Vihriälä ei maininnut (muistanut), että työllisiä on tullut lisää nimenomaan julkiselle sektorille. Samoin julkisen sektorin tuottavuus on ollut miinus-merkkinen jo pitkän aikaa..
Suomessa pitäisi laskea lisää tuloveroa että kansalaisille tulisi lisää ostovoimaa. Se lisäisi työllisyyttä ja sitä kautta toisi paljon lisää verotuloja valtiolle. Myös kaikkea turhaa byrokratiaa pitäisi vähentää yrittäjiltä eli yrittäminen pitäisi tehdä helpommaksi.
Juurikin näin, mutta kun maailmankaikkeuden suurin älämölö alkaa sieltä oppositiosta vassareista ja demareista ja vihreistä kun joku saa omalla toimella omaisuutta työ panoksella nostettua reippaastikin vero huojennuksen kautta, niin se ei tietenkään käy. Verot nähdään heidän osalta sossulandiassa tasa arvokäsitys leikkurina siten että kukaan ei saa vaurastua ahkeruudellaaansa kovinkaan paljoa. Koko ajattelu on niin hullu kuin olla ja voi. Yrittäminekin on tehty hirveän kannattamattomaksi suomi nimisessä valtiossa koska näitä sosiaalisia demari ihmisiä on valtion ja kunnan viroissa aivan aaaaaaivan liian paljon jarruttamassa kehitystä.
arvaa mitä suomalaiset tekee rahoilaan nykyään ? ne ostaa muualta maista kun suomessa ei kannata mikään pieni myynti tarpeeksi. 200e tuote täällä maksaa saksassa 80e.. annat siis rahaa lisää ja se karkaa ulkomaille enempi
Ei taida koulutuksestakaan olla talouden nostajaksi, jos koulutetaan hum.kandeja julkiselle sektorille puuhastelemaan ja lisäämään byrokratiaa verovaroin. Samalla työvoimaa rekrytoidaan aivan väärin ja aiheutetaan työvoimapulaa niille aloille, jotka tuottavat jotain. Julkista sektoria on piennettävä ja siirrettävä työvoimaa sieltä julkiselle sektorille.
Kyllä, mutta pelkkä julkisten tehtävien yksityistäminen ei pelasta. Pitää saada aikaiseksi myytäviä tuotteita avoimella sektorilla, mikä vaatii investointeja :-/
Aivan mutta mitä myisist sinä ? Julkinen sektori on tehty vain ainoastaan valtiomuoto systeemin luontevan toiminnan käytännön ylläpitoon joka on jo massiivinen suhteessa väestön määrään ja ikä jakautumaan, mutta kymmeniä vuosia kuluneena on sen päälle liimattu ties kuinka monta eri tuotannon alaa jotka voisi toimia myös yksityisin palveluiden osalta kohtuu hyvinkin ilman valtio ohjeistusta. Mutta kun julkista sektoria ei saa pienentää, niin se käytännässä se näivettyy ja lähes kuolee, tai sitten tulee jenkki vakuutus systeemi sen päälle jolla se pidetään tekohengissä. Joka tapauksessa nykyiseen 2024 luvun järjestelmään meillä ei ole varaa enään.
Vähän pelotti että mitä sieltä tulee kun Vihriälä on paikalla enkä itse niin paljon häntä hypetä, mutta ihan järkevää settiä häneltä mielestäni tulikin suurimmaksi osaksi.
Suomessa on syvälle juurtunut "paha porvari kyykyttää"-asenne. Se on sitä Neuvostoliiton vaikuttamisen aiheuttamaa vuosikymmenien yli periytynyttä kipuilua. Siitä kun päästään yli niin ollaan jo kasvu-uralla.
En kyllä omalla kohdallani tiedosta vieläkään mikä oli positiivinen vaikutus. Niitä kiky tunteja "piti" olevinaan tehdä. En tehnyt kuin muutaman malliksi, sen jälkeen kun mestari ehdotti, että tuleppa lauantaina töihin ja tehdään niitä kiky tunteja pois. Kynällä tein kikyt ja kuka siitä hyötyi, ei varmasti kukaan, ainoastaan aiheutti kitkaa työpaikalla.
Juuri näin. Työantaja kulta namut kynällä kikkaili. 👍 Tässäkin tuli esille että työtuntien määrä on korkea, mutta jos siitä ei voi laskuttaa asiakasta niin ei siitä jää tuottavuuteen kuin räkänen nokka. Suurimmaksi osaksi kikyn vaikutus 6min päivässä. Tarkoittaa juurikin laskennallista työmäärää. Todellinen työpaikkojen lisäys on laskennallinen, kun lasketaan kaikki työntekijät kertaa lisätty työaika jaetaan 8 tunnilla saadaan työpäivienmää. Kun saatu tulos jaetaan työntekijän keskimääräisellä työpäivillä vuodessa saadaan työpaikkojen määrä. 🙌 Ja kustannustehokkaasti palkkaa nostamatta. raketoi kuin bitcoin ilman sioitettua pääomaa. Verotulojen lisäys puhdas nolla 🤔 puolet lyhyemmällä matikalla saadaan tulokseksi likimain kilpailukyvyn norsun loikka 😊
@@EsaOkker Positiivinen puoli kikystä oli se, että palkankorotukset meni jäihin vuosikymmeneksi ja sillä saatiin kilpailijamaihin kertynyttä kaulaa kiinni tuottavuudessa. Tyontekijäpuoli ymmärsi, että liian suuret palkankorotusvaateet kostautuu myöhemmin.
Hän sanoi myös että osa-aikatyötä tehdään muissa pohjoismaissa enemmän. Liittyneekö tuohon, että jos Suomessa tehdään se 8 tuntia päivässä ja naapureissa enemmän nelipäiväistä tai kuutta tuntia niin tarkoittaahan se myös siten vähemmän tunteja tilastoihin.
@@tabull8180ymmärsin noin että muissa pohjoismaissa tehdään hieman vähemmän tunteja keskimäärin mutta per tunti maksetaan paljon paremmin jolloin "tuottavuus" on parempi ja ihmiset tyytyväisempiä palkkaansa.
@@markopietikainen3663 Ylimääräisen työn vastaanottamiseen ei kannusteta kun sellaisesta työstä menee karkeasti puolet veroihin. Ns. lisäveroprosentti. Tietenkin tulot ja verot ovat teknisesti kaikki yhtä, mutta tämä on sellainen konkreettinen asia jonka jokainen työntekijä näkee helposti ja siten sen pohjalta on helppo tehdä päätöksiä ottaako ylimääräistä työtä vastaan.
"Meillä on hyvä työllisyystaso" tämä ei kerro mitään, koska todennäköisesti ei tehdä tuottavaa työtä vaan ollaan yhteiskunnan huonosti johdetuissa"puuhissa".
Julkisen puolen työpaikkoja pitäisi vähentää huomattavasti niin ne ihmiset menisivät töihin mistä tulisi valtiolle tuloja sen sijaan että ne työpaikat aiheuttaa valtavasti menoja.
