olur .
Bisi daha soracam evde yaptığım üzüm suyu posasiyla bekliyor hava kilidi takacam hidrometreyle öncesinde şekerini ölçüm dedim 30 cikdi yani 1030mu oluyor yardımcı olabirmisiniz
Merhabalar, yok, daha yüksek alkol oranı elde edilmez; fakat mayanın çalışması açısından yardımı olacağından alınabilecek en yüksek alkol oranı alınır.
Merhabalar, erik şarabı çok köpürür. Fermenterdeki boşluk fazla bırakılmalıdır. Köpürme normaldir endişe etmeyin. Hava kilidini söküp yerine kapak takın. Fermenter hava almamalı. Hava kilidini temizledikten sonra tekrar yerine yerleştirip sağlam olduğundan emin olun.
Mehmet Bey bir sorum daha var Meyve suyundan ekmek mayası ile şarap yaptım çok hafif bir sirke tadı var ama alkol Tadı da var ekmek mayası az olduğu için olabilir mi 2 litreye bir silme kaşığı ekmek mayası attım
Mehmet Bey merhaba 3 gün önceki mesajımda hafif sirke tadı var demiştim dinlendirdim çok güzel bir tat oluştu sirke tadı tamamen kayboldu. size başka bir sorum var. Diğer bir fermantasyonum daha var ama 26 gün oldu ve 5-6 dakikada bir karbondioksit çıkışı var Ne yapmalıyım Bu normal midir durdurayım mı
Merhaba hocam bende sizin bilgilerinizden yararlanarak 4 5 adet 5 litrelik şarap yaptım fermantasyon bitti ve başka şişeye aktardım lakin çok asidik durumda aktardigim şişe pet ve şişme yapıyor bu normal midir diğer sorum ise fermantasyon bittikten sonra hava kilidini cikarmadan şarabı bekletirsek şarap ta gıda bozulması olurmu şimdiden çok teşekkürler
Merhabalar, şarap gazlanma yapıyorsa fermantasyon bitmeden şişeleme yapmışsınız demektir. 15 günlük süre bir kural değildir genellemedir. Ortam sıcaklığına, şeker yoğunluğuna, mayaya göre değişir aslında. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapmalısınız. Hava kilidi ile bekletme yapabilirsiniz hiçbir sorun olmaz. Hatta daha iyidir; çünkü eğer hâlâ hafif fermantasyon devam ediyorsa, gaz tahliye olur.
Verir tabi. Videonun sonlarında bahsetmiştim zaten sanırım orayı kaçırmışsınız. Biraz şeker miktarını yükseltmek gerekir tabi, ama fazla olursa meyve tadını baskılar, alkol tadı ön planda olur. Fakat maya, tat ve koku bırakmadığı için, denge kurulursa çok güzel sonuç alınır.
Merhabalar, şarap mayası kullanacaksanız her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır, kuru ekmek mayası kullanacaksanız her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır. Fazla maya atılırsa , maya tadı baskın gelecektir.
Abi merhaba,sayende ilk denememi yaptım.Senin tariflerle elma şarabı,kahve şarabı,sake,şeker şarabı kurdum.Turbo maya ve maya besini kullandım.Galiba maya ve besini biraz fazla ekledim,fermente ve baloncuk hemen başladı.Sana birşey sormak istiyorum.Sake ve şeker şarabı fermenterlerimde yeterli boşluk bırakmama rağmen ilk 10 saat içinde;gece hava kilidinden dışarı taşmış ve sabah farkedince,kapaklarını açıp,bir miktarlarını döktüm,tekrar hava kilitlerini dezenfekte edip taktım.Bu ilk 10-11 saatlik zamanda sence bozulma v.s. olmuşmudur,hava kilidini bozup hava aldıkları için ve ben kapaklarını açıp biraz üstlerinden boşalttığım için.Şu anda hepsi seri şekilde baloncuk yapıyor. Teşekkürler..
@@mehmetportakal1789 Aynen.İlk deneyim ve ilk acemilik oldu.Elimde kırmızı şarap ve turbo maya vardı, farklı çeşitler denediğim için,tadı kırmızı şarapa yakın olmasın diye turbo maya ile mayaladım.Cevap için çok teşekkürler..
@@mehmetportakal1789 Abi Turbo maya+maya besini ile yaptığım şaraplardan,kahve şarabı baloncuk yapmayı bıraktı,5 gün bitti.sence 15 günü bekleyeyim mi?Yoksa 1-2 güne düşük alkollü kahve likörü olacak şekilde aktarım yapayım mı?Sake de baloncuk azaldı, şeker şarabı ve elma şarabı devam ediyor..
hocam meyve şaraplarında beyaz şarap mayası kullanılacak durumlarda beyaz şekeri düşürmek adına daha fazla meyve kullanırsak 1070-1080 değerinde kalacak şekilde ayarlamalarımızda bir problem oluşmuyor sanırım? şeftali örneğinde 4 su 2 şeftali 1 şeker yerine 2 su 4 şeftali yarım şeker kg olarak 1080 gravitede tat olarak daha başarılı olur diyebilir miyiz?
Ekmek mayası ile meyve şarabı yapıyorum dün koydum. Portakal, tarçın vanilin, elma, muz ve bal karıştırdım. Serum lastiği ile hava kilidi de yaptım. İnşallah iki haftada meyve suyu bozulmaz Adana sıcağında.
@@mehmetportakal1789 evin en serin odasına koydum 35 derece etrafindadir oda sıcaklığı. Gaz salınımı muntazaman devam ediyor. Meyve suyunun en üstünde de sürekli patlayan baloncuklar var demekki alkol üretimi var. Beni esas endişelendiren hava sıcaklığı yüzünden pet şişe meyve suyuna kanserojen bir şey verir mi acaba. 2,5 litrelik Fanta şişesine koydum 2 litre. Mesala bazen su pet şişede çok durduğunda plastik kokusu gibi bir tad alırız ya. Az değil 15 gün duracak içinde. Keşke cam şişede yapsaydım
Kanserojen konusuna girersek içinden hiç çıkamayız. Plastik artık hayatımızda. Aslına bakarsan, kola, fanta, hatta su plastik şişede olmamalıdır. Ama günümüzde bal bile plastik kaplarda. O yüzden birşey diyemiyorum.
Abi 4 litre meyve suyuna ne kadar TURBO maya kullanımı gerekli ? Mesala bir yerde deniyor 1 tepeleme çay kaşığı ( 4 gr ) falan.ama ben 1 çay kaşığı turbo mayayı tarttım 1,3 gr geliyor .kafam karıştı baya .
Merhabalar, öncelikle maya üreticisinin oranlarını kullanmalısınız. Paketin üzerinde ya da satın aldığınız yerde, açıklamalar kısmında yazar. Genel kullanım oranı, 14 litreye 50 gramdır. Yani 4 litre için 14gr kullanmalısınız. 1 çay kaşığı dolusu kuru maya , asla ve asla 4 gr gelmez.1 çay kaşığı dolusu kuru maya ortalama 1 gram hesaplanır, yani doğru ölçmüşsünüz. Fakat size önerim, meyve şarabı yapacaksanız beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası kullanmanız olur. Turbo mayayı önermiyorum.
@@mehmetportakal1789 abi peki şu en basit şarap videondaki gibi , meyve suyundan kurulan şaraba ekmek değilde direkt turbo maya atsak (maya besinsiz) olur mu
Olur elbette, turbo maya, şekeri yüksek fermantasyonlarda kullanılıyor. Normal şarap tarifinde de kullanılabilir. Fakat, kullanım miktarı diğer mayalara göre neredeyse 10 kat fazladır. Yani 1 çay kaşığı maya yerine 10 çay kaşığı maya kullanmak gerekiyor.
hocam merhaba, şarap mayası ile şarap yapacağım. 1100 e ulaşmak için şekeri fermantasyonun ( posayı çıkardıktan sonra) sonunda mı eklemeliyim yoksa en baştan ekleyip fermantasona öyle mi başlamalıyım
Merhabalar, en başta eklenmelidir. Meyvenin şeker yoğunluğunu ölçün ve 1100 e tamamlamak için gereken şekeri hesaplayın. Videolarımın arasında " istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama" adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Siha, şampanya mayası, alfasol ise distilasyon için kullanılan bir maya. Yani fermantasyon sunucunda biri mükemmel bir şarap veriyor, diğeri etil alkol üretmek için sadece alkol üretiyor.
Maya oranı düşük. Turbo mayalarda kullanım, diğer mayalara göre yüksektir 1 litre için 3-4 Gr maya ve aynı miktarda maya besini kullanmalısınız. Fakat bunun yerine beyaz şarap ya da şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Daha güzel sonuç alırsınız.
Merhaba Mehmet bey ben turbo maya kullandım %100 meyve suyu ile 6 gün geçti ama hala kabarcıklar çıkıyor sıcaklık 20 derecede fermantasyon bitmeden içilebilir mi? İkinci sorum birde turbo maya ile etil alkol yapmak istiyorum ama şişeleyip gazlanmasını yapmak istemiyorum yani votka gibi birşey ile karıştırıp tüketmekte sorun olur mu?
Merhabalar, turbo maya, diğer mayalara göre daha fazla kullanılır. Eğer az kullandıysanız fermantasyon uzun sürer. Fermantasyon bitmeden içilebilir elbette fakat fermantasyon bitmediği için şekerli olur. Turbo maya ile direkt olarak etil alkol yapamazsınız. Damıtma, yani distilasyon ile saf etil alkol elde edilir. Fakat Hard Seltzer tarifi ile yüksek alkollü şeker şarabı yapabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 Mehmet bey daha önce sordum ama kusura bakmayın ben şimdi su, şeker ve turbo maya ile alkol üreteceğim ama 1 hafta bekleyim gazlanmasını istemiyorum sonuçta fermantasyon bittiğinde alkol oluyor değilmi+++
Yani ben etil alkol yapmaya çalışmayacağım sadece su,şeker ve maya ile (turbo maya) sadece fermantasyon bitince birşey ile karıştırıp tüketmek aynı şey olmuyor mu? Ben gazlanmasını istemiyorum sadece alkollü karşışım olsun yeter(zaten şarabı gazoz ile karıştırıp tüketiyorum) onun gibi yani
Mehmet Portakal anlatımlarınızda şarap yapımında elzem olan ph seviyesinden bahsetmemişsiniz. Mayalar asidik yada gereğinden fazla ph seviyesi yüksek olan ortamlarda çalışmazlar. Bu konu hakkında da bilgilendirmeniz çok yararlı olacaktır. ( böyle bir bilgi varsa ben göremediysem şimdiden özür dilerim.)
