Ah, de ijzeren wet van vraag & aanbod. Weinig aanbod, grote vraag: de prijs gaat omhoog. Groot aanbod, weinig vraag: de prijs gaat ehhhhhhhhhh..omhoog?
Opvallend dat de reactie bij te veel én bij te weinig reizigers is dat de prijzen omhoog moeten. Ik ben geen econoom, maar dat was toch niet hoe de vrije markt zou moeten werken.
In het ultra-kort: Teveel reizigers > kaartjes duurder > minder reizigers. Veel minder reizigers > minder inkomsten> kaartjes duurder. Snap je het nu wel?
Er is een brainstormtafel op het hoofdkantoor van de NS waar allemaal van die gele kaartjes op liggen voor het bedenken van oplossingen voor de problemen bij NS. Allemaal met de tekst "prijsverhoging".
Gaan ze prijsverhoging doen met een spitsheffing, gaan ze prijsverhoging doen door het aanbod te verschralen, gaan ze prijsverhoging doen door extra subsidie te eisen van de overheid. Als er maar meer geld binnenkomt met minder doen, zodat Koolmees 'succes' kan claimen.
Bij mobiliteit gaat vraag en aanbod net niet op. In het algemeen is de vraag zo snel en comfortabel van a naar b geraken. Meestal is dan waar je het meeste in investeert het snelst en meest comfortabel. Investeer je in fietsverkeer dan stijgt het fietsverkeer, investeer je in wegen dan nemen meer mensen de wagen. Mobiliteit is niet gebonden aan normale prijs en aanbod want tijd en comfort spelen eveneens een grote rol.
'induced demand' noemen ze dat ook wel: als je mooie en goedkope treinen hebt gaan mensen liever met de trein, als je juist veel investeert in brede snelwegen dan pakken burgers vooral de auto.
Er zijn sinds 10januari meer treinen gaan rijden. Dat kost meer maar ze zitten niet vol. Dankjewel vreselijke minister die dit wilde om meer mensen naar Schiphol te brengen
Dit klopt niet volledig. Ja er zijn meer treinen gaan rijden, maar daartegenover zijn er ook treinen geschrapt. Bovendien is de pre-covid dienstregeling nog steeds niet hersteld, dus het slaat alsnog nergens op.
Het probleem is dat iedereen op dezelfde tijden met de trein wil. In de spits is het overvol en buiten de spits te leeg om winstgevend te zijn. Hetzelfde met de files: iedereen gaat op dinsdag en donderdag naar kantoor, dus massaal in de file. Op vrijdag "werkt" de helft thuis, dus geen files. Meer spreiding is nodig, want op een gegeven moment kun je niet nog meer treinen laten rijden en wegen bij bouwen.
Het probleem is de te dure kaartjes voor de trein. Tenzij ik alleen naar Amsterdam ga en daar parkeer is het duurder dan met de trein gaan. Verder is iedere andere bestemming (binnen Nederland) voordeliger met de auto.
@@sd-ch2cq Nee verantwoordelijkheid nemen is wat anders dan revolutie. Dat is je stoep schoonvegen, het onkruid wieden, afval niet op straat gooien, sneeuw ruimen op de stoep en je oude buurvrouw helpen met boodschappen doen.
Vroeger werd NS beleid bepaald door transport-ingenieurs ipv uitgerangeerde politici. Het is verbazingwekkend hoeveel meer je kunt bereiken door naar kundige mensen te luisteren.
Als je alleen reist in de auto is het verschil al niet zo groot in kosten maar vaak wel in reistijd als je niet precies bij het station van de grote stad moet zijn Het enige echte nadeel van de auto zijn de maandelijkse/jaarlijkse kosten. Het OV betaal je alleen als je ook echt ergens heen gaat
@@ddbhemzelf3427 kind railrunner tm 11 jr. Bij 3 en 4 personen wordt het goedkoper. Daarom hebben zoveel mensen een flexibel abonnement. Ik ben voor gratis OV, dus breek me de bek niet open. Geld gaat naar hogere doelen.