@@ACorpseWithoutSoul Vihreälä on liian "sisäsiisti" edelleen kun ei myönnä että taloutemme on katastrofi, nyt meidän on ymmärrettävä että tästä selvitään pelkästään työn teolla ei läsnäololla.
@@heikkisalmela Jos Suomen palkkatilanne ostovoiman osalta on Euroopan keskitasoa niin mulle se kyllä sanoo että Suomessa silloin menee palkkojen osalta todella huonosti.
Yksi juttu mikä liittyy tuohon on, että kuinka moni täällä on töissä kolmannella sektorilla julkisen puolen rahoittamassa tempputyössä, ja toisekseen on se, että kuinka moni on töissä erilaisissa työvoimapoliittisissa toimenpiteissä kuten 9e/pv korotuksella työkokeilussa ja erilaissa työharjoitteluissa? Tiedän että erityisesti pk- ja mikrofirmat käyttävät niitä paljon käytännössä ilmaisena työvoimana.
Jalostusarvon nostaminen hyvin tehtynä on vain yksi keino nostaa tuottavuutta. Tuottavuutta voi nostaa myös ilman jalostusarvoa. Esimerkiksi Suomen tärkein vientituote on sellu. Jos pystymme tuottamaan sellua enemmän ja halvemmalla, voimme nostaa tuottavuutta. Jätetään uusien tuotteiden ja palvelujen innovointi fiksummille ja toivotaan, että sanomalehtien lukeminen lähtee maailmalla uuteen nousuun. 😊
Vihriälä nostaa useaan kertaan tuottavuuden merkityksen ja kertoi, että tuottavuuden huono kehitys on osittain mysteeri. Nostaisin esiin IFR tilaston teollisuuden robotiikasta. Ruotsissa, Saksassa ja jopa Kiinassa robottien määrä per teollisuustyöntekijä on kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Tämän vertailun mukaan Suomen teollisuuden automaatioaste on piirun verran ylempänä kuin maailmassa keskimäärin.
ja tilalle mitä??? Melko turha kommentti kun meidän järjestelmää on nimenomaan kehuttu maailmalla. Se miten se rahoitetaan jatkossa on eri asia mutta yksityistäminen eli vastuun siirtäminen kansalle ei tarjoa kyllä mitään parannuksia olemassa olevaan.
@@DanielBjörklöf-x6t Eläkejärjestelmä on ihmisiltä varastamista. Se on jokaisen meidän ansaitsemaa rahaa, joka pitäisi henkilön kuollessa periytyä hänen jälkeensä. Nykyisessä mallissa rahat "varastetaan". Uusia malleja on viisaat tuoneet esiin. Niissä nimenomaan pääoma alkaa paremmin kertyä ylisukupolvisesti mahdollistaen kansamme vaurastumisen.
@@DanielBjörklöf-x6t Varmasti jotkut sitä kehuu kun se pintaa katsoen näyttää siltä että kaikki saa miltei ilmasta eläkettä vaikka ei olisi vauras. Meidän järjestelmä on epästabiili, epätehokas ja epäeettinen. Eli vaatii aina ne uudet suuremmat määrät maksajia, taistelee epätehokkaasti inflaatioita vastaan, ja ihmisillä ei ole valinnanvaraa vaan joutuvat osan palkastaan sinne "laittamaan".
Ei vastuun siirtäminen ihmisille tietenkään merkitse mitään, jos ei ole porkkanaa kehittää itseä ja osaamista sekä saada työllensä myös vastineena paljon enemmän rahaa jotta se motivoisi jatkaa tehdä vieläkin enemmän töitä. On ihan vitun sama onko vastuuta enemmän tai vähemmän jaossa jos järjestelmä saman aikaan kuristaa hyvin rankasti sun kurkkua sen osalta mitä saat tienata ja mitä et saa tienata verojen ja alvien osalta. Koko ajattelu maailma on aivan sairas sossujen osalta. Kaikki tasapäistetään on tämä sairauden syy kaikkeen suomen ongelmiin nyt. Aivan liian paljon sosiaaalisella aivoilla ajattelevia bono bono mielisiä ihmisiä on liikenteessä joille toisen menestys on itselle haitta tai ärsytyksen mittari.
Vihrilälä käänsi mielipiteenä ympäri ns. elvytyspaketista, huomasi että oma palli alkaa heilahdella, ja alkoi puhella paketin puolesta aivan puutaheinää, aikamoisen selkärangatonta meininkiä, se on opportunismia, ei niiltä pidä kysyä yhtään mitään yhtään mistään.
Kolmikannan mainitseminen menestystarinana on myös vain taloutemme historiankirjoihin sopiva näkemys, joka ei ole enää yhteensopiva tämän vuosituhannen liiketoimintaympäristön reaaliteetteihin. Yhtä hyvin voisi väittää, että Suomi on edelleen kestävyysjuoksun maailmanmahti. Ei valehtelisi yhtään enempää.
Olen täysin samaa mieltä eskokoskenrannan kaa. Ei tältä vesa vihriältä pidä mitään kysyä. Kun ei ole aidosti rehellinen mies vaikka miellyttävä käytöksinen toki on. Se vaan ei todellakaan riitä se ! Asiat tulee sanoa mutkattomasti kylmän raikkaasti suoraan ja totuuden mukaisesti. Vaikka se ei miellyttäisi oman palkan maksajaansa ollenkaan.
Ei sanonut mitään "idän kaupasta" joka loppui noin -91 ihan noin vain...eli neljännes suomen viennistä loppui - olkoon että maksettiin "in natura". Entäs ne Fortumin jutut siellä sun täällä? Mutta raaka statistiikka on tietysti totta...jos ei kunnolla selitä?
Totta. Myös vähän aikaa sitten ukrainan sota tuhosi pitkän pitkän ajan suhteen lentoliikenteen venäjän yli, joten japskit, kiinalaiset, korealaiset sun muut eivät käy niin vilkkaasti enään suomessa kuluttamassa rahojaansa. Taloutta on ymmärrettävä makro ja mikro logiikoitten osalta jotta dynaamiset vaikutukset hahmotetaan mahdollisimman terävästi ja tarkasti. Nämä on tuotava myös julki mikäli olet ekonomi tai muu sellainen turhake joka laulaa vain isäntänsä lauluja siitä huolimatta.