Merhabalar, ph seviyesi kesinlikle önemli elbette ; fakat hobi amaçlı yapımda zaten ev ortamında ve gerekli sınırlar içerisinde ya da yaklaşık değerlerde uygulamalar yapıyoruz. Mayanın çalışabilmesi için 3 - 7,5 aralığında ph gereklidir. Bu değerler kullandığımız su veya meyve suyunda zaten var. Bu yüzden insanların kafasını karıştırmamak için bu konuya değinme ihtiyacı duymadım.
Mehmet bey , şarabımda alkol oluştu ama şekerli kaldı, suyla seyreltip tekrar mayaladı. ancak maya çalışmadı ,turbo mayayla kurtarabilirmiyim ,yoksa ekmek mayasımı kullanmalıyım , şarap fermenterde bekliyor,kullandığım maya şampanya mayası
Merhabalar, şarabı suyla seyrelttiğiniz için maya çalışmaz. Mayanın çalışabilmesi için belli bir şeker yoğunluğu gerekir. Ayrıca alkol oluştuysa, yeni maya, oluşan alkol eğer düşükse çalışır. Bu durumda şeker dengesini sağlamadan mayanın çalışması zordur. Şarabın şekerli kalması durumunda hidrometre ile ölçüm yapılıp duruma göre maya atılmalıdır. Ya da bu şekilde içilebilir elbette. Maalesef, suyla seyreldiği için elinizdeki şarabın kurtulması zor görünüyor.
Merhabalar, buzdolabında tuttuysanız bozulmamıştır. Yarım bardak ılık suya 4 çay kaşığı şeker atıp eritin, mayanızdan 1 çay kaşığı atıp üzerini bezle örtün ve yarım saat -1 saat bekletin. Eğer köpürme oluşursa mayanın sağlamdır.
Mehmetciğim tebrik ederim. Çok güzel bir bilgilendirme videosu olmuş, emeğine sağlık.
Merhaba, telefon numaranızı istemiştim ya da numaram varsa arayabilir misiniz? Numaranızı kaybettim.
Faydalı bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Emeğinize sağlık
Abi senin sayende bira alkol yapmayı ögrendim kıralsın üstat ... cok keyif alıyorum yaparken evde
Yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.
Harikasın abi tek sana rasladim böyle kısa ve öz anlatım yapan hayranınım videolarının devamını bekleriz İngiltere'den selamlar sayende bu masamdan ev yapımı şarap eksik olmuyor adam yaaaaaa
Abi anlatım ve emeğin için teşekkürler.Birşey sormak istiyorum.15 gün bitti,durultma için sifonladık ve başka şişeye aldık.Tekrar 4-5 gün dibe çökmeyi bekleme aşamasında; şişe ağzı tamamen kapalı mı olmalı,yoksa yine hava kilidi mi takılı olmalı,bir sorumda ilk aktarımda buzdolabında mı,oda sıcaklığında mı dibe çökmeyi bekletelim,2.aktarımdamı buzdolabına alıp dinlendirelim?Tşkler
Merhabalar, ilk aktarmadan sonra ortam sıcaklığında ve hava kilidi ile bekletiyoruz. İyice durulduktan sonra eğer 1-2 ay içinde tüketilecekse şarabınızın tümünü, eğer 2 aydan fazla bekletecekseniz sadece içeceğiniz miktarı buzdolabında birkaç gün bekletin ve son aktarmayı yapıp afiyetle içebilirsiniz.
Ağzınıza sağlık hocam. Akvaryumun içine 5 litrelik fermanter şişeleri koyarak, termostatlı akvaryum ısıtıcısıyla beraber çok güzel bir düzenek kurdum. Ekmek mayasıyla ikinci yapışım oldu bu. 27 derecede çok güzel sonuç aldım. Bir sonraki yapışıma şampanya veya turbo mayası kullanmayı düşünüyorum. Video ilaç gibi geldi. Akvaryum içerisinde yapmayı herkese öneririm.
Yaratıcı zeka ile çözüm bulmuşsunuz, çok mantıklı, elinize sağlık.
😅 hocam akvaryuma balik koymadan önce iyi yıkayın yazık kafayi bulurlar yoksa
@@Angrycat.. 😆😁
Mehmet Bey uzun zaman sonra tekrardan hoşgeldiniz... Verdiğiniz bilgilerden ötürü minnettarım, iyi ki varsınız.😊🙏
Hoşbuldum, teşekkür ederim. Siz de iyi ki varsınız.
@@mehmetportakal1789 Mehmet bey kırmızı şarap için hangi renk şampanya mayası almalıyım
Merhabalar,kırmızı şarap yapacaksanız siyah üzüm kullanmanız gerekir. Kırmızı şarap mayası kullanabilirsiniz elbette ama beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası da kullanabilirsiniz. Burada şaraba renk veren maya değil, üzümün kabuğudur. O yüzden kullanacağınız maya farketmez. Kırmızı şarap mayası, tat olarak daha baskın gelir.
@@mehmetportakal1789 100 yüz meyve suyundan yapmayı düşünüyorum ilk defa deneyeceğim yardımcı olursanız sevinirim
@@mehmetportakal1789 mesajla kırmızı renkli meyve suyu alırsam şarap kırmızı olmazmı
yine çok yararlandım. var olun sayın Portakal
Hava kilidi için iğneli serum hortumu kullandım fakat iğneyi kapağa sapladiktan sonra şişeyi sıktırdıgimda dışarı hava çıkmıyor gibi sıkıntı yaratır mı aydınlatırsaniz sevinirim
Mehmet bey bilgileriniz için teşekkür ederim 15 litre kırmızı üzüm şarabı için kaç çay kaşığı ekmek mayası atmamız lazım şimdiden teşekkürler
Merhabalar, üzüm şarabında maya kullanacaksanız, mümkünse şarap mayası kullanmanızı tavsiye ederim. Ama elimde yok, mecburum derseniz, her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
Üstad emeğine sağlık. Hangi marka maya ve nasıl temin edebiliriz.
Merhabalar, marka çok önemli değil aslında. İnternet sitelerinde satılan mayalar genel olarak kaliteli mayalardır. Yapmak istediğiniz şarap türüne maya seçimi yapmalısınız, vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
Mehmet bey öncelikle bilgilerinizi paylaştığımız için teşekkürler. Çok faydanizi gördüm. Ben sizin tarifinizle evde doğal meyve suyundan şarap yaptım. Şarabı içtim ama son kalan 1 litreye 1su bardağı etil alkol kattım. Yarım saat sonra şarabın dibinde acayip bir tortu oluştu. Bu arada itiraf ediyim yaptığım şarabı 20 gün ancak dinlendirmiştim. Şimdi sorum şu olacak yaptığım şaraplar etil alkol eklemenin bir sakıncası olurmu. Çökeltmeyi etil alkol hızlandırır mı. Bundan sonra fermante bittikten sonra şarabı aktardıktan sonra içine etil alkol ekleyip öyle çöktürme yapmayı düşünüyorum siz ne dersiniz.
Merhabalar Serkan Bey, videolarımla yardımcı olabildiysem mutluluk duyarım.
Açıkçası daha önce şaraba hiç etil alkol eklemedim. Tortu oluşumu alkolün yoğunluğundan olabilir. Soğuktan dolayı tortu oluşumu gördüm ama etil alkolden dolayı hiç denemediğim için birşey diyemiyorum.
mehmet bey iyi çalışmalar. kırmızı ve beyaz şarap için hangi markayı tercih etmeliyiz. yardımcı olurmusunuz.ben alfasol kullandım.daha iyi diyebileceğiniz bir marka varmı veya siz hangisini tercih ediyorsunuz. teşekkür ederim.
Merhabalar, şu an maya satışı yapan firmalar genel olarak kaliteli markalar getirtiyor.
Lalvin, Siha, Proferm, IOC kaliteli marklardır. Bunları deneyebilirsiniz.
şeker ölçüleri maya ölçüleri vb durumlarda biraz fazla veya az koymak durumunda insan sağlığına zarar veren bir durum olur mu
Merhaba, sağlık açısından bir sorun olmaz, fakat şarabın tadını olumsuz etkiler.
Mehmet bey, emeğinize ve anlattıklarınıza çok teşekkürler.
Alfasol 48 turbo maya (maya besini ile karışık) paketini açtıktan sonra geri kalan kısmını nasıl muhafaza etmeliyiz. Yoksa mayayı bir defa açtığımızda geri kalanı en kısa zamanda kullanmamız mı gerekiyor.
Merhabalar, ağzı kapalı halde, buzdolabında, normal (+4 - +8) bölümde birkaç ay bekletebilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 ilginiz ve cevabınız için tekrar teşekkürler
Elinize yüreğinize sağlık. Bir sorum olacaktı. Portakal şarabı yaptım. Maya olarak şampanya mayası ve maya besini kullandım. Fermantasyon süresi 1 hafta sürdü. Gravite ölçümüm başlangıç 1098 ,bitiş 990. Şurenin kısa sürmesi sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler
Merhabalar, ortam sıcaklığı uygun ise bu durum normal. Videoda da bahsettiğim gibi, ilk hafta fermantasyon gerçekleşir ikinci hafta ise hafif fermantasyon ve çökelme sürecidir. Yani ikinci haftayı da beklemenizi öneririm.
@@mehmetportakal1789
Teşekkür ederim. Dip tortusunu almadan başka damacanaya aktardım bekliyorum. Pms ekledim ayrıca. 1 hafta sonra şişelere aktarcam.
Elinize sağlık, umarım güzel bir sonuç alırsınız.
Üstat iyi günler yaptigim şaraplar çok tatlı oldular ben aroma olarak daha acı şarapları seviyorum şekeri kissam alkol oranında düşme olurmu
Merhabalar, şarabınız tatlı olduysa fermantasyon bitmemiştir. Bunun için şekeri kısmanıza gerek yok. Fermantasyon için uygun şartları sağlarsanız çok güzel bir sonuç alırsınız.
Öncelikle, kullandığınız mayaya göre şeker yoğunluğunu ayarlamalısınız. Mayaya göre de ortam sıcaklığını sağlamalısınız. Denge sağlandığında, çok iyi sonuç alırsınız.
merhaba abi, lütfen söylermi sin, 1 litre üzüm suyuna ne kadar şeker koyulmalı?
Merhabalar, sıkma üzüm suyu ya da hazır %100 üzüm suyu kullanacaksanız hidrometre ile ölçüm yapılmalıdır. Çünkü her meyvenin şeker yoğunluğu farklıdır. Ancak, hidrometreniz yoksa her 1 litre için 1 çay bardağı şeker atabilirsiniz, fakat dediğim gibi mümkünse ölçüm yapılmalıdır.