Ooit wel eens berekend wat de vaste kosten van een auto zijn? Dan heb je dus nog geen km gereden en ben je al honderden euros per maand lichter. Als je een weekend of dalurenabonnement hebt, scheelt het veel.
Meeste dat de post verstuurd is overheidsbrieven, reclame, magazines, of je zonnepanelen wil, loterij reclame, bedrijfs brieven. Prive brieven nauwelijks maar met de kerst druk vanwege kerstkaarten. Heb bij de post als sorteerder gewerkt dus weet hoe het werkt.
In Italie reis je voor 2 euro een afstand van Maastricht naar Groningen. In Spanje kost een 2mm messing plaat van 30 x 30 cm. 4 euro, hier kost ie 35. Nederlanders word wakker we worden hier financieel genaaid omdat ze weten dat we rijk zijn.
Uhm maar dat zijn we ook. Niet normaal meer. Aan de ene kant klagen dat we zo arm zijn, aan de andere kant de helft van de pubers op fatbikes. Weet je hoe duur (en nutteloos duur) die dingen zijn? Dus tja. 'we' zijn ook heel rijk. Het probleem is alleen de verdeling. Vind ik. En ik ben van mening dat als je het milieu en de toegang tot gelijkheid wil verbeteren, het openbaar vervoer echt spotgoedkoop/ gratis moet zijn. Dat gebruik willen we toch juist aanmoedigen? Dus ik ben het met je eens, ze weten ons te vinden voor de dure prijzen. Maar de groep armen is hier ook kleiner; en publiek transport zou buiten dit soort gedoe moeten vallen.
Misschien dan toch maar weer een snelweg verbreden zodat al die mensen uit de trein niet in de file hoeven te staan Een snelweg hoeft om de een of andere reden niet winstgevend te zijn Misschien Rijkswaterstaat privatiseren
@@NiekNooijens dat woord is te moeilijk voor de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn en de mensen die steeds verder naar rechts gaan stemmen zien niet dat hun stem effect heeft
Vreemde opmerking, aangezien de opbrengsten uit wegenbelasting & accijns ruimschoots voor de wegen betalen. Daarnaast kunnen die opbrengsten ook de kosten van het spoor en de vaarwegen dragen. (Bron: KiM rapport Nederlandse overheidsuitgaven en -inkomsten verkeer en vervoer).
Bij PostNL - vroeger kregen we allemaal 3 stukken per dag, nu nog maar 4 per week. Gemiddelde kostprijs per stuk incl loonsverhoging dus FORS omhoog. Pieter lost het eenvoudig op. Zegt alleen niet hoe???
Ns is een kapitalistisch bedrijf met een publieke dienst, wij horen niet daar verantwoordelijk voor te zijn, als ze niet kunnen bestaan dan is een trein waarschijnlijk niet nodig
En dan maar klagen dat er teveel verkeer is ...In de vlaamse krant vandaag :Het Nederlandse kabinet wilde in het bevolkingsregister het woord “moeder” vervangen wordt door de term “ouder uit wie het kind is geboren”. 😳🤓 Volgend kan zijn : "Vader ;Ouder hij die aanwezig was bij het fabricageproces ."Vervroegde april grap ?
Elke dag post bezorgd krijgen is onzinnig en een postzegel mag best € 1,50 kosten. Een brood is tenslotte ook al €2,50. En meer mensen in het openbaar vervoer door de autokilometers te gaan belasten.
Jij vergeet de grote groep mensen die rijden naar locaties waar geen OV komt, op tijden dat er geen OV rijdt, en met spullen die in het OV niet passen of toegestaan zijn. OV is mooi als je in de randstad woont en werkt. De rest heeft daar geen boodschap aan.
