Tulburarea de personalitate evitanta 😟| [EP50] The Real You Podcast

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 апр 2024
  • În episodul 50 abordăm câteva teme profund personale și adesea incomode: tulburarea de personalitate evitantă, anxietatea socială și timiditatea. Aceste lucruri afectează profund modul în care indivizii se percep pe ei înșiși și relațiile lor cu cei din jur. Vorbind deschis despre reticența în a participa la activități sociale sau profesionale și temerile care stau la baza acestor comportamente, episodul explorează o latură umană adâncă, dar comună, care merită înțeleasă și discutată.
    📄 Pagina episodului: petrebarlea.com/tulburarea-ev...
    The Real You Podcast: petrebarlea.com/podcast/
    ASCULTĂ PODCASTUL PE:
    ▶🎧 Spotify: spoti.fi/4aohePM
    ▶🎧 Apple Podcasts: apple.co/4aIUdH1
    ▶🎧 SoundCloud: bit.ly/3U2H2eh
    Analizăm cum experiențele timpurii de viață - în special cele legate de un mediu familial rece, distant și rigid - pot influența dezvoltarea acestor tulburări. Discutăm despre cum absența încurajării și a sprijinului în inițiativa proprie și cultivarea încrederii în sine pot avea efecte de lungă durată asupra unui copil, conducând mai târziu la o viață de adult marcată de evitare și anxietate.
    Acest episod nu se limitează doar la a descrie problemele - ne propunem să oferim și soluții. Explorăm studiile recente și metodele prin care cei care se confruntă cu timiditatea excesivă și anxietatea socială pot găsi căi de ameliorare și recuperare. De la terapia comportamentală la tehnici de autoajutorare și sprijin în comunitate, discutăm despre opțiunile disponibile pentru a face față și a depăși aceste provocări.
    🎙️E50 este mai mult decât un episod de podcast; este o invitație la dialog și înțelegere, un pas spre demistificarea unor subiecte mari și construirea unei comunități mai deschise. Vă invit să vă alăturați într-o călătorie de descoperire și speranță, explorând împreună cum putem naviga prin complexitățile tulburărilor de personalitate din sfera anxioasă.

Комментарии • 25

  • @luciabohariuc4398
    @luciabohariuc4398 Месяц назад +5

    Buna Petre. Ai descris foarte bine tulburarea ,,mea", confirmata de psihoterapeut.
    Într-adevăr in anii '90 cand eram si eu eleva, invatatoarea ne batea la palme pana sangerau. Imi era frica sa merg la scoala si doamne fereste sa ma cer in pauza la baie. Daca ziceam ceva gresit radea toata clasa asa ca am invatat sa tac.
    Pe de alta parte si mama voia mereu sa am note doar de 10 pe principiul ,,ce o sa zica lumea" daca nu are un copil perfect. Histrionica fiind ea exagera foarte mult sacrificiul ei de sine pentru cresterea si educarea mea. Tata era mai mult submisiv. S-au casatorit de foarte tineri. Singura mea modalitate a fost sa ,,evadez" in imaginar si daca tot evadam, luam carti de la biblioteca.
    In timp am invatat ca singura pesoana pe care ma pot baza sunt eu. Mai ales pandemia a fost super pentru mine, fara tot contactul acela social de zâmbete false si linguseala intre colegi. Am promovat si dupa intoarcerea la birou mi-am dat demisia. Nu-mi placea sa-i conduc pe altii chiar si pentru mai multi bani.
    Continui cu terapia. Dar ma bucur mult ca ai facut acest podcast.

  • @gabrielamettenanxt1363
    @gabrielamettenanxt1363 Месяц назад +2

    Mulțumesc. Un pic de educație psihică nu strică la nici o vârstă. 🙏❤

  • @MercedPDF
    @MercedPDF Месяц назад +3

    Foarte bun acest podcast! Nu mai rețin daca pe grup sau tot într-un comment, spre rușinea mea, am corectat pe cineva spunându-i că nu există această tulburare de personalitate și tu ai intervenit și m-ai corectat. Acum, că am ascultat cu atenție, m-am regăsit pe alocuri, poate nu chiar la nivel de tulburare de personalitate, dar cu siguranță cu trăsături.

  • @florindiaconu6410
    @florindiaconu6410 Месяц назад +1

    Mulțumim mult de tot pentru tot ce faci Petre! ❤

  • @ginagusatu7612
    @ginagusatu7612 Месяц назад

    Foarte faine episoadele astea, si in special diversitatea lor. Unele probabil sunt adresate mai degraba colegilor de breasla, altele sunt pentru multimea interesata, cu vocabular si exemple usor de inteles si digerat

  • @xd-pj7ys
    @xd-pj7ys Месяц назад

    multumim!! de abia am asteptat sa postati:)

  • @CM-vj7oi
    @CM-vj7oi 18 дней назад

    Cand avem un adolescent cu o astfel de tulburare,dar nu îl pot convinge sa mergem la un psiholog,măcar acolo sa se deschidă,nu vrea.Este exact asa,dacă plecam undeva trebuie sa I spun dinainte unde și cât stam,fără abateri din drum,altfel îl vad ca devine agitat😢