@@mehmetportakal1789 Allah razı olsun abi, teşekkür ederim.
Güzel bir anlatım. Acaba vişneden yaparken turbo maya kullanılırmı. Yoksa beyaz şarap ve şampanya mayasımı kullanalım. Ben beyaz şarap mayası ile güzel sonuç alıyorum.
Merhabalar, turbo maya ile de olabilir elbette ama beyaz şarap ya da şampanya mayası ile yapmanızı tavsiye ederim. Zaten sonucu kendiniz de görmüşsünüz.
Mehmet bey merhaba, fermentasyon sürecinden sonra temizlenmis ve arındırılmıs (tekrar kullanım icin) sıvı maya buzdolabında ne kadar saklanabilir bozulmadan? Acaba derin dondurucuya alınarak 1-2 yıl bekletilebilir mi?
Merhabalar, 4 aydan fazla deneme şansım olmadı. Belki daha fazla kalabilir ama bilemiyorum. Maya derin dondurucuya girerse ölür.
Selam Mehmet abi, Ben 5 litrelik damacana da, 3 litre meyve suyun dan şarap yapacağım. Alfasol turbo maya ve maya besini kullanacağım. Fakat sorum şu ölçü olarak çay kaşığı kullanacağım. Bunun için Fermenter in içerisine gramajını ölçemeyeceğim, için kaşık hesabı olarak kaç kaşık atmam gerekiyor? Yardımcı olabilirsen sevinirim abi. Saygılar.
Merhabalar, 3 litre için 12 Gr maya ve bir o kadar besin gerekir. Çay kaşığı ile, dolu dolu 13 çay kaşığı atabilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 Tamam abi. Cevabınız için teşekkür ederim.
Mehmet bey 1 lt meyve suyuna 1 çay kaşığı kuru maya attım maya fazla olursa ne olur
Maya az fazla olursa, maya tadı biraz baskın gelir, başka bir sorun olmaz. Ekmek mayası kasttiğinizi sanıyorum, 1 litre için 1 çay kaşığı ekmek mayası fazla gelmez endişe etmeyin.
Mehmet hocam ağzına sağlık güzel bilgiler alıyoruz senden. Şarap yerine bira seven biri olarak bira için kit dışında bi reçete var mıdır? Sake yaptım ama bence o bir şarap türü. Bir de bira kitini 2 seferde kullanmak mümkün müdür?
Merhabalar, evet Sake şaraptır doğru. Kiti yarım yarım kullanabilirsiniz elbette ama paket açıldıktan sonra ağzı kapalı da olsa çok beklememelidir.
Kit dışında, arpa maltı kullanarak yapabilirsiniz. Hazır arpa maltı bulunuyor, ya da kendiniz çimlendirip malt hazırlayabilirsiniz. Fakat arpadan bira yapmak, tadı tutturmak gerçekten çok zordur. Çok fazla ekipman gereklidir. Yine de yapabilirim derseniz tarifi yazarım.
@@mehmetportakal1789 Tarif yazın Mehmet hocam siz en azından denerim
Malzemeler:
1kg arpa maltı
50gr kavrulmuş arpa maltı
200gr şeker
10gr şerbetçi otu
4 gr bira mayası
4+4 = 8 litre içme suyu
Tarif, 1kg malt a göre verilmiştir. Daha fazla yapmak için oranların katlarını kullanın. Birebir yaptığım kendi tarifimdir. İki ayrı yöntemi var ama en basitini anlatıyorum.
En az 10 litrelik tencereye 4 litre su koyup 78C° ye ısıtıyoruz. Mutlaka termometre ( özellikle daldırma tip daha çok işe yarar) kullanarak yapmalısınız. Sıcaklık çok önemli.
1kg ve 50gr arpayı, tercihen tül süzek ile suya daldırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz ve ısı kaybını önlemek için battaniye ile sarıyoruz. 1,5 saat demlenecek.
Diğer 4 litre suyu başka bir tencerede yine 78C° ye ısıtıyoruz.
1,5 saat sonra, demleme tenceresindeki arpayı iyice sıkıp kendi bulunduğu tencereye süzüyoruz. 78C° de Hazırladığımız suyu, arpanın içinde kalan şekeri alabilmek için maşrapa ya da cezve ile arpanın üstüne yavaş yavaş döküyoruz ve yine sıkıp süzüyoruz. ( Buna yağmurlama deniyor) Arpa ile işimiz bitti, atabilirsiniz.
Tencerede yaklaşık 7 litre civarında demlenmiş arpa suyu var.
Tencereyi ocağa alıp altını yakıyoruz, kaynama başlayınca kısık ateşte 1 saat kaynatıyoruz. 1 saat sonra şerbetçi otunu atıyoruz 10 dk kaynadıktan sonra ocağı kapatın ve şekeri ekleyip karıştırın, olduğu gibi soğumaya bırakın. ( Bu aşamada hızlı soğutma yapılıyor ama ben gerek duymuyorum, çünkü zor bir işlem) Tencerede, kaynamadan sonra yaklaşık 6 litre mayşe kalacak.
Mayşe ısısı ortam sıcaklığına (25) düşünce dipteki tortuyu kaldırmadan mümkünse Sifonlama yöntemi kullanarak fermentere aktarın. Mayanızı atın, hava kilidini takın ve fermantasyonun bitmesini bekleyin. 15-20 gün sonra şişeleyebilirsiniz.
@@mehmetportakal1789 Mehmet hocam sağolasın çok da zor değil biraz zahmeti olacak ama o keyif için değer
Mehmet bey başka bir kanalda izlediğim videoda, 10 kilo Beyaz üzümle beraber 13 litre şerbet ilave ediliyordu.. ayrıca özel bir kit kullanımı vardı. Fakat çoğu videolarda su kullanılmadığını gördüm. Üzüm suyuna su katmak doğru mudur ?
Merhabalar, üzüm suyuna su eklenmez. Bazen hacmi yükseltmek için eklenebilir; ama iyi bir fikir değil. Tat, orjinalinden uzaklaşır.
Mehmet hocam evde sarap yaptım ama şeker miktarını az koydumun farkına vardım yapali 3 gün oldu seker ilave yapsam sıkıntı olurmu
Merhaba, 3 gün olduysa fermantasyon başlamıştır ve alkol oluşmaya başlamıştır. Aynı şıradan az miktarda hazırlayıp eksik miktardaki şekeri eritip ekleyebilirsiniz. Fakat fermentere ekleme süresini çok kısa tutmalısınız, fazla hava - oksijene maruz kalırsa sirke oluşumu başlar.
Ustam merhaba. Fermantasyon bitiminde kovanın dibinde kalan turbo maya tortusunu bir kavanoza alıp tekrar tekrar kullanabilir miyiz başka şıraları mayalamak için?
Merhabalar, maya geri kazanımında turbo maya denemedim ama mantık aynı. Kullanılabilir elbette; fakat bira ve şarap mayasında iki üç kurulumdan sonra verim düşüyor ve tat değişiyor. Turbo mayada da aynısı olur fikrindeyim.
Mehmet Bey siha yeast 3 ve 4 arasındaki fark nedir hangisi daha iyidir ya da siha marka hangisine önerirsiniz beyaz şarap mayası olarak
Merhabalar, maya satılan yerlerde açıklamada özellikleri yazar siha 3 kullanmadım, birşey diyemiyorum. Siha 4 kullandım, kaliteli bir maya.
Mehmet Bey merhaba beyaz şarap mayası kaç derecede çalışır
Merhabalar, marka ve üreticiye göre değişir; ama genel olarak 18-25C° arasıdır.
kolay gelsin kırmızı renkli meyvelerde beyaz şarap veya şampanya mayası kullanabilir miyiz yoksa kırmızı şarap mayası kullanmak zorundamıyız mesela vişne şarabı veya üzüm suyu şarabı şimdiden teşekkürler
Merhabalar, aslında tüm meyve şaraplarında beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası kullanmak iyidir. Nedenini diğer meyve şarabı yapımı videolarımda anlatmıştım. Meyvenin aromasının ön planda kalmasını sağlar. Açıkçası ben, kırmızı şarap yaparken de şampanya mayası kullanıyorum.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim bilgilendirme için
Mayayi posadan ayirdikdan sonramı konur lütfen yardımcı olun
Merhabalar, maya ilk başta ekleniyor. Hangi şarabı yapacağınızı yazmamışsınız ama hemen hemen tüm meyveler için yakın bir tarif izlenir. Bazılarında değişiklik gösterebilir.
@@mehmetportakal1789 üzümü yilamadan sarap mayasını koyup kabuklariyla 10 gün beklersem bir videosunda öyle yapmıştınız yıkamadan genede sarap mayasi konuşmuş alkolü daha yüksek yaparmi
Yok, ben hiçbir şekilde üzümü yıkamadan şarap yapmam. Hatta yıkamadan yapılmasını da önermiyorum.
Daha önceki mesajda yazdığım gibi hem yıkamadan doğal maya hem de haricen maya kullanmak iyi değil.
Videodaki tarifi birebir uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız. Başka denemeler yapmanıza gerek yok. Videoda, size sonuç alacağınız bir yöntem öneriyorum. Bence başka yöntemler ile uğraşmayın.
Beyaz üzümde doğal maya var mı? Maya mı kullanmamız illaki?
Kabuğunda doğal maya vardır.
Video için teşekkürler. Bir soru soracaktım, çok fazla şeker kullanırsak ne gibi sorunlar oluşabilir sağlık açısından bir sıkıntı oluşur mu. Ayarı biraz kaçırdım sanırım fermantasyon yavaş başladı.
Merhabalar, sağlık açısından bir sorun olmaz endişe etmeyin; fakat şarabınız şekerli olacaktır.
@@mehmetportakal1789Bilgi için teşekkür ederim. Daha önce de birkaç soru sormuştum onları da aynı gün içinde cevaplamıştınız. Bilgili birinden bu kadar kolay cevap alabilmek çok tecrübesi olmayan insanlar için gerçekten önemli.
Merhaba Mehmet Bey, 27-28 bomeli kalecik karası ve kabernet üzüm karışımı şırayla maya katmadan fermantasyon 10 gün sonunda 1045 de durdu. Kapalı fermantasyonda maya katabilir miyim? Bir de geçen sene kullandığım bir maya.Buzdolabında muhafaza etmedim. Bozulmuş mudur? Teşekkürler.
