Bună am un bol de 40l, în el țin un peste betta mascul, am un încălzitor și un filtru cu putere mica, substrat plante naturale și un castel, ii pun aquasaife în apa și ii dau mâncare speciala. Este ok pentru el?
Buna! Mancarea ar trebui diversificata un pic. Vezi daca gasesti hrana congelata (tubifex, larve de tantar, copepode, artemia) sau vie. Saptamanal i se poate da un pic de carne fiarta (preferabil peste; daca nu, atunci pui). Atentie la igiena substratului! E bine sa fie aspirat odata cu schimburile de apa.
Mulțumesc, am cumpărat un aspirator mic, dar mi e frica sa nu aspir peștișorul, am auzit la cineva ca se poate da și mazăre fiarta și decojit. Mulțumesc pentru sfaturi
am un acvariu de 20 l cam câți pești neon tetra pot sa pun în el? și ce trb sa am și altceva inafara de filtru și termometru? Ce mâncare trb sa cumpar?
Nu am recomandare speciala in privinta asta. Dac nu te deranjeaza ca aduci si melci in acvariu, poti lua de la orice pet shop dn localitate. Daca vrei plante sterile, le gasesti la nevertebrate.ro dar probabil si pe alte siteuri (nu-mi vine nimic in minte pe moment. Vezi google). Alea au la denumire "InVitro".
salut, am un acvariu de 54 L (brut) și intenționez să achiziționez pești betta. La 54 L, cam care ar fi numărul maximal de pești? (la modul să aibă fiecare spațiu suficient)
Buna,scz. K TE deranjez din nou,Dar azi noapte mi-a murit o tetrazoana si azi am facut in test de apa jbl 7 in 1 si am urma.:No3-50,No2-0,GH>7->125,Kx10/178,pH7,6 si Cl2-0
Buna! No3 e un pic ridicat dar nu sunt sigur ca asta l-a omorat. In ce relatie este cu colegii de acv? Ce varsta are si cat tb sa traiasca? Ce simptime a avut si de cand?
Salut In acvariul mic ai doar pietre fara pământ? Folosesti ceva substante pt plante? Cati w pe litru recomanzi/cat ai tu? Nu reușesc sa cresc plantele cat as dori de asta intreb. La tine arata f bine. Mulțumesc
Salut Doar pietris de 3-5 m (cred ca ideal ar fi fost pana la 8 mm dar asta am gasit in magazin). Am folosit fertilizanti in timpul iernii din cauza ca bate Soarele in acvariu si plantele consumau multi nutrienti. Dar si atunci m-am concentrat mai mult pe potasiu si carbon. Iar de 2 saptamani nu mai dozez nimic. Pana ieri am avut un LED mic, de vreo 400 lumeni. Nu mai fac referire la wati din cauza ca diferite tehnologii au eficienta diferita. LED este cam de 2 ori mai puternic decat neonul dar nu in toate cazurile. Deci, am avut 400 lumeni. Acum am 900. Tropica spune asa (tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/): 10-20 lumeni/litru = lumina slaba 20-40 lm/l = lumina medie > 40 lm/l = lumina puternica. Deci, eu as avea lumina medie. La asta se mai adauga lumina de afara care este destul de puternica si fara razele Soarelui. Lumina se alege dupa plante. Cerintele plantelor le gasesti tot pe site-ul Tropica. Cand nu ai substrat fertil, plantele cresc mult mai incet. Nici la mine nu este nu stiu ce performanta. Tu probabil faci si schimburile de apa in cantitati mai mari (verifica nivelul de nitrati ca sa excluzi orice eroare).
Salut am cumpărat un acvariu ambiente acqua 60 litri și are un filtru intern skill 220 lam montat și are un jet de bole de aer puternic și apa sare în sus și udă capacul și neonul nu știu nu se arde neonul dacă este udat de apă ce sfat îmi poți da mulțumesc
Salut! Nu prea gasesc poza despre filtru dar banuiesc ca are un furtun de aer prin care trage aerul si-l amesteca cu apa care iese din filtru. In acest caz poti monta un robinet pe furtunul de aerare. Astfel bulele vor fi mai rare si mult mai mici. O alta varianta este sa cobori filtrul mai mult. Cu cat este mai jos, cu atat mai greu ii e sa traga aer. A treia posibilitate este sa folosesti un sprinkler/spray bar (teava aia cu multe gauri care tb sa fie aproximativ la nivelul apei). In acel caz nu-ti mai trebuie furtun de aerare. Nu stiu daca filtrul tau are acest accesoriu in pachet. In cel mai rau caz detasezi furtunul si incerci sa directionezi jetul de apa inspre suprafata astfel incat suprafata apei sa fie miscata intens.
Buna! 20 fara probleme cu 2 CONDITII: 1. Sa ai filtrul ciclat (vezi episodul relevant despre ciclare); 2. prima data 10, peste 3-4 saptamani inca 10. Ca sa fie timp de acomodare pt filtru (tb sa se inmulteasca niste bacterii importante). Deci, tot procesul poate dura 6-8 saptamani. Daca folosesti cultura de bacterii pt ciclarea rapida a filtrului, poate dura 1-2 saptamani mai putin.
Daca deja ai de 35 litri, atunci raspunsul este: da, pana cumperi ala mai mare. Pentru ca nu au de ales. La 6 bucati de carasi volumul ideal ar fi undeva intre 150 si 200 de litri. Majoritatea sanitarilor au nevoie de incalzire pe cand carasii au nevoie de apa racoroasa spre rece. Cred ca poti sa-i impaci undeva la 23-24 grade. O separare ulterioara ar face bine la amandoua specii. La cumpararea acvariului mai mare ai grija sa nu cazi in greseala de a cumpara ceva intre, sa zicem 50-70 litri. Mai bine astepti un pic in plus. Intre timp poti cauta si un acvariu second dar sa-l iei din sursa de incredere, sa nu te trezesti ca-ti face balta cat dormi sau explodeaza. Probabil ce am scris aici suna un pic stresant dar cu un pic de rabdare si preseverenta poti ajunge pe calea cea buna. Apreciez ca ti-ai pus intrebarea si nu te complaci spunandu-ti ca altii au pestii in bol. :)
Salut! Pesti cat mai mici si cat mai putini. Totusi, trebuie sa te documentezi legat de nevoile pestilor ca sa stii care este nr minim de indivizi care se tin. Asa din burta as zice neon tetra daca ai apa moale, peste cardinal (Tanichtys Albonubes) daca aia apa de duritate medie, si vivipari (guppy, xipho, platy, molly) daca ai apa dura. Cu cei din urma problema e ca se inmultesc prea repede si dupa un timp ba trebuie sa le gasesti stapan, ba trebuie sa treci la un acvariu mai mare. Filtrul trebuie sa aiba un debit de 200-300 litri pe ora si un burete cat mai mare cu putinta. Pestele ccardinal nu necesita incalzire. Celelalte doua categorii da. In rest, susbtrat gros (5-8 cm) din pietris nevopsit, nisip cuartos de 3-5 mm diametru sau substrat dedicat. Cat mai multe plante cu putinta. Vezi episoadele relevante (despre plante). Filtrul trebuie ciclat si acv sa nu stea in bataia directa a Soarelui ca sa ai mai putine probleme cu algele. Detalii la cele de mai sus gasesti in episoadele publicate pana acum. Merita sa investesti timp in vizionarea lor pentru ca scpi de niste batai de cap inutile. Succes!
Salut . Felicitari pentru filmulețe ! Sunt începător și am o întrebare : Noaptea trebuie sa las lumina aprinsă la acvariu ? Sau câte ore pe zi are nevoie de lumină acvariul ? Mulțumesc
Acvaristul Lenes Mulțumesc pt răspuns . Am urmărit episodul despre iluminarea acvariului , foarte interesante detaliile . Dar nu eram sigur dacă trebuie lăsată și noaptea lumina aprinsă. In concluzie , noaptea stingem lumina , ii lăsăm sa doarmă și ei 😁
Buna ziua! Nu m-am ocupat de broaste dar banuiesc ca e nevoie de apa multa (de la 100 in sus). In materie de compatibilitate, depinde de specia de broasca si de specia de pesti. Trebuie cautat cu ce se hraneste broasca in mediul natural si ce temperament are.
Buna,am avut 4 Dar pe doi i-am dat,de 3 zile nu a m-ai mancat nimic si a inceput sa inoate alandala si statea tot pe jos,cu ceilalti nu sunt probleme ,m-am am 15 neoni si 4 ancistrus
Filtrul este eheim aquaball 130,plante anubias,mysocrorum,cryptocoryne si valisneria mica,apa la cat timp sa o schimb si cat+filtru treb.sa il curat deodata cu schimbul de apa?
Filtrul se spala cand incepe sa-i scada debitul. Daca acest fenomen are loc des (cel putin odata pe luna), trebuie sa iei in considerare achizitionarea unui filtru cu volum mai mare. Repet: volum, NU debit. Cel din urma e mai putin important si, de obicei, vine la pachet cu volumul. Gasesti video despre alegerea filtrului potrivit.
Buna! Nu cred ca ar fi o problema. Baga de seama ca anubias nu se planteaza in sol, ci se fixeaza de decor, lemn sau pietre! Altfel ii putrezeste radacina.
Buna Daniela, Nu am experienta cu acest tip de dispozitiv asa ca raspund din teorie... As evita sa-l folosesc datorita toxicitatii ozonului, in cazul in care dozarea ar fi gresita. Desi unele surse spun ca lampile UV necesita ceva intretinere periodica si ca exista riscuri de defectare dupa un timp (probleme cu garnitura), probabil as merge pe varianta asta. UV-ul nu contamineaza apa si nu produce materie reziduala toxica. In amandoua cazuri, va fi necesar un etaj de filtrare cu carbon activ pentru a aduna materia organica rezultata din moartea microorganismelor, respectiv din reactiile chimice (cazul ozonului).
Salut.am un acvariu de 60.l..de la aquael,mi-am achiziționat un filtru.de la eheim.aquaball 60..lam pus în funcțiune.. este ok..dar are putere..de oxigenare..lam dat mai incet,și observ că peștisori..inoată pe loc în contra curentilor de aer..ce ar fi de facut..?am observat,ca mulți nu au în acvariu.filtre să aibă bule de aer...ce miați recomanda.D.V.S...
Salut Incearca sa directionezi jetul contra peretelui de care este fixat filtrul. Ai grija sa nu dea afara. Pestii nu inoata contra curentilor de aer, ci contra curentilor de apa. Aerul este doar amestecat cu jetul de apa. Referitor la a doua intrebare: aerarea este intotdeauna binevenita dar nu neaparat obligatorie. Depinde mult de pesti si de temperatura apei. Dar mai bine sa fie decat sa lipseasca.
Buna!Cat timp acvariul este la ciclat, nu se face schimb. Ideea este ca trebuie sa se produca si sa se acumuleze o cantitate anume de toxine pentru a asigura dezvoltarea si inmultirea speciilor de bacterii benefice. Din a 4-a saptamana se poate face schimb deoarece se considera ca ciclarea este terminata. Asta inseamna ca deja poti schimba 50 %. Schimburile ulterioare vor fi dictate de testul de nitrati - cat de mult si cat de des este necesar.
Salut, sunt începător ....am o nelămurire: intr un acvariu trebuie sa am doua mecanisme sau unul, ma refer ca e de ajuns acel filtru cu pompa de aer sau trebuie si o pompa de apa care sa recircule apa?
Salut! Depinde ce asteptari ai. 1. Daca vrei DOAR filtrare biologica (adica transformarea toxinelor foarte nasoale in toxine mai putin nasoale), poti folosi varianta cu aer. Dezavantajul este ca nu va aduna particulele mari din apa si nu creeaza destul curent incat aceastea sa se adune in burete. In consecinta, schimburile de apa tb sa fie mai mari. 2. Daca vrei atat filtrare biologica cat si un curent de apa suficient, folosesti un filtru cu pompa de apa dotat cu un volum decent de material filtrant (vezi playlist-ul despre filtrare). 3. Daca vrei sa ai si un filtru de rezerva ciclat pentru ca te pregatesti sa aduci pesti in carantina, atunci poti folosi varianta combinata. Amandoua se pot ocupa de convertirea amoniacului (partea cea mai importanta).
@@morwin4775 Cu placere. Vezi episoadele din playlist-ul Filtrare. Iti voi da un pont: debitul nu trebuie sa depaseasca 200 de litri/ora si volumul materialului filtrant sa fie cat mai mare cu putinta. Decizia concreta o vei lua tu. Eu doar iti arat drumul spre cum sa gandesti, nu ce sa gandesti.
Bună eu sunt o încăpătoare în agvaristică și voiam să te întreb dacă carași auri pot să trăiască într-un agvariu cu o lungime de o coală jumătate și dacă specia ancistrus își poate apăra icrele curele de ei deoarece pe ancistrus i-am mutat cu carași și au unde să se ascundă
@@adinagrigorie910 Din pacate nu stiu raspunsul. Scalarii sunt teritoriali si au nevoie si de apa adanca (acvariu inalt). Si gurami sunt teritoriali dar mai mult intre ei. Zebrele sunt cam mici si s-ar putea sa fie vulnerabili noaptea cand nu-i vad pe aia mari.
Salut , cum trebuie sa curat pietrele inainte sa le pun in acvariu ? Sa le pun in apa fiarta cu otet ? Stiu ca ai zis intr-un video dar nu stiu care e acela , mersi
Salut! 10 neoni in 30 de litri nu ar fi capat de tara. Probabil puteai sa eviti catastrofa daca le dadeai mai putina mancare si ai fi facut schimburi de apa de 50 %. Cu totii comitem greseli fatale. Important e sa invatam din ele si sa studiem ca sa evitam alte greseli grave.
