Under Pressure: Racisme & Activisme

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 ноя 2020
  • Is er structureel racisme en white privilege in onze maatschappij? Maarten Boudry en Dyab Abou Jahjah debatteren hierover.
    Georganiseerd door huisvandeMens Brussel, Leuven en Tienen.
    Kris Martens: Moderator, Klinisch Psycholoog
    Kijk voor meer sofagesprekken op:
    / underpressurehvdm
    Bijzondere Jeugdzorg:
    demens.nu/event/under-pressur...
    Jong en Eenzaam:
    demens.nu/event/under-pressur...
    Artificial Intelligence:
    demens.nu/event/under-pressur...

Комментарии • 5

  • @polstokspringer69
    @polstokspringer69 3 года назад +2

    Boeiend gesprek. Ik vind het ook elke keer fijn om te zien hoe Dyab intellectueel is gegroeid en blijft groeien. Alsook een shout out naar de moderator, die een bewonderlijke rust uitstraalt.

  • @ronaldgunst8388
    @ronaldgunst8388 3 года назад +2

    Ik heb nog duidelijke herinneringen aan de opstart van MovementX destijds. Binnen de initiatiefgroep in Nederland, waar ik deel van uitmaakte, had ik destijds ingebracht dat ik als witte Nederlander persoonlijk belang had bij het realiseren van een open, gelijkwaardige, democratische samenleving. Ook dat ik het moeilijk vind te leven in een samenleving die gebaseerd is op ongelijkheid. De deelnemers in deze groep die kort daarna de groep verlieten, beweerden met zo veel woorden, dat zij absoluut niet geinteresseerd waren in mijn verwachtingen ten aanzien van de samenleving. Dat vond ik, binnen dit initiatief kwetsend, maar vooral ook schadelijk. Typisch was dat zij ook inbrachten dat mensen van kleur hier het voortouw moesten nemen. En daar stond ik volledig achter. De beweging was opgestart door Dyab en als 'kaaskop' verkeerde ik ook in een minderheidspositie. Maar voorts waren zij van mening dat die leidende positie in de regelementen opgenomen moest worden. Dat zou dan inhouden dat ik eigenlijk geen initiatief zou kunnen of mogen nemen, dus in een ondergeschikte positie zou terecht komen. Die mening werd ook naar voren gebracht: ik moest me beperken tot activiteiten onder mijn eigen gemeenschap. Maar waarom zou ik met iemand van kleur die bijvoorbeeld beweert dat er geen racisme bestaat in onze samenleving, of dat Zwarte Piet een mooie traditie is, geen discussie mogen aangaan? Hier gingen onze wegen dus uiteen, diegenen die zich tegen mijn opvattingen hadden gekeerd wilden geen tijd verknoeien aan het discussieren met mensen als ik. Daarin zijn zij natuurlijk vrij, en dat standpunt kan ik ook goed begrijpen. Dyab heeft de groep opgeheven, maar daar en toen geen duidelijk standpunt ingenomen. Ik neem aan dat wij allemaal van deze ervaringen bewuster werden van de verschillende posities. Maar ook van de ervaringen en sentimenten die eraan ten grondslag lagen. En het lijkt me uitstekend om die te respecteren.

  • @nbelgium
    @nbelgium 3 года назад

    Ook al heeft hij witte schoenen aan, Dyab is the boss.

  • @ronaldgunst8388
    @ronaldgunst8388 3 года назад +1

    Voor Dyab gaat het klasseonderscheid boven ieder ander onderscheid. Dat is een kortzichtige analyse. Het kapitalisme en de nationalistische staatsstructuur die daar dienend aan is, is ontstaan door opsplitsing van arbeid, in loonarbeid en slavenarbeid, in contractarbeid en arbeidsimmigratie, in het onderwerpen van een arbeidsreserve, in vrouwenarbeid thuis en mannenarbeid, en dat is voortdurend samen gegaan met racisme en seksisme. Privileges zijn verbonden aan die verschillende posities, inclusief white privilege, vanaf Columbus. Alt-right en Proud Boys zijn niet nieuw en deze stromingen zijn geen reactie op de positie die mensen van kleur innemen, al zijn er wisselweerkingen.