Merhabalar, fermantasyon takıldıysa maya atabilirsiniz, çünkü 1045 değeri yüksek bir değer. Ancak, neden takıldığını bulmanız gerek. Ortam sıcaklığına bağlı olarak takılmış olabilir. 20C° nin altında ise maya yavaşlar ve durur. Bu durumda, yeni atacağınız maya da çalışmayacaktır. Işık görmeyen daha ılık bir ortama almalısınız.
Buzdolabında muhafaza edilen maya kullanılabilir, fakat buzdolabından çıkarıp ortam sıcaklığına ulaştıktan sonra şıraya eklemelisiniz.
@@mehmetportakal1789 süzüp kapalı yavaş fermantasyona alırken şarap mayası katılabiliyor mu?
@bulentkoksal6694 süzme sşamasına geldiyseniz, artık maya atılmaz, en başta olsa olabilirdi. Çünkü artık kendi mayası oluşmuş durumda, yabancı maya fermantasyonda olmaz.
Mehmet Bey nacizane bir sorun daha olacak... Sarap mayalarını nerede, nasıl saklayalım buz dolabı öneriyor bazıları, bazıları serin kuru yer öneriyor sizin önerilerinizi bekliyorum
Merhabalar, serin kuru yerde olabilir elbette ama paket hiç açılmamış olmalıdır. Açık paketler, ağzı sıkı kapalı olarak buzdolabında normal bölmede bekletilmelidir
Uzun zamandır sormak istediğim bir soru vardı tam videosuna denk geldi.
Aylar önce bana Siha 4 maya önermiştiniz. Bu maya yazın 21 günde fermentasyonu bitiriyordu.
Kışın bu süre sabit 17 derecede durmasına rağmen 45-50 güne kadar çıktı. Bütün kış yaptıklarım bu sonucu verdi. Mayanın üzerinde yazan ideal sıcaklık 12-25 derece aralığı.
Fakat bence bu maya 25 derece oda sıcaklığını daha çok seviyor bence çünkü havalar ısındı son yaptığım 23-25 derecede beklettiğim 30 günde oldu.
Maya uyandırma yapayım diyorum 18-20 derece olan odada saatlerce tık yok. 25 derece odaya alıyorum yarım saate köpürüp bardaktan taşacak hale geliyor..
Merhabalar, aynen öyle. 20-25C° arası ideal sıcaklık. Bira mayalarında da aynı durum var. 15-25 C°arası diyor ama 18C° de fermantasyon duruyor.
@@mehmetportakal1789 uny
Sorunuzu anlayamadım, mesaj eksik gelmiş.
Merhaba Mehmet bey, izninizle size sormak ögrenmek istediğim kırmızı şarap hakkında bilginize ihtiyaç duydum. İçecek olarak beğendiğim kırmızı şarabı evimde hobi olarak yapmaya çalıştım. Pazardan 14 kğ kırmızı üzüm aldım. İçersinde çürük vesaire olduğu için yıkadım. Açıkladım bir kap içerisinde üzümleri ezerek elimle patlattım.temiz bir bidona dökerek şıradan alkol ölümü aldım 1080 çıktı. Şarabım biraz alkol ölçüsünü çoğaltmak istedim.içersine 1 kğ şeker koydum karıştırdım birer saat arayla 2 çay kaşığı maya besini, bir saat sonra 4 çay kaşığı maya ilave ettim. Bidonun ağzını tül bezle kapattım. Şu anda on beş saat kadar oldu. Açık maserasyon işlemini başlattım. 5_6 gün üzüm kabuğu rengini alıncaya kadar. Daha sonra posalarından ayırıp süzüp hava kilitli maserasyon sürecini başlatıcağım. Bu şarap yapımımda doğru yoldamı gidiyorum? Eksiklerim varsa beni uyarırmısınız. Teşekkür ederim.
Merhabalar, açık maserasyonda maya kullanılmaz. Geri kalan işlemleri doğru yapmışsınız. Maya hava aldığı için sirke oluşumu başlar. Aşağıdaki linki izleyerek süreçlerin ileyişini görebilirsiniz.
m.ruclips.net/video/tTnJnTqVQ2s/видео.html
Abi ağzına sağlık. 4 lt %100 meyve suyu için turbo maya 18 gr demişsin,yanında maya besinini ne kadar kullanmalıyız sence?Birde uyandırmaya gerek var mı,direkt mayayı ve besini yüzeysel serpmelimiyiz?Tşkler..
Merhabalar, genel olarak maya besini, kullanılan maya miktarı kadardır. Yani 18gr maya besini kullanmalıyız.
Bu arada 5 litre için verdim ölçüyü. Meyve suyuna, her 1 litre için 1 su bardağı şeker ekleyerek maya ve maya besini de atılınca çok güzel bir sonuç alınabilir.
Uyandırma yapmaya gerek yok. Direk atılabilir. Uyandırıp atarsanız fermantasyon başlangıç hızını yükseltmiş olursunuz. Zamandan kazanırsınız.
Mehmet bey merhaba. Size birkaç sorum daha olmuştu teşekkürler yardımınız için. Kendim portakal şarabı yaptım. Şampanya mayası kullandım. Hidrometre ile ölçümde OG 1105 FG 990 olarak ölçtüm. Yaklaşık 15 civarında alkol orani hesapliyorum. Vino metre ile yaptığım ölçümde de %16 ölçtüm alkol oranını. Fakat ictigimde hiç alkol olarak vücutta etkisini göremiyorum. Sanki içerisinde hiç alkol yokmuş gibi etki etmiyor. Sebebi ne olabilir acaba.
Merhabalar, bilemiyorum,i iki ölçüm yöntemi de birbirini doğruluyorsa alkol oranı doğrudur. Belki bünyeniz alkole dayananıklıdır. Birşey diyemiyorum. Fakat %15 alkol oranı, sağlam bir oran, kesinlikle hissettirir.
Turbo maya ile yapıp fermente bittikten sonra berraklasmasini beklemek yerine kahve filtresinden geçirip kullanabilir miyiz
Ayrıca fazla miktarda yaparsak nasıl sağlamalıyız meta Bi sulfit kullanmak mi gerekiyor
Kahve filtresinden geçirseniz bile yine de bulanık olur. Bekletmeniz gerekir. PMS, berraklaşma da sağlar ama uzun süre dayanım için kullanılır. Berraklaştırma ürünleri kullanabilirsiniz, ben tercih etmiyorum. Biraz bekletme ile istediğim sonucu alıyorum. Buzdolabında bekleterek de berraklık sağlarsınız.
Videolarım arasında berraklaştırma ile ilgili bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
İlk gün 1 lt yapacsm..sonradan maya eklsem olurmu ..ekmek mayası olur mu ve ne kadar
Suan büyük tencerede 2 kilo posa 1 lt cıkar sanırm ilk gün maya katalım mı garanti olsun 8 saat oldu köpürme yok
Köpürme için hebüz erken. 1 hafta içinde köpürecek. Maya atabilirsiniz, fakat hemen hava kilitli fermentere almalısınız, yoksa iki gün içinde sirke oluşumu başlar. Maya miktarı, her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu ekmek mayası yeterli olacaktır.
Merhaba Mehmet bey. Türkmenistandan selamlar olsun! Sizin her videonuzu sabırsızlıkla bekliyorum ve keyifle izliyorum. Benim iki sorum var:
1. Bazıları şarap yapımında nohut kullanıyorlar, buna siz ne diyorsunuz?
2. Ölçüm aletleri olmadan üzüm veya meyve şarabına ne kadar şeker eklenecegini nasıl bilebiliriz?
İşinizde başarılar, teşekkür ederim.
Merhabalar, selamınız başım üstüne.
Nohut, mayaya fermantasyonda yardımcı olur. Çok gerekli değildir. Size kalmış. Ben kullanmıyorum.
Meyve şarabı yapacaksanız ya hazır meyve suyu (%100 olmalı), ya da gerçek meyve suyu kullanmalısınız. Aroma olan meyve suyu kesinlikle kullanmayın. Hazır meyve suyunda şeker oranı neredeyse tüm markalarda aynıdır. Ekmek mayası ile yaparsanız her 1 litre için 1 çay bardağından az fazla şeker ekleyerek güzel bir sonuç alabilirsiniz. Şarap mayası kullanırsanız, her 1 litre için 1 su bardağından az eksik şeker ekleyin.
Meyvenin kendini kullanacaksanız, o iş biraz zor olur; çünkü meyveler bazen tatlı olur bazen şekeri az olur. Bu durumda hidrometre gerekir tabi. Ama yine de ezbereden yukarıdaki oranları uygularsanız güzel bir sonuç alırsınız.
Videolarım arasında meyve şarapları tariflerim var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, size fikir verip yardımı olacaktır.
@@mehmetportakal1789 abi peki gram olarak belirtirsek her litre icin kac grama tekabül ediyor ?
Çay bardağı için verdiğim ölçü, 110gr, su bardağı için ise 165gr
Hocam bilgilendirici videonuz için çok teşekkür ederim, turbo 100 maya ve maya besini aldım üretici firma meyve şarabı yapımında kullanabileceğimi söyledi. Yeni bir hobi ediniyorum ve bunun için hidrometre, mezur, beher, alkolmetre, daldırma termometre gibi ölçüm aletleri edindim. Çekmiş olduğunuz bilgilendirici videolar ile başarılı sonuçlar elde edeceğimi düşünüyorum. Kırmızı üzüm şarabı yapmak için turbo maya ve maya besini kullanımında 1130 yoğunluğuna ulaşmaz ise 1130 değerini yakalamak için şeker eklememiz gerekiyor mu hocam? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhabalar, bu işe gönül vermişsiniz, umarım başarılı olursunuz. İstenilen şeker yoğunluğunu yakalamak için şeker ekleyebilirsiniz elbette. Bu konuyla ilgili videolarım arasında bir videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz, yardımı olacaktır. Ayrıca üzüm şarabı yapımı videomu izlerseniz orada da şeker ekliyorum. Videoda ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz
Geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim hocam, bilgilendirici videolarınızı sıkılmadan keyifle takip ediyorum.
Kavundan veya karpuzdan şarap yapabilirmiyiz hocam?? Bizim buralarda aşırı derecede tatlı kavunlar ve sulu sulu karpuzlar varda...
Merhabalar, karpuz şarabı olur elbette; fakat renk ve aroması güçlü olmadığı için beyaz şarap gibi bir sonuç alırsınız.
Kavun ise aroma olarak daha yüksektir; fakat onda da çok dikkatli olunması gerekiyor; çünkü fermantasyon geç başlarsa çok çok çabuk küfleniyor. Kavun şarabı yapmak istiyorsanız tarifini yazabilirim. Yaz aylarında bir video çekeceğim zaten.