@@RacingPepein Japan is dat slechts 8% van de bevolking, wat betekent dat er voor de trein nog veel te winnen is. Maar dan moeten we erin willen investeren.
Wat een onzin. 40% korting met een daluren kaart is bijna goedkoper dan de benzinekosten van een zuinige kleine auto. En dan heb je geen auto verzekering, afschrijving en onderhoudskosten. Volgens mij is het probleem dat mensen de vaste lasten van een auto voor lief nemen omdat dat in één keer betaald wordt. Terwijl je bij de trein per rit betaalt. De trein is financieel een ontzettend aantrekkelijk alternatief voor de auto, buiten de spits.
Met een daluren kaart ja. Maar de meeste ritten zijn tijdens de spitsuren. Da's het hele probleem. Als je 20 keer per maand naar je werk moet en weer terug kost dit je meestal veel meer dan wanneer je met de auto gaat. Naast dat het langer duurt, minder prettig is, je ontzettend vaak te maken hebt met vertragingen... Nederlandse treinen zijn zo ongeveer de duurste ter wereld, in een land dat duurzame transportatie serieus neemt is dat echt niet acceptabel. Het zou de economie zo'n enorme boost geven als hier nou even een paar miljard tegenaan gegooid wordt. Al is het maar dat honderden duizenden mensen dan geen auto meer hoefden te kopen en onderhouden, en met dat geld iets anders konden doen!
Als burger neem ik mijn verantwoordelijkheid door nooit met tokkie-vervoer (openbaar vervoer) te reizen maar met de auto. Goedkoper, prettiger, sneller. Geen asocialen die lawaai maken (in de stilte coupé). Ik geef om het milieu maar er zijn grenzen.
Helemaal niet verkeerd gedacht. Zo werkt de TGV in Frankrijk ook. Je kunt je reis boeken vooraf, lekker goedkoop vooraf, maar als je de dag vooraf wil reizen ben je 3x zoveel kwijt. Als we met z'n allen de trein zouden plannen naar ons werk zou het een stuk overzichtelijker worden voor de NS. Wil je toch met de trein zonder reservering, dan betaal je 3x de prijs.
Dit vind ik dus precies een zwak argument, want heel veel mensen gaan al met de trein naar hun werk en omdat de meesten niet echt een keus hebben, is dat elke dag dezelfde trein op dezelfde tijd tussen dezelfde twee stations en wat me vooral steekt is het feit dat ik niemand hoor over de OV-chipkaart. Die kaart ging álles oplossen en zou vergaand inzicht bieden in reizigersstromen. Maar naast het feit dat je er niemand over hoort, is dat ook niet zo raar omdat die kaart dat helemaal niet kan (en daar hoor je ook weer niemand over): mensen die tussen 2 grote stations reizen, kun je niet automatisch koppelen aan 1 bepaalde trein. Hoewel de kans groot is dat je zo snel mogelijk van A naar B wil, kan het best zijn dat iemand een andere keuze maakt. Voor mij zal het extreem logisch zijn dat ik in de trein van 5.20 naar Schiphol gestapt ben, daar ik om 5:18-5:19 incheck en om 5.54-5.55 uitcheck op Schiphol. Maar zodra er meerdere verbindingen kort na elkaar zijn of vertragingen, kun je niets meer met je gegevens. Het is hetzelfde als zeggen dat de 'concurrenten' in Friesland, Groningen, Gelderland, Overijssel en Limburg het zoveel beter (want 'goedkoper') doen. Daarbij wordt nooit verteld dat de arbeidsvoorwaarden sterk verschillen van die van NS (Arriva/Abellio/Syntus/Qbuzz/Keolis: CAO Streekvervoer, NS: eigen CAO) met als belangrijk verschil dat bij NS een conducteur op de trein verplicht is, waar die bij alle andere vervoerders niet verplicht is, wat natuurlijk aanzienlijk scheelt in de personeelskosten en het uitvoeren van diensten als je maar 1 personeelslid nodig hebt.