Liian suuri julkinen sektori, liian suuri avustus kehitysmaat+ukraina. Nato+DCA maksaa liikaa, maahanmuutto länsirajalla lopetettava. Vain työperäinen sallittava. Ei se ole tuon kummempaa, veroastetta 1%/vuosi alemmaksi …
Sanotaanko näin että julkista sektoria on alas laskettavba ja tehtävä ne työt yksityisen sektorin joka määrittää kilpailulla hinta tason. Kehitysmaihin tosiaan uppoaa paljon rahaa, liekö demareilla siellä erinäisiä bisnes kytköksiä näihin tahoihin ja firmoja jotka kotiuttaa vero rahamme heidän taskuunsa kiertotien kautta tosin. ja juu maahanmuutto pitäisi ehdollistaa. kaikkia ei voi ottaa sisään vaikka halua ja himoa heillä olisi tulla. Ukrainaa tuetaan siksi että venäjän diktaattori ei murhaisi kaikkia ukrainan valtiomuodon sisällä asuvia ihmisiä. Se olisi vieläkin suurempi tragedia kuin muutama raha pötkö sinne tai muilla tarvikkeilla apua olisi tarjolla yhteisesti eu maiden rinnalla. Se on pienempi paha kuin ei tekisi mitään antais venäjän pelon vain maailmassa kasvaa. Ajattele sitä näin. venäjä ei tarvitse kasvaa yhtään, vaan aidosti vain pienentyä ja muut pienemmät maat sen vierellä kuuluisi saada siitä osansa kasvattamalla omaa populaatiota ja uusia mahdollisuuksia erottautua venäläisestä mentaliteetistä käsin.
on ihan pakko kysyä että mikä ihmeen onni se on että Suomeen haalitaan halpatyövoimaa kolmansista maista? Kyllä siitä on onni kaukana että kantaväestö pysyy työttömänä kun ulkomailta tulevat ovat jo valloittaneet monta alaa. "Suomen Perusta -ajatuspaja 5 pv · "Suomen Perusta on tutkinut Tilastokeskuksen tietokantoihin perustuen maahanmuuton kustannuksia Suomessa. Laskelmien mukaan maahanmuuttajataustaiset maksavat Suomessa kunnallisveroja keskimäärin selvästi vähemmän kuin kantasuomalaiset. Salmisen mukaan kuntien taloudet eivät kestä sitä, että maahanmuuttajat maksavat vain vähän kunnallisveroja. - Maahanmuuttoa ei voi sanoa taloudellisesti menestystarinaksi. Maahanmuuttajat ja erityisesti Lähi-idästä tulleet pärjäävät hyvin heikosti verrattuna suomalaiseen kantaväestöön kuuluviin, Salminen sanoi." "Vuonna 2020 maahanmuuttajat saivat henkeä kohti enemmän toimeentulotukia ja työttömyysturvaetuuksia kuin kantaväestö 90 prosentissa Suomen kunnista."
Jonkun ne matalapalkka-alan työt on tällä tehtävä. Ja parhaillaan tekeekin. Tämä jatkuva PS-Jonnejen ininä ja kitinä maahanmuutosta on täysin absurdia ja realiteeteista vieraantunutta. Maahanmuuttoa pitäisi päinvastoin lisätä ja kannustaa, myös ”kolmansista maista”, ottaen huomioon että Suomi ei nyt vain ole houkuttelevin maa tulla tienaamaan koulutetummille ja paremmin ansaitseville maahanmuuttajille. Ja vaikka näitä saataisiinkin, niin silti ne paskaduunit pitää jonkun tehdä. Ja en ole montaa ylilautaläskiä vielä toistaiseksi nähnyt toimittamassa tätä patrioottista velvollisuutta kartsalla kulkiessani.
@@ACorpseWithoutSoul Ei ne ylilautaläskit niitä paskaduuneja 10 vuottakaan (ei tule muuten väliviivaa tuohon) sitten tehnyt. Vaikka oletkin lukion reputtanut ja et selvästi ole mikään penaalin terävin kynä (jos nyt kiltisti asia muotoillaan), niin voisit siitä huolimatta koittaa vähän miettiä ensin ennen kuin esität näin typeriä kysymyksiä. Lyhyesti: Väestönrakenteen kehitys, eli väestön ikääntyminen / syntyvyyden romahdus - eli syntyvyys ei täällä yksinkertaisesti riitä ylläpitämään väestönkasvua. Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluja ja tämän hetkisten tilastojen ja faktojen valossa sitä maahanmuuttoa pitäisi vielä lisätä roimalla kädellä, että siihen työvoiman tarpeeseen voitaisiin vastata. Väestön määrä Suomessa on kolmessa vuosikymmenessä kasvanut reilulla 600 000 henkilöllä, mutta työllisten määrä vain vajaalla 60 000 henkilöllä. Siitä sitten tekemään vähän johtopäätöksiä, "soturipoika"😀
@@LorenzoSabatini4prez Mistä olet saanut päähäsi että Suomen väestön pitäisi pysyä samana tai jopa lisääntyä? Vielä 1990 Suomessa oli alle 5 miljoonaa ihmistä. Se että koitat olla kovinkin nokkela ei muuta noita sun satuja totuuksiksi.
lisäksi tämä lisää rakoa muihin pohjoismaihin kun "halpatyövoima" jo nimensäkin mukaan on huonosti palkattua.... työtunnity lisääntyy mutta tuottavuus huononee. ko tilastojen mukaan vain 1:20 on hyvin koulutettu parempipalkkainen osaaja.
on jännä kun asioita pilkotaan saadaan ulos perin merkillisiä tuloksia. Epä tarkastella katsotaan miten oikein meni. 10 vuoden jakso: Nasdaq + 293% Dow Jones + 137% Helsinki + 31% Miten meni noin niin kuin omasta meistä. Vihriälä mukaan lähes tasoissa jos ei vähän edellä. Huh huh.
Taloutta on lopulta mielestäni helppo ymmärtää. Talous toimii hyvin kun se tuottaa paljon ja tehokkaasti. Miksi? Koska silloin meillä on paljon palveluja ja tuotteita, joka laskee hintoja alas jolloin kaikilla on varaa niihin, toisien sanoen kaikki ovat vauraita. Eli on erittäin tärkeää että on järjestelmä jossa ihmiset saavat ja joutuvat luomaan tuotteita ja palveluita. Lait ja sääntelyt ja tulonsiirrot tuhoavat insentiivejä tuottaa tehokkaasti näitä palveluja ja tuotteita. Suomessa miltei kaikki asiat on säännelty ja meillä on valtavasti tulonsiirtoja, eli jos ihmetyttää että talous ei ole hyvässä kunnossa ja kansa köyhää niin siinä vastaus. Valtio piennemmäksi ja markkina vapaammaksi.
Hienosti toit tuon erittäin kuuman sanan ikäänkuin suurennuslasin alla olevan tiedon eli SÄÄNNELTY. Kyllä tämä on se fittumaisuuden suolisto kyrbämäinen satanisminen syöpälogiikan sana joka tuhoaa suomea syöden sen taloutta. koska ollaan sossulandia hölmöläisten rakennustyömaa.