@@mehmetportakal1789 sağolun hocam. Videonuzu merakla bekliyor olacağım 👍
4litre m.suyu ve kirmizi sarap mayasi ile yapilan şaraba ne kadar seker ve kirmizi sarap mayasi atmaliyiz, teşekkürler.
Merhabalar, öncelikle meyve suyunuz sıkma ya da hazır alıyorsanız %100 olmalıdır.
Kırmızı şarap mayası kullanacaksanız 4 litre için, 600gr şeker, 1 çay kaşığı dolusu maya kullanabilirsiniz.
Selamun aleykum.Kardeş şarapı şişelediğimiz zaman belli bir kullanım süresi varmıdır?
Aleyküm selam, yaptığımız şaraplar hobi amaçlı olduğu için katkı maddesi kullanmıyoruz, o yüzden mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir görüşündeyim. Ben en fazla 1 yıl sakladım, daha uzun süre için birşey diyemiyorum çünkü denemedim.
Merhabalar sayın ağabeyim, hayırlı günlerin olsun. Rica etsem cevap verir misin?
10 litrelik su bidonuna bal şarabı kurmak istiyorum.
Kaç çay kaşığı maya ve maya besini atmam gereklidir?
Aynı şekilde içine kaç kg bal koymalıyım? Cevap vermeniz dahilinde bugün yapacağım. Çok teşekkür ederim şimdiden..
Merhabalar, en başta söylemeliyim ki bal şarabı, yapımı en zor şaraplardan biridir. (Yapımı kolay ama olması zordur) Bal, özelliği gereği bakteri oluşturmaz. Maya da bir nevi bakteri gibi çalışır. Seyreltme oranı doğru olmalıdır. Fazla olursa maya çalışmaz, az olursa, şıra yoğun olur maya yine çalışmaz. Bunu hidrometre ile ölçerek yapmalısınız. Hidrometreniz yoksa 1/3 oranında içme suyu ile seyreltebilirsiniz. (1kg bal, 3 litre su ) Fakat, ısrarla ölçüm yapmanızı öneririm. 1090-1100 değerinde olmalıdır.
Her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası yeterli olacaktır . Oranlamayı elinizdeki fermentere göre yapabilirsiniz. 10 litrelik fermenter için 1,5kg bal, 4,5 litre su, 1 çay kaşığından az fazla maya ve aynı miktarda maya besini kullanabilirsiniz.
Çok küçük miktarda (1gr kadar) limon tuzu atmalısınız. Elinizde yoksa yarım limon suyu kullanabilirsiniz. Limon tuzu ph değerini düşürecektir.
Balı ısıtıp limon tuzunu ertiebilirsiniz, ama asla kaynamamalıdır. İsterseniz tatlılarda kullanılan baharat ekleyebilirsiniz. Karanfil, tarçın, rezene, yedibahar muskat gibi. Portakal şarabı ve Mandalina şarabı tariflerimde uygulamıştım.
Soğuyup ortam ısısına gelince maya ve besin atabilirsiniz. Hava kilidi takıp ışık görmeyen bir yerde en az 20 gün fermente olmasını bekleyin. Sonra, dipteki tortuyu kaldırmadan başka fermentere alıp (hava kilitli ) 15-20 gün daha bekleyin. Dipte yine tortu oluşacaktır, berrak kısmı başka şişeye aktarın, içime hazırdır. Şimdiden afiyet olsun.
@@mehmetportakal1789 Karanfil, tarçın, rezene ve muskat gibi kabuklu ve selüloz içeren baharatlar fermantasyon esnasında metanol üretir mi?
Hayır, üretmez, endişe etmeyin. Toz kullanabilirsiniz. Metil alkol oluşabilmesi için kabuklu olarak distilasyona girmesi gerekir. Distilasyon yapmadığımız için tehlike riski yok.
@@mehmetportakal1789 Çok teşekkür ederim sayınağabeyim, deneyeceğim.
Merhaba Mehmet abi,
LALVİN ICV OKAY şarap şampanya mayasını 8 litrelik Meyve suyun da kullanacağım. Kaç gram atmam gerekiyor. Cevap verebilirsen sevinirim abi. Saygılar.
Merhabalar, şampanya mayaların genel kullanım miktarı, her 5 litre için 1 gramdır. Fakat paketin üstünde ya da aldığınız yerde kullanım miktarı yazar. Üretici bilgilerini dikkate alın.
Mehmet Bey SIHA Active Yeast 4 Beyaz Şarap ve
Şampanya Mayası -50 g. Evde 22 derecede şarap yapımı için uygun mudur
Evet, uygundur.
Şimdi hocam benim sorum şu: Yaptığımız meyve şaraplarının hepsine aynı mayaları kullanabilir miyiz yani her meyveye farklı bir maya gerekmez herhalde değil mi
Merhabalar, meyve şarapları da beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası kullanırsanız en iyi sonucu alırsınız. Hepsine aynı mayayı kullanabilirsiniz.
merhaba üstad meyveli şarap için beyaz şarap mayası veya şampanya mayası alın diyorsunuz bazı yerlerde şarap mayası yazıyor sorunca her ikisi içinde uygun diyor... sizce uygunmudur yoksa satmak için sallıyorlar mı?
Merhabalar, doğrudur, beyaz şarap mayası ile şampanya mayası aynı işi görür denilerek satılıyor; fakat aslında şampanya mayası ayrıdır. Alkol toleransı daha yüksektir ve şarabı gazlandırmak için uygundur. Tat olarak aynı tadı verdiği için ikisi de aynı deniyor. Yani kısmen doğrudur.
Mehmet bey bu söylediğiniz mayalaari nerden temin edebiliriz
Vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
Merhaba, hazır üzüm suyundan kırmızı şarap yapıyorum. beyaz şarap mayası kullanabilir miyim? teşekkürler.
Merhabalar, kullanılabilir elbette,bir sorun olmaz endişe etmeyin.
Bu gün tam bir hafta oldu açık menstrüasyon da ve kapalıya geçtim hava kilitleri sağlam damacanalar sağlam 2 sinden sürekli kabarcık çıkıyor diğer ikisinde bir faaliyet yok. Aynı cibre her şey aynı tek ihtimal hava alması diyorum ama oda yok?? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Boşaltıp başka damacanaya mı alsam acaba diyorum
Merhabalar, kabarma ve köpğüme görüyorsanız fermantasyon başlamıştır ama sızıntı vardır. Bunu kontrol etmelisiniz.
Teşekkürler güzel bilgiler için
Mehmet hocam birde hazir meyve suyundan turbo mayayla sarap yaptım fermantasyon bitti ama yüzeyinde beyazlasma oldu küf gibi neden oldu acaba bozulmuşmudur
Yüzeyde ince bir tabaka oluşabilir. Her zaman olmaz ama olabilir. Hava kilidiniz sağlam değilse bunu yapar. Bir zararı olmaz endişe etmeyin. Tadına bakın, kötü kokmuyor ve çok ekşi ya da acı değilse içilebilir.
şarap yaparken ilk fermantasyonda votka eklersek ne olur
Fermantasyon bittikten sonra ekleyebilirsiniz; fakat fermantasyon süresi içinde alkol eklerseniz maya ölür.
@@mehmetportakal1789 maya kullanmadım sadece şeker ve votka 2. fermantasyonda gaz çıkışı 5. günde devam ediyor doğal yaparız şarabı biz normalde ama votkalı ilk deneme
İlginç, votkayla maya ölür, fermantasyon olmaz; ama siz oluyor diyorsanız gerçekten şaşırtıcı. Daha önce denemedim.
Şekeri fazla attığımız zaman alkol oluşmaz mı? Yoksa alkol oluşur ama ihtiyacı kadar şekeri mi alkole dönüştürür?
Maya, ihtiyacından fazla şekeri sindiremez ve şarap şekerli kalır.
Sadece yaz sonlarında kırmızı şarap yapmaya çalışıyorum.alkol oranı düşük kalıyor.maya kullanmak istiyorum,korkuyorum 100 şıra için kaç Gr maya koymam gerekir hocam.maya ne zaman ilave etmem gerekiyor.sıkımdan sonra kabuklu şekilde 4.5gun renk geçmesi için 100 litre bidonda üstü tülbentle bekliyor sonra 20lik damacanalara süzerek tam fermantasyon başlıyor.tesekkurler.
Merhabalar, videolarım arasında üzüm şarabı ile ilgili dört, siyah üzüm ile ilgili iki ayrı videom var, oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz yardımı olacaktır. Tüm sorularınıza cevap alabilirsiniz. Buradan uzun uzadıya yazmayayım zira ayrıntı çok. En ayrıntılı anlatıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
m.ruclips.net/video/_XqmYcAU0rY/видео.html
Mehmet bey merhaba Öncelikle bilgilendirmeler ve paylaşımlarınız için teşekkürler.Kış aylarında ev ortamında oda sıcaklığı ister istemez değişiklik gösterebiliyor ,örneğin gündüz ve sabaha karşı 17-18 derece cıvarında , saat 18.00 22.00 satleri arasında 22-23 derecelere çıkıyor .Bu durum sadece şarabın fermnatasyon sürecini mi uzatır ? yoksa fermantasyon başlamaz mı?
Merhabalar, dediğiniz değerlerde fermantasyon gerçekleşir ve yine dediğiniz gibi süreç biraz uzar. Daha düşük değerlerde maya uykuya geçer ve fermantasyon takılır. Bunun için mümkün olduğunca 18-25C° arasında olmalıdır.
@@mehmetportakal1789 tesekkurler
Mehmet abi merhaba şuan 7 gündeyiz bahçemizde ki uzumlerle yaptik kırmızı şarap. Bu şarap mayası ve toz şekeri istediğimiz alkol oranina çekebilmek için tahmini ne kadar katmaliyiz. Hidrometre var ama kafam karıştı bira yazan kısımda 50 de gösteriyor. Birde maya sonradan eklenebiliyirmu yoksa en baştami eklemek gerekiyor. Bu arada üzümleri yıkamadan kendi üzerindeki tozu ile yaptik. Hidrometre geç siperis verdiğim için ilk ölçümü 6. Gün yaptim
Maya ilk aşamada atılmalıdır. Sonradan atarsanız işe yaramaz.şeler yoğunluğunu hesaplamak için bir formül kullanıyorz. Videolarımın arasında "istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama" adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Hidrometre ile ölçüm, maya atımından hemen önce yapılmalıdır, sonradan yapacağınız ölçüm sizi yanıltır.