Buna seara! Pentru incepatori,un singur fel de substrat este ok. O marime a granulei de 7-10 mm permite plantare usoara si faciliteaza circulatia apei in interiorul substratului. De-a lungul anilor, am avut succes cu urmatoarele tipuri: nisip cuartos (cu mentiunea ca se murdareste usor la suprafata); substrat argilos ("bile" caramizii); pietris natural din rau (sterilizat). Nisipul fin tb evitat deoarece radacinile multor plante vor putrezi. Daca plantase hraneste intens din substrat (vei verifica inainte de cumparare), va fi nevoie de pastile de fertilizare care se ingroapa inainte de plantare. Daca vrei neaparat un strat fertil dedesubt, incearca P13 de la Ocean Free. Un strat de 1-2 cm este ok. Il acoperi cu 6-8 cm de pietris sau ce vrei din cele sus-amintite.
Raspunsul scurt: incearca sa alegi dupa parametrii apei de acolo: daca ai apa dura, poti incepe cu guppy, platy, moly. Daca ai apa moale, atunci neoni si mare parte a pestilor care provin din Amazon. Ai 3 variante de a afla duritatea apei: 1. cumperi test GH 2. iei legatura cu un acvarist local care are asa ceva si-l intrebi 3. ceri info de la furnizorul de apa potabila sau de la agentia de protectia mediului din apropiere. Daca ai destula rabdare (cateva saptamani bune), voi arata si cum se pregateste un acvariu. Dar pe scurt: cat mai multa apa (peste 40-60 litri), cat mai multe plante si cat mai putini pesti. Asta e varianta cea mai rapida si cu risc minim in ce priveste toxicitatea. Varianta lunga, acum cat e vara dureaza vreo 3 saptamani fara pesti, timp in care filtrul merge non stop si hranesti acvariul gol cu portii mici de mancare. Asta se numeste ciclarea acvariului. Squidfishman are niste filmulete foarte scurte si educative legat de bacteriile benefice care trebuie sa se stabileasca in filtru.
Din tetrazona tb sa tii minim 8 buc Altfel pot fi probleme de agresivitate ba intre ei, ba cu ceilalti pesti. Mi-ai pus intrebarea si pe Facebook. De ce?
Salut, Puterea incalzitorului (se masoara in Wati) depinde de volumul de apa. La 20 de litri folosesti un incalzitor de 20 W. La 40, folosesti unul de 40 W,. In teorie pt ca cel mai apropiat produs va fi de 50 W. Temperatura trebuie sa fie intre 24 si 26 grade. Rezista pana la 30 dar poate deveni agitat la asa temperatura ridicata. Filtrul este obligatoriu in orice acvariu detinut de acvaristii care inca nu s-au ocupat de chimie (ciclul azotului, denitrificare, amoniac, nitriti, nitrati, metode de testare, proceduri de experimentare). Din intrebare deduc ca in cazul tau filtrul trebuie sa fie acolo. Atentie mare la debitul filtrului deoarece betta nu inoata bine si pot muri de epuizare! Motiv pt care se poate folosi un filtru cascada cu debit reglabil sau unul cu pompa de aer. Volumul acvariului sa fie de minim 15-20 litri, chiar daca vorbim de un singur betta (de repferat 40 de litri. E mult mai stabil chimic si termic). Alt factor important in cazul betta: plante. Mai ales daca acvariul e mic. Plante cu crestere rapida (elodea, bacopa...) Caz in care se va asigura un loc bine iluminat (nu tb neaparat lumina solara) sau o lampa conectata la priza programabila. Substratul in care plantezi poate fi pietris (diametru 1 cm) sau nisip grunjos (diam 3-8 mm). Poate sa para mult dar asta este minimul absolut cu care se incepe cu dreptul.
@@seby2735 50 x 33 x 35 = 57750 cm cubi = 57 litri. Rotunjim la 60. In instructiuni scrie 5 ml la 10 litri. 5 x 6 = 30 ml la 60 litri. Adaug la primul raspuns: Dupa ce pui filtrul in functiune, la o saptamana dupa pornire bagi jumatate de lingurita de sare imediat dupa schimbul de apa. La urmatorul schimb (care va fi intre 25 si 50 % din totalul apei) pui doar un varf de cutit. Din a patra saptamana nu mai este necesar sa adaugi sare. Daca nu faci asta, exista riscul sa omori pestele prin asfixiere provocata de nitriti. Detalii in clipul despre ciclarea filtrului si ciclul azotului (le gasesti in playlistul numit Pentru incepatori).
Salut. Am o întrebare. Pompa de aer face zgomot un pic cam tare. Vibrează, este normal asa? Întotdeauna a făcut de cand am cumparat-o. Adică de exemplu eu nu as putea sa dorm in camera in care tin acvariul.
Buna. Da, pompele de aer vibreaza si fac zgomot. Ai doua optiuni: treci la alt tip de filtru sau cumperi alta pompa. Exista marci care sunt mai silentioase decat altele. Nu stiu ce sa-ti recomand pentru ca nu prea am experienta cu aceste produse. Eu am Zero Noise Z-1000. Dezabantajul acestei pompe este ca nu are destula putere in cazul in care folosesti o piatra de densitate mare (face multe bule micute). Probabil un Eheim ar fi o alegere mai buna (si un pic mai scumpa). Cati litri are acvariul tau?
Acvaristul Lenes Mulțumesc pentru răspuns. În prezent piatra este într-un acvariu de 25 de litri. Dar vrem să cumpărăm un acvariu mai mare, de 100 de litri de exemplu, si pe acesta de 25 să-l dam unui prieten. ( nu prea avem spațiu ). Avem si o piatră mai mica dar la fel făcea acea vibrație.
Marimea pietrei este putin relevanta in privinta vibratiei. Porozitatea ei influenteaza performanta pompei. O pompa slaba nu trebuie legata la o piatra densa. La acvarii de 100 de litri, pompa de aer aleasa va fi si mai zgomotoasa. Variante mai potrivite mi se par filtrele interne cu bureti mari (au cei de la Juwel, de exemplu) sau filtre externe. In cazul acvariilor plantate, debitul filtrelor trebuie sa fie de 4-8 x volumul de apa. De ex, la un acv de 100 litri, debitul ales va fi de 400-800 litri pe ora, in functie de speciile de pesti si densitatea vegetatiei.. La acest debit se alege cel mai mare material filtrant posibil. Asta va rari frecventa cu care va fi nevoie sa cureti filtrul. Ca sa intelegi mai usor diferenta pe care o face materialul filtrant, iti dau exemplul acvariilor mele. Cel mic are 40 de litri. Debitul motorului este de 200 l/h, adica de 5x volumul de apa. Initial, filtrul venise cu burete de 45 cm cubi si trebuia curatat la 5-7 zile, ceea ce era sclavagism curat :P Dupa ce l-am transformat in Karpat-filter (vezi episodul relevant), avea burete de 450-500 cm cubi si trebuia sa-l curat lunar (!). Asta in conditiile in care acvariul era suprapopulat cu vreo 30-40 pesti Platy si zeci de Ancistrus. Acvariul mare are acelasi filtru dar la 70 de litri. Debitul nu este de ajuns insa in ce priveste marimea buretelui, imi permite sa uit de filtru. La propriu. Penultima oara l-am curatat in februarie si ultima oara acum o saptamana. Cu buretele din fabrica il curatam si pe asta la fiecare 5-7 zile. Cred ca intervalul de neglijare record era de 14 zile. :) Deci, reteta suna cam asa: debit 4-8 x volumul de apa; material de filtrare mecanica (particule) > 1 % din volumul de apa. Cand este bine pozitionat, un astfel de sistem va dirija mare parte din mizerie in burete si acel burete va fi capabil sa acumuleze o cantitate mare de mizerie. Bine, curatarea trebuie facuta mai des de 5 luni din cauza acumularii de materie organica care poate elimina chestii toxice, insa o curatare lunara sau bilunara este mai mult decat suficient si daca e sa trebuiasca sa pleci sau ai alte probleme din cauza carora nu poti curata filtrul, nu trebuie sa-ti faci griji. Acvariile sunt pentru placerea noastra si nu trebuie sa ajungem sclavii propriului hobby :)
Mulțumesc frumos pentru răspuns, pentru detalii si pentru timpul acordat. O sa va mai "deranjam" si pe viitor dupa ce o sa achiziționăm noul acvariu. O seară frumoasă.
Cu placere. Va stau la dispozitie si alta data. Pentru conversatii mai lungi decat asta recomand folosirea paginii de Facebook cu acelasi nume. Succes! :)
Am nevoie de o informare.....azi dimineata am gasit pui in acvariu ....si nu stiu daca sa le pun filtrul...am un acvariu dreptunghic micut....si nu vreau sa moara i-am separat de pestii guppy adulti......am 7(multumesc anticipat)
Buna ziua, 30-50 de litri/bucata. Cam asta e formula de baza la carasi. Pe de alta parte, sanitarii necesita apa mai calda pe cand carasii prefera acvariile neincalzite (apa racoroasa spre rece chiar). Sanitarii au nevoie de apa mai moale (GH sub 10); carasii se tin in apa mai dura (GH peste 10).
Probabil vor fi probleme. In plus acv e si mic pt pesti care necesita mai mult. Scalarii au nevoie de acv adanc. Gurami pe la minim 80 litri. Plus restul.
@@lifeonbike7914 salut! Raspunsul ar fi prea lung ca sa-l scriu aici. Ar fi bine sa fac un episod dedicat substraturilor. Pana atuni iti poti face o idee urmarind un clip dedicat subiectului pe canalul nevertebrate.ro Nu pot da link deoarece sunt in graba. Dar e usor de gasit. Plante pt incepatori: elodea, vallisneria, cabomba caroliniana.
Salut , am un acvariu de 120L , nu stiu sa ma ocup de el , as vrea dar nu stiu , problema mea este ca pestii mor f des , chiar si 5 pe saptamana , te rog spune-mi cum sa il ingrijesc , multumesc .
Salut! Incepe cu schimb de apa de 50 %, folosind apa declorinata (gasesti substanta la petshop). O sa ai nevoie si de teste ca sa stii ce-i cu apa. Si cam de tot ce am specificat in acest video. Cand te-ai echipat, vorbim pe Facebook, pe pagina cu acelasi nume.
@@AcvaristulLenes . Salut , multumesc pt raspuns , între timp am acoperit partea din spate a acvariului pe unde cumva ar fi ajuns lumina soarelui , apoi am cumpărat un butoi in care sa păstrez apa cu care o sa fac schimbul de apa , am luat si un filtru mai mare iar acum peștii par ca se simt mult mai bine, sunt activi , se joacă, explorează..... . Va multumesc inca o data si astept următoarele tutoriale .
Probabil. Nu am studiat subiectul dar banuiesc ca intr-un sistem de 200 de litri si cateva obiecte de care testoasele nu pot trece, poate asigura o oarecare sigurant pentru pesti.
Salut, doresc sa repun in functiune un acvariu Juwel 60*40*30, oprit in 2013 - voiam sa stiu daca trebuie sa schimb toate filtrele: material filtrant phorax, buretele pt nitrat; carbon; buretele fin, gros Am renuntat deoarece am pierdut toate plantele din cauza substratului si a algelor. Vad ca nu ai un sistem CO2 - te folosesti strict de macro/micronutrienti si carbon lichid?
Salut! Pentru siguranta maxima merita sa schimbi materialul filtrant. Pentru ca acest lucru sa aiba rost, va fi nevoie si de un acvariu de carantina in care sa tii sub observatie pestii noi si eventual sa-i tratezi. Acel acvariu necesita un filtru (mic) ciclat ca sa nu ai surprize la 2-3 zile dupa ce ti-au sosit pestii noi. Ciclarea se poate face impreuna cu filtrul din acv mare. Ciclare filtru: timp de o luna, in fiecare zi bagi portii mici de mancare in acvariu ca si cum ai avea deja pestii. In primele 2-3 saptamani s-ar putea sa-ti puta apa pana ce NH4 so NO2 ajung la zero. Cand acesti parametrii sunt la zero, faci un schimb de 50 % si te asiguri ca NO3 nu depaseste 20 ppm dupa schimb. Daca depaseste, reduci "hranirea" si repeti schimbul la cateva zile, nu in aceeasi zi. In materie de fertilizare, acum folosesc potasiu si fosfati. Cu cel din urma trebuie avut grija deosebita pentru ca poate ajuta usor la dezvoltarea anumitor alge. E in plan sa experimentez si cu o sursa de carbon lichid dar mai intai am de terminat un tratament medicamentos (am facut o prostie si am imbolnavit pestii. Detalii intr-un episod viitor). Probabil voi folosi acel lichid doar pentru o perioada scurta deoarece contine elemente toxice. S-ar putea ca la un moment dat sa trec la CO2 dar inca nu m-am decis.
Salut, nu a trecut mult si am si revenit. Referitor la filtre, pachetul standard de filtre de la acvariul meu, nu include materialul filtrant phorax. Ce imi recomanzi sa il folosesc alaturi de acestea sau in locul buretelui gros?
O alta intrebare e vis-a-vis de lumina, acvariul meu are un singur neon, iar la aceasta dimensiune pot intoduce maxim un tub de 24w, noroc ca are reflector care intensifica, teoretic este mentionat ca dubleaza intensitatea. In aceste conditii ce plante imi recomanzi: prim plan, fundal, etc Ca substrat vreau sa folosesc jbl: Florapol 100, 350g + SUBSTRAT AQUABASIS PLUS 2.5 L + SUBSTRAT MANADO 5 L Ce parere ai? Mersi,
Ammm... 1. Montezi ventuzele pe sticla. 2. Montezi incalzitorul pe ventuze in asa fel incat nivelul apei sa fie la semnul care indica limita maxima. 3. Setezi temperatura in functie de specia de pesti (info detaliat pe nevertebrate.ro si seriouslyfish.com). 4. Bagi incalzitorul in priza. Cand schimbi apa, deconectezi incalzitorul de la curent, cu 5 minute inainte de a incepe drenarea apei.