Kohdassa 46min - 49min30s sanotaan ettei palkkoja tarvitse leikata paikallisella sopimuksella mutta Saksassa näin pystyttiin paikallisella sopimuksella tekemään. Siksi suomessakin pitäisi pystyä nopeasti reakoimaan muuttuviin tilanteisiin. 🤔
Tietkö mikä älämölö mulvinta ja muka sotarikos se olisi jos vassarit ja demarit ja vihreät tämän kuulisi. Kaikki iltapäivälehdet ja radio riekkuisi kuin torvet soisi yötäpäivää ja kertoisi joka lehtien sivulla viikosta toiseen kuinka työläistä kuritetaan ja kuinka arvokasta työtä he tekevät yhteiskunnansa eteen vaikka notkuisivatkin valtion tehtävissä päivästä päivään puhelimissa kenenkään todellakaan moittimatta siitä. Koko demari vassari ideologia on niin syvällä luissa ja ytimissä että ei ole helppo rasti muuttaa mitään.
Puhtaasti bruttokansantuote per capitan perusteella Suomi oli käytännössä tasoissa suhteessa Yhdysvaltoihin, Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaankin 1980-luvun lopussa. (Norja ei ilmeisesti vielä tuolloin ollut ihan täysin päässyt hyötymään öljyvarannoistaan.) Mitä tulee tähän vuosisataan, niin Nokian mokatessa asiansa oli selvää, että nyt kärsii pahasti koko Suomen talous. Tekivät karmeita virheitä ja siitä maksaa hintaa koko Suomi hartaasti ja pitkään.
Koomista että valtio voi olla riippuvainen yhdestä suuryrityksestä. Olen taipuvainen ajattelemaan, että Nokia oli kiva päiväuni, minkä aikana melkein kaikki oli mahdollista ja ongelmia ei ollut missään. Massiiviset verotulot sokaisivat näkemään rakenteelliset ongelmat, mitkä ovat sittemmin lävähtäneet silmille Nokian tuhon ja finanssikriisin myötä. Lopputulema, emme ole oikein pärjänneet kansakuntana talouskilpailussa. Ensin nojasimme Idänkauppaan sitten Nokiaan.
@@kamajuko En tiedä oliko Nokian merkitys oikeasti niin suuri kuin luulen, mutta minähän voin luulla mitä haluan kun ihan amatööriluulija olen. ;) Ei kuitenkaan voi välttyä ajattelemasta, että Nokia voisi ihan hyvin olla nyt joku "Samsung" Samsungin sijaan, ainakin mitä älypuhelimiin tulee. Mutta ei, kun jankutti vaan että tarvitaan "kolmas ekosysteemi" eikä millään halunnut mennä Androidiin mukaan. Tai saanut omaa modernia käyttöjärjestelmää kasaan jo hyvissä ajoin. Tunarit. Ehkä laajassa kuvassa voi ajatella, että Suomikin tekee nyt "nokiat" ja elää vanhoissa haihatteluissaan sen sijaan että osaisi uudistua huomiseen. Kaikkein kuvaavin/itkettävin/naurettavin esimerkki tästä on se, että peruskoulujen pakkoruotsiakin taas LISÄTÄÄN ensi syksynä. Että näillä eväillä tulevaisuutta kohti!!
Tai sanoisinko että todellisesti se on työn kannattamattomuus, suhteessa palkka tasoon ja erinäisiin sivukukuihin ja veroihin. kulut syövät kuin rutto leipääsi. Kasvat siinä sitten suuremmiin talouttasi. Meillä on poliittisia riskejä sekä maan sisäisiä jännitteitä ja erinäisiä kulurakenteita ja velvoitteita jotka hidastaa kehitystä ja todella voimakkaasti jo.
@@oliivioljy9700 työjoka on kannattamatonta sitä ei yleensä tehdä siitä pyritään mahdollisimman nopeasti eroon.. Jonkin verran pakostakin on sellaista mikä syö liikevoitosta pois. Siksi työn tehostaminen on järkevää toimintaa. Työntehostaminen ei kumminkaan ole sitä että lisätään työaikaa, joka ei lisää laskutusta tai työntuottavuutta kuten KIKY teki.( Lisäsi vain tehotonta työaikaa ) Työaikana pyritään tekemään kaikki tuottavatyö tehokkaasti joka saadaan laskutettua. Sen jälkeen tuleekin vielä kiireempi työtahti kun täytyy laskuttaa asiakasta kaikista kuluista ja näistä yleensäkään ei laskuteta asiakasta. 🤔
Vientivetoinen talous, kun vienti on suurempaa kuin tuonti, joskus kuulin ettei Suomessa kannattaisi viljellä mitään, vaan ruoka pitäisi tuoda maista joissa olosuhteet parempia. Esim. Avomaalla kasvatetut vs. lämmityskulut kasvihuoneissa. Mutta ellei vienti ole suurempi kuin tuonti ollaan epätasapainossa, tuontia ei voi maksaa muulla kuin viennillä, rahalla ostettu tuonti ei jatku kauvaa, nyt maksamme velkarahalla, ja siihenkin tuli korot, mutta politiikolle jos korot tulee yllätyksenä, on koulutus kesken. Suomi tarvitsee suurempaa lisäarvoa tuottavaa työtä ja tuotteita, kun kaivannaisetkin laivataan ulkomaille jalostettavaksi ja tuodaan valmis jaloste takaisin, kannattaisi tehdä kotimaassa. Pystymmekö nousemaan, en usko vuosikymmeniä samoja virheitä, uudistukset tekemättä ja kansa lakkoilee. Olemme myyneet itsemme.
Kiitos tästä jaksosta! 👍🏻👍🏻👍🏻
Timanttista sisältöä. 👌 Vihriälä on tavattoman selkeä ja innostava puheissaan.
Vihriälä ei maininnut (muistanut), että työllisiä on tullut lisää nimenomaan julkiselle sektorille.
Samoin julkisen sektorin tuottavuus on ollut miinus-merkkinen jo pitkän aikaa..
@de2xd Työntekijä maksaa enemmän kuin se tuottaa, hyödyssä että arvossa. 10 tunnin reaalinen 9 tunnin työpanos on osa sitä.
Suomessa pitäisi laskea lisää tuloveroa että kansalaisille tulisi lisää ostovoimaa. Se lisäisi työllisyyttä ja sitä kautta toisi paljon lisää verotuloja valtiolle. Myös kaikkea turhaa byrokratiaa pitäisi vähentää yrittäjiltä eli yrittäminen pitäisi tehdä helpommaksi.
Juurikin näin, mutta kun maailmankaikkeuden suurin älämölö alkaa sieltä oppositiosta vassareista ja demareista ja vihreistä kun joku saa omalla toimella omaisuutta työ panoksella nostettua reippaastikin vero huojennuksen kautta, niin se ei tietenkään käy. Verot nähdään heidän osalta sossulandiassa tasa arvokäsitys leikkurina siten että kukaan ei saa vaurastua ahkeruudellaaansa kovinkaan paljoa. Koko ajattelu on niin hullu kuin olla ja voi. Yrittäminekin on tehty hirveän kannattamattomaksi suomi nimisessä valtiossa koska näitä sosiaalisia demari ihmisiä on valtion ja kunnan viroissa aivan aaaaaaivan liian paljon jarruttamassa kehitystä.
arvaa mitä suomalaiset tekee rahoilaan nykyään ? ne ostaa muualta maista kun suomessa ei kannata mikään pieni myynti tarpeeksi. 200e tuote täällä maksaa saksassa 80e.. annat siis rahaa lisää ja se karkaa ulkomaille enempi
Ei taida koulutuksestakaan olla talouden nostajaksi, jos koulutetaan hum.kandeja julkiselle sektorille puuhastelemaan ja lisäämään byrokratiaa verovaroin. Samalla työvoimaa rekrytoidaan aivan väärin ja aiheutetaan työvoimapulaa niille aloille, jotka tuottavat jotain. Julkista sektoria on piennettävä ja siirrettävä työvoimaa sieltä julkiselle sektorille.