Ah, de ijzeren wet van vraag & aanbod. Weinig aanbod, grote vraag: de prijs gaat omhoog. Groot aanbod, weinig vraag: de prijs gaat ehhhhhhhhhh..omhoog?
De Wet van Bolkenstein……… 😂
Opvallend dat de reactie bij te veel én bij te weinig reizigers is dat de prijzen omhoog moeten. Ik ben geen econoom, maar dat was toch niet hoe de vrije markt zou moeten werken.
Het is ook geen vrij markt. Een vrije markt heb je alleen als je open concurrentie hebt.
In het ultra-kort: Teveel reizigers > kaartjes duurder > minder reizigers. Veel minder reizigers > minder inkomsten> kaartjes duurder. Snap je het nu wel?
@@AllTimeAmberx En dat is hoe de trein een luxeproduct wordt
@@David-um8tb ja t is echt niet fijn :(
@@AllTimeAmberx
Of nog simpeler: het maakt niet uit wat je doet, de prijzen gaan toch wel omhoog.
Er is een brainstormtafel op het hoofdkantoor van de NS waar allemaal van die gele kaartjes op liggen voor het bedenken van oplossingen voor de problemen bij NS. Allemaal met de tekst "prijsverhoging".
Sinds de OV-chipkaart zijn de meeste gele kaartjes wegbezuinigd bij de NS.
Gaan ze prijsverhoging doen met een spitsheffing, gaan ze prijsverhoging doen door het aanbod te verschralen, gaan ze prijsverhoging doen door extra subsidie te eisen van de overheid. Als er maar meer geld binnenkomt met minder doen, zodat Koolmees 'succes' kan claimen.
Meestal meer managers en minder ‘personeel’.
"Onze overheid heeft voor minder [dan bijvoorbeeld een postzegel te weinig plakken] hele levens verwoest."
En het is nog waar ook. 😖
die slotzin, wow
Treinen in Duitsland, dat is betaalbaar... gru§en aus Neuenkirchen...
Rijdt elke twee uur ipv elk halfuur. Duitse treinen hebben trouwens makkelijk een uur vertraging.
Bij mobiliteit gaat vraag en aanbod net niet op. In het algemeen is de vraag zo snel en comfortabel van a naar b geraken. Meestal is dan waar je het meeste in investeert het snelst en meest comfortabel. Investeer je in fietsverkeer dan stijgt het fietsverkeer, investeer je in wegen dan nemen meer mensen de wagen. Mobiliteit is niet gebonden aan normale prijs en aanbod want tijd en comfort spelen eveneens een grote rol.
'induced demand' noemen ze dat ook wel: als je mooie en goedkope treinen hebt gaan mensen liever met de trein, als je juist veel investeert in brede snelwegen dan pakken burgers vooral de auto.
Pieter denkt...ik zou op je stemmen in ieder geval , mocht je de politiek ambiëren😊
Er zijn sinds 10januari meer treinen gaan rijden. Dat kost meer maar ze zitten niet vol. Dankjewel vreselijke minister die dit wilde om meer mensen naar Schiphol te brengen
Dit klopt niet volledig. Ja er zijn meer treinen gaan rijden, maar daartegenover zijn er ook treinen geschrapt. Bovendien is de pre-covid dienstregeling nog steeds niet hersteld, dus het slaat alsnog nergens op.
Het probleem is dat iedereen op dezelfde tijden met de trein wil. In de spits is het overvol en buiten de spits te leeg om winstgevend te zijn. Hetzelfde met de files: iedereen gaat op dinsdag en donderdag naar kantoor, dus massaal in de file. Op vrijdag "werkt" de helft thuis, dus geen files. Meer spreiding is nodig, want op een gegeven moment kun je niet nog meer treinen laten rijden en wegen bij bouwen.