Salut. Unele acvarii au o rama la baza, cum are acvariul tau cel mare, si au si fundul inaltat. Se pune ceva sub acest tip de acvariu? Am inteles ca rama ar prelua presiunea dar totusi fundul acvariului e in aer. Ce parere ai?
Salut, Asa credeam si eu pana ce m-am uitat sub acvariu. De fapt are ceva polistiren. Nu stiu daca e din fabrica sau pus de proprietarul precedent. Si se gaseste doar pe la mijlocul fundului.
As mai vrea sa știu cum sa pregătesc cel mai bine acvariul pentru noii pești pe care ii voi cumpăra, le pun apa cumpărată deci fără clor ,ma gândeam sa iau apa de la o zona amenajata cu pești de la mine din oraș unde curge apa un fel de fântână arteziană, am văzut ca mai iau și alte persoane deși nu prea m-ar încânta, cea cumpărată nu e chiar asa scumpa în jur de 20 de lei 60 70 de litri și după aceea eu chemat la 35 de litri aproximativ 15 sau 20 la 2 săptămâni cu filtru intern și pietriș pe fund ,fără plante naturale. Ce vroiam sa te întreb cat timp trebuie sa țin apa în acvariu dacă trebuie tratata prima data cu medicament pe baza de albastru de metil și verde de nu îmi vine în minte 🤔 și sera bio nitrivec, zice pe eticheta ca se pun 10 ml la 25l apa și ca favorizează echilibrul de bacterii ,peștii se introduc după 24 de ore, apropo foarte utile videourile tale
Felul meu de a pregati terenul suna cam asa pe scurt: ciclare acvariu fara pesti timp de 3-4 saptamani (arunci hrana ca si cum ai avea pesti). Dupa vreo 10 zile poate sa puta un pic dar nu mult. Substrat si cat mai multe plante. Plantele sunt foarte importante (si) in faza de inceput. Te ajuta sa ai ciclare in siguranta mai mare. Ciclezi acvariul cu un filtru principal si unul care va fi in acvariul de carantina. Carantina nu trebuie sa aiba substrat decat in cazul pestilor gen betta. Cand acvariul mare are filtrele ciclate (NH4 zero, NO2 zero, NO3 prezent), cel secundar ajunge in acvariul de carantina ca sa nu omori pestii cu amoniac si nitriti (NO2). Totodata, acvariul mare va primi un scimb de apa de 50 % sau mai mult, in functie de nivelul de NO3. Pestii primesc tratament anti-paraziti externi cu medicament dedicat, nu cu albastru de metil (!) Pot sa-ti spun din experienta amara ca albastrul de metil e frectie la picior de lemn, exceptand cazul infectiilor fungice. Poti aplica si medicament contra viermilor intestinali. Antibioticele se folsoesc doar daca pestii par bolnavi dupa 2-3 saptamani de carantina. In carantina, monitorizarea NH4, NO2 si NO3 este obligatorie. Foloseste apa de la robinet daca este potabila pentru ca schimburile de apa trebuie sa le faci cu aceeasi apa, indiferent de vremea de afara, de starea de sanatate, de timp si de bani. Am comis si eu greseala asta. Pestii apreciaza stabilitatea (chimica, termica) a apei. Fii consistent! Dupa cum vezi, inceputul facut corect este greu si frustrant insa merita. Daca bagi pesti bolnavi in acvariul principal si mai bagi plante si decoruri si aia incep sa moara, o sa trebuiasca sa faci si treaba murdara si procedura de carantina ca s-o poti lua de la capat. E mai usor sa eviti balta decat sa-ti cureti incaltamintea.
Eu le-as asigura ceva plante plutitoare sau inalte care sa le asigure umbra. Pe de alta parte, daca nu ies deloc cat timp neonul este aprins, poate fi vorba si de o boala.
Salut! E cat de cat bun pt betta insa alte specii necesita peste 40 de litri. Printre nevoile neonilor se numara si un spatiu liber lung de cel putin 60 de cm. Deci, nu se califica.
Salut. Nu ai mentionat volumul mediului filtrant. Dar, de obicei, alegerea cade pe filtrele externe din moment ce producatorii de filtre interne isi bat joc de clienti.
@@AcvaristulLenes Momentan sunt in faza de proiect, urmeaza introducerea plantelor, acvariul fiind de 110 l, nu m am gandit la ce mediu filtrant sa aiba acesta, dar si eu tind spre unul extern
Trebuie sa fie acelasi principiu: filtrare mecanica si conversia amoniacului in nitrati. Alege acvariu si filtru cat mai mare cu putinta. O sa-ti usureze treaba si testoasa va avea mai multa libertate de miscare. Pentru detalii tehnice (cifre, principii etc) iti recomand sa vezi clipurile din playlistul Filtrare.
La mine măsuța pe care sta acvariul e mai mica cu 3 cm decât lungimea acvariul, dac sta cu un colț în afară cu 3 cm e ok? Suprafața mesei e dreaptă iar lățimea e mai mare decât lățimea acvariului. Îl am de 2 ani așa și nu sa spart până acum.
Buna ziua . Daca nu va suparati ce material biologic folositi. Tot am cautam pe net si nu pot sa ma hotarasc ce sa cumpar. Astept raspunsul. Mulțumesc!
Acvaristul Lenes mă refer daca folositi spre exemplu siporax sau alt material. Nu știu ce sa cumpar poate îmi puteti da un sfat. Am un acvariu de 150 litri este de ajuns doar buretele?
Nu folosesc altceva decat burete. Cateodata mai apare pe scena si carbonul activ dar numai cu scopul de a neutraliza anumite substante (ex medicamente). Marimea si porozitatea buretelui sunt foarte importante. Eu prefer sa am un burete relativ mare si cu canale mai largi. La 150 de litri volumul buretelui este cam mare si s-ar putea ca un filtru extern sa fie o alegere mai buna. SAU exista varianta cu Mattenfilter. Aceasta este de fapt un compartiment in forma de triungh (daca se pune in colt) sau dreptunghiular care vine de-alungul unui perete si are inauntru si motorul si buretele. Vezi acest video cu un sistem similar: ruclips.net/video/Wb9aj3MXwiQ/видео.html Cu cat buretele este mai mare si are si canale relativ mari, cu atat mai incet se colmateaza si necesita intretinere. De exemplu: filtrul intern pe care l-am folosit in primii 3 ani si ceva trebuia curatat la fiecare 5 -7zile. Ceea ce am acum, poate functiona fara probleme mai mult de o luna. Momentan experimentez sa vad daca pot ajunge si la doua luni.
Salut! Am si eu o intrebare. Am un acvariu marisor cu vreo 7 carasi. Cum sa schimb toata apa? Sa o fierb inainte de a o pune in acvariu? Sa pun si putina sare in apa la fierbere? Multumesc🖒
Salut! Poti folosi si apa statuta. Totusi, ma indoiesc ca acvariul ar fi mare. 7 carasi = cca 300 litri. un schimb de apa ar fi in jur de 30-50 litri. :)
Depinde din ce pct de vedere analizezi eficienta. Ca si filtrare biologica, ofera o suprafata mult mai mare decat micul burete de 45 cmc dintr-un filtru de 40 de lei. Dpdv al volumului de apa miscat (pt filtrare mecanica), genereaza doar 10 % fata de un filtru cu motor, la acelasi consum de curent. Daca incerci sa faci un hibrid (motor + acel burete dens), se va colmata foarte repede. In consecinta, este important sa stii ce vrei sa obtii. Alegerea tipului de filtru se face in functie de scop.
PS: in niciun caz nu recomand filtre cu bureti mici. Filtrele Biobox au si motor si volum relativ OK. In plus, iti poti face filtru intern cu volum mult mai mare (vezi Matten filter).
Ultima oara cand am citit despre asta, parerile erau impartite. Scepticii spuneau ca atat sporii algelor cat si diversi patogeni sunt peste tot in acvariu (mai ales pe suprafete) si sterilizarea completa este imposibila. Atat imi amintesc momentan. Stiu ca atunci nu am fost convins de reclame.
Salut , am 3 carasi si un beta si acum vreau sa le cumpăr un acvariu de 112 , dar as vrea sa știu ce sol sa pun ca vreau neapărat plante naturale ..care nu le pot manca carasii
Salut! Presupun ca nu i-ai tinut impreuna pana acum. Din cate stiu, betta si carasii nu trebuie combinati pt ca betta o sa moara. Substratul depinde mult de bugetul tau. Dar in general, carasii nu consuma tocmai plantele care nu se planteaza, ci se fixeaza de decor, pietre si lemn: anubias, bucephalandra, microsorum (java fern), Bolbitis. Pentru plantare (zic din teorie ca nu am tinut carasi): , cryptocoryne, Crinum calamistratum. Despre crypt stiu ca are nevoie de sol fertil. Eu am avut rezultate bune cu P13 de la Ocean Free, acoperit cu un strat de pietris natural sau nisip cuartos de 5-10 mm diametru. Din moment ce carasii sunt badarani, s-ar putea sa scoata plantele din substrat, mai ales daca acestea nu au avut timp sa dezvolte radacini mari si complexe.
@@AcvaristulLenes Ba da..de 4 luni..dar mâine îl si scot , ce combinație as putea sa fac dacă vreau sa țin beta ,clown si mandarin ? Trăiesc ăștia împreună sau nu prea ? Sau cu ce merge beta combinat..mie clown si mandarin îmi plac
@@adrianmatei1285 Betta e ok cu neoni (neonii au nevoie de minim 60 de litri) si sanitari. Atat neonii cat si sanitarii tb sa fie in grup de cel putin 5-6 indivizi, mai ales neonii.
Ca betta sa se simta bine, si sa nu moara dupa citeva luni ii trebuie substrat si plante sa se poata ascunde, altfel va fi stresat. In 5 litri cit are acvariul tau nu cred ca este recomandat sa mai pui si 2 guppy! Iar guppy sint activi in proportia de 1 mascul la 3 femele, este peste de cird si ii place socializarea in grup.
Din pacate nu ma pricep la pestii autohtoni. Insa speculez ca in natura consuma larve, viermi mici, insecte mici si crustacee. La astia din tara trebuie avuta mare grija la temperatura deoarece sunt putine specii care supravietuiesc fara traume temperaturile tropicale din locuintele noastre (20-30 grade).
Alti acvaristi spun ca super glue este OK dupa ce s-a uscat. Sunt destul de multi care-l folosesc sa lipeasca Anubias de lemn si decor. Singurul motiv pt care as folosi silicon in loc de super glue ar fi ca nu stiu cat de greu este sa-l indepartez in caz ca vreau sa scot decorul. Siliconul se poate curata cu lama.
Buna ziua, cum se face ca deși aveți BBA si alga verde pe pereți si pe jos dar plantele sunt curate fără pic de alga pe ele? Eu ma confrunt cu aceste alege numai ca le am si pe plante .. ce pot sa fac?
Huha! Intrebare grea. Sincer, nu stiu raspunsul exact. Dar am ceva teorii... Eu am avut si pe plante acum 2 ani. Conditiile de care-mi amintesc: lumina solara (2 ore pe zi), pesti putini (5 bucati in 70 de litri). Am citit ca BBA apare cand e prea putin CO2, lucru foarte posibil deoarece lumina solara este foarte puternica si plantele absorb putinul CO2 produs de pesti. Algele verzi tip puncte apar mai usor in lipsa de fosfati + lumina puternica. Problema e ca am adaugat fosfati dar ar fi trebuit sa scad lumina; si asa m-am pomenit cu un covor de alge :P In plus, pe vremuri obisnuiam sa fac schimburi de apa mai mici (5-8 %), ceea ce ducea la acumularea de materiale organice. Strategia pentru aceasta iarna este urmatoarea: jaluzele in orele in care bate soarele; o singura picatura de fosfati pe luna; acum am mai multi pesti; schimburi de apa de minim 15 %, si 35-50 % lunar; un melc Neritina Zebra (vezi episodul de saptamana viitoare) care sa consume eventualele alge verzi care mai apar. In curand o sa am teste si voi calibra acesti parametrii dupa nivelul de nitrati. Cu BBA mai poti lupta folosind Seachem Flourish Excel combinat cu schimburi de apa consistente. Dar ai grija sa ramana destui nutrienti in apa si pentru plante!
Deci soluția ar fi : mai puțină lumina , o picătura de fosfați pe luna , acea substanța si achiziția unor melci zebra . Okay si încă cu o întrebare va mai deranjez : eu o sa imi achzitionez un acvariu mai mare in viitor undeva la 100 l. Pentru a preveni aceste alge ce ar trebui sa fac ?
Cineva mi-a zis ca BBA poate fi prevenit daca bagi doar plante curateȘ ba cumperi plante in vitro (gasesti la nevertebrate.ro) ba le bagi intr-o solutie de clor. Din pacate nu stiu ce concentratie trebuie sa folosesti. Si pestii ar trebui sa-i tii intr-un acvariu separat timp de cateva saptamani pentru cazul in care ar avea spori de alge pe corpul lor. Asta din urma e doar o ipoteza. In principiu, algele nu pot trai acolo unde lumina este slaba si apa nu are nutrienti. Din pacate, acolo nu traiesc nici plantele :) In orice caz, daca ai un test de nitrati si fosfati si schimbi apa cand si cum trebuie, sunt sanse bune sa ai putine alge. Eu mai am multe de invatat despre controlul algelor. Poate la anu' o sa am rezultate satisfacatoare si fac cateva episoade despre acest subiect.
Carasii au tendinta sa manace pestii mici. Stiu de doua cazuri in care neonii au disparut pana dimineata. Guppy sunt mai lenti si mai mici... :) In plus, guppy au nevoie de minim 23 grade.
