Birçok yerde duymuṣtum "Gölgenin" insanın hayatının ṣekillendirmesinde ki etkisini fakat tam olarak algılayamamıṣtım. Sizin Videonuz beni çok mutlu etti, ṣimdi net olarak kavradım olayı. ❤ çok teşekkür ediyorum!
@@nilufer60 her hoşlanmadığımız özellikten bahsetmiyoruz burada. Aşırı tepki verdiğimiz, bizi çok rahatsız eden hatta sonra neden böyle tepki verdiğimizi anlamadığımız şeylerden bahsediyoruz. Yada karşıdakinin sorumsuzluğu benden bağımsız, beni neden rahatsız ediyor olabilir? Benim hayatıma olumsuz dokunduğu bir yer mi var? Neden buraya dokunulduğunda rahatsız oluyorum? Bu tip sorgulamalarla gerçek nedene ulaşıyoruz. İç gözlem yapmayı bu nedenle vurgulamaya çalıştım. Duygumun altında, öyle hissetmeme sebep olan bir neden var. Bu ne?… gibi
Bu bilgileri öğrenmek için kaç saat kitap okuyup özümsemek gerekiyor bilmiyorum. Siz yaklaşık 20 dakikada bize anlattınız. Paylaşımınızı kendi adıma çok değerli buldum. Teşekkür ederim.❤🙂
Çok değerli, faydalı anlatım olmuş. Çok güzel. Teşekkürler. 🙏🏼 2 kitap, 4-5 saat videolu bilgileri 20dk da çok iyi özetlemişsiniz. Anlamak ayrı, anlatabilmek ise çok özel bir durum.
Golge etme baska ihsan istemem 😊 golge yanlarini yansıtan insanlar da var sürekli,bence onlarla da sürekli olmak golge yapabilir isigimiza mani olabilir,tabi ki kendi golhe yanlarimizdan sorumluyuz ama bunu yeni farkettim
Merhaba,Çok yalın,anlaşılır,harika bir anlatım olmuş,daim olsun.Örnekteki gölge kişilik sanki id'in daha ayrıştırılmış ve farklı tanımlanmış hali gibi.Yeni keşfedilmiş insani özellik veya duygu durumu değil,ancak id'e göre günümüzde daha anlaşılır.
Araştırdığım bu konuyu anlatımınız sayesinde kafamda çok daha iyi oturttum ve gölge yanımı keşfimde çok yardımcı oldu teşekkür eder ve başarılarınızin devamını dilerimm🌸
bir yıl önce arkadaşlarla sohbette biri dediki "hepimizin karanlık yanları var" çok şaşırdım. masadaki diger arkadasta onayladı. ama benim hiç yoktu. ve 1 yıldır arıyorum kendimde gölge yanımı ama bulamıyorum. izlediğim videolar ıcınde en acıklayıcı olan buydu öncelikle teşekkürler. videonuzla farkettim ki ben kendimle hizzalanmısım. gölge yanımı bulamamak beni rahatsız hissettirmişti. gölgeyı acıklayan kımse kendınle hızzalanmaktan bahsetmıyor ya da açığa çıkarmaktan. videonuzun önemli kısmı bence burası oldu. yıllardır yaptıgım her seyde " gercekten ıstıyormuyum" diye sorarım kendıme. sinirliyken bile gerçekten sinirlimiyim diye sordugumda içimde dinginliği fark ederim. şimdi ise bunu neden buraya yazdıgımı inceleyorum :) gerçekten bu savas ömür boyu sürüyor ve yaşamak bu :)
Benzer bir olayı bilinçaltımla ilgili yaşamış ve aklımdaki sorulardan çok rahatsız olmuştum. Doktora gitmeye karar verdiğimde bir uzman bilinçaltında saklanan bir şey olmayabilir, hiç büyük bir travma yaşamamış olabilirsin, sorun edecek bir durum yok demişti. Ne demek istediğinizi çok net anlıyorum o nedenle :) İyi ki yazdınız, yorumlar sayesinde bağlantı kurabiliyoruz, yaratıcılığımızı da besliyor ve bana göre en önemlisi öğreniyoruz. Teşekkür ederim
@@TerkedilmişDağlarınEfendisi evet. Hic sirrim yok ya da kendimde okuo toplumdan sakladigim birsey, kimseyi kendimden ustun ya da alcak gormem, mudurle konusurken arkadasimla konusurken ayni kisiyim. Nezaket adina yalan soylemem ve kivirmam. Bilmiyorum aklima simdilik gelen bunlar ve seffaf olmami saglayan da bunlar sanirim.