Tarkoitit kai, että siirrettävä työvoimaa yksityiselle sektorille? Muuten olet kyllä oikeassa.
Kyllä, mutta pelkkä julkisten tehtävien yksityistäminen ei pelasta. Pitää saada aikaiseksi myytäviä tuotteita avoimella sektorilla, mikä vaatii investointeja :-/
Aivan mutta mitä myisist sinä ? Julkinen sektori on tehty vain ainoastaan valtiomuoto systeemin luontevan toiminnan käytännön ylläpitoon joka on jo massiivinen suhteessa väestön määrään ja ikä jakautumaan, mutta kymmeniä vuosia kuluneena on sen päälle liimattu ties kuinka monta eri tuotannon alaa jotka voisi toimia myös yksityisin palveluiden osalta kohtuu hyvinkin ilman valtio ohjeistusta. Mutta kun julkista sektoria ei saa pienentää, niin se käytännässä se näivettyy ja lähes kuolee, tai sitten tulee jenkki vakuutus systeemi sen päälle jolla se pidetään tekohengissä. Joka tapauksessa nykyiseen 2024 luvun järjestelmään meillä ei ole varaa enään.
Vähän pelotti että mitä sieltä tulee kun Vihriälä on paikalla enkä itse niin paljon häntä hypetä, mutta ihan järkevää settiä häneltä mielestäni tulikin suurimmaksi osaksi.
Eikö juontajalle tule kuuma tuossa norjalaisvillapaidassa? 😅
Teknologia-alan työpaikkojen määrä kyllä tarvitsisi boostia ja se on suoraan verrannollinen Suomen talouden kehitykseen tänä päivänä.
No missä näkyy tämä buusti, ai siis unissa vai ?
Ei tule toteutumaan.
Kikyn positiiviset vaikutukset tässä tuli esiin- mikä ihmisten mielissä ei ole tiedostettu
Suomessa on syvälle juurtunut "paha porvari kyykyttää"-asenne. Se on sitä Neuvostoliiton vaikuttamisen aiheuttamaa vuosikymmenien yli periytynyttä kipuilua. Siitä kun päästään yli niin ollaan jo kasvu-uralla.
En kyllä omalla kohdallani tiedosta vieläkään mikä oli positiivinen vaikutus. Niitä kiky tunteja "piti" olevinaan tehdä. En tehnyt kuin muutaman malliksi, sen jälkeen kun mestari ehdotti, että tuleppa lauantaina töihin ja tehdään niitä kiky tunteja pois. Kynällä tein kikyt ja kuka siitä hyötyi, ei varmasti kukaan, ainoastaan aiheutti kitkaa työpaikalla.
Juuri näin. Työantaja kulta namut kynällä kikkaili. 👍
Tässäkin tuli esille että työtuntien määrä on korkea, mutta jos siitä ei voi laskuttaa asiakasta niin ei siitä jää tuottavuuteen kuin räkänen nokka.
Suurimmaksi osaksi kikyn vaikutus 6min päivässä. Tarkoittaa juurikin laskennallista työmäärää. Todellinen työpaikkojen lisäys on laskennallinen, kun lasketaan kaikki työntekijät kertaa lisätty työaika jaetaan 8 tunnilla saadaan työpäivienmää. Kun saatu tulos jaetaan työntekijän keskimääräisellä työpäivillä vuodessa saadaan työpaikkojen määrä. 🙌 Ja kustannustehokkaasti palkkaa nostamatta. raketoi kuin bitcoin ilman sioitettua pääomaa. Verotulojen lisäys puhdas nolla 🤔 puolet lyhyemmällä matikalla saadaan tulokseksi likimain kilpailukyvyn norsun loikka 😊
@@EsaOkker Positiivinen puoli kikystä oli se, että palkankorotukset meni jäihin vuosikymmeneksi ja sillä saatiin kilpailijamaihin kertynyttä kaulaa kiinni tuottavuudessa. Tyontekijäpuoli ymmärsi, että liian suuret palkankorotusvaateet kostautuu myöhemmin.
Saahan sitä itseä kusettaa, mikäli kravaattipuku herroja uskoo ja tekee ilmaista työtä heille.
Pitääköhän tuo paikkansa, että työntekijän tehty työmäärä tunneissa on korkeampi kuin Pohjoismaissa, kun ajattelee työn korkeaa verotusta....?
Minuakin ihmetyttää nuo tilastot
Hän sanoi myös että osa-aikatyötä tehdään muissa pohjoismaissa enemmän. Liittyneekö tuohon, että jos Suomessa tehdään se 8 tuntia päivässä ja naapureissa enemmän nelipäiväistä tai kuutta tuntia niin tarkoittaahan se myös siten vähemmän tunteja tilastoihin.
@@tabull8180ymmärsin noin että muissa pohjoismaissa tehdään hieman vähemmän tunteja keskimäärin mutta per tunti maksetaan paljon paremmin jolloin "tuottavuus" on parempi ja ihmiset tyytyväisempiä palkkaansa.
Miten tuo korkea verotus vaikuttaa työtuntien määrään ?
@@markopietikainen3663 Ylimääräisen työn vastaanottamiseen ei kannusteta kun sellaisesta työstä menee karkeasti puolet veroihin. Ns. lisäveroprosentti. Tietenkin tulot ja verot ovat teknisesti kaikki yhtä, mutta tämä on sellainen konkreettinen asia jonka jokainen työntekijä näkee helposti ja siten sen pohjalta on helppo tehdä päätöksiä ottaako ylimääräistä työtä vastaan.
"Meillä on hyvä työllisyystaso" tämä ei kerro mitään, koska todennäköisesti ei tehdä tuottavaa työtä vaan ollaan yhteiskunnan huonosti johdetuissa"puuhissa".
Julkisen puolen työpaikkoja pitäisi vähentää huomattavasti niin ne ihmiset menisivät töihin mistä tulisi valtiolle tuloja sen sijaan että ne työpaikat aiheuttaa valtavasti menoja.
@@ACorpseWithoutSoul Vihreälä on liian "sisäsiisti" edelleen kun ei myönnä että taloutemme on katastrofi, nyt meidän on ymmärrettävä että tästä selvitään pelkästään työn teolla ei läsnäololla.
@@heikkisalmela Jos Suomen palkkatilanne ostovoiman osalta on Euroopan keskitasoa niin mulle se kyllä sanoo että Suomessa silloin menee palkkojen osalta todella huonosti.