Sal,am o nelamurire in legatura cu apa.Am un acvariu de 100 de litri si problema e ca se tulbura apa foarte repede in 3,4 zile e tulbure si am filtru de aer si pompa de filtrare a apei dar degeaba
Salut Am nevoie de raspunsuri la aceste intrebari: 1. cati pesti si de care ai? 2. cat de des le dai de mancare? 3. cat de des si in ce cantiati schimbi apa? 4. apa proaspata contine clor? 5. apa proaspata este la temperatura egala cu cea din acvariu? 6. ai substrat? 7. cat de des aspiri mizeria de pe substrat sau de pe fundul acvariului?
1:am doar gupy si niste molinezi 2:substrat nu am lam scos acum cv timp in urma 3:apa e f proasta si dura locuiesc in mijlocul marii meditetane in Malta 4:plante doar artificiale ca restul
Nu mi-ai zis cati pesti ai. In fine. Iata mai jos cum vad eu treaba, apoi decizi tu cum vrei: Substratul ajuta la calrificarea apei dar nu este solutionare cu un singur element. Apa dura este de obicei mai transparenta. Deci nu ar trebui sa afecteze vizualul. Eu as folosi apa statuta sau tratata cu conditioner. Fiecare producator mai cunoscut are ceva de oferit si nu cred ca diferentele ar fi considerabile. Clorul omoara bacteriile din filtru si asta reseteaza procesul de colonizare al materialului filtrant. Consecinta directa este ca se vor inmulti alte bacterii care vor consuma nutrientii din apa si se vor inmulti. De acolo ceata aia. Daca la fiecare schimb de apa speli filtrul cu apa cu clor, situatia va ramane nerezovlata. Deci, filtrul se spala in apa care provine din acvariu. In timpul hranirii e bine sa opresti filtrul ca sa nu traga mizeria in burete. Astfel iti e mai usor sa aspiri fundul acvariulu si curatarea filtrului se poate face mai rar. Apropo: ai filtrul dimensionat pentru 100 de litri? Ce debit are? Daca stiu bine, apa de la robinet din Malta contine si sare. Pentru guppy si molly e tocmai bine (nu cunosc concentratia maxima permisa). Cred ca un substrat din pietris natural (dar nu din mare!) care nu afecteaza duritatea apei si lucrarile de intretinere efectuate corect te pot scapa de problema in cel mult 4 saptamani (pana se cicleaza filtrul). Exceptand cazul in care ai avea 50 de pesti in acel acvariu... Te rog sa revii cu noutati peste cateva saptamani. Pana atunci mai poti intreba aici sau pe Facebook.
Sanitari, neoni. In functie de cat de mare e acvariul. Minimul este de 40 de litri cand bagi si neoni, 60 sau peste cand bagi sanitari, in functie de specie.
Sunt OK si cele din plastic cat timp nu au varfuri sau taisuri ascutite. Cele de plastic sunt foarte usor de intretinut. Avantajul celor vii sunt: arata mai real, consuma din toxine, elibereaza oxigen in timpul zilei.
Bună vroiam sa știu dacă am nevoie de alta mobila ,am avut un acvariu de vreo 40 de litri și acum am unul de 70 aproximativ și am observat ca iasa cam 2 sau 3 centimetrii pe ambele părți laterale, în larg îl cuprinde și e ok
Salut! Intrebare foarte buna. Calea sigura ar fi mobila noua. O alta varianta ar fi sa pui sub acvariu o placa de lemn care sa asigure suport si la capete. Intre placa si acvariu poti pune un asa-zis suport de siguranta din spuma de poliuretan. Asa ceva gasesti si la nevertebrate.ro, la sectiunea Accesorii acvariu --> Alte accesorii.
Iti voi da parerea mea dar nu-mi asum responsabilitate: daca sticla e destul de groasa, nu se sparge. Cat de groasa? Pfff...speculez 5-7 mm. Eu as lua o placa groasa de lemn cat baza acvariului, peste care as pune un strat protector (un fel de burete dar nu stiu cum se numeste) si asa as pune acvariul.
Deocamdata nu. In acest an voi povesti, voi vorbi despre filtre si despre produse. Si mai e ceva teorie de predat. DAR voi tine cont de dorinta ta si la un moment dat va fi si un episod doar cu acvarii, fara vorba multa.
Buna ziua,urmaresc canalul de youtube al dumneavoastra cu interes imi place ceea ce vad,sunt si eu la inceput de drum cu canalul meu de youtube si doresc sa fie vizionat si comentat iar daca va place abonativa .Va multumesc.
Buna ziua! Multumesc pentru apreciere si pentru invitatie. M-am uitat la canalul dumneavoastra. Parere/sfat subiectiv (s-ar putea sa gresesc): evitati thumbnail-urile puse ca clickbait. Am dat click pe mai multe inregistrari care pareau interesante dar continutul nu era la calitatea si consistenta sugerata de thumbnail. Totodata, filmarile par a fi prea scurte (repet, este parere subiectiva). Pe de alta parte, canalul este cu continut mixt - o parte insemnata a clipurilor nu are relevanta pentru mine.
Acvariul meu cel mic are 40 de litri si trebuie sa fac schimburi de apa mari ca sa mentin apa in parametrii siguri. Daca vrei sa tii 5-6 pesti care nu cresc mari (cum e guppy), s-ar putea sa fie bun si de 30 l. Insa daca ai posibilitatea, incepe cu 60-100 litri. Odata ce ai invatat sa-l tii stabil si in siguranta (mult mai usor decat la acv mici), poti pune mai multi pesti decat intr-unul de 30. In plus, un acvariu ai marisor nu te limiteaza atat cand vrei sa cumperi plante.
Se refera la doua lucruri: 1. Procedura: cand izolezi animalul de ceilalti ca sa-l tratezi sau sa-l tii sub observatie. 2. Locul in care acesta este izolat. In cazul de fata vorbim de un acvariu separat in care pui bolnavul sau nou-venitul.
bravo ma bucur ca inca mai esti aici pt ca lucrurile frumoase nu rezista mult si nu au continuitate imi pare bine ca esti aici o sa te urmaresc mai mult acum ca mam abonat :)
Da, cat timp biroul are suprafata neteda, fara deformari. Se poate pune si un suport special tp acvarii (un fel de burete sau cauciuc subitre de cca 0.5 mm). Ar fi bine ca in aproprierea pestilor sa nu fie persoane care alearga, striga sau fac miscari bruste.
Extrem de bine punctat cu substratul privind rolul lui foarte important in acvariu!
Bună am un bol de 40l, în el țin un peste betta mascul, am un încălzitor și un filtru cu putere mica, substrat plante naturale și un castel, ii pun aquasaife în apa și ii dau mâncare speciala. Este ok pentru el?
Buna!
Mancarea ar trebui diversificata un pic.
Vezi daca gasesti hrana congelata (tubifex, larve de tantar, copepode, artemia) sau vie.
Saptamanal i se poate da un pic de carne fiarta (preferabil peste; daca nu, atunci pui).
Atentie la igiena substratului! E bine sa fie aspirat odata cu schimburile de apa.
Mulțumesc, am cumpărat un aspirator mic, dar mi e frica sa nu aspir peștișorul, am auzit la cineva ca se poate da și mazăre fiarta și decojit. Mulțumesc pentru sfaturi
Da, se poate da si mazare.
Aproape toata gama de mancaruri compatibile cu care am experienta:
ruclips.net/video/oQjhn6qi60Q/видео.html
am un acvariu de 20 l cam câți pești neon tetra pot sa pun în el?
și ce trb sa am și altceva inafara de filtru și termometru?
Ce mâncare trb sa cumpar?
Te rog sa nu dublezi intrebarile. Ori intrebi aici, ori intrebi pe Facebook.
Cateva sugestii de magazine de unde pot achizitiona plante? Pls
Nu am recomandare speciala in privinta asta.
Dac nu te deranjeaza ca aduci si melci in acvariu, poti lua de la orice pet shop dn localitate.
Daca vrei plante sterile, le gasesti la nevertebrate.ro dar probabil si pe alte siteuri (nu-mi vine nimic in minte pe moment. Vezi google). Alea au la denumire "InVitro".
@@AcvaristulLenes Mulțumesc tare mult, orice site imi dădea google nu aveau plante în stoc. O zi frumoasă!
Bună-ziua! O pompa de aer se poate pune direct într-un acvariu de 66 de litri? sau trebuie și altceva? (pe lângă filtru, încălzitor, etc)
Buna ziua!
Nu inteleg la ce te referi prin "se poate pune direct".
@@AcvaristulLenes ma refer la faptul ca în afara de pompa, furtun și piatra mai trebuie altceva?
@@andreicoznean8675 daca ai deja filtrare, atunci nu este necesar sa ai altceva.
salut, am un acvariu de 54 L (brut) și intenționez să achiziționez pești betta. La 54 L, cam care ar fi numărul maximal de pești? (la modul să aibă fiecare spațiu suficient)
Salut!
1 betta/acvariu.
Nr mai mare la acvarii mult mai mari (dincolo de 200 de litri).
Buna,scz. K TE deranjez din nou,Dar azi noapte mi-a murit o tetrazoana si azi am facut in test de apa jbl 7 in 1 si am urma.:No3-50,No2-0,GH>7->125,Kx10/178,pH7,6 si Cl2-0
Buna!
No3 e un pic ridicat dar nu sunt sigur ca asta l-a omorat.
In ce relatie este cu colegii de acv? Ce varsta are si cat tb sa traiasca? Ce simptime a avut si de cand?
Salut
In acvariul mic ai doar pietre fara pământ?
Folosesti ceva substante pt plante?
Cati w pe litru recomanzi/cat ai tu?
Nu reușesc sa cresc plantele cat as dori de asta intreb. La tine arata f bine.
Mulțumesc
Salut
Doar pietris de 3-5 m (cred ca ideal ar fi fost pana la 8 mm dar asta am gasit in magazin).
Am folosit fertilizanti in timpul iernii din cauza ca bate Soarele in acvariu si plantele consumau multi nutrienti. Dar si atunci m-am concentrat mai mult pe potasiu si carbon. Iar de 2 saptamani nu mai dozez nimic.
Pana ieri am avut un LED mic, de vreo 400 lumeni. Nu mai fac referire la wati din cauza ca diferite tehnologii au eficienta diferita. LED este cam de 2 ori mai puternic decat neonul dar nu in toate cazurile. Deci, am avut 400 lumeni. Acum am 900.
Tropica spune asa (tropica.com/en/guide/make-your-aquarium-a-success/light/):
10-20 lumeni/litru = lumina slaba
20-40 lm/l = lumina medie
> 40 lm/l = lumina puternica.
Deci, eu as avea lumina medie. La asta se mai adauga lumina de afara care este destul de puternica si fara razele Soarelui.
Lumina se alege dupa plante. Cerintele plantelor le gasesti tot pe site-ul Tropica.
Cand nu ai substrat fertil, plantele cresc mult mai incet. Nici la mine nu este nu stiu ce performanta. Tu probabil faci si schimburile de apa in cantitati mai mari (verifica nivelul de nitrati ca sa excluzi orice eroare).
Salut am cumpărat un acvariu ambiente acqua 60 litri și are un filtru intern skill 220 lam montat și are un jet de bole de aer puternic și apa sare în sus și udă capacul și neonul nu știu nu se arde neonul dacă este udat de apă ce sfat îmi poți da mulțumesc
Salut!
Nu prea gasesc poza despre filtru dar banuiesc ca are un furtun de aer prin care trage aerul si-l amesteca cu apa care iese din filtru.
In acest caz poti monta un robinet pe furtunul de aerare. Astfel bulele vor fi mai rare si mult mai mici.
O alta varianta este sa cobori filtrul mai mult. Cu cat este mai jos, cu atat mai greu ii e sa traga aer.
A treia posibilitate este sa folosesti un sprinkler/spray bar (teava aia cu multe gauri care tb sa fie aproximativ la nivelul apei). In acel caz nu-ti mai trebuie furtun de aerare. Nu stiu daca filtrul tau are acest accesoriu in pachet.
In cel mai rau caz detasezi furtunul si incerci sa directionezi jetul de apa inspre suprafata astfel incat suprafata apei sa fie miscata intens.
Buna,am si eu o intrebare.la un acvariu de 80x35x35 cati pesti neoni pot introduce
Buna!
20 fara probleme cu 2 CONDITII: 1. Sa ai filtrul ciclat (vezi episodul relevant despre ciclare); 2. prima data 10, peste 3-4 saptamani inca 10. Ca sa fie timp de acomodare pt filtru (tb sa se inmulteasca niste bacterii importante). Deci, tot procesul poate dura 6-8 saptamani. Daca folosesti cultura de bacterii pt ciclarea rapida a filtrului, poate dura 1-2 saptamani mai putin.
Pentru 6 carasi aurii si 2 sanitari care sunt mici la ajunge un acvariu de 35 de litri? Cand vor creste le voi cumpără unul mai mare
Daca deja ai de 35 litri, atunci raspunsul este: da, pana cumperi ala mai mare. Pentru ca nu au de ales.
La 6 bucati de carasi volumul ideal ar fi undeva intre 150 si 200 de litri.
Majoritatea sanitarilor au nevoie de incalzire pe cand carasii au nevoie de apa racoroasa spre rece. Cred ca poti sa-i impaci undeva la 23-24 grade. O separare ulterioara ar face bine la amandoua specii.
La cumpararea acvariului mai mare ai grija sa nu cazi in greseala de a cumpara ceva intre, sa zicem 50-70 litri. Mai bine astepti un pic in plus. Intre timp poti cauta si un acvariu second dar sa-l iei din sursa de incredere, sa nu te trezesti ca-ti face balta cat dormi sau explodeaza.