Het probleem is de te dure kaartjes voor de trein. Tenzij ik alleen naar Amsterdam ga en daar parkeer is het duurder dan met de trein gaan. Verder is iedere andere bestemming (binnen Nederland) voordeliger met de auto.
Probleem is ook dat buiten de spits aanvullend vervoer minder rijdt en je nog langer over je reis doet.
Dat we als burgers verantwoordelijkheid moeten nemen is een feit
Revolutie!!!
Braaf naar het stemhokje gaan haalt geen fok uit.
@@sd-ch2cq Nee verantwoordelijkheid nemen is wat anders dan revolutie. Dat is je stoep schoonvegen, het onkruid wieden, afval niet op straat gooien, sneeuw ruimen op de stoep en je oude buurvrouw helpen met boodschappen doen.
@@sd-ch2cqdat haalt wel wat uit, alleen is jouw stem maar 1/23.000ste van een zetel.
Dat denk ik ook steeds: hoe kan dit toch, het moet toch mogelijk zijn. Vroeger ging het toch ook. Ik heb zo gelachen.
Vroeger werd NS beleid bepaald door transport-ingenieurs ipv uitgerangeerde politici. Het is verbazingwekkend hoeveel meer je kunt bereiken door naar kundige mensen te luisteren.
als je met 2 man reist.. is het goedkoper met de auto.. tja laat staan met 3 of 4
Als je alleen reist in de auto is het verschil al niet zo groot in kosten maar vaak wel in reistijd als je niet precies bij het station van de grote stad moet zijn
Het enige echte nadeel van de auto zijn de maandelijkse/jaarlijkse kosten. Het OV betaal je alleen als je ook echt ergens heen gaat
Er zijn groepstickets, met voorwaarden
@@hennavanopstal1979 een vrouw en kind.. even een dagje naar Amsterdam vind ik nooit die groepsvoorwaarden..
@@ddbhemzelf3427 kind railrunner tm 11 jr. Bij 3 en 4 personen wordt het goedkoper. Daarom hebben zoveel mensen een flexibel abonnement.
Ik ben voor gratis OV, dus breek me de bek niet open. Geld gaat naar hogere doelen.
Ooit wel eens berekend wat de vaste kosten van een auto zijn? Dan heb je dus nog geen km gereden en ben je al honderden euros per maand lichter. Als je een weekend of dalurenabonnement hebt, scheelt het veel.
De prijzen van een trein en buskaartje in België zijn slechts een fractie van die in dit peperdure land ! 😢
@@fvefve12 geef je nu een met feiten onderbouwde reactie op RUclips?
Als je dit peperduur vindt raad ik je niet aan om in Engeland de trein te nemen.
Met 3 man met de trein 93 euro. Met de auto op gas 17 euro. Ja doeii
Meeste dat de post verstuurd is overheidsbrieven, reclame, magazines, of je zonnepanelen wil, loterij reclame, bedrijfs brieven. Prive brieven nauwelijks maar met de kerst druk vanwege kerstkaarten. Heb bij de post als sorteerder gewerkt dus weet hoe het werkt.
In Italie reis je voor 2 euro een afstand van Maastricht naar Groningen. In Spanje kost een 2mm messing plaat van 30 x 30 cm. 4 euro, hier kost ie 35. Nederlanders word wakker we worden hier financieel genaaid omdat ze weten dat we rijk zijn.
Uhm maar dat zijn we ook. Niet normaal meer. Aan de ene kant klagen dat we zo arm zijn, aan de andere kant de helft van de pubers op fatbikes. Weet je hoe duur (en nutteloos duur) die dingen zijn? Dus tja. 'we' zijn ook heel rijk. Het probleem is alleen de verdeling. Vind ik. En ik ben van mening dat als je het milieu en de toegang tot gelijkheid wil verbeteren, het openbaar vervoer echt spotgoedkoop/ gratis moet zijn. Dat gebruik willen we toch juist aanmoedigen?