@@mehmetportakal1789 peki abi bu aşamada ne yapabilirim nasıl bir yol izlememi tavsiye edersin
Fermantasyon doğal maya ile ilerliyorsa bu şekilde devam edin. Müdahale etmeyin. Şarabınız yine de olacaktır.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim iyi ki varsiniz
Mehmet Bey öncelikle merhaba. Turbo maya kullanarak meyve suyundan şarap yapmak istemiştim ama 1 gün sonra fermentasyon durdu. Şırayı kurtarabilir miyim?
Tarif ve koşullar şu şekilde;
2lt %100elma suyu
2lt vişne suyu
12gr turbo maya
12gr maya besini
12gr karbonat
760gr şeker
1115og
29derece ortam sıcaklığı.
İlk kurulumda maya ve maya besinini 7gr-7gr olarak kullanmıştım 3 saat geçmişti ve fermentasyon başlamamıştı. Sonra 12 grama yükselttim ve gaz çıkışını gözlemledim. Ama dediğim gibi 1 gün sonra gaz çıkışı kesildi
Merhabalar, tarifi nereden oluşturdunuz bilmiyorum ama ben tariflerimde karbonat kullanmıyorum. Karbonat, ph seviyesini yükseltir ve maya için çalışma ortamını zorlaştırır. İlk hatanız bu. (Bazı meyve sularında asidik yapıyı dengelemek için kullanılabilir)
İkincisi sanırım vişne suyu %100 değil. Elma suyu, %100 olduğu için olur ama vişne, büyük ihtimalle aromalı meyve suyu. Bu da mayanın çalışmaması için bir sebep. Çünkü aromalı meyve suları gerçek şeker barındırmaz.
Üçüncü olarak maya miktarı, olması gerekenden 2 kat fazla olmuş.
Şeker miktarı da biraz fazla ama çok değil, ihmal edilebilir.
Mayanın ilk gün çalışmasının sebebi büyük ihtimalle attığınız şeker ve elma suyundan dolayı olmuş. Yine de birkaç gün sürmesi gerekirdi. 1 günde bitmesi normal değil. Bu da karbonattan dolayı olabilir.
@@mehmetportakal1789 evet vişne suyu %100 değil. Daha önce ekmek mayasıyla fermente etmiştim ama turbo mayada denemedim. Karbonatı elma suyunun ph'ını yükseltsin diye attım peki şimdi limon tuzu atsam daha asidik ortam elde edebilir miyim ve fermantasyon devam eder mi?
Yani bilemiyorum, bir denemeniz gerek. Hiç böyle bir durum yaşamadım. Şıra zaten yeterince karışık durumda, limon tuzu dengeler mi bilemiyorum.
Bu arada, meyve şarabı yapmak için en iyi maya şampanya mayasıdır. Turbo maya da kullanılabilir elbette ama şampanya mayası ile daha güzel sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 şampanya mayası konusunda haklısınız. Ben süreç hızlı olsun istemiştim o yüzden turbo kullandım. Bu hobide daha yeniyim, devamlı kullanabileceğim tarif edinemedim daha. 1100 şeker yoğunluklu sıvıda litre başına ne kadar beyaz şarap veya şampanya mayası kullanmalıyım? Bunun genelgeçer kuralları var mıdır? Ayrıca bu mayalar maya besinine ihtiyaç duyarlar mı?
"Adım adım evde şarap yapımı " adlı videomu izlerseniz sorularınızın ve daha birçok sorunun cevaplarını bulabilirsiniz.
Bisi daha sormak isterim. 1 ay sonra ilk aktarımı yaptığımda eyerki sekeri gene az gelirse bir miktar şeker koyup tekrar hava kilidi taksam sorun olurmu alkol orani yükselmeye devam edermiki
Fermantasyonda amaç mayanın şekeri sindirip alkole dönüştürmesidir. Fakat bu, belli bir oran için geçerlidir. Her seferinde şeker eklemiyorız. Eğer şarabı tatlı seviyorsanız ekleyebilirsiniz elbette; fakat bu alkol oranını yükseltmez. Daha önce de belirttiğim gibi, mayalar belli bir şeker yoğunluğunu sindirebilir, ihtiyacından fazlasını sindiremez.
Mehmet bey tarif ettiğiniz gibi şampanya mayası kullanarak çilek, erik ve kayısı şarabı kurdum, şirke oldu. nedeni ne olabilir acaba. Teşekkür ederim.
Kötü sonuç almanıza üzüldüm. Ama tüm denemelerinizde olumsuz sonuç alıyorsanız bir yerde aynı hatayı tektarlıyorsunuz demektir.
İlk sebebi hava kilidi sızdırıyor olabilir. İçeri oksijen alırsa sirke olur.
İkinci sebebi ortam sıcaklığı uygun değildir. Maya ölür ya da hiç çalışmaz, bir süre sonra bakteri türer ve sirke olur.
Yaptığınız işlemleri sırasıyla yazarsanız nerede hata olduğunu birlikte çözebiliriz.
@@mehmetportakal1789 Meyveleri temizleyerek doğrayarak belirttiğiniz oranda şeker ve su ile karıştırarak kaynattım. Soğumaya bıraktım, süzdüm, fermantasyona bıraktım. Fermantasyonun ilk iki haftasında hızlı tetikleme yaptı, tetikleme durduğunda açtım sirke olduğunu gördüm. Teşekkür ederim.
Yani bilemiyorum, tamamen kapalı ve hava kilitli bir fermenterde sonucun sirke olması mümkün değildir. Kati şekilde söylüyorum, mümkün değildir. Çünkü sirke oluşumu için şartlar farklıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi hava yani oksijen girerse sirke olur, aksi durumda oluşamaz. Hava kilidinin sızdırmadığından emin olmalısınız. Bir de mayanızı değiştirin. Farklı bir maya ile yeniden deneyin.
@@mehmetportakal1789 Sık sık sizin bilgilerinizden yararlanıyorum. Acemi (bir yıllık) şarapçıyım. Meyveler bitti. İnşallah üzümde görüşürüz. Çok teşekkür ederim.
Umarım, güzel sonuç alırsınız.
Merhaba. Şarabı dinlendirdikten sonra kaptan kaba aktarırken bir ka c defa şişe değiştirmiş oluyoruz. Hava ile teması oluyor, yüksekten dökülürken köpürüyor vs. Bu süreçlerde icindeki alkol uçar mı?
Bir miktar uçacaktır evet. Sifonlama yöntemi ile hava teması en aza iner. Videolarımın arasında Sifonlama yöntemi videom var, yardımı olacaktır.
Hocam dikkatlice okudum yorumlari butun yorumlara guzel uslubunuzla cevap vermissiniz...benim de soruma cevap vereceginizi umarak yaziyorum...ben yaklasik 3 yildir 100 de yuz meyve sulariyla ekseriyeti elma olmak uzere sarap yapiyrm...olayi buyuttum 19luk damacanaya kuruyorum artik...son zamlardan sonra artik su yolu izledim 10 litre elma suyu gerisi saf su ve 1 bucuk kilo seker bir kucuk paket dr otker maya gayet basarili oluyor 1 litresi 4 bira etkisi yapiyor bende en az...sorum su onca sekeri maya yiyor ve seker kalmiyor fakat vucudumuza gercekte o sekeri aliyor muyuz yoksa maya reel de bitirmis mi oluyor sekeri birde maya zamanla zarar verir mi bunyeye?son olarak bir tavsiye vericem takipcilerinize mutlaka ramazan serbetini sarap yapin harika oluyor ben yapiyrm..daha ekonomik ve muthis bir tad oluyor...10 adet bimden alin 9litre icme suyu 1 bucuk kilo seker bir kucuk paket dr otker maya 2 hafta sonra hazir berrak ve kivamli...deneyin kardeslerim pisman olmayscaksiniz...kimyager ollduk bunlarin sayesinde...hocam tesekkurler kiymetli bilgileriniz icin...son olarak YASASIN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK...
Merhabalar, sorunuza elbette cevap veririm. İstisnasız her soruya elimden geldiği kadar en kısa sürede ve bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışıyorum.
Öncelikle kendi tarifinizi oluşturmuşsunuz, elinize sağlık. Maya için gerekli şeker dengesi sağlandığı sürece şıranın meyve suyu, su oranını belirlemek size kalmış tabi. Tamamen meyve suyu ile olursa çok daha lezzetli olur elbette; fakat maliyet giderek artıyor artık.
Maya, şekeri sindirip alkole dönüştürür. Şarabınızda artık şeker yoktur. Bunu süt yoğurt dönüşümü gibi düşünün. Vücutta nasıl bir etki yapar inanın bilemiyorum sonuçta diyetiysen değilim :)
Ama şekerle aynı etkide olmayacağını düşünüyorum. Çok fazla mayalı yiyecek ya da içecek sağlığa iyi değildir elbette. Belli ölçüde tükedildiği sürece bir sorun olmaz. Sonuçta mayalı yiyecek ve içecekler hayatımızda.
Ve son olarak YAŞASIN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.
@@mehmetportakal1789 hocam cok tesekkur ederim kiymetli cevaplariniz icin...Kanalinizin cok daha buyumesi dilegiyle hosçakalin...
Mehmet Bey Tekrar Rahatız Ediyorum ne olur kusurama bakmayın aldığım tat tahminim plastik tadı sizc e5 litre cam şişe ye kursam bir sıkıntı olurmu
Kullandığınız plastik bidon ya da şişeden kaynaklı olabilir. Eğer kalitesiz ise, gıdaya uygun değilse bu sorunu yaşarsınız.
Elinizde cam varsa kullanın elbette ama gıdaya uygun pet şişelerde bu sorun olmuyor.
Abi litre yada 5 litre ye gore kaç çay kasigi kullanmak gerekir. Damacana ya yapicam ben ama mayayi eksik yada fazla atmak istemiyorum. 1080 e 2 cay kasigi gibi birsey dedin de anlamadim ben.
Merhabalar, doğrudur 1080 şeker yopunluğundaki her 4-5 litre için 2 çay kaşığı dolusu ekmek mayası atıyoruz.
Hocam 4 nisanda iki tane elma şarabı yaptım. Sıcaklı 5° ile 30° arası değişti. Ama ortalama 15° falan hala fermantasyon bitmedi. Rengi açılmak yerine koyu ve içinde beyaz beyaz yosun gibi maddeler yüzüyor. bugün ağzını açıp bi kokladım kurtlanmış köpek leşi gibi kokuyor, bunun şarap olduğuna eminmiyiz hocam bunu insan içmez.
Merhabalar, bu şekilde kötü kokuyorsa birşeyler ters gitmiş demektir. Şıra enfekte olmuş olabilir ya da dengesiz sıcaklıktan dolayı maya çalışmamış ve küf tutmuş olabilir.