Sürekli istemediği şeyler yaptırılmış ve ne istediği hiç sorulmamış birinin isyankar bir gölgeyi bilince getirmesi ve değersizlik algısıyla baş etmesi bunu düşününce bile isyan edip ne istediğini dile getirmemesi normal mi, hep küçük küçük hintler veriyor ama birleştirmekte çok zorlanıyorum
Bilinçli gündeme entegrasyon yolu şöyle; isyankar gölgenin de bir gündemi var. Ne istiyor? Artık kendisine doğal gelen, kendi yolunda ilerlemek örneğin. Kendi gündemimizle onun gündemini birleştireceğiz. Örneğin; isteklerimizi ifade etmenin sağlıklı yollarını öğrenerek ve kendi sözlerimizle, isteklerimizle, sesimizle konuşarak işe başlayabiliriz. Doğru anladıysam :)
@ evet kesinlikle öyle özgür olmak istiyorum ben kararlarımda diye bağıracak dile gelebilse doğru anlamışsınız :) videonuz çok aydınlatıcı teşekkür ederim emeğinize sağlık!
İçgözlem yaparak, cevabı kendinizin bulması gerekiyor. Bir uyanış, farkındalık anı yaşamak gibi. Sezgisel olarak anlıyorsunuz. Altta yatan asıl neden ne olabilir? Asıl istediğim ne yada ihtiyacım ne? Bu sorular yardımcı olur.
@@vamiret2005 sorunuz genel olarak suskun birinin nasıl daha girişken olabileceği ise, Sohbet Başlatmak, İlk İzlenim, Sohbet Etmek gibi içeriklerimde ihtiyacınız olabilecek araçları paylaştım. Elbette sadece bu araçları ve yöntemleri öğrenmek yeterli değil, pratik ve uygulama gerekiyor. Bu içeriğin altında sorduğunuz için kafam karıştı. Buradaki konu daha farklı çünkü. Videonun sonunda verdiğim örneği incelemenizi öneririm. Şunu da ekleyeyim; örneğin 'erkek adam çok konuşmaz' gibi bir inanç çevre tarafından empoze edilmişse, kişi konuşma isteğini baskıladığında gölgeye dönüşebilir. Bu sadece bir örnek, farklı örnekler de olabilir; aile konuştuğunda dinlemez yada konuşuyor diye azarlar gibi. Bunun çözümü de yine videonun sonundaki örneğe gidiyor. Kendi sesime sahip olmak, gölge unsurumun gündemi olabilir. O zaman da, onun gündemini bilinçli kişiliğimin gündemine entegre etmem gerekiyor. Sesimi bulmama ve duyurmama yardımcı olacak eğitimler olabilir, uzman desteği olabilir. Yada kişisel çabanızla sesinizi duyurabileceğiniz ortamlar yaratarak, bir takım pratikler olabilir. Bunun için de benim verebileceğim destek yine biraz önce önerdiğim videoları önermek olur. Ve uygulama :)
Şu an toplum olarak yaşadığımız saldırganlığın sebebi, bu bahsettiğiniz durum, aynı zamanda gölgenin bulaşma etkisi (Engin Geçtan)Jung gölge yanlarımızın olabileceğini ve onu bilinç düzeyine çıkararak, kabullenmemiz gerektiğini söylüyor. Eyleme geçme dürtüsü için, bir uzmandan destek alınmalı.