Virkamiehet lymyilee valtion suojatyöpaikoissa. Välillä käydään kahvilla ja kampaviinereitä mussuttamassa.
Yksi juttu mikä liittyy tuohon on, että kuinka moni täällä on töissä kolmannella sektorilla julkisen puolen rahoittamassa tempputyössä, ja toisekseen on se, että kuinka moni on töissä erilaisissa työvoimapoliittisissa toimenpiteissä kuten 9e/pv korotuksella työkokeilussa ja erilaissa työharjoitteluissa? Tiedän että erityisesti pk- ja mikrofirmat käyttävät niitä paljon käytännössä ilmaisena työvoimana.
Paljon puhetta ja sanoja, mutta yhä jäi auki sanottiinko tässä mitään?
Ei vihervasemmistola voi sanoa mitään, kun kaikki järkipuhe on julkisen puolen pienentämisen kannalla.
Hienosti sanoit. Toisin sanoen sen lauluja laulat ja veisuja viserrät ken leipää kädestä syöt.
Onko se "tuottavuus" vai "jalostusarvo"?
Jalostusarvon nostaminen hyvin tehtynä on vain yksi keino nostaa tuottavuutta. Tuottavuutta voi nostaa myös ilman jalostusarvoa. Esimerkiksi Suomen tärkein vientituote on sellu. Jos pystymme tuottamaan sellua enemmän ja halvemmalla, voimme nostaa tuottavuutta. Jätetään uusien tuotteiden ja palvelujen innovointi fiksummille ja toivotaan, että sanomalehtien lukeminen lähtee maailmalla uuteen nousuun. 😊
Vihriälä nostaa useaan kertaan tuottavuuden merkityksen ja kertoi, että tuottavuuden huono kehitys on osittain mysteeri. Nostaisin esiin IFR tilaston teollisuuden robotiikasta. Ruotsissa, Saksassa ja jopa Kiinassa robottien määrä per teollisuustyöntekijä on kaksinkertainen Suomeen verrattuna. Tämän vertailun mukaan Suomen teollisuuden automaatioaste on piirun verran ylempänä kuin maailmassa keskimäärin.
Hieno villapaita, mulla on sama malli, tuon hihat voi lyhentää, anna jollekin neulojalle tehtäväksi niin on sopiva eikä tarvi kääriä. Hyvä jakso
Nykyinen eläkerjärjestelmä pitää maamme kansan köyhänä ja köyhänä se pysyy.
ja tilalle mitä??? Melko turha kommentti kun meidän järjestelmää on nimenomaan kehuttu maailmalla. Se miten se rahoitetaan jatkossa on eri asia mutta yksityistäminen eli vastuun siirtäminen kansalle ei tarjoa kyllä mitään parannuksia olemassa olevaan.
@@DanielBjörklöf-x6t Eläkejärjestelmä on ihmisiltä varastamista. Se on jokaisen meidän ansaitsemaa rahaa, joka pitäisi henkilön kuollessa periytyä hänen jälkeensä. Nykyisessä mallissa rahat "varastetaan". Uusia malleja on viisaat tuoneet esiin. Niissä nimenomaan pääoma alkaa paremmin kertyä ylisukupolvisesti mahdollistaen kansamme vaurastumisen.
@@DanielBjörklöf-x6t Varmasti jotkut sitä kehuu kun se pintaa katsoen näyttää siltä että kaikki saa miltei ilmasta eläkettä vaikka ei olisi vauras. Meidän järjestelmä on epästabiili, epätehokas ja epäeettinen. Eli vaatii aina ne uudet suuremmat määrät maksajia, taistelee epätehokkaasti inflaatioita vastaan, ja ihmisillä ei ole valinnanvaraa vaan joutuvat osan palkastaan sinne "laittamaan".
Ei vastuun siirtäminen ihmisille tietenkään merkitse mitään, jos ei ole porkkanaa kehittää itseä ja osaamista sekä saada työllensä myös vastineena paljon enemmän rahaa jotta se motivoisi jatkaa tehdä vieläkin enemmän töitä. On ihan vitun sama onko vastuuta enemmän tai vähemmän jaossa jos järjestelmä saman aikaan kuristaa hyvin rankasti sun kurkkua sen osalta mitä saat tienata ja mitä et saa tienata verojen ja alvien osalta. Koko ajattelu maailma on aivan sairas sossujen osalta. Kaikki tasapäistetään on tämä sairauden syy kaikkeen suomen ongelmiin nyt. Aivan liian paljon sosiaaalisella aivoilla ajattelevia bono bono mielisiä ihmisiä on liikenteessä joille toisen menestys on itselle haitta tai ärsytyksen mittari.
Paljon asiaa. Miksei näin viisasta miestä saada Ylen studioon? Sinne pääse lähinnä vasemmisto räppärit yms.
Toisaalta ei siellä ole enää katsojia (yle) .
On siellä ainakin mun eläkkeellä oleva vanha äitini. heh.
Vihrilälä käänsi mielipiteenä ympäri ns. elvytyspaketista, huomasi että oma palli alkaa heilahdella, ja alkoi puhella paketin puolesta aivan puutaheinää, aikamoisen selkärangatonta meininkiä, se on opportunismia, ei niiltä pidä kysyä yhtään mitään yhtään mistään.
Kolmikannan mainitseminen menestystarinana on myös vain taloutemme historiankirjoihin sopiva näkemys, joka ei ole enää yhteensopiva tämän vuosituhannen liiketoimintaympäristön reaaliteetteihin.
Yhtä hyvin voisi väittää, että Suomi on edelleen kestävyysjuoksun maailmanmahti. Ei valehtelisi yhtään enempää.
Olen täysin samaa mieltä eskokoskenrannan kaa. Ei tältä vesa vihriältä pidä mitään kysyä. Kun ei ole aidosti rehellinen mies vaikka miellyttävä käytöksinen toki on. Se vaan ei todellakaan riitä se ! Asiat tulee sanoa mutkattomasti kylmän raikkaasti suoraan ja totuuden mukaisesti. Vaikka se ei miellyttäisi oman palkan maksajaansa ollenkaan.
Ei sanonut mitään "idän kaupasta" joka loppui noin -91 ihan noin vain...eli neljännes suomen viennistä loppui - olkoon että maksettiin "in natura". Entäs ne Fortumin jutut siellä sun täällä? Mutta raaka statistiikka on tietysti totta...jos ei kunnolla selitä?
Totta. Myös vähän aikaa sitten ukrainan sota tuhosi pitkän pitkän ajan suhteen lentoliikenteen venäjän yli, joten japskit, kiinalaiset, korealaiset sun muut eivät käy niin vilkkaasti enään suomessa kuluttamassa rahojaansa. Taloutta on ymmärrettävä makro ja mikro logiikoitten osalta jotta dynaamiset vaikutukset hahmotetaan mahdollisimman terävästi ja tarkasti. Nämä on tuotava myös julki mikäli olet ekonomi tai muu sellainen turhake joka laulaa vain isäntänsä lauluja siitä huolimatta.