Probabil ce am scris aici suna un pic stresant dar cu un pic de rabdare si preseverenta poti ajunge pe calea cea buna.
Apreciez ca ti-ai pus intrebarea si nu te complaci spunandu-ti ca altii au pestii in bol. :)
Salut, într-un acvariu de 60 cm lungime 26 cm lățime și 30 cm înălțime ce peștișori mi-ați recomanda?
Și ce filtre, pompe, etc mi-ați recomanda?
Salut!
Pesti cat mai mici si cat mai putini. Totusi, trebuie sa te documentezi legat de nevoile pestilor ca sa stii care este nr minim de indivizi care se tin.
Asa din burta as zice neon tetra daca ai apa moale, peste cardinal (Tanichtys Albonubes) daca aia apa de duritate medie, si vivipari (guppy, xipho, platy, molly) daca ai apa dura. Cu cei din urma problema e ca se inmultesc prea repede si dupa un timp ba trebuie sa le gasesti stapan, ba trebuie sa treci la un acvariu mai mare.
Filtrul trebuie sa aiba un debit de 200-300 litri pe ora si un burete cat mai mare cu putinta.
Pestele ccardinal nu necesita incalzire. Celelalte doua categorii da.
In rest, susbtrat gros (5-8 cm) din pietris nevopsit, nisip cuartos de 3-5 mm diametru sau substrat dedicat. Cat mai multe plante cu putinta. Vezi episoadele relevante (despre plante).
Filtrul trebuie ciclat si acv sa nu stea in bataia directa a Soarelui ca sa ai mai putine probleme cu algele.
Detalii la cele de mai sus gasesti in episoadele publicate pana acum. Merita sa investesti timp in vizionarea lor pentru ca scpi de niste batai de cap inutile.
Succes!
Mulțumesc mult pentru răspunsuri
Salut . Felicitari pentru filmulețe ! Sunt începător și am o întrebare : Noaptea trebuie sa las lumina aprinsă la acvariu ? Sau câte ore pe zi are nevoie de lumină acvariul ? Mulțumesc
Salut!
Mersi pt apreciere!
Referinta este de 8 ore pe zi.
Recomand sa te uiti si la episodul Iluminare. Acolo explic si alte aspecte importante.
Acvaristul Lenes
Mulțumesc pt răspuns . Am urmărit episodul despre iluminarea acvariului , foarte interesante detaliile . Dar nu eram sigur dacă trebuie lăsată și noaptea lumina aprinsă.
In concluzie , noaptea stingem lumina , ii lăsăm sa doarmă și ei 😁
Corect :)
Buna ziua.se pot pune la un loc două broscute cu pești? Sau imi trebuie alt acvariu?va multumesc
Buna ziua!
Nu m-am ocupat de broaste dar banuiesc ca e nevoie de apa multa (de la 100 in sus).
In materie de compatibilitate, depinde de specia de broasca si de specia de pesti.
Trebuie cautat cu ce se hraneste broasca in mediul natural si ce temperament are.
@@AcvaristulLenes va multumesc o zi bună
Buna,am avut 4 Dar pe doi i-am dat,de 3 zile nu a m-ai mancat nimic si a inceput sa inoate alandala si statea tot pe jos,cu ceilalti nu sunt probleme ,m-am am 15 neoni si 4 ancistrus
Filtrul este eheim aquaball 130,plante anubias,mysocrorum,cryptocoryne si valisneria mica,apa la cat timp sa o schimb si cat+filtru treb.sa il curat deodata cu schimbul de apa?
Dupa terminarea ciclarii, se face schimb de 50 %. Apoi, cantitatea este dictata de testul de nitrati.
De obicei, schimburile le facem saptamanal.
Filtrul se spala cand incepe sa-i scada debitul. Daca acest fenomen are loc des (cel putin odata pe luna), trebuie sa iei in considerare achizitionarea unui filtru cu volum mai mare. Repet: volum, NU debit. Cel din urma e mai putin important si, de obicei, vine la pachet cu volumul.
Gasesti video despre alegerea filtrului potrivit.
Buna!am primit o planta anubis mai mare pot so pun in fata filtrului sal maschez in pic sau il inpiedic sa-si faca ciclarea?
Buna!
Nu cred ca ar fi o problema.
Baga de seama ca anubias nu se planteaza in sol, ci se fixeaza de decor, lemn sau pietre! Altfel ii putrezeste radacina.
Multumesc
Cu placere.
Buna,planta echinodorus bleheri se ingroapa normal in substrat?
Buna!
Da.
Ce dispozitiv recomandati ptr ozonificarea apei?
Buna Daniela,
Nu am experienta cu acest tip de dispozitiv asa ca raspund din teorie...
As evita sa-l folosesc datorita toxicitatii ozonului, in cazul in care dozarea ar fi gresita.
Desi unele surse spun ca lampile UV necesita ceva intretinere periodica si ca exista riscuri de defectare dupa un timp (probleme cu garnitura), probabil as merge pe varianta asta. UV-ul nu contamineaza apa si nu produce materie reziduala toxica.
In amandoua cazuri, va fi necesar un etaj de filtrare cu carbon activ pentru a aduna materia organica rezultata din moartea microorganismelor, respectiv din reactiile chimice (cazul ozonului).
Bună..o întrebare.fie xifho,molly,platty..uneori..au.cozile strînse,adunate..dece..care ar fi..cauza..??
Salut,
De obicei e de la un stres anume.
Apa trebuie testata pt amoniac, nitriti si nitrati, respectiv pH - asta e primul pas.
@@AcvaristulLenes Am.înțeles..aveți.mare..dreptate..șia.mai revenit..apa..era..ceva gen..albicioasă.bine..dar..nu tare..acum.este..mai..bine..
Salut.am un acvariu de 60.l..de la aquael,mi-am achiziționat un filtru.de la eheim.aquaball 60..lam pus în funcțiune.. este ok..dar are putere..de oxigenare..lam dat mai incet,și observ că peștisori..inoată pe loc în contra curentilor de aer..ce ar fi de facut..?am observat,ca mulți nu au în acvariu.filtre să aibă bule de aer...ce miați recomanda.D.V.S...
Salut
Incearca sa directionezi jetul contra peretelui de care este fixat filtrul. Ai grija sa nu dea afara.
Pestii nu inoata contra curentilor de aer, ci contra curentilor de apa. Aerul este doar amestecat cu jetul de apa.
Referitor la a doua intrebare: aerarea este intotdeauna binevenita dar nu neaparat obligatorie. Depinde mult de pesti si de temperatura apei. Dar mai bine sa fie decat sa lipseasca.
Buna,in timpul ciclarii poti face schimb de apa,acvariul l-am setat circa de 5 saptamani?
Buna!Cat timp acvariul este la ciclat, nu se face schimb.
Ideea este ca trebuie sa se produca si sa se acumuleze o cantitate anume de toxine pentru a asigura dezvoltarea si inmultirea speciilor de bacterii benefice.
Din a 4-a saptamana se poate face schimb deoarece se considera ca ciclarea este terminata. Asta inseamna ca deja poti schimba 50 %. Schimburile ulterioare vor fi dictate de testul de nitrati - cat de mult si cat de des este necesar.
Salut, sunt începător ....am o nelămurire: intr un acvariu trebuie sa am doua mecanisme sau unul, ma refer ca e de ajuns acel filtru cu pompa de aer sau trebuie si o pompa de apa care sa recircule apa?
Salut!
Depinde ce asteptari ai.
1. Daca vrei DOAR filtrare biologica (adica transformarea toxinelor foarte nasoale in toxine mai putin nasoale), poti folosi varianta cu aer. Dezavantajul este ca nu va aduna particulele mari din apa si nu creeaza destul curent incat aceastea sa se adune in burete. In consecinta, schimburile de apa tb sa fie mai mari.
2. Daca vrei atat filtrare biologica cat si un curent de apa suficient, folosesti un filtru cu pompa de apa dotat cu un volum decent de material filtrant (vezi playlist-ul despre filtrare).
3. Daca vrei sa ai si un filtru de rezerva ciclat pentru ca te pregatesti sa aduci pesti in carantina, atunci poti folosi varianta combinata.
Amandoua se pot ocupa de convertirea amoniacului (partea cea mai importanta).
Multumesc pt raspuns. Imi poti recomanda ce sa folosesc pt un acvariu de 40l
@@morwin4775 Cu placere.
Vezi episoadele din playlist-ul Filtrare.
Iti voi da un pont: debitul nu trebuie sa depaseasca 200 de litri/ora si volumul materialului filtrant sa fie cat mai mare cu putinta.
Decizia concreta o vei lua tu. Eu doar iti arat drumul spre cum sa gandesti, nu ce sa gandesti.
Bună eu sunt o încăpătoare în agvaristică și voiam să te întreb dacă carași auri pot să trăiască într-un agvariu cu o lungime de o coală jumătate și dacă specia ancistrus își poate apăra icrele curele de ei deoarece pe ancistrus i-am mutat cu carași și au unde să se ascundă
Buna!
50 de litri/caras.
Ancistrus depune icrele pe "plafonul" unei coji de cocos sau unei "case" facute din pietre plate.
Și voiam să te mai întreb dacă scalari și gurami pot să stea împreună cu zebrele
@@adinagrigorie910 Din pacate nu stiu raspunsul.
Scalarii sunt teritoriali si au nevoie si de apa adanca (acvariu inalt). Si gurami sunt teritoriali dar mai mult intre ei.
Zebrele sunt cam mici si s-ar putea sa fie vulnerabili noaptea cand nu-i vad pe aia mari.
am o întrebare pot tine 2 carași auto cu câțiva gupy ???
Probabil nu.
Salut , cum trebuie sa curat pietrele inainte sa le pun in acvariu ? Sa le pun in apa fiarta cu otet ? Stiu ca ai zis intr-un video dar nu stiu care e acela , mersi
Le speli de mizerie si le fierbi cateva minute de la momentul in care apa incepe sa clocoteasca.
Greseala mea a fost ca am facut acvariu si am si pus peste..
Salut!
10 neoni in 30 de litri nu ar fi capat de tara.
Probabil puteai sa eviti catastrofa daca le dadeai mai putina mancare si ai fi facut schimburi de apa de 50 %.
Cu totii comitem greseli fatale. Important e sa invatam din ele si sa studiem ca sa evitam alte greseli grave.
Trebuie așteptat perioada de ciclare, neoni sunt sensibili la amoniac .
Buna seara! Recomandati sa asez un strat de substrat pentru plante si apoi pietrisul? Ce parere aveti? Va multumesc!
Buna seara!
Pentru incepatori,un singur fel de substrat este ok. O marime a granulei de 7-10 mm permite plantare usoara si faciliteaza circulatia apei in interiorul substratului.
De-a lungul anilor, am avut succes cu urmatoarele tipuri: nisip cuartos (cu mentiunea ca se murdareste usor la suprafata); substrat argilos ("bile" caramizii); pietris natural din rau (sterilizat). Nisipul fin tb evitat deoarece radacinile multor plante vor putrezi.
Daca plantase hraneste intens din substrat (vei verifica inainte de cumparare), va fi nevoie de pastile de fertilizare care se ingroapa inainte de plantare.
Daca vrei neaparat un strat fertil dedesubt, incearca P13 de la Ocean Free. Un strat de 1-2 cm este ok. Il acoperi cu 6-8 cm de pietris sau ce vrei din cele sus-amintite.
@@AcvaristulLenes Multumesc mult pentru ajutor!
@@monicabaciu8556 cu drag
Hey.As avea o intrebare,pot sa cumpar un acvariu de carantina din plastic?
Da. Mai ales daca e tipul care se foloseste pentru mancare.
Ideea e sa fie cat se poate de mare, mai ales daca iti iei peste mare sau mai multi pesti.
Multumesc foare mult!Imi place tot ce faci!
Multumesc!
A,apropo,ce pesti imi recomanzi?Sunt inca la inceput.
Raspunsul scurt: incearca sa alegi dupa parametrii apei de acolo: daca ai apa dura, poti incepe cu guppy, platy, moly. Daca ai apa moale, atunci neoni si mare parte a pestilor care provin din Amazon.
Ai 3 variante de a afla duritatea apei:
1. cumperi test GH
2. iei legatura cu un acvarist local care are asa ceva si-l intrebi
3. ceri info de la furnizorul de apa potabila sau de la agentia de protectia mediului din apropiere.
Daca ai destula rabdare (cateva saptamani bune), voi arata si cum se pregateste un acvariu. Dar pe scurt: cat mai multa apa (peste 40-60 litri), cat mai multe plante si cat mai putini pesti. Asta e varianta cea mai rapida si cu risc minim in ce priveste toxicitatea. Varianta lunga, acum cat e vara dureaza vreo 3 saptamani fara pesti, timp in care filtrul merge non stop si hranesti acvariul gol cu portii mici de mancare. Asta se numeste ciclarea acvariului. Squidfishman are niste filmulete foarte scurte si educative legat de bacteriile benefice care trebuie sa se stabileasca in filtru.
Filtrul exterior..e cel mai bun..Dacă ai money
De obicei da. :)
hey salut boss as vrea sa te intreb ceva legat de tetrazona ,daca am 1 mascul si aduc acasa un alt mascul se bat ?
Din tetrazona tb sa tii minim 8 buc
Altfel pot fi probleme de agresivitate ba intre ei, ba cu ceilalti pesti.
Mi-ai pus intrebarea si pe Facebook. De ce?
scuze le-am pus amandoua deodata !
De acum am sa te intreb doar pe fb !
Pentru un peste betta, ce voltaj trebuie sa aiba incalzitorul, si inca o chestie, imi trebuie pompa de filtrare sau oxigen?
Salut,
Puterea incalzitorului (se masoara in Wati) depinde de volumul de apa. La 20 de litri folosesti un incalzitor de 20 W. La 40, folosesti unul de 40 W,. In teorie pt ca cel mai apropiat produs va fi de 50 W.