Bencil olması Kendini düşünmesi Bu senin gölge yayın. Bastırdığın, toplum tarafından bastırılan bir duygu. Bu duygu nasıl bastırılmış olabilir? Bir anne vardır. Kendini arkaplana atıp çocuklarını düşünmesi gerekiyordur. Kendi isteklerini, hayallerini, hedeflerini, ihtiyaçlarını arkaplana atmıştır. O kadar çok BEN OLMAYI, KENDİNİ DÜŞÜNMEYİ bastırmış ki Gölge yanı olmuş. Bu nedenle BENCİL olan, KENDİNİ düşünen insanlardan rahatsız oluyorum. Peki ne yapmam gerekiyor? Kendimi düşüneceğim isteklerine odaklanacağım hobi ve işler yapmam gerekiyor. Başkasının ihtiyaçları yerine kendi düşüncelerimi görmem gerekiyor. YAKLAŞIM VE MANTIK DOĞRU MU?
2 önemli notla başlayayım; 1.Verdiğimiz her tepkiden bahsetmiyoruz burada. Bir şeyden gerçekten hoşlanmayabiliriz; etik yada ahlaki gelmeyebilir, anlayışımıza uymayabilir. Yada bir davranış bizi sinirlendiriyordur çünkü bir değerimizle çatışıyordur. Aşırı, uçta verdiğimiz tepkilerden ve duygulardan bahsediyoruz. Sonradan verdiğimiz tepkiyi anlamsız, gereksiz bulduğumuz. 2.Genelde örnekler bu kadar bariz olmuyor. Bulmak için altta yatan gerçek nedeni sorgulamamız, kendi içimizde araştırmamız gerekiyor. Örneğin; sürekli arkadaşlarıyla dışarı çıkan bir arkadaşınızın sosyal aktiviteleri rahatsız ediyordur. Kendinize söylediğiniz neden de; bu kadar sosyalleşirken daha yararlı şeylerle ilgilenmeye zaman ayırmıyor, zamanını harcıyor olabilir. Bir gün arkadaşınız şöyle bir etkinlik var ona katılacağım dediğinde, patlarsınız. Agresif bir şekilde ağzınıza geleni söylersiniz. Zamanını boşa harcıyorsun dersiniz. Asıl neden sizin de insanlarla daha çok iletişime geçmek istemeniz olabilir ama gölgeniz (insanlara) güvensizlik nedeniyle yapamıyorsunuzdur. Bu gölge nasıl oluşmuş olabilir? Anneniz örneğin birkaç arkadaşının ihanetine uğramıştır ve sizi sürekli 'insanlara güvenilmez' inancıyla büyütmüştür. Siz de 'güven' i baskılamış ve bilincinizin olmadığı gölge alana göndermişsinizdir.
Detaycı birinin sinirlendirmesinin altında bir neden var? Bu neden sizinle ilgili ve örneklendirdiğiniz gibi yüzeysel bulabileceğiniz bir şey değil. Tüm video boyunca ‘bilinçdışında’ diye bir çok kez vurguladım. Gerçekçi bir iç gözlemle, keşfetme kararıyla ulaşabilirsiniz. İşte o nedenden dolayı detaycı insanlar sizi sinirlendiriyor. Her insanın bu tip özelliklerine sinirleniyor musunuz? Çoğunu önemsemiyorsunuz yada farkına bile varmıyorsunuz. Duygusal bir tepki verdiğinize göre o konuda duygunuz size bir şey anlatmaya çalışıyor. Ve duygularımız genellikle ihtiyaçlarımızı işaret eder.
Komşuda açıklaması bence doğru degil. Sinirlendigim davranis bende olan degil! Bilgi aktarirken biraz da eleştirel yorum katsaniz keşke. Psikoloji kitapları kutsal degildir. Analitik olmakta yarar var.
Birçok yerde duymuṣtum "Gölgenin" insanın hayatının ṣekillendirmesinde ki etkisini fakat tam olarak algılayamamıṣtım. Sizin Videonuz beni çok mutlu etti, ṣimdi net olarak kavradım olayı. ❤ çok teşekkür ediyorum!
Faydalı olmasına çok sevindim ❤️
Gölge Arketipi konusunda yapılmış en açıklayıcı video. Teşekkürler
Ne kadar güzel anlatıyorsunuz Mevlanada demiş karşıdakinde rahatsız olduğumuz meseleler bize bizi aynalar misali
Teşekkür ederim
Karşımdaki sorumsuz ama ben değilim nasılsın beni bana ýansitiyor?