Liian suuri julkinen sektori, liian suuri avustus kehitysmaat+ukraina. Nato+DCA maksaa liikaa, maahanmuutto länsirajalla lopetettava. Vain työperäinen sallittava. Ei se ole tuon kummempaa, veroastetta 1%/vuosi alemmaksi …
Sanotaanko näin että julkista sektoria on alas laskettavba ja tehtävä ne työt yksityisen sektorin joka määrittää kilpailulla hinta tason. Kehitysmaihin tosiaan uppoaa paljon rahaa, liekö demareilla siellä erinäisiä bisnes kytköksiä näihin tahoihin ja firmoja jotka kotiuttaa vero rahamme heidän taskuunsa kiertotien kautta tosin. ja juu maahanmuutto pitäisi ehdollistaa. kaikkia ei voi ottaa sisään vaikka halua ja himoa heillä olisi tulla. Ukrainaa tuetaan siksi että venäjän diktaattori ei murhaisi kaikkia ukrainan valtiomuodon sisällä asuvia ihmisiä. Se olisi vieläkin suurempi tragedia kuin muutama raha pötkö sinne tai muilla tarvikkeilla apua olisi tarjolla yhteisesti eu maiden rinnalla. Se on pienempi paha kuin ei tekisi mitään antais venäjän pelon vain maailmassa kasvaa. Ajattele sitä näin.
venäjä ei tarvitse kasvaa yhtään, vaan aidosti vain pienentyä ja muut pienemmät maat sen vierellä kuuluisi saada siitä osansa kasvattamalla omaa populaatiota ja uusia mahdollisuuksia erottautua venäläisestä mentaliteetistä käsin.
on ihan pakko kysyä että mikä ihmeen onni se on että Suomeen haalitaan halpatyövoimaa kolmansista maista? Kyllä siitä on onni kaukana että kantaväestö pysyy työttömänä kun ulkomailta tulevat ovat jo valloittaneet monta alaa. "Suomen Perusta -ajatuspaja
5 pv ·
"Suomen Perusta on tutkinut Tilastokeskuksen tietokantoihin perustuen maahanmuuton kustannuksia Suomessa. Laskelmien mukaan maahanmuuttajataustaiset maksavat Suomessa kunnallisveroja keskimäärin selvästi vähemmän kuin kantasuomalaiset.
Salmisen mukaan kuntien taloudet eivät kestä sitä, että maahanmuuttajat maksavat vain vähän kunnallisveroja.
- Maahanmuuttoa ei voi sanoa taloudellisesti menestystarinaksi. Maahanmuuttajat ja erityisesti Lähi-idästä tulleet pärjäävät hyvin heikosti verrattuna suomalaiseen kantaväestöön kuuluviin, Salminen sanoi."
"Vuonna 2020 maahanmuuttajat saivat henkeä kohti enemmän toimeentulotukia ja työttömyysturvaetuuksia kuin kantaväestö 90 prosentissa Suomen kunnista."
Jonkun ne matalapalkka-alan työt on tällä tehtävä. Ja parhaillaan tekeekin. Tämä jatkuva PS-Jonnejen ininä ja kitinä maahanmuutosta on täysin absurdia ja realiteeteista vieraantunutta. Maahanmuuttoa pitäisi päinvastoin lisätä ja kannustaa, myös ”kolmansista maista”, ottaen huomioon että Suomi ei nyt vain ole houkuttelevin maa tulla tienaamaan koulutetummille ja paremmin ansaitseville maahanmuuttajille. Ja vaikka näitä saataisiinkin, niin silti ne paskaduunit pitää jonkun tehdä. Ja en ole montaa ylilautaläskiä vielä toistaiseksi nähnyt toimittamassa tätä patrioottista velvollisuutta kartsalla kulkiessani.
@@LorenzoSabatini4prez Kertoisitko mulle että miten ne työt tehtiin 10-vuotta sitten kun tämä maa ei vielä ollut täynnä kehitysmaalaisia?
@@ACorpseWithoutSoul Ei ne ylilautaläskit niitä paskaduuneja 10 vuottakaan (ei tule muuten väliviivaa tuohon) sitten tehnyt. Vaikka oletkin lukion reputtanut ja et selvästi ole mikään penaalin terävin kynä (jos nyt kiltisti asia muotoillaan), niin voisit siitä huolimatta koittaa vähän miettiä ensin ennen kuin esität näin typeriä kysymyksiä.
Lyhyesti: Väestönrakenteen kehitys, eli väestön ikääntyminen / syntyvyyden romahdus - eli syntyvyys ei täällä yksinkertaisesti riitä ylläpitämään väestönkasvua. Suomi tarvitsee maahanmuuttajia turvaamaan huoltosuhdetta ja hyvinvointipalveluja ja tämän hetkisten tilastojen ja faktojen valossa sitä maahanmuuttoa pitäisi vielä lisätä roimalla kädellä, että siihen työvoiman tarpeeseen voitaisiin vastata.
Väestön määrä Suomessa on kolmessa vuosikymmenessä kasvanut reilulla 600 000 henkilöllä, mutta työllisten määrä vain vajaalla 60 000 henkilöllä. Siitä sitten tekemään vähän johtopäätöksiä, "soturipoika"😀
@@LorenzoSabatini4prez Mistä olet saanut päähäsi että Suomen väestön pitäisi pysyä samana tai jopa lisääntyä? Vielä 1990 Suomessa oli alle 5 miljoonaa ihmistä. Se että koitat olla kovinkin nokkela ei muuta noita sun satuja totuuksiksi.
lisäksi tämä lisää rakoa muihin pohjoismaihin kun "halpatyövoima" jo nimensäkin mukaan on huonosti palkattua.... työtunnity lisääntyy mutta tuottavuus huononee.
ko tilastojen mukaan vain 1:20 on hyvin koulutettu parempipalkkainen osaaja.
on jännä kun asioita pilkotaan saadaan ulos perin merkillisiä tuloksia. Epä tarkastella katsotaan miten oikein meni. 10 vuoden jakso:
Nasdaq + 293%
Dow Jones + 137%
Helsinki + 31%
Miten meni noin niin kuin omasta meistä. Vihriälä mukaan lähes tasoissa jos ei vähän edellä. Huh huh.
Taloutta on lopulta mielestäni helppo ymmärtää. Talous toimii hyvin kun se tuottaa paljon ja tehokkaasti. Miksi? Koska silloin meillä on paljon palveluja ja tuotteita, joka laskee hintoja alas jolloin kaikilla on varaa niihin, toisien sanoen kaikki ovat vauraita. Eli on erittäin tärkeää että on järjestelmä jossa ihmiset saavat ja joutuvat luomaan tuotteita ja palveluita. Lait ja sääntelyt ja tulonsiirrot tuhoavat insentiivejä tuottaa tehokkaasti näitä palveluja ja tuotteita. Suomessa miltei kaikki asiat on säännelty ja meillä on valtavasti tulonsiirtoja, eli jos ihmetyttää että talous ei ole hyvässä kunnossa ja kansa köyhää niin siinä vastaus. Valtio piennemmäksi ja markkina vapaammaksi.