Dus ik ben het met je eens, ze weten ons te vinden voor de dure prijzen. Maar de groep armen is hier ook kleiner; en publiek transport zou buiten dit soort gedoe moeten vallen.
👍👍👍👍👍👍👍!!!
Vandaag in NL 18min en jn Dui 28min 😂
Af en toe zwart rijden om de kosten te beperken.
Opnieuw actueel..
Vertrouwen in de overheid? Welk vertrouwen?
Ga in Rusland wonen
Welke overheid😅😅😅
Over Rusland kan je ten minste nog zeggen wat hun intenties zijn...
@@sonnylatchstringHoezo?
Misschien dan toch maar weer een snelweg verbreden zodat al die mensen uit de trein niet in de file hoeven te staan
Een snelweg hoeft om de een of andere reden niet winstgevend te zijn
Misschien Rijkswaterstaat privatiseren
😂
Ja man want alle verbredingen en nieuwe snelwegen van de afgelopen decennia hebben het fileprobleem helemaal opgelost.
Zoek ff op wat "induced demand" is
@@NiekNooijens dat woord is te moeilijk voor de mensen die hier verantwoordelijk voor zijn
en de mensen die steeds verder naar rechts gaan stemmen zien niet dat hun stem effect heeft
Vreemde opmerking, aangezien de opbrengsten uit wegenbelasting & accijns ruimschoots voor de wegen betalen. Daarnaast kunnen die opbrengsten ook de kosten van het spoor en de vaarwegen dragen.
(Bron: KiM rapport Nederlandse overheidsuitgaven en -inkomsten verkeer en vervoer).
Ik ga minder met de trein de laatste 10 jaar en dat komt inderdaad door de achterlijk hoge prijzen.
Bij PostNL - vroeger kregen we allemaal 3 stukken per dag, nu nog maar 4 per week. Gemiddelde kostprijs per stuk incl loonsverhoging dus FORS omhoog. Pieter lost het eenvoudig op. Zegt alleen niet hoe???
@@fvefve12nee. Het eerste gaat over poststukken, het tweede over bezorgingen.
Beide iets met post, maar verder appels vs peren.
Aangezien die 5 jaar geleden is, lijkt het me interessant om te weten waar we nu staan. Dus, komt er een vervolg?
Wat is 5 jaar geleden? Het filmpje is van 5 dagen geleden.
@@edopronk1303 Oeps, blijkbaar bij de verkeerde video gereageerd.
Ns is een kapitalistisch bedrijf met een publieke dienst, wij horen niet daar verantwoordelijk voor te zijn, als ze niet kunnen bestaan dan is een trein waarschijnlijk niet nodig
Zo'n verkouden Pieter wil ik volgende week niet horen. Beterschap!
En dan maar klagen dat er teveel verkeer is ...In de vlaamse krant vandaag :Het Nederlandse kabinet wilde in het bevolkingsregister het woord “moeder” vervangen wordt door de term “ouder uit wie het kind is geboren”. 😳🤓 Volgend kan zijn : "Vader ;Ouder hij die aanwezig was bij het fabricageproces ."Vervroegde april grap ?
Elke dag post bezorgd krijgen is onzinnig en een postzegel mag best € 1,50 kosten. Een brood is tenslotte ook al €2,50. En meer mensen in het openbaar vervoer door de autokilometers te gaan belasten.
Jij vergeet de grote groep mensen die rijden naar locaties waar geen OV komt, op tijden dat er geen OV rijdt, en met spullen die in het OV niet passen of toegestaan zijn. OV is mooi als je in de randstad woont en werkt. De rest heeft daar geen boodschap aan.
alleen maar denken in "meer belasten" he niet ff "maak het alternatief goedkoper"
@@RacingPepein Japan is dat slechts 8% van de bevolking, wat betekent dat er voor de trein nog veel te winnen is.
Maar dan moeten we erin willen investeren.
Het leven is te duur. Jouw oplossing: MEER BELASTING HEFFEN!