@@nilufer60 denge önemli der Alimler, siz biraz bırakırsanız o alabilir sorumluluğu belkide
@@nilufer60 her hoşlanmadığımız özellikten bahsetmiyoruz burada. Aşırı tepki verdiğimiz, bizi çok rahatsız eden hatta sonra neden böyle tepki verdiğimizi anlamadığımız şeylerden bahsediyoruz.
Yada karşıdakinin sorumsuzluğu benden bağımsız, beni neden rahatsız ediyor olabilir? Benim hayatıma olumsuz dokunduğu bir yer mi var? Neden buraya dokunulduğunda rahatsız oluyorum?
Bu tip sorgulamalarla gerçek nedene ulaşıyoruz. İç gözlem yapmayı bu nedenle vurgulamaya çalıştım.
Duygumun altında, öyle hissetmeme sebep olan bir neden var. Bu ne?… gibi
@@gulcinkarabiber çok önem verdiğimiz ne varsa onun zıttı ile sınanıyoruz
Bu bilgileri öğrenmek için kaç saat kitap okuyup özümsemek gerekiyor bilmiyorum. Siz yaklaşık 20 dakikada bize anlattınız. Paylaşımınızı kendi adıma çok değerli buldum. Teşekkür ederim.❤🙂
Çok değerli, faydalı anlatım olmuş. Çok güzel. Teşekkürler. 🙏🏼 2 kitap, 4-5 saat videolu bilgileri 20dk da çok iyi özetlemişsiniz. Anlamak ayrı, anlatabilmek ise çok özel bir durum.
Gölgelerin gücü adına
Müthiş açıklayıcı bi anlatim, nihayet gölge kavramı kafamda oturdu.. teşekkürler 🌼
Golge etme baska ihsan istemem 😊 golge yanlarini yansıtan insanlar da var sürekli,bence onlarla da sürekli olmak golge yapabilir isigimiza mani olabilir,tabi ki kendi golhe yanlarimizdan sorumluyuz ama bunu yeni farkettim
Çok teşekkür ederim emeğinize sağlık. Sadece birkaç örnek daha verebilseydiniz çok yardımcı olurdu. Ama bu haliyle de çok açıklayıcı.
Gölge yani her yonlu ele almissiniz. Baya faydali oldu tesekkurler 🌺🕊
Cok çok guzel tanimlamis ve genis bir konuyu toparlayip anlatmissiniz , teşekkür lerv🎉
Çok iyi anlatım.kabul ettim gördüm gölgelerimi şimdi ne yapacağımı bilmiyorum tam o noktadayım
Çok güzel bir çalışma olmuş çok teşekkür ederiz. Anlatımınızda çok güzel ❤
Merhaba,Çok yalın,anlaşılır,harika bir anlatım olmuş,daim olsun.Örnekteki gölge kişilik sanki id'in daha ayrıştırılmış ve farklı tanımlanmış hali gibi.Yeni keşfedilmiş insani özellik veya duygu durumu değil,ancak id'e göre günümüzde daha anlaşılır.
Teşekkür ederim Sonsuz Sevgiler dilerim 🎉
Merhabalar Gülçin Hanım. Videonuz çok kıymetli, “dönüştürmek” ile ilgili bu detaylı açıklamalar ve örnek çoğu yerde yok. Teşekkür ediyorum❤️
Kıymetli yorumunuz için ben teşekkür ederim
çok faydalı bir video teşekkürler🌹🌹🌹
Araştırdığım bu konuyu anlatımınız sayesinde kafamda çok daha iyi oturttum ve gölge yanımı keşfimde çok yardımcı oldu teşekkür eder ve başarılarınızin devamını dilerimm🌸
Faydalı olabildiğim için çok mutlu oldum. Bu işin en güzel geri dönüşü bu yorumlar. Ben de teşekkür ederim.