Bu arada şarap mayaları 5C° de zaten çalışmaz. Ortalama sıcaklık diye birşey yoktur onlar için. Fermantasyon başlamazsa alkol oluşmaz, alkol oluşmaz ise şırada küflenme başlar. Çünkü alkol aynı zamanda koruyucu etki gösterir ve şırada maya dışında birşey yaşayamaz. Hatta belli alkol derecesine gelince mayanın alkol dayanımını geçince maya da ölür. Çok az bir kısmı canlı kalır.
Benim fikrim, uygun olmayan sıcaklıktan dolayı maya çalışmamış.
@@mehmetportakal1789 dediğiniz gibi olabilir hocam birdahakine ben bunu yazın yapayım sıcaklık daha iyi olur o zaman ve dah iyi şartları sağlayacağım. buda deneyim oldu bize
Mehmet abi turbo mayayla maya besini atmak zorunlu mu besinsiz atsak olmaz mı
Sadece şeker ve su ile yapılan fermantasyonlarda maya besini gerekiyor. Atmasanız da olur, fakat maya tüm şekeri sindirmez ve şarap şekerli kalır.
@@mehmetportakal1789 Yüzde yüz meyve suyuna turbo maya atmayı kastetmiştim mehmet abi
@user-vr6pc5qs8t olabilir tabi. Maya güçlü olduğu için şeker yoğunluğunu yükseltmeniz gerekir, bu durumda da şeker miktarı fazla olacaktır ve yine besine ihtiyaç duyulur. Eklerseniz daha iyi olur, elinizde yoksa sorun değil, ama şeker miktarını düşürün.
@@mehmetportakal1789 valla abi alkol oranini yuksek yapsında turbo maya. Az seker atarız sorun yok:) cok sagol seni çok darladım iki gündür kusura bakma hayirli geceler
Maya olarak doktor oetger ekmek mayası uygun şartlarda yüzde 13 çok rahat alkol veriyor, özellikle yaz aylarında iyi çalışıyor, 1 haftada dolapta bekletip süzülürse sonuç güzel olur .
Litre başına ne kadar kullanıyorsunuz
Bisi daha soracam evde yaptığım üzüm suyu posasiyla bekliyor hava kilidi takacam hidrometreyle öncesinde şekerini ölçüm dedim 30 cikdi yani 1030mu oluyor yardımcı olabirmisiniz
Evet 1030 oluyor. Maserasyon sonunda şıradaki şeker yoğunluğu azalmış olur.
İçine bur cay bardagi şeker atıp karıştırdım 3 saat beklettim ve bidonlayip hava kilidi takdim ve bir ara baloncuk arka arkaya hiç durmadan atti
Slm ekmek mayası ile Maya besini ayni kullanilinca alkolorani daha yüksek elde edilir mi
Merhabalar, yok, daha yüksek alkol oranı elde edilmez; fakat mayanın çalışması açısından yardımı olacağından alınabilecek en yüksek alkol oranı alınır.
@@mehmetportakal1789 çok teşekkür ederim bilgi edindim.
Merhaba
Ben de erik şarabı denedim 1. Günümüz hava kilidi meyve köpüğü dolu ve biraz şişe sızdırmış ne yapmalıyım hocam.
Merhabalar, erik şarabı çok köpürür. Fermenterdeki boşluk fazla bırakılmalıdır. Köpürme normaldir endişe etmeyin.
Hava kilidini söküp yerine kapak takın. Fermenter hava almamalı. Hava kilidini temizledikten sonra tekrar yerine yerleştirip sağlam olduğundan emin olun.
Çok teşekkürler hocam
Mehmet Bey bir sorum daha var Meyve suyundan ekmek mayası ile şarap yaptım çok hafif bir sirke tadı var ama alkol Tadı da var ekmek mayası az olduğu için olabilir mi 2 litreye bir silme kaşığı ekmek mayası attım
Hafif sirkeye benzer tat olur şaraplarda. Durum normal.
Mehmet Bey merhaba 3 gün önceki mesajımda hafif sirke tadı var demiştim dinlendirdim çok güzel bir tat oluştu sirke tadı tamamen kayboldu. size başka bir sorum var. Diğer bir fermantasyonum daha var ama 26 gün oldu ve 5-6 dakikada bir karbondioksit çıkışı var Ne yapmalıyım Bu normal midir durdurayım mı
Süre dolmuş aslında, kabarcık atma da çok seyrek olduğu için fermantasyonu bitirebilirsiniz.
Mehmet Bey siyah üzüme beyaz şarap mayası kullanabilir miyim kırmızı şarap mayası tadı gibi tat alabilir miyim
Maalesef alamazsınız. Kırmızı şarap mayası kendine özgü bir tat yansıtır.
Mehmet bey merhaba, şarap fermantasyonu için turbo maya kullanabilir miyiz?
Merhabalar, kullanılabilir elbette fakat meyve şarabı yapacaksanız beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası kullanmanızı öneririm.
@@mehmetportakal1789 bey teşekkür ederim.
Ejmek mayası litre basinami cay kaşığı hocam bu arada binda 90 oldu sorun olur mu
Yok, bir sorun olmaz. Her 2 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
Merhaba hocam bende sizin bilgilerinizden yararlanarak 4 5 adet 5 litrelik şarap yaptım fermantasyon bitti ve başka şişeye aktardım lakin çok asidik durumda aktardigim şişe pet ve şişme yapıyor bu normal midir diğer sorum ise fermantasyon bittikten sonra hava kilidini cikarmadan şarabı bekletirsek şarap ta gıda bozulması olurmu şimdiden çok teşekkürler
Merhabalar, şarap gazlanma yapıyorsa fermantasyon bitmeden şişeleme yapmışsınız demektir. 15 günlük süre bir kural değildir genellemedir. Ortam sıcaklığına, şeker yoğunluğuna, mayaya göre değişir aslında. Kabarcık atma tamamen bittikten sonra birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapmalısınız.
Hava kilidi ile bekletme yapabilirsiniz hiçbir sorun olmaz. Hatta daha iyidir; çünkü eğer hâlâ hafif fermantasyon devam ediyorsa, gaz tahliye olur.
Emeğinize yüreğinize sağlık
Meyve şaraplarında tat olarak turbo mayalar etkili sonuç vermez mi acaba şampanya mayalarına göre..
Verir tabi. Videonun sonlarında bahsetmiştim zaten sanırım orayı kaçırmışsınız. Biraz şeker miktarını yükseltmek gerekir tabi, ama fazla olursa meyve tadını baskılar, alkol tadı ön planda olur. Fakat maya, tat ve koku bırakmadığı için, denge kurulursa çok güzel sonuç alınır.
Merhabalar şaraba 50 gram kuru maya atılırsa nolur hocam şaraba zararı olur mu ?
Merhabalar, şarap mayası kullanacaksanız her 5 litre için 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır, kuru ekmek mayası kullanacaksanız her 5 litre için 2 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
Fazla maya atılırsa , maya tadı baskın gelecektir.
Bilmeden yaş mayadan kurum yaptım sorun olur mu?
Merhabalar, tat olarak pek hoş olmaz ama fermantasyon gerçekleşir.
abi selam ben narı kabuku ile birlikde. sıkdlm yanlışmı etdim
Merhaba, evet yanlış yapmışsınız, acı olur.
Abi merhaba,sayende ilk denememi yaptım.Senin tariflerle elma şarabı,kahve şarabı,sake,şeker şarabı kurdum.Turbo maya ve maya besini kullandım.Galiba maya ve besini biraz fazla ekledim,fermente ve baloncuk hemen başladı.Sana birşey sormak istiyorum.Sake ve şeker şarabı fermenterlerimde yeterli boşluk bırakmama rağmen ilk 10 saat içinde;gece hava kilidinden dışarı taşmış ve sabah farkedince,kapaklarını açıp,bir miktarlarını döktüm,tekrar hava kilitlerini dezenfekte edip taktım.Bu ilk 10-11 saatlik zamanda sence bozulma v.s. olmuşmudur,hava kilidini bozup hava aldıkları için ve ben kapaklarını açıp biraz üstlerinden boşalttığım için.Şu anda hepsi seri şekilde baloncuk yapıyor.
Teşekkürler..
Merhabalar, kısa sürede birşey olmaz endişe etmeyin. Turbo maya kullandıysanız fermenterde hava boşluğunu normalden fazla bırakmanız gerekir.
@@mehmetportakal1789 Aynen.İlk deneyim ve ilk acemilik oldu.Elimde kırmızı şarap ve turbo maya vardı, farklı çeşitler denediğim için,tadı kırmızı şarapa yakın olmasın diye turbo maya ile mayaladım.Cevap için çok teşekkürler..
@@mehmetportakal1789 Abi Turbo maya+maya besini ile yaptığım şaraplardan,kahve şarabı baloncuk yapmayı bıraktı,5 gün bitti.sence 15 günü bekleyeyim mi?Yoksa 1-2 güne düşük alkollü kahve likörü olacak şekilde aktarım yapayım mı?Sake de baloncuk azaldı, şeker şarabı ve elma şarabı devam ediyor..
Turbo maya da fermantasyon hızlı olur, tortunun iyice çökmesi için birkaç gün daha bekleyip şişeleme yapabilirsiniz.
Memet hocam hayırlı aksamlar 12 litre su 4 kg seker turbo mayayla yaptım da ve damittimda kac litre alkol elde edebilirim tsk ederim simdiden
Merhabalar, hiç damıtım yapmadım o yüzden net bir şey diyemem. Fakat 1/4 - 1/5 oranında saf etil alınabildiği söyleniyor.
hocam meyve şaraplarında beyaz şarap mayası kullanılacak durumlarda beyaz şekeri düşürmek adına daha fazla meyve kullanırsak 1070-1080 değerinde kalacak şekilde ayarlamalarımızda bir problem oluşmuyor sanırım? şeftali örneğinde 4 su 2 şeftali 1 şeker yerine 2 su 4 şeftali yarım şeker kg olarak 1080 gravitede tat olarak daha başarılı olur diyebilir miyiz?
Doğrudur, meyve oranı yüksek olursa fruktoz ve meyve aroması daha yüksek olacaktır. Mayanın sindirime ilk tercihi fruktoz yani meyve şekeridir.
Mrb hocam sizden birde bal şarabı (meat) videosu bekliyoruz . Balları aldim diğer videolar tatmin etmedi en iyi sen anlatıyorsun
Teşekkür ederim, bal şarabı çok soruluyor, yakında bir tarif hazırlayabilirim.
