Causes and solutions for avoiding cracks in the masonry when building the house
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Acest video atinge un aspect destul de important, si anume craparea zidariei. Sunt mai multe metode si lucruri pe care trebuie de luat in seama ca sa prevenim craparea sau fisurarea unei zidarii, una din ele fiind armarea corespunzatoare a zidariei la constructia casei. Materialul prezentat analizeaza la general atat cauzele aparitiei crapaturilor in pereti, cat si ofera cateva solutii de evitare a crapaturilor in zidarie la constructia casei.
Doneaza de o cafea pe Patreon: / enciclopediaconstructi... Multumesc!
Facebook: / enciclopediaconstructi...
Website Official: enciclopediaco...
Orice persoană care dorește o ”consultație individuală” sau răspuns la o întrebare mai complexă, care în fond necesită opinia, timpul și cunoștințele autorului acestui proiect, este rugat să echivaleze întrebarea sa în schimbul unei donații, care se poate realiza atât pe canalul de Patreon: www.patreon.com/EnciclopediaConstructiilor
, cât și prin virament în cont bancar. Toți cei interesați sunt rugați să apeleze cu un mesaj pe Pagina de Facebook.
Cele mai importante două resurse în viață sunt timpul și cunoștințele, care oriunde în lume un om le schimbă pentru bani, chiar și dvs faceți acest lucru la job-ul dvs, că doar nu lucrați pe gratis și nu oferiți timpul limitat din viața dvs altor persoane pe gratis, de ce ar face-o autorul acestui proiect?! (care defapt a făcut acest lucru până nu demult)
Video-urile informative vor continua să fie publicate în mod gratuit indiferent de sursa publicării, și la întrebări/comentarii scurte și rapide se va răspunde în continuare în limita timpului disponibil fără nici o problemă.
Multumesc pentru înțelegere!
Bravooo.
Exact asta am făcut la zidărie bca la fiecare rand am băgat armatura 2 bare de fier striat de 10.
Inprejurul casei legături cu pereți interior și continua și în stâlpii de susținere.
Probabil ca am exagerat, acum cred asta cum am văzut clipul.
Dar nu îmi pare rău...
Eu sunt de părere ca, mai bine investesc bani în structura decât în luxul aiurea al finisajelor
Mersi de clip
Aștept totuși o părere la cea ce am făcut eu
Va multumesc pentru comentariul dvs. Presupun ca e vorba de o casa cu structura de rezistenta cu zidarie portanta. Faptul ca a-ti armat atat de serios fiecare rand de BCA, este laudabil, putina lume realizeaza atat de minutios armarea zidariei. Folosind armatura fi10 in 2 randuri, si inca la fiecare rand, cred ca ati eliminat multe din riscurile de aparitie a vreunor crapaturi in zidaria dvs, chiar daca puteati peste un rand sa folositi simplele plase metalice zincate pentru armarea zidariei. Sper ca inafara de stalpii de sustinere, ati realizat si centura de rezistenta din otel-beton - grinzile ce leaga toti stalpii si peretii.
Foarte interesant canalu ...succes in continuare .
Multumesc mult!
Interesant! Eu sunt de loc din Vrancea unde au loc majoritatea cutremurelor mari din țară. Tipul acesta de construcție nu este folosit ca atare chiar in toată tara. La americani, unde nu este risc mare seismic si la englezi insa da. Mai ales in Vrancea apar crapaturi, dar mici mai ales la deschideri, insa chiar si nivelul betonului armat. Mentalitate este ca daca nu poți sa bagi degetul e ok. Exagerez bineînțeles, dar ca idee se folosește la armarea betonului armatura groasa. Cutremure sunt multe și mentalitatea e ca trebuie sa aibă fier gros, 14-16 pentru grinzi, 16-20 mm pentru fundație si stalpi, iar crăpăturile .. " toate casele se aseaza in primii ani, iar după, deh de la cutremure" :) totuși ar fi bunaarmarea zidăriei la deschideri. Stiu ca nu despre asta e filmul dar sa comentez si eu ceva ;) like
Multumesc pentru comentariul dvs!
Foarte util, însă nu suficient de detaliat. Cred ca este o problema destul de complexa și trebuie privită, după cum ați și menționat, pornind de la cauze: structura, nivelul de înălțime, zona seismica, calitatea solului pe care se construiește, materialele de zidărie, acoperișul, etc. Da, este complex, dar toate acestea pot provoca fisuri intr-un viitor proiect dacă nu sunt luate in considerație.