Muhteşem bir video 🎉❤
👍👏
Tam ihtiyacım olduğunda karşıma çıktınız🙏
Faydalı olursa ne mutlu bana :)
Çok güzel bir yayndı.napıcaz ya kafam karışıyor bazen
Emeğinize sağlık, anlatımınız ve insanları teşvik etmenizi taktir ediyorum. Kanalınızı takip edeceğim :)
Teşekkür ederim
bir yıl önce arkadaşlarla sohbette biri dediki "hepimizin karanlık yanları var" çok şaşırdım. masadaki diger arkadasta onayladı. ama benim hiç yoktu. ve 1 yıldır arıyorum kendimde gölge yanımı ama bulamıyorum. izlediğim videolar ıcınde en acıklayıcı olan buydu öncelikle teşekkürler. videonuzla farkettim ki ben kendimle hizzalanmısım. gölge yanımı bulamamak beni rahatsız hissettirmişti. gölgeyı acıklayan kımse kendınle hızzalanmaktan bahsetmıyor ya da açığa çıkarmaktan. videonuzun önemli kısmı bence burası oldu. yıllardır yaptıgım her seyde " gercekten ıstıyormuyum" diye sorarım kendıme. sinirliyken bile gerçekten sinirlimiyim diye sordugumda içimde dinginliği fark ederim. şimdi ise bunu neden buraya yazdıgımı inceleyorum :) gerçekten bu savas ömür boyu sürüyor ve yaşamak bu :)
Benzer bir olayı bilinçaltımla ilgili yaşamış ve aklımdaki sorulardan çok rahatsız olmuştum. Doktora gitmeye karar verdiğimde bir uzman bilinçaltında saklanan bir şey olmayabilir, hiç büyük bir travma yaşamamış olabilirsin, sorun edecek bir durum yok demişti.
Ne demek istediğinizi çok net anlıyorum o nedenle :)
İyi ki yazdınız, yorumlar sayesinde bağlantı kurabiliyoruz, yaratıcılığımızı da besliyor ve bana göre en önemlisi öğreniyoruz.
Teşekkür ederim
Kendimize yolculuk.inişli çıkışlı.hepimizin yolu kolayı neşelisi haylısı olsun
Gölgelerin olmaması güzel bir şey. 🎉
Nasıl yani için dışın bir mi?
@@TerkedilmişDağlarınEfendisi evet. Hic sirrim yok ya da kendimde okuo toplumdan sakladigim birsey, kimseyi kendimden ustun ya da alcak gormem, mudurle konusurken arkadasimla konusurken ayni kisiyim. Nezaket adina yalan soylemem ve kivirmam. Bilmiyorum aklima simdilik gelen bunlar ve seffaf olmami saglayan da bunlar sanirim.
yeni kesfettim kanalı, faydalı buldum
Merhaba teşekkür ederim öncelikle 🙏
Devamı niteliğinde olan video var mı paylaştınız mı acaba ?
Merhaba, bir sonraki videoda Jung’dan 5 öneri paylaştım. 1-2 haftaya kadar da Jung ve Persona arketipini paylaşacağım.
Çox açıklayıcı olmuş,təşəkkürlər❤
videonuzu render alırken sesi -6 ila -12 ye çekin çok yüksek sesiniz.
Teşekkür ederim öneri için
👍
gölge güneşin aksi yönüne düşer
👏⭐
Hocam bu güneşde gördüğümüz gölgemiz nedir?
O kadar faydalı bir video ki gerçekten tebrik ederim.. İnstagram'dan da takip etmek istiyorum sizi ancak bulamadım.
Teşekkür ederim. Instagram hesabım yok.
🌟🌟🌟🌟🌟👋😇
müzik hiç olmamış
Gölge, yargı ve önyargılarımızmış 🤔☯️
Sürekli istemediği şeyler yaptırılmış ve ne istediği hiç sorulmamış birinin isyankar bir gölgeyi bilince getirmesi ve değersizlik algısıyla baş etmesi bunu düşününce bile isyan edip ne istediğini dile getirmemesi normal mi, hep küçük küçük hintler veriyor ama birleştirmekte çok zorlanıyorum
Bilinçli gündeme entegrasyon yolu şöyle; isyankar gölgenin de bir gündemi var. Ne istiyor? Artık kendisine doğal gelen, kendi yolunda ilerlemek örneğin. Kendi gündemimizle onun gündemini birleştireceğiz. Örneğin; isteklerimizi ifade etmenin sağlıklı yollarını öğrenerek ve kendi sözlerimizle, isteklerimizle, sesimizle konuşarak işe başlayabiliriz.