Temperatura trebuie sa fie intre 24 si 26 grade. Rezista pana la 30 dar poate deveni agitat la asa temperatura ridicata.
Filtrul este obligatoriu in orice acvariu detinut de acvaristii care inca nu s-au ocupat de chimie (ciclul azotului, denitrificare, amoniac, nitriti, nitrati, metode de testare, proceduri de experimentare). Din intrebare deduc ca in cazul tau filtrul trebuie sa fie acolo. Atentie mare la debitul filtrului deoarece betta nu inoata bine si pot muri de epuizare! Motiv pt care se poate folosi un filtru cascada cu debit reglabil sau unul cu pompa de aer.
Volumul acvariului sa fie de minim 15-20 litri, chiar daca vorbim de un singur betta (de repferat 40 de litri. E mult mai stabil chimic si termic).
Alt factor important in cazul betta: plante. Mai ales daca acvariul e mic. Plante cu crestere rapida (elodea, bacopa...) Caz in care se va asigura un loc bine iluminat (nu tb neaparat lumina solara) sau o lampa conectata la priza programabila.
Substratul in care plantezi poate fi pietris (diametru 1 cm) sau nisip grunjos (diam 3-8 mm).
Poate sa para mult dar asta este minimul absolut cu care se incepe cu dreptul.
@@AcvaristulLenes cam cata solutie de Tetra Aqua Save Anti Stress trebuie sa pun la un acvariu de 50×33×35 cm?
@@seby2735 50 x 33 x 35 = 57750 cm cubi = 57 litri. Rotunjim la 60.
In instructiuni scrie 5 ml la 10 litri. 5 x 6 = 30 ml la 60 litri.
Adaug la primul raspuns:
Dupa ce pui filtrul in functiune, la o saptamana dupa pornire bagi jumatate de lingurita de sare imediat dupa schimbul de apa. La urmatorul schimb (care va fi intre 25 si 50 % din totalul apei) pui doar un varf de cutit. Din a patra saptamana nu mai este necesar sa adaugi sare. Daca nu faci asta, exista riscul sa omori pestele prin asfixiere provocata de nitriti. Detalii in clipul despre ciclarea filtrului si ciclul azotului (le gasesti in playlistul numit Pentru incepatori).
@@AcvaristulLenes am inteles! Multumesc mult!
@@seby2735 cu placere.
Salut. Am o întrebare. Pompa de aer face zgomot un pic cam tare. Vibrează, este normal asa? Întotdeauna a făcut de cand am cumparat-o. Adică de exemplu eu nu as putea sa dorm in camera in care tin acvariul.
Buna.
Da, pompele de aer vibreaza si fac zgomot. Ai doua optiuni: treci la alt tip de filtru sau cumperi alta pompa. Exista marci care sunt mai silentioase decat altele. Nu stiu ce sa-ti recomand pentru ca nu prea am experienta cu aceste produse. Eu am Zero Noise Z-1000. Dezabantajul acestei pompe este ca nu are destula putere in cazul in care folosesti o piatra de densitate mare (face multe bule micute). Probabil un Eheim ar fi o alegere mai buna (si un pic mai scumpa).
Cati litri are acvariul tau?
Acvaristul Lenes Mulțumesc pentru răspuns. În prezent piatra este într-un acvariu de 25 de litri. Dar vrem să cumpărăm un acvariu mai mare, de 100 de litri de exemplu, si pe acesta de 25 să-l dam unui prieten. ( nu prea avem spațiu ). Avem si o piatră mai mica dar la fel făcea acea vibrație.
Marimea pietrei este putin relevanta in privinta vibratiei. Porozitatea ei influenteaza performanta pompei. O pompa slaba nu trebuie legata la o piatra densa.
La acvarii de 100 de litri, pompa de aer aleasa va fi si mai zgomotoasa.
Variante mai potrivite mi se par filtrele interne cu bureti mari (au cei de la Juwel, de exemplu) sau filtre externe.
In cazul acvariilor plantate, debitul filtrelor trebuie sa fie de 4-8 x volumul de apa. De ex, la un acv de 100 litri, debitul ales va fi de 400-800 litri pe ora, in functie de speciile de pesti si densitatea vegetatiei.. La acest debit se alege cel mai mare material filtrant posibil. Asta va rari frecventa cu care va fi nevoie sa cureti filtrul.
Ca sa intelegi mai usor diferenta pe care o face materialul filtrant, iti dau exemplul acvariilor mele. Cel mic are 40 de litri. Debitul motorului este de 200 l/h, adica de 5x volumul de apa. Initial, filtrul venise cu burete de 45 cm cubi si trebuia curatat la 5-7 zile, ceea ce era sclavagism curat :P Dupa ce l-am transformat in Karpat-filter (vezi episodul relevant), avea burete de 450-500 cm cubi si trebuia sa-l curat lunar (!). Asta in conditiile in care acvariul era suprapopulat cu vreo 30-40 pesti Platy si zeci de Ancistrus.
Acvariul mare are acelasi filtru dar la 70 de litri. Debitul nu este de ajuns insa in ce priveste marimea buretelui, imi permite sa uit de filtru. La propriu. Penultima oara l-am curatat in februarie si ultima oara acum o saptamana. Cu buretele din fabrica il curatam si pe asta la fiecare 5-7 zile. Cred ca intervalul de neglijare record era de 14 zile. :)
Deci, reteta suna cam asa: debit 4-8 x volumul de apa; material de filtrare mecanica (particule) > 1 % din volumul de apa. Cand este bine pozitionat, un astfel de sistem va dirija mare parte din mizerie in burete si acel burete va fi capabil sa acumuleze o cantitate mare de mizerie. Bine, curatarea trebuie facuta mai des de 5 luni din cauza acumularii de materie organica care poate elimina chestii toxice, insa o curatare lunara sau bilunara este mai mult decat suficient si daca e sa trebuiasca sa pleci sau ai alte probleme din cauza carora nu poti curata filtrul, nu trebuie sa-ti faci griji.
Acvariile sunt pentru placerea noastra si nu trebuie sa ajungem sclavii propriului hobby :)
Mulțumesc frumos pentru răspuns, pentru detalii si pentru timpul acordat. O sa va mai "deranjam" si pe viitor dupa ce o sa achiziționăm noul acvariu. O seară frumoasă.
Cu placere. Va stau la dispozitie si alta data. Pentru conversatii mai lungi decat asta recomand folosirea paginii de Facebook cu acelasi nume. Succes! :)
Am nevoie de o informare.....azi dimineata am gasit pui in acvariu ....si nu stiu daca sa le pun filtrul...am un acvariu dreptunghic micut....si nu vreau sa moara i-am separat de pestii guppy adulti......am 7(multumesc anticipat)
Depinde de filtru (porozitatea buretelui). Daca poate sa traga puietii, atunci mai bine un filtru cu burete si pompa de aer.
@@AcvaristulLenes mulțumesc mult pentru raspunsurile date te respect !
Cu placere!
Buna ziua.
Am un acvariu de 57 de litri in care as vrea sa pun 2/3 carasi aurii si 4/5 sanitari. Ar fi in regula, ar avea suficient spatiu?
Multumesc
Buna ziua,
30-50 de litri/bucata. Cam asta e formula de baza la carasi.
Pe de alta parte, sanitarii necesita apa mai calda pe cand carasii prefera acvariile neincalzite (apa racoroasa spre rece chiar).
Sanitarii au nevoie de apa mai moale (GH sub 10); carasii se tin in apa mai dura (GH peste 10).
Am barbs tigrat 5 , 2 scalari ,2gurami si 1 sanitar .Ii am de 3 săpt si conviețuiesc ok ,pot aparea probleme ?Am un acvariu de 50 l.
Salut !Vreau sa il plantez ,ce ar trebui să cumpăr?Multumesc !Seara buna!!
Probabil vor fi probleme. In plus acv e si mic pt pesti care necesita mai mult. Scalarii au nevoie de acv adanc. Gurami pe la minim 80 litri. Plus restul.
@@lifeonbike7914 salut!
Raspunsul ar fi prea lung ca sa-l scriu aici. Ar fi bine sa fac un episod dedicat substraturilor. Pana atuni iti poti face o idee urmarind un clip dedicat subiectului pe canalul nevertebrate.ro Nu pot da link deoarece sunt in graba. Dar e usor de gasit.
Plante pt incepatori: elodea, vallisneria, cabomba caroliniana.
Multumesc!Succes la video !
Ceau cand prezinți acvariu mare nu merge pompa pt ca o mai opresti din can în cand Sau???
Salut!
De cele mai multe ori filtrul e in functiune.
Salut , am un acvariu de 120L , nu stiu sa ma ocup de el , as vrea dar nu stiu , problema mea este ca pestii mor f des , chiar si 5 pe saptamana , te rog spune-mi cum sa il ingrijesc , multumesc .
Salut!
Incepe cu schimb de apa de 50 %, folosind apa declorinata (gasesti substanta la petshop).
O sa ai nevoie si de teste ca sa stii ce-i cu apa.
Si cam de tot ce am specificat in acest video.
Cand te-ai echipat, vorbim pe Facebook, pe pagina cu acelasi nume.
@@AcvaristulLenes . Salut , multumesc pt raspuns , între timp am acoperit partea din spate a acvariului pe unde cumva ar fi ajuns lumina soarelui , apoi am cumpărat un butoi in care sa păstrez apa cu care o sa fac schimbul de apa , am luat si un filtru mai mare iar acum peștii par ca se simt mult mai bine, sunt activi , se joacă, explorează..... . Va multumesc inca o data si astept următoarele tutoriale .
@@mariusdiaconu9820 Salut!
Ma bucur ca ai rezultate. Sper ca lucrurile sa(-ti) mearga mai bine in continuare.
Salut am o problemă câțiva dintre pești mei stau la suprafață apei nu chiar tot timpul uneori se plimba pe acolo si vin inapoi
Salut!
Care sunt parametrii apei: NH3, NO3, NO3, pH, GH?
Salut doresc sa imi cumpar un acvariu in care sa pun niste crap koi maxim 5 pesti imi puteti oferi niste sfaturi/recomandari?
Salut.
Nevoia lor de spatiu e mare. Sunt pesti care se tin in iaz.
Salut. Am pus in acvariu niste decoratiuni de plastic.si acum toata apa miroase a plastic ce sa fac ?
Salut!
Scoate plasticul, fa schimb de apa si nu mai baga plastic. Alege decor natural: pietre, lemne (cele din comert acvaristic) si plante.
Am un acvariu de 45 l este bine pt 5 pesti de 5 cm ?
Da.
Am o intrebarev, pot tine niste pui de testoase cu pesti
Probabil. Nu am studiat subiectul dar banuiesc ca intr-un sistem de 200 de litri si cateva obiecte de care testoasele nu pot trece, poate asigura o oarecare sigurant pentru pesti.
Salut, doresc sa repun in functiune un acvariu Juwel 60*40*30, oprit in 2013 - voiam sa stiu daca trebuie sa schimb toate filtrele: material filtrant phorax, buretele pt nitrat; carbon; buretele fin, gros
Am renuntat deoarece am pierdut toate plantele din cauza substratului si a algelor. Vad ca nu ai un sistem CO2 - te folosesti strict de macro/micronutrienti si carbon lichid?
Salut!
Pentru siguranta maxima merita sa schimbi materialul filtrant. Pentru ca acest lucru sa aiba rost, va fi nevoie si de un acvariu de carantina in care sa tii sub observatie pestii noi si eventual sa-i tratezi. Acel acvariu necesita un filtru (mic) ciclat ca sa nu ai surprize la 2-3 zile dupa ce ti-au sosit pestii noi. Ciclarea se poate face impreuna cu filtrul din acv mare.
Ciclare filtru: timp de o luna, in fiecare zi bagi portii mici de mancare in acvariu ca si cum ai avea deja pestii. In primele 2-3 saptamani s-ar putea sa-ti puta apa pana ce NH4 so NO2 ajung la zero. Cand acesti parametrii sunt la zero, faci un schimb de 50 % si te asiguri ca NO3 nu depaseste 20 ppm dupa schimb. Daca depaseste, reduci "hranirea" si repeti schimbul la cateva zile, nu in aceeasi zi.
In materie de fertilizare, acum folosesc potasiu si fosfati. Cu cel din urma trebuie avut grija deosebita pentru ca poate ajuta usor la dezvoltarea anumitor alge. E in plan sa experimentez si cu o sursa de carbon lichid dar mai intai am de terminat un tratament medicamentos (am facut o prostie si am imbolnavit pestii. Detalii intr-un episod viitor). Probabil voi folosi acel lichid doar pentru o perioada scurta deoarece contine elemente toxice. S-ar putea ca la un moment dat sa trec la CO2 dar inca nu m-am decis.
Mersi mult, in mod sigur voi mai reveni cu intrebari:)
Cu placere.
Salut, nu a trecut mult si am si revenit.
Referitor la filtre, pachetul standard de filtre de la acvariul meu, nu include materialul filtrant phorax. Ce imi recomanzi sa il folosesc alaturi de acestea sau in locul buretelui gros?
O alta intrebare e vis-a-vis de lumina, acvariul meu are un singur neon, iar la aceasta dimensiune pot intoduce maxim un tub de 24w, noroc ca are reflector care intensifica, teoretic este mentionat ca dubleaza intensitatea.
In aceste conditii ce plante imi recomanzi: prim plan, fundal, etc
Ca substrat vreau sa folosesc jbl: Florapol 100, 350g + SUBSTRAT AQUABASIS PLUS 2.5 L + SUBSTRAT MANADO 5 L
Ce parere ai?
Mersi,
Am o intrebare .... imi spui te rog cum se pune in acvariu incalzitoru??