Ekmek mayası ile meyve şarabı yapıyorum dün koydum. Portakal, tarçın vanilin, elma, muz ve bal karıştırdım. Serum lastiği ile hava kilidi de yaptım. İnşallah iki haftada meyve suyu bozulmaz Adana sıcağında.
Ekmek mayası sıcağı sever ortam sıcaklığı 25-35C° arasında ise sorun olmaz.
@@mehmetportakal1789 hocam meyve suyu eksimez bozulmaz dimi sonra zehirlenmeyeyim 😂😁
Yok bozulmaz endişe etmeyin. Fakat Adana sıcağı diyorsunuz, 40C° yi buluyor mu?
@@mehmetportakal1789 evin en serin odasına koydum 35 derece etrafindadir oda sıcaklığı. Gaz salınımı muntazaman devam ediyor. Meyve suyunun en üstünde de sürekli patlayan baloncuklar var demekki alkol üretimi var. Beni esas endişelendiren hava sıcaklığı yüzünden pet şişe meyve suyuna kanserojen bir şey verir mi acaba. 2,5 litrelik Fanta şişesine koydum 2 litre. Mesala bazen su pet şişede çok durduğunda plastik kokusu gibi bir tad alırız ya. Az değil 15 gün duracak içinde. Keşke cam şişede yapsaydım
Kanserojen konusuna girersek içinden hiç çıkamayız. Plastik artık hayatımızda. Aslına bakarsan, kola, fanta, hatta su plastik şişede olmamalıdır. Ama günümüzde bal bile plastik kaplarda. O yüzden birşey diyemiyorum.
Abi 4 litre meyve suyuna ne kadar TURBO maya kullanımı gerekli ? Mesala bir yerde deniyor 1 tepeleme çay kaşığı ( 4 gr ) falan.ama ben 1 çay kaşığı turbo mayayı tarttım 1,3 gr geliyor .kafam karıştı baya .
Merhabalar, öncelikle maya üreticisinin oranlarını kullanmalısınız. Paketin üzerinde ya da satın aldığınız yerde, açıklamalar kısmında yazar.
Genel kullanım oranı, 14 litreye 50 gramdır. Yani 4 litre için 14gr kullanmalısınız.
1 çay kaşığı dolusu kuru maya , asla ve asla 4 gr gelmez.1 çay kaşığı dolusu kuru maya ortalama 1 gram hesaplanır, yani doğru ölçmüşsünüz.
Fakat size önerim, meyve şarabı yapacaksanız beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası kullanmanız olur. Turbo mayayı önermiyorum.
@@mehmetportakal1789 beyaz şarap mayası içinde 4 litreye 14 gram mı
Hayır, 1 çay kaşığı dolusu yeterli olacaktır.
Çok sağolun mehmet bey var olun
@@mehmetportakal1789 beyaz şarap mayası iLe 4 litre şarap için ne kadar besin mayası kullanmalıyız
mehmet abi selamlar , ekmek mayasını fazla attım biraz sorun olur mu
Merhabalar, maya tadı ve kokusu baskın gelir. Başka bir sorun olmaz.
@@mehmetportakal1789 abi peki şu en basit şarap videondaki gibi , meyve suyundan kurulan şaraba ekmek değilde direkt turbo maya atsak (maya besinsiz) olur mu
Olur elbette, turbo maya, şekeri yüksek fermantasyonlarda kullanılıyor. Normal şarap tarifinde de kullanılabilir. Fakat, kullanım miktarı diğer mayalara göre neredeyse 10 kat fazladır. Yani 1 çay kaşığı maya yerine 10 çay kaşığı maya kullanmak gerekiyor.
hocam merhaba, şarap mayası ile şarap yapacağım. 1100 e ulaşmak için şekeri fermantasyonun ( posayı çıkardıktan sonra) sonunda mı eklemeliyim yoksa en baştan ekleyip fermantasona öyle mi başlamalıyım
Merhabalar, en başta eklenmelidir. Meyvenin şeker yoğunluğunu ölçün ve 1100 e tamamlamak için gereken şekeri hesaplayın. Videolarımın arasında " istenilen şeker yoğunluğunu hesaplama" adlı bir videom var oradan ayrıntılı olarak izleyebilirsiniz.
Şarap mayalarını nerelerde bulabilirim?
Merhabalar, vinomarket, Fermantasyonmarket gibi internet sitelerinden bakabilirsiniz.
Mehmet Bey merhaba siha marka Maya ile alfasol marka Maya arasında bayağı bir fiyat farkı var bu fark nereden ileri geliyor
Siha, şampanya mayası, alfasol ise distilasyon için kullanılan bir maya. Yani fermantasyon sunucunda biri mükemmel bir şarap veriyor, diğeri etil alkol üretmek için sadece alkol üretiyor.
bu işi şiir gibi yapıyorsun abi
Teşekkür ederim kardeşim.
Mehmet bey yaptığım şarap biraz ekşi içilmesi sorun olur mu?
Merhabalar, kötü kokmuyorsa, şarap ekşilği normaldir( bozuk kokusu farklıdır) içilmesinde bir sakınca yoktur.
Teşekkür ederim
Bugün tekrardan yapacağım her 1 litre %100 meyve suyuna 1 su bardağı şeker ve 1 gram turbo maya ve 1 gram maya besini koyuyordum yaptığım doğrumu
Maya oranı düşük. Turbo mayalarda kullanım, diğer mayalara göre yüksektir 1 litre için 3-4 Gr maya ve aynı miktarda maya besini kullanmalısınız.
Fakat bunun yerine beyaz şarap ya da şampanya mayası kullanmanızı öneririm. Daha güzel sonuç alırsınız.
@@mehmetportakal1789 uzun süren mayalar kullanmıyorum fazla bekleme zamanım olmuyo o yüzden en erken yapabileceğim mayaları kullanıyorum
Merhaba Mehmet bey ben turbo maya kullandım %100 meyve suyu ile 6 gün geçti ama hala kabarcıklar çıkıyor sıcaklık 20 derecede fermantasyon bitmeden içilebilir mi?
İkinci sorum birde turbo maya ile etil alkol yapmak istiyorum ama şişeleyip gazlanmasını yapmak istemiyorum yani votka gibi birşey ile karıştırıp tüketmekte sorun olur mu?
Merhabalar, turbo maya, diğer mayalara göre daha fazla kullanılır. Eğer az kullandıysanız fermantasyon uzun sürer. Fermantasyon bitmeden içilebilir elbette fakat fermantasyon bitmediği için şekerli olur.
Turbo maya ile direkt olarak etil alkol yapamazsınız. Damıtma, yani distilasyon ile saf etil alkol elde edilir. Fakat Hard Seltzer tarifi ile yüksek alkollü şeker şarabı yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim efendim
@@mehmetportakal1789 Mehmet bey daha önce sordum ama kusura bakmayın ben şimdi su, şeker ve turbo maya ile alkol üreteceğim ama 1 hafta bekleyim gazlanmasını istemiyorum sonuçta fermantasyon bittiğinde alkol oluyor değilmi+++
Yani ben etil alkol yapmaya çalışmayacağım sadece su,şeker ve maya ile (turbo maya) sadece fermantasyon bitince birşey ile karıştırıp tüketmek aynı şey olmuyor mu? Ben gazlanmasını istemiyorum sadece alkollü karşışım olsun yeter(zaten şarabı gazoz ile karıştırıp tüketiyorum) onun gibi yani
Fermantasyon bitiminde şarap elde etmiş olursunuz. Şişeleme esnasında şeker atarsanız gazlanacaktır.
Abi bi. CEvap ver bugün erik şarabı yaptım sabah üstünü kapattım fokur fokur kaynıyor su dolu kap ikide bir fokur fokur diyor köpürmüş.. normal mi bu
Evet, erik şarabı fermantasyon esnasında çok köpürür. Endişe edecek bir durum yok.
Mehmet Portakal anlatımlarınızda şarap yapımında elzem olan ph seviyesinden bahsetmemişsiniz. Mayalar asidik yada gereğinden fazla ph seviyesi yüksek olan ortamlarda çalışmazlar. Bu konu hakkında da bilgilendirmeniz çok yararlı olacaktır. ( böyle bir bilgi varsa ben göremediysem şimdiden özür dilerim.)
Merhabalar, ph seviyesi kesinlikle önemli elbette ; fakat hobi amaçlı yapımda zaten ev ortamında ve gerekli sınırlar içerisinde ya da yaklaşık değerlerde uygulamalar yapıyoruz. Mayanın çalışabilmesi için 3 - 7,5 aralığında ph gereklidir. Bu değerler kullandığımız su veya meyve suyunda zaten var. Bu yüzden insanların kafasını karıştırmamak için bu konuya değinme ihtiyacı duymadım.
Mehmet bey , şarabımda alkol oluştu ama şekerli kaldı, suyla seyreltip tekrar mayaladı. ancak maya çalışmadı ,turbo mayayla kurtarabilirmiyim ,yoksa ekmek mayasımı kullanmalıyım , şarap fermenterde bekliyor,kullandığım maya şampanya mayası
Merhabalar, şarabı suyla seyrelttiğiniz için maya çalışmaz. Mayanın çalışabilmesi için belli bir şeker yoğunluğu gerekir. Ayrıca alkol oluştuysa, yeni maya, oluşan alkol eğer düşükse çalışır.
Bu durumda şeker dengesini sağlamadan mayanın çalışması zordur.
Şarabın şekerli kalması durumunda hidrometre ile ölçüm yapılıp duruma göre maya atılmalıdır. Ya da bu şekilde içilebilir elbette.
Maalesef, suyla seyreldiği için elinizdeki şarabın kurtulması zor görünüyor.
@@mehmetportakal1789 tskler
@@mehmetportakal1789 turbo maya eklesem şekeri alkole dönüştürmezmi,oldukça şekerli Ölçüm yaptım haklısınız yoğunluk düşük
Şekeri dengeleyip turbo maya atılabilir elbette.
geçeen yazdan kalan maya var elımde acaba bozulmusmudur ?
Merhabalar, buzdolabında tuttuysanız bozulmamıştır. Yarım bardak ılık suya 4 çay kaşığı şeker atıp eritin, mayanızdan 1 çay kaşığı atıp üzerini bezle örtün ve yarım saat -1 saat bekletin. Eğer köpürme oluşursa mayanın sağlamdır.
@@mehmetportakal1789 sagolasınız
@@mehmetportakal1789 Ustam, 2 seneden sonra mayam bozulmuş. Turbo maya mı alsam, beyaz şarap mayası mı alsam? Ustam nedersin ,
Merhaba, bence beyaz şarap mayası ya da şampanya mayası alın derim.
@@mehmetportakal1789 sagol abı seneye gorusuruz 5 senedır aynı yoldayız :D