Doğru anladıysam :)
@ evet kesinlikle öyle özgür olmak istiyorum ben kararlarımda diye bağıracak dile gelebilse doğru anlamışsınız :) videonuz çok aydınlatıcı teşekkür ederim emeğinize sağlık!
👌✨️💡🙏
Son ornekte golgenin insanlarla etkilesim istedigini nasil anladik? Kisi bundan nasil emin oldu?
İçgözlem yaparak, cevabı kendinizin bulması gerekiyor.
Bir uyanış, farkındalık anı yaşamak gibi. Sezgisel olarak anlıyorsunuz.
Altta yatan asıl neden ne olabilir? Asıl istediğim ne yada ihtiyacım ne? Bu sorular yardımcı olur.
💫💫
Merhabalar bir soru sormak istiyorum.Ben cok suskunum ve suskun insanlardan hoslanmıyorum.Şimdi konuskan olmak için adımlar mı atmam gerekiyor?
‘Kendimizde istemediğimiz, bastırdığımız özellikleri komşuda görürüz’ cümlesi nedeniyle mi sordunuz bu soruyu?
@@gulcinkarabiber evet onun için sordum.Degistirmek düzeltmek için nasil adim atmalıyız diye
@@vamiret2005 sorunuz genel olarak suskun birinin nasıl daha girişken olabileceği ise, Sohbet Başlatmak, İlk İzlenim, Sohbet Etmek gibi içeriklerimde ihtiyacınız olabilecek araçları paylaştım. Elbette sadece bu araçları ve yöntemleri öğrenmek yeterli değil, pratik ve uygulama gerekiyor.
Bu içeriğin altında sorduğunuz için kafam karıştı. Buradaki konu daha farklı çünkü. Videonun sonunda verdiğim örneği incelemenizi öneririm.
Şunu da ekleyeyim; örneğin 'erkek adam çok konuşmaz' gibi bir inanç çevre tarafından empoze edilmişse, kişi konuşma isteğini baskıladığında gölgeye dönüşebilir. Bu sadece bir örnek, farklı örnekler de olabilir; aile konuştuğunda dinlemez yada konuşuyor diye azarlar gibi.
Bunun çözümü de yine videonun sonundaki örneğe gidiyor. Kendi sesime sahip olmak, gölge unsurumun gündemi olabilir. O zaman da, onun gündemini bilinçli kişiliğimin gündemine entegre etmem gerekiyor.
Sesimi bulmama ve duyurmama yardımcı olacak eğitimler olabilir, uzman desteği olabilir. Yada kişisel çabanızla sesinizi duyurabileceğiniz ortamlar yaratarak, bir takım pratikler olabilir. Bunun için de benim verebileceğim destek yine biraz önce önerdiğim videoları önermek olur. Ve uygulama :)
@@gulcinkarabiber çok tesekur ederim.Mesajlariniz çok değerli:)
Golgenin istegi bu kadar masum degilse, kabul edilemez bir duygu ise ne yapacagiz?
Şu an toplum olarak yaşadığımız saldırganlığın sebebi, bu bahsettiğiniz durum, aynı zamanda gölgenin bulaşma etkisi (Engin Geçtan)Jung gölge yanlarımızın olabileceğini ve onu bilinç düzeyine çıkararak, kabullenmemiz gerektiğini söylüyor. Eyleme geçme dürtüsü için, bir uzmandan destek alınmalı.
Bu jung kendi bu soylediklerini bulmuş ama yenebilmiş mi?
Evet, bunları kendi üzerinde deneyimlerken tüm yaşadıklarını yazdığı bir kitap var. Kırmızı kitap.
Bencil olması
Kendini düşünmesi
Bu senin gölge yayın.
Bastırdığın, toplum tarafından bastırılan bir duygu.
Bu duygu nasıl bastırılmış olabilir?