Respectele mele pentru tematicile expuse !!!
Va multumesc pentru comentariul dvs. Ce tine de faptul daca acest video (sau altele) este sau nu detaliat, as dori in "apararea" mea sa mentionez ca de multe ori e foarte greu sa i-au toate aspectele si factorii in calcul si sa ii mentionezi intr-un video. Sunt deseori atat de multe lucruri tangente si inter-dependenta, ca s-ar primi video cred ca de ore intregi, nu de 5-10-15 minute. In acest sens eu incerc sa ofer oarecum esenta principala si un nou punct de vedere. Deja mai departe tine de fiecare caz in parte.
Folosesti frumos plasa din fibra de sticla pe toata suprafata peretilor tavanelor si a fațadei ( dupa ce ai terminat tot ce tine de electricitate si instalatii sanitare) . Bine inteles direct pe caramida. Se aplica cu adeziv special marca Sika, iar plasa suprapusa 5 cm la inadituri.
Buna ziua. Prima etapa inainte sa se faca fundatia si casa e PROSPECTIUNEA SOLULUI - etapa necesara si obligatorie.
Indiferent cat de hilara pare treaba asta, costul unei prospectiuni este mult mai mic decat viitoarele reparatii necesare daca ( doamne fereste ) avem probleme cu terenul si cu stabilitatea casei.
Am vazut prea mult case care prezentau probleme in timp din cauza neomogenitatii solului si implicit a lipsei prospectiunii si testarii terenului inainte de constructie. Ca o simpla observatie - am putut sa compar 2 case realizate in oglinda, care pe partea de teren dintre ele ( spatiul dintre ele era undeva la 12-15 metri ) aveau probleme cu solul. Zona respectiva a fast candva un teren mlastinos si stratul aquifer era pe la 1,2-1,5 metri de suprafata solului. Vara in care a inceput constructia celor 2 case a fost una secetoasa si nu au fost mari probleme de sapare si de turnare a fundatiilor. Unul din proprietari a avut norocul sa faca poze ale terenului si sa faca si prospectiune de teren in toamna de dinaintea anului cand au inceput constructia caselor. Astfel el a avut datele necesare ca in zona unde terenul era "plutitor" sa faca niste modificari la fundatia imobilului - parte de fundatie cu talpa plutitoare si extinsa ( precizez ca ambele case aveau in jur de 150mp utili desfasurati si erau construite doar pe un nivel ). Si acum partea interesanta - prima casa nu a avut fisuri ( au existat cateva microfisuri in primii 2 ani dar nesemnificative ) in timp ce al doilea imobil a avut niste probleme mari care pt a fi solutionate au fost necesare investitii de aproape 9000 euro. Nu era mai simplu sa plateasca si el 100-150 euro pt testarea terenului si sa mai faca o investitie de maxim 1500 euro pe partea respectiva de fundatie pt consolidare? Dar asa e omul nostru.
Deci fiecare etapa are importanta ei si chiar daca nu ne dam seama este necesar sa le respectam in realizarea unei activitati. Celelalte etape de constructie trebuie si ele respectate - compactarea, armarea, turnarea, vibrarea, respectiv uscarea si relaxarea betonului , udarea, etc. etape care trebuie respectate pt a avea in final un produs conform.
Multumesc si bafta in viitor
Buna ziua. Sunt deacord cu dvs si am mentionat in multe comentarii si video-uri si chiar exista doua video-uri despre studiul geotehnic si cum alegem un teren - mereu prima etapa trebuie sa fie studiul geotehnic si inspectia solului. Deasemenea va multumesc enorm pentru expunerea exemplului dvs, sper si alte persoane sa inteleaga importanta studierii solului inca inainte de etapa de proiectare a casei.
daca faci casa la rosu si o lasi pe timp de iarana asa se intampla ceva la structura sau etc
foarte clar..succes.. intrebare cum as putea face un beci CORRECT, nu ce zice lumea? un video despre se poate? multumesc
Buna ziua, multumesc pentru mesaj si pentru sugestie, o sa ma gandesc, insa nu promit.
Bravo, din video-urile dvoastra imi dau seama ca nu stiu absolut nimic, si cind platesti la mesteri iti fac niste lucrari proaste ca te costa m mult pe urma sa repari. E bn sa stiu singura ce si cum trebuie sa fac. Multumesc mult, aveti un canal de nota 10+ din 10. Dar spuneti-mi va rog, armatura ce grosime are (acele 2 fire) si cealalta mai subtire in zigzag ? ce grosime trebuie sa aiba? Multumesc
Va multumesc mult pentru apreciere. Grosimea plaselor date este variata in dependenta de fiecare caz in parte, uneori poate fi si 1.6 mm, alteori chiar pana la 3-4 mm. Sunt insa cazuri ca la anumite intervale nu se pun asa plase, ci 2 armaturi de fi6-8 mm.