  • @cristianstan9562
    @cristianstan9562 Месяц назад

    Bună dimineața, Petre ❤❤❤

  • @hope-in2id
    @hope-in2id Месяц назад

    Este cam greu sa fii un om normal si echilibrat . Tocmai de-aia sunt evitantă !😊

  • @anesytaana3942
    @anesytaana3942 Месяц назад

    Așteptăm de mult acest video Mulțumim mult❤Poate faci și despre Personalitatea dependenta. ❤

  • @stefanmihalea
    @stefanmihalea 24 дня назад

    Cand am citit personalitate evitanta, am facut imediat legatura cu altceva, tipul de atasament evitant , dar tulburare de personalitate e una, tip de atsament e altceva; nu de alta, dar cand vine vorba de anxietate, tinzi mai de graba sa te gandesti de la tipul de atasament anxios, insa acest tip e bazat mai mult pe teama de a fi parasit. Si totusi...

  • @lenutapartene9258
    @lenutapartene9258 Месяц назад

    Urmaresc

  • @cipriantanasa9614
    @cipriantanasa9614 12 дней назад

    Cand eram in liceu, toate fetele aveau tulburare evitanta cu mine😢😂😂

  • @Gman711
    @Gman711 Месяц назад

    Eu nu evit, doar am planuri mult mai bune decât să petrec timpul cu persoane pe care chiar aș vrea să le cunosc mai bine dar care consider că m-ar respinge dacă m-ar cunoaște cu adevărat. E așa simplu, nu înțeleg de ce nu înțelege lumea 😂

  • @PetreMoise-Official
    @PetreMoise-Official Месяц назад

    REVENIRE ÎN FORȚĂ FELICITARI URMĂRESC CU DRAG !FOARTE BUNE EXEMPLELE DIN VIATA CONTEMPORANA ! DACA TIMPUL VA PERMITE AS DORI SA VA LANSEZ O INVITATIE PENTRU A REALIZA IMPREUNA O EMISIUNE DE ACEST GEN LA PODCAST PETRE MOISE.

  • @univers368
    @univers368 21 день назад +1

    Eu am o întrebare: cui îi place să fie criticat, umilit, respins, etc?!

    • @bmiruna2007
      @bmiruna2007 3 дня назад

      Surprinzător, dar unii nu sunt absolut deloc afectați. Au atâta încredere în ei (ne încercând sa ii și încadrez într-un tip de personalitate) încât îți va și da cu tifla și va considera ca celalalt e de fapt un prost, incult, incapabil, ne-educat etc etc

  • @razvanmihai1187
    @razvanmihai1187 Месяц назад +1

    Întrebare: Pai și persoanele mai puțin norocoase (sărace cum dezvoltă aceste pârghii)

    • @petre-tudorbarlea416
      @petre-tudorbarlea416  Месяц назад

      Nu imi e clara intrebarea...m-ar ajuta mult o detaliere. Ce inseamna persoane mai putin norocoase (sarace) si despre ce parghii vorbim?

    • @razvanmihai1187
      @razvanmihai1187 Месяц назад

      @@petre-tudorbarlea416 in sensul că ele cum pot face terapie daca nu au suficiente fonduri să achite o ședință de terapie, pârghii sunt oameni ce sunt acolo pentru ei..

    • @petre-tudorbarlea416
      @petre-tudorbarlea416  Месяц назад +3

      ​@@razvanmihai1187 Optiunle sunt asa:
      1) Sedinte decontate de Casa de Asigurari de Sanatate. E un numar limitat de sedinte, dar e de 1000x mai bine decat nimic.
      2) Sedinte gratuite oferite de asociatiile si ONG-urile care pun la dispozitie asa ceva.
      3) Un sistem de suport, a cere si a primi sprijin din partea altor oameni de omenie.
      Pe de alta parte, pentru cineva care e coplesit de observarea obstacolelor, banuiesc ca fiecare dintre punctele de mai sus poate fi contestat, contracarat, cumva.

  • @florinciobanu280
    @florinciobanu280 Месяц назад +1

    Pacient: Eu cred că am tulburare borderline
    Psihoterapeut: sa mori tu
    Epic :))

    • @petre-tudorbarlea416
      @petre-tudorbarlea416  Месяц назад

      Hahaha, interactiunile despre care povesteam au fost in afara cabinetului, deci vorbeau cu ”omul” Petre B, nu cu terapeutul. Iar replica cu ”sa mori tu” e latura mea histrionica, pretabila mai mult in podcast, ca sa facem infotainment. In viata reala pot fi ceva mai asezat - dupa caz, depinde cu cine vb si cat de bine ma cunoaste.
      Dar da, suna funny dialogul descris de tine :))))

    • @florinciobanu280
      @florinciobanu280 Месяц назад

      @@petre-tudorbarlea416 mi-am amintit când am văzut videoclipul dumneavoastră despre borderline, apoi într-o zi am făcut o criză și am crezut că am borderline, i-am zis asta psihoterapeutului meu și ar fi fost interesant și amuzant să-mi fi răspuns așa. Înțeleg pe deplin situația dumneavoastră și sunt interactive citatele si situațiile de genul.