Bir anne vardır. Kendini arkaplana atıp çocuklarını düşünmesi gerekiyordur. Kendi isteklerini, hayallerini, hedeflerini, ihtiyaçlarını arkaplana atmıştır. O kadar çok BEN OLMAYI, KENDİNİ DÜŞÜNMEYİ bastırmış ki Gölge yanı olmuş.
Bu nedenle BENCİL olan, KENDİNİ düşünen insanlardan rahatsız oluyorum.
Peki ne yapmam gerekiyor?
Kendimi düşüneceğim isteklerine odaklanacağım hobi ve işler yapmam gerekiyor.
Başkasının ihtiyaçları yerine kendi düşüncelerimi görmem gerekiyor.
YAKLAŞIM VE MANTIK DOĞRU MU?
2 önemli notla başlayayım;
1.Verdiğimiz her tepkiden bahsetmiyoruz burada. Bir şeyden gerçekten hoşlanmayabiliriz; etik yada ahlaki gelmeyebilir, anlayışımıza uymayabilir. Yada bir davranış bizi sinirlendiriyordur çünkü bir değerimizle çatışıyordur. Aşırı, uçta verdiğimiz tepkilerden ve duygulardan bahsediyoruz. Sonradan verdiğimiz tepkiyi anlamsız, gereksiz bulduğumuz.
2.Genelde örnekler bu kadar bariz olmuyor. Bulmak için altta yatan gerçek nedeni sorgulamamız, kendi içimizde araştırmamız gerekiyor.
Örneğin; sürekli arkadaşlarıyla dışarı çıkan bir arkadaşınızın sosyal aktiviteleri rahatsız ediyordur. Kendinize söylediğiniz neden de; bu kadar sosyalleşirken daha yararlı şeylerle ilgilenmeye zaman ayırmıyor, zamanını harcıyor olabilir.
Bir gün arkadaşınız şöyle bir etkinlik var ona katılacağım dediğinde, patlarsınız. Agresif bir şekilde ağzınıza geleni söylersiniz. Zamanını boşa harcıyorsun dersiniz.
Asıl neden sizin de insanlarla daha çok iletişime geçmek istemeniz olabilir ama gölgeniz (insanlara) güvensizlik nedeniyle yapamıyorsunuzdur.
Bu gölge nasıl oluşmuş olabilir?
Anneniz örneğin birkaç arkadaşının ihanetine uğramıştır ve sizi sürekli 'insanlara güvenilmez' inancıyla büyütmüştür. Siz de 'güven' i baskılamış ve bilincinizin olmadığı gölge alana göndermişsinizdir.
Mesela ben çok ayrintici olmadığım için aşırı titiz ve ayrintici insanlara sinir olurum. Şimdi bunun nedeni benim ayrintici ve titiz olmam midir.?
Detaycı birinin sinirlendirmesinin altında bir neden var? Bu neden sizinle ilgili ve örneklendirdiğiniz gibi yüzeysel bulabileceğiniz bir şey değil. Tüm video boyunca ‘bilinçdışında’ diye bir çok kez vurguladım. Gerçekçi bir iç gözlemle, keşfetme kararıyla ulaşabilirsiniz. İşte o nedenden dolayı detaycı insanlar sizi sinirlendiriyor.
Her insanın bu tip özelliklerine sinirleniyor musunuz? Çoğunu önemsemiyorsunuz yada farkına bile varmıyorsunuz. Duygusal bir tepki verdiğinize göre o konuda duygunuz size bir şey anlatmaya çalışıyor. Ve duygularımız genellikle ihtiyaçlarımızı işaret eder.
Paralel
Komşuda açıklaması bence doğru degil. Sinirlendigim davranis bende olan degil! Bilgi aktarirken biraz da eleştirel yorum katsaniz keşke. Psikoloji kitapları kutsal degildir. Analitik olmakta yarar var.
Doğru olduğuna inandığım bir düşünceyi neden eleştireyim?
5:44
6:21
miziği kapatın lütfen
Maalesef müzik edit sırasında eklendiği için kapatamıyorum. Sonraki videolarda müzik kullanmadım.
💫
👏