Ammm...
1. Montezi ventuzele pe sticla.
2. Montezi incalzitorul pe ventuze in asa fel incat nivelul apei sa fie la semnul care indica limita maxima.
3. Setezi temperatura in functie de specia de pesti (info detaliat pe nevertebrate.ro si seriouslyfish.com).
4. Bagi incalzitorul in priza.
Cand schimbi apa, deconectezi incalzitorul de la curent, cu 5 minute inainte de a incepe drenarea apei.
@@AcvaristulLenes se poate baga cu totul in apa?
@@giulianicorescu1541 vezi pct 2 din raspuns.
Salut. Unele acvarii au o rama la baza, cum are acvariul tau cel mare, si au si fundul inaltat. Se pune ceva sub acest tip de acvariu? Am inteles ca rama ar prelua presiunea dar totusi fundul acvariului e in aer. Ce parere ai?
Salut,
Asa credeam si eu pana ce m-am uitat sub acvariu. De fapt are ceva polistiren. Nu stiu daca e din fabrica sau pus de proprietarul precedent. Si se gaseste doar pe la mijlocul fundului.
Buna ziua,aveți peștișori de vînzare..?
Buna ziua. Momentan nu.
Magazinul local vindea inainte de inceputul sezonului rece.
As mai vrea sa știu cum sa pregătesc cel mai bine acvariul pentru noii pești pe care ii voi cumpăra, le pun apa cumpărată deci fără clor ,ma gândeam sa iau apa de la o zona amenajata cu pești de la mine din oraș unde curge apa un fel de fântână arteziană, am văzut ca mai iau și alte persoane deși nu prea m-ar încânta, cea cumpărată nu e chiar asa scumpa în jur de 20 de lei 60 70 de litri și după aceea eu chemat la 35 de litri aproximativ 15 sau 20 la 2 săptămâni cu filtru intern și pietriș pe fund ,fără plante naturale. Ce vroiam sa te întreb cat timp trebuie sa țin apa în acvariu dacă trebuie tratata prima data cu medicament pe baza de albastru de metil și verde de nu îmi vine în minte 🤔 și sera bio nitrivec, zice pe eticheta ca se pun 10 ml la 25l apa și ca favorizează echilibrul de bacterii ,peștii se introduc după 24 de ore, apropo foarte utile videourile tale
Felul meu de a pregati terenul suna cam asa pe scurt: ciclare acvariu fara pesti timp de 3-4 saptamani (arunci hrana ca si cum ai avea pesti). Dupa vreo 10 zile poate sa puta un pic dar nu mult. Substrat si cat mai multe plante. Plantele sunt foarte importante (si) in faza de inceput. Te ajuta sa ai ciclare in siguranta mai mare. Ciclezi acvariul cu un filtru principal si unul care va fi in acvariul de carantina. Carantina nu trebuie sa aiba substrat decat in cazul pestilor gen betta.
Cand acvariul mare are filtrele ciclate (NH4 zero, NO2 zero, NO3 prezent), cel secundar ajunge in acvariul de carantina ca sa nu omori pestii cu amoniac si nitriti (NO2). Totodata, acvariul mare va primi un scimb de apa de 50 % sau mai mult, in functie de nivelul de NO3.
Pestii primesc tratament anti-paraziti externi cu medicament dedicat, nu cu albastru de metil (!) Pot sa-ti spun din experienta amara ca albastrul de metil e frectie la picior de lemn, exceptand cazul infectiilor fungice. Poti aplica si medicament contra viermilor intestinali. Antibioticele se folsoesc doar daca pestii par bolnavi dupa 2-3 saptamani de carantina. In carantina, monitorizarea NH4, NO2 si NO3 este obligatorie.
Foloseste apa de la robinet daca este potabila pentru ca schimburile de apa trebuie sa le faci cu aceeasi apa, indiferent de vremea de afara, de starea de sanatate, de timp si de bani. Am comis si eu greseala asta.
Pestii apreciaza stabilitatea (chimica, termica) a apei. Fii consistent!
Dupa cum vezi, inceputul facut corect este greu si frustrant insa merita. Daca bagi pesti bolnavi in acvariul principal si mai bagi plante si decoruri si aia incep sa moara, o sa trebuiasca sa faci si treaba murdara si procedura de carantina ca s-o poti lua de la capat.
E mai usor sa eviti balta decat sa-ti cureti incaltamintea.
Îți mulțumesc
Ce pot sa fac daca pestii mei se ascund cand bag neonul in priza ?
Eu le-as asigura ceva plante plutitoare sau inalte care sa le asigure umbra.
Pe de alta parte, daca nu ies deloc cat timp neonul este aprins, poate fi vorba si de o boala.
Acvaristul Lenes acum ies dar fug speriati
Salut un acvariu de 25 litri este bun pentru un betta si cativa pesti mici neoni si alte tipuri
Salut!
E cat de cat bun pt betta insa alte specii necesita peste 40 de litri. Printre nevoile neonilor se numara si un spatiu liber lung de cel putin 60 de cm. Deci, nu se califica.
@@AcvaristulLenes salut
@@AcvaristulLenes mam decis sa iau un acvariu de 54 l
Dar nu mai doresc beta
Vreau niste carasi negri
Salut, un filtru mai silentios cu un debit de 500-600 l cunosti ?
Salut.
Nu ai mentionat volumul mediului filtrant.
Dar, de obicei, alegerea cade pe filtrele externe din moment ce producatorii de filtre interne isi bat joc de clienti.
@@AcvaristulLenes Momentan sunt in faza de proiect, urmeaza introducerea plantelor, acvariul fiind de 110 l, nu m am gandit la ce mediu filtrant sa aiba acesta, dar si eu tind spre unul extern
Buna! Am o intrebare! De ce mi se ingalbeneste pietrisul in acvariu???
Salut!
E un proces natural. Culoarea vine de la niste creaturi microscopice numite diatomee.
Banuiesc ca acvariul a fost pornit recent.
Are ceva de cand e pornit...pot sa fac ceva pentru a numai capata acea culoare??
Ceva = ?
Putin probabil.
Eventual daca acv se incadreaza in categoria de iluminare medie siiii nivelul nitratilor este sub 30 ppm.
Ai idee cum și când se folosește filtrul de apa? Am o broască țestoasă și mă gândesc că e diferit față de cum se aplica la pești....mersi
Trebuie sa fie acelasi principiu: filtrare mecanica si conversia amoniacului in nitrati.
Alege acvariu si filtru cat mai mare cu putinta. O sa-ti usureze treaba si testoasa va avea mai multa libertate de miscare.
Pentru detalii tehnice (cifre, principii etc) iti recomand sa vezi clipurile din playlistul Filtrare.
Eu am un betta si am un acvariu de 6l care are multa vedetatie pot impreuna un guppy si un betta
Nu se tin pesti in 6 litri.
Am un acvariu dar are dimensiunile de22×15×17 cm ar merge sa pun un betta si 2 guppy
La mine măsuța pe care sta acvariul e mai mica cu 3 cm decât lungimea acvariul, dac sta cu un colț în afară cu 3 cm e ok? Suprafața mesei e dreaptă iar lățimea e mai mare decât lățimea acvariului. Îl am de 2 ani așa și nu sa spart până acum.
Depinde de volum si de noroc :)
@@AcvaristulLenes 45 l
Genial
Buna ziua . Daca nu va suparati ce material biologic folositi. Tot am cautam pe net si nu pot sa ma hotarasc ce sa cumpar. Astept raspunsul. Mulțumesc!
Nu prea inteleg "material biologic". Te referi la materialul din filtru?
In prezent folosesc doar burete.
Acvaristul Lenes mă refer daca folositi spre exemplu siporax sau alt material. Nu știu ce sa cumpar poate îmi puteti da un sfat. Am un acvariu de 150 litri este de ajuns doar buretele?
Nu folosesc altceva decat burete. Cateodata mai apare pe scena si carbonul activ dar numai cu scopul de a neutraliza anumite substante (ex medicamente).
Marimea si porozitatea buretelui sunt foarte importante. Eu prefer sa am un burete relativ mare si cu canale mai largi. La 150 de litri volumul buretelui este cam mare si s-ar putea ca un filtru extern sa fie o alegere mai buna. SAU exista varianta cu Mattenfilter. Aceasta este de fapt un compartiment in forma de triungh (daca se pune in colt) sau dreptunghiular care vine de-alungul unui perete si are inauntru si motorul si buretele. Vezi acest video cu un sistem similar: ruclips.net/video/Wb9aj3MXwiQ/видео.html
Cu cat buretele este mai mare si are si canale relativ mari, cu atat mai incet se colmateaza si necesita intretinere. De exemplu: filtrul intern pe care l-am folosit in primii 3 ani si ceva trebuia curatat la fiecare 5 -7zile. Ceea ce am acum, poate functiona fara probleme mai mult de o luna. Momentan experimentez sa vad daca pot ajunge si la doua luni.
Acvaristul Lenes Mulțumesc pentru sfaturi! Ape limpezi si pești sănătoși!
Mersi la fel!
pentru a avea plante in acvariu este necesara o instalatie cu co2
Nu.
Exista putine specii de plante care necesita CO2 (in special cele de gazon).
Cam 90 % din specii pot trai fara probleme intr-un acvariu simplu.
@@AcvaristulLenes multumesc
Cu placere.
Un acvariu din sticla de 4mm, capacitate 40l ma va tine daca vreau sa am si decor cu pietre si lemn (am deja suport din burete sub el)
Probabil.
Salut! Am si eu o intrebare. Am un acvariu marisor cu vreo 7 carasi. Cum sa schimb toata apa? Sa o fierb inainte de a o pune in acvariu? Sa pun si putina sare in apa la fierbere? Multumesc🖒
Salut!
Poti folosi si apa statuta.
Totusi, ma indoiesc ca acvariul ar fi mare. 7 carasi = cca 300 litri. un schimb de apa ar fi in jur de 30-50 litri. :)
@@AcvaristulLenes ma poti ajuta cu un sfat te rog. Oare de ce imi stau toti pestii sus cu capul afara sa respire? Am filtru si ieri le.am schimbat apa
@@raulhotea7692 Care sunt parametrii apei: pH, GH, NH3/NH4, NO2, NO3, temperatura?
Filtrele cu bureti sunt mai eficiente decat cele interne pe termen lung?
Depinde din ce pct de vedere analizezi eficienta.
Ca si filtrare biologica, ofera o suprafata mult mai mare decat micul burete de 45 cmc dintr-un filtru de 40 de lei.
Dpdv al volumului de apa miscat (pt filtrare mecanica), genereaza doar 10 % fata de un filtru cu motor, la acelasi consum de curent.
Daca incerci sa faci un hibrid (motor + acel burete dens), se va colmata foarte repede.
In consecinta, este important sa stii ce vrei sa obtii. Alegerea tipului de filtru se face in functie de scop.
PS: in niciun caz nu recomand filtre cu bureti mici. Filtrele Biobox au si motor si volum relativ OK. In plus, iti poti face filtru intern cu volum mult mai mare (vezi Matten filter).
Care este treaba cu electroliza apei in acvariu...?te scape de alge si paraziti?
Ultima oara cand am citit despre asta, parerile erau impartite.
Scepticii spuneau ca atat sporii algelor cat si diversi patogeni sunt peste tot in acvariu (mai ales pe suprafete) si sterilizarea completa este imposibila.
Atat imi amintesc momentan. Stiu ca atunci nu am fost convins de reclame.
Am doar pompă de aer rs290 fără pompă de recirculat apa are ceva ?
Cati litri de apa ai in acvariu, cati pesti si ce specii?
@@AcvaristulLenes 65 de litri are acvariu pești am moli am în jur de 13 pești oxsigenarea o fac cu o pompă și o.piatră de aer de 30.5 cm
Salut , am 3 carasi si un beta si acum vreau sa le cumpăr un acvariu de 112 , dar as vrea sa știu ce sol sa pun ca vreau neapărat plante naturale ..care nu le pot manca carasii
Salut!
Presupun ca nu i-ai tinut impreuna pana acum. Din cate stiu, betta si carasii nu trebuie combinati pt ca betta o sa moara.
Substratul depinde mult de bugetul tau. Dar in general, carasii nu consuma tocmai plantele care nu se planteaza, ci se fixeaza de decor, pietre si lemn: anubias, bucephalandra, microsorum (java fern), Bolbitis. Pentru plantare (zic din teorie ca nu am tinut carasi): , cryptocoryne, Crinum calamistratum. Despre crypt stiu ca are nevoie de sol fertil. Eu am avut rezultate bune cu P13 de la Ocean Free, acoperit cu un strat de pietris natural sau nisip cuartos de 5-10 mm diametru. Din moment ce carasii sunt badarani, s-ar putea sa scoata plantele din substrat, mai ales daca acestea nu au avut timp sa dezvolte radacini mari si complexe.
@@AcvaristulLenes Ba da..de 4 luni..dar mâine îl si scot , ce combinație as putea sa fac dacă vreau sa țin beta ,clown si mandarin ? Trăiesc ăștia împreună sau nu prea ? Sau cu ce merge beta combinat..mie clown si mandarin îmi plac
@@adrianmatei1285 Betta e ok cu neoni (neonii au nevoie de minim 60 de litri) si sanitari. Atat neonii cat si sanitarii tb sa fie in grup de cel putin 5-6 indivizi, mai ales neonii.
Scuze dar este bun un acvariu de 16 litri?
Pentru carantina, da. Cu mentiunea sa bagi in carantina pesti mici si putini la numar.
Acvaristul Lenes ma refer ca acvariu nu ca si carantina e ok de inceput?
Nu.
Acvaristul Lenes de ce?
Te-ai uitat la acest episod?
Eu am un acvariu de 22×15×17 cm ar merge un betta si 2 guppy.