Hienosti toit tuon erittäin kuuman sanan ikäänkuin suurennuslasin alla olevan tiedon eli SÄÄNNELTY. Kyllä tämä on se fittumaisuuden suolisto kyrbämäinen satanisminen syöpälogiikan sana joka tuhoaa suomea syöden sen taloutta. koska ollaan sossulandia hölmöläisten rakennustyömaa.
Kohdassa 46min - 49min30s sanotaan ettei palkkoja tarvitse leikata paikallisella sopimuksella mutta Saksassa näin pystyttiin paikallisella sopimuksella tekemään. Siksi suomessakin pitäisi pystyä nopeasti reakoimaan muuttuviin tilanteisiin. 🤔
Tietkö mikä älämölö mulvinta ja muka sotarikos se olisi jos vassarit ja demarit ja vihreät tämän kuulisi. Kaikki iltapäivälehdet ja radio riekkuisi kuin torvet soisi yötäpäivää ja kertoisi joka lehtien sivulla viikosta toiseen kuinka työläistä kuritetaan ja kuinka arvokasta työtä he tekevät yhteiskunnansa eteen vaikka notkuisivatkin valtion tehtävissä päivästä päivään puhelimissa kenenkään todellakaan moittimatta siitä. Koko demari vassari ideologia on niin syvällä luissa ja ytimissä että ei ole helppo rasti muuttaa mitään.
Huulet liikkuu ja jargoniaa tulee. -"Se ei oo niin yksinkertaista ymmärtää miks näin on"
Puhtaasti bruttokansantuote per capitan perusteella Suomi oli käytännössä tasoissa suhteessa Yhdysvaltoihin, Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaankin 1980-luvun lopussa. (Norja ei ilmeisesti vielä tuolloin ollut ihan täysin päässyt hyötymään öljyvarannoistaan.) Mitä tulee tähän vuosisataan, niin Nokian mokatessa asiansa oli selvää, että nyt kärsii pahasti koko Suomen talous. Tekivät karmeita virheitä ja siitä maksaa hintaa koko Suomi hartaasti ja pitkään.
Koomista että valtio voi olla riippuvainen yhdestä suuryrityksestä. Olen taipuvainen ajattelemaan, että Nokia oli kiva päiväuni, minkä aikana melkein kaikki oli mahdollista ja ongelmia ei ollut missään. Massiiviset verotulot sokaisivat näkemään rakenteelliset ongelmat, mitkä ovat sittemmin lävähtäneet silmille Nokian tuhon ja finanssikriisin myötä.
Lopputulema, emme ole oikein pärjänneet kansakuntana talouskilpailussa. Ensin nojasimme Idänkauppaan sitten Nokiaan.
@@kamajuko En tiedä oliko Nokian merkitys oikeasti niin suuri kuin luulen, mutta minähän voin luulla mitä haluan kun ihan amatööriluulija olen. ;) Ei kuitenkaan voi välttyä ajattelemasta, että Nokia voisi ihan hyvin olla nyt joku "Samsung" Samsungin sijaan, ainakin mitä älypuhelimiin tulee. Mutta ei, kun jankutti vaan että tarvitaan "kolmas ekosysteemi" eikä millään halunnut mennä Androidiin mukaan. Tai saanut omaa modernia käyttöjärjestelmää kasaan jo hyvissä ajoin. Tunarit. Ehkä laajassa kuvassa voi ajatella, että Suomikin tekee nyt "nokiat" ja elää vanhoissa haihatteluissaan sen sijaan että osaisi uudistua huomiseen. Kaikkein kuvaavin/itkettävin/naurettavin esimerkki tästä on se, että peruskoulujen pakkoruotsiakin taas LISÄTÄÄN ensi syksynä. Että näillä eväillä tulevaisuutta kohti!!
Suomen talouden alamäen syy on euroon liittyminen.
Markan arvo ois pitänyt kertoa eikä jakaa kuudella niin olis ylämäki.
Tai sanoisinko että todellisesti se on työn kannattamattomuus, suhteessa palkka tasoon ja erinäisiin sivukukuihin ja veroihin. kulut syövät kuin rutto leipääsi. Kasvat siinä sitten suuremmiin talouttasi. Meillä on poliittisia riskejä sekä maan sisäisiä jännitteitä ja erinäisiä kulurakenteita ja velvoitteita jotka hidastaa kehitystä ja todella voimakkaasti jo.
@@oliivioljy9700 työjoka on kannattamatonta sitä ei yleensä tehdä siitä pyritään mahdollisimman nopeasti eroon.. Jonkin verran pakostakin on sellaista mikä syö liikevoitosta pois. Siksi työn tehostaminen on järkevää toimintaa. Työntehostaminen ei kumminkaan ole sitä että lisätään työaikaa, joka ei lisää laskutusta tai työntuottavuutta kuten KIKY teki.( Lisäsi vain tehotonta työaikaa ) Työaikana pyritään tekemään kaikki tuottavatyö tehokkaasti joka saadaan laskutettua. Sen jälkeen tuleekin vielä kiireempi työtahti kun täytyy laskuttaa asiakasta kaikista kuluista ja näistä yleensäkään ei laskuteta asiakasta. 🤔
Vientivetoinen talous, kun vienti on suurempaa kuin tuonti, joskus kuulin ettei Suomessa kannattaisi viljellä mitään, vaan ruoka pitäisi tuoda maista joissa olosuhteet parempia. Esim. Avomaalla kasvatetut vs. lämmityskulut kasvihuoneissa. Mutta ellei vienti ole suurempi kuin tuonti ollaan epätasapainossa, tuontia ei voi maksaa muulla kuin viennillä, rahalla ostettu tuonti ei jatku kauvaa, nyt maksamme velkarahalla, ja siihenkin tuli korot, mutta politiikolle jos korot tulee yllätyksenä, on koulutus kesken. Suomi tarvitsee suurempaa lisäarvoa tuottavaa työtä ja tuotteita, kun kaivannaisetkin laivataan ulkomaille jalostettavaksi ja tuodaan valmis jaloste takaisin, kannattaisi tehdä kotimaassa. Pystymmekö nousemaan, en usko vuosikymmeniä samoja virheitä, uudistukset tekemättä ja kansa lakkoilee. Olemme myyneet itsemme.
aika heikosti taitaa mennä jos 22 vuoteen ei oo verokertymä kasvanu yhtään.. kumminki 2000 miljardia pantu 20 vuoden aikana palamaan veroeuroja..
Vesalta hyvää arviointia,ei ollut hysteerinen✌️
mailman tärkein kysymys on jq
No. Yksi asia on varma. Mulle ei valtio tule maksamaan eläkettä.
Viskinenä-Vihriälä puhuu asiaa...