Buna ziua. Pentru o casa veche de aproape 70 de ani facuta din caramida arsa si lipita cu pamant la care a aparut fisuri pe pereti, se mai poate face ceva ? Se poate arma cu plasa sudata ? Trebuie pe interior sau exterior ? Multumesc frumos.
Buna ziua, da, trebuie mai intai o analiza tehnica a cladirii si apoi de gasit solutii pe baza raportului.
salut ,vreau sa torn beton in curte si nu stiu cat ciment, pietris si cata apa sa amestec sa iasa un beton bun..astept un raspuns .multumesc
Buna ziua, pentru curtea casei eu as recomanda beton cu marca M200 sau 250. Deja pe internet gasiti o sumedenie de exemple in care este descrisa compozitia agregatelor de preparare a unui asa beton.
Salutare , am lucrat saptamana trecuta în interior la o vila , am zugravit si la usile si colturile geamului erau crapaturi mentionez ca vila era întro zona la drum cu trafic intens tiruri etc .
Cauze pot fi mai multe, nu doar vibratiile traficului din apropiere, cu toate si ele pot fi un catalizator al acestor probleme.
Buna seara!
Ce tip de mortar se folosește la cărămida ceramică, compoziția mortarului puteți să mi-o descrieți?
Mulțumesc.
Buna seara, pentru zidire mortarul recomandat este tip M10, adica are minim 10N/mm2 rezistenta la compresiune. Pe internet sunt o sumedenie de site-uri unde gasiti compozitia pentru asa mortar. Totusi pentru mortare de M10 sau mai mari mai bine mergeti pe mortar amestec de-a gata, nu facut pe santier.
Bună ziua,ceva soluții pentru repararea acestor crăpături care ar fi?nu am genul acesta de problemă dar sunt curios.
Cel mai bine este sa fie luate masurile necesare pentru a preveni astfel de lucruri. Daca totusi se intampla, conteaza mult de gasit cauza si de rezolvat, pentru ca fenomenul sa nu se mai repete. Ce tine de insasi repararea acestor crapaturi, depinde in primul rand despre ce fel de zidarie vorbim, ce materiale si ce structura de rezistenta avem, si deasemenea de marimea si tipul crapaturii. Solutii ar fi mai multe, si folosirea aditivilor speciali pentru crapaturi, si marirea fisurilor si umplerea cu mortar special, uneori se mai adauga si armatura sau elemente de fixare, uneori e mai rezonabil de indepartat cu totul caramizile crapate si de inlocuit cu altele s.a.m.d.
Interesant, dar vă amintiți de ghicitoarea-anecdota pe care v-am trimis-o cu ceva timp în urmă? Crăpăturile sunt inevitabile!
La care si cum. Oricum trebuie sa luam anumite masuri ca sa reducem cat mai mult riscul aparitiei crapaturilor.
@@EnciclopediaConstructiilor vă întrebam "ce exista în construcția unei case fără să fie făcut de mâna omului" și mi-ați spus că nu vă plac ghicitorile
Pai asa este, oferiti dvs raspunsul daca doriti.
@@EnciclopediaConstructiilor păi, ăsta e răspunsul :crăpăturile, ele apar mai devreme sau mai târziu, orice am face ca să le evităm și nu sunt nici plănuite nici făcute de mâna omului. Sănătate și s-auzim de bine !!
Hmm, interesanta ghicitoare, merci si dvs va urez sanatate si succes!
Ce parere aveti de armarea zidariei in cazul in care nu este portanta si are rol strict de inchidere in cazul structrilor pe cadre de beton armat ?!
Intrebarea face referire la constructiile din zonele cu risc seismic mediu !
Multumesc.
Pentru mine, eu as arma si acele zidarii. Nu costa chiar atat de mult acele plase metalice, iar o masura de siguranta in plus nu cred ca incurca.
AM CASA FĂCUTĂ CU PERETI DUBLI DE 5 ANI ,DAR MULȚUMESC LUI DUMNEZEU NU AM NICI O CREPATURA !!!SI FĂRĂ ASTFEL DE ARMĂTURA IN PEREȚI !!!!!
Pai inca nu a fost nici un cutremur major, vedem dupa )))