Wat een verstand.
Wat een onzin. 40% korting met een daluren kaart is bijna goedkoper dan de benzinekosten van een zuinige kleine auto. En dan heb je geen auto verzekering, afschrijving en onderhoudskosten.
Volgens mij is het probleem dat mensen de vaste lasten van een auto voor lief nemen omdat dat in één keer betaald wordt. Terwijl je bij de trein per rit betaalt. De trein is financieel een ontzettend aantrekkelijk alternatief voor de auto, buiten de spits.
Met een daluren kaart ja. Maar de meeste ritten zijn tijdens de spitsuren. Da's het hele probleem. Als je 20 keer per maand naar je werk moet en weer terug kost dit je meestal veel meer dan wanneer je met de auto gaat. Naast dat het langer duurt, minder prettig is, je ontzettend vaak te maken hebt met vertragingen...
Nederlandse treinen zijn zo ongeveer de duurste ter wereld, in een land dat duurzame transportatie serieus neemt is dat echt niet acceptabel. Het zou de economie zo'n enorme boost geven als hier nou even een paar miljard tegenaan gegooid wordt. Al is het maar dat honderden duizenden mensen dan geen auto meer hoefden te kopen en onderhouden, en met dat geld iets anders konden doen!
robo taxis
Als burger neem ik mijn verantwoordelijkheid door nooit met tokkie-vervoer (openbaar vervoer) te reizen maar met de auto. Goedkoper, prettiger, sneller. Geen asocialen die lawaai maken (in de stilte coupé). Ik geef om het milieu maar er zijn grenzen.
Helemaal niet verkeerd gedacht. Zo werkt de TGV in Frankrijk ook. Je kunt je reis boeken vooraf, lekker goedkoop vooraf, maar als je de dag vooraf wil reizen ben je 3x zoveel kwijt. Als we met z'n allen de trein zouden plannen naar ons werk zou het een stuk overzichtelijker worden voor de NS. Wil je toch met de trein zonder reservering, dan betaal je 3x de prijs.
Dit vind ik dus precies een zwak argument, want heel veel mensen gaan al met de trein naar hun werk en omdat de meesten niet echt een keus hebben, is dat elke dag dezelfde trein op dezelfde tijd tussen dezelfde twee stations en wat me vooral steekt is het feit dat ik niemand hoor over de OV-chipkaart. Die kaart ging álles oplossen en zou vergaand inzicht bieden in reizigersstromen. Maar naast het feit dat je er niemand over hoort, is dat ook niet zo raar omdat die kaart dat helemaal niet kan (en daar hoor je ook weer niemand over): mensen die tussen 2 grote stations reizen, kun je niet automatisch koppelen aan 1 bepaalde trein. Hoewel de kans groot is dat je zo snel mogelijk van A naar B wil, kan het best zijn dat iemand een andere keuze maakt. Voor mij zal het extreem logisch zijn dat ik in de trein van 5.20 naar Schiphol gestapt ben, daar ik om 5:18-5:19 incheck en om 5.54-5.55 uitcheck op Schiphol. Maar zodra er meerdere verbindingen kort na elkaar zijn of vertragingen, kun je niets meer met je gegevens.
Het is hetzelfde als zeggen dat de 'concurrenten' in Friesland, Groningen, Gelderland, Overijssel en Limburg het zoveel beter (want 'goedkoper') doen. Daarbij wordt nooit verteld dat de arbeidsvoorwaarden sterk verschillen van die van NS (Arriva/Abellio/Syntus/Qbuzz/Keolis: CAO Streekvervoer, NS: eigen CAO) met als belangrijk verschil dat bij NS een conducteur op de trein verplicht is, waar die bij alle andere vervoerders niet verplicht is, wat natuurlijk aanzienlijk scheelt in de personeelskosten en het uitvoeren van diensten als je maar 1 personeelslid nodig hebt.