Ca betta sa se simta bine, si sa nu moara dupa citeva luni ii trebuie substrat si plante sa se poata ascunde, altfel va fi stresat. In 5 litri cit are acvariul tau nu cred ca este recomandat sa mai pui si 2 guppy! Iar guppy sint activi in proportia de 1 mascul la 3 femele, este peste de cird si ii place socializarea in grup.
Mie mi s a stricat pompa si nu stiu ce s a inatmplat nu mai merge am un acvariu de 15 l si 2 pesti
E pompa de aer? Sau e vb de motorul unui filtru?
Pompa de aer
Trebuie schimbata.
Cat timp a functionat?
@@AcvaristulLenes in jur de o luna
Wow!
Atunci tb sa fie in garantie.
Ce mâncare tre la peşti de râu că io dăia am vreo 7 peşti
Din pacate nu ma pricep la pestii autohtoni. Insa speculez ca in natura consuma larve, viermi mici, insecte mici si crustacee.
La astia din tara trebuie avuta mare grija la temperatura deoarece sunt putine specii care supravietuiesc fara traume temperaturile tropicale din locuintele noastre (20-30 grade).
Nu te supăra....am o intrebare.......dacă vreau să lipesc un fundal cu super glue dauneaza peștilor?
Alti acvaristi spun ca super glue este OK dupa ce s-a uscat. Sunt destul de multi care-l folosesc sa lipeasca Anubias de lemn si decor.
Singurul motiv pt care as folosi silicon in loc de super glue ar fi ca nu stiu cat de greu este sa-l indepartez in caz ca vreau sa scot decorul. Siliconul se poate curata cu lama.
@@AcvaristulLenes mulțumesc mult de tot
Cu placere.
Succes!
Buna ziua, cum se face ca deși aveți BBA si alga verde pe pereți si pe jos dar plantele sunt curate fără pic de alga pe ele? Eu ma confrunt cu aceste alege numai ca le am si pe plante .. ce pot sa fac?
Huha! Intrebare grea. Sincer, nu stiu raspunsul exact. Dar am ceva teorii...
Eu am avut si pe plante acum 2 ani. Conditiile de care-mi amintesc: lumina solara (2 ore pe zi), pesti putini (5 bucati in 70 de litri). Am citit ca BBA apare cand e prea putin CO2, lucru foarte posibil deoarece lumina solara este foarte puternica si plantele absorb putinul CO2 produs de pesti. Algele verzi tip puncte apar mai usor in lipsa de fosfati + lumina puternica. Problema e ca am adaugat fosfati dar ar fi trebuit sa scad lumina; si asa m-am pomenit cu un covor de alge :P In plus, pe vremuri obisnuiam sa fac schimburi de apa mai mici (5-8 %), ceea ce ducea la acumularea de materiale organice.
Strategia pentru aceasta iarna este urmatoarea: jaluzele in orele in care bate soarele; o singura picatura de fosfati pe luna; acum am mai multi pesti; schimburi de apa de minim 15 %, si 35-50 % lunar; un melc Neritina Zebra (vezi episodul de saptamana viitoare) care sa consume eventualele alge verzi care mai apar. In curand o sa am teste si voi calibra acesti parametrii dupa nivelul de nitrati. Cu BBA mai poti lupta folosind Seachem Flourish Excel combinat cu schimburi de apa consistente. Dar ai grija sa ramana destui nutrienti in apa si pentru plante!
Deci soluția ar fi : mai puțină lumina , o picătura de fosfați pe luna , acea substanța si achiziția unor melci zebra . Okay si încă cu o întrebare va mai deranjez : eu o sa imi achzitionez un acvariu mai mare in viitor undeva la 100 l. Pentru a preveni aceste alge ce ar trebui sa fac ?
Cineva mi-a zis ca BBA poate fi prevenit daca bagi doar plante curateȘ ba cumperi plante in vitro (gasesti la nevertebrate.ro) ba le bagi intr-o solutie de clor. Din pacate nu stiu ce concentratie trebuie sa folosesti.
Si pestii ar trebui sa-i tii intr-un acvariu separat timp de cateva saptamani pentru cazul in care ar avea spori de alge pe corpul lor. Asta din urma e doar o ipoteza.
In principiu, algele nu pot trai acolo unde lumina este slaba si apa nu are nutrienti. Din pacate, acolo nu traiesc nici plantele :)
In orice caz, daca ai un test de nitrati si fosfati si schimbi apa cand si cum trebuie, sunt sanse bune sa ai putine alge.
Eu mai am multe de invatat despre controlul algelor. Poate la anu' o sa am rezultate satisfacatoare si fac cateva episoade despre acest subiect.
Am uitat sa te intreb: ce iluminare ai? Ai si lumina solara sau doar neoane? Si cati wati?
Mulțumesc mult , Spor in continuare
As mai avea o intrebare...
Pestii guppy si carasii aurii se inteleg? Adica pot sa ii pun in acelasi acvariu?
Carasii au tendinta sa manace pestii mici. Stiu de doua cazuri in care neonii au disparut pana dimineata. Guppy sunt mai lenti si mai mici... :) In plus, guppy au nevoie de minim 23 grade.
Multumesc pentru raspuns
Cu placere
Sal,am o nelamurire in legatura cu apa.Am un acvariu de 100 de litri si problema e ca se tulbura apa foarte repede in 3,4 zile e tulbure si am filtru de aer si pompa de filtrare a apei dar degeaba
Salut
Am nevoie de raspunsuri la aceste intrebari:
1. cati pesti si de care ai?
2. cat de des le dai de mancare?
3. cat de des si in ce cantiati schimbi apa?
4. apa proaspata contine clor?
5. apa proaspata este la temperatura egala cu cea din acvariu?
6. ai substrat?
7. cat de des aspiri mizeria de pe substrat sau de pe fundul acvariului?
1:am doar gupy si niste molinezi 2:substrat nu am lam scos acum cv timp in urma 3:apa e f proasta si dura locuiesc in mijlocul marii meditetane in Malta 4:plante doar artificiale ca restul
Apa contine si clor ia de mancare le dau dim si seara
Iar in ultima perioada am schimbat toata apa nu partial
Nu mi-ai zis cati pesti ai. In fine. Iata mai jos cum vad eu treaba, apoi decizi tu cum vrei:
Substratul ajuta la calrificarea apei dar nu este solutionare cu un singur element.
Apa dura este de obicei mai transparenta. Deci nu ar trebui sa afecteze vizualul.
Eu as folosi apa statuta sau tratata cu conditioner. Fiecare producator mai cunoscut are ceva de oferit si nu cred ca diferentele ar fi considerabile. Clorul omoara bacteriile din filtru si asta reseteaza procesul de colonizare al materialului filtrant. Consecinta directa este ca se vor inmulti alte bacterii care vor consuma nutrientii din apa si se vor inmulti. De acolo ceata aia. Daca la fiecare schimb de apa speli filtrul cu apa cu clor, situatia va ramane nerezovlata. Deci, filtrul se spala in apa care provine din acvariu.
In timpul hranirii e bine sa opresti filtrul ca sa nu traga mizeria in burete. Astfel iti e mai usor sa aspiri fundul acvariulu si curatarea filtrului se poate face mai rar. Apropo: ai filtrul dimensionat pentru 100 de litri? Ce debit are?
Daca stiu bine, apa de la robinet din Malta contine si sare. Pentru guppy si molly e tocmai bine (nu cunosc concentratia maxima permisa).
Cred ca un substrat din pietris natural (dar nu din mare!) care nu afecteaza duritatea apei si lucrarile de intretinere efectuate corect te pot scapa de problema in cel mult 4 saptamani (pana se cicleaza filtrul). Exceptand cazul in care ai avea 50 de pesti in acel acvariu...
Te rog sa revii cu noutati peste cateva saptamani. Pana atunci mai poti intreba aici sau pe Facebook.
Pot sa impreun un betta cu alti pesti
Sanitari, neoni. In functie de cat de mare e acvariul. Minimul este de 40 de litri cand bagi si neoni, 60 sau peste cand bagi sanitari, in functie de specie.
În acvariu merg plante de plastic de la magazin
Sunt OK si cele din plastic cat timp nu au varfuri sau taisuri ascutite. Cele de plastic sunt foarte usor de intretinut.
Avantajul celor vii sunt: arata mai real, consuma din toxine, elibereaza oxigen in timpul zilei.
Bună vroiam sa știu dacă am nevoie de alta mobila ,am avut un acvariu de vreo 40 de litri și acum am unul de 70 aproximativ și am observat ca iasa cam 2 sau 3 centimetrii pe ambele părți laterale, în larg îl cuprinde și e ok
Salut!
Intrebare foarte buna.
Calea sigura ar fi mobila noua.
O alta varianta ar fi sa pui sub acvariu o placa de lemn care sa asigure suport si la capete. Intre placa si acvariu poti pune un asa-zis suport de siguranta din spuma de poliuretan. Asa ceva gasesti si la nevertebrate.ro, la sectiunea Accesorii acvariu --> Alte accesorii.
Daca țin acvariu pe o supratața si e cu 3 cm inafara oare e riscul de spargere? Are 19l
Iti voi da parerea mea dar nu-mi asum responsabilitate: daca sticla e destul de groasa, nu se sparge. Cat de groasa? Pfff...speculez 5-7 mm.
Eu as lua o placa groasa de lemn cat baza acvariului, peste care as pune un strat protector (un fel de burete dar nu stiu cum se numeste) si asa as pune acvariul.
Acvaristul Lenes grosimea sticlei este de 4mm
Nu pot sa-ti dau un raspuns precis deoarece nu sunt inginer. Mai sus am dat o parere aproximativa.
Dar iei placa aia si o pui acolo.
Cum schimbi apa unui acvariu?
ruclips.net/p/PLYyi5X5ajmlNK10p3sdfUbSNF_rwGiqNY
Ok
Salut , eu am ținut luminile nonstop aprinse la pesti si s.a umplut acvariu cu alge ...
Rareori se tin mai mult de 10 ore. La intensitate medie (vezi episodul despre lumina), cam 8 ore/zi.
Nu mai postezi video ce acvarii
Deocamdata nu.
In acest an voi povesti, voi vorbi despre filtre si despre produse. Si mai e ceva teorie de predat.
DAR voi tine cont de dorinta ta si la un moment dat va fi si un episod doar cu acvarii, fara vorba multa.
e bine sa tin 2 carasi intr-un acvariu de 25 l?
Nu.
In 25 de litri e bine sa tii cativa creveti, nu pesti.
Aia doi carasi au nevoie de 60-100 litri.
Am niște pești dar stau mereu pe la suprafață crezi că nu ie apă oxigenata corect
Am nevoie de o filmare cu iluminare buna si cu telefonul pe orizontala. Poate observ ceva.
am rezolvat cu pești problema Ieream la plante
@@LUCIFER_-zk3xe :)
Buna ziua,urmaresc canalul de youtube al dumneavoastra cu interes imi place ceea ce vad,sunt si eu la inceput de drum cu canalul meu de youtube si doresc sa fie vizionat si comentat iar daca va place abonativa .Va multumesc.
Buna ziua!
Multumesc pentru apreciere si pentru invitatie.
M-am uitat la canalul dumneavoastra.
Parere/sfat subiectiv (s-ar putea sa gresesc): evitati thumbnail-urile puse ca clickbait. Am dat click pe mai multe inregistrari care pareau interesante dar continutul nu era la calitatea si consistenta sugerata de thumbnail.
Totodata, filmarile par a fi prea scurte (repet, este parere subiectiva).
Pe de alta parte, canalul este cu continut mixt - o parte insemnata a clipurilor nu are relevanta pentru mine.
Va multumesc mult pentru timpul acordat si sfaturi ma vor ajuta sunt sigur !
Pot sa pun petta cu orice pesti
Nu.
Rasbora, sanitarii si neonii sunt OK, cu conditia sa ai minim 40 de litri.
Buna.Am un acvariu de 30 litri si am cumpărat 10 neon si după 2 apt au murit
Hei tot eu sunt e bun un acvariu de 30l ? ( nu carantina )
Acvariul meu cel mic are 40 de litri si trebuie sa fac schimburi de apa mari ca sa mentin apa in parametrii siguri. Daca vrei sa tii 5-6 pesti care nu cresc mari (cum e guppy), s-ar putea sa fie bun si de 30 l.
Insa daca ai posibilitatea, incepe cu 60-100 litri. Odata ce ai invatat sa-l tii stabil si in siguranta (mult mai usor decat la acv mici), poti pune mai multi pesti decat intr-unul de 30. In plus, un acvariu ai marisor nu te limiteaza atat cand vrei sa cumperi plante.
Ce inseamna carantina?
Se refera la doua lucruri:
1. Procedura: cand izolezi animalul de ceilalti ca sa-l tratezi sau sa-l tii sub observatie.
2. Locul in care acesta este izolat. In cazul de fata vorbim de un acvariu separat in care pui bolnavul sau nou-venitul.
Ventilator!!! Ai uitat dre el.
Probabil inca nu-l aveam in "arsenal".
Arsenal?
A 3-a definitie:
dexonline.ro/definitie/arsenal
Mersi😅🙄
2018 mai existi pe youtube ?
Cum sa nu exist? Ieri am incarcat cel mai recent episod.
bravo ma bucur ca inca mai esti aici pt ca lucrurile frumoase nu rezista mult si nu au continuitate imi pare bine ca esti aici o sa te urmaresc mai mult acum ca mam abonat :)
Mersi pentru apreciere!
Ar fi bine sa pun un acvariu de 45 l pe birou?
Da, cat timp biroul are suprafata neteda, fara deformari. Se poate pune si un suport special tp acvarii (un fel de burete sau cauciuc subitre de cca 0.5 mm).
Ar fi bine ca in aproprierea pestilor sa nu fie persoane care alearga, striga sau fac miscari bruste.